FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 november 2012

Terug in de tijd met Flashback Track van Hi

'Loom zet hij zijn glas op tafel en loopt naar de tafel om wat kaarsjes aan te steken. Hij kijkt naar zijn vrouw die met haar nog halfvolle glas wijn op de bank zit, in gespannen afwachting van wat er gaat komen. Nu ze besloten hebben om te proberen hun huwelijk te bezegelen met een kindje lijkt het vervolg van deze avond logisch.. Na het etentje en nu het wijntje thuis stijgt de temperatuur langzaam. Hij steekt de kaarsjes aan en zet de radio aan, de hit die nu zachtjes uit de boxen klinkt lijkt gemaakt voor het moment...'

Het zouden zomaar jouw ouders kunnen zijn! En bijna het moment waarop jij werd verwekt. Ben jij ook benieuwd naar welke muziek het moment compleet maakte? Of naar de muziek die jouw moeder wellicht luisterde in de uren die ze moest overbruggen tot het moment dat ze je weer mocht ophalen van jouw eerste dag kleuterschool? Of misschien ben je wel helemaal in de stemming om even teruggevoerd te worden naar het moment waarop je al je moed had verzameld en je eerste vriendje of vriendinnetje kuste, of gekust werd natuurlijk!

Flashback Tracks

Memorabele momenten koppelen we (vaak onbewust) aan specifieke nummers. En als je die hoort, komen de herinneringen dus vanzelf weer naar boven. Hi laat dit zien met Flashback Tracks. Vul je geboortejaar in en je ziet al die vergeten momenten met de daar bijhorende nummers. Inclusief de leuke en… de minder leuke herinneringen. Durf jij het aan?

Klik dan hier: Flashback Tracks

Natuurlijk horen we graag jouw mening over jouw Flashback Tracks en welke eventuele andere muziek een speciale betekenis voor jou heeft. Laat het ons horen!

En is muziek ook vandaag de dag nog een belangrijk onderdeel van jouw leven? Dan is een HI abonnement misschien wel iets voor jou! Want met een HI abonnement heb jij spottify op je mobiel! Met HI heb je altijd, overal, alle muziek bij de hand

[KNVB-beker] Loting achtste finales

Vanavond vond op Het Kasteel in Rotterdam de loting voor de achtste finales van de KNVB-beker plaats. Titelverdediger PSV mag op bezoek bij de amateurs van Rijnsburgse Boys. Ajax mag op bezoek bij FC Groningen, terwijl Feyenoord het in Friesland opneemt tegen sc Heerenveen.

Loting achtste finales KNVB-beker:

Thuis Uit
Vitesse ADO'20
FC Den Bosch SC Cambuur
FC Dordrecht AZ
FC Groningen Ajax
Go Ahead Eagles PEC Zwolle
sc Heerenveen Feyenoord
NAC Breda Heracles Almelo
Rijnsburgse Boys PSV

Burgemeester New York achter Obama

De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, heeft zich donderdag achter de kandidatuur van Barack Obama voor een tweede termijn geschaard. Bloomberg schreef in een opiniestuk dat superstorm Sandy nog duidelijker heeft gemaakt wie de verkiezingen moet winnen.

Volgens Bloomberg verandert het klimaat en heeft Obama belangrijke stappen in de juiste richting gezet. "We hebben leiderschap nodig vanuit het Witte Huis en de afgelopen vier jaar heeft president Barack Obama belangrijke stappen gezet om onze CO2-uitstoot te verminderen", aldus Bloomberg. Hij wees ook op de strengere controle op de uitstoot van kwik en de strengere standaarden voor brandstofverbruik van auto's.

Bloomberg, die onafhankelijk is, maar vroeger in het Republikeinse kamp zat, zei dat de tegenstrever van Obama, Mitt Romney, een goede man is die veel waardevolle ervaring op het zakelijke vlak meebrengt. Hij is echter in een aantal belangrijke kwesties van standpunt veranderd. "Als de Mitt Romney van 1994 of 2003 had meegedaan aan de verkiezingen, dan had ik misschien wel op hem gestemd, net als vele andere onafhankelijke politici. Maar ik vond de afgelopen vier jaar in één woord teleurstellend."

Obama zei blij te zijn met de steun van Bloomberg en hij beloofde New York te blijven helpen in deze tijden van nood. "Hoewel we het niet op alle punten eens zijn, zijn burgemeester Bloomberg en ik het over de belangrijkste kwestie van onze tijd wel eens: dat de sleutel tot een sterke economie ligt in investeringen in de vaardigheden en de opleiding van onze bevolking, dat hervorming van de immigratie essentieel is voor een open en dynamische democratie en dat klimaatverandering een bedreiging is voor de toekomst van onze kinderen en we zijn het aan ze verplicht om daar iets aan te doen", aldus Obama.

Arrestaties bij herdenking fatale schietpartij

Bij de herdenking van een fatale schietpartij in 2008 in Heerlen, zijn donderdagavond arrestaties verricht. De herdenking liep uit de hand. Een scooter werd in brand gestoken en er werden vernielingen aangericht, meldt een woordvoerder van de hulpverleningsdiensten.

Ongeveer 150 jongeren hadden zich verzameld voor de herdenking van het schietincident bij een tankstation aan de Schelsberg. Op die plek werd exact vier jaar geleden een 22-jarige man doodgeschoten.

Toen de herdenking uit de hand liep, probeerde de politie de jongeren uit elkaar te drijven. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. Wat de omvang is van de vernielingen, weet de zegsvrouw niet.

Gameplaybeelden van prototype Descent-remake

Een enthousiaste modder is aan de slag gegaan in de nieuwe Unreal-engine om een oude klassieker in een nieuw jasje te steken. De originele Descent kwam in 1994 uit en liet ons volledig vrij door gangen heen vliegen om vijanden aan te vallen. Met de technieken van tegenwoordig ziet het er allemaal net iets mooier uit. Wanneer de mod uitkomt is nog niet bekend.

Bekijk de gameplaybeelden van het prototype van de game hieronder.

Dreamfall Chapters in ontwikkeling

Funcom heeft vandaag officieel aangekondigd dat er een nieuwe game in de Longest Journey-serie uitkomt. Na de release van The Longest Journey uit 1999 en haar vervolg Dreamfall: The Longest Journey uit 2006, is de tijd nu rijp voor Dreamfall Chapters. De rechten van de serie zijn overgedragen door Funcom aan Red Thread Games, die nu druk bezig is om deze langverwachte sequel uit te brengen.

Red Thread Games is opgericht door Ragnar Tørnquist, ontwikkelaar van de Longest Journey-serie. Tørnquist zal zich veel gaan focussen op de ontwikkeling van deze game, terwijl hij zijn adviserende rol bij Funcoms nieuwe game The Secret World zal behouden. Red Thread Games zal de ontwikkeling van de game zelf financieren en heeft een deal gesloten met Funcom over de opbrengsten, in ruil voor het verlenen van de licentie.

De komende maanden zal Red Thread games meer informatie vrijgeven over Dreamfall Chapters. Voor een volledige press release kun je hier kijken.

Tsonga en Tipsarevic laatste deelnemers Tour Finals

De laatste twee deelnemers aan de ATP World Tour Finals zijn bekend. Door de zege van Jo-Wilfried Tsonga donderdag op Nicolas Almagro in Parijs verzekerden de Fransman en Janko Tipsarevic zich van een startbewijs voor het prestigieuze eindejaarstoernooi. Almagro was de enige die Tipsarevic en Tsonga nog kon bedreigen.

Tipsarevic schaarde zich eerder donderdag al bij de laatste acht van het masterstoernooi in Parijs en Tsonga volgde zijn voorbeeld. De Fransman (6) versloeg Almagro (11), terwijl hij de gehele wedstrijd geen enkel breakpoint kreeg. Tsonga zegevierde uiteindelijk in twee tiebreaks: 7-6 (4), 7-6 (3).

Aan de Tour Finals doen de acht beste tennissers van het afgelopen seizoen mee. Eerder plaatsten Novak Djokovic, Roger Federer, Andy Murray, David Ferrer, Tomas Berdych en Juan Martin Del Potro zich al. Door de afmelding van de geblesseerde Rafael Nadal komt nu ook de mondiale nummer negen Tipsarevic in aanmerking voor het officieuze WK.

De Tour Finals beginnen maandag en worden afgewerkt in de Londense O2-Arena. Vorig jaar veroverde Roger Federer de titel door Tsonga in de finale te kloppen.


Tsonga en Tipsarevic laatste deelnemers Tour Finals (Foto: Novum)

[KNVB-beker] Uitslagen derde ronde

Vanavond stonden de laatste wedstrijden uit de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi op het programma. Na elke gespeelde wedstrijd krijgt dit bericht een update. Hieronder een overzicht van de gespeelde wedstrijden.

FC Twente - FC Den Bosch* 1-2
16' Landzaat (pen) 1-0
23' Boyata (Twente)
38' Brock 1-1
62' Van Weert 1-2
89' Castaignos (2xGeel) (Twente)

sc Heerenveen* - Hollandia 1-0
68' Zomer 1-0

SWZ Sneek - AZ* 1-4
3' Gudmundsson 0-1
47' Gudmundsson 0-2
52' Van der Veen 1-2
53' Altidore 1-3
60' Altidore 1-4

XerxesDZB - Feyenoord* 0-4
60' Bentem (e.d.) 0-1
69' Kongolo 0-2
72' Vormer 0-3
85' Immers (pen) 0-4

Ook veel vragen zorgpremie bij PvdA-achterban

De achterban van de PvdA had donderdagavond veel vragen over de zorgpremie. De leden stelden PvdA-leider Diederik Samsom tijdens de tweede van drie debatavonden in het land over het regeerakkoord de vragen. Samsom op zijn beurt noemde het "moedig van de VVD dat ze zo'n besluit durven te nemen".

In Zwolle kwamen donderdagavond circa 100 PvdA-leden af op het debat. De afdeling uit Apeldoorn wilde weten of het klopte dat een gezin met twee werkende ouders en twee kinderen maandelijks 1800 euro extra gaat betalen. Volgens Samsom gaan er veel cijfers rond die lang niet allemaal correct zijn. "Het is geen makkelijke maatregel en ik zie het als mijn plicht deze uit te leggen", zei hij na afloop van het debat.

Ook veel vragen zorgpremie bij PvdA-achterban
Ook veel vragen zorgpremie bij PvdA-achterban (Foto: ANP)

Britse zakenman bekent wapensmokkel naar Iran

Een Britse zakenman heeft donderdag voor een rechtbank in Texas schuld bekend in een zaak rond de illegale export van Amerikaanse raketonderdelen naar Iran.

Onder de deal met het openbaar ministerie krijgt de 66-jarige Christopher Tappin 33 maanden gevangenisstraf, die hij in het Verenigd Koninkrijk mag uitzitten. Ook moet hij 11.357 dollar boete betalen, zijnde het bedrag dat hij zou hebben verdiend als de verkoop aan Iran was doorgegaan.

Volgens openbare aanklagers wilde Tappin van Amerikaanse undercoveragenten accu's voor Hawk-luchtdoelraketten kopen om die door te verkopen aan Iran. Ook zou hij de agenten van vervalste documenten hebben voorzien om de Amerikaanse autoriteiten te misleiden.

Volgens advocaat Dan Cogdell heeft zijn cliënt schuld bekend 'omdat hij schuldig is'. "Hij heeft spijt van zijn handelen, hij heeft spijt van de tijd dat hij weg was van zijn gezin en hij heeft spijt dat hij in de schijnwerpers stond."

Gene Hackman kende dakloze man

Gene Hackman kende de dakloze die hij dinsdag een tik verkocht. De 82-jarige acteur gaf de man onder meer kleren en geld, blijkt uit een politierapport van het incident dat plaatsvond in Sante Fe.

Hackman gaf de zwerver een tik toen die volgens de acteur agressief werd. Later vertelde hij aan politieagenten dat hij de 63-jarige Bruce Becker al verschillende jaren kent en hem regelmatig helpt. Becker bevestigde dat.

Beiden gaven wel een andere versie van het incident van afgelopen week. Zo beweert Becker meerdere keren geslagen te zijn, terwijl Hackman van één tik spreekt. Naar aanleiding van de aanvaring zijn geen klachten ingediend.

Prijswinnaars van de maanden september en oktober

Hier een overzicht van gelukkige users die een prijsvraag hebben gewonnen in de maanden september en oktober! De winnaars zijn per PM ook op de hoogte gebracht en de meeste spullen zijn al verstuurd, maar toch nog even een overzicht van de uitslagen van de laatste acties:

September:

Far Cry 3-pillendoosje
Hamergek

The Avengers 6 Movie Collection
Aerox2002
Silverchip
nookeih
sandyh34
Nepthys

Christie Monteiro-figurine
Wanny

Assassin's Creed III-notitieblokje en ZombiU-pen
SugarRay

Assassin's Creed III-patch
CrazyChicken

Far Cry 3-post-it set met ZombiU-pen
casper019

Men in Black 3 blu-ray en figurine
Ra-z
Gewoonik
marlies16

Oktober:

Toegang tot het Zechs Marquise optreden
De-Boswachter
Wootism 
Dagoduck --> afgezegd
KaasManiak 
Abed 
Gekkenhuis78 
LompeWorst 
Gatenkaas --> in de plaats van Dagoduck

James Bond prijsvraag
multiV

Southpark
ElineK
J-Style
Houwert

De meeste prijzen zijn allang verzonden en dus al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen moet je even mailen naar pr@fok.nl

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

Weer bekende Brit vast in Savile-schandaal

De bekende Britse komiek Freddie Star (69) is aangehouden in het onderzoek naar misbruik van minderjarigen door de inmiddels overleden BBC-ster Jimmy Savile. Dat heeft de BBC donderdag gemeld.

Afgelopen weekend hield de politie ook al voormalig popster Gary Glitter (68) aan. Hij is inmiddels op borgtocht vrijgelaten.

In het nog altijd uitdijende misbruikschandaal rond Savile zijn mogelijk honderden slachtoffers. Sommige slachtoffers zouden zijn misbruikt door mensen die samen met Savile handelden, meldde de politie eerder.

Weer bekende Brit vast in Savile-schandaal
Weer bekende Brit vast in Savile-schandaal (Foto: ANP)

Dekkingsgraad pensioenfondsen gestegen

De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen is afgelopen maand gestegen naar 102 procent. Een maand eerder lag de dekkingsgraad nog op 97 procent. De stijging heeft de maken met de nieuwe rekenrente die eind september is ingevoerd. Dat constateert Aon Hewitt in zijn maandelijkse Pensioenthermometer.

Volgens een woordvoerder van Aon Hewitt zou de stijging zonder aanpassing van de rekenrente beperkt zijn. In dat geval zou de dekkingsgraad op 98 procent uitkomen.

Ondanks de stijging zitten de pensioenfondsen nog onder het wettelijk vereiste minimumniveau van 105 procent. Wel kunnen ze met een niveau van boven de honderd procent voldoen aan hun verplichtingen. De vereiste extra vijf procent moet dienen als minimum buffer.

Pensioenfondsen berekenen met de rekenrente de toekomstige kasinhoud, en dus hun dekkingsgraad. Door de aanpassing van de rekenrente naar gemiddeld 4,2 procent wordt die minder gevoelig voor schommelingen op de financiële markten. Hierdoor valt de dekkingsgraad van pensioenfondsen hoger uit. Eerst moet worden gerekend met de marktrente, die momenteel heel laag staat. Door de aanpassing hoeven minden fondsen te korten, en met een lager percentage.

Trucker betrapt bij poepen op vluchtstrook

Een vrachtwagenchauffeur is woensdag bekeurd omdat hij op de vluchtstrook van een snelweg in het noorden van Limburg zijn 'grote behoefte' deed. De man had daardoor zijn vrachtwagen ook op de vluchtstrook gezet, meldt de politie donderdag.

De man werd betrapt tijdens een controle van dertig afvaltransporten op de A67, A73 en A77 in het noorden van Limburg. Hierbij werden verschillende boetes uitgedeeld. De boetes waren behalve voor poepen op de vluchtstrook onder meer ook voor het rijden zonder afgedekte lading en een gebrekkige losbreekreminrichting.

Gratis Crysis voor Crysis 3-pre-orders

EA heeft aangekondigd dat klanten die Crysis 3 pre-orderen de eerste Crysis gratis kunnen downloaden. Ook krijgen ze de Hunter Editie van Crysis 3. Hierdoor zullen ze vanaf de eerste dag de Predatorboog en het Hunter Nanosuit kunnen gebruiken in de multiplayer.

De Hunter Editie bevat bonus-XP tot level 5, een originele skin voor de Predatorboog en drie exclusieve dog tags. Je kunt deze editie nu pre-orderen.

Cryisis 3 komt in februari uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Crysis 3

Tennisser Bubka gewond bij val uit raam

Tennisser Sergei Bubka is donderdagochtend gewond geraakt bij een val uit een raam. De 25-jarige Oekraïner zat, volgens radiostation RMC, vast in een badkamer en probeerde via het raam een ander raam te bereiken. Dat redde hij echter niet en hij kletterde drie verdiepingen naar beneden. Bubka is in een ziekenhuis behandeld aan meerdere botbreuken.

Bubka is de nummer 186 van de wereld. Hij is vooral bekend als zoon van de legendarische polsstokhoogspringer Sergei Bubka senior. Die werd zes maal wereldkampioen en sprong talloze wereldrecords.

Rutte ook vrijdag om tafel met beoogd bewindslieden

Formateur Mark Rutte (VVD) ontvangt ook vrijdag verschillende beoogd bewindslieden. PvdA'er Ronald Plasterk, die minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties moet worden, is vrijdag als eerste aan de beurt, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst donderdagavond.

Na Plasterk praat Rutte met topman van pensioenuitvoerder PGGM Martin van Rijn, de beoogd staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Vervolgens is Co Verdaas, momenteel gedeputeerde in Gelderland namens de PvdA, aan de beurt. Verdaas moet staatssecretaris van Economische Zaken worden.

PvdA'er Jetta Klijnsma, de beoogd staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, lost Verdaas af. Melanie Schultz van Haegen (VVD), die opnieuw minister van Infrastructuur en Milieu moet worden, komt als vijfde aan de beurt. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), die eveneens op haar post blijft, praat daarna met Rutte. Als laatste gaat Rutte om tafel met Ivo Opstelten (VVD), die ook mag blijven als minister van Veiligheid en Justitie.


Rutte ook vrijdag om tafel met beoogd bewindslieden (Foto: Novum)

Johan Vlemmix zingt voor Moszkowicz

Johan Vlemmix heeft een nummer opgenomen voor Bram Moszkowicz. De zanger zegt de advocaat, die dinsdag hoorde dat hij zijn beroep niet meer mag uitoefenen, een hart onder de riem te willen steken met zijn 'ode aan Bram Moszkowicz'.

Volgens Vlemmix gaat de opbrengst van de single in zijn geheel naar de advocaat. "Met de productie van de videoclip wordt nog even gewacht om de heer Moszkowicz de gelegenheid te geven om te figureren in de muziekvideo", verklaart de zanger. "Op deze wijze kan de getergde strafpleiter nog een extra zakcentje bijverdienen bovenop de opbrengst van de hit."

Vlemmix nam het nummer op met de Groningse formatie De Gangmakers. In het lied, op de melodie van Papegaaitje Leef Je Nog?, zijn teksten als 'advocaatje leef je nog' en 'is je blonde chick er nog' te horen. Eerder deze week werd ook bekend dat de relatie tussen Moszkowicz en de blonde Eva Jinek voorbij is.

Portal 2-DLC voor PlayStation 3 op 6 november

In Motion, de nieuwste DLC voor Portal 2 zal op 6 november te koop zijn in de PlayStation Store. Deze exclusieve DLC voor PlayStation 3 kost € 9,99 en is alleen speelbaar met de PlayStation Move. Ook wordt Portal 2 donderdag volledig speelbaar met de PlayStation Move.

Sixense heeft de nieuwe levels ontworpen en vertelde dit op Playstation Blog: "In Motion introduceert nieuwe gameplayelementen, zoals objecten vergroten en verdraaien en portalsurfen. De speler zal nieuwe technieken moeten gebruiken om de tests uit te voeren."

PlayStation Plus members krijgen 30 procent korting op deze DLC. Op 6 november zal Portal 2 niet langer alleen in de winkels liggen, maar zal het ook te koop zijn in de PlayStation Store. De puzzelgame kun je ook spelen op Xbox 360 en pc.

portal 2

Toch geen Sons of Anarchy-game

Iedereen die uitkeek naar een game van The Sons of Anarchy komt bedrogen uit: de bedenker van de show, Kurt Sutter, heeft aangegeven niet meer op zoek te gaan naar een developer.

Dit heeft Sutter aangegeven op Twitter. Negen maanden geleden had hij nog het plan om een browsergame te maken over de serie en weer wat maanden later wilde hij een volwaardige game maken voor consoles. Nadat Sutter gisteren als laatste strohalm aan Rockstar Games gevraagd heeft of ze contact met hem op kunnen nemen, heeft hij toch besloten om af te zien van een game.

Sons of Anarchy draait om Jackson 'Jax' Teller en 'zijn' Sons of Anarchy Motorcycle Club. Momenteel is het vijfde seizoen draaiende in de Verenigde Staten.

Toch geen game over de populaire serie van FX Networks

Toch geen game over de populaire serie van FX Networks

'Clooney is familie van oud-president Lincoln'

George Clooney heeft de politiek in zijn genen zitten. De 51-jarige acteur, groot voorstander van de herverkiezing van de Amerikaanse president Barack Obama, zou verre familie zijn van oud-president Abraham Lincoln. Dat onderzocht de site Ancestry.

Clooney is volgens Ancestry een verre neef van Lincoln, die in de negentiende eeuw president van de Verenigde Staten was. Lincolns moeder was een halfzus van Clooneys oudgrootmoeder. Qua politieke voorkeur zitten Clooney en Lincoln overigens niet op een lijn, Lincoln was een Republikein.

Ook Clooneys vader is politiek actief, Nick Clooney probeerde in 2004 tevergeefs als Democraat een zetel te veroveren in de Amerikaanse senaat. Nick en George vragen samen onder meer aandacht voor de humanitaire crisis in de Sudanese regio Darfur. In maart werden de twee nog gearresteerd bij een demonstratie bij de Sudanese ambassade in Washington.

