FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 januari 2012

Boetes voor extreem dunne pony's en paarden

Twee eigenaren van zes enorm dunne paarden en pony's in het Gelderse Emst zijn woensdag op de bon geslingerd. Twee van drie in een wei aangetroffen paarden waren erg vermagerd en in een schuur stonden nog eens vier pony's met dezelfde vermageringsverschijnselen, meldt de politie vrijdag.

De zwaar verwaarloosde paarden en pony's werden gevonden in een buitengebied van Emst na een melding bij 144. De stal van de dieren bleek smerig te zijn. Ook was er nergens drinkwater voor de viervoeters. Het weiland waarin de paarden stonden, was helemaal kaal en bestond vooral uit drassige moddergrond.

De eigenaren moeten de paarden uit het weiland halen en ze een beter onderkomen geven. Ook moeten ze zorgen dat de stalcondities voor de pony's verbeteren.

Collins John tekent in Iran

Collins John kan een nieuwe club op zijn palmares bijschrijven. De 26-jarige aanvaller heeft een contract getekend tot het einde van het seizoen bij het Iraanse Mes Sarcheshmeh. 

De van oorsprong Liberiaanse voetballer kwam via veel omzwervingen terecht in het Perzische land. Zo maakte hij eerder deel uit van de selecties van FC Twente, Fulham, Leicester City, Watford en N.E.C. Nijmegen. Ook was hij te zien in het shirt van KSV Roeselare, Chicago Fire en Qäbälä PFK.

Stichter Turks-Cyprus overleden

Rauf Denktash, de oprichter van de Turkse Republiek Noord-Cyprus, is vrijdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn arts gezegd.

Denktash leed al langer aan een hartkwaal en werd in mei getroffen door een beroerte. Hij heeft zich altijd fel verzet tegen de hereniging van het Turkse en het Griekse deel van Cyprus. Volgens Denktash moesten de Turken op Cyprus een eigen staat behouden om slachtingen door de Grieken te voorkomen.

Cyprus werd in 1974 opgesplitst in een Grieks en een Turks deel, nadat Turkije het eiland was binnengevallen. Het eiland sloot zich in 2004 aan bij de Europese Unie, maar alleen het Grieks-Cypriotische zuiden geniet de voordelen van het lidmaatschap.

Acteur Mario Maranzana (82) overleden

De Italiaanse theater, film en stemacteur Mario Maranzana is afgelopen woensdag in zijn woonplaats Rome overleden. Maranzana was 82 jaar oud. Het treurige nieuws werd door zijn familie bekend gemaakt.

 Mario Maranzana 2

Maranzana werd geboren in Triëst op 14 juli 1930. De acteur begon zijn carrière in het theater en werd daarna vooral bekend als inspecteur Lucas in de tv-serie Investigations of Inspector Maigret. Tussen 1965 en 1976 was Maranzana regelmatig in spaghettiwesterns te zien zoals Epitaph for a Fast Gun (1965), Two Faces of the Dollar (1967) en Apache Woman (1976). De acteur was in 2009 voor het laatst op het witte doek te zien in 2009 in L'uomo nero (The Cézanne Affair).

 Mario Maranzana

Mosquera krijgt boete van 2,5 ton opgelegd

Wielrenner Ezequiel Mosquera heeft van de UCI een boete van 276.675 euro opgelegd gekregen. Reden voor de torenhoge boete voor de Spanjaard is het betrapt worden op het gebruik van het maskeringsmiddel HES in de Vuelta van 2010.

Naast de boete is de 36-jarige Mosquera geschorst van 16 november 2011 tot en met 15 november 2013 en tellen zijn resultaten niet meer vanaf 12 september 2010. Daardoor schuiven Peter Velits en Joaquin Rodriguez, respectievelijk de nummers drie en vier, in het eindklassement van de Vuelta a España in 2010 een plek op.

Japannerduwer naar gevangenis

De Nederlandse dierenactivist Erwin Vermeulen is donderdag in Japan overgebracht van een politiecel naar een gevangenis. Dat meldt een woordvoerder van de milieuorganisatie Sea Shepherd.

Vermeulen zit sinds medio december in Japan vast omdat hij een dolfijnentrainer zou hebben geduwd toen hij foto's wilde maken van een dolfijnentransport bij het Dolphin Resort Hotel in Taiji.

De zus en ouders van Vermeulen hebben vrijdag een gesprek gehad met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de woordvoerder gaf het ministerie aan weinig te kunnen doen voor de Nederlander.

De milieuorganisatie riep eerder op geld te doneren voor de verdediging van de Nederlandse dierenactivist. De verdediging van Vermeulen zou grote kosten met zich meebrengen. Japan zou proberen de organisatie financieel uit te putten.

Öztürk roept op tot volgen voorbeeld Uringa

Het PvdA-Statenlid in Limburg Selçuk Öztürk vreest dat er meer PVV'ers zijn die dezelfde gedachten hebben als het uit de Limburgse PVV-fractie gezette Statenlid Cor Bosman. Hij riep vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur andere PVV'ers op het voorbeeld van Statenlid Harm Uringa, die in juli de PVV verliet, te volgen.

De PVV besloot vrijdag het lid Cor Bosman uit de Statenfractie te zetten, nadat bekend werd dat Bosman Öztürk vorig jaar heeft uitgemaakt voor 'een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken'.

Bosman deed zijn uitlatingen voor de zomer van vorig jaar in een e-mail aan partijgenoten. De mail zou voor Statenlid Harm Uringa de reden zijn geweest in juli de PVV te verlaten. Hij was het er niet mee eens dat de partijtop niet ingreep.

