7: redenen waarom de E3 gaat tegenvallen

De E3 valt tegen

De E3 komt eraan en dat brengt een enorm verwachtingspatroon met zich mee. De ene persoon wacht al jaren op Shenmue III terwijl een ander alleen maar nieuwe beelden wil zien van een Call of Duty-game. Zonder hoge verwachtingen zijn er geen grote teleurstellingen, maar ondanks dat hebben zeven redacteuren hun mening gegeven waarom de E3 gaat tegenvallen. Weinig boothbabes, geen next-gen consoles of het uitmelken van diverse games. Het kan allemaal.

Netsplitter  Teleurstelling: Half Life 3
  Redacteur: Netsplitter


Na eerst Half Life 1, Half Life 2 en Episode 1 en 2 te hebben gespeeld begon het wachten op Episode 3. En het zwarte gat wat wachten heet breidde zich verder uit over tijd. Geruchten na geruchten welke dan weer positief waren en sommige weer negatief.
Het zwarte gat werd steeds groter en groter en dieper en dieper.

Toen, jaren later anno 2012... Nieuwe geruchten over een aankondiging, namelijk Half Life 3. Zou het dan toch?
Zou het enorme zwarte gat dan nu stoppen met groeien en misschien zelfs gaan slinken? Nee dus. Valve heeft bekendgemaakt geen aankondiging te doen omtrent de Half Life-franchise. Dus mijn grote zwarte gat blijft helaas maar groter en groter worden tot het moment komt dat het me geen fuck meer uit maakt en Valve in de stront kan zakken met hun Half Life.

Nebo  Teleurstelling: Grand Theft Auto V
  Redacteur: Nebo


Heerlijk cruisen door de heuvels van Hollywood. Pardon? Wat doet dat hoertje in deze luxe buurt? BAM! Voor er antwoord gegeven kan worden zit het vrouwtje als een kleffe lading Hongaarse goulash tussen de grill van mijn net gestolen muscle car. Niet veel later sta ik op de U.S. Bank Tower, het hoogste gebouw van Los Santos. Vol vertrouwen werp ik mezelf over de rand. Halverwege kom ik er achter dat ik vergeten ben om de parachute op te pakken die klaar lag aan de andere kant van het dak. Een halve minuut later sta ik weer voor mijn villa op het platteland om een nieuw plan te bekokstoven. Een vliegtuig stelen, dat is wat ik ga doen. Onderweg maai ik een paar politieagenten plat om het extr... Wat? Geen GTA V op de E3?

Nee, ook voor dit bericht had ik mijn vermoedens over de afwezigheid van GTA V. Ergens is er stille hoop dat Sony of Microsoft veel geld betaald hebben om een nieuwe trailer te tonen tijdens de persconferentie, maar ik vrees dat Rockstar nog even op zich laat wachten. Valt dat even tegen.

KoosyNL

  Teleurstelling: The Last Guardian
  Redacteur: KoosyNL


Weten we het nog? Het was een zonnig juni 2009. Net als elk jaar vindt ook nu weer de E3 plaats. De verschillende consoles beginnen een beetje op stoom te raken en de aankondigingen van topgames blijven maar komen. Vlak voor de E3 waren er al geruchten dat Team Ico met een nieuwe game zou komen, maar we moesten toch echt tot 2 juni wachten om het officieel te horen te krijgen. The Last Guardian werd met één van de mooiste trailers ooit (volgens GT.com de tweede beste trailer ooit, na Bioshock) aangekondigd, en de hele game-industrie was er stil van. Helaas is het rondom de game sinds die tijd stil gebleven en ook deze E3 zal de game waarschijnlijk schitteren door afwezigheid.

The Last Guardian is de opvolger van Shadow of the Colossus en Ico die voor veel gamers in de top staan van beste games ooit. De trailers van de game (er zijn er in totaal drie verschenen) tonen alles wat de vorige games zo enorm tof maakte. Sinds 2009 stond de game op verlanglijstje van heel veel gamers en werd er elke E3 gehoopt op meer informatie en een releasedatum maar elk jaar worden we teleurgesteld. Ook in 2012 is de kans groot dat we wederom niets te zien of te horen zullen krijgen van The Last Guardian, wat meteen een hele grote teleurstelling zal zijn.

Sporadisch komen er nieuwsberichten naar buiten dat de game nog steeds in productie is, maar toch beginnen steeds meer gamers zich zorgen te maken. Moeten gamers zich zorgen maken? Ik denk dat het helemaal goed gaat komen met de game. We moeten niet vergeten dat Shadow of the Colossus, ook helemaal aan het einde van de levensduur van de PlayStation 2 verscheen. Hetzelfde kan gebeuren met The Last Guardian, en daar zal de game niet slechter op worden. Wel hoop ik dat Sony en Team Ico ervan hebben geleerd om hun games niet zo lang van te voren aan te kondigen.