Bewaker gevangenis geliquideerd

Een Noord-Ierse gevangenisbewaker is donderdag op weg naar zijn werk doodgeschoten. Dat heeft de politie gezegd. De gevangenisbewaker, David Black (52), werd op de M1 ten zuidwesten van Belfast vanuit een passerende auto beschoten. Zijn auto schoot door de berm en kwam in een greppel terecht.

De politie trof de auto van de schutter brandend aan bij het plaatsje Lurgan, een machtsbasis van de IRA-splinters Real IRA en Continuity IRA, die nog steeds gekant zijn tegen het vredesproces in Noord-Ierland. Uit de nummerplaten was op te maken dat de auto uit Dublin kwam.

Black werkte in de Maghaberry-gevangenis. In deze gevangenis zitten meer dan veertig IRA-leden. Zij protesteren al meer dan een jaar en eisen dat ze worden behandeld als politieke gevangenen.

De moord op Black is vooralsnog niet opgeëist, maar politici en de politie verdenken IRA-leden. Ierland heeft toegezegd te helpen bij de opsporing van de daders van de aanslag. "Ik weet dat ik spreek voor iedere beschaafde man, vrouw en kind op dit eiland, in het noorden en het zuiden, als ik zeg dat deze daad weerzinwekkend is", aldus de Ierse minister van buitenlandse zaken Eamon Gilmore. De politie in Noord-Ierland en Ierland gaan IRA-extremisten hard aanpakken, aldus Gilmore. "Er is geen sprake van een terugkeer naar de donkere en gewelddadige dagen uit het verleden."

Sinn Fein, de Ierse nationalistische partij die de Provisional IRA in 2005 overhaalde de wapens neer te leggen, zei in een verklaring dat het overblijfsel van het IRA een duidelijke toekomstvisie ontbeert. "Het is overduidelijk dat het vredesproces niet ontspoort door dit soort incidenten. Dat is in het verleden niet gebeurd en dat gebeurt ook niet in de toekomst", aldus John O'Dowd, de Noord-Ierse minister van onderwijs en Sinn Fein-lid. Hij zei dat IRA-splinters de realiteit onder ogen moeten zien en moeten stoppen met 'deze zinloze acties'.

Zanardi mag DTM-bolide testen

Alessandro Zanardi mag van BMW op 8 november met een DTM-bolide gaan testen. De 46-jarige Italiaan overweegt een comeback in de racesport nadat hij tijdens de paralympics goud heeft gewonnen.

Zanardi werd in het verleden enkele malen kampioen in de Champ Cars. In 2001 verloor hij beide benen bij een crash op de Lausitzring. Hij knokte zich terug en mocht voor BMW een aantal seizoenen in het World Touring Car Championship racen. Daarna richtte hij zich op het handbiken met als doel daar vooraan mee te doen.

Nu de Italiaan dit succesvol heeft gedaan overweegt hij weer zijn autosportloopbaan op te pakken. BMW biedt hem in ieder geval een DTM-test aan. Teambaas Jens Marquardt hierover: "Natuurlijk moeten we de auto hier en daar wel wat aanpassen. Een DTM-wagen is wat complexer dan een WTCC-auto, waar Alex vier jaar voor ons in heeft gereden. Maar onze engineers nemen deze uitdaging graag aan."

Forse daling autoverkoop in oktober

De verkoop van nieuwe auto's is vorige maand met 38 procent gedaald. In totaal werden 26.896 nieuwe personenauto's geregistreerd. Daarmee is oktober tot nog toe veruit de slechtste verkoopmaand van het jaar, meldt marktanalysebureau Aumacon donderdag op basis van een analyse van cijfers van RDC.

De daling van de autoverkoop volgt op de invoering van het nieuwe btw-tarief van 21 procent in oktober. In de maanden juli, augustus en september werden ook al minder auto's verkocht. De verkoopdalingen waren toen respectievelijk 27, 16 en 28 procent.

Ford verkocht in oktober met 2876 stuks de meeste nieuwe auto's. Peugeot eindigde als tweede met 2777 stuks, gevolgd door Volkswagen met 2732 verkochte auto's.

Na tien maanden staat de verkoopmeter van personenauto's dit jaar op bijna 455.000 stuks. In dezelfde periode vorig jaar waren dit er nog ruim 497.000, een afname van 8,7 procent.

Aumacon verwacht in de jongste jaarprognose voor dit jaar een totale verkoop van 490.000 auto's, een daling van twaalf procent ten opzichte van vorig jaar. Voor volgend jaar is het bedrijf somberder en wordt een verkoop van 445.000 nieuwe auto's verwacht.


Forse daling autoverkoop in oktober (Foto: Novum)

Twilight-collega's vergeven Kristen Stewart

Kirsten Stewart wordt door haar Twilight-collega's vergeven voor haar slippertje met Snow White and the Huntsman-regisseur Rupert Sanders. "Ze is 22 jaar oud. Sta er eens bij stil: hoeveel fouten maakte jij toen je zo oud was?", zegt Daniel Cudmore.

"Ik maakte er een heleboel", gaat de 31-jarige Cudmore, die vampier Felix vertolkt in de Twilight-reeks, verder tegenover Us Weekly. "Ze is een bekend figuur, maar ze zit ook gewoon in een relatie. Elke relatie gaat door ups en downs en heeft zo haar problemen."

Ook Charlie Bewley, die Demetri speelt in de vampierfilms, neemt zijn collega niks kwalijk. "Ik ben zo vaak vreemdgegaan dat het hypocriet zou zijn om iets van haar te zeggen."

Stewart had drie jaar lang een relatie met Robert Pattinson, haar tegenspeler in Twilight, toen ze vreemdging. De twee, die de laatste tijd regelmatig samen worden gespot, lijken hun relatie nieuw leven in te blazen.

Regeerakkoord steunt vernieuwing rechtspraak

Uit het regeerakkoord dat deze week is gepresenteerd, blijkt dat kabinet Rutte II plannen om het civiele recht en bestuursrecht drastisch te moderniseren omarmt. Beleidsvoornemens die het afgelopen jaar grote bezorgdheid wekten, zoals vergaande verhoging van de griffierechten en het invoeren van minimumstraffen, worden niet in het akkoord genoemd.

Eenvoudige procedures
De Raad voor de rechtspraak, orgaan van de Nederlandse rechtsprekende macht, is voornemens de civiele en bestuursrechtelijke rechtsgang gelijk te trekken en eenvoudiger te maken. Dit moet zorgen voor grotere toegankelijkheid en meer efficiëntie. De digitale ontwikkeling moet zijn weerklank vinden in de rechtspraak. Burgers en andere procespartijen moeten stukken digitaal kunnen indienen en de voortgang van een rechtszaak kunnen volgen via de computer. Het kabinet kondigt maatregelen aan die deze ontwikkeling steunen. Het uiteindelijke doel is een uniforme wijze van procederen te creëren, waarbij het verschil tussen een dagvaardings- en verzoekschriftprocedure kan komen te vervallen.

Strafproces
Het Kabinet kondigt aan dat er extra aandacht zal uitgaan naar de pakkans van verdachten, een doelmatig werkende stafrechtketen, kortere doorlooptijden en betere uitvoering van strafrechtelijke beslissingen. De Raad ziet deze plannen positief tegemoet. Daarnaast wil het kabinet de positie van slachtoffers versterken, door onder meer het spreekrecht uit te breiden. Het is echter nog niet bekend in welke vorm dit zal geschieden.

Verdachten moeten eenvoudiger in voorlopige hechtenis kunnen worden gehouden tot de rechtszitting en opgelegde straffen van meer dan twee jaar (of één, als er slachtoffers zijn) worden direct ten uitvoer gelegd, ook als hoger beroep is aangetekend. Over de uitbreiding van gronden voor voorlopige hechtenis heeft de Raad voor de rechtspraak vorig jaar een kritisch advies uitgebracht. Hierin werd gewaarschuwd voor strijdigheid met het onschuldigheidsbeginsel van de verdachte. Daarnaast kan snelle berechting ertoe leiden dat meer zaken moeten worden aangehouden voor nader onderzoek.

Minimumstraffen
Het plan van het vorige kabinet om minimumstraffen in te voeren, die de rechter in bepaalde gevallen zou moeten opleggen, lijkt van de baan. Er wordt niet gerept over dit plan in het regeerakkoord. Officieren van justitie zijn daarentegen wel verplicht een minimumstraf te eisen als een verdachte opnieuw een ernstig misdrijf heeft gepleegd. Het staat de rechter vrij gemotiveerd van deze eis af te wijken en naar eigen inzicht een passende straf op te leggen.

Adolescentenrecht
Het kabinet wil adolescentenstrafrecht invoeren, om ervoor te zorgen dat minder jongeren ontsporen. In het adolescentenrecht kunnen jongeren tot 23 jaar volgens het jeugdstrafrecht worden bestraft. De Raad staat positief tegenover het feit dat de maximale jeugddetentie op twee jaar wordt gehouden en niet wordt uitgebreid tot vier jaar, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Jongeren kunnen, als aanvullende maatregel, verplicht worden om onderwijs te volgen (ter beschikking stellen aan het onderwijs).

Zelf betalen
Hoewel in het regeerakkoord niet wordt gesproken over de sterke verhoging van griffierechten – de kosten die partijen moeten betalen om een proces aan te spannen – heeft het kabinet een andere vorm van griffierechten voor ogen: veroordeelde misdadigers moeten de kosten van het strafproces deels vergoeden. Bovendien wordt een eigen bijdrage voor de detentiekosten genoemd in het regeerakkoord.

De Raad voor de rechtspraak ziet vooralsnog geen bezwaren tegen het doorberekenen van de proceskosten; in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is dit al praktijk. Het is echter nog de vraag of dit plan in het Nederlandse rechtssysteem past.

Ontslag en echtscheiding
De rol van de rechter zal bij echtscheiding en ontslag kleiner worden. Een scheiding kan zonder tussenkomst van de rechter geregeld worden, op voorwaarde dat partijen het met elkaar eens zijn en er geen kinderen in het spel zijn. De Raad voor de rechtspraak vindt dit geen goed plan. Ook al komen partijen tot een minnelijke schikking, dan kunnen zich later omstandigheden voordoen waarbij een vonnis nodig of gewenst is. Bovendien wordt de administratieve scheiding buiten de Europese Unie vaak niet erkend, waardoor juridische problemen kunnen ontstaan in het buitenland.

Aanvragen voor ontslag van werknemers zullen in de toekomst enkel door het UWV worden beoordeeld; de mogelijkheid voor een procedure bij de kantonrechter vervalt. Werknemers kunnen wel tegen hun ontslag in beroep bij de rechter. De procedure bij de kantonrechter zorgde in de afgelopen decennia voor meer flexibiliteit, snelheid en zekerheid. De Raad vraagt zich af welke gevolgen het plan zal hebben op dit gebied.

De Raad van State
De Raad van State verliest zijn rechtsprekende bevoegdheid in de plannen van het kabinet. Het orgaan zal enkel als adviesorgaan voor de regering voort blijven bestaan. Tot op heden geldt de Raad van State als hoogste algemene bestuursrechter, maar zij zal worden samengevoegd met de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Dit met het oog op de vereenvoudiging van de rechtsgang. Momenteel zijn er drie organen waar men hoger beroep kan instellen inzake bestuursrechtelijke geschillen.

WK hockey in 2018 met zestien landen

Vanaf 2018 telt aantal deelnemers op de wereldkampioenschappen hockey zestien landen. Dit is een uitbreiding van vier landen. Dit is besloten op het FIH-congres in Kuala Lumpur. 

Het nieuwe aantal landen geldt voor zowel het mannentoernooi als het vrouwentoernooi. "Dit was een eenvoudig besluit", lichtte FIH President Leandro Negre toe. "We hebben zoveel sterke teams in de top 20 van de wereldranglijst. We zullen in 2018 daarom zeker een competitief veld hebben." De FIH gaat zelfs onderzoeken of het wenselijk is op de WK van 2022 liefst 24 landen toe te laten. Over twee jaar vindt de mondiale eindstrijd in de oude vorm plaats in Den Haag. 

'Hülkenberg en Webber te lang voor Ferrari'

Het Formule 1-team Ferrari maakte onlangs bekend dat Felipe Massa ook komend seizoen de secondant van Fernando Alonso zal zijn. Nico Hülkenberg en Mark Webber waren in de running voor het tweede zitje bij de Italianen, maar zouden te lang voor de bolide zijn geweest.

Tweevoudig wereldkampioen Alonso meet maar 171 centimeter en Massa maar 166 centimeter, waardoor Ferrari een cockpit voor de auto kan bouwen waarin alleen maar kleine coureurs passen. Zowel Hülkenberg als Webber toren met hun 184 centimeter ruim boven dit duo uit, waardoor ze niet in de kleine Ferrari passen. Omdat de Italianen dit concept liever niet te veel aanpassen zal dit ongetwijfeld meegespeeld hebben om Massa nog een seizoen langer te behouden.

'Adoptie Windows 8 een drama'

Slecht nieuws voor Microsoft: de adoptie van Windows 8 verloopt veel trager dan dat van Windows 7. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van Net Applications, een bedrijf dat digitale statistieken verzamelt.

Aan het einde van afgelopen maand gebruikte slechts 0,45 procent van alle Windows-pc's versie 8. In oktober 2009, toen Windows 7 gelanceerd werd, gebruikte 2,33 procent van de Windows-pc's versie 7. Addertje onder het gras: Windows 8 is vier dagen later in oktober geïntroduceerd dan Windows 7 dat was (zes versus tien dagen).

Toch maakt analist Gregg Keizer van Computerworld zich zorgen: hij denkt dat Windows 8 zelfs moeite gaat krijgen om de adoptie van het geplaagde Windows Vista te verslaan. Uit cijfers van Net Applications blijkt ook dat de pre-release adoptie van Windows 8 maar liefst vijf maal slechter was dan zijn voorganger Windows 7.

Computergebruikers lijken dus nog niet warm te lopen voor Windows 8. Dinsdag liet Microsoft-CEO Steve Ballmer echter weten dat er maar liefst vier miljoen exemplaren van Windows 8 verkocht waren. Daar voegde Ballmer enthousiast aan toe dat Windows 8-pc's de beste pc's ooit zijn.

'Adoptie Windows 8 een drama' (Beeld: Computerworld)

Del Potro volgende favoriet die sneuvelt in Parijs

Het masterstoernooi van Parijs blijft topfavorieten verliezen. Donderdag werd Juan Martin del Potro (7) uitgeschakeld. De Argentijn ging voor het eerst in vijf ontmoetingen onderuit tegen Michael Llodra: 4-6 en 3-6.

Eerder donderdag verliet Andy Murray (3) al het strijdtoneel, terwijl Novak Djokovic (2) een dag eerder zijn biezen moest pakken. Omdat Roger Federer en Rafael Nadal in Parijs niet eens van de partij zijn, krijgt een masterstoernooi voor het eerst in ruim twee seizoenen een andere winnaar dan Federer, Nadal, Djokovic of Murray. Het laatste masterstoernooi dat niet door een van die vier werd gewonnen was ook in Parijs. In 2010 won daar de Zweed Robin Söderling.

Janko Tipsarevic (8) maakte tegen Juan Monaco (9) geen fout en zette een forse stap richting de ATP World Tour Finals. Door zijn 6-3, 3-6 en 6-3 zege is Tipsarevic, de bedwinger van Igor Sijsling in de tweede ronde, nu kwartfinalist.

Als Jo-Wilfried Tsonga later donderdag van Nicolas Almagro wint, kan alleen Milos Raonic Tipsarevic' deelname aan de Tour Finals nog dwarsbomen. Voorwaarden zijn wel dat Raonic het toernooi wint en Tipsarevic in de kwartfinale blijft steken.

Gerard Ekdom weer in race voor radioprijs

Gerard Ekdom maakt wederom kans op een radioprijs. Zijn programma Effe Ekdom is in de race voor de Gouden Radioring, werd donderdag bekend tijdens de uitzending. Vorig jaar kreeg Ekdom die prijs voor Ekstra Weekend, dat hij samen met Michiel Veenstra presenteert.

"Feestje in de studio", reageert de 3FM-dj op zijn nominatie. "Whoehoe!"

De zevende editie van het Radiogala vindt plaats op 15 november. Vorige week werd bekend dat Felix Meurders dan wordt beloond met de Marconi Oeuvre Award, een vakjuryprijs.

Man steelt voor bijna duizend euro in supermarkt

Een 32-jarige Rotterdammer is donderdag opgepakt omdat hij zonder te betalen een supermarkt verliet met een volgeladen winkelwagen. De man had ruim driehonderd levensmiddelen met een waarde van bijna duizend euro in zijn kar geladen, meldt de politie.

De man kwam donderdagmiddag met een vrouw de supermarkt aan de Picassopassage in Capelle aan den IJssel binnen. Het winkelpersoneel hield het duo in de gaten omdat de twee opvallend veel boodschappen inlaadden. De man probeerde vervolgens met zijn buit de winkel via het poortje bij de ingang te verlaten toen er net een nieuwe klant naar binnen was gegaan. De vrouw was al eerder naar buiten gegaan.

Toen het personeel de man aansprak probeerde hij te ontkomen. Een agent buiten diensttijd en een omstander grepen de man in zijn kraag. Nadat de Rotterdammer was aangehouden werd duidelijk wat zijn buit was. In totaal ging het om 310 goederen ter waarde van 976,62 euro.

De vrouw die de man vergezelde, wist te ontkomen. De politie doet onderzoek naar haar identiteit.

Alarmnummer 112 opnieuw onbereikbaar

Het alarmnummer 112 is woensdagavond bijna een uur lang onbereikbaar geweest voor mobiele bellers. De oorzaak was een storing bij KPN. Dat maakte het ministerie voor Veiligheid en Justitie donderdag bekend. Het alarmnummer kampt de afgelopen maanden vaker met storingen.

In totaal konden woensdag 101 mobiele bellers geen contact krijgen met de alarmcentrale. Door een softwarefout werden bellers niet omgeleid naar een alternatieve telefooncentrale van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Bellers vanaf een vaste lijn hadden geen last van de storing.

Het KLPD benadert alle bellers die geen contact konden krijgen. Volgens het ministerie zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat gemiste oproepen tot levensbedreigende situaties hebben geleid. De oorzaak van de storing wordt nader onderzocht.

De politie vraagt de Inspectie Veiligheid en Justitie dit incident mee te nemen in een lopend onderzoek naar eerdere storingen bij het alarmnummer. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) belooft de Tweede Kamer op korte termijn over de storing te informeren.

Begin oktober was door een storing het alarmnummer in de regio Gelderland-Zuid tijdelijk onbereikbaar. Toen werden alle bellers doorgeschakeld naar een alarmcentrale in een aangrenzende regio. In juni overleden twee mensen tijdens een storing bij het alarmnummer, mogelijk doordat hulpdiensten te laat arriveerden.

Jongen (16) gepakt voor stoeprand op A59

Een 16-jarige jongen uit Hilversum is donderdag opgepakt voor het leggen van een trottoirband op een afslag van de A59 een kleine drie weken geleden. Dat meldt de politie.

De stoeprand was op de avond van 13 oktober neergelegd op de afslag Oss-Oost, ter hoogte van Berghem. Twee auto's raakten erdoor beschadigd.

Eerder waren al twee andere jongens gehoord als verdachten in de zaak. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. De politie kwam de 16-jarige Hilversummer op het spoor na verder onderzoek. Hij zit vast.

Feyenoord praat na winterstop met De Vrij

Feyenoord opent in januari de gesprekken met aanvoerder Stefan de Vrij. De verdediger heeft nog een contract tot medio 2014, maar het doel van de Rotterdamse club is verlenging.

Feyenoord wil De Vrij, die zich heeft opgewerkt tot Oranje-international en aanvoerder van de stadionclub, belonen met een verbeterde verbintenis. "In januari openen we de gesprekken met Stefan de Vrij", bevestigt technisch directeur Martin van Geel in De Telegraaf.

Ook met Tonny Vilhena zal worden gesproken, ook al komt die momenteel nog weinig aan bod. "Maar dat heeft niks met zijn contract te maken. Tonny’s contract loopt pas in 2014 af. We zijn met hem, zijn vader en zijn zaakwaarnemer Raiola constructief in gesprek."

"Dat hij als jeugdig talent even niet speelt, is een beslissing van de trainer. Na het debuut bij een grote club duurt het soms even voordat je definitief doorbreekt. Ronald Koeman heeft voor Feyenoord tot nu toe vaak gekozen voor Clasie, Leerdam en Immers. Dat kan nu veranderen", aldus Van Geel, die doelt op de situatie van Kelvin Leerdam, die door Koeman voorlopig zal worden genegeerd, als gevolg van zij weigering bij te tekenen.

Britse kinderen krijgen coke met Halloween

Britse kinderen die woensdagavond ter gelegenheid van Halloween langs de deuren gingen voor snoep in het plaatsje Royton hebben cocaïne gekregen in plaats van zoetigheid. De politie heeft een 23-jarige man gearresteerd.

De politie werd ingelicht nadat de kinderen zakjes met wit poeder in hun tassen hadden gevonden. Tests bevestigden dat het om cocaïne ging. De verdachte, die de cocaïne hoogstwaarschijnlijk per ongeluk aan de kinderen meegaf, is drugsbezit ten laste gelegd.

Geen van de kinderen heeft de drugs binnengekregen.

Evan Rachel Wood vindt huwelijk overweldigend

Evan Rachel Wood vindt het leven als een getrouwde vrouw 'overweldigend'. De 25-jarige actrice heeft dinsdag haar jawoord gegeven aan de een jaar oudere acteur Jamie Bell. "Woorden kunnen het geluk dat ik voel niet omschrijven", twitterde ze achteraf.

"Het was een kleine ceremonie met naaste familie en vrienden", liet een woordvoerder van Wood weten aan het Amerikaanse tijdschrift People. De actrice droeg een trouwjurk van ontwerpster Carolina Herrera.

Begin dit jaar verschenen de eerste berichten dat Wood en Bell met elkaar verloofd zouden zijn. Eerder deze week lekte al uit dat de bruiloft elk moment kon plaatsvinden. Wood was te zien in films als Thirteen, Bell onder meer in Billy Elliot.