Fractievoorzitter Laurence Stassen wilde vrijdag niet ingaan op de vraag waarom Bosman niet toen al uit de fractie is gezet, maar pas nu de uitlatingen bekend zijn geworden. Zij stelt dat de PVV binnenkort met een verklaring komt. Stassen bood namens de PVV wel haar excuses aan aan Öztürk.

Het PvdA-Statenlid gaf vrijdag aan dat hij liever heeft dat het gedachtegoed binnen de PVV wordt aangepakt, dan dat hij excuses krijgt aangeboden. "Dit is een jaar lang goedgekeurd. Misschien gebeuren daar wel meer van dit soort zaken. Ik denk dat meerdere mensen met een dergelijk gedachtegoed binnen de PVV zitten."

Hij hoopt dat PVV'ers een voorbeeld nemen aan Uringa. "Zodat dit soort zaken er geen plek kan hebben."

Bakkal bevestigt wens naar buitenland

Otman Bakkal is opnieuw opgeleefd bij Feyenoord, maar de middenvelder koestert hoop op een buitenlands avontuur. De 26-jarige middenvelder speelt momenteel op huurbasis in De Kuip, maar PSV is nog officieel zijn broodheer. Hij hoopt zich dit seizoen genoeg in de kijker te spelen, om mogelijk naar het buitenland te gaan.

"Ik ben op een leeftijd dat het buitenland wel aantrekkelijk is voor mij. Zeker nu ik transfervrij ben is de situatie er wel naar om die stap te maken, maar het moet wel een goede stap zijn", zo vertelt hij aan RTV Rijnmond.

Op trainingskamp in Marbella had hij al een gesprek met technisch directeur Martin van Geel. "Om te kijken hoe Feyenoord er in staat. De club heeft de intentie om door te gaan, ik heb eerlijk gezegd dat ik nog niet wil beslissen."

Doelman Kameni van Espanyol naar Málaga

Keeper Carlos Kameni heeft Espanyol verlaten voor een transfervrije overstap naar Málaga CF. Dit heeft Espanyol bekendgemaakt op de clubwebsite. De twee clubs waren sinds dinsdag in gesprek over de 27-jarige Kameni. Hij komt nu transfervrij naar de club van Joris Mathijsen en Ruud van Nistelrooy.

Hoewel er geen transfergeld gemoeid is met de overstap, kan Espanyol volgens persbureau EFE aan het einde van het seizoen geld claimen gebaseerd op de prestaties van Kameni en Málaga.

De Kameroense international kwam in 2004 van Le Havre bij Espanyol en was sindsdien een vaste waarde. Hij speelde 222 competitiewedstrijden voor de Catalanen. Hij viel echter buiten de boot nadat hij kritiek had op het 'gebrek aan ambitie' van Espanyol.

560 jaar celstraf voor Amerikaanse pedofiel

Een man in de Verenigde Staten is vrijdag tot 560 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het seksueel misbruiken van acht jongens. Leon Vitasek werd in november reeds schuldig bevonden.

De rechter in Arizona achtte het bewezen dat de 47-jarige Vitasek vanaf 1990 vijftien jaar lang kinderen heeft misbruikt. De politie vermoedt dat er nog meer slachtoffers zijn waar de autoriteiten niet vanaf weten.

"Vaak heb je iemand die een enkel kind heeft misbruikt, maar deze man was een echt roofdier", zei politieagent Steve Berry. "Je wilt dat zo iemand de maximale straf krijgt. Je wilt niet dat hij nogmaals de kans krijgt een kind pijn te doen."

'Ook kankerfonds geeft weinig uit aan onderzoek'

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft de afgelopen vier jaar maar een klein deel van het budget besteed aan onderzoek. Het merendeel van het geld werd uitgegeven aan voorlichting. Dat blijkt uit onderzoek van het radioprogramma Argos. Vorig jaar lag Pink Ribbon al onder vuur vanwege het relatief beperkte onderzoeksbudget.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft 240 duizend donateurs en jaarlijks zes miljoen euro omzet. Het goede doel is daarmee ongeveer even groot als Pink Ribbon. Het Centraal Bureau Fondsenwerving van het CBF-keurmerk heeft volgens Argos een onderzoek ingesteld naar het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Het fonds laat vrijdagavond in een reactie weten dat de voornaamste doelstelling preventie is. "Bovendien hebben we in 2010 31,6 procent van ons budget van zes miljoen aan onderzoek besteed, de rest ging naar voorlichting", zegt een woordvoerder. De gegevens over de afgelopen vier jaar waren niet direct beschikbaar.

"Wij communiceren altijd duidelijk dat voorlichting heel belangrijk is, daar zijn we altijd open over", aldus de zegsman. "Voorlichting is essentieel voor ons werk. Het is heel belangrijk dat we mensen duidelijk maken hoe ze het risico op kanker kunnen verlagen." Wetenschappelijk nderzoek heeft volgens hem aangetoond dat een derde van alle kankergevallen kan worden voorkomen door een gezonde leefstijl en voeding. Het fonds is overigens niet op de hoogte van een onderzoek van het CBF.

Bij de Belastingdienst staan dertigduizend goede doelen geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Met die status krijgt een goed doel fiscale voordelen. Er gelden echter wel specifieke regels voor die status, maar volgens het onderzoeksprogramma worden goede doelen in Nederland nauwelijks gecontroleerd.

Uit onderzoek van het Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD), dat onderzocht of goededoelenorganisaties zich aan de regels houden, bleek onder meer dat twee derde geen onafhankelijk voorzitter heeft, de helft geen gescheiden vermogen en een vijfde geen beleidsplan. Die zouden ze wel moeten hebben om in aanmerking te komen voor de ANBI-status. Het onderzoek van CIGD wordt zaterdag in Argos gepresenteerd.

