Vijf filmtips voor de maand oktober

Oktober belooft een schitterende filmmaand te worden. Met name de liefhebbers van misdaadfilms kunnen uitkijken naar enkele veelbelovende titels. Zo zijn End of Watch en Killer Joe goed ontvangen in de Verenigde Staten. Komedie is er deze maand met Bachelorette, de Nederlandse film De Marathon en The Campaign met Will Ferrell en Zach Galifianakis. De liefhebbers van filmhuisfilms kunnen uitkijken naar het uitkomen van Faust van de gevierde Russische regisseur Aleksandr Sokurov en een speciale vermelding is er voor Frankenweenie, de nieuwe animatiefilm van Tim Burton.

Naast dit rijtje films zijn er zoals altijd nog een vijftal filmtips voor deze maand geselecteerd. Drama, actie, fantasie en met name misdaad zijn genres die aan bod komen deze maand. Na enkele matige filmmaanden is dit eindelijk weer een rijtje films waar met hoge verwachtingen naar uitgekeken mag worden.


Filmtip 1: Dredd 3D

Releasedatum: 11 oktober 2012
Genre: Actie/Sciencefiction
Regisseur: Pete Travis
Acteurs: Karl Urban, Lena Headey en Olivia Thirlby
IMDb

Plot
De chaotische en gewelddadige straten van Mega City One worden geregeerd door criminelen. Op dit vervloekte stukje aarde wordt de orde zo veel mogelijk gehandhaafd door de zogenaamde Judges. Deze straatrechters bestraffen de overtreders en hebben de macht om hen indien nodig ter plekke te executeren. Van deze straatrechters wordt Judge Dredd (Karl Urban) gezien als de meest gevreesde Judge. Hij neemt het samen met de paranormaal begaafde, maar ook beginnende rechter Cassandra Anderson (Olivia Thirlby) op tegen de drugsbaron Ma-Ma (Lena Headey). Zij en haar bende houden zich schuil in een flatgebouw genaamd Peach Trees.

Verwachtingspatroon
Het personage Dredd is vooral bekend van de gelijknamige cultklassieker uit 1995, waarin Sylvester Stallone de hoofdrol speelde. Maar waar die verfilming van het stripboek het bronmateriaal niet geheel serieus nam, is dat niet het geval voor deze nieuwe verfilming van de vrij onervaren regisseur Pete Travis (Vantage Point) en schrijver Alex Garland (Sunshine).

Op basis van de trailer is deze versie is een stuk donkerder en rauwer, waarbij het krappe budget op het eerste gezicht geen groot probleem lijkt te zijn. Hoewel het afronden van de film geen soepel verlopen proces was, is Dredd 3D opvallend goed ontvangen door Amerikaanse critici. Overigens lijkt het concept van de film vergelijkbaar met het Indonesische actiespektakel The Raid, een film die eerder dit jaar uitkwam.