'Kutcher en Moore maken geen haast met scheiding'

Ashton Kutcher en Demi Moore maken geen haast met hun scheiding. De acteur en actrice die eind vorig jaar uit elkaar gingen hebben nog geen enkele stap ondernomen om een einde te maken aan hun huwelijk.

De advocaten van Kutcher en Moore hebben nog altijd geen verzoek gehad om de scheidingspapieren in te dienen, schrijft entertainmentsite TMZ op basis van bronnen die contact hebben met de twee. Ook zouden de ex-geliefden nooit hebben gesproken over geld en het verdelen van hun bezittingen.

Waarom Kutcher en Moore de scheiding afhouden is echter onduidelijk. Het is deze maand een jaar geleden dat de acteur en actrice na een huwelijk van zes jaar uit elkaar gingen.

Ubisoft zoekt personeel via Watch Dogs-trailer

Gamestudio Ubisoft heeft een developer diary uitgebracht voor hun aanstaande spel Watch Dogs. Naast de gameplay die al op de afgelopen voor het eerst werd getoond spreken medewerkers van Ubisoft over het ontwikkelteam en hoe zij te werk gaan. Feitelijk is de trailer simpelweg een vacaturevideo, wat met name aan het eind heel duidelijk naar voren komt.

Watch Dogs komt ergens in 2013 uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

VVD-fractie achter akkoord

De voltallige VVD-fractie van 41 Kamerleden staat na 'een stevige discussie' nog steeds achter het met de PvdA gesloten regeerakkoord. De kersverse VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei dat donderdag nadat hij met zijn fractie ruim 4 uur lang in beraad was geweest over de commotie die bij de VVD-achterban is ontstaan als gevolg van hogere zorgpremies.

Zijlstra zei dat binnen de fractie met elkaar gedeeld is dat 'heel veel' punten van het regeerakkoord de VVD pijn doen, maar dat er ook heel veel dingen in staan die belangrijk zijn voor de VVD. Het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie is volgens Zijlstra een 'hele pijnlijke maatregel', maar als geheel is het regeerakkoord volgens hem 'een goed pakket'.

Hij zei verder dat er in de uitwerking van de plannen voor de zorgpremie "geen uitschieters" moeten zijn. "We zullen het moeten beoordelen op de maatvoering. Het pakket is verdedigbaar, maar het is geen pakket met feestvreugde. In z'n totaliteit is dit een goed akkoord."

Gordon en Do vieren kerst met EO

Gordon en Do nemen dit jaar deel aan Kerstfeest op de Dam. Tijdens het zangfestijn van de EO brengen verschillende artiesten een lied ten gehore op de Dam in Amsterdam. Ook Frans Duijts en Berget Lewis zijn van de partij op het concert, schrijft De Telegraaf donderdag.

De artiesten zingen tijdens Kerstfeest op de Dam een lied dat betrekking heeft op hun bezoek aan een project van het Leger des Heils. Zo neemt Gordon met zijn Los Angeles, the Voices voor aanvang van het concert een kijkje bij een seniorenclub en ontmoet Do alcohol- en drugsverslaafden.

Kerstfeest op de Dam vindt 14 december plaats en wordt een week later uitgezonden door de EO. Bert van Leeuwen praat het festijn aan elkaar.


Gordon en Do vieren kerst met EO (Foto: Novum)

Over toekomst Morgan wordt over zes weken beslist

De rechtbank in Amsterdam doet over zes weken uitspraak over de vraag of de orka Morgan illegaal naar Tenerife is overgebracht. De Orka Coalitie, die donderdag haar zaak in de rechtbank bepleitte, vindt dat het ministerie van Economische Zaken de transportvergunning ten onrechte heeft verstrekt.

De actieclub wil dat het vrouwelijke zoogdier haar vrijheid weer terugkrijgt, licht een woordvoerder toe. "Zij is het best af bij haar familie voor de kust van Noorwegen. Ze moet uit de klauwen blijven van de amusementsindustrie die haar in een klein bassin houdt."

Als de rechter het transport van Morgan ongeldig verklaart, start de Orka Coalitie in Spanje een rechtszaak tegen het dierenpark Loro Parque, waar Morgan sinds november rondzwemt. De zegsvrouw licht toe dat alleen daar de vrijheid van de zwart-witte dolfijn afgedwongen kan worden.

Het Dolfinarium in Harderwijk laat in een reactie weten het 'klinkklare onzin te vinden dat volgens de Orka Coalitie de familie van Morgan zou zijn opgespoord'. "Niemand weet waar die orka's zijn en er bestaat een minieme kans dat Morgan ze wel terugvindt. Nu oogt ze heel gelukkig in Tenerife."

Morgan werd in juni 2010 ernstig verzwakt in de Waddenzee aangetroffen en verbleef ongeveer anderhalf jaar in het Dolfinarium in Harderwijk. De Orka Coalitie begon meteen een campagne om Morgan vrij te krijgen. Toch bepaalde de rechter dat ze naar het Canarische eiland mocht worden overgebracht.


Over toekomst Morgan wordt over zes weken beslist (Foto: Novum)

17 jaar voor terreurplan met modelvliegtuigen

Een 27-jarige Amerikaan is tot zeventien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens een terreurplan. Hij wilde radiografisch bestuurde modelvliegtuigen met explosieven naar het Pentagon en het Capitool sturen.

De in Massachusetts opgegroeide Rezwan Ferdaus kreeg donderdag zijn straf te horen nadat hij in juli schuld had bekend. Hij werd vorig jaar gearresteerd nadat federale agenten die zich als leden van Al-Qaida voordeden op zijn verzoek granaten, machinepistolen, kneedbare explosieven en andere spullen aan hem hadden geleverd.

Bløf in de clinch met EénVandaag

EénVandaag ligt overhoop met Bløf. Het actualiteitenprogramma zou naar aanleiding van het twintigjarig jubileum van de Zeeuwse band een item maken, maar liet een interview schieten toen bleek dat bepaalde vragen niet gesteld mochten worden.

"Het is klaarblijkelijk niet de bedoeling dat journalisten vragen stellen over de teksten van de band", staat op de website van EénVandaag. "Zanger Paskal Jacobsen en bassist en tevens tekstschrijver Peter Slager zaten er al helemaal klaar voor. Maar toen wilde de manager van tevoren nog even weten welke vragen we gingen stellen", aldus het actualiteitenprogramma van de TROS en de AVRO.

Toen aan het licht kwam dat ze vragen hadden voorbereid over de teksten van Bløf, was de manager daar volgens EénVandaag 'niet van gediend', want 'ze hebben geen zin om zich te moeten verdedigen'. Volgens de verslaggever van EénVandaag probeerde Paskal de boel te nog te sussen, maar waren het management en Peter 'onverbiddelijk'.

Bløf kan zich niet vinden in de kritiek, blijkt uit een reactie op Facebook. "Nog voordat we waren geïnstalleerd, bleek het vooral om de voor- en tegenstanders van onze teksten te gaan", aldus de band. "Iets waar wij niet zoveel mee kunnen en natuurlijk niet de afspraak, want vooraf was het verzwegen."

Opnieuw doodstraf voor vicepresident Irak

Een rechtbank in Irak heeft donderdag onverwacht de soennitische vicepresident Tariq al-Hashemi ter dood veroordeeld omdat hij zijn lijfwachten zou hebben aangezet tot de moord op een politicus. Al-Hashemi's schoonzoon Ahmed Qahtan voor hetzelfde delict eveneens de doodstraf.

Al-Hashemi en Qahtan werden in september ook al ter dood veroordeeld. Toen werden zij schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de moorden op een sjiitische veiligheidsfunctionaris en een advocaat die de vicepresident zijn diensten had geweigerd.

In december 2011 vluchtte Al-Hashemi naar Turkije nadat de door sjiieten geleide regering hem in december - daags na de officiële Amerikaanse terugtrekking uit Irak - had aangeklaagd wegens terrorisme. De zaak zette kwaad bloed bij de soennieten en Koerden in Irak, die menen dat Al-Maliki de macht monopoliseert.

De regering zegt dat Al-Hashemi een rol heeft gespeeld bij honderdvijftig bomaanslagen, moorden en andere gewelddaden in de periode 2005-2011. De aanslagen waren voornamelijk gericht op regeringsfunctionarissen, veiligheidsdiensten en sjiitische pelgrims, en zouden zijn gepleegd door leden van de lijfwacht of andere medewerkers van Al-Hashemi.

Sri Lanka begint afzettingsprocedure opperrechter

De Sri Lankaanse regering heeft donderdag een begin gemaakt met de afzettingsprocedure van Shirani Bandaranayake, de hoogste rechter van Sri Lanka. Ze wordt ervan beschuldigd haar bevoegdheden te buiten te zijn gegaan in een conflict tussen de regering en de rechterlijke macht.

Volgens regeringswoordvoerder Keheliya Rambukwella zijn de papieren voor de procedure donderdag ingediend bij de voorzitter van het Sri Lankaanse parlement. Waar Bandaranayake precies van wordt verdacht wilde de woordvoerder niet zeggen. Wel zei Rambukwella dat de motie waarmee de procedure in gang kan worden gezet is goedgekeurd door meer dan de vereiste 75 parlementsleden.

Parlementariër Pavithra Wanniarachi zei dat de aanklachten onder meer 'ambtsmisbruik en wangedrag' omvatten. Meer details wilde ze niet geven.

De belangrijkste Sri Lankaanse oppositiepartij, de Verenigde Nationale Partij, veroordeelde de stap, die er alleen maar op gericht zou zijn om de rechterlijke macht te intimideren. "We zijn tegen elke inmenging in de rechtspraak of pogingen van de rechtspraak een politiek werktuig te maken", aldus partijsecretaris Tissa Attanayake. De partij gaat echter wel meewerken aan het onderzoek naar de aanklachten die tegen Bandaranayake zijn ingediend, om ervoor te zorgen dat het onderzoek niet partijdig is.

Nu de motie is ingediend is het aan de parlementsvoorzitter om te bepalen of de zaak tegen Bandaranayake gegrond is. Vervolgens moet er, na een debat, gestemd worden over de afzettingsprocedure. Om daadwerkelijk tot afzetting over te kunnen gaan moet de helft van het parlement, 113 leden, akkoord gaan. De regering heeft een tweederde meerderheid, dus de motie wordt naar verwachting aangenomen.

De regering en de rechterlijke macht liggen al maanden met elkaar in de clinch. De regering paste vorig jaar de grondwet aan, waarmee president Mahinda Rajapaksa het recht kreeg om de opperrechter te benoemen, de politiechef en de voorzitter van de kiescommissie. Op die manier probeert Rajapaksa de onafhankelijkheid van deze instituties in te perken.

Nieuwe game van makers RuneScape lijkt op Minecraft

RuneScape-ontwikkelaar Jagex heeft vandaag hun nieuwe game, Ace of Spades, aangekondigd. Een soort Minecraft/FPS-game. de bèta van Ace of Spades is inmiddels al een aantal maanden te spelen en intussen door 2.5 miljoen mensen gedownload. Sinds oktober steekt Jagex veel tijd in de ontwikkeling van Ace of Spades.

De game combineert de blokkerige minecraft-stijl met een soort WWII-shooter. De game zal in december uitgebracht worden en zal via Steam te downloaden zijn. De bèta blijft gratis, maar de nieuwe, verbeterde versie zal voor een nog onbekend bedrag over de digitale toonbank gaan.

Bekijk een trailer van de game hieronder.

Jodie Foster krijgt ere-Golden Globe

Jodie Foster krijgt tijdens de uitreiking van de Golden Globes in januari een speciale onderscheiding voor haar hele oeuvre. De Cecil B. DeMille Award wordt uitgereikt voor een uitzonderlijke bijdrage aan de wereld van entertainment. Dat laat de organisatie donderdag weten.

De actrice, regisseur en producent krijgt de prijs, vernoemd naar de eerste ontvanger, regisseur Cecil B. DeMille, van de Hollywood Foreign Press Association.

De 49-jarige Foster werd viermaal voor een Oscar genomineerd voor haar acteerwerk. Ze won er twee, voor The Accused uit 1988 en The Silence of the Lambs uit 1991. Vorig jaar regisseerde ze The Beaver, met Mel Gibson in de hoofdrol.

Die film werd, mede vanwege racistische uitspraken van de acteur, meerdere malen uitgesteld. Ze is momenteel bezig met de voorbereidingen van Money Monster, een drama over de economische crisis, dat ze ook regisseert.

De Golden Globes worden volgend jaar voor de zeventigste keer uitgereikt tijdens een avondvullend programma op 13 januari. Tina Fey en Amy Poehler nemen de presentatie op zich.

Meestal gelden de Golden Globes als een goede indicator voor de Oscarnominaties. Dat is volgend jaar echter niet zo aangezien de Oscarnominaties drie dagen eerder, op 10 januari, bekend worden gemaakt.

Jodie Foster regisseert crisisfilm Money Monster (Novum)

Eén keer

Met een volle boodschappentas fiets ik richting het enige stoplicht op mijn route naar huis. Het boodschappen doen ging soepel: mijn vaste producten kon ik aan de hand van mijn lijstje in een logische en snelle volgorde in mijn mandje doen, waardoor ik na enkele minuten alweer buiten stond. Nu nog even de weg oversteken, een paar honderd meter rechtdoor fietsen en ik ben thuis. Het stoplicht staat op rood, dus ik moet het knopje indrukken. Dat doe ik altijd drie keer. Anderen vinden dat raar: wat kan er nou gebeuren als je maar één keer drukt? Ik besluit de proef op de som te nemen en het knopje slechts één keer in te drukken.

Weduwe eist ton van kerk vanwege misbruik

Een vrouw uit Enschede eist een schadevergoeding van honderdduizend euro van de rooms-katholieke kerk. De vrouw vindt dat de kerk verantwoordelijk is voor de zelfmoord van haar man, die in zijn jeugd werd misbruikt door paters. Dat meldt RTV Oost donderdag.

Volgens de weduwe is haar man het jarenlange misbruik in de jaren dertig in een missietehuis in Brabant nooit te boven gekomen. De man was depressief en pleegde ruim twintig jaar geleden op 58-jarige leeftijd zelfmoord.

Samen met haar advocate Ivonne van Delft hoopt de vrouw meer mannen te vinden die hun jeugd in hetzelfde tehuis doorbrachten en mogelijk ook werden misbruikt.

Een commissie onder leiding van Wim Deetman deed onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen in de rooms-katholieke kerk. Tussen de tien- en twintigduizend kinderen bleken tussen 1945 en 1981 misbruikt in katholieke instellingen. Een aantal slachtoffers heeft inmiddels een schadevergoeding ontvangen van de kerk.

Geschatte schade Sandy: vijftig miljard dollar

De totale economische schade in de Verenigde Staten als gevolg van superstorm Sandy kan oplopen tot vijftig miljard dollar. Dat heeft consultancybureau Eqecat donderdag gezegd.

Volgens Eqecat zullen de totale kosten tussen de dertig en vijftig miljard dollar liggen. Verzekeringsmaatschappijen kunnen voor tien tot twintig miljard dollar aan schadeclaims tegemoet zien, aldus Eqecat.

De schade valt waarschijnlijk hoger uit dan normaal bij een storm van het type Sandy vanwege de wijdverspreide stroomuitval. Ook het uitvallen van de metro in New York draagt bij aan de schatting van Eqecat.

Voordat Sandy aan land kwam schatte Eqecat dat de superstorm voor twintig miljard dollar aan schade zou veroorzaken.

Regeerakkoord kost VVD en PvdA vijf zetels

Het regeerakkoord tussen de VVD en de PvdA heeft de partijen vijf zetels gekost. In de Politieke Barometer van Ipsos Synovate daalt het opgetelde zetelaantal van tachtig naar 75. De VVD heeft er vergeleken met twee weken geleden drie minder en komt daarmee uit op 41 zetels, de PvdA levert twee zetels in en heeft er in de peiling nog 34 over.

PVV en SP winnen beide een zetel en hebben er nu allebei zestien. Ook ChristenUnie, GroenLinks en 50Plus krijgen er een zetel bij en komen daarmee uit op vijf, drie en drie zetels. D66, CDA, SGP en Partij voor de Dieren blijven op vijftien, elf, drie en drie zetels staan.

Moskou heeft weer hoogste gebouw Europa

Een paar maanden had Londen de eer, maar nu mag Moskou er weer prat op gaan dat het het hoogste gebouw van Europa bezit.

De woon- en kantoortoren Mercury City heeft zijn top van 338 meter bereikt, meldde het bouwinformatiebedrijf Emporis donderdag. De toren passeerde de 310 meter hoge Shard in Londen al in september. Mercury City zal niet lang de hoogste blijven: er pal naast wordt de Federation Tower gebouwd, die 506 meter hoog moet worden en volgend jaar klaar moet zijn. Beide torens behoren tot het complex Moscow City, waar ook twee andere gebouwen staan die voorheen de hoogste in Europa waren.

In Noord-Amerika, Azië en het Midden-Oosten staan bijna zestig gebouwen die hoger zijn dan Mercury City. Het allerhoogste, 828 meter, is het Burj Khalifa in Dubai.


Moskou heeft weer hoogste gebouw Europa (Foto: Novum)

FOK!filmtips van de dag: Sniper

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Sniper 1

Vanavond is op RTL7 om 20.30 uur weer zo'n fijne klassieker, die je als liefhebber van actie- en/of oorlogsfilms eigenlijk moet hebben gezien. In de FOK!filmtip van de Dag Sniper draait het om sergeant Thomas Beckett (Tom Berenger), een Amerikaanse soldaat die in de bossen van Panama rebellen op moet sporen, om deze vanaf grote afstand met zijn scherpschuttersgeweer een dodelijke dosis lood te bezorgen. Dat dit niet altijd goed afloopt blijkt als zijn spotter Papich (Aden Young) bij een actie om het leven komt. Bij zijn volgende opdracht krijgt Beckett een nieuwe partner in de persoon van Richard Miller (Billy Zane). Het gaat echter niet helemaal zoals gepland.

Sniper 2

Een lekker ouderwets aandoende actiefilm van de Peruaanse regisseur Luis Llosa, die in 1989, bij liefhebbers van cultfilms al naam had gemaakt met de avonturenfilm Crime Zone met onder meer David Carradine en Sherilyn Fenn.

Sniper 3

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Bekerschorsing dreigt voor Dynamo Dresden

Dynamo Dresden hangt een bekerschorsing boven het hoofd. Fans van de ploeg uit de Tweede Bundesliga bestormden woensdag voor het bekerduel tegen Hannover het stadion en na de wedstrijd het veld. Drie politieagenten en diverse andere mensen raakten bij de rellen gewond. De politie arresteerde 21 Dresden-fans.

Vorig jaar was het ook al hommeles bij Dresden. Nadat Dynamo-fans slaags waren geraakt met supporters van tegenstander Borussia Dortmund en de politie, werd Dresden voor dit jaar al uitgesloten van deelname. In beroep werd die straf teruggedraaid. "We begrijpen dat deze uitspraak een laatste waarschuwing is", zei clubvoorzitter Andreas Ritter bij de uitspraak van het beroep. Dresden kreeg toen een boete van honderdduizend euro en moest een wedstrijd zonder publiek spelen. Ook mochten de fans niet mee naar een uitwedstrijd.

Donderdag praatte de Duitse voetbalbond DFB met vertegenwoordigers van de Bundesliga en de politievakbonden over supportersgeweld. Vorige maand ging het ook al mis rond de Kohlenpottderby tussen Borussia Dortmund en Schalke 04.

"Het is heel belangrijk voor ons om de veiligheid bij voetbalwedstrijden te verbeteren", liet DFB-voorzitter Wolfgang Niersbach weten.

Hogenkamp naar halve finale ITF-Istanbul

Richel Hogenkamp heeft zich geplaatst voor de halve finale van het challengertoernooi in het Turkse Istanbul. De als vijfde geplaatste Nederlandse rekende in de kwartfinale af met het als derde geplaatste Amra Sedikovic(Zwi, WTA-194). Het werd 6-4 en 7-5 voor de 20-jarige Doetinchemse.

Doordat Hogenkamp in de halve finale in Istanbul staat, is ze verzekerd van deelname aan de kwalificatie van de Australian Open. Om de finale te bereiken moet Hogenkamp het opnemen tegen de Nigina Abduraimova. De Oezbeekse staat op plek 348 van de wereldranglijst. 

Hollande ten strijde tegen jodenhaat

De Franse president François Hollande heeft donderdag gezworen antisemitisme te bestrijden, 'in het bijzonder op sociale netwerken waar anonimiteit wordt gegund aan de haat'. Ook zwoer hij 'geen zwakte' te zullen tonen tegenover terrorisme.

Hollande zei dit in Toulouse, waar hij met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu eer bewees aan de drie joodse kinderen en een vader die in maart werden omgebracht door de moslimextremist Mohamed Merah.

De Franse president beloofde uit te zoeken waarom Merah niet werd tegengehouden, hoewel hij door Franse veiligheidsdiensten in de gaten werd gehouden. Ook beloofde hij bescherming te bieden aan joodse kinderen en anderen die om hun geloof worden bedreigd.

Merah vermoordde ook drie Franse paratroepers. Hij kwam na een belegering om in een vuurgevecht met de politie.

Eerder deze maand rolden de Franse autoriteiten na een brandaanslag op een joodse winkel een netwerk van radicale Franse moslims op die aanslagen op Franse joden beraamden. Woensdag werd ook een radicale imam uitgezet naar zijn geboorteland Tunesië. Mohammad Hammami van de Omar-moskee in Parijs was berucht om zijn antisemitische preken, oproepen tot gewelddadige jihad en verdediging van geweld tegen vrouwen. Zijn 'moedwillige, herhaalde en onaanvaardbare provocaties' werden een gevaar geacht voor de Franse samenleving en veiligheid.

Ammoniaklek aan boord van ISS

Twee astronauten in het internationale ruimtestation ISS zijn donderdagochtend aan een ruimtewandeling begonnen. Ze proberen een ammoniaklek op te sporen dat in een belangrijk radiatorsysteem is ontstaan.

Het is aan de Amerikaanse astronaute Sunita Williams en haar Japanse collega Akihiko Hoshide om bepaalde leidingen te isoleren, zodat de astronauten die binnen zitten het lek kunnen opsporen en een reserveradiator in gebruik kunnen nemen.

Enkele uren voordat de twee naar buiten stapten moest het ISS nog een stuk ruimteafval ontwijken.

