Oh Wonder: 'Iedereen moet zich goed voelen tijdens onze shows'

Na de triomftocht die werd gedaan na het succes van hun debuutalbum, gaat Oh Wonder het dunnetjes overdoen. Ditmaal wel weer met een nieuw album op zak. Wij spraken Josephine en Anthony over dit nieuwe album vlak voor hun succesoptreden tijdens het Pinkpop-weekend.

Een tweede album dat volgt na een zeer succesvol debuut is altijd lastig. De verwachtingen zijn er nu echt en mensen zijn uiteraard reuzebenieuwd hoe het zich dan gaat verhouden tot zijn voorganger: "Op het album hoor je wel mensen die een jaar op tour zijn geweest. Dat is wat je hoort, maar tegelijkertijd zit er ook heel veel dynamiek in. Het zijn eigenlijk de reflecties van ons beiden en daardoor is het ook een heel persoonlijk album geworden in vergelijking met de eerste. We hebben heel erg geprobeerd door dit album uit te vinden wie we nou zijn. We hebben alleen niet geschreven tijdens de tour. Echt heel veel respect voor artiesten die dat wel kunnen doen, er wordt namelijk tijdens zo'n tour geen enkele ruimte geboden om je hoofd eens te luchten, dus dan wordt het schrijven van nieuwe nummers ook wel erg lastig."

Mocht iemand nog nooit iets van Oh Wonder gehoord hebben of inmiddels een groot vraagteken boven het hoofd hebben, legt Anthony even uit hoe het allemaal is begonnen: "We kwamen elkaar tegen in Londen, ongeveer zes jaar geleden in de studio, en daarna zijn we eigenlijk heel snel met elkaar gaan zitten en zijn we gaan schrijven toen we er achter kwamen dat we bijna dezelfde interesses en smaak hadden. En vanaf dat punt vond Josephine dat we dingen moesten gaan uitbrengen, maar daar was ik toen nog een beetje terughoudend in." Josephine haakt daar graag op in: "Ik had echt 20 liedjes op mijn laptop staan, waaronder het liedje wat uiteindelijk onze eerste single is geworden. Ik was van mening dat we dat toen moesten uitbrengen, maar Anthony vond het elke keer niet de juiste tijd om iets te delen. En toen plotseling, in september van 2014, was het opeens tijd en mocht het naar buiten gebracht worden."

Op Pinkpop, waar de band een zeer indrukwekkend optreden wist neer te zetten, was de Tent-stage voor Oh Wonder die dag. Vorig jaar was een van de tenten van Lowlands ook voor hen: "Onze muziek werkt zeker in de duisternis van zo'n tent. De lichten die dan achter ons geplaatst zijn, maken dan net even wat meer impact en dat is wel fijn om te hebben tijdens een optreden. Het is voor ons altijd fijn om in het donker te spelen, dat geeft toch wat meer atmosfeer aan een performance en er is ook een betere mogelijkheid om een band op te bouwen met het publiek dat zich in de tent heeft gewurmd." En na die festivals is het tijd voor het album om in de zalen ten gehore gebracht te gaan worden, want dan gaan Anthony en Josephine op headlinetour: "Dat is wel een verschil met festivalshows. Het zijn eigenlijk twee verschillende diertjes, zoals wij ze noemen. Festivals presenteren de mogelijkheid om nieuw publiek voor je te winnen, want in zo'n tent kan het zomaar zijn dat de helft van de mensen je kent en fan van je is, maar zeker ook die andere helft die in de tent staat en die nog nooit van je gehoord heeft zijn er ook. Tijdens zo'n eigen show heb je een ruimte volledig gevuld met mensen die je wel kennen, dan gaat het meer draaien om spelen wat zij graag willen horen. Aan beide kanten is er wel een bepaalde druk, maar wij houden van allebei."

Zo'n tour heeft natuurlijk ook zijn nadelen, alhoewel er toch ook een belangrijk voordeel is: "Je krijgt de kans om de wereld te zien, constant met hele leuke mensen te zijn en je mag die liedjes waar je zo hard aan hebt gewerkt aan een publiek brengen. Daar krijgen we zo veel adrenaline van en dat is wel iets waar we nog steeds mee moeten leren omgaan. We komen soms van een podium af en dan zijn we zo 'hyped'. Nadelen zijn uiteraard dat je je familie en je vrienden voor een lange tijd moet missen, dat je geen vast thuis hebt en er is geen structuur in je leven in dat jaar dat je onderweg bent. Dat uurtje, anderhalf uurtje maakt het overigens allemaal weer goed hoor. Dat proberen we ook tijdens zo'n show te brengen. Een Oh Wonder-optreden draait voor ons heel erg om ervoor te zorgen dat iedereen zich goed voelt. Als jij dat op het podium ook hebt, is het heel makkelijk dat over te brengen naar een publiek toe."

Het nieuwe album Ultralife is sinds vandaag verkrijgbaar. Op 2 en 3 december speelt Oh Wonder in Paradiso Amsterdam. Allebei de shows zijn al maanden uitverkocht.