FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 november 2019

FC Volendam doet goed zaken voor tweede periodekampioenschap

Vrijdagavond slechts drie wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie. In strijd voor de tweede periode deed FC Volendam goede zaken. De ploeg van trainer Wim Jonk won uit bij TOP Oss met 1-2. De Palingboeren staan in de tweede periode op de tweede plaats met hetzelfde aantal punten als koploper NEC Nijmegen. Door twee doelpunten in het laatste kwartier won FC Eindhoven met 2-0 van MVV Maastricht. Het derde duel tussen FC Dordrecht en Roda JC eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Uitslagen vrijdag
TOP Oss - FC Volendam 1-2
FC Eindhoven - MVV Maastricht 2-0
FC Dordrecht - Roda JC Kerkrade 1-1

Wedstrijden zondag
Telstar - Go Ahead Eagles 12.15 uur
FC Den Bosch - Excelsior 14.30 uur
SC Cambuur - Almere City FC 16.45 uur

Vettel snelste, Verstappen derde in Brazilië

Sebastian Vettel heeft met een 1.09,217 de snelste tijd laten noteren tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Brazilië. De Duitser was op Interlagos nipt sneller dan Ferrari-teamgenoot Charles Leclerc en Max Verstappen.

De sessie werd al na twee minuten onderbroken door een rode vlag toen Robert Kubica bij het uitkomen van bocht twee zijn Williams niet meer onder controle had en het voertuig in de vangrail parkeerde. De Pool was ongedeerd, maar kon niet meer in actie komen. Ook Pierre Gasly haalde het einde niet, want de Fransman moest twintig minuten voor tijd een rokende Toro Rosso aan de kant zetten. De monteurs van het Italiaanse team kregen meer overwerk op hun bordje, want vlak voor het eind van de sessie leek de auto van teamgenoot Daniil Kvyat getroffen door een technisch probleem, waarna de Rus bij bocht twaalf van de baan gleed en in de bandenstapels belandde. Het zorgde voor een vroegtijdig einde van de training.

Ook Verstappen had de nodige problemen. Zo leek de motor niet altijd het volle vermogen te leveren en waren er problemen met het verwisselen van de voorvleugel. Daarnaast moesten de monteurs van Red Bull aan de slag met het Drag Reduction System. Bij McLaren-collega Lando Norris bleef het gaspedaal plakken, waardoor de Brit niet verder kwam dan plek achttien.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:09.217 30
2 C. Leclerc Ferrari 1:09.238 35
3 M. Verstappen Red Bull 1:09.351 33
4 V. Bottas Mercedes 1:09.373 37
5 L. Hamilton Mercedes 1:09.440 39
6 K. Magnussen Haas 1:10.143 38
7 D. Ricciardo Renault 1:10.194 32
8 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:10.210 39
9 A. Albon Red Bull 1:10.275 31
10 C. Sainz Jr. McLaren 1:10.310 38
11 N. Hulkenberg Renault 1:10.325 31
12 P. Gasly Toro Rosso 1:10.352 26
13 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:10.419 36
14 D. Kvyat Toro Rosso 1:10.424 34
15 S. Pérez Racing Point 1:10.443 31
16 R. Grosjean Haas 1:10.504 38
17 L. Stroll Racing Point 1:10.568 33
18 L. Norris McLaren 1:10.700 41
19 G. Russell Williams 1:11.818 36
20 R. Kubica Williams geen tijd 2

Zwart gat slingert ster Melkweg uit

Een internationaal team van astronomen heeft een ster waargenomen die met een enorme snelheid naar de randen van onze Melkweg op weg is. Deze ster, met de welluidende naam S5-HVS1, wordt dankzij het zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel uit ons sterrenstelsel verbannen.


S5-HVS1 wordt de Melkweg uitgeslingerd (Bron: YouTube)

De ster reist met een enorme snelheid van ongeveer 1000 kilometer per seconde naar de randen van het Melkweg en verwacht wordt dan ook dat deze snel de intergalactische ruimte zal bereiken.

S5-HVS1 staat op dit moment 29.000 lichtjaar van ons vandaag, in het sterrenbeeld Kraanvogel. "De snelheid van de S5-HVS1 is zo hoog dat hij onvermijdelijk de Melkweg verlaat en nooit meer terugkeert", aldus Dr. Douglas Boubert, een astronoom aan de Universiteit van Oxford.

Wanneer de baan van de ster wordt afgegaan naar de oorsprong, blijkt deze uit het centrum van de Melkweg te komen, waaruit blijkt dat S5-HVS1 4,6 miljoen jaar geleden door Saggitarius A* richting de uitgang van de Melkweg geworpen werd. Het is voor zover bekend de enige ster die uit het zwaartekrachtveld van een zwart gat is ontsnapt.

"Dit is super opwindend, omdat we al lang vermoedden dat zwarte gaten sterren met zeer hoge snelheden kunnen uitwerpen", zei Dr. Sergey Koposov, een onderzoeker aan de Carnegie Mellon Universiteit. "We hebben echter nooit een ondubbelzinnige associatie van zo'n snelle ster met het galactisch centrum gehad."

Hills-mechanisme
Supersnelle sterren kunnen door zwarte gaten worden uitgeworpen via het Hills-mechanisme, iets dat dertig jaar geleden al werd voorgesteld door astronoom Jack Hills.

Oorspronkelijk leefde S5-HSV1 met een metgezel in een binair systeem, maar beide kwamen te dicht bij Saggitarius A*. In een zwaartekrachtstrijd werd de begeleidende ster door het superzware zwarte gat gevangen, terwijl S5-HVS1 met extreem hoge snelheid werd weggeslingerd.

“Dit is de eerste duidelijke voorbeeld van het Hills-mechanisme in actie. Het is echt geweldig om deze ster te zien, omdat we weten dat hij in het galactische centrum moet zijn gevormd, een plek die heel anders is dan onze lokale omgeving. Het is een bezoeker uit een vreemd land", zei Dr. Ting Li, van Carnegie Observatories en Princeton University.

Alhoewel de onderzoekers met hun Southern Stellar Stream Spectroscopic Survey (S5) niet direct zochten naar deze supersnelle ster, werd de ontdekking met veel gejuich ontvangen. "Hoewel het belangrijkste wetenschappelijke doel van S5 is om de sterrenstromen te onderzoeken, hebben we de extra data van het instrument bestudeerd op zoek naar naar interessante doelen in de Melkweg, en voila, we hebben gratis en voor niets iets geweldigs gevonden", aldus Dr. Kyler Kuehn, van het Lowell observatorium.

Ondergrondse wapenopslag ontdekt in kamp Oss

Ook op de derde dag van Operatie Alfa zijn zware vuurwapens, drugs en geld gevonden. De doorzoeking van het woonwagenkamp in Oss wordt vrijdag afgerond. Het onderzoek gaat verder en de verdachten blijven voorlopig in de cel.

Honderden medewerkers van politie, Belastingdienst en Defensie doorzochten het woonwagenkamp sinds woensdagochtend. Het hele terrein werd afgezet en uitgekamd. Er werd onder meer gezocht naar geld, drugs en vuurwapens: “Wij denken dat op dit kamp criminele plannen werden beraamd en om die reden hebben we uitgebreid gezocht en de tijd genomen die nodig was om alles te doorzoeken”, zo blikt de onderzoeksleiding terug.

Resultaten
Op het woonwagenkamp werden zowel op woensdag, donderdag als vrijdag flinke hoeveelheden geld, drugs en wapens gevonden. Specialisten van het Advanced Search Team (AST) van Defensie vonden in een bosgebied bij het kamp meerdere verborgen ruimtes in de grond met daarin een arsenaal aan zware wapens. De verborgen ruimtes bleken met eigen camera’s bewaakt. In totaal werden er op het kamp acht kalasjnikovs, twee M16-vuurwapens, een stengun en zes vuistvuurwapens gevonden, waarvan één in een verborgen ruimte van een auto. Tijdens de doorzoeking werd ook een grote hoeveelheid munitie gevonden, net als meerdere patroonhouders. In een ondergrondse ruimte werd een explosief aangetroffen: “Deze vondst onderstreept in onze ogen het gewelddadige karakter van dit criminele netwerk”, vertelt de onderzoeksleiding in een reactie.

Drugs en geld
De kopstukken van de criminele familie houden zich in de ogen van de politie en het Openbaar Ministerie onder andere bezig met grootschalige drugshandel. In de grond, maar ook op andere plekken op het kamp werden grote hoeveelheden drugs gevonden. Het gaat om honderden liters chemicaliën voor de productie van drugs en honderdduizenden pillen en zo’n honderd kilo MDMA-kristallen. In één woning werden een grote hoeveelheid contant geld gevonden.

Criminele organisatie
De drie mannen die woensdag werden opgepakt, worden door het Openbaar Ministerie allemaal gezien als hoofdrolspelers van de criminele organisatie, waarvan de 48-jarige Martien R. uit Oijen wordt gezien als leider. De organisatie hield zich bezig met de import van harddrugs, vuurwapenhandel en productie van en handel in synthetische drugs.

Verdenkingen
Deze drie verdachten werden vandaag voor deelname aan deze criminele organisatie voorgeleid aan de rechter-commissaris, en daarnaast voor een aantal concrete feiten. De leider zou op meerdere momenten grote hoeveelheden harddrugs hebben ingevoerd. Het ging in ieder geval één maal om ruim 1500 kilo cocaïne en één maal om ruim 300 kilo cocaïne. De 26-jarige man uit Oss wordt verdacht van betrokkenheid bij het vervoer van bijna honderd kilo MDMA. Verder wordt hij verdacht van de diefstal van een vrachtwagen met oplegger en container. De 55-jarige man uit Oss zou verantwoordelijk zijn voor het vervoeren van vuurwapens en harddrugs.

Verder onderzoek
De rechter-commissaris besloot dat het drietal de komende tijd vast blijft zitten. Tijdens het onderzoek werd een stevig dossier opgebouwd tegen de drie kopstukken, naar wie verder onderzoek wordt gedaan. De doorzoeking van het kamp zit wordt vandaag afgerond. De bewoners kunnen hun woningen daarna weer in.

Ondergrondse wapenopslag ontdekt in Kamp Oss (Afbeelding: Politie)
Ondergrondse wapenopslag ontdekt in Kamp Oss (Afbeelding: Politie)

Oorlogsmisdadiger (73) aangehouden in Kerkrade

De politie heeft dinsdag in Kerkrade een 73-jarige man aangehouden die vermoedelijk in de jaren tachtig commandant en hoofd politieke zaken was van de Pul-e-Charki gevangenis in Kabul. In deze gevangenis zijn destijds op grote schaal oorlogsmisdrijven gepleegd door mensen ten onrechte gevangen te houden en onmenselijk te behandelen. Gevangenen werden geschopt en geslagen, gemarteld en geëxecuteerd.

Rechercheurs van het Team Internationale Misdrijven hebben in de afgelopen jaren tientallen getuigen gehoord in verschillende landen. Deze getuigen hebben verklaringen afgelegd over het zeer onmenselijke regime in de gevangenis en de betrokkenheid daarbij van de verdachte.

De man is in 2001 naar Nederland gekomen en heeft zich vermoedelijk onder een valse naam laten inschrijven. Hij verkreeg nadien ook de Nederlandse nationaliteit. De rechter-commissaris bij de rechtbank Den Haag heeft de verdachte vrijdag voor twee weken in bewaring gesteld.

Trump valt getuige aan en begaat mogelijk nieuw misdrijf

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich weer eens doen gelden op Twitter en niet geheel verrassend ging dat weer onder het motto 'de aanval is de beste verdediging'. Trump zit in de problemen wegens de Oekraïnezaak en vrijdag is het tijdens de impeachment-hoorzittingen de beurt aan Marie Yovanovitch, voormalig Amerikaans ambassadeur in Oekraïne.

Yovanovitch is een uiterst ervaren diplomaat die door zowel Democraten als Republikeinen uitgebreid werd bedankt voor haar decennialange werk. Na de nodige uren in de zaal op Capitol Hill werd ze echter aangevallen en niet door de minste persoon: Trump kon zijn handen weer eens niet van de Twittermachine houden en besloot Yovanovitch aan te vallen. "Overal waar zij kwam ging het fout", schreef hij, waarbij hij ook nog aangaf dat de Amerikaanse president het volste recht heeft om een nieuwe ambassadeur aan te wijzen.

Dat laatste erkende Yovanovitch overigens gewoon, hoewel ze aangaf zich zorgen te maken over een uitspraak van Trump tegen de Oekraïnse president. Trump gaf aan dat 'ze wel wat zou beleven', waardoor Yovanovitch zich begrijpelijk bedreigd zei te voelen. "Dat de Amerikaanse president zo over een ambassadeur sprak tegen een buitenlands staatshoofd, dat kon ik niet geloven, ik was ontzet", aldus Yovanovitch, die door Trump zonder opgaaf van reden teruggetrokken werd.

De voorzitter van de impeachmentprocedure, Adam Schiff, was vrij duidelijk over Trump's meest recente Twittertirade: "We zijn hier live getuige van het intimideren van een getuige. Dat nemen we uiterst serieus en accepteren we niet", iets wat hij tijdens de pauze tegenover de pers nog eens benadrukte - het intimideren van getuigen is immers een misdrijf en zou zelfs op zichzelf al een reden voor afzetting kunnen zijn.