Arrestaties bij 'bestorming' Amsterdamse woning

Een aantal mensen is donderdagmiddag opgepakt, nadat een groep van ongeveer dertig mensen een woning in Amsterdam-West binnen wilde gaan. Of het gaat om een groep krakers, weet een politiewoordvoerder nog niet. De zegsvrouw ontkent dat sprake was van een bestorming, zoals verschillende media beweren.

Het incident vond plaats aan de Kinkerstraat. Agenten waren naar de woning gegaan na een melding over een geweldsincident. In de woning waren mensen aanwezig, maar de deur was geblokkeerd, waardoor de politie hen niet kon bereiken. Met de brandweer braken de agenten de deur open. Van een geweldsincident bleek uiteindelijk geen sprake.

Eenmaal terug op straat kwam er een groep van ongeveer dertig mensen aan die de woning binnen wilden gaan. "Dat was een beetje vreemd", aldus de woordvoerder. De groep werd te kennen gegeven dat hun plannen niet door konden gaan. Een aantal mensen besloot daarop zich te verzetten. Zij zijn aangehouden. Om hoeveel arrestanten het gaat, weet de zegsvrouw nog niet.

Obama en Romney weer op campagne

De Amerikaanse president Barack Obama is zich donderdag weer volledig gaan richten op zijn verkiezingscampagne. Drie dagen lang liet Obama de campagne links liggen om zich volledig te kunnen richten op de hulpverlening na superstorm Sandy. Ook zijn tegenstrever Mitt Romney richt zich weer op de steeds spannender wordende strijd.

Beide kandidaten moeten proberen de juiste toon aan te slaan. Romney richtte zich donderdag op vaderlandsliefde en sprak over de Boy Scouts, American football, en de Amerikaanse vlag. De afgelopen dagen had Romney de kritiek op Obama getemperd, om niet de indruk te wekken dat hij een politiek slaatje uit Sandy wilde slaan. Donderdag leverde hij echter weer kritiek op het economisch beleid van de president.

Obama probeert zijn verloren tijd in te halen met een zwaar reisschema. Hij gaat de komende dagen naar bijeenkomsten in Wisconsin, Nevada en Colorado. De president blijft volgens zijn woordvoerster de focus houden op de hulpverlening, maar moet ook campagne voeren, omdat de verkiezingen van komende dinsdag 'een realiteit' zijn.

Uit peilingen blijkt dat Romney en Obama vrijwel gelijk staan. Na de drie televisiedebatten van vorige maand lag Romney in de peilingen op voorsprong. Obama heeft zijn achterstand ingelopen en heeft in negen belangrijke swing states nu een kleine voorsprong, met nog vijf dagen te gaan tot de verkiezingen. Beide kandidaten zetten alles op alles om de relatief kleine groep kiezers die bepalend is voor de uitslag voor zich te winnen.

De strijd tussen Obama en Romney is in de kern een strijd over de rol van de federale regering. Obama meent dat een grote overheid een positief effect kan hebben op het leven van de Amerikaanse bevolking, terwijl Romney juist pleit voor een kleine overheid, die minder belasting heft.

Den Haag wil in gesprek over wietpas

De gemeente Den Haag wil in gesprek met het ministerie van Veiligheid en Justitie over het afschaffen van de wietpas. De gemeente is positief gestemd over de mogelijkheid tot lokaal maatwerk, maar wil daar het fijne van weten.

Den Haag ziet geen noodzaak om het ingezetenencriterium te handhaven omdat er geen buitenlandse toeristen naar Den Haag komen speciaal voor het gebruik van marihuana. De gemeente zet haar handhavingscapaciteit liever in om coffeeshops uit de greep van criminelen te houden en om het verbod op verkoop van minderjarigen te handhaven.

De zegsman kon niet aangeven of een incidentele toerist wat de gemeente betreft wiet moet kunnen kopen in een Haagse coffeeshop.

VVD en PvdA willen de wietpas schrappen, zo staat in het regeerakkoord. De registratieplicht verdwijnt en er is ruimte voor 'lokaal maatwerk'. Wat dit maatwerk precies inhoudt is nog niet duidelijk. De burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan liet donderdag al weten dat coffeeshops in zijn stad toegankelijk moeten blijven voor toeristen.

Releasedatum Army of Two: The Devil's Cartel aangekondigd

Army of Two: The Devil's Cartel verschijnt in de Verenigde Staten op 26 maart en in Europa op 29 maart. Dat heeft ontwikkelaar Visceral Games bekendgemaakt. Ook de details van de Overkill Edition, die je automatisch krijgt bij het pre-orderen van de game, zijn samen met een trailer vrijgegeven.

De Overkill Edition bevat toegang tot 3 extra Overkillers Contracts, het volautomatisch TAH-9 pistool, de Double D automatische shotgun en een outfit met Day of the Dead-thema.

Israël liquideerde rechterhand Arafat

Na zich 25 jaar in stilzwijgen te hebben gehuld heeft Israël donderdag toegegeven dat het achter de moord op Abu Jihad zit. Abu Jihad is de geuzennaam van Khalil al-Wazir, de rechterhand van wijlen de Palestijnse leider Yasser Arafat. Abu Jihad werd in 1988 in Tunis geliquideerd.

Al lange tijd bestonden er vermoedens dat Israël achter de aanslag zat, maar pas donderdag gaf de militaire censor van het Israëlische leger het dagblad Yediot Ahronot toestemming om de informatie te publiceren. Ook mocht de krant een interview met de commando die de liquidatie uitvoerde afdrukken.

Abu Jihad was met Arafat een van de grondleggers van de Palestijnse bevrijdigingsorganisatie PLO. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor een reeks aanvallen op Israëliërs.

De afgelopen tientallen jaren zijn er tientallen aanslagen aan Israël toegeschreven. Israël eist echter zelden de verantwoordelijkheid op.

Murray verrassend uitgeschakeld bij Masters Parijs

Andy Murray is in de achtste finale van het ATP Masters Series toernooi van Parijs verrassend uitgeschakeld. De Brit, grote favoriet voor de eindzege nadat Novak Djokovic gisteren werd uitgeschakeld, moest in drie sets het onderspit delven tegen de Pool Jerzy Janowicz; 7-5, 6-7(4) en 6-2.

Murray, winnaar van olympisch goud en de US Open, kreeg in de tweede set zelfs matchpoints op eigen service, maar zag de Pool hem terugbreken, de set in de tiebreak binnenhalen en vervolgens een dubbele break voorsprong nemen in de beslissende derde set. Janowicz maakte het af op zijn tweede matchpoint.

Het is voor het eerst sinds Parijs in 2006 dat de huidige top vier van de wereld (naast Murray en Djokovic ook nog bestaande uit Roger Federer en Rafael Nadal) niet in de kwartfinale staat van een Masters Series toernooi.

Dit lukte Gilles Simon en Tomas Berdych wel. Simon kreeg die kwartfinale in de schoot geworpen nadat zijn tegenstander Kei Nishikori zich terugtrok. Berdych had meer moeite om verder te komen. De Tsjech won in drie sets van de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson; 1-6, 6-3 en 6-4.

Vrouwen willen vaker neuken

Het beste nieuws van de dag komt vandaag uit de Telegraaf. Het vrouwenkatern weet namelijk te melden dat maar liefst de helft van alle vrouwen vindt dat ze te weinig serieus worden genomen. In de letterlijkste zin van het woord.

Deze conclusie valt te trekken uit het onderzoek dat is gehouden onder ruim vierduizend Britse echtparen. Hieruit blijkt dat niet de man het vaakst in de weer wil met de paarsgepunte lans, maar hun vrouw. Te weinig seks leidt tot grote frustraties, iets dat zeven op de tien mannen kunnen beamen. Schokkend vinden de onderzoekers, want een gebrek aan intimiteit zorgt ervoor dat stellen zich ongelukkig voelen in hun huwelijk.

Wees dus maar lief voor je vrouwtje en laat haar alle hoeken van de kamer zien, anders kan ze er zo maar eens vandoor gaan met de buurman of je beste vriend. Maar liefst een kwart van de ondervraagde vrouwen heeft toegegeven wel eens buiten de deur te hebben geneukt. Acht op de honderd deden dit zelfs minstens vijf keer, de sletten.

Politiek zorgt voor zwalkende ontwikkelingshulp

De Nederlandse regering is niet altijd consequent in de eisen die worden gesteld bij het geven van directe ontwikkelingshulp aan landen. De Tweede Kamer is daar mede debet aan. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer na onderzoek naar de begrotingshulp aan Uganda.

In totaal besteedde Nederland vorig jaar 127,3 miljoen euro aan directe begrotingssteun voor ontwikkelingslanden. Regeringen kunnen met dat geld tot op zekere hoogte zelf bepalen waar het geld aan besteed wordt.

Nederland heeft zich aangesloten bij een internationale verklaring waarin staat hoe landen effectief en transparant dit soort begrotingshulp kunnen geven. De eisen aan de verantwoording moeten helder zijn. "Voorspelbaarheid en wederzijds vertrouwen zijn hierbij belangrijk", schrijft de rekenkamer.

De rekenkamer constateert dat Nederland zich daar in het geval van Uganda niet altijd aan houdt. Geregeld worden, bijvoorbeeld onder druk van het parlement, aanvullende eisen gesteld, terwijl het oorspronkelijke eisenpakket al goed was. "Soms worden naar aanleiding daarvan en zonder overleg met collega-donorlanden betalingen opgeschort."

De rekenkamer constateert dat deze praktijk de ontwikkelingshulp niet ten goede komt. "Bij het tussentijds aan ontwikkelingslanden vragen van extra verantwoordingsinformatie zou een bepaalde mate van terughoudendheid bij zowel het kabinet als het parlement gepast zijn."

Emotioneel fractieberaad VVD

De fractie van de VVD voert donderdagmiddag uitvoerig overleg over de maatregelen in het regeerakkoord. Het gaat er 'emotioneel aan toe', zo laat een woordvoerder van de partij weten. Tijdens het fractieberaad werd tevens Halbe Zijlstra verkozen tot nieuwe fractievoorzitter.

De vergadering van de liberalen begon om 14.00 uur. Kort daarna klonk applaus uit de vergaderzaal in het Kamergebouw. Dat was toen Zijlstra was benoemd tot fractieleider.

Iets voor 16.00 uur kwam een woordvoerder van de VVD de wachtende pers vertellen dat het 'nog wel even kon duren'. "Er zitten zo'n 45 mensen binnen, die moeten allemaal stoom afblazen", zei de zegsman. Het kan nog tot na 17.30 uur duren tot de vergadering ten einde is.

De liberalen zullen vooral spreken over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Deze maatregel uit het regeerakkoord zorgde de afgelopen dagen voor veel onrust bij de VVD-achterban. Met name de hogere middeninkomens worden door dit plan zwaar getroffen.

Boulahrouz drie weken uitgeschakeld

Khalid Boulahrouz kan de komende drie weken niet in actie komen bij Sporting Clube de Portugal. De verdediger kampt met een spierblessure. Boulahrouz moest maandag tijdens de wedstrijd tegen Académica Coimbra twintig minuten voor tijd gewisseld worden. Onderzoek wees uit dat de 30-jarige speler een spierblessure in zijn linkerdijbeen heeft. Hij moet drie weken herstellen, meldt Voetbal International.

Door de blessure mist Boulahrouz de eerste drie duels onder leiding van Franky Vercauteren. De Belg volgt Oceano op, die tijdelijk hoofdtrainer was na het ontslag van Ricardo Sá Pinto. Boulahrouz moet ook de Europese wedstrijd tegen Racing Genk aan zich voorbij laten gaan.

Sporting Clube de Portugal is het seizoen bijzonder matig begonnen. Door het gelijkspel tegen Académica (0-0) staat de ploeg uit Lissabon na zeven duels op de tiende plaats. Slechts één competitieduel werd gewonnen door de club waar ook Stijn Schaars en Ricky van Wolfswinkel actief zijn.

Brand dierentuin Emmen mogelijk aangestoken

De politie onderzoekt of er een verband is tussen de brand in Dierenpark Emmen woensdagnacht en een klein brandje even verderop enkele uren eerder. Dat zegt een woordvoerder. Mogelijk is in beide gevallen sprake van brandstichting.

De brand in de dierentuin brak rond 03.00 uit aan de rand van het park bij de Hoofdstraat. Het vuur verwoestte een restaurant maar veroorzaakte geen gevaar voor de dieren. Een paar honderd meter verderop was brand ontstaan in een berg rommel. Beide brandhaarden worden momenteel onderzocht. Hoelang dat duurt, is niet duidelijk.

Lord of The Rings Online ook op Mac

Turbine kondigt de lancering aan van The Lord of the Rings Online voor Mac. Mac-gebruikers in Europa kunnen de gratis te spelen MMORPG voor de Mac spelen door te gaan hier de benodigde setup te downloaden. Neem even een kop koffie, want deze is bijna 18 gigabyte.

"We zijn erg trots om de wereld van Midden-aarde te openen voor Mac", aldus Kate Paiz Executive Producer van The Lord of the Rings Online. "We hebben net onze grootste uitbreiding tot nu toe gelanceerd en we kijken ernaar uit om spelers te verwelkomen om de game te spelen op Max OS X voor de eerste keer ooit."

The Lord of the Rings Online is verkrijgbaar voor pc en vanaf vandaag voor Mac.

FC Eindhoven-icoon Louwers (82) overleden

Jan Louwers, het icoon van FC Eindhoven, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dit heeft de Eindhovense club, waarvan het stadion de naam van Louwers draagt, vandaag bekend gemaakt.

De aanvaller maakte deel uit van de selectie van EVV, de voorloper van FC Eindhoven, dat landskampioen werd in 1954. Daarnaast wist hij ook met stadsgenoot PSV nog een landstitel te behalen voordat hij naar Roda JC verkaste.

Nys boekt negende zege in Koppenbergcross

Sven Nys heeft voor de negende keer de Koppenbergcross gewonnen. In de cross om de Bpost Bank trofee wist hij in de laatste ronde weg te rijden van zijn Belgische landgenoot Niels Albert, die wel de leiding in het klassement overnam van Kevin Pauwels.

Al vroeg in de wedstrijd kwamen Nys en Albert samen aan kop van de wedstrijd en bleven ook lange tijd bij elkaar. Albert kreeg onderweg al de leiding in de Bpost Bank trofee in de schoot geworpen, aangezien leider Pauwels een hele slechte dag kende. Wereldkampioen Albert leek gedurende de cross meer moeite te krijgen met zowel Nys als met het weer, aangezien het na half cross het hard begon te regenen. De Belgisch kampioen wist wel enkele keren een klein gaatje te creëren op ‘zijn’ cross, maar het duurde tot ver in de laatste ronde tot hij definitief weg was.

Een versnelling de Koppenberg op was Albert te machtig, waardoor Nys alweer zijn negende zege in één van de meest prestigieuze crossen wist te behalen. Albert kwam binnen op dertien seconden, terwijl Klaas Vantornout op een dikke minuut derde werd. Thijs van Amerongen werd zevende en daarmee beste Nederlander. Pauwels kwam pas binnen op een kleine twee en een halve minuut.

Dubbelspeler Rojer plaatst zich voor Tour Finals

Dubbelspecialist Jean-Julien Rojer heeft zich geplaatst voor de ATP World Tour Finals in Londen. Dankzij een zege bij het masterstoernooi van Parijs is hij samen met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi verzekerd van deelname aan het officieuze wereldkampioenschap waar alleen de beste acht dubbelkoppels ter wereld aan meedoen.

Rojer en Qureshi vormen pas sinds begin dit jaar een koppel. Het duo won de toernooien van Estoril en Halle en haalde de halve finale op de grandslamtoernooien van Roland Garros en de US Open. Het tweetal staat op dit moment zesde op de wereldranglijst.

De geboren Curaçaoënaar is na het succesvolle duo Jacco Eltingh/Paul Haarhuis de derde Nederlander die zich plaatst voor het eindejaarsbal. De twee Nederlanders wisten het toernooi zelfs twee keer te winnen.


Dubbelspeler Rojer plaatst zich voor Tour Finals (Foto: Novum)

Bulgarije claimt vondst 'oudste Europese stad'

Een prehistorische stad die is blootgelegd in het oosten van Bulgarije is de oudste stedelijke nederzetting die tot nog toe in Europa is gevonden. Dat stelt de Bulgaarse archeoloog Vali Nikolov.

Volgens Nikolov, hoogleraar aan het Bulgaarse Nationale Instituut voor Archeologie, dateren de stenen muren die bij de stad Provadia zijn opgegraven uit 4700 tot 4200 voor het begin van onze jaartelling. De muren, drie meter hoog en twee meter dik, zouden de vroegste en massiefste vestingwerken van de Europese prehistorie zijn. In de nederzetting woonden vermoedelijk zo'n 350 mensen die zout dolven uit de nabijgelegen zoutsteenmijnen, aldus Nikolov.

Monsters van de muren zijn opgestuurd naar wetenschappelijke centra in het buitenland voor verder onderzoek.

Pekelvoorraad voor snelwegen met kwart gestegen

De pekelvoorraad om snelwegen ijsvrij te houden is in een jaar tijd met een kwart gestegen tot 210 miljoen kilo. Die hoeveelheid moet genoeg zijn om de rijkswegen tijdens een strenge winter zonder tussentijdse aanvulling te kunnen bestrooien. Dat heeft Rijkswaterstaat donderdag laten weten.

Rijkswaterstaat heeft voor het eerst in de zomer strooizout ingeslagen om de voorraad op peil te brengen, laat een woordvoerder weten. "Voorheen vulden leveranciers onze vijf zoutdepots tijdens de winter aan. Dat had als nadeel dat er bij een aanhoudende koudeperiode een tekort aan strooimiddel ontstond, omdat ook andere partijen naarstig zout nodig hadden. Dat willen we nu voor zijn."

In Nederland is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor gladheidbestrijding op de rijkswegen. Provincies, gemeenten en waterschappen zijn belast met het ijs- en sneeuwvrij houden van provinciale wegen, straten binnen de bebouwde kom en fietspaden. Zij beschikken over hun eigen zoutreserve. De pekelberg voor dit winterseizoen is groter dan de hoeveelheid uitgestrooid zout in de voorgaande winters. "Ondanks de Elfstedenkoorts in het afgelopen seizoen, werd er slechts 44 miljoen kilo zout op de weg uitgeworpen. In het jaar daarvoor werd tijdens de lange vorstperiode 160 miljoen kilo verbruikt." Een recent topjaar was volgens haar 2008 met in totaal 191 miljoen kilo zout.

Bij een zoutschaarste wordt het zogeheten zoutloket ingeschakeld dat het beschikbare en overgebleven zout verdeelt onder de wegbeheerders die het nodig hebben. Vorig jaar meldden veel minder wegbeheerders zich aan bij het loket. Een van de redenen zou zijn dat gemeenten zich niet opgaven, omdat ze niet wilden opdraaien voor zouttekorten van andere gemeenten.

In 2015 moeten alle overheidsdiensten zo duurzaam mogelijk inkopen. Rijkswaterstaat bestudeert nog alternatieven voor het minder milieuvriendelijk gemaakte zout.

Zoutproducent Eurosalt levert al 'biozout' aan een aantal gemeenten in Noord-Brabant. Dat zout blijft over als restproduct bij de fabricage van ruitenwisservloeistof uit plantaardige olie, legt een woordvoerder uit. "De overheid gebruikt voornamelijk zout dat met water uit zoutlagen in de grond is gespoten. Wat bovenkomt is pekel. Deze zoutwinning is niet duurzaam, omdat zout aan toekomstige generaties wordt onttrokken en bovendien grote holten in de grond ontstaan."

Vijf filmtips voor de maand november

Net als de afgelopen maand is ook het filmaanbod van november veelbelovend. Met grote titels zoals de familiefilm Alles is Familie, de horrorfilm House at the End of the Street, de animatiefilm Rise of the Guardians en natuurlijk The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 zullen de filmzalen gemakkelijk vollopen. Overigens lijkt dit de maand te zijn voor de actieliefhebbers. Skyfall is pas net in première gegaan, terwijl films als Lawless met Tom Hardy, Premium Rush met Joseph Gordon-Levitt en Taken 2 met de verbeten Liam Neeson nog deze maand verwacht worden.

Maar deze special is niet compleet zonder een vijftal filmtips. Tot de filmtips behoren onder andere een prijswinnend filmdrama, een epische film die zich afspeelt in zowel het verleden als de verre toekomst en een veelbelovende tijdreisfilm. Daarnaast is er de nieuwe film van Ben Affleck, een man die inmiddels meer naam maakt als regisseur dan als acteur. Overigens is er de verwachting dat deze film van Affleck veel kans maakt op de hoofdprijzen gedurende het aanstaande Oscarseizoen.


Kampioenschap Frikandellen eten

Hoeveel frikandellen kun je eten in tien minuten. Dat soort antwoorden krijg je alleen als je het probeert natuurlijk.

FOK!tv bezocht een officieus Nederlands Kampioenschap "Frikandel eten". Het doel? Vreet binnen tien minuten zoveel Frikandellen als je maag kan houden zonder te kotsen (mayonaise naar smaak toevoegen).

Zo'n vijftien deelnemers durfden de opdracht aan. De eerste prijs? Een dinercheque natuurlijk. Smakelijk!!

video

'Nog geen afspraken over wiettoerisme Amsterdam'

Over het toestaan van buitenlandse klanten in Amsterdamse coffeeshops zijn nog geen afspraken gemaakt. Dat benadrukt een woordvoerder van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag in een reactie op uitlatingen van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) in de Volkskrant.

Van der Laan stelt dat het voor buitenlandse toeristen mogelijk blijft coffeeshops in Amsterdam te bezoeken omdat het regeerakkoord daar ruimte voor biedt. Daarin staat weliswaar dat bezoekers een uittreksel uit het bevolkingsregister moeten kunnen tonen, maar ook dat dit in overleg met de betrokken gemeenten en zo nodig gefaseerd geschiedt en dat hierbij wordt aangesloten bij het lokale beleid.

Dat biedt volgens de woordvoerder inderdaad mogelijkheden. "Maar Van der Laan neemt hier een voorschot op afspraken die nog moeten worden gemaakt. Onder fasering kun je veel verstaan, net als onder maatwerk. Het is nog maar de vraag wat de mogelijkheden zijn."