[Dakar] De Rooy wint etappe, Stacey tweede

Gerard de Rooy heeft de twaalfde etappe van de Dakar Rally gewonnen. Onze landgenoot eindigde in de etappe die langs de Peruaanse stad Nasca liep een halve minuut voor Hans Stacey, die tweede werd. Miki Biasion, eveneens rijdend voor het Iveco-team werd derde.

De Rooy kan de eindzege alleen nog door enorm veel pech mislopen. Ook Wuf van Ginkel kende een uitstekende dag. De coureur eindigde in zijn Ginaf als vijfde. In het algemeen klassement heeft De Rooy, met nog twee etappes te gaan, een voorsprong van bijna een uur op Stacey. Artur Ardavitsuch, rijdend voor Kamaz, staat derde met meer dan anderhalf uur achterstand.

Zieke Black Sabbath-gitarist bedankt fans

Black Sabbath-gitarist Tony Iommi heeft zijn fans en vrienden bedankt voor hun steunbetuigingen. Deze week werd bekend dat artsen kanker hebben geconstateerd bij de 63-jarige Brit.

"Ik wil gewoon even zeggen hoe overweldigd ik ben door jullie steunbetuigingen, heel erg bedankt", liet hij vrijdag weten op zijn website. "Dit is niet wat ik wilde hebben voor kerst, dat is zeker. Maar ik kan niet wachten tot de resultaten van de onderzoeken binnen zijn en ik kan beginnen aan de behandeling."

Black Sabbath is de band rond Ozzy Osbourne en was na 33 jaar juist weer bij elkaar gekomen. In november kondigden de heren aan weer samen de studio in te duiken. Ze wijzigen hun plannen voorlopig niet en 'blijven werken aan het album en alles in de studio gaat geweldig'.

[Dakar] Beste prestatie ooit Ten Brinke bij auto's

Bernhard ten Brinke heeft de beste Nederlandse prestatie ooit in een etappe in de Dakar-rally neergezet bij de auto's. De Mitsubishi-rijder eindigde als vierde in de etappe over bijna 300 kilometer op ruim 23 minunten van winnaar Robby Gordon.

Eergisteren werd Ten Brinke al vijfde, wat toen een evenaring van de beste prestatie tot dan toe was. Door zijn prestatie staat hij nu zevende in het algemeen klassement dat nog steeds wordt aangevoerd door Stephane Peterhansel. De Fransman verloor echter wel tijd op directe concurrent Nani Roma, die met nog twee etappes te gaan op precies twintig minuten achterstand staat.

Japanse verkoop top 100 voor 2011

Via Famitsu weten we welke 100 games in 2011 het meest verkocht zijn in Japan. De top 10 wordt gedomineerd door Nintendo met als twee best verkopende games Mario Kart 7 en Mario 3D Land, beide voor Nintendo 3DS.

De complete lijst is als volgt. Als er achter het eerste getal nog een getal staat betekent dat de totale verkopen van de game. Onder de top 100 staan nog wat extra lijstjes met cijfertjes, voor de fans.

001 [3DS] Mario Kart 7 (Nintendo) {2011-12-01} - 1.082.391
002 [3DS] Super Mario 3D Land (Nintendo) {2011-11-03} - 1.042.511
003 [PSP] Monster Hunter Freedom 3 (Capcom) {2010-12-01} - 1.021.457 / 4.502.446
004 [3DS] Monster Hunter Tri G (Capcom) {2011-12-10} - 809.322
005 [PS3] Final Fantasy XIII-2 (Square Enix) {2011-12-15} - 697.146
006 [PSP] Final Fantasy Type-0 (Square Enix) {2011-10-27} - 696.428
007 [WII] Rhythm Heaven Fever (Nintendo) {2011-07-21} - 633.429
008 [PS3] Tales of Xillia (Bandai Namco) {2011-09-08} - 632.151
009 [WII] Wii Sports Resort (Nintendo) {2009-06-25} - 612.807 / 2.732.655
010 [WII] Wii Party (Nintendo) {2010-07-08} - 584.545 / 2.123.773

011 [NDS] Dragon Quest Monsters: Joker 2 Professional (Square Enix) {2011-03-31} - 528.648
012 [WII] Kirby's Return to Dream Land (Nintendo) {2011-10-27} - 498.428
013 [3DS] The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D (Nintendo) {2011-06-16} - 498.145
014 [PS3] Dynasty Warriors 7 (Koei Tecmo) {2011-03-10} - 470.773
015 [NDS] Pokemon Black / White (Pokemon Co.) {2010-09-18} - 464.322 / 5.379.135
016 [PSP] Dissidia 012 (Duodecim) Final Fantasy (Square Enix) {2011-03-03} - 461.086
017 [PS3] Mobile Suit Gundam: Extreme Vs. (Bandai Namco) {2011-12-01} - 432.391
018 [3DS] Nintendogs + Cats (Golden Retriever, Toy Poodle, French Bulldog & New Friends) (Nintendo) {2011-02-26} - 431.906
019 [WII] Just Dance Wii (Nintendo) {2011-10-13} - 427.874
020 [PS3] Yakuza: Dead Souls (SEGA) {2011-06-09} - 409.949