Een aantal Republikeinse senatoren gaf zelf ook aan dat Trump's actie niet zo handig was, anderen weigerden commentaar te geven. John Ratcliffe (Texas) deed zelfs alsof hij plotseling een telefoontje moest plegen, hoewel op zijn scherm naar verluidt te zien was dat hij allesbehalve aan het bellen was.

Een ander 'hoogtepunt' van de Republikeinen werd gevormd door Elise Stefanik. Ze probeerde Yovanovitch vragen te stellen op een moment waarop dat helemaal nog niet mocht - alleen de Democratische leider Schiff, zijn Republikeinse collega Devin Nunes en de advocaten van de twee kanten mochten op dat moment vragen stellen. Voorzitter Schiff kapte Stefanik dan ook af, ze volgde de regels immers niet, wat door Republikeinen gelijk gebruikt werd om de slachtofferrol aan te nemen.

Drie anti-Pieters aangehouden na uitlatingen op sociale media over intocht Sinterklaas

De politie heeft donderdag 14 november en vrijdag 15 november in totaal drie mannen aangehouden.

De drie verdachten zijn aangehouden vanwege uitlatingen die zij over de sinterklaasintocht in Apeldoorn hebben gedaan op sociale media. De mannen zijn overgebracht naar een politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Het gaat om 38-jarige man uit Utrecht, een 35-jarige man uit Leiden en een 41-jarige man uit Utrecht. Zij worden verdacht van bedreiging, opruiing en/of het verspreiden van opruiende teksten.

Volgens de NOS gaat het om anti-pietactivisten. De goedheiligman komt morgen aan in Apeldoorn. De kans lijkt groot dat deze drie heren dat niet gaan meemaken.

Update 20.59 uur
Volgens de NOS is Michael van Z. onder de arrestanten. De voorman van actiegroep de grauwe eeuw werd in september nog veroordeeld wegens een doodsbedreiging aan het adres van Sinterklaas.

Beroofde cameraploeg is van EenVandaag: 'Erg geschrokken, erg boos'

De twee journalisten die vanmiddag met een vuurwapen zijn bedreigd zijn een verslaggever en cameraman van EenVandaag. Ze waren al de hele dag op pad om een verhaal te draaien en waren net klaar met filmen in de Bijlmer in Amsterdam, toen ze bruut beroofd werden.

"Het gaat goed met ze, maar ze zijn natuurlijk erg geschrokken en heel erg boos", zegt hoofd communicatie van de AVROTROS Eric Dekker. "Ze hadden de hele dag gedraaid en waren net klaar met filmen in de Bijlmer. Toen kwam er ineens een scooter op ze af en werden ze door een man met een pistool bedreigd, ze konden niet zien of het echt of nep was."

De daders, twee mannen, gingen er vervolgens vandoor op de scooter. De verslaggever en cameraman bleven fysiek ongedeerd. Wel zijn ze al het gefilmde materiaal kwijt, evenals de camera, die vele duizenden euro's kost. 

Of EenVandaag nu extra maatregelen gaat nemen wat betreft de veiligheid kan Dekker niet zeggen. "Daar gaan we het maandag verder over hebben. Maar het is natuurlijk wel verschrikkelijk dat de vrije nieuwsgaring op deze manier zo abrupt wordt afgebroken. Het is in ieder geval zeker niet zo dat we niet meer in de Bijlmer gaan filmen als we dat willen."

Wet Kansspelen op afstand (Koa) 1 januari 2021 van kracht

Er wordt naar gestreefd de Wet Kansspelen op afstand (Koa) op 1 januari 2021 in werking te laten treden.

Minister Dekker voor Rechtsbescherming (verantwoordelijk voor kansspelbeleid) schrijft dit vandaag (15 november 2019) in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. Daarin brengt hij het parlement behalve over de ingangsdatum, ook op de hoogte over de stand van zaken met de moties die de Eerste Kamer op 19 februari 2019 tegelijkertijd met de wet aannam.

Twee pijlers
De Wet Koa kent twee pijlers. De wet legaliseert onder strikte voorwaarden online kansspelen. Daarnaast roept de wet extra eisen op het gebied van verslavingspreventie in het leven. Die gelden voor aanbieders van online kansspelen, maar ook voor speelcasino’s en de speelhallen.

Vergunningsaanvragen
Zodra de Wet Koa van kracht wordt, kunnen bij de Kansspelautoriteit aanvragen voor een online kansspelvergunning worden ingediend. De planning is dat vervolgens een half jaar later de kansspelmarkt voor online kansspelen open kan.

Roest oppermachtig op vijf kilometer in Minsk, Kramer ruim geklopt

Schaatser Patrick Roest heeft met enig machtsvertoon de vijf kilometer gewonnen tijdens de eerste World Cup van het seizoen. In de Wit-Russische hoofdstad Minsk stond er geen maat op de wereldkampioen allround.

Na de inleidende beschietingen stond Jorrit Bergsma met zijn tijd van 6:22,29 minuten bovenaan, maar met Sven Kramer en Roest in de baan was wel duidelijk dat het harder kon. Kramer kon ongeveer 200 meter mee met zijn opvolger en haakte vervolgens af, eindigend met een rondje 33,7 in 6:28,53 minuten, goed voor plek dertien.

Roest trok ondertussen lekker door en na vijf opeenvolgende 29'ers legde hij vijf keer achter elkaar snaarstrak 30,0 op het ijs. Met een eindtijd van 6:16,61 reed hij dik twee seconden van Kramer's baanrecord af en won hij voor Bergsma en Denis Yuskov (6:22,54).

De B-divisie werd ook al een Nederlands feestje: Marcel Bosker won er in 6:22,64 minuten, vier tienden voor Douwe de Vries.

Gelijktrekken van regels op Amsterdamse taximarkt gaat nog jaren duren

Een taximarkt waarin alle taxi's zich aan dezelfde regels moeten houden. Dat is de inzet van de Amsterdamse wethouder Sharon Dijksma (Vervoer) om de problemen binnen de taxibranche aan te pakken, blijkt uit haar plannen voor de komende jaren. Door wettelijke regelgeving kan dat echter op zijn vroegst pas in 2025 worden gerealiseerd.

Door de opkomst van online platforms als Uber is de taximarkt de laatste jaren flink veranderd. Klanten kiezen in razendsnel tempo voor taxi's die via een app of telefoon zijn te bestellen. Volgens de gemeente wordt momenteel nog maar 15 procent van het totaal aantal taxiritten uitgevoerd door taxi's op een standplaats (opstapmarkt), tegenover 85 procent via platforms als Uber (bestelmarkt). In 2013 had de opstapmarkt nog een marktaandeel van 34 procent.

Tot op heden wordt er onderscheid gemaakt tussen de twee straattaximarkten (belmarkt en opstapmarkt), waarbij voor beiden verschillende regels gelden. Al jaren wordt daarover binnen de taximarkt steen en been over geklaagd. Ook wethouder Dijksma ziet dat in, en wil daarom toe naar een nieuwe aanpak voor de héle taximarkt.

Gebonden aan de wet
Ze loopt daarbij echter tegen de wet aan. "De gemeente kan momenteel, op basis van de huidige verordening en conform de Wet Personenvervoer 2000, alleen aanvullende regels voor chauffeurs op de opstapmarkt (invoeren red.) en niet voor de bestelmarkt." De komende jaren probeert de wethouder zoveel mogelijk plannen die wel al mogelijk zijn door te voeren, maar erkent dat het nog jaren duurt voordat er één gehele taximarkt is. Het streven is nu 2025.

Tegelijkertijd groeit de taximarkt nog altijd razendsnel. Naar schatting rijden er ongeveer 5000 taxi's rond in de stad. Door de groeiende concurrentie zijn taxichauffeurs genoodzaakt om vaker 's nachts te rijden, aldus de gemeente. Uit kentekenonderzoek blijkt dat er in het centrum 's nachts regelmatig evenveel autoverkeer rijdt als overdag. Het aanpakken van deze problemen lukt niet met het huidige beleid, aldus de wethouder.

'Beginnen met wat er nu al kan'
De komende vijf jaar voert de wethouder daarom stapsgewijs wijzigingen door, om uiteindelijk rond 2025 tot één gehele en goed geordende taximarkt te komen. Er wordt onder meer gewerkt aan één set regels voor alle chauffeurs en bemiddelaars (taxibedrijven red.) in Amsterdam en worden stappen gezet richting intelligente toegang, waarbij taxi's worden gedetecteerd en kunnen worden toegelaten tot bepaalde gebieden.

Meer ruimte voor strafbepaling taxibedrijven
Als tussenstap past Dijksma de regels aan voor taxibedrijven in de opstapmarkt, de Toegelaten Taxi Organisaties (TTO). Per 1 april 2020 krijgen de TTO's meer ruimte om zelf sancties aan chauffeurs op te leggen bij overtredingen. Eerder sleepten twee taxibedrijven de gemeente voor de rechter, omdat zij geen gehoor meer wilden geven aan de sancties die zij verplicht moesten opleggen aan hun chauffeurs.

Na 1 april blijft de gemeente handhaven op overtredingen die de gemeente direct schaden, zoals ernstige overlast, misdragingen, onveilig rijgedrag en onregelmatigheden met taxivergunningen. Zo volgt er meteen een schorsing als de taxi niet verzekerd is of een chauffeur onder invloed is van verdovende middelen.

Bij overige overtredingen, zoals ritweigering of geen ritbewijs verstrekken, is het aan de TTO hoe er gestraft wordt. Er hoeft dan niet verplicht direct te worden geschorst. Goed functionerende TTO's worden daarna minder door de gemeente gecontroleerd, terwijl taxibedrijven die dat niet doen juist vaker en strengere controles krijgen.

De wethouder wil de regels voor de taximarkt in 2022 verder aanpassen.

Minister Grapperhaus wil stroomstootwapen voor politie

De minister van Justitie en Veiligheid heeft de Tweede Kamer gevraagd in te stemmen met het stroomstootwapen voor de politie. Onderzoek en praktijk wijzen uit dat het wapen de-escalerend werkt en zo een goede aanvulling is op de wapenuitrusting van de basispolitiezorg. Gaat de Kamer akkoord, dan worden de komende jaren 17.000 politieagenten die in de noodhulp werken, opgeleid in het gebruik van het stroomstootwapen.

Om dit te financieren ontvangt de politie 30 miljoen euro. Vanaf 2020 maakt de politie structureel 5 miljoen euro vrij uit de politiebegroting. Het stroomstootwapen is hierdoor tot 2025 geheel gefinancierd. De invoering van het stroomstootwapen neemt in totaal zes jaar in beslag, waarvan anderhalf jaar voorbereidingstijd. In deze tijd start onder meer de aanbesteding en worden extra docenten geworven om agenten op te leiden.

Van start
Korpschef Erik Akerboom deed in september – na nieuwe geweldsincidenten tegen agenten – een dringende oproep aan de politiek om door te pakken op de voor de politie zo belangrijke aanschaf van het stroomstootwapen. Akerboom: "De minister heeft het advies van de politie ter harte genomen. Met het geld dat vrijkomt kunnen we van start."

Belangrijke stap
Portefeuillehouder Frank Paauw ziet dit besluit als een belangrijke stap. "Het stroomstootwapen heeft operationele meerwaarde en draagt bij aan de veiligheid van de maatschappij én politiemedewerkers. Het voorkomt ook de inzet van zwaardere geweldsmiddelen, waardoor (ernstig) letsel kan worden vermeden. Daarom is het goed dat het besluit nu is genomen, al moet het nog door de Kamer. En ook dan is nog veel tijd nodig om het stroomstootwapen zorgvuldig in te voeren."

Democraten opeens: "Toch geen quid pro quo"

Amerikaans president Donald Trump ligt onder vuur van de oppositie. De Democratische Partij beschuldigt Trump van het afdwingen van een onderzoek naar zijn mogelijke politieke tegenstander tijdens de komende presidentsverkiezingen, Joe Biden.


Nancy Pelosi verzint het waar je bij staat (Foto: Chip Somodevilla/Getty Images)

'Quid pro quo' werd dat stevig genoemd: 'voor wat hoort wat'. Zonder onderzoek zou Oekraïne geen miljard dollar hulpfondsen krijgen, zo hebben de Democraten hun afzettingsprocedure altijd ondersteund.

Nu, twijfelen de Democraten, volgens dagblad Washington Post.

Was het doel van het telefoongesprek van Trump met Oekraïne wel of geen 'quid pro quo'? Blijkbaar niet meer, want na overleg met een aantal focusgroepen heeft de Democratische partij gekozen om de term 'omkoping' te gebruiken. Het begint een beetje op de klimaathoax te lijken, die ook constant van naam veranderde, al naar gelang welke verantwoordelijke belangengroepen betrokken waren bij de naamgeving: klimaatafkoeling, klimaatopwarming, klimaatverandering.

Nu is het dus 'omkoping', alhoewel 'afpersing' ook nog een een optie was.

Lees ook: Saai 'dagje Trump afzetten'

Het Witte Huis reageerde verrast. Blijkbaar is het nu 'afzetting op basis van focusgroepen' en niet meer 'afzetting op basis van feitelijke overtredingen'. Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zei donderdag: "Quid pro quo heet nu omkoping. Het blijft fout, het is omkoping".

Vrijdag gaat dag twee van het afzettingsverhoren van start; onder andere voormalig ambassadeur van de Verenigde Staten in Oekraïne Marie Yovanovitch wordt gehoord.

