Motorsport vs. Coronavirus

3. MXGP

Het motocrosskampioenschap lijkt vooralsnog het minst getroffen door de virustbraak. De Argentijnse ronde in Neuquen is uitgesteld naar het weekend van 22 november en die van Italië naar mid-juli. Verder valt het vooralsnog mee.

Afgelopen weekend wist Jeffrey Herlings de Grand Prix op zijn thuisfront te winnen. In Valkenswaard waren duizenden supporters aanwezig om hun landgenoot aan te moedigen. Organisator Maarten Roos liet toen in een interview met Omroep Brabant weten dat er daar niet zoveel corona-paniek heerst: "We volgen natuurlijk wel de richtlijnen van het RIVM en we waarschuwen bezoekers met pamfletten, maar de meeste mensen zijn hier alleen maar met motorcross bezig." Navraag bij de toeschouwers bevestigt dit beeld.

Cross vs. corona
Wel moet de Zwarte Cross het dit jaar doen zonder de Dutch Masters of Motocross. Door de verplaatsing van de Italiaanse races naar mid-juli is de motocrossfinale in het geding gekomen. De nieuwe datum valt precies in het weekend van het crossfestival. “Omdat een groot deel van de crossers van de Dutch Masters meedoet aan het WK, kan dat nu niet doorgaan. Het is ontzettend balen. De Zwarte Cross is natuurlijk ooit ontstaan vanwege de motorcross. We kunnen nu niet anders dan een streep door dit onderdeel zetten”, zegt Zwarte Cross-woordvoerder Lotte Post. Er is verder geen sprake van andere aanpassingen of afstel. Vooralsnog gaat het evenement gewoon door. 

De eerstvolgende ronde van de MXGP vindt plaats op 19 april te Spanje.