021 [PS3] Pro Evolution Soccer 2012 (Konami) {2011-10-06} - 405.757
022 [PS3] Monster Hunter Freedom 3 HD Ver. (Capcom) {2011-08-25} - 404.501
023 [WII] Mario Kart Wii (Nintendo) {2008-04-10} - 402.712 / 3.380.348
024 [PSP] Super Robot Wars Z 2nd: Hakai-Hen (Bandai Namco) {2011-04-14} - 398.017
025 [WII] Donkey Kong Country Returns (Nintendo) {2010-12-09} - 392.050 / 952.018
026 [WII] Dragon Quest 25th Anniversary: Famicom & Super Famicom Dragon Quest I-II-III (Square Enix) {2011-09-15} - 387.114
027 [PSP] Phantasy Star Portable 2: Infinity (SEGA) {2011-02-24} - 373.309
028 [PSP] AKB1/48: Idol to Guam de Koishitara... (Bandai Namco) {2011-10-06} - 362.059
029 [3DS] Professor Layton and the Mask of Miracle (Level 5) {2011-02-26} - 354.344
030 [PSP] SD Gundam G Generation: World (Bandai Namco) {2011-02-24} - 336.699

031 [PS3] Dark Souls (From Software) {2011-09-22} - 334.302
032 [PS3] Samurai Warriors 3 Z (Koei Tecmo) {2011-02-10} - 328.716
033 [PSP] Little Battlers eXperience (Level 5) {2011-06-16} - 324.204
034 [NDS] Kirby Mass Attack (Nintendo) {2011-08-04} - 310.133
035 [WII] New Super Mario Bros. Wii (Nintendo) {2009-12-03} - 284.540 / 4.369.535
036 [WII] The Legend of Zelda: Skyward Sword (Nintendo) {2011-11-23} - 278.749
037 [PSP] Tales of the World: Radiant Mythology 3 (Bandai Namco) {2011-02-10} - 278.359
038 [PSP] Taiko Drum Master Portable DX (Bandai Namco) {2011-07-14} - 265.635
039 [PS3] Call of Duty: Modern Warfare 3 - Subtitled Edition (Square Enix) {2011-11-17} - 258.215
040 [3DS] Pokemon Rumble Blast (Pokemon Co.) {2011-08-11} - 256.387

041 [NDS] New Super Mario Bros. (Nintendo) {2006-05-25} - 254.452 / 6.269.677
042 [PSP] Hatsune Miku: Project Diva Extend (SEGA) {2011-11-10} - 250.025
043 [PSP] Monster Hunter Diary: Poka Poka Airu Village G (Capcom) {2011-08-10} - 245.210
044 [NDS] One Piece: Gigant Battle! 2 New World (Bandai Namco) {2011-11-17} - 240.286
045 [NDS] Ni no Kuni: Shikkoku no Madoushi (Level 5) {2010-12-09} - 237.132 / 569.443
046 [3DS] Inazuma Eleven Go: Shine / Dark (Level 5) {2011-12-15} - 232.052
047 [WII] Mario Sports Mix (Nintendo) {2010-11-25} - 222.960 / 645.005
048 [PSP] Pro Baseball Spirits 2011 (Konami) {2011-04-14} - 219.966
049 [PS3] Jikkyou Powerful Pro Baseball 2011 (Konami) {2011-07-14} - 219.811
050 [NDS] Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth 2 (Capcom) {2011-02-03} - 219.682

051 [WII] Inazuma Eleven Strikers (Level 5) {2011-07-16} - 216.058
052 [3DS] One Piece: Unlimited Cruise SP (Bandai Namco) {2011-05-26} - 213.840
053 [WII] PokePark 2: Beyond the World (Pokemon Co.) {2011-11-12} - 211.609
054 [PS3] Warriors Orochi 2 (Koei Tecmo) {2011-12-22} - 210.553
055 [PS3] Catherine (Atlus) {2011-02-17} - 206.557
056 [NDS] Battle & Get! Pokemon Typing DS (Pokemon Co.) {2011-04-21} - 201.723
057 [PSP] Final Fantasy IV: The Complete Collection (Square Enix) {2011-03-24} - 198.630
058 [PSP] The Legend of Heroes: Ao no Kiseki (Nihon Falcom) {2011-09-29} - 194.940
059 [WII] Wii Fit Plus (Nintendo) {2009-10-01} - 187.985 / 2.336.182
060 [NDS] Mario Kart DS (Nintendo) {2005-12-08} - 185.452 / 3.894.723

061 [PSP] Jikkyou Powerful Pro Baseball 2011 (Konami) {2011-07-14} - 182.505
062 [WII] Go Vacation (Bandai Namco) {2011-10-20} - 180.802
063 [PS3] Pro Baseball Spirits 2011 (Konami) {2011-04-14} - 175.066
064 [PSP] AKB1/48: Idol to Koishitara... (Bandai Namco) {2010-12-23} - 174.729 / 410.673
065 [PSP] J-League Pro Soccer Club wo Tsukurou! 7: Euro Plus (SEGA) {2011-08-04} - 168.263
066 [PS3] Battlefield 3 (Electronic Arts) {2011-11-02} - 167.379
067 [PS3] Ace Combat: Assault Horizon (Bandai Namco) {2011-10-13} - 165.127
068 [PS3] Gekijouban Macross F: Sayonara no Tsubasa - Hybrid Pack (Bandai Namco) {2011-10-20} - 164.578
069 [PS3] Uncharted 3: Drake's Deception (SCE) {2011-11-02} - 164.266
070 [WII] Super Mario All-Stars: Limited Edition (Nintendo) {2010-10-21} - 163.391 / 916.410