Asielstelsel solide, uitvoering moet beter

Het kabinet onderschrijft de conclusie van de commissie-Van Zwol dat de aandacht de komende jaren vooral moet liggen bij een goede uitvoering van asiel- en terugkeerprocedures, omdat het daar nu te vaak vast loopt. Dat staat in een brief van staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

De commissie-Van Zwol deed onderzoek naar alle aspecten die eraan bijdragen dat vreemdelingen zonder verblijfsrecht langdurig in Nederland verblijven. Aanleiding vormde de gebeurtenissen rond de geplande uitzetting van twee Armeense kinderen. De commissie stelde vast dat het Nederlandse asielbeleid en de asielpraktijk fatsoenlijk op orde is, maar dat wel tastbaar moet worden gestuurd op snelheid en tijdigheid van asielprocedures en aan versterking van terugkeer.

"Er is nog een wereld te winnen, maar niet met grootschalig, nieuw beleid. We moeten eerst goed doen wat we binnen de regels al kunnen doen. Daar zet het kabinet de komende jaren op in, samen met de uitvoerende diensten", aldus de staatssecretaris. Daarbij onderschrijft ze de conclusie dat de asielpraktijk permanent werk in uitvoering is.

Stabiele financiering
Een eerste belangrijke stap om tot betere uitvoering te komen, is zorgen voor stabiele financiële en personele capaciteit, zoals de commissie ook aanbeveelt. Om te voorkomen dat er nogmaals ontijdig personeel wordt afgeschaald, zoals in 2017 gebeurde, is eerder dit jaar door het kabinet besloten om de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) structureel te financieren. Daarvoor wordt jaarlijks 100 miljoen euro uitgetrokken.

Daarnaast adviseert de commissie om goed te sturen op de doorlooptijden bij de IND. Ook die aanbeveling neemt de staatssecretaris ter harte. Ze stuurt daarover nog voor de begrotingsbehandeling een brief aan de Tweede Kamer.

Eerste asielaanvraag
De commissie beveelt ook aan de eerste asielaanvraag zo zorgvuldig mogelijk te behandelen, omdat dit later in het proces vertraging voorkomt. Daartoe zou het volgens de commissie goed zijn om rechtsbijstand te blijven bieden aan de start van een asielprocedure. Het kabinet houdt op dit punt echter vast aan de afspraak in het regeerakkoord. Bij de uitwerking van deze maatregel ziet de staatssecretaris erop toe dat er aandacht is voor het waarborgen van een zorgvuldige behandeling van de eerste asielaanvraag.

Maatregelen
Het kabinet neemt de aanbevelingen van de commissie-Van Zwol grotendeels over. Zo wordt het indienen van kansloze herhaalde asielaanvragen ontmoedigd en wordt er gestart met casemanagement in dossiers van mensen voor wie het herkomstland reispapieren heeft verstrekt, waardoor de aanvragen sneller beoordeeld kunnen worden. Kinderen van 12 tot 15 jaar worden, wanneer zij dat willen, zo veel mogelijk zelf ook gehoord en bij de beslissing op de asielaanvraag maakt de IND meer inzichtelijk hoe het belang van het betreffende kind is gewogen.

Kabinet vereenvoudigt aanbestedingsprocedure voor gemeentelijke zorg

Het kabinet wil de aanbestedingsprocedure voor de zorg in het sociaal domein (zoals jeugdhulp en thuiszorg) vereenvoudigen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat de Jeugdwet en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) hiervoor worden aangepast. Het kabinet wil hiermee bereiken dat gesprekken tussen gemeenten en zorgaanbieders niet langer over procedures gaan, maar over de inhoud van zorg en de beste manier van samenwerking. Ook moet de wetswijziging zorgen voor minder administratieve lasten voor gemeenten en zorgaanbieders.

Op dit moment verplichten de Jeugdwet en de Wmo 2015 bij aanbestedingen dat gunning alleen op basis van de economisch meest voordelige inschrijving mogelijk is, de zogenoemde emvi-verplichting. De gedachte daarachter is het tegengaan van gunning op basis van enkel de laagste prijs, maar ook op basis van kwalitatieve criteria zoals samenwerking, innovatie en duurzaamheid.

In de praktijk betekent dat, dat er vaak lange discussies tussen gemeenten en aanbieders ontstaan over de gehanteerde systematiek en gunningscriteria.

Het kabinet wil daarom dat gemeenten in bepaalde gevallen die emvi-verplichting, onder handhaving van het verbod op gunning op de laagste prijs, kunnen schrappen. Zo kunnen zij opdrachten gunnen aan een kleine groep van beste zorgaanbieders zonder dat zij verplicht zijn offertes uit te vragen en te vergelijken volgens ingewikkelde gunningsmethodes en procedures.

Minister De Jonge: “Gesprekken tussen gemeenten en zorgaanbieders kunnen zo weer gaan over de inhoud van zorg en de beste manier van samenwerken in plaats van over ingewikkelde procedures.”

Europese aanbestedingsrichtlijn
Samen met staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken dringt minister De Jonge al langere tijd bij de Europese Commissie aan op een evaluatie en herziening van de Europese aanbestedingsrichtlijn voor het sociaal domein. Gemeenten zijn vanwege die richtlijn in de meeste gevallen verplicht om de gemeentelijke zorg openbaar en Europees aan te besteden.

De bewindspersonen willen de werking van de aanbestedingsrichtlijn verbeteren en de procedure minder tijdrovend voor gemeenten en zorgaanbieders maken.

De Jonge wil, in afwachting van de evaluatie en eventuele herziening van de Europese aanbestedingsrichtlijn, gemeenten en zorgaanbieders nu met nationale wetgeving tegemoet komen door de aanbestedingsprocedure te vereenvoudigen.

Het kabinet blijft met de Europese Commissie in gesprek over de richtlijn. Vandaag zijn ambtenaren van de Europese Commissie op bezoek in Nederland. Het bezoek staat in het teken van de problemen die gemeenten momenteel ervaren bij het aanbesteden van gemeentelijke zorg.

Publiek servicepunt voor werkgevers om meer mensen aan het werk te krijgen

In elke arbeidsmarktregio bieden gemeenten en UWV vanaf 2021 één helder publiek aanspreekpunt voor werkgevers. In een aantal regio’s is dat al zo, maar straks wordt het verplicht. Doel hiervan is dat werkgevers en werknemers elkaar makkelijker vinden om zo de arbeidsmarktkansen voor mensen die nu nog aan de kant staan te vergroten. Dit schrijft staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het publieke werkgeversservicepunt is onderdeel van de agenda “Breed offensief”. Door dienstverlening aan werkgevers en samenwerking in de regio te verbeteren, worden werkzoekenden beter geholpen. Het gaat om het sneller aan werk helpen van werkzoekenden die niet direct inzetbaar zijn, zoals bijstandsgerechtigden, oudere werklozen, werkzoekenden zonder startkwalificatie, statushouders en werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Zij zijn gebaat bij gerichte ondersteuning in toeleiding naar de arbeidsmarkt. Het publieke werkgeversservicepunt gaat hierbij helpen.

Naast de in totaal 70 miljoen euro voor de 35 arbeidsmarktregio’s in 2019 en 2020, is er vanaf 2021 jaarlijks 17 miljoen euro structureel beschikbaar voor het verbeteren van matching tussen werkzoekenden en werkgevers. Daarnaast is in 2020 ook eenmalig 7 miljoen euro beschikbaar.

Nog te veel mensen aan de kant
Werk is belangrijk voor mensen. Het geeft mensen een inkomen, het zorgt voor contacten en uitdagingen. Er zijn momenteel veel openstaande vacatures, maar toch staan er nog te veel mensen aan de kant. Dat zijn mensen die willen en kunnen werken, maar die niet aan het werk komen. Deze mensen zijn niet direct inzetbaar voor de beschikbare vacatures. Er is sprake van een mismatch op de arbeidsmarkt. Kwalitatief goede werkgeversdienstverlening en goede samenwerking in de arbeidsmarktregio’s zijn daarom van groot belang om hen aan het werk te helpen en houden.

Publiek servicepunt biedt werkgevers zelfde diensten
Het werkgeversservicepunt biedt straks in elke arbeidsmarktregio hetzelfde basispakket aan diensten, zodat werkgevers in elke arbeidsmarkregio weten wat zij kunnen verwachten:

  • Het vinden van passende kandidaten voor de werkgever en nazorg na plaatsing van een kandidaat.
  • Informeren en adviseren over alle beschikbare instrumenten, voorzieningen en voorwaarden in de arbeidsmarktregio.
  • Informatie en advies geven over het passend maken van werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Informeren en adviseren over vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkt.

Profielen werkzoekenden
Voor het verbeteren van het inzicht in de profielen van werkzoekenden is het ministerie van SZW samen met VNG en UWV een programma gestart. Dit programma Verbeteren Uitwisselen Matchingsgegevens (VUM) zal uiteindelijk leiden tot één landelijke standaard voor matchingsgegevens en digitale gegevensuitwisseling.

Nieuwe aanhouding in Marengo-onderzoek

De politie heeft dinsdag een 33-jarige man uit Utrecht aangehouden in het zogeheten Marengo-onderzoek naar moorden en pogingen tot moord binnen en buiten het criminele milieu.

De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de voorbereiding van een aanslag met een bazooka of handgranaten op een spyshop in Nieuwegein in 2015. Een medewerker van deze spyshop werd op 9 september 2015 geliquideerd.

De opdracht voor deze liquidatie en de aanslag op de spyshop zijn vermoedelijk gegeven door Ridouan Taghi, de voortvluchtige hoofdverdachte in het Marengo-proces. Voor informatie die leidt tot zijn aanhouding is een beloning uitgeloofd van 100.000 euro.

De aangehouden Utrechtenaar wordt ook verdacht van deelneming aan de criminele organisatie van Taghi. De rechter-commissaris heeft hem vrijdag voor twee weken in bewaring gesteld.

De volgende zittingsdagen in het Marengo-proces zijn op 12 en 13 december.

Minister Dekker komt sociale advocatuur tegemoet

Het kabinet trekt op initiatief van minister Dekker (Rechtsbescherming) extra geld uit voor sociaal advocaten voor de komende twee jaar. Het gaat om een tijdelijke toelage van jaarlijks 36,5 miljoen euro in de jaren 2020 en 2021. Op deze manier kunnen advocaten de omslag naar een verbeterde rechtsbijstand, die op termijn tot hogere vergoedingen voor de advocatuur leidt, op een verantwoorde manier maken.

Dit maakt dat wat de NOvA betreft de voor begin 2020 aangekondigde piketacties en verhinderacties van de baan zijn. In samenspraak met de betrokken specialisatieverenigingen zal dit ook actief onder de aandacht van de balie worden gebracht.

Minister Dekker: “In vele gesprekken met advocaten is het mij steeds duidelijker geworden dat voor veel sociale advocaten de rek er echt uit is. Ik begrijp dan ook dat de frustratie is opgelopen, omdat er nog geen zicht was op hogere vergoedingen op de korte termijn. Daarom heb ik beloofd om te zoeken naar ruimte voor financiële verbeteringen op de korte termijn. Dat is gelukt en dat is goed nieuws, voor advocaten én rechtzoekenden. Want advocaten zijn onmisbaar in elk stelsel voor rechtsbijstand.”

Dekker wil de komende twee jaar de vergoeding voor advocaten in de rechtsbijstand voor de eerste 1500 punten verhogen met bijna 11 euro per punt. Hiermee komt de minister tegemoet aan datgene waar de Nederlandse Orde van Advocaten om heeft gevraagd.

Minister Dekker: “Het is positief dat de NOvA weer mee gaat praten over verbeteringen in de rechtsbijstand. We zijn het vast niet op alle punten met elkaar eens, maar alleen door in gesprek te blijven, kom je nader tot elkaar. Zo werken we samen aan een beter stelsel.”

Man die zich aan tbs onttrok door Frankrijk overgeleverd

De Franse autoriteiten hebben vanmiddag de 40-jarige Van Z., die zich op 4 oktober jl. in Nijmegen onttrok aan zijn tbs-maatregel, overgeleverd aan Nederland. Betrokkene is direct na aankomst op luchthaven Schiphol overgebracht naar de Penitentiaire Inrichting Schiphol.

De man zat in de Pompekliniek in Nijmegen waar hij op 4 oktober tijdens begeleid verlof wegfietste bij zijn begeleider. Hij had een fietstas volgestopt met spullen mee en had van tevoren geld gepind.

Het Landelijk Parket heeft een opsporingsbericht uitgedaan om het grote publiek te vragen uit te kijken naar de man.

Van Z. zocht tijdens zijn vlucht regelmatig contact met Omroep Gelderland om, in zijn optiek, misstanden in de Pompekliniek aan de kaak stellen. Zo zou er volgens hem veel te weinig therapie en begeleiding zijn.

Toen er aanwijzingen waren dat de man zich in Frankrijk bevond, heeft het Fugitive Active Search Team Nederland (FASTNL) de Franse collega’s van FAST ingeschakeld. Op 9 oktober is de Nederlander in Parijs aangehouden.

Tbs
De tbs is opgelegd wegens grooming, het in het bezit hebben van kinderporno en het plegen van ontuchtige handelingen met minderjarigen.

