Vijf filmtips voor de maand november

Filmtip 4: Cloud Atlas

Releasedatum: 29 november 2012
Genre: Mysterie/Sciencefiction
Regisseur: Tom Tykwer, Andy Wachowski en Lana Wachowski
Acteurs: Tom Hanks, Hugo Weaving en Hugh Grant
IMDb

Plot
In Cloud Atlas worden een zestal verhalen verteld die onderling met elkaar verbonden zijn en zich afspelen op verschillende plaatsen in diverse tijdsperiodes. Het wordt duidelijk hoe de acties en gevolgen van onze levens invloed hebben op anderen in zowel het verleden, als het heden en de toekomst. We zien hoe een moordenaar uitgroeit tot een held en hoe een daad van goedheid vele eeuwen later heeft geleid tot een revolutie. Want waar het eerste verhaal start in 1849, eindigt het laatste verhaal vele honderden jaren in de toekomst.

Verwachtingspatroon
Cloud Atlas lijkt de film uit 2012 te worden die voor de meest gemengde reacties gaat zorgen bij zowel critici als het publiek. De Wachowski’s (The Matrix) en Tom Tykwer (Lola Rennt) hebben de handen ineengeslagen om de onverfilmbaar geachte verhalenbundel van David Mitchell uit 2004 op een waardige wijze te verfilmen. Het is met name interessant om te zien hoe zij de aparte vertelstructuur en de diverse genres, waaronder actie, mysterie en romantiek, hebben vertaald naar het witte doek.

Met een gigantisch budget en een rijtje indrukwekkend acteurs (Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Hugh Grant en Ben Whishaw) tot hun beschikking is het drietal begonnen aan de schijnbaar onmogelijke taak. Op basis van de trailer, die op een prachtige wijze ondersteund wordt door de muziek van M83, valt het op dat diverse acteurs meerdere rollen spelen en gezien de beeldenpracht lijkt dit een film te worden van epische proporties. Natuurlijk kan de film tegenvallen, maar een film als The Fountain heeft in het verleden bewezen dat dit soort zeldzaam ambitieuze projecten kunnen leiden tot bijzondere filmparels.

 


Filmtip 5: Looper

Releasedatum: 29 november 2012
Genre: Actie/Sciencefiction
Regisseur: Rian Johnson
Acteurs: Joseph Gordon-Levitt, Emily Blunt en Bruce Willis
IMDb

Plot
In de nabije toekomst is tijdreizen weliswaar mogelijk, maar ook ten strengste verboden. Joe (Joseph Gordon-Levitt) behoort tot een groep van huurmoordenaars genaamd ‘Loopers’. Zij worden door de maffia ingehuurd om mensen te vermoorden die vanuit de toekomst gestuurd worden. Het gaat Joe voor de wind, tot hij erachter komt dat zijn volgende opdracht het vermoorden van zijn toekomstige zelf (Bruce Willis) blijkt te zijn.

Verwachtingspatroon
Hoewel het verhaal van Looper in eerste instantie niet bijster origineel klinkt en vooral een bewerkte versie van The Terminator lijkt, is de film met name door Amerikaanse critici bijzonder goed ontvangen. Er wordt vooral vol lof geschreven over schrijver en regisseur Rian Johnson, die in 2005 debuteerde met de fascinerende neo-noir Brick. Naar het schijnt heeft Johnson van Looper een ambitieuze tijdreisfilm gemaakt die veel stof tot nadenken geeft. Daarbij heeft de film een uitstekende cast met Joseph Gordon-Levitt en de altijd vermakelijke actieveteraan Bruce Willis.