071 [NDS] Inazuma Eleven 3: Sekai e no Chousen! The Ogre (Level 5) {2010-12-16} - 159.562 / 455.558
072 [WII] The Last Story (Nintendo) {2011-01-27} - 157.359
073 [PSP] Sengoku Basara: Chronicle Heroes (Capcom) {2011-07-21} - 157.006
074 [PSP] 7th Dragon 2020 (SEGA) {2011-11-23} - 153.752
075 [PS3] Sengoku Basara: Samurai Heroes - Utage (Capcom) {2011-11-10} - 153.056
076 [PSP] Valkyria Chronicles III (SEGA) {2011-01-27} - 152.659
077 [WII] Taiko Drum Master Wii: Minna de Party * 3-Daime! (Bandai Namco) {2010-12-02} - 149.004 / 270.672
078 [3DS] Samurai Warriors: Chronicles (Koei Tecmo) {2011-02-26} - 147.777
079 [PSP] Patapon 3 (SCE) {2011-04-28} - 145.362
080 [PS3] Resident Evil: Revival Selection (Capcom) {2011-09-08} - 139.198

081 [PSP] Toriko: Gourmet Survival! (Bandai Namco) {2011-08-04} - 138.838
082 [PSP] Amagami [EBKore+] (Kadokawa Games) {2011-03-31} - 138.175
083 [3DS] Super Street Fighter IV: 3D Edition (Capcom) {2011-02-26} - 137.883
084 [PS3] Atelier Meruru: The Apprentice of Arland (Gust) {2011-06-23} - 137.764
085 [PSP] Kenka Banchou 5: Otoko no Housoku (Spike) {2011-01-27} - 137.146
086 [PSP] Black Rock Shooter: The Game (Imageepoch) {2011-08-25} - 135.951
087 [PSP] Steins;Gate (Kadokawa Shoten) {2011-06-23} - 134.919
088 [PS3] Dynasty Warriors 7: Xtreme Legends (Koei Tecmo) {2011-09-29} - 134.350
089 [PS3] Way of the Samurai 4 (Spike) {2011-03-03} - 133.709
090 [WII] Momotarou Dentetsu 2010: Sengoku Ishin no Hero Daishuugou! No Maki [Minna no Osusume Selection] (Hudson) {2011-01-20} - 133.388

091 [NDS] Magician's Quest: Mahou no Omise (Konami) {2010-11-11} - 132.348 / 380.609
092 [WII] Taiko Drum Master Wii: Ketteiban (Bandai Namco) {2011-11-23} - 131.831
093 [PSP] Kingdom Hearts: Birth by Sleep - Final Mix (Square Enix) {2011-01-20} - 131.177
094 [PSP] Little Battlers eXperience - Boost (Level 5) {2011-11-23} - 130.198
095 [WII] Kirby's Epic Yarn (Nintendo) {2010-10-14} - 129.450 / 483.248
096 [PS3] Disgaea 4: A Promise Unforgotten (Nippon Ichi Software) {2011-02-24} - 129.031
097 [PSP] Pro Evolution Soccer 2011 (Konami) {2010-11-18} - 127.818 / 227.028
098 [NDS] Friend Collection (Nintendo) {2009-06-18} - 126.510 / 3.634.606
099 [PSP] Ore no Shikabane wo Koete Yuke (SCE) {2011-11-10} - 124.899
100 [NDS] Mario vs. Donkey Kong: Mini-Land Mayhem! (Nintendo) {2010-12-02} - 123.347 / 336.538

Hardware Sales 2011
3DS - 4.135.739
PSP - 1.960.177
PS3 - 1.467.261
WII - 937.451 
DS - 711.204
Vita - 402.794
Xbox 360 - 114.075
PS2 - 58.380 

Software sales in miljoenen
PSP - 13,9 
PS3 - 12,1
WII - 8,8
DS - 7,4
3DS - 7,1 
Xbox 360 - 1,4
Vita - 0,4 
PS2 - 0,2

Dode door botsing trein met kudde koeien

In het noorden van Duitsland zijn vrijdag een dode en twee gewonden gevallen, toen een trein in botsing kwam met een kudde koeien.

Toen de machinist de koeien op de rails zag, probeerde hij de botsing nog met een noodstop te voorkomen. De locomotief en het eerste treinstel ontspoorden. De trein was onderweg van het eiland Sylt naar Hamburg. Het ongeluk gebeurde vlakbij het Noord-Friese Bargum.

'S&P verlaagt kredietstatus Italië, Spanje en Portugal'

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's gaat de waardering voor Italië, Spanje en Portugal met twee stappen verlagen. Dat meldt CNBC vrijdag op basis van een onbekende Franse krant.

Het Franse ministerie van financiën heeft vrijdagavond bevestigd dat Standard and Poor's de kredietwaardigheid van Frankrijk heeft verlaagd van AAA naar AA.

Volgens The Wall Street Journal zijn ook andere regeringsleiders op de hoogte gebracht van aankomende verlagingen.

Brit mag om linksite aan VS uitgeleverd worden

Een Britse student heeft zijn rechtszaak tegen uitlevering aan de Verenigde Staten verloren. De jongeman runde de website TVShack.net, waarop links stonde naar auteursrechtelijk beschermde series en films.

De 23-jarige Richard O'Dwyer startte de site in 2007 vanuit zijn slaapkamer. Drie jaar later liet de Amerikaanse justitie de website uit de lucht halen, en werd bij O'Dwyer een inval gedaan. Hierbij waren ook agenten uit de VS aanwezig. De Amerikanen zeggen dat de student meer dan 230 duizend dollar aan inkomsten aan de site verdient, en willen hem berechten wegens auteursrechtenschending.

De rechtbank was ongevoelig voor het argument van de verdediging dat TVShack 'net als Google' enkel links bevatte, en dat er geen auteursrechtenschendend materiaal op O'Dwyers server stond. In het vonnis wordt erop gewezen dat de site users aanspoorde om links toe te voegen, 'om de gebruikerscommunity te helpen geld te besparen op bioscoopbezoek'. De rechter liet merken not amused te zijn over het feit dat toen tvshack.net werd neergehaald, O'Dwyer de site tvshack.cc opende met daarop de tekst en het nummer F* the Police, van de rapgroep N.W.A.