Versterkte gebedsoproep in Blauwe Moskee Amsterdam dit keer wel te horen

Vanmiddag was in Amsterdam een door luidsprekers versterkte islamitische gebedsoproep te horen. De Blauwe Moskee in Slotervaart had een primeur. Vorige week werd de zogeheten azan nog gesaboteerd toen er een geluidskabel op het dak was doorgeknipt.

Het tafereel vanmiddag tussen 12:30 en 13:00 uur is bijna hetzelfde als dat van vorige week. Politie en handhaving zijn aanwezig en ook de pers is er weer bij. Ook veel moskeebezoekers staan net als zeven dagen geleden buiten te wachten op de azan. Een van hen blikt terug op de mislukte versterkte oproep van vorige week. "Het zal wel één zo’n gek zijn geweest die tegen de islam is, die de kabel heeft doorgeknipt. Net als die gasten van Pegida."

Voorzorgsmaatregelen
Woordvoerder Nourdeen Wildeman van de Blauwe Moskee laat weten dat er niet echt een zaak van is gemaakt om achter de identiteit van de dader te komen, maar dat er deze keer wel de nodige voorzorgsmaatregelen zijn genomen. "Het zou heel raar zijn als wij precies hetzelfde zouden doen. We hebben geconstateerd dat hoe we de installatie in eerste instantie hadden staan, hij wel heel gemakkelijk kapot kon worden gemaakt. Het staat nu allemaal wat steviger."

Maar om 13.00 uur is het dan zover. De gebedsoproep klinkt door de speakers, met een lichte kraak. Omstanders filmen en streamen het moment. Binnen twee à drie minuten is het voorbij. Een buurvrouw, die tegenover de moskee, woont laat weten het mooi te vinden. "Het leek, toen we een tijdje terug als buurt in de moskee waren uitgenodigd, alsof het korter was. Maar ik vind het mooi en heel rustig klinken."

'Prachtig'
Na het vrijdaggebed zijn veel bezoekers van de Blauwe Moskee opgetogen. "Voor mij is het een mooi gevoel om het te horen", laat een van hen weten. "En je hoort het in Amsterdam, dat is prachtig" Een ander zegt niet zoveel te kunnen met kritiek op de gebedsoproep. "Het is een keer per week en het is kort. We moeten elkaar respecteren en een eenheid vormen."

Hoewel de oproep deze keer wel door de luidsprekers galmt, verloopt het geheel toch niet volledig vlekkeloos. Nadat de oproep voorbij is, blijft de speaker iets te lang aan staan, waardoor het gebed een paar minuten ook versterkt te horen is. Volgens Wildeman een leermoment. "We hebben nu lang genoeg geoefend met het aanzetten van de installatie, nu gaan we ook leren hem de volgende keer op tijd uit te zetten."

Koeman neemt zaterdagochtend beslissing over inzetbaarheid Depay en Wijnaldum

Bondscoach Ronald Koeman neemt zaterdagochtend een beslissing over de inzetbaarheid van Memphis Depay en Georginio Wijnaldum in het EK-kwalificatieduel tegen Noord-Ierland. Depay heeft lichte hamstringklachten en Wijnaldum is herstellende van de griep.

"Het gaat beter met ze, maar ik neem nu nog geen beslissing", aldus Koeman. Ondanks het belangrijke duel wil de bondscoach geen risico nemen. “Het ligt vooral aan het type blessure in hoeverre we een risico met een speler gaan nemen. Misschien ben je geneigd om aan het einde van het seizoen meer risico te nemen, dan wanneer we middenin het jaar zit.”

De wedstrijd in Windsor Park, Belfast begint zaterdag om 20.45 uur Nederlandse tijd.

Manchester City moet vrezen voor zware straf na uitspraak CAS

Manchester City heeft een flinke tegenvaller te verwerken gekregen in de strijd tegen uitsluiting van Champions League-deelname. De Engelse grootmacht wordt ervan verdacht de regels van Financial Fair Play te hebben overtreden en in dat kader is vrijdag een belangrijke zaak bij het internationale sporttribunaal CAS verloren. Volgens Engelse media behoort uitsluiting van deelname aan de Champions League tot de mogelijke straffen, maar is het waarschijnlijker dat de club bestraft wordt met een stevige geldboete.

Manchester City kwam in de problemen door een publicatie in Der Spiegel, waarin aan het licht kwam hoe de club op illegale manieren aan geld kwam. Zo zou ruim zestig miljoen euro aan sponsorinkomsten niet afkomstig zijn geweest van Etihad, maar van de Abu Dhabi United Group. Het bedrijf van de clubeigenaren pompte miljoenen in de club, terwijl the Citizens deden voorkomen dat het geld afkomstig was van een sponsor.

Het is voor clubeigenaren niet toegestaan om ongelimiteerd geld te steken in de club om dat vervolgens te investeren. Op deze manier zou City de UEFA misleid hebben.

Het was niet de enige manier waarop Manchester City vals zou hebben gespeeld. Manager Roberto Mancini zou een deel van zijn salaris hebben ontvangen vanuit Al-Jazira, een club die in handen is van City-eigenaar sjeik Mansour. De UEFA rook onraad en besloot een onderzoek in te stellen.

Vorig jaar werd het onderzoek overgedragen aan de arbitrage-afdeling van de UEFA. Deze afdeling is verantwoordelijk voor het uitdelen van straffen en tegen deze overdracht ging Manchester City zonder succes in beroep bij het CAS. Naar verwachting doet de arbitrage-afdeling binnen een maand uitspraak.

Albon crasht en pakt snelste tijd in Brazilië

De eerste vrije training voor de Grand Prix van Brazilië is enigszins verregend. Alexander Albon kwam uiteindelijk bovenaan de tijdenlijst te staan, maar de Thai zette zijn Red Bull in de slotfase ook in de bandenstapel van het Autódromo José Carlos Pace.

Het regende in São Paulo en dus gingen de coureurs in de eerste minuten slechts mondjesmaat de baan op. Na een dik half uur ging het beter en zowel Lewis Hamilton als Max Verstappen kwamen naar buiten op de intermediates, zonder een tijd neer te zetten.

In de slotfase werd een droge lijn alsmaar duidelijker en ook Verstappen kwam de baan weer op. De Nederlander spinde in de Senna S en daarmee kwam zijn training tot een einde: hij kon wel verder, maar een crash van teamgenoot Albon zorgde voor de rode vlag en uiteindelijk het einde van de training.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Brazilië

Pos.  Rijder Team Tijd Ronden
1.   A. Albon Red Bull 1:16.142 8
2.   V. Bottas Mercedes 1:16.693 10
3.   S. Vettel Ferrari 1:17.041 13
4.   C. Leclerc Ferrari 1:17.285 13
5.   C. Sainz Jr. McLaren 1:17.786 15
6.   N. Hulkenberg Renault 1:17.899 8
7.   D. Ricciardo Renault 1:17.895 9
8.   P. Gasly Toro Rosso 1:18.100 17
9.   D. Kvyat Toro Rosso 1:18.274 16
10.   L. Norris McLaren 1:18.559 14
11.   G. Russell Williams 1:18.779 18
12.   K. Magnussen Haas 1:19.247 9
13.   L. Stroll Racing Point 1:19.414 6
14.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:19.532 11
15.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:19.600 18
16.   N. Latifi Williams 1:20.010 15
17.   R. Grosjean Haas geen tijd 2
18.   S. Pérez Racing Point geen tijd 1
19.   M. Verstappen Red Bull geen tijd 3
20.   L. Hamilton Mercedes geen tijd 2

"Je wereld stort in, het voelt alsof onze droom van ons is afgepakt"

Oranje Onder-17 begon als regerend Europees kampioen als een van de favorieten voor de eindzege aan het jeugd-WK in Brazilië. De Nederlandse talenten slaagden er echter niet in om de eindstrijd van dat toernooi te halen, aangezien Mexico donderdagavond na het nemen van strafschoppen te sterk bleek. Voor de Nederlandse talenten, die drie penalty's misten in de beslissende reeks, kwam de uitschakeling hard aan.

"Je wereld stort in. Ik dacht: 'Hoe kan dit?' Al twee jaar kijk ik hier naar uit en dan gebeurt dit, onbeschrijflijk. Het voelt alsof onze droom van ons is afgepakt", reageerde Anass Salah-Eddine na afloop van de wedstrijd tegenover Voetbal International. De linksback speelde elke minuut van het toernooi en toonde zich na het duel behoorlijk aangeslagen: "Ik loop op mijn laatste benen."

Doelman Calvin Raatsie stopte nog de eerste penalty van de Mexicanen, terwijl hij ook de beslissende vijfde strafschop wist te keren: "Maar dat was niet genoeg. We hebben zo vaak op strafschoppen geoefend op de training en toen schoten ze echt elke bal er met volle overtuiging in. Maar er komt nu zó veel druk bij kijken, het gaat om een finaleticket, je kan het ze niet kwalijk nemen."

Voor Raatsie voelt de uitschakeling van Oranje, dat een kwartier voor tijd via Youri Regeer op voorsprong kwam maar vlak daarna de gelijkmaker incasseerde uit een discutabele vrije trap, onterecht: "We hebben eigenlijk de hele wedstrijd gedomineerd. Terecht dat Mexico blij is, maar als je ziet hoeveel kansen wij hebben gehad, had het eigenlijk niet gemogen natuurlijk."

De Nederlandse talenten kunnen het toernooi nog afsluiten met een bronzen medaille. Daarvoor zal zondag in de 'troostfinale' wel eerst afgerekend moeten zien te worden met Frankrijk.

Pro-Piet activist krijgt poederbrief

Tinus Koops strijdt al jaren voor het behoud van Zwarte Piet. Helaas wordt dit door de antipietenbrigade niet in dank afgenomen. Regelmatig heeft hij dus te maken met intimidaties en bedreigingen. Gisteren werd er weer een nieuw dieptepunt bereikt door de bezorging van een poederbrief op zijn huisadres in Utrecht. 

De politie heeft de brief voor onderzoek meegenomen. Het poeder had agressief op de huid moeten reageren maar blijkt gelukkig inert te zijn; dat wil zoveel zeggen dat de stof niet of nauwelijks reageert op andere chemicaliën. Verder onderzoek wordt nog gedaan. De politie heeft aangifte van de bedreiging opgenomen en neemt de zaak hoog op.

Het is nog onbekend waar de dreiging vandaan komt; de envelop droeg het stempel van het verzameldepot in Nieuwegein, dus kan hij zo'n beetje uit half Nederland afkomstig zijn, aldus Tinus. Tinus: "Het was een envelop met naam, adres, en aan de binnenkant een zakje dat zo geplakt was dat als je de envelop openmaakte, ook het zakje automatisch openscheurde."

Tinus vertelt aan FOK! dat hij zelf niet zo onder de indruk is, maar dat zijn vriendin wel geschrokken is: "Die vond het allemaal wat minder."

De bewuste envelop zonder adres (Foto: FOK!)
De bewuste envelop (zonder adres) (Foto: FOK!)

Auteur moet biografie Johan Cruijff rectificeren na valse bewering

De Johan Cruyff Foundation is vrijdag in het gelijk gesteld door de rechter tijdens het kort geding tegen schrijver Auke Kok. De auteur krabbelde tijdens de zitting terug over een bewering dat Cruijff miljoenen euro's had verdiend vanuit de Foundation. De rechter stelde dat het imago van Cruijff en de Foundation zijn geschaad en dat Kok hoor-wederhoor had moeten plegen. Met de wens van de Foundation om alle gedrukte boeken terug te halen ging de rechter niet akkoord. Hij oordeelde dat rectificatie op zijn plaats is. Er moet een inlegvel in het boek komen met daarop de rectificatie.

Kok schrijft in zijn biografie over Cruijff dat de legendarische nummer veertien zich jaarlijks een miljoen euro liet uitbetalen vanuit de Johan Cruyff Foundation. Bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door gaf hij aan dat hij dit gehoord heeft van drie verschillende bronnen. Navraag bij de Foundation deed hij niet, omdat de Foundation had aangegeven niet mee te willen werken aan het boek. "Als Auke Kok de moeite had genomen om contact op te nemen met de Cruyff Foundation, had hij de over de juiste feiten kunnen beschikken", meldde de Foundation een dag na de uitzending middels een statement, waarin werd aangekondigd dat er juridische stappen zouden volgen.

ANBI-status
Vrijdagmiddag stonden beide partijen tegenover elkaar bij een kort geding. De Foundation wilde dat alle boeken worden teruggehaald, zowel fysiek als via internet. De bewering over de verdiensten van Cruijff zou bij eventuele toekomstige boeken niet gebruikt mogen worden en dat alles onder een dwangsom van duizend euro voor iedere keer dat dit bevel wordt overtreden. Het was voor de Foundation van groot belang dat de rechter hen in het gelijk zou stellen vanwege de zogenoemde Goede Doelen-status ANBI. "Als de bewering van Kok zou kloppen, zou de Foundation hun speciale ANBI-status verliezen. Het schaadt de reputatie enorm en daarom moet het boek uit de handel worden genomen."

Toen de rechter Kok vrijdag tijdens het kort geding een aantal gerichte vragen stelde, krabbelde de auteur terug. "Ik vind het naar en vervelend en dit was niet de bedoeling. Als ik aan de rechtzetting kan bijdragen zal ik dat zeker doen", gaf de auteur aan, waarop de rechter vroeg of er iets recht te zetten was. "Dat ik dat zo niet op had moeten schrijven", aldus Kok. "Had u het zo niet op moeten schrijven of kunt het niet bewijzen?" antwoordde de rechter. "Ik begon te twijfelen, heb anderen gebeld, en toen bleek het misschien toch iets anders te liggen."