Ik ga ondertussen nogmaals de debut trailer bekijken en pink tegelijk een traantje weg.

koei

  Teleurstelling: Vernieuwing van Nintendo
  Redacteur: koei


Vorig jaar toonde Nintendo met veel bombarie de Wii U. Dit jaar doet Nintendo precies datzelfde truukje gewoon nog een keer. Een heel jaar amper iets van je nieuwe console laten zien, terwijl die op de E3 van 2011 gewoon speelbaar was, en je hoeft gewoon geen nieuwe onthulling te laten zien. Of nouja, wellicht de 3DS XL, want ook die zit er natuurlijk aan te komen. Nintendo heeft geen enkele verrassing in petto en komt met wat ze allang hebben laten zien en 'nieuwe' titels zoals wéér een Mario Kart (voor de Wii U deze keer), een nieuwe Mario-platformer à la Mario Galaxy voor de Wii U en natuurlijk een supergeheime vooraankondiging van een nieuwe Zelda-game waar officieel nog helemaal niets over bekend wordt gemaakt, maar waarvan Miyamoto enkel laat lekken dat er over gesproken wordt en de hypetrain weer in gang wordt gezet. Nee, van Nintendo verwacht ik deze beurs helemaal niets nieuws. Leuk apparaatje die Wii U, maar een megaton, of ook maar iets verrassend zal het niet opleveren helaas.

ROFLOL

  Teleurstelling: DLC-aankondigingen
  Redacteur: ROFLOL


Deze generatie is DLC iets wat je bij elke game wel kunt verwachten. De een komt met twintigduizend items voor je personage terwijl een andere ontwikkelaar alleen één echte uitbreiding uitbrengt. De laatste jaren is de E3 ook een plaats waar veel DLC wordt aangekondigd. De laatste jaren komt Microsoft trots aanzetten met exclusieve Call Of Duty-DLC die een maand eerder valt te downloaden via Xbox Live. Nou, super! Samen met wat Kinect-crap, een Call Of Duty-game elk jaar en wat exclusieve games die te veel worden uitgemolken blijft er weinig speciaals over. Ook dit jaar is de verwachting dat er weer ontiegelijk veel DLC wordt aangekondigd op de E3 waarvan meer dan de helft je geld ongetwijfeld niet waard is. Ontwikkelaars, kijk eens naar DLC zoals die van Bethesda (die tevens met DLC aankomen op de E3), Gearbox, Rockstar en BioWare. Grote uitbreidingen die echt iets toevoegen aan de game, in plaats van stukken gameplay dat geknipt is uit de uiteindelijke game. Kom maar eens met next-gen consoles of nieuwe IP’s, want de aankondigingen voor nieuwe DLC kunnen velen gestolen worden.

  D-videTeleurstelling: Casual Markt
  Redacteur: D-vide


Het valt niet te ontkennen dat in deze regio van gaming zeer veel geld te verdienen is en zeer veel boze vogels uit te melken zijn. Mijn verwachting is dat developers als Zynga, Rovio en Halfbrick Studios ook hun stands en onthullingen zullen krijgen op de E3. Op zich niks mis mee, maar doordat de grote developers het grote succes zien van deze smartphone- en FaceBook-developers, zullen zij ook hun team op deze dingen zetten.

Het gevolg is dus crappy games van gerespecteerde ontwikkelaars waarbij je flappen mag gaan neertellen voor een nieuw vogeltjes of nieuwe fruitsoorten die je aan je vrienden kunt laten zien. Voor ons gamers is het jammer dat de markt zo aan het verschuiven is. Voor developers des te logischer natuurlijk. Meer verkopen is immers meer omzet. De Maya's hebben het in elk geval al voorspeld. 2012 wordt het begin van het einde van gaming zoals wij het kennen.

WC-eend  Teleurstelling: Geen Xbox 720 en PlayStation 4
  Redacteur: wc-eend


De E3, Electronic Entertainment Expo, de grootste gamesbeurs met de grootste aankondigingen van het jaar. Alleen dit jaar niet. Geen PS4 of Xbox 720 als we Sony en Microsoft moeten geloven. Ja, natuurlijk is Nintendo er met de Wii U, maar kom op.. dat is een console die vijf jaar te laat is en vorig jaar al op de beurs is aangekondigd.

De E3 staat voor mij altijd in teken van aankondigingen, wachten op die ene megaton. Nu we geen nieuwe console of een video met de toekomstmogelijkheden te zien krijgen, ben ik lichtelijk teleurgesteld. Het is zeker jammer dat Sony en Microsoft niks van plan lijken te zijn terwijl ontwikkelaars al lang en breed hebben aangegeven bezig te zijn en ideeën hebben voor toekomstige projecten.

Natuurlijk hoor ik jullie al denken: "Maar al die Megaton-games dan?" Natuurlijk, de E3 is meer dan toekomstige consoles alleen, maar zeg nou eerlijk dat zo'n aankondiging van een nieuwe console eigenlijk het enige is waar iedereen gek van wordt.