O'Dwyer kan in de VS tot maximaal vijf jaar cel worden veroordeeld. De uitleveringsregeling waar hij onder valt, is na de aanslagen van 11 september 2001 tot stand gekomen, en maakt uitlevering aan de Verenigde Staten mogelijk op basis van een 'redelijke verdenking' in plaats van hard bewijs. De student kan zich nog tot het hooggerechtshof wenden om de uitlevering te voorkomen.


F* the Police, door N.W.A.

Tunnel ontdekt in gevangenis Mexico

De autoriteiten in een gevangenis in de Noord-Mexicaanse stad Chihuahua hebben een veertig meter lange tunnel ontdekt die gevangenen wilden gebruiken voor een ontsnappingspoging. Dat heeft een woordvoerder van het openbaar ministerie vrijdag gezegd.

De tunnel, met een doorsnee van 76 centimeter, was verlicht en was bijna af. De gevangenen hoefden nog maar 4,8 meter verder te graven om de buitenwereld te bereiken. Er hadden maximaal 250 van de 1800 gedetineerden kunnen ontsnappen als de tunnel was voltooid, aldus de woordvoerder.

Gevangenen hebben tussen de twee en 2,5 jaar met beitels en mokers aan de tunnel gewerkt. In de tunnel werd ook een kalasjnikov aangetroffen.

Developer Dead Rising 2 werkt aan nieuwe game

Capcom Vancouver, de studio achter Dead Rising 2 en Dead Rising: Off the Record, is bezig met een gloednieuwe game. Dit blijkt uit een vacature die ze uit hebben staan op de site van Creative Heads.

Via een andere vacature, op Gamasutra, zijn ze op zoek naar creatieve mensen. Hier staat vermeld dat men bezig is met twee games op dit moment. De kans is groot dat naast de nieuwe game een vervolg voor Dead Rising in de maak is. Eerdere geruchten leken al te wijzen op een Dead Rising 3.

Wanneer Capcom officieel aankondigt aan welke games het werkt is nog niet bekend. Mogelijk moeten we tot de E3 wachten.

René van der Gijp terug bij VI

René van der Gijp keert na een afwezigheid van vier maanden terug bij Voetbal International. De ex-voetballer was enige tijd oververmoeid, maar liet onlangs weten dat hij zich weer goed voelt. Maandag is hij weer te zien in het voetbalpraatprogramma van RTL 7, heeft de zender vrijdag bekendgemaakt.

De 52-jarige Van der Gijp nam sinds 2008 plaats aan de tafel van Voetbal International, naast Johan Derksen en presentator Wilfred Genee. In 2010 leverde hem dat een nominatie voor de Televizier Talent Award op. Gedurende Van der Gijps afwezigheid won het voetbalpraatprogramma de Gouden Televizier Ring.

Ruin heet voortaan Warrior's Lair

De game werd op de E3 in 2011 aangekondigd onder de naam Ruin maar heeft inmiddels een naamswijziging gehad. Warrior's Lair is een action RPG die op zowel Vita als PS3 te spelen is. Thuis speel je op je PS3 en onderweg ga je op je Vita verder waar je gebleven was.

Dit wordt mogelijk gemaakt door cloud saving wat betekent dat je savegame niet lokaal opgeslagen wordt. Warrior's Lair speelt als elke dungeon crawler, inclusief alle statistiekjes en het nodige grinden. Je hebt de keuze uit verschillende klassen als je gaat spelen.

Vita-platformer Sumioni verschijnt in Amerika

Sumioni, een stijlvolle platformgame voor PlayStation Vita krijgt een Westerse release. De game moet op of net na de launch in Amerika in de winkels liggen met Sumioni: Demon Arts als volledige titel. Een Europese release is nog niet aangekondigd op dit moment.

In de game speel je een kleine duivel die goed is met inkt. Dankzij magische krachten ben je in staat om platforms te tekenen, goden op te roepen of de hulp in te schakelen van enkele natuurkrachten. Sumiono wordt op dit moment al vergeleken met Okami en Muramasa, en dat is een groot compliment op het gebied van graphics en stijl.

Van der Sloot legt zich niet neer bij vonnis

Joran van der Sloot wil zich niet neerleggen bij het vonnis dat tegen hem is uitgesproken. Dat zei hij vrijdag nadat hij tot 28 jaar celstraf was veroordeeld voor de roofmoord op de Peruaanse miljonairsdochter Stephany Flores.

Eerder had zijn advocaat laten weten in beroep te zullen gaan als de straf te hoog uit zou vallen. De rechtbank in Lima veroordeelde Van der Sloot tot 28 jaar gevangenisstraf nadat hij woensdag de beschuldigingen tegen hem had bekend. De aanklager had 30 jaar cel geëist.

De familie van Stephany Flores is niet van plan het vonnis aan te vechten. Dat heeft EdwardÁlvarez, de advocaat van de familie Flores, vrijdag gezegd.Álvarez zei dat de strafmaat "binnen de voorziene marges" valt.

[Lakeside] Indrukwekkende zege Kist

Christian Kist heeft met enorm machtsvertoon de halve finales van de BDO World Darts Championship 2012 bereikt. Onze landgenoot verpulverde Alan Norris met 5-1. In de halve eindstrijd wacht een ontmoeting met Ted Hankey of Martin Atkins.

Kist, die zich vanavond na Wesley Harms als tweede Nederlander kon plaatsen voor de halve finales, wist de eerste set eenvoudig met 3-0 naar zich toe te slepen. Hierin wist onze landgenoot een knappe 110-finish te gooien. Ook de tweede set ging gemakkelijk met 3-0 naar Kist, ditmaal met een 120-finish.