"Cruijff heeft hier nooit één cent aan verdiend. Het is altijd gescheiden geweest", reageerde woordvoerder Carole Tate, die volgens De Telegraaf in de rechtzaal met tranen in haar ogen stond. "We hebben het over recalls, lettertypes, maar je doet hier gewoon mensen verdriet mee. Dit is echt heel erg. Sorry dat ik geëmotioneerd ben. Als Kok nu zegt dat hij het zo niet heeft bedoeld, doet dat heel veel mensen verdriet. Dit is echt heel erg." De advocaat van de Foundation vulde aan dat het terughalen van de 65.000 gedrukte boeken de uitgever 'een paar ton kon kosten'. "Het kan de Foundation een paar miljoen kosten", doelend op de ANBI-status.

Uitspraak rechter
"Zijn de uitlatingen juist? En in verband daarmee of Kok heeft gehandeld in overeenstemming met goede journalistieke beginselen, zoals hoor-wederhoor?" zei de rechter bij zijn uitspraak, geciteerd door De Telegraaf . "Hij gaf aan dat het om een beschuldiging gaat. "De gemiddelde lezer zal opvatten dat Cruijff een miljoen euro kreeg dat bestemd was voor gehandicapten. Dat is een ernstige beschuldiging."

"Kok heeft drie anonieme bronnen", vervolgde de rechter. "Dat is het voor risico van Kok en de uitgever. Kok twijfelt inmiddels aan zijn eigen uitlating: het zou ook wel eens uit andere bronnen hebben kunnen komen." De rechter vindt dat Kok wederhoor had moeten plegen bij de Foundation. "Het waren niet zomaar zinnetjes, daar hoort hoor-wederhoor bij. Het imago van Cruijff wordt geschonden en ook het imago van de Foundation wordt daarmee geschaad." Het boek mag gewoon in de schappen blijven liggen. "Er is zoveel ruchtbaarheid aan deze zaak gegeven, dat iedereen nu wel weet dat de gewraakte passage in het boek niet klopt." De passage moet worden geschrapt in de volgende drukken.

Weidemann wint 3.000m, Achtereekte tweede

Isabelle Weidemann heeft op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Minsk de 3.000 meter voor vrouwen gewonnen. De Canadese zegevierde in 4.04,70. Carlijn Achtereekte (4.05,15) en Ivanie Blondin (4.06,08) werden tweede en derde.

Reina Anema was de eerste van de bekende namen die op het ijs kwam. Haar tijd van 4.11,11 was op dat moment de snelste. In de rit erna konden 'oudje' Claudia Pechstein en Valerie Maltais die tijd niet verbeteren. In de rit daarrna was het Evgeniia Lalenkova die met 4.08,30 onder die tijd dook.

In de vijfde rit een Nederlands onderonsje met Antoinette de Jong tegen Carlijn Achtereekte. Het was De Jong die in het begin de regie pakte, maar halverwege reed Achtereekte met een versnelling haar ploeggenote voorbij en kwam in 4.05,15 over de meet. De Jong reed 4.07,67. Esmee Visser kwam als vierde Nederlandse in actie tegen Isabelle Weidemann. De Canadese plaatste een paar ronden voor het einde een versnelling, en Visser kon niet volgen. Weidemann kwam in 4.04,70 over de finish, Visser reed 4.09,09.

In de laatste rit Martina Sáblíková tegen de Russin Natalia Voronina. Voronina was het snelste weg en sloeg een gaatje van een kleine twee seconden met de Tsjechische. Sáblíková kroop langzaam dichter bij de Russin terwijl die aan het instorten was. Sáblíková won de rit in 4.06,40 en dat was niet genoeg voor de dagwinst.

Kabinet komt getroffen ouders kinderopvangtoeslag 'CAF 11' tegemoet

Staatssecretaris Snel van Financiën komt namens het kabinet met een compensatieregeling voor de 302 ouders waarbij kinderopvangtoeslag stop is gezet of teruggevorderd, het zogeheten CAF 11-dossier. Daarnaast kondigt hij een aantal maatregelen aan om de door de Adviescommissie Uitvoering Toeslagen geconstateerde tekortkomingen aan te pakken.

De Adviescommissie onder leiding van minister van staat Donner publiceerde gisteren een gedegen interim-rapportage waarin onder meer staat dat de grenzen van de handhaving doelbewust zijn opgezocht en ook zijn overschreden.

Staatssecretaris Snel: “Het geduld van deze ouders is lang op de proef gesteld. Ik betreur dat. De ouders zijn lang ten onrechte als fraudeur bestempeld en behandeld. Vandaag komt daar een einde aan.”
In de rapportage geeft de Adviescommissie aan hoe de getroffen ouders kunnen worden gecompenseerd. De staatssecretaris omarmt die voorstellen voor materiële en immateriële schade.

De oplossing bestaat uit de volgende vijf onderdelen:

Herstel van de gemiste en tot nu teruggevorderde toeslag;
Toekenning van € 500 per halfjaar voor immateriële schade vanaf het eerste moment van correctie tot aan een volledig herstel hiervan. Wie bijvoorbeeld een correctie krijgt van € 2.000, kan maximaal 4 x € 500 hier bovenop krijgen.
25% van de gemiste en in eerste instantie teruggevorderde toeslag als compensatie voor materiële schade. Voorbeeld: er is € 10.000 gecorrigeerd, dan krijgt iemand aanvullend € 2.500 hier bovenop.
Vergoeding van de betaalde invorderingskosten over de afgelopen jaren voor zover in rekening gebracht;
Een vergoeding van de kosten van juridische bijstand conform de reguliere forfaitaire bedragen, voor zover deze kosten niet eerder zijn vergoed.
Per dossier wordt nu gekeken naar de precieze compensatie. Alles is er op gericht om de getroffen ouders dit jaar financieel tegemoet te komen. Op korte termijn komen er ook aanbevelingen voor de andere ouders in de overige CAF-zaken.

Daarnaast kondigt de staatssecretaris nog een aantal andere maatregelen aan die herhaling in de toekomst moeten voorkomen. Zo komt er een onderzoek of het vereenvoudigen van de Belastingdienst de organisatie effectiever kan maken. Ook komt er meer maatwerk in de dienstverlening en een verbetering van de cultuur en de vaardigheden van de medewerkers.

De Adviescommissie komt in haar eindoordeel, dat later volgt, met aanbevelingen voor verbetering van de rechtsbescherming van burgers en in het bestuurlijk proces.

Monica Geuze is weer vrijgezel: "Er is geen ruzie"

De 24-jarige influencer Monica Geuze is weer van haar vriend, voetballer Lars Veldwijk, af. 


Monica -op het gezicht meer plamuur dan op de muur- Geuze (Foto: Anthony Harvey/Getty Images)

"We hebben er samen voor gekozen om uit elkaar te gaan. Er is geen sprake van ruzie en onze prachtige dochter zal voor ons beiden altijd op nummer 1 staan!’’, zo kondigt zij het einde aan van haar relatie.

Het gerucht gaat dat Veldwijk, nu zijn contract bij voetbalclub Sparta afloopt, nog eenmaal wil scoren. Op financieel gebied dan. Een buitenlands avontuur ligt dan in het verschiet en misschien ziet Geuze daar het nut voor haar YouTube-kanaal niet van in.

De vlogster werd in juli 2018 officieel MILF toen hun dochter Zara-Lizzy geboren werd. Veldwijk heeft verder nog een zoon uit een eerdere relatie, Mason. Een paar maanden geleden maakten beiden de hilarische grap om op Insta een filmpje te zetten waaruit bleek dat beiden verloofd waren. Tot grote hilariteit bleek dat een grote grap te zijn, hahaha.

Geuze, met meer dan 500.000 leden van haar YouTube-kanaal, zegt inmiddels bezig te zijn met nieuwe projecten. Misschien een reality show 'Monica zoekt een nieuwe hunk voor op Insta'?

Ook Oranje schaatsers winnen teamsprint in Minsk

Op de eerste dag van de wereldbeker schaatsen in het Wit-Russische Minsk heeft Nederland ook de teamsprint voor mannen gewonnen. Ronald Mulder, Kjeld Nuis en Kai Verbij kwamen tot  1.21,15, en waren sneller dan de nummers twee en drie China en Canada.

Nederland is in dezelfde formatie als die van vandaag, net als de vrouwen, wereldkampioen op de teamsprint.

Vandaag volgen nog de 3.000 meter voor vrouwen en de 5.000 meter voor mannen.

Ethische commissie breidt fraude-onderzoek Trump-criticaster uit

Rashida Tlaib zit in de problemen. Het lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft in 2018 geprobeerd om geld, dat bedoeld was voor haar verkiezingscampagne tot afgevaardigde voor de staat Michigan, voor haar eigen persoonlijke doeleinden te gebruiken. Dat is verboden.

De Democratische Tlaib is enorm kritisch op president Donald Trump en zij behoort tot de zogenaamde The Squad, een klein groepje zeer socialistische afgevaardigden binnen de Democratische partij, die inmiddels steeds meer aanhang krijgen met hun vaak naïeve wetsvoorstellen.


Tlaib tijdens een activistenbijeenkomst (Foto: Mark Wilson/Getty Images)

De 43-jarige Tlaib is een kind van Palestijnse ouders die naar Detroit emigreerden. Voor haar verkiezingscampagne kon de alleenstaande moeder van twee kinderen niet meer full-time werken en verzocht zij een toelage. In april 2018 stuurde zij een e-mail naar haar campagneteam. "Dus ik dacht dat de campagne me geld kon lenen, maar Ryan zei dat de commissie me gewoon kon betalen. Ik dacht aan een eenmalige betaling van 5000 dollar."

Later die maand schreef zij: "Ik red het niet zonder toelage",  waarna zij om 2000 dollar per twee weken vroeg, met een maximum van 12.000 dollar, te gebruiken voor "auto onderhoud, kinderopvang en andere dingen."

Vier maanden later smeekte ze bijkans voor geld. "Kunnen jullie me nog een toelage sturen tot aan de verkiezingen. Ik probeer mijn schulden weg te werken." Het hoofd van haar campagneteam 'Rashida Tlaib voor Congres' bevestigde toen de mogelijkheid tot geld verstrekken. In totaal ontving Tlaib ruim 45.000 dollar in acht maanden verkiezingsstrijd.

Het ethische commitee meldt dat Tlaib inderdaad federale wetten heeft overtreden indien zij werkelijk "campagnefondsen van 'Rashida Tlaib voor congres' omgezet heeft voor persoonlijk gebruik, of als de campagnecommissie van Tlaib geld heeft uitgegeven anders dan bonafide campagnes of politieke doeleinden."

'Betaling salaris'
Het juridische team van Tlaib heeft ontkend dat ze wetten heeft overtreden. Ze voerden aan dat hun klant zich hield aan de voorschriften van de Federal Election Commission die campagnes toestaan om "een beperkt salaris te betalen aan kandidaten die buiten hun baan om werken om zich te concentreren op hun campagnes."

Eén van de vele voorwaarden voor deze betalingen is echter dat ze betaald moeten zijn voor werk dat is uitgevoerd tot aan de datum van de algemene verkiezingen. Tlaib ontving een betaling van tweeduizend dollar op 16 november 2018 en ruim vijftienduizend dollar op 1 december 2018, ruim na de verkiezingen van 6 november dat jaar.

Hierdoor ziet de ethische commissie, die bestaat uit vijf Democraten en vijf Republikeinen, voldoende redenen om het al in augustus opgestartte onderzoek naar misbruik van campagnegelden uit te breiden.

Oranje schaatssters winnen teamsprint in Minsk

Op de eerste dag van de wereldbeker schaatsen in Minsk heeft Nederland de teamsprint voor vrouwen gewonnen. Letitia de Jong, Michelle de Jong en Jutta Leerdam kwamen tot  1.29,22, en lieten Rusland en Japan achter zich.

Nederland is de wereldkampioen op de teamsprint voor vrouwen met toen nog Janine Smit in de gelederen.

Vandaag volgen nog de teamsprint voor mannen, de 3.000 meter voor vrouwen en de 5.000 meter voor mannen.

Interim-bestuurder wil niet meer voor Haga Lyceum werken

Marcel Heuver, de bestuurder die tijdelijk het Haga Lyceum in Amsterdam zou gaan leiden, ziet af van de functie. Hij is het niet eens met minister Arie Slob (Onderwijs).

Dat bleek vanochtend tijdens een zitting bij de Raad van State. Het huidige bestuur begon die zaak tegen de financiele gevolgen van het besluit van de minister om de bekostiging per 1 december te stoppen.

Met het aanstellen van een interim-bestuurder kon de school voorkomen dat de geldkraan dicht ging. Directeur-bestuurder Soner Atasoy zei vanochtend dat de minister nog een extra voorwaarde stelde aan de bekostiging: de nieuwe bestuurder moest begeleid worden door deskundigen die de minister zou aanwijzen. Daar zou Heuver geen zin in hebben.

"De interim-bestuurder heeft ons onlangs, of eigenlijk drie weken geleden, laten weten dat hij onder die voorwaarden helemaal niet eens wil aantreden", zei Atasoy tegen de rechter. "Dus wij hebben meer hobbels die wij tegenkomen."