Amsterdam is de eerste grote stad die laat weten deze clausule aan te grijpen om coffeeshops toegankelijk te houden voor toeristen. Van der Laan stelt dat in ruil voor het toegankelijk houden van coffeeshops afspraken zijn gemaakt over een harde aanpak van zaken die de regels overtreden.

Van der Laan is volgens de woordvoerder net als veel andere burgemeesters al langer in overleg met de minister over het drugstoerisme. "Maar over de uitwerking van het nieuwe regeerakkoord is nog geen overleg gevoerd."

De toeristen die in Amsterdam drugs kopen zouden anders zijn dan de drugstoeristen die in het zuiden overlast veroorzaken. In Amsterdam zou het kopen van softdrugs slechts een van de activiteiten zijn waarvoor toeristen komen. Jaarlijks bezoeken anderhalf miljoen van de zeven miljoen toeristen in Amsterdam een coffeeshop.

Agressie-app voor gemeenteambtenaren

Gemeenteambtenaren die tijdens hun werk te maken krijgen met agressie en geweld kunnen dat voortaan overal en direct melden met hun smartphone. Donderdag werd daar een applicatie voor gelanceerd, laat het ministerie voor Veiligheid en Justitie weten.

De agressie-app is vooral een uitkomst voor ambtenaren zonder vaste werkplek, bijvoorbeeld medewerkers van de buitendienst, toezichthouders, parkeercontroleurs en inspecteurs. Zij hoeven daardoor niet meer hun werk te onderbreken om op kantoor een melding te kunnen doen.

Hulpdiensten zijn nog niet aan de app gekoppeld, benadrukt een woordvoerder. "Hulp inschakelen moet nog altijd zelf worden gedaan. Ambtenaren op straat hebben vrijwel altijd collega's bij zich. Die kunnen ingrijpen in geval van nood."

Het systeem van de applicatie op de telefoons is gekoppeld aan het Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem (GIR). Gemeenten krijgen zo sneller een completer beeld over misstanden. De app is mogelijk later ook beschikbaar voor andere overheden.

Daniel Craig ontkent tweeluik nieuwe Bondfilms

Daniel Craig weet niets van de plannen om van de volgende twee Bondfilms een tweeluik te maken. "Ik heb geen idee waar dat gerucht vandaan kwam", zegt Craig tegen de Duitse filmsite Filmstarts. Deze week schreef het doorgaans goed geïnformeerde The Hollywood Reporter dat de volgende twee Bondfilms één verhaal zouden vertellen en dat Skyfall-scenarist John Logan de scripts zou schrijven.

Volgens de acteur is het maken van een Bond-tweeluik zelfs onmogelijk. "We kunnen er maar één tegelijk maken, alleen de opnames duren al zes maanden. Je kunt onmogelijk een scenario schrijven als je je al moet bezighouden met het vervolg."

Een tweeluik in de Bond-reeks geschreven door één scenarist zou op zich niets nieuws zijn. Quantum of Solace is in feite een direct vervolg op Casino Royale en beide films werden geschreven door Neal Purvis en Paul Haggis. Het lijkt niet uit te sluiten dat de beide heren al plannen hadden voor de vervolgfilm nog voordat de eerste, een heruitvinding van de Bondfilms, in première ging.

In september werd bekend dat de 44-jarige Craig had getekend voor nog twee Bondfilms. Zelfs daar lijkt hij nu een slag om de arm te houden. "We proberen nu het volgende scenario rond te krijgen, dat staat op zichzelf. Als ik kan, speel ik daarna nog een keer Bond."

Sam Mendes, die met Skyfall zijn eerste Bondfilm regisseerde, heeft al laten doorschemeren best terug te willen keren naar de reeks, afhankelijk van het succes van Skyfall. Gezien de volle zalen en lovende kritieken zal het daar niet aan liggen. De film draait momenteel volop in de Nederlandse bioscopen.

Daniel Craig staat te popelen voor nieuwe Bondfilm (Novum)

Lotz voor generaal pardon in wielrennen

Oud-coureur Marc Lotz pleit voor een generaal pardon in het wielrennen. Hij zegt tegen NUsport dat hij onder die voorwaarde tegenover een (Nederlandse) waarheids- en verzoeningscommissie dan zijn verhaal wel wil gaan doen.

Lotz fietste in het verleden voor Rabobank en Quick-Step. Toen hij voor laatstgenoemde formatie reed werd er bij hem een politie-inval gedaan. Lotz gaf toe epo in zijn koelkast te bewaren en werd hierop voor twee jaar geschorst. Hij besloot zijn fiets aan de wilgen te hangen en aardrijkskundeleraar te worden.

De Limburger is blij dat er steeds meer stemmen opgaan om schoon schip te maken in het wielrennen. Een oproep van Michael Boogerd voor een waarheidscommissie doet hem goed. "Voor mij maakt het niet meer uit. Maar ik ga jullie nu niets uit de doeken doen. Ik zeg je wel: zonder een generaal pardon voor gebruikers die hun verhaal vertellen zal zo’n commissie geen kans van slagen hebben. Wat heeft het anders voor zin om te vertellen wat je weet als je er niets voor terugkrijgt? Eerst een generaal pardon, pas dan kun je een streep zetten onder het verleden."

Schietpartij Rotterdam was om dichtgeslagen deur

Een schietpartij woensdagavond in Rotterdam was het sluitstuk van een uit de hand gelopen ruzie. Dat laat de politie donderdag weten. De schutter zou het niet hebben kunnen verkroppen dat een vrouw met wie hij ruzie maakte een woning binnenging en de deur in zijn gezicht dichtsloeg.

Geconfronteerd met de inmiddels dichte deur van de woning aan de Beukelsdijk, trok de man een vuurwapen en schoot meerdere keren op de deur. De 40-jarige vrouw raakte niet gewond en belde de politie.

Bij de woning werd een 44-jarige man opgepakt en werden een vuurwapen en enkele hulzen gevonden. De politie onderzoekt wat de man met de schietpartij te maken heeft en sluit meer aanhoudingen niet uit. De ruzie tussen de vrouw en de schutter was er volgens de politie een in de relationele sfeer.

Vet zuigen wordt rondborstig model fataal

Pamela Nascimento heeft het tijdige met het eeuwige verwisseld. Het Braziliaanse model, dat slechts 27 lentes mocht worden, heeft op 19 oktober het loodje gelegd na haar zoveelste operatie. Tijdens een doorsnee liposuctie liep de rondborstige brunette ernstig bloedverlies op, hetgeen haar fataal is geworden.

Pamela, die een graag geziene gast was op de Braziliaanse televisie, was niet blij met haar buikje. Hierop besloot ze naar het Green Hill Hospital in Sao Paolo te gaan om hier voor de derde keer het sexy babyvet te laten wegzuigen.

Aan de operatietafel bleek dokter Julio Yoshimura toch iets te ijverig met zijn gereedschap. Hij perforeerde de nier van zijn patiënte, waarop laatstgenoemde wegens ernstig bloedverlies ter aarde stortte. "Hartfalen", zo constateerde de beste man, waarop hij eigenhandig de overlijdensakte invulde.

Desondanks liep Yoshimura deze week alsnog tegen de lamp. Hem hangt nu een zware aanklacht wegens doodslag en fraude boven het hoofd.

De schone Braziliaanse, veelvuldig te zien geweest als presentatrice van spelletjesprogramma's, was een vaste klant van de plastisch chirurg. Naast de drie liposucties was ze al vaker onder het mes geweest om haar lichaam te verfraaien. Zo had ze volgens haar tante al eens haar neus en voorgevel laten verbouwen. "Ze was geobseerd door haar uiterlijk", zo deelt Enedida Nascimento mee. "Ze vertelde me altijd dat ze zichzelf te dik vond."

Het bewuste ziekenhuis is inmiddels een onderzoek gestart naar de bizarre dood van Pamela. "We betreuren haar dood ten zeerste", zo laat een woordvoerder weten.


Deze dame is niet meer onder ons

Angela Schijf kijkt uit naar eerste moederrol

Angela Schijf mag in de film Daglicht haar eerste moederrol vertolken. "Ik vind het fantastisch dat ik nu de mogelijkheid krijg om een wat rijpere, meer volwassen vrouw te kunnen spelen", zegt de 33-jarige actrice, zelf moeder van drie kinderen, voor de camera van Novum Nieuws. "Dat heeft ook met mijn leeftijd te maken, natuurlijk."

"Ik zag in het verleden altijd hoe andere, kinderloze actrices moeders speelden en ik dacht ha, nu ben ik aan de beurt!" In Daglicht, naar het gelijknamige boek van Marion Pauw, speelt ze een jonge advocate met een zoontje. "Hij is er ook de hele tijd bij, dat maakt het voor mij ook een extra leuke uitdaging."

Schijfs personage Iris ontdekt dat zij een oudere broer heeft, gespeeld door Fedja van Huêt, die zit opgesloten in een tbs-kliniek. Haar moeder, een rol van Monique van de Ven, heeft dit altijd voor haar verborgen gehouden. Iris besluit haar broer op te zoeken en ontdekt dat hij autistisch is en onterecht is opgenomen. Ze besluit alles in het werk te stellen om hem vrij te krijgen, terwijl de relatie met haar moeder het kookpunt bereikt.

Toch is Schijf ook behoorlijk zenuwachtig voor de rol. Van de Ven begrijpt prima hoe dat komt. "Ik ben zelf vlak voor de opnames ook altijd weer even nerveus. En Angela heeft een ontzettend zware rol", zegt de 60-jarige filmmaakster. "Ze speelt niet alleen voor het eerst een moeder, maar ook een advocate, dus ze moet die juridische taal spreken. Ook is haar rol heel fysiek. Maar dat kan ze heel goed aan."

Schijf is er zelf nog vrij nuchter onder. "Het beste is gewoon beginnen met de opnames", lacht ze. Die gaan gelukkig vrijdag al van start. Daglicht gaat volgend voorjaar in première.

Van God Los Anna (ANgela Schijf)

Klapbanden voor KLM-Boeing op Schiphol

Een toestel van de KLM heeft vanochtend rond een uur of zeven tijdens het taxiën meerdere klapbanden gekregen. Dit bevestigt een woordvoerder van Schiphol naar aanleiding van berichtgeving op RTV-NH.

De Boeing 747 was net geland op de Polderbaan en was afkomstig uit Chicago. De passagiers werden na het incident uit het vliegtuig gehaald en per bus overgebracht naar de aankomsthal.

In verband met onderzoek zal de Polderbaan nog enkele uren dichtblijven. De onderzoeksraad voor de veiligheid onderzoekt onder meer of de landingsbaan beschadigd is geraakt. Voor zover bekend raakte bij het ongeluk niemand gewond.

Door de afsluiting van de Polderbaan wordt de Oostbaan op Schiphol meer gebruikt. "Amsterdammers kunnen merken dat er meer vliegtuigen laag over de stad vliegen", aldus de woordvoerder.

John Cusack in Stephen King-verfilming

John Cusack heeft de hoofdrol in de verfilming van Stephen Kings thriller Cell. De Amerikaanse acteur speelt een vader die zijn vrouw en zoon probeert terug te vinden nadat een zombievirus heeft toegeslagen dat zich via de telefoon verspreidt. Dat schrijft het Britse filmblad Screen Daily.

King heeft zelf ook meegewerkt aan het filmscenario. De 46-jarige Cusack was in 2007 ook te zien in de verfilming van Kings korte verhaal 1408. De acteur is vanaf volgende week te zien als psychopathische gevangene in het drama The Paperboy.

Wanneer Cell in productie gaat is nog niet bekend.

John Cusack speelt in komedie over dictator (Novum)

Mark Hamill wist maanden van nieuwe Star Wars

Luke Skywalker-acteur Mark Hamill wist al maanden geleden dat er nieuwe Star Wars-films op het programma staan. "Ik werd in augustus uitgenodigd voor een lunch met George Lucas en toen vertelde hij van zijn plannen", zegt Hamill tegen het Amerikaanse blad Entertainment Weekly.

Eerder deze week werd bekend dat Star Wars-bedenker George Lucas zijn filmmaatschappij Lucasfilm, en daarmee de rechten voor de Star Wars-films, heeft verkocht aan Disney. De filmmaatschappij wil tevens de komende jaren drie nieuwe Star Wars-films wil uitbrengen, die alle drie plaatsvinden na Return of the Jedi, de film die in 1983 verscheen.

Of de inmiddels 61-jarige Hamill weer de rol van Luke Skywalker op zich neemt, is nog onduidelijk. "Totdat we meer weten, kunnen we niets zeggen", zei de acteur heel diplomatiek.

Het is duidelijk dat Lucas Hamill niet over alles inlicht. Zo vertelde hij Hamill in augustus nog niets van zijn plannen om Lucasfilm aan Disney te verkopen. "Ik heb daar gemengde gevoelens bij, maar Disney heeft bij Marvel, de Muppets en Pixar laten zien dat zo'n overname ook goed kan gaan", zegt Hamill.

Ook is hij nog een beetje ambivalent of hij drie vervolgfilms wel zo'n goed idee vindt. "Aan de ene kant vind ik de zes films een mooi afgerond verhaal, waar heel veel mensen een fijn gevoel aan hebben overgehouden", zegt Hamill. "Aan de andere kant is er bij de hardcore fans een onstilbare honger naar meer materiaal."

Lucas vond het tijd voor een nieuwe generatie filmmakers om zich met Star Wars bezig te houden. Met de verkoop van Disney heeft de 68-jarige filmmaker in elk geval contractueel afscheid genomen van de films en blijft hij slechts eventueel betrokken als adviseur. De eerste nieuwe Star Wars-film, Episode VII, staat gepland voor 2015.

'Poetin niet geveld door vlucht met kraanvogels'

De Russische president Vladimir Poetin is niet geveld door zijn vlucht met een zwerm kraanvogels. Dat heeft zijn woordvoerder Dmitri Peskov donderdag gezegd. De afgelopen weken heeft Poetin zijn officiële residentie nauwelijks verlaten en er doen geruchten de ronde dat hij ziek of geblesseerd zou zijn.

Donderdag citeerde de krant Vedomosti bronnen bij het Kremlin die zeiden dat Poetins vlucht in september in een gemotoriseerde hangglider en met een nepsnavel op, hem parten heeft gespeeld. Een oude blessure zou opspelen. De 60-jarige Poetin begeleidde in Vladivostok bedreigde Siberische witte kraanvogels op hun tocht naar een warmere, zuidelijker gelegen plek.

Poetin komt minder vaak in het Kremlin, omdat hij niet wil dat zijn konvooi verkeersopstoppingen veroorzaakt, aldus Peskov. Voor het presidentiële konvooi worden grote delen van een belangrijke doorgangsweg afgezet, iets wat veel inwoners van Moskou irriteert. Poetin zegde echter ook enkele reisjes naar het buitenland af, maar volgens Peskov is er niet één oorzaak voor die afzeggingen. Hij bevestigde tegenover persbureau RIA Novosti wel dat Poetin last heeft van een oude blessure, maar zei dat dat niets te maken heeft met de kraanvogelvlucht, die veel media-aandacht kreeg.

"Hij heeft inderdaad een spier verrekt, iets wat al voor Vladivostok is gebeurd. Hij had toen al een spierblessure", zei Peskov. "We hebben het nooit geprobeerd te verhullen, want een sportman heeft veel blessures, maar die vormen geen enkele beperking voor zijn activiteiten."

De vlucht met de hangglider was slechts een van Poetins mediastunts. Eerder verschenen er onder meer foto's van Poetin die met ontbloot bovenlichaam paardrijdt, Poetin die een verdoofde ijsbeer aait en Poetin die in een Siberische rivier zwemt. Hij gaf onlangs toe dat sommige van zijn spectaculaire acties in scène zijn gezet. Poetin is ook een fervent skiër en judoka.


'Poetin niet geveld door vlucht met kraanvogels' (Foto: Novum)

Dönersector luidt noodklok om 'vieze' broodjes

Er moeten strenge hygiëneregels komen voor dönerzaken. Ook moet er beter toezicht komen op tenten die zich niet aan de regels houden. Daarvoor pleiten dönerproducenten Jilpaq Holding en Helal Food donderdag na onderzoek van de Consumentenbond, waaruit bleek dat een broodje döner kebab vaak onder de bacteriën zit.

De producenten vrezen dat door de 'schokkende' onderzoeksresultaten het imago van de broodjes schade heeft opgelopen. "Dit heeft ertoe geleid dat wij in actie moeten komen", zeggen ze in een verklaring.

"We kunnen het er niet bij laten zitten dat er een paar rotte appels zijn, die het voor de rest verpesten. De controle bij verkooppunten van döner moet verscherpt worden en wie zich niet aan de hygiëneregels houdt moet ook beboet worden."

Uit het onderzoek van de Consumentenbond vorige week bleek dat in meer dan de helft van de broodjes zo veel bacteriën zaten dat de voedselveiligheid voor zwakke groepen zoals 65-plussers en zwangere vrouwen in gevaar is. Op vijf broodjes werd de zogenoemde 'poepbacterie' gevonden.

Jilpaq Holding en Helal Food willen samenwerken met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit voor het opstellen van de regels.


Dönersector luidt noodklok om 'vieze' broodjes (Foto: Novum)

Sarah Jessica Parker in muziekkomedie

Sarah Jessica Parker heeft getekend voor een rol in de muzikale komedie Mixtape. De Sex and the City-actrice speelt een tante die de zorg voor haar nichtje op zich heeft genomen na de dood van haar zus, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

In de film maakt het nichtje per ongeluk de mixtape kapot die ze van haar moeder heeft gekregen. Ze wil weten wie haar moeder was en probeert daar achter te komen door uit te zoeken welke nummers op de mixtape stonden en waarom.

De 47-jarige actrice heeft voor volgend jaar ook nog de romantische komedie Married and Cheating op het programma staan. Mixtape gaat in februari in productie.

Sarah Jessica Parker dol op luiers

Teruggeroepen mosselen al opgegeten

De mosselen die een Zeeuwse mosselhandelaar onder druk van de Nederlanse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moest terugroepen, zijn allemaal al opgegeten. Dat laat de handelaar donderdag weten. "Wij hebben geen klachten van onze klanten gehad, er is niemand ziek van geworden", laat een woordvoerder van Prins en Dingemanse uit Yerseke weten.

De NVWA laat mogelijk donderdag al weten of de terugroepactie goed is verlopen, laat de toezichthouder weten. De terugroepactie zelf heeft het bedrijf uiteindelijk weinig onkosten opgeleverd. "We hebben wat extra telefoontikken", zegt de woordvoerder. "Wat de imagoschade is moet nog blijken."

De zaak kwam aan het rollen toen Belgische autoriteiten meldden dat ruim honderd bewoners van een verzorgingshuis ziek waren geworden na het eten van mosselen. Die mosselen kwamen uit hetzelfde gebied in Ierland als een partij mosselen die Prins en Dingemanse heeft verhandeld.

"Maar de laatste lading uit dat gebied is 23 oktober binnengekomen", zegt de woordvoerder van de handelaar. "De mosselen zijn daar goedgekeurd en ook nog eens door onze strenge controle gekomen. Ook was het niet duidelijk of die mensen wel door de mosselen ziek waren geworden."

De NVWA-woordvoerder stelt dat dit wel duidelijk is. "Bij de minste of geringste kans op besmetting bestaat de wettelijke plicht voedsel terug te roepen. Andere handelaren hebben wel meteen aan onze oproep gehoor gegeven."

Prins en Dingemanse ging volgens eigen zeggen dinsdagavond over tot een terugroepactie, nadat de NVWA een dwangsom van tachtigduizend euro had opgelegd. De toezichthouder bracht later die avond een persbericht naar buiten waarin het bedrijf bij naam werd genoemd. Volgens een woordvoerder van de NVWA om mensen te waarschuwen. Woensdagochtend bleek volgens het bedrijf dat de mosselen al waren opgegeten.

Er gingen geruchten dat het bedrijf een juridische procedure tegen de NVWA zou beginnen vanwege de geleden imagoschade. De woordvoerder van het bedrijf ontkent dat. "Ik kan me voorstellen dat zoiets hier in alle emotie is geroepen, maar we gaan eerst rustig met de NVWA om tafel zitten."

De NVWA-woordvoerder stelt dat het bedrijf geen vergoeding hoeft te verwachten. "Als ze gewoon hadden meegewerkt was het niet nodig geweest hun naam te noemen."

De NVWA verwijt het bedrijf onder meer te langzaam te zijn geweest met duidelijk maken naar wie de mosselen zijn gegaan. De namen van de klanten waren volgens het bedrijf maandag al verstuurd, maar dat was volgens de NVWA niet genoeg omdat daar geen adressen bij zaten.

JOVD vindt inkomensafhankelijke zorgpremie 'absurd'

De JOVD noemt de inkomensafhankelijke zorgpremie die in het regeerakkoord staat 'belachelijk'. "Ik kan me voorstellen dat je in de onderhandelingen met de PvdA iets inlevert, maar de uitwerking zoals hij er nu ligt is echt absurd", zegt Jarico Vos, aankomend voorzitter van de jongerenorganisatie van de VVD.

In het gehele akkoord kan de JOVD zich nog wel vinden, zegt Vos tegen Novum Nieuws. "Wij hebben schaduwonderhandelingen gevoerd met de Jonge Socialisten, de jongerenbeweging van de PvdA. Daar kwam in grote lijnen hetzelfde uit als het regeerakkoord."

De inkomensafhankelijke zorgpremie, die vooral voor de hogere middeninkomens en de hoge inkomens duur uit kan vallen, schiet de JOVD echter in het verkeerde keelgat. "Echt belachelijk", zegt Vos.

Arsenal zeker drie weken zonder Gervinho

Arsenal kan zeker drie weken geen beroep doen op aanvaller Gervinho vanwege een enkelblessure. Dat zegt manager Arsène Wenger donderdag. De 25-jarige Ivoriaan liep de kwetsuur zaterdag op in het duel tegen Queens Park Rangers. De topscorer van de Londenaren moest zich laten vervangen elf minuten nadat hij als invaller op het veld verscheen.

Wenger kan nog een blessuregeval moeilijk gebruiken. De Fransman heeft al te maken met een waslijst aan blessures. De Fransman kan zaterdag in de topper op Old Trafford tegen Manchester United ook niet beschikken over Wojciech Szczesny, Kieran Gibbs en Abou Diaby, Tomas Rosicky, Alex Oxlade-Chamberlain en Lukasz Fabianski.

