FOK!games Wishlist 2013 #2

Die arme Lara toch, ze strandt op een onbekend eiland na een schipbreuk. Helaas voor gamers bevat dit eiland geen parelwitte stranden en een azuurblauwe zee. Geen Lara die in haar bikini van het eiland geniet, geen bouncende borsten en geen actieheldin. Nee, in deze reboot krijgen we een jonge Lara te zien die onzeker, bang en gewond is. Ze is terechtgekomen in een nachtmerrie.

Sinds 2009 kregen we al langzaam informatie over een reboot van de bekende gamefranchise. Pas eind 2010 kregen we vervolgens ook echt beelden te zien. De toon was gezet, waarbij het duidelijk was dat Crystal Dynamics een andere weg inslaat met Tomb Raider. Geen stoere Lara die het over de gehele wereld opneemt tegen vijanden en mythische puzzels oplost alsof het een simpel kinderpuzzel is. We gaan op avontuur met Lara in een emotionele achtbaanrit zonder te weten wat haar te wachten staat op het eiland.

Onschuldig is Lara op het begin van de game sowieso, gezien ze eigenlijk nog nooit iemand heeft vermoord. Naarmate de game vordert moet Lara toch haar vijanden vermoorden wil ze überhaupt blijven leven. Moeilijke tijden voor Lara dus, waardoor je haar het liefst wil verzorgen in een donkere grot op het eiland. Hoe verder je komt, hoe vaker Lara op een of andere manier gewond raakt. Verschrikkelijk om zo'n meid te zien lijden, volgeplakt met pleisters en verband gaat de bebloede en modderige Lara verder.

Tomb Raider

De spanning is om te snijden wanneer je moet schuilen en anderen manieren moet zoeken om ongezien (of niet) weg te komen van vijanden. Zodra Lara eenmaal haar eerste vijand heeft vermoord, volgen de andere ook snel. Met pijl en boog ga je het avontuur tegemoet. Maar naast vijanden is er natuurlijk ook het eiland zelf wat je als een gigantische vijand kunt zien. Bruggen die kapot gaan, enorme bergen waar Lara omhoog moet klimmen terwijl ze zwaargewond is en de dieren die er leven. Zoals al eerder aangegeven is het een nachtmerrie voor de jonge meid.

Lara Croft is een gigantisch icoon in de industrie, maar de games waren niet altijd voor iedereen interessant. Het is in ieder geval duidelijk dat de reboot van Tomb Raider hoge ogen gooit, waar steeds meer mensen interesse tonen in de game. Een mysterieuze game vol spanning en emotie met een personage dat persoonlijk nu al boeiender lijkt dan haar voorganger. Vanaf maart 2013 gaat Lara een moeilijke tijd tegemoet, maar ik en vele andere staan ongetwijfeld voor Lara klaar in haar avontuur. Een ding lijkt al duidelijk, Tomb Raider kun je waarschijnlijk zien als een van de pluspunten van 2013.