Een andere hobbel was dat Heuver geen moslim is terwijl dat volgens de statuten wel moet. De statuten moesten daarom worden gewijzigd en daardoor werd de deadline van de minister niet gehaald. Toen de rechter vroeg waarom er niet een bestuurder was gezocht die moslim was, antwoordde de advocaat dat het mede vanwege de media-aandacht moeilijk was om mensen te vinden.

Heuver was vanochtend ook niet bij de zitting aanwezig. Atasoy liet blijken dat hij zelf waarschijnlijk niet vertrekt: volgens hem gaan leerlingen als hij dat doet dan ook weg en stopt de school te bestaan. Uit de zaal, waar enkele tientallen leerlingen zaten, klonk toen instemmend commentaar.

The Sting mag 'Distrikt Foxy jas' niet meer verkopen

De Nederlandse modeketen The Sting mag niet langer haar damesparka ‘Distrikt Foxy’ op de markt brengen, omdat deze jas inbreuk maakt op de auteursrechten van de Chinese vennootschap Krakatau Ltd. op de damesparka ‘Qw183’. Dat heeft de kortgedingrechter op vordering van Krakatau beslist.

Krakatau heeft in het najaar van 2018 een damesparka ontwikkeld en op de markt gebracht. De parka heeft een glad front waar geen zakken, kleppen of logo’s op zijn verwerkt. Op het front bevindt zich een brede band die de achterliggende rits aan het zicht onttrekt met aan weerszijden een grote zwarte rubberen rits. Eenzelfde soort zwarte ritsen zijn ook aan de zijkanten van de jas terug te vinden. Verder is de capuchon van de jas voorzien van een koord, waarmee de capuchon via een lus kan worden aangetrokken. De parka heeft daarnaast een binnenjas die zowel als voering in de parka kan worden geritst alsook afzonderlijk van de parka als jas tweezijdig kan worden gedragen. The Sting heeft in het najaar van 2019 ook een vrouwenparka op de markt gebracht, waarin al deze elementen op vrijwel dezelfde wijze terugkomen. Volgens Krakatau maakt The Sting daarmee inbreuk op haar auteursrecht. Zij stapte daarom naar de rechter.

De kortgedingrechter oordeelt dat de parka van Krakatau vanwege de combinatie van elementen creatieve keuzes van de maker bevat die de jas als geheel een eigen duidelijk herkenbaar aanzien en karakter geven, met een duidelijk gestileerd en in het oog springend beeld tot gevolg. De parka heeft daarom een eigen oorspronkelijk karakter en draagt de persoonlijke stempel van de maker, zodat op de parka een auteursrecht rust. Nu de parka van The Sting vanwege een soortgelijke combinatie van elementen dezelfde totaalindruk maakt, maakt The Sting met die jas inbreuk op het auteursrecht van Krakatau. Op zich bestaan tussen de jassen ook wel enkele verschillen, maar die zijn niet relevant voor de totaalindruk van de jas. Dit leidt ertoe dat The Sting haar Distrikt Foxy jas niet langer mag verkopen, in voorraad mag hebben of mag (laten) maken. Blijft The Sting dat toch doen, dan moet zij een dwangsom betalen.

Vermiste Karin (51) door noodlottig ongeval omgekomen

Speurhonden en een sonarboot zochten dinsdag 12 november in en op het water van het Rijnschiekanaal naar de vermiste Karin Heemskerk. Na intensief zoeken werd in de middag op de bodem haar zwarte Toyota Aygo aangetroffen. Na aanvullend onderzoek is gebleken dat het lichaam in de auto van Karin Heemskerk is. Vastgesteld is dat zij niet door een misdrijf om het leven is gekomen.

Karin werd sinds zondag 27 oktober vermist, nadat zij rond 23.45 uur haar woning in Leiden verliet. Eerder die avond bracht zij nog een bezoek aan het Alreine Ziekenhuis. Zij vertrok in haar zwarte Toyota Aygo en sindsdien ontbrak ieder spoor. De politie startte een onderzoek naar de vermissing.

Dinsdag 12 november werd er een zoektocht gehouden in en op het water van het Rijnschiekanaal in Leiden. Met speciaal getrainde speurhonden en een sonarboot van de Landelijke Eenheid werd gezocht naar aanknopingspunten in deze vermissingszaak. In de middag werd in het water de zwarte Toyota Aygo met daarin het lichaam van een levenloze vrouw aangetroffen. Na onderzoek is vastgesteld dat het gaat om de sinds 27 oktober vermiste Karin Heemskerk. Het onderzoek toont verder aan dat Karin niet door een misdrijf om het leven is gekomen, maar vermoedelijk slachtoffer is geworden van een noodlottig ongeval.

Vrijdag 8 november vond er ook een zoektocht plaats in een groengebied tussen Leiden en Voorschoten. Deze zoektocht werd ondersteund door ongeveer 70 mannen en vrouwen van het Veteranen Search Team.

Ook werd er voor de vermissing van Karin Heemskerk aandacht gevraagd in het regionale opsporingsprogramma Team West. Bij het onderzoeksteam kwamen meerdere tips binnen die werden onderzocht.

De politie wil alle mensen bedanken die uit hebben gekeken naar Karin Heemskerk en die tips hebben gegeven voor het onderzoek.

Badr mag toch voor titel

Waar het kickboksgevecht tussen Rico Verhoeven en Badr Hari op 21 december aanvankelijk een prestigegevecht was, zet Verhoeven de Glory zwaargewichttitel alsnog op het spel.


Verhoeven vs Hari 2 (Bron: YouTube)

Op sociale media riepen de fans op tot een titelgevecht, nadat beide heren al eens eerder tegenover elkaar stonden voor des keizers baard. Die partij ging toen over drie ronden, niet voldoende voor een titelgevecht, maar het komende gevecht gaat wel over de volle vijf ronden, nu blijkt dus inclusief twee kampioensronden.

Nadat Hari al eerder een contract tekende met de kickboksorganisatie, heeft nu ook Verhoeven zijn contract getekend. Hij verlengt met drie jaar.


Man op station Eindhoven aangehouden voor schietincident Dordrecht

Politieagenten hielden gisteravond een 24-jarige man aan voor betrokkenheid bij het schietincident op de Zuilenburg in Dordrecht van 18 oktober.

Een 17-jarige jongen was die vrijdagavond met een vriend op de Zuilenburg toen hij werd beschoten en daarbij gewond raakte. De politie onderzocht het schietincident en deed al eerder twee aanhoudingen. Gisteravond is een derde verdachte aangehouden op het station van Eindhoven. De 24-jarige man uit Dordrecht stond gesignaleerd.  

Het was die vrijdagavond 18 oktober rond 23:00 uur toen de twee jongens in de wijk Sterrenburg liepen, en één van hen werd beschoten. De daders gingen er vandoor en lieten het slachtoffer met zijn verwondingen achter. Inmiddels maakt het slachtoffer het goed. De politie zette die avond een deel van de Zuilenburg af voor onderzoek. Rechercheurs hielden al eerder twee verdachten aan. Eén man van 19 jaar en een man van 35 jaar, beiden afkomstig uit Dordrecht.

Donderdagavond liep er behoorlijk wat politie op het station rond op zoek naar de verdachte. Logischerwijs gaf het beeld van zwaar bewapende agenten bij de reizigers wat onrust. In een volle trein werd aan mensen gevraagd mee te werken omdat de Dordtenaar mogelijk in die trein zat. Daarna werden mensen uit een tweede trein nog gecontroleerd, daar bleek hij uiteindelijk tussen te zitten. Een aanhoudingseenheid ondersteunde de agenten die de 24-jarige man uiteindelijk op het station konden aanhouden. Hij zit vast en wordt verhoord.

NFL: Bizarre vechtpartij en kopschoppen bij Steelers en Browns

Thursday Night Football, altijd lekker, zo op de donderdagavond een potje American football. De Cleveland Browns ontvingen donderdagavond de Pittsburgh Steelers en dat ging er zacht gezegd vrij stevig aan toe.

Een heerlijke pass van Browns-quarterback Baker Mayfield op Odell Beckham Jr leek alvast voor een vroege touchdown te zorgen, maar de bal bleek nét niet over de lijn te zijn geweest. Het kwam goed, want in de volgende play werkte Mayfield de touchdown zelf binnen.

In het tweede kwart bereikte Mayfield Jarvis Landry, die de tweede tochdown op liet tekenen. De Steelers deden in het derde kwart iets terug: quarterback Mason Rudolph, die de geblesseerde Ben Roethlisberger al een tijdje vervangt, bereikte Jaylen Samuels met een korte pass en de stand kwam op 14-7.

Halverwege het vierde kwart werd Browns-safety Damarious Randall er door de scheidsrechters uit gegooid wegens een lomp harde hit op het hoofd van wide receiver Diontae Johnson van de Steelers, die even een beetje wappie op de grond lag en zelfs uit zijn oor leek te bloeden - geen best teken.

Met dik vijf minuten te spelen pakte Joe Schobert een pass van Rudolph over, al de vierde interception voor de Steelers-quarterback. De Browns werkten die aanval af en Stephen Carlson zette zijn eerste catch van het jaar om in wat de winnende touchdown bleek: 21-7.

Browns - Steelers, met de vechtpartij er vakkundig uit geknipt (Bron: YouTube)

Daarna ging het echter nog helemaal mis bij een play van de Steelers: defensive end Myles Garrett (Browns) viel Rudolph bijzonder laat aan, trok diens helm van het hoofd en sloeg de quarterback ermee, wat tot een forse vechtpartij leidde. Steelers-center Maurkice Pouncey gooide zijn bijna 140 kilogram ook nog in de strijd en trapte Garrett tegen het hoofd, alvorens de partijen eindelijk een beetje uit elkaar gehaald konden worden.

Het wierp een forse schaduw op het duel, zo liet ook Browns-quarterback Mayfield na afloop weten: "We hebben gewonnen, maar het voelt alsof we hebben verloren. De actie van Myles is niet goed te praten, hij zal geschorst worden en hij zal zijn respect alleen terug kunnen winnen door dit als een man te af te handelen; zich verontschuldigen, de consequenties ondergaan en ervan leren."

Garrett zelf liet in elk geval weten dat hij het beter niet had kunnen doen: "Ik waardeer het dat mijn teamgenoten mij kwamen verdedigen, maar die situatie had nooit moeten ontstaan en dat was mijn fout."

Hij doelde onder meer op teamgenoot Larry Ogunjobi, die Rudolph een duw van achteren gaf en zich na afloop eveneens verontschuldigde: "Ik wilde niemand blesseren en heb mijn excuses gemaakt bij Rudolph, ik wilde alleen mijn teamgenoot helpen."

Knokken (Bron: YouTube)

NHL: Lightning slaat hard toe, McDavid en Draisaitl vloeren Avalanche

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning hebben in eigen huis in de NHL hard toegeslagen. De New York Rangers werden met liefst 9-3 geklopt, onder meer dankzij een goal en drie assists van Nikita Kucherov.

Al binnen zeven minuten stond het 4-0 voor Tampa Bay en tegen het einde van de tweede periode gaf het scorebord in de Amalie Arena al een 8-1 stand aan - Chris Kreider deed namens de Rangers iets terug. In de derde periode nam de thuisploeg wat gas terug, maar de zege kwam uiteraard niet meer in gevaar.

De Edmonton Oilers ontvingen de Colorado Avalanche, waarbij de bezoekers binnen anderhalve minuut op voorsprong kwamen. Het was echter snel gedaan met de hoop: de eerste periode werd met een 4-1 stand afgesloten en de Oilers liepen uit naar een 6-2 zege. Connor McDavid tekende voor een hattrick én drie assists, Leon Draisaitl gaf bij vijf van de zes goals een assist.

Uitslagen NHL donderdag
Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes 4-5 OT
Florida Panthers - Winnipeg Jets 3-4
Tampa Bay Lightning - New York Rangers 9-3
Minnesota Wild - Arizona Coyotes 3-2
Edmonton Oilers - Colorado Avalanche 6-2
Anaheim Ducks - San Jose Sharks 3-5
Vancouver Canucks - Dallas Stars 2-4
Los Angeles Kings - Detroit Red Wings 3-2 OT

Lightning - Rangers (Bron: YouTube)

Federer knikkert Djokovic uit ATP Finals

Tennisser Roger Federer heeft zich geplaatst voor de halve finales van de ATP Finals in de O2 Arena in Londen. De Zwitserse nummer drie van de wereld was te sterk voor de nummer twee, de Serviër Novak Djokovic.

Met de al geplaatste Dominic Thiem in de groep streden Federer en Djokovic om het enige overgebleven plekje in de halve finales vanuit hun groep. Dat werd helaas niet de spannende strijd die het had kunnen worden; een vroege break was genoeg in set één en in het tweede bedrijf brak Federer zijn opponent op 2-2 en vervolgens op 5-3, wat hem de 6-4, 6-3 zege opleverde.

Tsjechen plaatsen zich voor EK, Ronaldo neemt twijfels Portugal weg

Engeland en Tsjechië hebben zich donderdagavond geplaatst voor het EK voetbal van volgend jaar. The Three Lions wonnen op eigen bodem met maar liefst 7-0 van Montenegro en gaan daardoor aan kop in groep A. Tsjechië was op zijn beurt in Plzen te sterk voor directe concurrent Kosovo, dat met nog een wedstrijd te gaan nu op een achterstand van vier punten is gezet en via de play-offs plaatsing af moeten zien te dwingen.

