Vijf filmtips voor de maand september

Het filmaanbod van de maand september valt in eerste instantie wat tegen. Grote titels als The Bournce Legacy en Savages zijn maar matig ontvangen in de Verenigde Staten en ook in de filmhuizen ontbreekt het aan films waar filmcritici al maanden naar uitkijken. Desondanks is er iedere week wel een film te ontdekken die de moeite waard is, waarbij met name het uitkomen van The Story of Film: An Odyssey opvalt. In deze 900 minuten durende documentaire wordt de gehele filmgeschiedenis besproken vanuit het oogpunt van de filmliefhebber.


Filmtip 1: The Angels' Share

Releasedatum: 06 september 2012
Genre: Komedie/Drama
Regisseur: Ken Loach
Acteurs: Paul Brannigan, William Ruane en Roger Allam

Plot
Robbie (Paul Brannigan) sluipt de kraamafdeling van een ziekenhuis in om zijn jonge vriendin Leonie (Siobhan Reilly) te bezoeken en zijn pasgeboren zoontje Luke voor de eerste maal in zijn armen te sluiten. Op dit magische moment belooft Robbie zichzelf dat Luke niet hetzelfde tragische leven zal hebben dat hij heeft gehad. Robbie is een ex-gedetineerde die net als zijn vrienden maar moeizaam werk kan vinden. Na een bezoek aan een whiskey branderij nemen Robbie en zijn vrienden een radicale beslissing om te vertrekken naar de Schotse Hooglanden en vanaf dat moment hun leven op een andere manier aan te pakken.

Verwachtingspatroon
Vergelijkbaar met generatiegenoot Woody Allen, levert de Britse regisseur Ken Loach bijna ieder jaar een nieuwe film af. Zijn bekendste film is wellicht The Wind That Shakes the Barley, waarmee hij in 2006 de Gouden Palm won. Andere bekende films zijn de klassieker Kes uit 1969 en het ondergewaardeerde drama Sweet Sixteen uit 2002. Nu is er dus The Angels’ Share, waarmee hij de Juryprijs won tijdens het laatste Filmfestival van Cannes. Hoewel het plot van The Angels’ Share niet bepaald verrassend klinkt, is er wel de verwachting dat deze bitterzoete komedie een breed publiek zal kunnen aanspreken.