FOK!filmblik: Op Hol Geslagen Grasmaaiers en Moordende Hoeren

Na al het gedwaal in het verre verleden deze week eens aandacht voor een iets recentere film. We gaan deze week namelijk terug naar 1 juni 1990, toen de heerlijk bizarre horrorfilm Frankenhooker voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen verscheen. Frankenhooker was geregisseerd door Frank Henenlotter, die in 1982 al naam had gemaakt met de klassieker Basket Case.

frankenhooker 1

She's Hot. She's Sexy. And She's Sutured To Please.

Bij een ontmoeting met een stel studiobonzen had Henenlotter ter plekke een verhaal verzonnen voor zijn film. Nadat hij groen licht van de studio had gekregen begon hij pas met het werkelijke schrijven van het script, waarin we de nodige verwijzingen terug kunnen zien naar het klassieke Frankenstein-verhaal van Mary Shelley. In de film Frankenhooker draait het om het smoorverliefde stelletje Jeffrey Franken en Elizabeth Shelley. De twee willen zelfs trouwen. Als de vader van de bruid jarig is krijgt hij van zijn dochter een afstandbestuurbare grasmaaier. Helaas sterft ze zelf een gruwelijke dood als ze per ongeluk onder de maaimessen terechtkomt. Jeffrey gaat er vandoor met het hoofd van zijn geliefde en heeft een monsterlijk plan in gedachten. Hij stopt het afgehakte hoofd in een vriezer, waarin ook een vreemde bubbelende paarse substantie zit en gaat op zoek naar de overige lichaamsdelen voor een nieuw lichaam voor zijn geliefde. Zorro the Pimp (Joseph Gonzalez) verbaast zich er ondertussen over dat al zijn hoeren spoorloos verdwijnen. Nadat Franken de benodigde hoeveelheid hoeren over de kling heeft gejaagd gaat hij op eigenzinnige wijze zijn geliefde Elizabeth opnieuw inelkaar zetten. Het enige probleem dat Franken al snel ontdekt, is dat het lichaam van Elizabeth is overgenomen door Frankenhooker, die naar niemand luistert en op dodelijke wijze het oudste beroep van de wereld weer oppikt.

frankenhooker 2

Het is duidelijk Frankenstein meets Re-Animator in deze heerlijke pulpfilm. Verwacht geen diepgaande dialogen of enige diepgang in deze spetterende B-film van Henenlotter. Zo zien we dat Franken niet zomaar een nieuwe vrouw wil, maar een exemplaar met een perfect lichaam. Het personage Jeffrey Franken is duidelijk gebaseerd op Jeffrey Comb's Herbert West uit de Re-Animator-films. Frankenhooker verscheen in de negentiger jaren op de VHS-band in zowel een complete als een geknipte versie, waarbij een groot gedeelte van de blote tieten is weggewerkt. Wat de videoband van Frankenhooker vooral beroemd maakte, was de 'sprekende' hoes van de film. Op de hoes van Frankenhooker zat namelijk een knop die je kon indrukken, waarbij je dan de tekst "Wanna Date?" te horen kreeg.

frankenhooker 3

In 2008 is de film door Unearthed Films op dvd uitgebracht. Uiteraard heeft deze een fijne hoeveelheid bonusmateriaal aan boord. Zo zien we specials zoals A Salad That Was Once Named Elizabeth: Patty Mullen Remembers Frankenhooker (8.48 min), A Stitch In Time: The Make-Up Effects Of Frankenhooker (20.55 min), Turning Tricks: Jennifer Delora Remembers Frankenhooker (19.32 min), Jennifer Delora’s Frankenhooker Photo Scrapbook (11.22 min), een stel productie-foto's en de originele trailer van de film. Met 84.16 minuten is de versie op Unearthed Films ook de langste versie die er van de film bekend is. De bij Synapse Films uitgebrachte Blu-ray heeft eveneens de hierboven genoemde extra's. De Blu-ray van Arrow Films is ook interessant voor de liefhebbers. De film is te bekijken met audio-commentaar van regisseur Frank Henenlotter en special effects artiest Gabe Bartalos, een introductie voor de film van henenlotter en James Lorinz, een making-off special (39.22 min) en de Exclusive Tour of the Gabe Bartalos Effects Lab featurette (19.12 min). Bovendien heeft het schijfje als extra ook nog de trailers van Basket Case, Basket Case 2 en Brain Damage.

frankenhooker VHS
De 'sprekende' Amerikaanse VHS band.