Engeland - Montenegro 7-0
Engeland schoot op Wembley uit de startblokken en na 24 minuten spelen was er al een 3-0 voorsprong voor de thuisploeg, waarbij alle drie de doelpunten werden voorbereid door Ben Chilwell. De linksback vond met elf minuten op de klok Alex Oxlade-Chamberlain aan de rechterkant van het strafschopgebied, waarna de middenvelder raak schoot. Een vrije trap van Chilwell werd niet veel later binnengekopt door aanvoerder Harry Kane, die uit een corner ook de 3-0 voor zijn rekening nam.

Via Marcus Rashford werd het na een halfuur spelen vervolgens 4-0, voordat Kane uit een voorzet van Trent Alexander-Arnold in de 37e minuut zijn hattrick volmaakte. Tien minuten na de rust leek Mason Mount de voorsprong verder uit te breiden, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Aleksandar Sofranac nam vervolgens met een ongelukkig eigen doelpunt de 6-0 voor zijn rekening en zes minuten voor tijd verzorgde Tammy Abraham het slotakkoord.

Tsjechië - Kosovo 2-1
De Tsjechen wisten dat zij bij een overwinning zeker zouden zijn van deelname aan het EK, maar de thuisploeg keek ondanks een aantal goede kansen in de eerste helft vijf minuten na de rust toch tegen een achterstand aan. Een kopbal van Atdhe Nuhiu leverde Kosovo namelijk een verrassende voorsprong op.

Tsjechië zette daarna echter aan en een eerste gelijkmaker van Tomas Soucek werd nog afgekeurd wegens een overtreding op doelman Arijanet Muric. Vlak daarna was een schot van Alex Kral de sluitpost echter te machtig en Kosovo ontsnapte in de minuten daarna dankzij twee ballen op de lat aan een achterstand. Tien minuten voor tijd was het echter toch nog raak via Ondrej Celustka en zijn doelpunt bezorgt de Tsjechen een plek op het EK.

Groep B
De kaarten in groep B van de EK-kwalificatiecyclus zijn nog niet helemaal geschud. Portugal en Servië strijden om de tweede plaats achter Oekraïne. De Portugezen wonnen mede dankzij een hattrick van een ontketende Cristiano Ronaldo met 6-0 van Litouwen, terwijl Dusan Tadic een assist leverde bij Servië in de 3-2 overwinning op Luxemburg.

Portugal - Litouwen 6-0
Het was al snel duidelijk dat het in het in het Estádio Algarve in Almancil de avond van Cristiano Ronaldo kon worden. De aanvaller van Juventus werd na zeven minuten spelen in het strafschopgebied gevloerd, waarna de bal op de stip ging. Ronaldo schoot de openingstreffer tegen de touwen en verdubbelde na 22 minuten de marge. Gonçalo Paciência zette hem vrij op de rand van het strafschopgebied, waarna hij met een uiterst bekeken schot de Litouwse doelman Ernestas Setkus kansloos liet. Na rust nam Portugal definitief afstand van de bezoekers.

Pizzi was al vroeg in de tweede helft het eindstation van een fraaie aanval. Nadat Paciência en Bernardo Silva de score verder hadden uitgebouwd, tekende Ronaldo voor zijn derde treffer van de avond. Na de 6-0 nam Portugal wat gas terug, waardoor de score in de laatste 25 minuten niet verder werd uitgebouwd. De Portugezen zijn nog niet zeker van deelname aan het EK, omdat Servië ook wist te winnen. Op de laatste speeldag van de EK-kwalificatiecyclus kan de regerend Europees kampioen zich in Luxemburg verzekeren van een EK-ticket.

Servië - Luxemburg 3-2
Met Dusan Tadic aan de aftrap stond Servië al binnen elf minuten op voorsprong tegen Luxemburg. Een afgemeten voorzet van Tadic vond het hoofd van Alexander Mitrovic, die Anthony Moris kansloos liet. De spits van Fulham verdubbelde op slag van rust de marge, met een geweldig doelpunt. Kort na rust bracht Gerson Rodrigues, voormalig speler van Telstar, de spanning terug in de wedstrijd. De 3-1 van Nemanja Radonjic leek de definitieve beslissing te brengen, maar een doelpunt van David Turpel volgde er nog een spannend laatste kwartier.

Servië sleepte de overwinning over de streep en heeft nog een kans op directe plaatsing voor het EK, als een duel met het al geplaatste Oekraïne op het programma staat.

Uitslagen EK-kwalificatie donderdag
A: Tsjechië - Kosovo 2-1
A: Engeland - Montenegro 7-0
B: Portugal - Litouwen 6-0
B: Servië - Luxemburg 3-2
H: Turkije - IJsland 0-0
H: Frankrijk - Moldavië 2-1
H: Albanië - Andorra 2-2

Brazilië na zinderende strijd naar finale WK onder 17

Op het wereldkampioenschap voetbal onder 17 jaar heeft Brazilië zich voor de zesde keer geplaatst voor de finale. In het Estádio Bezerrão in Gama, waar Nederland eerder na penalties verloor van Mexico, werd Frankrijk met veel moeite verslagen.

In een van de satellietsteden van hoofdstad Brasília kwam Frankrijk al na een paar minuten op voorsprong; Adil Aouchiche verzorgde een prachtige steekpass, die door Arnaud Kalimuendo af werd gewerkt. Nathanaël Mbuku brak een paar minuten later door de verdediging en zette de Fransen zelfs al op 0-2.

Nog in diezelfde minuut ging een penalty voor Brazilië na overleg met de VAR niet door, maar na een uur spelen kopte de nét niet buitenspel staande Kaio Jorge de 1-2 binnen. Een kwartiertje later rondde Gabriel Veron een prima aanval af om zo de gelijkmaker te scoren, waarna Isaac Lihadji de Franse 2-3 op de lat schoot.

In de allerlaatste minuten van de wedstrijd kwam de bal bij Lázaro terecht, die zich omdraaide en op fraaie wijze de 3-2 tegen de touwen schoot, waarmee Brazilië alsnog naar de WK-finale mocht.

Mexico en Brazilië strijden zondag vanaf 23.00 uur Nederlandse tijd om de wereldtitel, vier uur eerder trappen Nederland en Frankrijk af in het duel om plek drie. Ook die wedstrijden worden in Gama gespeeld.

Brazilië - Frankrijk (Bron: YouTube)

OM eist 20 jaar cel en TBS tegen Bekir E.

Terwijl haar vader voor de school op zijn dochter wachtte, vond er aan de andere kant van het schoolplein een drama plaats. Daar werd zijn dochter, de toen 16-jarige Hümeyra, op 18 december vorig jaar koelbloedig om het leven gebracht met een vuurwapen. Niet alleen haar familie, vrienden en directe naasten, maar de hele maatschappij was geschokt door dit brute geweld tegen de jonge vrouw.

Lees via deze link onze eerdere berichtgeving over de schokkende moord op Hümeyra

Gisteren en vandaag was de inhoudelijke behandeling van de strafzaak en stonden twee verdachten op zitting. Tegen Bekir E. die, wat het OM betreft, verantwoordelijk is voor de gewelddadige moord op Hümeyra eiste de officier van justitie vandaag 20 jaar gevangenisstraf met TBS.

Stalking en bedreiging
De dood van het 16-jarige meisje is het trieste dieptepunt van maandenlange stalking en bedreiging van haar en haar familie door verdachte. De 31-jarige Rotterdammer kon niet verkroppen dat het slachtoffer niets meer met hem te maken wilde hebben en appte, belde en mailde haar bijna onophoudelijk. Naast deze contactpogingen waren er ernstige bedreigingen aan het adres van Hümeyra en haar familie. Zo appte hij met regelmaat dat hij vond dat het slachtoffer dood moest.

18 december
Uit onderzoek is vast komen te staan dat Bekir E. op die bewuste dinsdag zich rondom de school heeft opgehouden. Toen de school rond 13:00 uur uitging en hij Hümeyra zag, is hij direct uitgestapt. Zij zag hem en besloot terug te rennen naar school. Verdachte heeft haar toen achtervolgd en trok daarbij zijn vuurwapen. Toen hij op een meter afstand van haar was heeft hij meerdere keren op haar geschoten. Hümeyra kwam vrijwel direct om het leven. De officier van justitie vandaag op zitting: “Er was sprake van een liquidatie.”

Moord
Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van moord; iemand doden met voorbedachte rade. Dit blijkt onder andere uit het feit dat verdachte het slachtoffer regelmatig doodsbedreigingen heeft gestuurd en uit zijn gedrag op die bewuste 18 december. Getuigen verklaren dat de verdachte ’s ochtends al langs de school van het slachtoffer heeft gereden en daar heeft geïnformeerd hoe laat de school uit zou zijn. Daarnaast had hij een vuurwapen bij zich en is hij het slachtoffer achterna gerend toen zij wegrende. De officier: “Verdachte heeft op de bewuste dag uitvoering gegeven aan hetgeen hij al eerder had bedacht en vele malen had aangekondigd, namelijk dat hij Hümeyra om het leven zou brengen.”

Langdurige gevangenisstraf
De officier van justitie eiste vandaag een langdurige gevangenisstraf tegen de verdachte voor de moord op Hümeyra: “Een jonge vrouw is uit het leven van zo veel dierbaren verdwenen. Haar ouders, haar familie en haar vrienden, iedereen zit met onbeantwoorde vragen en een heel groot gemis. Daarnaast neemt het OM het verdachte zeer kwalijk dat hij de moord heeft gepleegd op klaarlichte dag, bij een school vol met kinderen, een plek waar studenten zich juist veilig zouden moeten voelen. Een aantal leerlingen heeft de man zien schieten, dat dragen zij de rest van hun leven met zich mee.

Met het oog op de persoonlijkheidsproblematiek van de verdachte eiste de officier naast een gevangenisstraf ook TBS met dwangverpleging. De combinatie van een langdurige gevangenisstraf en TBS vindt het OM de meest passende eis met het oog op de veiligheid van de maatschappij.

Medeverdachte
Uit verklaringen van zowel de hoofdverdachte als de medeverdachte blijkt dat deze 26-jarige Rotterdammer niet afwist van de plannen (van de hoofdverdachte) om Hümeyra om het leven te brengen. Hij moet, volgens het OM, dan ook vrij worden gesproken van het medeplegen van de moord op het slachtoffer, alsook van de medeplichtigheid daaraan. Wel vorderde de officier van justitie een gevangenisstraf van 252 dagen, waarvan 90 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar tegen deze man, voor stalking en bedreiging van twee andere slachtoffers die los staan van deze zaak.

NBA: Carmelo Anthony tekent na jaar afwezigheid bij Portland

Na een jaar zonder club te hebben gezeten zal Carmelo Anthony binnenkort weer terugkeren in de NBA. De 35-jarige forward tekende een contract bij de Portland Trail Blazers. De club uit Oregon heeft meerdere blessures op de forward-positie en staat na twaalf wedstrijden in de kelder van de Western Conference.

Met Carmelo Anthony hoopt Portland de blessures op te kunnen vangen van diverse spelers. Pau Gasol kampt met een voetblessure en Zach Collins is maanden uit de roulatie na een schouderoperatie. Ook center Jusuf Nurkic zit in de ziekenboeg. De Bosniër brak vorige maand zijn been en zal dit jaar niet meer in actie komen. De Trail Blazers hopen vooral dat Anthony kan helpen met zijn scorend vermogen. Het gros van de punten voor Portland wordt gemaakt door de guards CJ McCollum en Damian Lillard. Een legitieme derde optie zou zeer welkom zijn.

Met het maken van punten zal het wel goed komen. Anthony heeft in zijn carrière altijd en overal kunnen scoren. In zestien seizoen was hij goed voor gemiddeld 24 punten per wedstrijd. Hij speelde tien maal in de All Star Game en won drie keer olympisch goud met het Amerikaanse team, waar hij regelmatig de smaakmaker was.

De grote vraag voor Portland is of Anthony zich kan schikken in een rol van derde optie, achter McCollum en Lillard. Bij zijn laatste twee ploegen, Oklahoma City Thunder en Houston Rockets, wist Anthony niet te overtuigen. Bij de Rockets werd zijn contract al na tien wedstrijden ontbonden omdat hij weigerde zich aan te passen aan de speelstijl van Houston en zijn ongenoegen uitte over het feit dat hij op de bank moest beginnen. De Trail Blazers zijn zich hiervan bewust en het contract dat Anthony tekende is voor een beperkte tijd. Als de samenwerking bevalt zal het vanaf januari definitief worden.

Diverse spelers, waaronder vrienden Dwyane Wade en LeBron James, hebben Anthony al gefeliciteerd met zijn terugkeer. Waarschijnlijk zal de forward zaterdag al te zien zijn in de uitwedstrijd tegen de San Antonio Spurs. Twee dagen later staat de opeens bijzonder interessante uitwedstrijd tegen de Rockets op het programma.

Gespeeld werd er uiteraard ook. De New York Knicks ontvingen in de Madison Square Garden de Dallas Mavericks. Het betekende de terugkeer van Kristaps Porzingis bij zijn oude ploeg. Er is al jaren weinig reden geweest om te juichen als Knicks fan. In 2015 gloeide er weer een beetje hoop nadat de Knicks Porzingis selecteerden in de draft. De2 meter 21 lange Let bleek een revelatie. Een dominante verdediger en een veelzijdige aanvaller die gevaarlijk was onder de basket, maar ok een fluwelen afstandsschot had. Het huwelijk tussen New York en Porzingis duurde drie jaar. Nadat de Let zijn kruisband scheurde, stuurde hij opzichtig via de media aan op een vertrek. De Mavericks hapten toe en de Knicks fans voelden zich andermaal verraden.