Gervinho mist door de blessure de competitiewedstrijden tegen Tottenham Hotspur en Fulham en de ontmoeting met Schalke 04 in de Champions League. Arsenal bezet momenteel de zesde plaats in de Premier League. In groep B van de Champions League staat de club tweede achter Schalke.

Christoph Waltz ziet acteren met Muppets wel zitten

Christoph Waltz heeft zijn zinnen gezet op een rol in het vervolg op The Muppets. De film speelt zich af in Europa en Waltz zou de rol van inspecteur van Interpol spelen, schrijft The Hollywood Reporter. In de eerste film zaten veel kleine bijrollen voor Hollywoodsterren als Whoopi Goldberg, Selena Gomez en David Grohl. De rol van de 56-jarige Waltz in de nieuwe komedie over de beroemde poppen is groter. De acteur is bekend van zijn rol als nazi in Inglourious Basterds, waarvoor hij een Oscar won.

De tweede Muppets-film wordt geregisseerd door James Bobin, die ook het eerste deel voor zijn rekening nam. Hoofdrolspeler Jason Segel, die ook het scenario schreef, is niet betrokken bij het vervolg. Nicholas Stoller heeft het scenario voor de film geschreven. Wanneer de opnamen beginnen, is nog niet bekend.

The Muppets: Kermit, Bunsen, ea

Star Wars Episode 7 wordt 'origineel verhaal'

De zevende film in de Star Wars-filmreeks, die na de aankoop van Lucasfilm door Disney weer nieuw leven in wordt geblazen, zal niet worden gebaseerd op het brede spectrum aan spinoff media. Dit melden bronnen bij Lucasfilm.

Onder Star Wars-fans rees na de bekendmaking dat Disney nieuwe Star Wars-films gaat maken de hoop dat er verhalen gebaseerd zullen worden op de vele boeken of graphic novels die in de afgelopen decennia de dorst van de fans hebben gelest. E! News meldt echter dat dat niet het geval is: Episode 7 wordt een nieuw, origineel verhaal.

"Vergeet de boeken, vergeet de graphic novels. Vergeet alles wat je denkt te weten over wat er met Luke Skywalker gebeurt," aldus de website. "Episode 7 zal niet lijken op wat je ooit gezien of gelezen hebt over het Star Wars universum."

Volgens E! heeft George Lucas wel al de ruwe verhaallijnen voor de drie nieuwe films geschreven, maar zal hij niet actief betrokken zijn bij de films. De eerste film wordt verwacht in 2015, met de andere films beiden een aantal jaren later.

Provincie Drenthe trekt steun voor start Vuelta in 2015 in

Het college van de Gedeputeerde Staten zal geen geld meer steken in de poging om de start van de Vuelta à España weer naar de provincie Drenthe te halen. Dit is besloten vanwege de dopingperikelen in de wielerwereld en ook vanwege het financieel perspectief van de provincie.

"We vinden het jammer dat we deze beslissing nu moeten nemen", zei gedeputeerde Ard van der Tuuk. “We hadden als provinciebestuur graag een herhaling van het succes in 2009 gezien. De omstandigheden zijn in korte tijd veranderd."

Naast het hele dopingverhaal steken ook nieuwe bezuinigingen van het kabinet de kop op. Er loopt nog een onderzoek van de provincie naar de haalbaarheid van het binnenhalen van enkele etappes, maar de Gedeputeerde Staten wil dit resultaat niet meer afwachten. Hierdoor valt een bedrag van 600.000 euro weg voor de organisatie.

Hevige explosie in Saudische hoofdstad

In de Saudische hoofdstad Riyad heeft zich donderdag een zware explosie voorgedaan. Een tankwagen ontplofte toen die tegen een brug aanreed. Volgens ooggetuigen volgde een grote vuurbal die gebouwen en auto's in de buurt in lichterlaaie zette. Zeker 22 mensen kwamen om het leven en 111 raakten gewond, meldden bronnen bij de autoriteiten. Mogelijk stijgt het dodental nog, omdat het reddingswerk nog niet is afgerond.

Boven het terrein hangen dikke wolken rook. Er zijn geen aanwijzingen dat het om een terreuraanslag gaat, aldus de bronnen.


Hevige explosie in Saudische hoofdstad (Foto: Novum)

Doden na paniek op Halloweenfeest

Drie jonge vrouwen zijn woensdagnacht in Madrid om het leven gekomen toen er paniek ontstond op een groot feest ter gelegenheid van Halloween. Twee vrouwen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Dat hebben de autoriteiten gezegd.

De vrouwen, tussen de 18 en 25, hadden verwondingen die erop duiden dat ze door een mensenmenigte zijn verdrukt. Volgens de politie ontstond er paniek toen in de mensenmassa Bengaals vuur werd afgestoken. In de Madrid Arena waren op dat moment duizenden mensen aanwezig.

Halloween wordt steeds populairder in Spanje, waar het samenvalt met de traditionele feestdag Allerheiligen.

Opnieuw minder files op snelwegen

De drukte op de Nederlandse wegen is afgelopen maand opnieuw afgenomen. De zogenoemde filezwaarte, de lengte keer de duur van files, lag in oktober veertig procent lager dan het gemiddelde filecijfer in oktober, meldt de ANWB donderdag. In de maanden daarvoor daalde het aantal verstopte wegen ook al.

Weggebruikers rond Utrecht profiteren het meest van de kortere files. Op de wegen rond Rotterdam waren de spitsen niet veel minder druk dan in voorgaande jaren.

De drukste spits in oktober werd in de staart van de maand neergezet. Maandagochtend stond het over ruim vierhonderd kilometer vast door een combinatie van regen en ongelukken. Zo liep de vertraging op de A15 op tot meer dan anderhalf uur door een file van 21 kilometer.


Opnieuw minder files op snelwegen (Foto: Novum)

Bryan Singer aan het roer bij X-Men

Regisseur Bryan Singer keert terug naar de X-Men fimfranchise als regisseur. Dit melden bronnen in Hollywood nadat Matthew Vaughn vorige week aangaf niet meer aan het roer te willen staan van de volgende film in de reeks.

Singer is al langer betrokken bij de filmserie: hij regisseerde de eerste twee delen van de X-Men trilogie en was producer bij het van de trilogie losstaande X-Men: First Class, dat door Vaughn werd geregisseerd. Vaughn zal het nieuwe deel, X-Men: Days of Future Past, naar alle waarschijnlijkheid wel mede produceren. Het derde deel van de trilogie werd geregisseerd door Brett Ratner nadat Singer de serie verliet om Superman Returns te maken.

Days of Future Past, dat naast de trilogie, First Class en de twee Wolverine-films de zesde in de serie is, is een verfilming van de comic van Chris Claremont en John Byrne, twee grote namen in de X-Men comics-franchise. Deze comic draait om een dystopische toekomst waar mutanten en superhelden met uitroeiing worden bedreigd door Sentinels.

De release van de film staat in de VS gepland voor 18 juli 2014.

Multivlaai verandert van eigenaar

Taartketen Multivlaai heeft een nieuwe eigenaar. De winkels met Limburgse vlaaien zijn donderdag door Bakkersland verkocht aan Hermans Investments. Er gaan geen banen verloren door de verkoop. Alle medewerkers verhuizen mee naar de nieuwe eigenaar, meldt Bakkersland.

Bakkersland, dat 25 jaar eigenaar was van Multivlaai, blijft voorlopig wel samenwerken met de vlaaiwinkels. Het bedrijf blijft de productie en levering van vlaaien regelen vanuit de bakkerij in het Limburgse Sevenum.

De 112 vestigingen van Multivlaai worden geëxploiteerd door zelfstandige franchisenemers. Bakkersland denkt dat die beter af zijn bij Hermans. "Wij zijn van mening dat Multivlaai beter tot zijn recht zal komen binnen een organisatie met grote kennis van en ervaring met franchising", laat directeur Eugène Scholten weten.

Hermans is verder onder meer eigenaar van snoepwinkelketen Jamin en de cd- en entertainmentwinkels van Music Store.

Warfighter mogelijk het einde van Medal of Honor

De slechte verkoopresultaten en teleurstellende recensies van het schietspel Medal of Honor: Warfighter kunnen het einde van de reeks betekenen. Dat suggereert marktanalist Michael Pachter van onderzoeksbureau Wedbush Securities tegenover de website Gamesindustry.

Woensdag gaf uitgever Electronic Arts al aan dat de verkoop beneden verwachting is. Hoeveel exemplaren van Medal of Honor: Warfighter verkocht zijn, is niet bekend. De uitgever liet echter weten dat de rode cijfers van het afgelopen kwartaal vooral te wijten zijn aan het schietspel.

Recensenten geven de game een gemiddeld het cijfer 5,5. Electronic Arts wilde met het schietspel het vuur aan de schenen leggen van de Call of Duty-reeks van concurrent Activision, maar dat plan lijkt mislukt. In 2010 en 2007 kregen spellen in de Medal of Honor-reeks nog een 7,5 en 7,3, maar ook die cijfers zijn te laag.

Kaká wil Real Madrid trouw blijven

De hoogtijdagen van Kaká lijken al enige tijd voorbij. Bij Real Madrid komt de Braziliaan nauwelijks nog in aanmerking voor speeltijd. Woensdag mocht de middenvelder opdraven tijdens de bekerwedstrijd tegen Alcoyano. Kaká scoorde en is voorlopig niet van plan om Real Madrid te verlaten.

"Zelfs toen er afgelopen zomer veel geruchten waren, heb ik er niet over nagedacht om te vertrekken. Ik was er zeker van dat ik nog van waarde kon zijn voor Real Madrid. Ik heb nog drie contractjaren over en denk dat ik nog steeds een rol kan spelen. Ik wil bij Real Madrid blijven, een basisplaats afdwingen en prijzen winnen", aldus Kaká, die na het aflopen van zijn verbintenis terug naar Brazilië wil.

"Dat zal niet op korte termijn gebeuren, maar ik wil zeker graag terug naar Sao Paulo", zegt Kaká.

Uurtje extra

Zaterdagavond hadden we een feest. De hele avond zei iedereen blij dat het niet uitmaakte hoe laat het zou worden die nacht, we kregen toch een uurtje cadeau! Om elf uur riep dus iedereen: “Ha, ha, het is nu eigenlijk pas tien uur!” Om twaalf uur brulden alle gasten vrolijk… Nou ja, vul zelf maar in. Wij hebben het die avond niet heel laat gemaakt, niet qua wintertijd en zelfs niet qua zomertijd. Op zondag slapen we sowieso een beetje uit, dus word ik ook met een uitgerust gevoel wakker als de klok géén uur teruggezet wordt. Dus afgelopen zondagmorgen had ik niets gemerkt van een uurtje meer in de nacht.

Armstrong verliest mogelijk olympisch brons

Er bestaat een grote kans dat Lance Armstrong naast zijn zeven Tourzeges ook zijn olympische bronzen medaille moet inleveren. Het Internationaal Olympisch Comitée (IOC) is namelijk een onderzoek gestart naar de Amerikaan, die in 2000 brons won op de tijdrit.

Directe aanleiding voor het onderzoek is het USADA-rapport, waaruit bleek dat Armstrong vanaf 1998 de spil in een groots opgezet dopingnetwerk was. Het IOC wil nagaan of Armstrong ook tijdens de Spelen dope heeft gebruikt.

Ook de andere renners die in het rapport worden genoemd worden door het IOC onderzocht. Onder andere Levi Leipheimer, brons op de tijdrit in 2008, zal door de sportkoepel worden nagekeken.

Zwangere bolletjesslikker opgepakt

Een 19-jarige zwangere vrouw is woensdag op Schiphol aangehouden toen bleek dat ze bolletjes vloeibare cocaïne in haar lichaam had. Artsen ontdekten de drugs toen ze naar een ziekenhuis was gebracht, meldt de marechaussee donderdag.

De Nederlandse vrouw, die halverwege haar zwangerschap is, verklaarde eerder nog dat ze geen drugs bij zich had. Toen ze klaagde over buikpijn werd ze met spoed overgebracht naar een ziekenhuis. Inmiddels heeft ze diverse bolletjes uitgepoept, aldus de marechaussee.

Eerder deze week overleed nog een 20-jarige Nederlander toen een bolletje cocaïne in zijn lichaam knapte. Vorige week werd een drugsverdachte betrapt met een lekkend bolletje. Hij ligt nog altijd in een ziekenhuis.

N.E.C. tot winterstop zonder Van den Meiracker

Danny van den Meiracker zal waarschijnlijk tot de winterstop in de lappenmand van N.E.C. zitten. De aanvaller moet een kijkoperatie ondergaan. Donderdag zal de ingreep plaatsvinden. De 23-jarige spits zal vervolgens vier tot zes weken niet inzetbaar zijn. Van den Meiracker kwam afgelopen zomer over van Spakenburg, maar speelde dit seizoen slechts één keer mee bij N.E.C. Dat was als invaller tegen PEC Zwolle.

De blessure van Navarone Foor blijkt mee te vallen. De middenvelder viel tegen Roda JC uit met een enkelblessure. Er werd gevreesd voor een scheurtje in de enkelbanden, maar nader onderzoek heeft uitgewezen dat het slechts een verrekking betreft. De wedstrijd van zondag tegen FC Groningen komt waarschijnlijk wel te vroeg voor Foor.

Dopingverleden kost ploegleider White zijn baan

Matthew White keert niet terug in zijn functie als ploegleider van Orica-Greenedge. De oud-wielrenner was voorlopig op non-actief gezet na zijn bekentenis in het verleden doping gebruikt te hebben, maar is nu definitief ontslagen. De Australische wielerploeg wil daarmee het zerotolerancebeleid met betrekking tot doping onderstrepen.

White gaf twee weken geleden toe tijdens zijn periode bij de US Postal-ploeg van Lance Armstrong verboden middelen te hebben gebruikt. De 39-jarige oud-renner, die in 2007 zijn profcarrière beëindigde, hoopte tevergeefs dat zijn misstap hem vergeven zou worden. Vorige maand werd hij ook al uit de technische staf van de Australische wielerbond gezet.

"Orica-Greenedge is een schone ploeg en sinds de oprichting doen we er alles aan om dat te waarborgen", staat in een verklaring. De World Tour-formatie heeft Nicki Vance, in het verleden een vooraanstaand lid van het anti-dopingagentschap WADA, ingehuurd om alle renners en ploegleiders die in dienst zijn door te lichten.

Wenger eist respect voor Van Persie

Komende zaterdag staat in de Premier League het duel tussen Manchester United en Arsenal op het programma. Het duel is pikant omdat Robin van Persie afgelopen zomer de Gunners verruilde voor de Mancunians. Dit werd hem door de Arsenal-supporters niet in dank afgenomen.

Gunners-trainer Arsène Wenger wil zaterdag dat zijn supporters de Nederlander niet uitjoelen. "Ik hoop dat hij met respect wordt behandeld. Wij voeren campagne tegen discriminatie, dat moet deze week niet anders zijn." Het in brand steken van shirt van Van Persie keurt de Fransman dan ook af.

Wenger hoopt dat de spits van United zaterdag droog blijft staan en dat het niet om hem gaat draaien, al is daar met negen goals uit twaalf duels weinig hoop op. "Wat ons betreft gaat het zaterdag niet over hem, het gaat om het behalen van een resultaat."

Chelsea loot reuzendoder Leeds United in League Cup

Chelsea mag het in de kwartfinales van de League Cup opnemen tegen Leeds United. Leeds was altijd een vaste waarde in de Premier League, maar is de laatste jaren actief in de middenmoot van de Championship.

Dit seizoen is Leeds in de League Cup verantwoordelijk voor de uitschakeling van Premier League-clubs Everton en Southampton. Chelsea won gisteren op Stamford Bridge na verlenging met 5-4 van Manchester United.

De wedstrijden worden afgewerkt in de week van 10 december. De wedstrijd tussen Chelsea en Leeds vindt een week later plaats, aangezien Chelsea de week ervoor in Europees verband actief is.

Loting kwartfinale League Cup:

Thuis Uit
Leeds United Chelsea
Swansea City Middlesbrough
Norwich City Aston Villa
Bradford City Arsenal

Ikaruga-makers werken aan 3DS-game

De Japanse gamestudio Treasure, vooral bekend dankzij de actiegame Ikaruga, werkt aan een spel voor Nintendo 3DS binnen hetzelfde genre. Dat heeft studiobaas Masato Maegawa gezegd tegen het Britse tijdschrift GamesTM. De laatste spellen van het bedrijf waren de actiegames Guardian Heroes en Radiant Silvergun voor Xbox 360.

Het is niet bekend wanneer Treasure zijn nieuwe spel voor Nintendo 3DS op de markt wil brengen. Wel laat de studiobaas weten dat de game speciaal voor de draagbare spelcomputer wordt gemaakt.

De spellen van Treasure staan bekend om hun moeilijkheidsgraad. Spelers moeten berekenend te werk gaan om vijanden af te schieten en honderden kogels te ontwijken. Ikaruga, waarvan het origineel in 2001 te spelen was in Japanse arcadehallen, heeft cultstatus bereikt door deze manier van spelen te perfectioneren.

Iran biedt VS hulp aan

De Iraanse hulporganisatie Rode Halve Maan heeft de Verenigde Staten hulp aangeboden bij de opvang van slachtoffers van de orkaan Sandy. De organisatie heeft veel ervaring met stormen en overstromingen, zei voorzitter Mahmud Mosafar tegen het Iraanse persbureau Fars.

Iraanse hulpverleners staan klaar om naar de VS af te reizen om daar slachtoffers in New York en andere steden te helpen, als de VS de hulp aanvaarden.

Het aanbod is opmerkelijk en maakt weinig kans omdat Iran en de VS aartsvijanden zijn. Ze onderhouden al meer dan 30 jaar geen diplomatieke betrekkingen met elkaar.

Iran biedt VS hulp aan
Iran biedt VS hulp aan (Foto: ANP)

[NBA] Lakers verliezen ook tweede duel

Los Angeles Lakers heeft ook zijn tweede duel van het nieuwe NBA-seizoen verloren. De Lakers verloren uit bij Portland Trail Blazers met 116-106. Woensdag werd al verloren van Dallas Mavericks. De ploeg uit Californië heeft met de oefenwedstrijden meegerekend tien duels op rij niet gewonnen.

Nicolas Batum was met 26 punten topscorer aan de kant van de Trail Blazers. Lakers-ster Kobe Bryant tekende voor dertig punten en nieuwe aanwinst Dwight Howard was goed voor 33 punten en veertien rebounds.

Los Angeles heeft de statistieken tegen voor wat betreft het winnen van de NBA-titel. De laatste keer dat een ploeg kampioen werd na het verliezen van de eerste twee duels was in 1991. Michael Jordan won toen met zijn Chicago Bulls hun eerste kampioenschap.

Houston Rockets kent een beduidend betere seizoensstart. James Harden, deze week overgekomen van Oklahoma Thunder, hielp zijn ploeg met 37 punten en twaalf assists aan de overwinning tegen Detroit Pistons: 105-96. De 23-jarige guard tekende voor aanvang van het duel een contract voor vijf jaar dat hem tachtig miljoen dollar oplevert.

San Antonio Spurs begon ook goed aan het seizoen. De ploeg versloeg New Orleans Bobcats met 99-95. Anthony Davis, in juni als eerste gekozen in de jaarlijkse draft, kon zijn ploeg met 21 punten en zeven rebounds niet behoeden voor een nederlaag. Davis won afgelopen zomer met Team USA olympisch goud in Londen.

Overige uitslagen:
Indiana Pacers -Toronto Raptors 90-88
Denver Nuggets-Philadelphia 76'ers 75-84
Sacramento Kings-Chicago Bulls 87-93
Dallas Mavericks-Utah Jazz 94-113
Golden State Warriors-Phoenix Suns 87-85
Memphis Grizzlies- Los Angeles Clippers 92-101


Lakers verliezen ook tweede duel (Foto: Novum)

Peeters volgt Sollied op bij AA Gent

Bob Peeters is de opvolger van Trond Sollied bij AA Gent. Zijn aanstelling bij de club uit Gent volgt ampter een week nadat hij bij Cercle Brugge ontslagen werd. AA Gent staat momenteel negende in de Belgische competitie.

De 38-jarige Peeters werd afgelopen zaterdag, een dag na de nederlaag tegen Standard Luik, ontslagen bij Cercle Brugge. Enkele dagen daarvoor had AA Gent afscheid genomen van Sollied, die eerder sc Heerenveen onder zijn hoede had. Peeters werkte eerder bij AA Gent als coach van de beloften. 

Dodental VS door Sandy op 72

Superstorm Sandy heeft in het oostelijk deel van de Verenigde Staten sinds maandagnacht aan 72 mensen het leven gekost. De jongste cijfers werden donderdagochtend Nederlandse tijd bekendgemaakt.

Voordat Sandy de Amerikaanse oostkust trof, maakte de storm in het Caribisch gebied ook al slachtoffers. Zeker 69 mensen verloren in de Cariben het leven door het natuurgeweld.


Dodental VS door Sandy op 72 (Foto: Novum)

Moto2-coureur West betrapt op doping

Motorcoureur Anthony West is betrapt op het gebruik van doping. De Australiër viel op 20 mei na de Moto2-race op Le Mans door de mand. Hij is vanwege het gebruik van methylhexaneamine, een stimulerend middel, door motorsportfederatie FIM voor een maand geschorst. Hij kan nog tegen zijn straf in beroep gaan.

West werd op Le Mans als zevende geklasseerd, maar ziet deze uitslag nu uit zijn resultatenlijst geschrapt worden. De Australiër is een van de weinige motorcoureurs die ooit betrapt is op het gebruik van een verboden middel.

Glaucus Atlanticus

Deze 3 centimeter lange zeeslak lijkt ontsproten aan het brein van een of andere filmmaker, maar hij bestaat en heeft een nogal apart dieet. Hij eet namelijk giftige organismen die aan het oppervlak drijven. Het zeer giftige Portugees oorlogsschip is een van zijn favoriete maaltjes. Het gif dat hij bij het eten binnenkrijgt slaat deze slak op in de uiteinden van zijn stekels en daarmee kan hij een krachtigere en dodelijkere steek uitdelen dan de beesten die hij eet.

blauwe engel

Docent geschorst na zoenen met leerlinge (18)

Een 42-jarige docent en afdelingsleider van scholengemeenschap Spieringshoek in Schiedam is geschorst omdat hij meer dan één keer heeft gezoend met een 18-jarige leerlinge. Dat heeft rector Rob van Oevelen donderdagochtend gezegd. "Wij zijn geschokt door de situatie", aldus de rector.