Norris, de bedwinger van de als derde geplaatste Dean Winstanley in de tweede ronde, wist pas in de derde set zijn eerste legs te winnen. Ook deze derde set leek naar Kist te gaan, maar de Nederlander faalde ditmaal op de dubbels. Norris kroop door het oog van de naald en kwam terug tot 1-2 in sets. In de vierde set stelde Kist echter weer orde op zaken en hij sleepte deze met 3-1 in legs naar zich toe.

Ook de vijfde set ging naar onze landgenoot en zodoende leek Kist op een eenvoudige zege af te stevenen tegen Norris, die weinig tot niets in te brengen had. In de zesde set brak Kist zijn Engelse opponent opnieuw. Via dubbel-20 wist hij ook deze set met 3-0 in legs te winnen. Daardoor werd plaatsing in de halve finale een feit.

Optimisme rond nieuwe Pirates of the Carribean film

Voor de film Pirates of the Carribean 5 lag al een script klaar toen het vorige deel, Pirates of the Carribean: Om Stranger Tides nog in de bioscoop moest verschijnen. De producent, Jerry Bruckheimer, gaf na de tegenvallende receptie van het vierde deel aan dat dit scenario niet goeg genoeg was en dat het herschreven diende te worden. Ook de regisseur, Rob Marshall, leek niet meer zo zeker van Pirates of the Carribean 5.

Dezelfe Marshall vertelde onlangs aan The Hollywood Reporter: "Er wordt op dit moment hard aan het scenario gewerkt. Het moet een hoog niveau krijgen want we willen ons publiek niet teleurstellen. Als we het goede niveau van de eerste films niet halen, dan heeft het ook geen zin om een vijfde deel te maken. Johnny denkt er ook zo over. Hij wil een goed script zien voordat hij weer in de huid van Jack Sparrow kruipt."

Betekent deze uitspraak dat Marshall toch gewoon de regie weer op zich zal nemen? Aangezien Johnny Depp ook een liefhebber is van deze regisseur lijkt deze kans groot. En zonder hem blijft er maar weinig van deze franchise over.

Viering Turks-Nederlands jubileum kost twee miljoen

Voor de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen met Turkije is ruim twee miljoen euro gereserveerd. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vrijdag geantwoord op vragen van de PVV. De Nederlandse gezant Cornelis Haga bood zijn geloofsbrieven in 1612 aan de Ottomaanse sultan aan.

Partijleider Geert Wilders en zijn fractiegenoot Wim Kortenoeven vinden dat het geen pas geeft feest te vieren met een regime 'dat journalisten muilkorft, oppakt en detineert en dat Allah-onvriendelijke cartoonisten bedreigt met lange gevangenisstraffen'.

Het kabinet is bezorgd over de manier waarop Turkije met kritische journalisten omgaat, schrijft Rosenthal, die aangeeft dat het land niet aan de Kopenhagen-criteria voldoet op het gebied van persvrijheid. Het uitgangspunt van het Nederlandse beleid is dat alle verdachten in Turkije op een eerlijke en onafhankelijke rechtsgang moeten kunnen rekenen.

De minister vindt dat Turkije verder zou moeten democratiseren, maar geeft aan dat de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen 'de zeer diverse betrekkingen tussen Nederland en Turkije bestendigt en op deze manier de democratische hervormingen in Turkije versterkt'. Het kabinet zegt veel waarde aan een succesvolle viering te hechten.

Rosenthal schrijft verder dat Turkije een belangrijke handelspartner is van Nederland, een NAVO-bondgenoot en een kandidaatlidstaat van de Europese Unie. Ook wijst hij op de intensieve maatschappelijke betrekkingen, mede vanwege de 380 duizend Nederlanders van Turkse afkomst, en de 'belangrijke' rol van Turkije in de transitie van een aantal Arabische landen.

Wilders schreef in november in een opiniestuk in de Volkskrant dat Nederland de viering zou moeten afgelasten. De PVV-leider vindt dat president Abdullah Gül niet welkom is voor een staatsbezoek. "Er is niets te vieren. Het islamitische regime van Gül en zijn partijgenoot, de Turkse premier Erdogan, is geen waarachtige vriend van het Westen en dus ook niet van Nederland." Het kabinet gaf direct aan dat de viering gewoon doorgaat.

Turkije valt volgens Wilders buiten de Europese waardengemeenschap en het regime van Gül en Erdogan zouden drukdoende zijn 'het seculiere Turkse staatsbestel om zeep te helpen en Turkije te herislamiseren'. Het kabinet stelt echter dat de viering de blik 'nadrukkelijk' op de toekomst richt en de bilaterale betrekkingen een impuls beoogt te geven.

De talrijke activiteiten rond de viering vinden grotendeels plaats tussen maart en oktober. Bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn een speciale vertegenwoordiger en een projectgroep aangesteld die zich met de viering bezighouden. Het accent ligt vooral op samenwerking en uitwisseling. Ook de jeugd speelt een belangrijke rol. Verder is een fonds opgericht voor kleine projecten, dat wordt beheerd door het Turkije Instituut in Nederland.

Boonen mikt op voorjaar, WK en Spelen

Tom Boonen kende in 2011 een tegenvallend seizoen. De Belg is ervan overtuigd dat het in 2012 beter zal gaan en legt de lat dan ook hoog. Naast de voorjaarsklassiekers mikt hij ook op de Olympische Spelen en het Wereldkampioenschap in Valkenburg.

"De voorjaarsklassiekers blijven uiteraard heel belangrijk voor mij en de hoofddoelen situeren zich zoals gewoonlijk tussen de klassiekers Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix", zei Boonen op de ploegenpresentatie van Omega Pharma-Quick Step. Boonen wil ook voor het eerst zijn opwachting maken op de Spelen.