Bij het opkomen van de ploegen werd Porzingis luid uitgejouwd. De spelers van de Knicks leken zich extra te kunnen opladen door de energie van de fans. Met 106-103 boekte de ploeg de derde zege van het seizoen. Marc Morris werd met twintig punten topscorer bij de Knicks. Hij maakte ook de beslissende driepunter op een 101-101 stand met nog dertig seconden te spelen.

Kristaps Porzingis kende een stroeve start, maar wist toch tot 20 punten en 11 rebounds te komen. Zijn ploeggenoot Luka Doncic was weer eens de beste man op het veld, hij noteerde 33 punten, 10 rebounds en 11 assists.

Een dag nadat de Clippers een pijnlijke nederlaag leden tegen de Houston Rockets, ging de ploeg opnieuw onderuit. Ditmaal waren in New Orleans de Pelicans te sterk. De Clippers gaven Kawhi Leonard en Patrick Beverley rust, maar konden voor het eerst Paul George opstellen. George speelde maar 24 minuten, maar wist hierin wel 33 punten te maken. Dit was niet genoeg om de Pelicans te stoppen. De thuisploeg, die Lonzo Ball en Brandon Ingram miste, schoot meer dan de helft van haar driepunters raak en heerste onder de basket. Derrick Favors kwam tot 20 punten en 20 rebounds. Jrue Holiday scoorde 36 punten en onderschepte zes keer de bal van de tegenstander. New Orleans won met 132-127.

Uitslagen

Cleveland Cavaliers – Miami Heat 97 - 108
New York Knicks – Dallas Mavericks 106 - 103
Milwaukee Bucks – Chicago Bulls 124 - 115
New Orleans Pelicans – Los Angeles Clippers 132 - 127
Phoenix Suns – Atlanta Hawks 128 - 112
Denver Nuggets – Brooklyn Nets 101 - 93

Stand Eastern Conference

Boston Celtics 9-1
Toronto Raptors 8-3
Milwaukee Bucks 8-3
Miami Heat 8-3
Philadelphia 76ers 7-4
Indiana Pacers 7-4
Cleveland Cavaliers 4-7
Brooklyn Nets 4-7
Atlanta Hawks 4-7
Charlotte Hornets 4-7
Orlando Magic 4-7
Chicago Bulls 4-8
Detroit Pistons 4-8
New York Knicks 3-9
Washington Wizards 2-7

Stand Western Conference


Los Angeles Lakers 9-2
Utah Jazz 8-3
Houston Rockets 8-3
Denver Nuggets 8-3
Minnesota Timberwolves 7-4
Phoenix Suns 7-4
Los Angeles Clippers 7-5
Dallas Mavericks 6-5
San Antonio Spurs 5-6
Sacramento Kings 4-6
Oklahoma City Thunder 4-7
Memphis Grizzlies 4-7
Portland Trail Blazers 4-8
New Orleans Pelicans 3-8
Golden State Warriors 2-10 

Voertuigen legden 150 miljard km af in 2018

Met Nederlandse motorvoertuigen werd in 2018 de helft meer gereden dan in 1990. Vorig jaar reden personenauto’s, bestelauto’s, zware vrachtvoertuigen en bussen samen 150,6 miljard kilometer, in 1990 was dat nog 102,0 miljard kilometer. Vooral personenauto’s en bestelauto’s legden meer kilometers af. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De groei van het aantal voertuigkilometers is vooral te zien bij de bestelauto’s. Met bestelauto’s werd in 2018 iets meer dan 18 miljard kilometer afgelegd, ruim een verdubbeling vergeleken met 1990. De grootste groei (118 procent) vond plaats in de periode 1990 tot en met 2008. Gedurende de economische crisis daalde het aantal bestelauto’s en daarmee ook het aantal afgelegde kilometers. Daarna namen de bestelautokilometers jaarlijks weer toe tot het hoogste niveau ooit in 2018.

Steeds meer kilometers worden afgelegd met bestelauto’s van negen jaar of ouder. Het aantal kilometers dat met deze oudere bestelauto’s werd gereden liet tussen 1990 en 2018 een groei met een factor 9 zien, van 0,7 miljard naar bijna 6 miljard kilometer.

Stijging personenautokilometers
Van de 150,6 miljard afgelegde kilometers door Nederlandse motorvoertuigen in 2018 werd het grootste deel door personenauto’s (81 procent) gereden. Dat zijn 43 procent meer autokilometers dan in 1990. Gedurende deze periode nam ook het aantal personenauto’s toe, van 7,5 miljoen in 2001 naar 9,6 miljoen in 2018. Per auto werd er gemiddeld juist minder gereden. Het gemiddelde jaarkilometrage in 2001 bedroeg 13,8 duizend, in 2018 was dat 13,0 duizend.

Ook bij de personenauto’s wordt steeds meer met oudere voertuigen gereden. Vorig jaar werden meer dan drie keer zoveel kilometers afgelegd met personenauto’s van negen jaar of ouder als in 1990. Toen werd er nog 11,7 miljard kilometer met deze auto’s gereden; in 2018 was dat opgelopen naar 51,5 miljard.

Steeds meer kilometers met benzineauto’s
De meeste personenautokilometers werden in 2018 afgelegd door benzineauto’s: 85,0 miljard kilometer. Dit is 57 procent meer dan in 1990. De afgelopen vijf jaar is het aantal benzinekilometers sterker toegenomen dan de jaren ervoor.

Tussen 1990 en 2008 liet het aantal gereden dieselkilometers bij personenauto’s nog een ruime verdubbeling zien, daarna daalde het. Met 34,3 miljard kilometer lag het aantal dieselkilometers vorig jaar 5 procent onder het niveau van 2008. Toen werd er nog 36,1 miljard kilometer gereden met auto’s met een dieselmotor.

Van alle Nederlandse autokilometers werd 70 procent in 2018 afgelegd op benzine. In 1990 was dit 64 procent. Het aandeel dieselkilometers nam toe van 20,2 in 1990 naar 28,3 procent in 2018.

Verdubbeling kilometers plug-in hybride en elektrische personenauto’s
Vanaf 2015 wordt het aantal kilometers van plug-in hybrides en volledig elektrische personenauto’s door het CBS berekend. In 2015 legden deze personenauto’s samen bijna 1,6 miljard kilometer af. In 2018 is dit aantal meer dan verdubbeld tot 3,2 miljard kilometer. Bijna 650 miljoen kilometer hiervan werd afgelegd door volledig elektrische auto’s en 2,6 miljard door plug-in hybrides.

Van alle door personenauto’s afgelegde kilometers in 2018 werd 2,7 procent door een volledige elektrische personenauto of een plug-in hybride gereden.

Kruis van Verdienste voor vier kikvorsmannen

4 kikvorsmannen van Taskforce Barracuda ontvingen donderdag het Kruis van Verdienste. Zij kregen de hoge onderscheiding voor hun acties in 2011. Met explosieven beschadigden de militairen toen 2 schepen van Somalische piraten. Die waren hierdoor langdurig niet meer in te zetten als piratenmoederschip.

Minister Ank-Bijleveld-Schouten reikte het eremetaal in Rotterdam uit. "Het saboteren van piratenmoederschepen heeft een keerpunt opgeleverd in het bestrijden van piraterij. Daar mag ieder lid van deze eenheid met recht trots op zijn. De internationale belangstelling van zuster-eenheden die jullie na afloop hebben gekregen, is daar een teken van", zei Bijleveld. De 4 speelden het klaar om in 2 afzonderlijke missies de schepen uit te schakelen onder uiterst moeilijke omstandigheden: op volle zee, bij zware deining, in een gebied waar veel haaien en orka's zijn.

De Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) van het Korps Mariniers moest na inzet in Afghanistan aan de slag in de wateren rond Somalië. Daar tierde de piraterij welig. Nederland wilde er als zeevarend land tegen in actie komen en richtte Taskforce Barracuda op.

Moederschepen beschadigd door bommen
Na intensieve voorbereiding gingen in het najaar van 2011 sergeant-majoor van de mariniers Harm en sergeant van de mariniers Tim, op pad naar een piratenmoederschip voor de kust. Ze naderden het en plaatsten ongezien een bom. Dat lukte pas na enkele pogingen, omdat de vooraf bedachte plekken niet geschikt bleken. 20 minuten na hun vertrek volgde de ontploffing en raakte het vaartuig zwaar beschadigd. Door de geslaagde actie kon het gesaboteerde schip langdurig niet meer worden ingezet als piratenmoederschip of voor logistiek transport. Het maximale resultaat was behaald.

Enorme deining
De nacht ervoor wisten de sergeanten Dennis en Alex ook al een piratenmoederschip onschadelijk te maken. De enorme deining maakte het plaatsen van het explosief moeilijk en Alex werd per ongeluk geëlektrocuteerd door het shark shield van Dennis. De 2 wisten het explosief echter te plaatsen en zwommen weg. 1 van de 2 radio's bleek, eenmaal op weg naar het rendez-vous-punt, niet te werken. Gelukkig werkte de andere wel en konden de kikvorsmannen alsnog worden opgepikt. "Toen jullie eindelijk in veiligheid waren, wisselden jullie geen grote woorden. Maar een simpel: 'Ging lekker hè? Peukie doen?'", aldus Bijleveld. De volgende dag bleek dat de missie was geslaagd. "Door het succes van de missie was deze gijzeling beëindigd en zijn toekomstige kapingen voorkomen. Missie geslaagd. En hoe."

Ereteken voor Verdienste
Luitenant-kolonel der mariniers Oscar, majoor der mariniers Nando en sergeant-majoor van de mariniers Marcel ontvingen het Ereteken voor Verdienste in zilver. Dit omdat zij de randvoorwaarden schiepen en de basis legden van waaruit de 4 andere gedecoreerden hun werk konden doen. "Jullie hadden – en hebben – hun volste vertrouwen. Kikvorsmannen zijn geen mannen van veel woorden. Ze zullen er nooit 3 gebruiken, als 1 volstaat. Maar als je met goede mensen samenwerkt, hoef je ook niet veel te zeggen. Dankzij jullie uitstekende werk als commandanten liep het."

Bijleveld zei te hopen dat het publiek 1 ding na afloop van de bijeenkomst onthoudt. "Het meest geavanceerde wapensysteem ter wereld zijn ... onze militairen zelf. Hun daden zijn een voorbeeld voor ons allemaal."

Een van de onbruikbaar gemaakte moederschepen dobbert onbestuurbaar in de branding (Afbeelding: Defensie)
Een van de onbruikbaar gemaakte moederschepen dobbert onbestuurbaar in de branding (Afbeelding: Defensie)

Woonwagenkamp nog altijd op slot, opnieuw wapens en drugs gevonden

Ook op de tweede dag van Operatie Alfa zijn op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss drugs, geld en zware vuurwapens gevonden. De actie is gericht op een crimineel familienetwerk uit Oss. Drie kopstukken, Martien R., zijn zoon Anton en zijn broer Toon, werden woensdag opgepakt door een arrestatieteam.

Lees ook: Brabantse 'Godfather' opgepakt, samen met familieleden

Woensdagavond werd de doorzoeking van het kamp enige tijd stilgelegd na de vondst van een explosief. Specialisten van Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) hebben het explosief onschadelijk gemaakt. In de nacht werd het kamp bewaakt en donderdag werd de doorzoeking in alle vroegte hervat.

Geld, wapens en drugs
Opnieuw werd met onder meer specialisten van Defensie en de Belastingdienst gezocht naar geld, drugs en vuurwapens. Net als op de eerste dag van de actie werden die gevonden, ook nu veelal in verborgen ruimtes. In een geprepareerde ruimte in een auto op het kamp werd een vuurwapen gevonden.

Verder onderzoek
De drie aangehouden kopstukken worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Intussen vindt verder onderzoek plaats op het kamp. Pas wanneer alles is doorzocht, kunnen de bewoners terug naar hun woningen.

Het Openbaar Ministerie komt later vandaag met meer informatie over de exacte verdenkingen tegen de drie verdachten.

FOK! Wat een weer: wolken maar wel droog

Vandaag is het tamelijk bewolkt en blijft het vrijwel overal droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 6°C. De noordoostenwind is matig, aan de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig. In de avond zwakt de wind af en wordt oostelijk.

In de nacht naar zaterdag neemt in de noordelijke helft de bewolking verder toe en gaat het in het noordoosten regenen. Elders zijn er naast wolkenvelden ook opklaringen. De minimumtemperatuur ligt op veel plaatsen rond 2°C. Daar waar het wat langer opklaart kan het licht vriezen en ontstaat er een enkele mistbank. Er staat weinig wind uit richtingen tussen zuidoost en zuidwest.

Zaterdag overdag is het in het noorden en oosten bewolkt met in het noordoosten enige tijd regen. Mogelijk dat daar plaatselijk wat natte sneeuw tussen de regen door zit. In de rest van het land zijn er wolkenvelden en blijft het droog. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 6°C. De wind wordt overal zuidwestelijk en is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied neemt de wind toe tot (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Een fraaie zonsopkomst vandaag in Nijmegen (Foto: Charged)
Een fraaie zonsopkomst vandaag in Nijmegen (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.