Tegen de docent is een ontslagprocedure gestart. "Wij kunnen dit soort dingen niet tolereren", zegt de rector. De leerlingen zijn op de hoogte gebracht.

Er was voor zover de rector weet geen sprake van een relatie tussen de docent en het meisje. Het is volgens hem bij zoenen gebleven. Het meisje, dat in een eindexamenklas zit, krijgt extra begeleiding.

Docent geschorst na zoenen met leerlinge (18)
Docent geschorst na zoenen met leerlinge (18) (Foto: ANP)

Extra bezuiniging omroepen raakt programma's

De extra bezuiniging op de publieke omroep betekent een 'enorme aanslag' op de programma's. "Heel veel mensen thuis gaan hun favoriete programma's moeten missen de komende jaren", zei voorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep donderdag op Radio 1.

De korting van honderd miljoen euro betekent ook dat er extra ontslagen zullen vallen. De huidige bezuinigingsronde van tweehonderd miljoen euro kost zes- tot zevenhonderd mensen hun baan. Daar komen er nog 'een paar honderd' bij, zegt Hagoort.

Van de in totaal driehonderd miljoen aan bezuinigingen, wordt 155 miljoen euro direct bezuinigd op programma's. Een van de manieren waarop kijkers dat gaan merken, is door de programmering overdag. "We kunnen bijvoorbeeld niet meer overdag en programma's van MAX uitzenden voor de oudere mensen en programma's voor kinderen. Dat kan niet meer allebei tegelijk. En die keuzes gaan echt pijn doen."

Bezuinigen op sport, zoals de dure rechten voor het uitzenden van voetbal, is ook een optie die de publieke omroep kan verkennen. "Dat betekent dat sport zal verdwijnen achter de decoder", waarschuwt de omroepbaas.


Extra bezuiniging omroepen raakt programma's (Foto: Novum)

Blok en Samsom bij Rutte

Fractievoorzitters Stef Blok (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) hebben zich donderdag om 10.15 uur gemeld bij formateur Mark Rutte. Die begint aan de formatie van zijn tweede kabinet.

Rutte en Blok zeiden bij het binnengaan van het gebouw van de Tweede Kamer niets. Samsom wel: hij heeft begrip dat mensen willen weten wat de maatregelen uit het regeerakkoord voor hen betekent. Vooral tegen het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie bestaat veel verzet, met name binnen de VVD.

De fractie praat daar waarschijnlijk donderdag nog over, wanneer Halbe Zijlstra wordt benoemd tot de nieuwe fractieleider. De vergadering daarover begint om 14.00 uur.

Het is aan het nieuwe kabinet en aan ons om aan iedereen te vertellen wat het betekent, zei Samsom. "Onze plannen staan en de koopkrachteffecten ervan zijn helder." De nivellering valt verder 'echt wel mee', aldus de PvdA-leider.

Om 11.00 uur ontvangt Rutte beoogd minister van Sociale Zaken en vicepremier voor de PvdA Lodewijk Asscher, een uur later is Stef Blok als beoogd minister voor Wonen en Rijksdienst aan de beurt. Om 13.00 uur volgt beoogd minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), om 14.00 uur beoogd minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), om 15.00 uur beoogd minister van OCW Jet Bussemakers (PvdA) en om 16.00 uur beoogd minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilliane Ploumen (PvdA). Om 17.00 uur tot slot is beoogd staatssecretaris van OCW Sander Dekker (VVD) aan de beurt.


Blok en Samsom bij Rutte (Foto: Novum)

Stekelenburg loopt blessure op

Maarten Stekelenburg heeft in de uitwedstrijd van zijn club AS Roma tegen Parma een blessure opgelopen. De keeper van het Nederlands elftal moest na een halfuur spelen behandeld worden, ogenschijnlijk vanwege problemen aan zijn kuit. In de rust bleef hij achter in de kleedkamer. Over de ernst van de blessure is nog niets bekend.

Stekelenburg had op het moment dat hij werd gewisseld al twee doelpunten om zijn oren gekregen. Zijn vervanger Mauro Goicoechea verging het niet veel beter, waardoor AS Roma met 3-2 verloor en teleurstellend zevende staat in de Serie A.


Maarten Stekelenburg loopt blessure op (Foto: Novum)

Rogge ontvangt eerste Anton Geesink Award

Jacques Rogge neemt komende zaterdag de eerste Anton Geesink Award in ontvangst. De 70-jarige IOC-president ontvangt de award uit handen van Anton Geesink jr. tijdens de festiviteiten rondom het 100-jarig bestaan van sportkoepel NOC*NSF op Papendal.

De Anton Geesink Award is door de Judo Bond Nederland in het leven geroepen toen de judolegende twee jaar geleden overleed. Rogge krijgt de prijs vanwege zijn vele verdiensten voor de sport.

De prijs, die vanaf nu jaarlijks uitgereikt zal worden, gaat naar een persoon, stad of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de sport of een bijzondere prestatie heeft verricht. Het beeld, in de vorm van het hoofd van Geesink, is ontworpen door de Utrechtse beeldhouwer Theo van de Vathorst.

IGZ waarschuwt homeopathische sites

Zes websites die homeopathische middelen aanbieden moeten deze maand nog de teksten bij de aangeboden middelen aanpassen. De sites beschrijven voor welke aandoeningen de middelen zijn bedoeld terwijl de werking niet wetenschappelijk is bewezen. Dat is sinds september verboden, laat een woordvoerder van de Inspectie voor de Gezondheidszorg weten.

De stichting Skepsis, die onderzoek doet naar pseudowetenschap, had de inspectie op de websites gewezen. Bij veel middelen staan nog teksten als 'bij griep en verkoudheid'. De inspectie heeft de aanbieders vorige week een brief gestuurd waarin staat dat ze de teksten binnen vier weken moeten aanpassen. Als ze dat niet doen, volgt een boete.

Sommige sites hebben hun teksten al aangepast.

'Teams zonder bescherming Fukushima ingestuurd'

De beheerder van de gemankeerde Japanse kerncentrale Fukushima wist wat de risico's waren van het zeer radioactieve water in de centrale, maar stuurde toch teams zonder de juiste bescherming en zonder waarschuwing naar binnen. Dat heeft een werknemer gezegd die een aanklacht tegen beheerder Tokyo Electric Power (Tepco) heeft ingediend.

Die houding van Tepco leidde tot verwondingen door radioactiviteit, zei Shinichi (46), die met persbureau AP sprak. Hij wil alleen bij zijn voornaam worden genoemd. Het is een zeldzaam openbaar verslag over wat er na de meltdown in Fukushima - veroorzaakt door de aardbeving en tsunami van maart vorig jaar - gebeurde. Shinichi maakte deel uit van een zes leden tellend team dat in de eerste dagen van de crisis werkzaam was in reactor 3 van de Fukushima Dai-ichi-centrale.

Shinichi beschrijft hoe hij en zijn team in het donker, angstig en met lampen op hun hoofd door de ondergelopen kelder met radioactief water waadden. Het water voelde warm aan, zelfs door de laarzen van de mannen heen. "Het was schandelijk. We hadden daar nooit mogen zijn", zei hij.

Shinichi en zijn team werden tien dagen nadat in de reactor een grote explosie had plaatsgevonden naar de kelder van het gebouw van reactor 3 gestuurd. Het team kreeg een eenvoudige instructie mee: gewoon naar binnen gaan en de elektriciteit herstellen. Misschien zou de radioactiviteit wat aan de hoge kant zijn, maar dat zou geen probleem moeten zijn. "Ze zeiden niets over het water", aldus Shinichi. De mannen kregen de laarzen die beschikbaar waren; sommige mannen kniehoge exemplaren, anderen korte, onder wie Shinichi.

Eenmaal binnen zagen ze water waar de stoom vanaf sloeg. "Het was huiveringwekkend. Als je op een kerncentrale werkt, dan weet je, water is slecht nieuws. Je komt er vooral niet mee in aanraking." De stralingsmeters die ze bij zich droegen, begonnen kort nadat ze de kelder waren binnengegaan al uit te slaan, ten teken dat de maximumdosis straling was bereikt. Volgens de teamleider moest dat een fout zijn. De mannen bleven en liepen meermaals door het water. Bij twee mannen liep er water in hun laarzen. Ze moesten later in het ziekenhuis worden opgenomen, omdat hun huid in aanraking was geweest met radioactieve elementen.

De hoeveelheid straling waaraan Shinichi in één dag werd blootgesteld, was meer dan de helft van de hoeveelheid straling waaraan iemand volgens de Japanse regering per jaar mag worden blootgesteld.

Shinichi, die vreest voor zijn gezondheid, wil dat de autoriteiten bevestigen dat Tepco de veiligheidsregels heeft geschonden. Ook wil hij dat het bedrijf waarvoor hij werkte - een onderaannemer van Tepco - wordt gestraft.

Volgens zijn advocaat hebben Tepco en onderaannemer Kandenko de mannen naar een plek gestuurd met een veel hogere dosis straling dan toegestaan zonder volledige bescherming. "Zelfs als Tepco niet kon inschatten wat de consequenties waren van het water binnen, dan nog hebben ze zich amper zorgen gemaakt over de veiligheid van de werknemers."

[Copa del Rey] Simpele zege Real Madrid

Real Madrid heeft in het Spaanse bekertoernooi een grote stap gezet richting de achtste finales. De club van trainer José Mourinho won de uitwedstrijd tegen Alcoyano, dat uitkomt in de Segunda Division B, met 4-1. De return is over vier weken in Estadio Bernabeu.

Karim Benzema en Kaka zetten Real nog voor rust op een 0-2 voorsprong. Na de 0-3 van Jose Rodriguez deed Javi Lara namens de thuisploeg iets terug. Vlak voor tijd bepaalde Benzema met zijn tweede doelpunt van de avond de eindstand.

Ajax-supporters plunderen tankstation

De politie heeft woensdagavond 21 voetbalsupporters aangehouden die een tankstation langs de A7 hadden geplunderd. In hun auto's werden bovendien nitraatbommen, noodseinbuizen en ander zwaar vuurwerk aangetroffen. Dat meldt de politie donderdag.

De groep, afkomstig uit Noord-Holland, was op weg naar het bekerduel tussen ONS Sneek en Ajax. De 21 supporters, variërend in de leeftijd van 16 tot 29 jaar, sloegen rond 19.00 uur hun slag in het pompstation aan de A7 bij Joure. Het personeel sloeg alarm en nog voordat de mannen weg waren konden ze worden gepakt op een parkeerterrein achter de pomp.

De mannen hadden grote hoeveelheden koeken, blikjes, fris, chocolade en snoep meegenomen zonder te betalen. Slechts een van hen rekende enkele spullen af. De politie heeft de drie auto's van de mannen in beslag genomen. De chauffeur van een door de groep ingehuurd bestelbusje bleek niets met de plundering te maken te hebben en mocht gaan.

Van de 21 supporters zitten er nog dertien vast. De overigen mochten na verhoor gaan.

Teeven: niet altijd alarm bij ontsnapping tbs'er

Politie en justitie slaan niet altijd alarm wanneer een gevaarlijke tbs'ers ontsnapt. Door veel media-aandacht kan de weggelopen gedetineerde juist agressief of onberekenbaar worden. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in antwoord op Kamervragen van partijgenoten Ard van der Steur en Brigitte van der Burg.

Volgens Teeven wordt per geval afgewogen of een opsporingsbericht nodig is. "Uit ervaring is gebleken dat sommige onttrokken personen gevaarlijker en meer onberekenbaar worden door media-aandacht, anderen slaan op de vlucht", licht hij toe.

De VVD-Kamerleden hadden vragen gesteld naar aanleiding van de ontsnapping van een 18-jarige zedendelinquent, die bijna vier dagen vrij kon rondlopen. In dat geval was een opsporingsbericht niet nodig, aldus Teeven. "Hierbij is het recidive- en gevaarsrisico meegewogen."

Bij de ontsnapping werden overigens wel direct de slachtoffers, burgemeester van de betrokken gemeente, politiekorpsen en het Openbaar Ministerie ingelicht.

'Gameproductiekosten gaan niet omhoog'

De kosten om spellen te produceren zullen met de nieuwe generatie spelcomputers niet stijgen. Het zou zelfs gemakkelijker moeten worden om mooiere spellen te maken. Dat heeft topman Strauss Zelnick van gamebedrijf Take-Two tegen investeerders gezegd. Take-Two heeft onder meer Bioshock en Grand Theft Auto in zijn portfolio.

"Onze operationele kosten hoeven niet te worden verhoogd", zei Zelnick tijdens de bespreking van de financiën. Al is dit volgens de topman wel afhankelijk van de manier waarop de spelcomputers worden gebouwd.

Toen ontwikkelaars van de PlayStation 2 en Xbox overstapten naar de PlayStation 3 en Xbox 360, rezen de kosten de pan uit. De gemiddelde productiekosten van een game gingen toen van maximaal vijf miljoen naar minimaal tien miljoen euro.

Nintendo komt eind deze maand met de Wii U, een spelcomputer die wat betreft rekenkracht vergelijkbaar is met de PlayStation 3. De verwachting is dat Sony en Microsoft uiterlijk in 2014 de opvolgers van de Xbox 360 en PlayStation 3 op de markt brengen. Deze twee zouden aanzienlijk krachtiger moeten zijn.


'Gameproductiekosten gaan niet omhoog' (Foto: Novum)

Egypte laat nachtleven met rust

Het ambitieuze plan van de Egyptische regering om met ingang van donderdag het nachtbraken van Egyptenaren te stoppen en de lichtjes eerder uit te doen, is voorlopig van de baan. Egyptische media meldden donderdag dat de winkels donderdagavond toch niet om 22.00 uur hun deuren hoeven te sluiten en bars en restaurants toch tot na middernacht open kunnen blijven.

De minister van Lokale Ontwikkeling, Ahmed Zaki Abdeen, heeft bevestigd dat het sluitingsplan voor onbepaalde tijd is uitgesteld. Het plan om de Egyptenaren 's avonds laat van de straat te houden, kwam van de minister van Handel en Industrie, Hatem Saleh, die voor minstens 750 miljoen euro aan stroom wilde besparen.

Egypte laat nachtleven met rust
Egypte laat nachtleven met rust (Foto: ANP)

Keurstempel voor psychische hulpsites

Een nieuwe keurstempel moet het voor patiënten overzichtelijk maken welke psychische hulpsites nuttig zijn en welke niet. De zogenoemde online hulpstempel die donderdag wordt gepresenteerd op het Congres Online Hulp in Utrecht is in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid ontwikkeld, meldt het instituut.

Op internet zijn veel programma's te vinden om iemand bijvoorbeeld van de drank af te helpen of over hoe om te gaan met depressieve klachten. Het voordeel is volgens het instituut dat geen afspraak hoeft te worden gemaakt met een hulpverlener, wat voor veel patiënten een flinke drempel is. Het nadeel is dat vaak niet duidelijk is of het programma betrouwbaar is.

Aanbieders van online hulpprogramma's kunnen hun site aanmelden om de online hulpstempel te krijgen. Ze kunnen nagaan aan welke voorwaarden ze moeten voldoen. Deskundigen beoordelen uiteindelijk of ze de stempel krijgen of niet. Goedgekeurde sites worden opgenomen in een overzicht.

Bij de beoordeling wordt onder meer nagegaan of de inhoud van het programma is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en GGZ-richtlijnen. Dinsdag meldde het Netwerk Online Hulp dat vorig jaar ruim tweehonderdduizend mensen met psychische, sociale en maatschappelijke problemen hulp kregen via internet. Dat zijn er zo'n twintigduizend meer dan het jaar daarvoor.

Olifant geboren in Dierenpark Amersfoort

In Dierenpark Amersfoort is donderdagochtend een olifant geboren. Moeder Indra beviel rond 05.30 uur van een gezonde babyolifant, laat de dierentuin weten. De bevalling was via een webcam op internet te volgen. In het binnenverblijf waren drie camera's opgehangen. Het geslacht van het jonge olifantje is nog niet bekend.

Het park verwachtte na een zwangerschap van bijna 22 maanden al enkele dagen dat het jong er aan zat te komen. Het binnenverblijf was sinds woensdag voor bezoekers gesloten om de olifantendames rust te geven. Bezoekers kunnen vanaf vrijdag op kraamvisite komen.

''Geweldig om na lang wachten dit gezonde jong in de olifantenfamilie te mogen verwelkomen", zegt dierenverzorger Bas Aalders in een reactie. "Oudere zus Kina is erg nieuwsgierig en het is goed om te zien hoe de moeder de aandacht over de twee verdeelt.''

Het is niet de eerste keer dat het dierenpark een bevalling via internet laat zien. Eerder was ook al de geboorte van een Indische neushoorn te volgen op het net. Volgens het dierenpark zaten donderdagochtend veel belangstellenden aan hun computerscherm gekluisterd.


Olifant geboren in Dierenpark Amersfoort (Foto: Novum)

Zing vanaf januari uit volle borst met Wii U

Nintendo heeft bekendgemaakt dat SiNG Party op 18 januari 2013 in Europa wordt gelanceerd. Het karaoke- en dansspel bevat een uitgebreid aantal songs, van klassieke popnummers tot moderne partyhits.

Er zijn verschillende spelvarianten zoals Party Mode, Sing Mode, Team Mode en Practice Mode. De soundtrack bevat nummers van huidige hits als 'Call Me Maybe' van Carly Rae Jepsen, 'Glad You Came' van The Wanted, 'I’m Yours' van Jason Mraz en 'Just A Kiss' van Lady Antebellum tot popklassiekers als Queens 'Don’t Stop Me Now', 'You Can’t Hurry Love' van The Supremes en 'I Want You Back' van de Jackson 5. Na de release worden er extra nummers aangeboden.

SiNG Party is ontwikkeld door Activision Publishings FreeStyleGames, bekend van de DJ Hero-serie. "Het was voor ons een grote eer om met Nintendo samen te werken aan SiNG PARTY en we zijn ontzettend trots op het spel", zegt Creative Director Jamie Jackson. "We kunnen niet wachten tot het is uitgebracht en spelers kunnen ervaren wat we hebben gemaakt. Deze samenwerking was voor ons een droomproject en we geloven dat we iets zeer innovatiefs hebben ontwikkeld."

SiNG Party is te koop voor Wii U vanaf 18 april 2013 inclusief een enkele microfoon. Een eventuele tweede microfoon voor duetten wordt apart verkocht.

TVM stapt na Spelen Sochi uit het schaatsen

Transportverzekeraar TVM stopt na de Winterspelen van Sochi 2014 met het sponsoren van de gelijknamige schaatsploeg. Bestuursvoorzitter Arjan Bos heeft dat gezegd in De Telegraaf. TVM heeft sinds 2000 een eigen schaatsploeg.

"We hebben ervoor gekozen de olympische cyclus netjes en hopelijk succesvol af te ronden", zei BosDe bestuursvoorzitter liet al eerder doorschemeren dat het bedrijf overwoog over te stappen naar een andere sport. Een terugkeer naar het wielrennen is niet meer aan de orde. "Als verzekeraar handel je in vertrouwen en het wielrennen past niet bij zo'n imago", aldus Bos. "Zolang niet 100 procent vaststaat dat het wielrennen een nieuwe, schone weg is ingeslagen, zullen wij onze vingers er beslist niet aan branden."

'Driekwart huisartsen kampt met stress'

Ruim zeventig procent van de huisartsen kampt met langdurige stress. Bijna vijftien procent heeft een burn-out gehad, meldt vakblad Medisch Contact donderdag op basis van een onderzoek van arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir.

Acht van de tien artsen zeggen signalen van langdurige stress bij collega's te zien. Ruim de helft vindt dat het onderwerp burn-out moeilijk bespreekbaar is.

De stress wordt vooral veroorzaakt door het vele administratieve werk, de onregelmatige werktijden en doordat er te weinig tijd per patiënt zou zijn. Gemiddeld werken huisartsen vier dagen per week, maar in die dagen maken ze gemiddeld 48 uur. Een derde van de huisartsen werkt vijf dagen, zij hebben een gemiddelde werkweek van ruim 58 uur.

Hoe minder dagen een arts per week werkt, hoe langer zijn dagen zijn. Een huisarts die een werkweek van twee dagen heeft maakt per werkdag gemiddeld 13,5 uur.

Ondanks de hoge werkdruk zijn de artsen tevreden met hun werk. Zij geven hun baan gemiddeld een 7,6. Naarmate een huisarts langer in het vak zit daalt zijn waardering. Vooral oudere, mannelijke huisartsen zouden bij een dreigende burn-out te lang doorwerken.


'Driekwart huisartsen kampt met stress' (Foto: Novum)

Dieven aan de haal met jurken Amy Winehouse

Twee jurken van Amy Winehouse zijn gestolen uit het huis waar ze overleed. Dieven ontvreemdden haar trouwjurk en een cocktailjurk uit de woning in Camden in Londen. Omdat de daders andere dure jurken lieten hangen wordt gedacht aan een diefstal op bestelling.

Amy's vader Mitch is er goed ziek van. "Het is een klap", zegt hij tegen de Britse boulevardkrant The Sun. "Het is misselijkmakend dat iemand iets steelt met de wetenschap dat het een sentimentele waarde heeft."

Wat de diefstal extra pijnlijk maakt is dat de jurken geveild zouden worden voor de Amy Winehouse Foundation, die kansarme jongeren helpt. De waarde van de trouwjurk en cocktailjurk werden geschat op respectievelijk honderdduizend en dertigduizend pond.

Honderden aanvragen Levenseindekliniek

456 mensen hebben zich aangemeld bij de Levenseindekliniek sinds die in maart van dit jaar werd geopend. Van hen hebben 51 personen euthanasie of hulp bij zelfdoding gekregen. Dat blijkt uit donderdag in Amsterdam gepresenteerde cijfers van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde).

