FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 2

Beaudelaire

Tijdens de aflevering bedenk ik altijd al een beetje wat ik in grote lijnen in deze column ga zetten. Vorige week meldde ik al dat ik Dio een beetje verdacht vond en ik ging daar deze aflevering op letten. Meteen viel mij op dat hij erg deed alsof hij alles niet snapte. Of hij snapt het echt niet of hij is De Mol. Bij de executie kon ik de basis van mijn column meteen schrappen. Rood scherm voor Dio.

In de eerste opdrachten stond de groep onderaan een lange trap. Bovenaan stond Art met een portofoon, die vragen stelde aan de groep over de kandidaten. Na elke vraag moest er een kandidaat worden achtergelaten, zodat (als alle vragen goed werden beantwoord) uiteindelijk één kandidaat precies voor Art stond. Zaak voor De Mol was uiteraard om zo lang mogelijk 'er in' te blijven om meer invloed te hebben. 

Mijn tunnelvisie-Mol Frits was er al vrij vroeg uit en heeft geen vragen gekregen waar hij echt op kon liegen. Anders was dat voor de brillensterkte van Anne-Marie, de huisnummers van deelnemers of het aantal zwemdiploma's. Het meest verdacht was dat Maarten zijn recordtijd niet precies meer wist. Zo'n grote prestatie vergeet je, volgens mij, nooit meer.

Bij de tweede opdracht hadden twee personen een grote rol, oftewel het besturen van twee auto's vanaf een verre afstand. Aangezien Dio af is gevallen is Frits daarin verdacht, aangezien daar het meest te saboteren valt. Vanaf een hoge rots en met behulp van portofoons moesten de twee auto's een route rijden, zodat er een woord ontstond. Dit keer weinig gekloot met portofoons, wat eigenlijk standaard is bij elk seizoen. Aan het eind moest een kandidaat worden gekozen om het woord te lezen. Waarom Frits dan de wiskundige Maarten (de minst taalkundige) kiest is dan weer verdacht.

Opdracht drie bestond uit het doorseinen van een viercijferige code. En het doorgeven van een code in een groep Molkandidaten blijkt iedere keer weer lastig. Met behulp van rook moest de code 4263 langs 3 duo's, waarna Frits en Anne-Marie de uiteindelijke code moesten zeggen. Bij de eerste twee duo's ging het erg goed, maar bij Dio en Tim ging het fout. Tim merkte op dat Dio veel te snel aan het seinen was, maar deed er vervolgens niets aan en bleef gewoon kijken.

Daarom had het laatste duo ook de verkeerde code en alweer geen geld in de pot. Of wel? De groep had Maarten aangewezen als degene die zij het meest vertrouwden. Hij mocht aangeven of de groep de opdracht haalde of niet. Hij had het goed dat de opdracht niet gehaald werd en verdiende alsnog 3000 euro, waardoor de pot op 2500 euro staat (inclusief de -500).

Ieder jaar gebeurt het weer, in aflevering 1 doe je een voorzichtige gok op een mogelijk Mol. Uiteindelijk blijft diegene de hele tijd in je hoofd tijdens de aflevering en zie je alles wat hij/zij doet uitvergroot. De befaamde tunnelvisie. Had ik dat vorig jaar met Art, gebeurt het dit keer met Frits. Wellicht komt het omdat hij zoveel op de vorige Mol, Patrick, lijkt. 

Ps. In de gaten houden: beide afleveringen zijn begonnen met Liesbeth als voice-over. Toeval? Houd ik in de gaten. Net als Liesbeth zelf.