De Levenseindekliniek is voor mensen die niet meer willen leven maar om uiteenlopende redenen niet bij hun eigen huisarts terecht kunnen. In 30 gevallen honoreerde de huisarts toch het verzoek van de patiënt na bemoeienis van de kliniek.

Een deel van de aanvragen, 94 in totaal, werd afgewezen omdat de patiënten niet aan de criteria voldeden. Bijvoorbeeld omdat ze niet eerst hun verzoek om het leven te beëindigen bij de huisarts hadden neergelegd. 54 mensen waren overleden voordat de Levenseindekliniek in actie kon komen.

Meteen na de oprichting van de kliniek, kwamen veel aanvragen binnen. Dat stabiliseerde zich later, momenteel komen er gemiddeld bijna drie hulpvragen binnen per werkdag.

Landelijk gezien wordt bij mensen met de ziekte kanker het meest euthanasie gepleegd, namelijk in drie van de vier gevallen. Bij de Levenseindekliniek melden zich echter weinig mensen met kanker in een vergevorderd stadium. Daar komen juist mensen die niet direct in een levensbedreigende toestand zitten, maar wel in een situatie die volgens hen uitzichtloos en ondraaglijk is. ,,Dit is het gebied waar, blijkbaar, behandelend artsen met meer moeite gehoor geven aan de euthanasieaanvraag’’, aldus de kliniek.

Meer dan de helft van de aanvragen komt van mensen met lichamelijke aandoeningen. Bijna een derde heeft psychiatrische aandoeningen. 7 procent wil niet meer verder leven omdat ze dementie hebben, 10 procent zegt dat zijn of haar leven voltooid is.

De hulpvragen komen uit heel Nederland. De meeste aanvragen komen van mensen boven de 61 jaar, namelijk 68 procent. 19 aanvragen kwamen van mensen onder de 30 jaar.

Honderden aanvragen bij Levenseindekliniek
Honderden aanvragen bij Levenseindekliniek (Foto: ANP)

Stelling: Politie moet meer controleren op snelheid

Tijdens het autorijden valt er nog steeds één ding goed op. Er zijn een hoop mensen die zich niet aan de snelheid houden. Nu gebeurt dit vaak op de snelweg, maar ook binnen de bebouwde kom wordt er steeds vaker en harder te hard gereden.

De stelling voor deze donderdag luidt daarom als volgt:

De politie moet vaker binnen en buiten de bebouwde kom gaan flitsen.

FOK! wat een weer...Wederom regen

Goedemorgen! Ik maak inmiddels ruim 3 maanden mijn weerbericht, maar meer dan 3 of 4 dagen mooi weer heb ik in deze periode niet kunnen beloven en ook voor vandaag moet ik er toch weer regenachtig weer van gaan maken. In de loop van de middag wordt het tijdelijk even droger, maar vervolgens volgen er toch weer een aantal buien.

Bij deze buien is later ook weer onweer mogelijk en dit is een verschijnsel dat dit jaar bijzonder vaak voorkomt. Ik moet wel zeggen dat dit vooral weer voor de kustprovincies zal gelden. De wind draait van zuidoost naar zuidwest en is in eerste instantie krachtig tot hard. Vervolgens neemt de wind tijdelijk af, maar als de buien arriveren neemt de wind weer flink toe. Bij dit herfstweer zal het maar weinig mensen kunnen schelen dat de temperatuur vanmiddag ongeveer 10 graden zal bedragen. Ook deze keer zal ik voor de komende dagen geen stabiel weer kunnen beloven. Ik hoop in de komende winter dat ik voor iedereen een weerbericht op maat kan maken, maar helaas ga ik daar zelf niet over.....

Morgen zal ik in mijn praatje een stukje over Sandy schrijven. Op dit moment kan ik mij verder herinneren dat ik een paar jaar geleden rond dit tijdstip in een stralende zon en met 27 graden lag te bakken en braden aan het zwembad op Tenerife, maar op dit moment is het daar totaal anders. Op diverse Canarische Eilanden zijn er gisteren tientallen millimeters regen naar beneden gekomen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Sattelietbeeld EuropGisteren hadden we Sandy, maar ook bij ons in Europa gebeurd nogal wat. Sattelietbeeld van Sat24.com.

FreddieW promoot Hitman: Absolution

De bekende YouTube-kunstenaar Freddie Wong heeft een live-action promotievideo gemaakt voor Hitman: Absolution. Gamers die het spel al op gamescom of FirstLook hebben uitgeprobeerd zullen veel elementen uit het spel herkennen in de video.

Zo wordt er gebruik gemaakt van de instant-kledingverandering en zien we de slowmotionbeelden waar Hitman bekend om staat.

Hitman: Absolution komt 20 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Okami HD op PlayStation 3 verkrijgbaar

Capcom heeft Ōkami HD in Europe losgelaten. Het spel is te koop voor €19.99 via het PlayStation Network. Het spel heeft nu HD-graphics, PlayStation Move-ondersteuning en trophies.

In Ōkami HD kun je de PlayStation Move gebruiken om met de Celestial Brush bewegingen te tekenen om vijanden te verslaan en puzzels op te lossen. Het spel ondersteunt ook de normale gamepad, zodat iedereen de PlayStation 2-klassieker nog eens kan spelen.

Ōkami HD draait om Amaterasu, de Japanese zongodin, die de vorm van een wolf heeft aangenomen. Een monster vernadert de wereld in een woestenij en Amaterasu moet haar magische krachten gebruiken om het land weer op te bouwen zoals het vroeger was. Want vroeger was alles beter.

'Toeristen welkom in coffeeshops'

Toeristen zijn ook na 1 januari welkom in coffeeshops in Amsterdam. Het nieuwe regeerakkoord van de VVD en de PvdA biedt daarvoor de ruimte, zo zegt burgemeester Eberhard van der Laan donderdag in de Volkskrant. In het akkoord staat dat de wietpas verdwijnt en dat gemeenten een belangrijke rol gaan spelen in het naleven van de regels.

Van der Laan zegt minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) te hebben beloofd dat hij de criminaliteit en overlast rond coffeeshops streng zal aanpakken en wietgebruik onder jongeren verder zal tegengaan.

Veel zweepslagen in Castlevania Mirror of Fate

Konami heeft een nieuwe trailer voor de actietitel Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate uitgebracht. De trailer laat gevechten, omgevingen en uitdagingen van het spel zien. In de trailer is ook de muziek van het spel, gecomponeerd door de bekroonde componist Oscar Araujo, te horen.

De Nintendo 3DS-titel vertelt het verhaal van Simon en Trevor Belmont. Beiden zijn afstammelingen van Gabriel Belmont, die nu is teruggekeerd als een krachtige vampier genaamd Dracula. Hij dreigt de broederschap en ieder die zich tegen hem keert te vernietigen. Gabriel werd gezien als de vorst van de duisternis in de originele Castlevania: Lords of Shadow. Een inleidend level maakt het voor spelers mogelijk om Gabriel te beheersen nog vóór zijn transformatie.

Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate wordt ontwikkeld door Mercury SteamHet nieuwe spel speelt zich 25 jaar na de gebeurtenissen van Castlevania: Lords of Shadow af en fungeert als een voorloper op de langverwachte Castlevania: Lords of Shadow 2, die wordt uitgebracht voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Castlevania: Lords of Shadow Mirror of Fate is vanaf begin 2013 beschikbaar op de Nintendo 3DSTM.


Zone of the Enders releasedatum

Konami maakt bekend dat Zone of the Enders HD Collection vanaf 29 en 30 november verkrijgbaar is in Europa. Gisteren is het spel uitgekomen in Amerika, wij moeten dus nog een krap maandje wachten.
 
De tweedelige collectie biedt fans Zone of the Enders en Zone of the Enders: The 2nd Runner. Beide games zijn beschikbaar voor PlayStation 3 en voor Xbox 360. Kojima Productions, ontwikkelaar van de games, heeft de game geüpdatet met HD-graphics. Beiden games zijn gebaseerd op de oorlog tussen diverse planeten, met de speler in de rol van een mechpiloot die, samen met een aantal anderen, de strijd aangaat in deze interplanetaire oorlog.

Zone of the Enders HD Collections zorgt er voor het eerst voor dat de twee games beschikbaar zijn sinds de originele PlayStation 2-lancering. Konami  maakt ook gebruik van deze lancering om spelers een eerste blik te gunnen op Metal Gear Rising: Revengeance. Een speelbare demo van de actietitel met Raiden in de hoofdrol is vanaf 21 en 22 februari verkrijgbaar op PlayStation 3 en Xbox 360 en wordt meegegeven met Zone of the Enders HD Collection.

23 doden door vreugdeschoten op huwelijk

Uw nederige verslaggever zal vast niet de enige zijn die zich afvraagt wat er gebeurt met de kogels die tijdens menig feest in het Midden-Oosten afgevuurd worden als teken van vreugde. Over de kogels afgevuurd door gasten van één huwelijk in Saudi-Arabië hoeven we ons dat niet meer af te vragen: ze zorgden namelijk voor de dood van 23 mensen.

Wat een vrolijke dag had moeten worden voor een jong echtpaar en hun familie uit een gehucht in Saudi-Arabië, veranderde al snel in een nachtmerrie. De traditionele vreugdeschoten raakten een hoogspanningskabel, die terecht kwam op een metalen deur. 23 mensen, voornamelijk vrouwen, werden direct geëlectrocuteerd. Vervolgens brak een brand uit, die nog eens 30 mensen verwondde.

Dat vooral vrouwen het slachtoffer werden, heeft niets met hun zwakke gestel te maken, maar met de oerconservatieve wetten in het land: de mannen en vrouwen vierden afgezonderd van elkaar het feestje, toen de draad het gebouw van de vrouwen raakte. De overige slachtoffers waren allemaal kinderen, die bij de vrouwen waren.

Saillant detail is dat Saudi-Arabië een kleine maand terug zulke vreugdeschoten bij wet verboden heeft. Volgens de verantwoordelijke minister was dat nadat bij andere ongelukken met vreugdeschoten ook al doden en ernstig gewonden gevallen waren.

Halloween-trailer Puppeteer vol pompoenen

Wat past er beter bij Halloween dan in een donkere kamer een eng spel te spelen? Erg eng is Puppeteer niet, maar bij het sfeertje van Halloween past het zeker.

Precies om deze reden heeft Sony besloten om een aparte trailer te maken van Puppeteer met daarin de meest 'enge' stukjes uit het spel. Wie bang is voor pompoenen, vogelverschrikkers en donkere gangen verlicht door enkel kaarslicht doet er daarom misschien beter aan om onderstaande trailer over te slaan.

Puppeteer komt volgend jaar uit voor PlayStation 3.

Grote brand Dierenpark Emmen

In Dierenpark Emmen is in de nacht van woensdag op donderdag een grote brand uitgebroken. Dat meldt de brandweer. Volgens een woordvoerder zijn de dieren niet in gevaar.

De brand ontstond rond drie uur’s nachts in een pand aan de voorzijde van de dierentuin. In het pand zijn een souvenirwinkel en het restaurant d'Ouwe Drommedaar gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk.

Grote brand in Dierenpark Emmen
Grote brand in Dierenpark Emmen (Foto: ANP)

Duo wilde gestolen Matisse verkopen

Een 46-jarige man en een 50-jarige vrouw hebben bekend dat zij een gestolen schilderij van de Franse kunstenaar Henri Matisse wilden verkopen. Dat hebben Amerikaanse autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Het schilderij was al tien jaar zoek.

De twee helers werden afgelopen juli in de Amerikaanse staat Florida gearresteerd, toen zij probeerden het kostbare kunstwerk te slijten aan undercoveragenten van de FBI. De man staat een celstraf van maximaal tien jaar te wachten, de vrouw moet voor maximaal vijf jaar de gevangenis is.

Het kunstwerk uit 1925 maakte deel uit van de collectie van een museum in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. In 2002 werd ontdekt dat het schilderij was gestolen en vervangen door een vervalsing.

Duo bekent schuld voor heling Matisse
Duo bekent schuld voor heling Matisse (Foto: ANP)

'De ziel is quantummechanisch'

De ziel is één van de grote mysteries waarmee de mensheid heeft geworsteld. Al sinds de tijd van Plato en Aristoteles vraagt men zich af wat deze ziel dan wel moge zijn, en of ze überhaupt bestaat. Twee natuurkundigen zeggen nu beide vragen te kunnen beantwoorden.

De Amerikaan Stuart Hameroff en de Brit Roger Penrose doen al sinds 1996 onderzoek naar een quantumtheorie over bewustzijn. Ze kijken daarbij naar de hersenen als een biologische computer. Nu zeggen ze naast de reeds bekende onderdelen als neuronen, axonen en synapsen een nieuw onderdeel te hebben ontdekt dat de sleutel tot de ziel is.

Deze onderdelen, de microtubules, leven in onze hersencellen. Ze zouden bewustzijn veroorzaken door quantumzwaartekrachteffecten die zich binnenin afspelen, een proces dat zij georkestreerde objectieve reductie (Orch-OR) noemen.

Nu stellen Hameroff en Penrose dat als een mens sterft, deze microtubules hun quantumstaat verliezen, maar niet hun informatie, meldt The Huffington Post "Stel dat het hart stopt met kloppen, het bloed stopt met stromen, de microtubules verliezen hun quantumstaat", zo legt Hameroff uit. "De quantuminformatie binnen in de microtubules werd niet vernietigd, het kan niet vernietigd worden, het verdeelt zich slechts en verdwijnt in het universum."

Mocht de stervende tijdig gereanimeerd worden, dan komt deze informatie volgens Hameroff weer terug in de microtubules, wat het idee van een bijna-doodervaring geeft. Sterft de persoon, dan is het 'mogelijk dat deze quantuminformatie oneindig blijft voortbestaan - als een ziel'.

Hameroff denkt ook dat nieuwe bevindingen over quantumfysica in biologische processen, zoals het navigeren van vogels, zijn theorie onderschrijft.

Artikel is om 06:16 geredigeerd.

Mannen laten maand snor staan

Over een maand mogen ze hun snor pas weer van hun gezicht halen. De hele maand november, voor de gelegenheid omgedoopt tot 'movember', laten duizenden mannen hun snor staan om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor prostaatkanker.

Het wereldwijde initiatief begon in 2003 in Australië en kreeg de afgelopen jaren ook voet aan de grond in Nederland. Het idee is dat de mannen hun snor, al dan niet getrimd, laten staan op een verder gladgeschoren gezicht. Zo zamelen ze geld in van sponsors voor onderzoek naar prostaatkanker.

In Nederland hebben zich 2500 mannen officieel geregistreerd op een speciale internetsite. Samen zijn zij goed voor een bedrag van 16.245 euro. Wereldwijd doen er bijna 430.000 mannen mee, waardoor een totaalbedrag van 3,7 miljoen euro wordt opgehaald.

Albert Einstein
Snorremans Albert Einstein (foto: Ferdinand Schmutzer, licentie: publiek domein)

'Geen congres over regeerakkoord'

Er komt geen congres waarbij de leden van de VVD kunnen instemmen met het regeerakkoord. Dat zei partijleider Mark Rutte woensdag na afloop van het debat over dat akkoord. Wel gaat hij het land in om de plannen te verdedigen bij zijn achterban.

Binnen de VVD groeit de onrust over de invoering van de inkomensafhankelijke premie. De VVD-raadsfractie van Schijndel eist dat het voorstel aan de VVD-leden wordt voorgelegd. De Brabanders spreken van een blunder en vinden het 'onbegrijpelijk' dat hun partij dit "PvdA-voorstel voor zoete koek heeft geslikt." Ook op de site van de VVD regent het verontwaardigde reacties.

Een congres komt er niet. De VVD kent 'niet de traditie' dat het congres moet instemmen met het regeerakkoord zoals dat bij de PvdA bijvoorbeeld wel het geval is, zei Rutte. Wel heeft de partij de traditie van een 'permanente dialoog' waarbij de leden altijd met elkaar in gesprek zijn. Hij trekt de komende maanden daarom het land in om op allerlei plekken het akkoord te verdedigen.

"De VVD is een zeer levendige partij waarbij het leiderschap buitengewoon kritisch gevolgd wordt", zei Rutte. En het verbaast hem niets dat de leden nu opheldering willen over wat gebeurt. "Ik weet dat in mijn partij op het punt van het verkleinen van inkomensverschillen altijd heftige emoties bestaan."

Hij wees erop dat er veel tegenover staat, zoals het op orde brengen van de overheidsfinanciën en andere hervormingen. "Wij zijn er om Nederland sterker uit de crisis te leiden als partij en ik ben ervan overtuigd dat ik mijn achterban daarvan kan overtuigen."


Rutte: geen congres over regeerakkoord (Foto: Novum)

'Hackman handelde uit zelfverdediging'

Gene Hackman komt waarschijnlijk weg met de tik die hij dinsdag uitdeelde aan een dakloze man. Volgens de politie handelde de 82-jarige acteur uit zelfverdediging. "De man benaderde Hackman en zijn vrouw Betsy op een zeer agressieve manier", laat een politiewoordvoerder weten aan entertainmentblad The Hollywood Reporter.

Hackman haalde dinsdagmiddag uit naar de dakloze. Die stapte direct na het incident naar de politie en beweerde te zijn mishandeld. Hackman verklaarde dat hij vreesde voor zijn veiligheid en die van zijn vrouw. "Hij sloeg de man eenmalig in het gezicht. Het slachtoffer hield geen zichtbare verwondingen over aan de aanvaring", laat de politie weten. Naar aanleiding van de aanvaring zijn geen aanklachten ingediend.

Politie controleert massagesalons

Chinese massagesalons in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag zijn woensdagavond gecontroleerd. Een woordvoerder van het KLPD ontkent dat er sprake is van invallen. In Den Haag en Rotterdam gaat het elk om vijf bedrijven. In Amsterdam zijn drie salons geïnspecteerd.

Aanleiding voor het onderzoek zijn geruchten die al langer de ronde doen over misstanden, zoals mensenhandel en illegale prostitutie. De actie was in samenwerking met de gemeenten, de Belastingdienst, Marechaussee en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Donderdag komt het KLPD met de resultaten van de controle.

[League Cup] Chelsea klopt United in doelpuntenfestijn

Chelsea heeft in de League Cup een spectaculaire zege geboekt op Manchester United. Op Stamford Bridge won de thuisploeg na verlenging met 5-4. Chelsea had die verlenging afgedwongen door een doelpunt van Eden Hazard in blessuretijd. Door de zege plaatst de Londense club zich voor de kwartfinale.

Manchester United kwam in de reguliere speeltijd tot drie keer toe op voorsprong, maar telkens kwam Chelsea langszij. Na goals van Ryan Giggs, Javier Hernandez en Nani voor de bezoekers en David Luiz, Gary Cahill en Hazard namens de thuisploeg stond er na negentig minuten 3-3 op het scorebord.

In de verlenging deelde Chelsea via Daniel Sturridge de eerste tik uit. De spits strafte een blunder van Scott Wootton af en zette zijn ploeg daarmee voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. Ramires zorgde in de 116e minuut voor de beslissing. De benutte strafschop in de laatste minuut van Giggs was enkel voor de statistieken.

Liverpool werd in de achtste finale uitgeschakeld. Mede door een doelpunt van Jonathan de Guzman won Swansea City op Anfield met 3-1. Tottenham Hutspur ging met 2-1 onderuit tegen Norwich City. Oud-Ajacied Jan Vertonghen werd de schlemiel door twee minuten voor tijd een eigen doelpunt te maken.


Chelsea klopt Man United in doelpuntenfestijn (Foto: Novum)

[Serie A] Juventus pakt in blessuretijd drie punten

De Italiaanse koploper Juventus heeft woensdagavond op het nippertje weten te winnen. In Turijn werd Paul Pogba de gevierde man door in blessuretijd de winnende goal tegen de touwen te schieten tegen Bologna: 2-1. Fabio Quagliarella had de Noord-Italianen op 1-0 gezet, maar Saphir Taïder bezorgde Juventus nog een lastige avond.

Internazionale, zonder de geblesseerde Wesley Sneijder, wist zich met moeite langs Sampdoria te schieten: 3-2. Dianni Munari zette de uitploeg op voorsprong, maar een penalty van Diego Milito en doelpunten van Antonio Cassano en Rodrigo Palacia zorgden voor de overwinning. Éder Citadin schoot diep in blessuretijd nog de 3-2 binnen.

Napoli leed de tweede nederlaag van het seizoen. Bij Atalanta werd met 1-0 verloren dankzij een doelpunt van Carlos Carmona. Internazionale streeft de Napolitanen daardoor voorbij op de ranglijst. De club van Sneijder staat op vier punten van Juventus en is diens meest naaste belager.

Het AS Roma van Maarten Stekelenburg ging met 3-2 onderuit bij Parma. Ishak Belfodi, Marco Parolo en Cristian Zaccardo zorgden voor de doelpunten van de thuisploeg, goals van Francesco Totti en Erik Lamela bleken uiteindelijk niets waard voor de Romeinen.

Lazio Roma kon zijn eerste gelijkspel van het seizoen bijschrijven. In de hoofdstad werd het dankzij doelpunten van Kamil Glik en Stefano Mauro 1-1. Catania wist Udinese van een overwinning te houden door met 2-2 het veld te verlaten. Antonia Di Natale had nog wel voor een mooi begin van de wedstrijd van de thuisploeg gezorgd, maar twee goals van Lucas Castro zorgden voor de ommekeer. Di Natale bezorgde in de 93e minuut zijn ploeg nog een punt.

Cagliari wist in eigen huis Siena met 4-2 te verslaan, terwijl Chievo Verona met 2-0 te sterk bleek voor Pescara.

Marathon New York gaat ondanks stormravage door

De marathon van New York gaat zondag gewoon door. Dat heeft burgemeester Michael Bloomberg woensdag laten weten. Het evenement stond op de tocht door de ravage die orkaan Sandy begin deze week aanrichtte.

De organisatoren laten weten dat de voorbereiding nog altijd in volle gang zijn. Deelnemers wordt ontraden om te trainen in Central Park, waar de lopers finishen. Door de storm ligt het park bezaaid met omgevallen bomen.

De marathon van New York is een van de populairste ter wereld en trekt jaarlijks meer dan veertigduizend lopers. Vermoedelijk zijn dat er deze keer minder, omdat het niet voor iedereen mogelijk is de stad te bereiken.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #151 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #898
special
Random Pics van de Dag #897
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
©FOK.nl e.a.