"De voorbije twee edities heb ik allebei aan mij laten voorbijgaan en daar heb ik nu spijt van. Ik heb het parcours in Londen bekeken en ben ervan overtuigd dat ik daar een goede prestatie kan neerzetten. Ik beschouw de olympische wegrit als één van de belangrijkste dagen uit mijn carrière, de Spelen blijven het allergrootste sportevenement ter wereld."

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 2

Net als de twee voorgaande seizoenen gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. Net als vorig jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 1

McLaren neemt risico met MP4-27

De mislukte voorbereiding op het Formule 1-seizoen 2011 is voor McLaren allerminst reden om het voor dit jaar voorzichtig aan te pakken. Vorig jaar mislukte nog voor de start van het jaar een experiment met een voorwaartse uitlaat, maar het weerhoudt de Britten er niet van om voor de MP4-27 ook nieuwe dingen te bedenken.

"De Formule 1 is niet een omgeving waarin je even kan ontspannen, het is een wereld waarin continu ingecalculeerde risico's worden genomen. Op dit moment hebben we geen flauw benul wat de concurrentie doet. Er zullen verschillende interpretaties van de reglementen tevoorschijn komen," zei McLaren-directeur Jonathan Neale op de Autosport International Show.

"We hebben lessen geleerd van vorig jaar. McLaren wint eigenlijk elk jaar wel races, alleen frustreert het dat we vaak net tekort schieten voor de titel. We worstelen soms omdat we risico nemen. Dat speelt af en toe in je achterhoofd, maar mag niet leiden tot een verdedigende aanpak. Als je races wil winnen, moet je hard pushen. We mogen ons niet afsluiten voor gewaagde keuzes."

De nieuwe auto is inmiddels door de crashtests gekomen, waardoor de bolide tijdens de eerste testweek van 7 tot en met 10 februari in Jerez al ingezet kan worden. De MP4-27 zal begin februari in het McLaren-hoofdkwartier in Woking gepresenteerd gaan worden.

Politie: Meer coffeeshops in Helmond

Ondanks twee aanslagen op een coffeeshop in Helmond in 2010 en de bedreiging van burgemeester Fons Jacobs die in dezelfde context werd genoemd, adviseert de politie de gemeente om weer een tweede en mogelijk nog een derde coffeeshop te openen. Het college van Helmond heeft de voorkeur voor een of twee coffeeshops, maar laat de keuze aan de gemeenteraad.

Dat blijkt uit uitgebreide documentatie die het college vrijdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Na een lange discussie opende in Helmond in 2010 een tweede coffeeshop. De coffeeshop bleef vanwege twee gewelddadige aanslagen niet lang open. Op last van de burgemeester werd de shop uiteindelijk definitief gesloten.

De politie zegt dat er in Helmond markt is voor meer dan een coffeeshop. Uit een dreigingsanalyse blijkt dat er op dit moment geen informatie bekend is dat een uitbreiding van het aantal coffeeshops tot activiteiten vanuit het criminele milieu leidt, zeggen politie en justitie.

De Toppers geven derde show op Hemelvaartsdag

De Toppers hebben weer een concert toegevoegd aan Toppers in Concert 2012. René Froger, Gerard Joling en Jeroen van der Boom staan ook op 17 mei, Hemelvaartsdag, in de Amsterdam ArenA. Dat hebben ze vrijdag bekendgemaakt.

Wegens grote belangstelling werd eerder al een concert op 18 mei toegevoegd aan de oorspronkelijke show van 19 mei. Met het toegevoegde optreden komt de teller van het aantal Toppers-concerten op 25 in acht edities. Kaarten voor de extra show zijn inmiddels verkrijgbaar.

Froger, Joling en Van der Boom worden bijgestaan Paul de Leeuw en Glennis Grace tijdens deze editie van Toppers in Concert, die het thema The Love Boat draagt. Gordon stapte uit De Toppers na de concertreeks van vorig jaar.

[Dakar] Coma pakt leiding over bij motoren

Marc Coma heeft twee etappes voor het einde de leiding overgenomen in de Dakar-rally. De Spaanse motorrijder was in de etappe over 225 kilometer van Arequipa naar Nasca de snelste in de klassementsproef. Zijn directe concurrent Cyril Desprès werd vierde op bijna vier minuten, waardoor de Fransman de leiding verloor.

In het klassement staat Coma nu ruim anderhalve minuut voor op Deprès. De beste Nederlander in het klassement is nog steeds Frans Verhoeven, die wel zakte naar de vijftiende plaats. Henk Knuiman staat een kleine vier minuten achter hem op de zestiende plek.

Oud-coach Real Madrid Miljanic (81) overleden

Voormalig Real Madrid-coach Miljan Miljanic is vrijdag op 81-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Servische voetbalbond. Volgens Servische media overleed hij aan de gevolgen van kanker. Miljanic was tussen 1974 en 1977 coach van Real Madrid. Hij won met de Koninklijke twee landstitels en veroverde eenmaal de Copa del Rey.

Voor zijn komst naar Madrid was Miljanic succesvol bij Rode Ster Belgrado. Van 1996 tot en met 1974 had hij die ploeg onder zijn hoede, wat resulteerde in vier Joegoslavische landstitels en drie bekers. In 1974 leidde hij als bondscoach Joegoslavië ook naar het WK en dat herhaalde hij in 1982. Miljanic coachte ook Valencia nog.


Oud-coach Real Madrid Miljanic (81) overleden (Foto: Novum)

Dark Souls-petitie trekt aandacht Namco Bandai

Internetpetities staan niet bekend om hun doeltreffendheid. Maar als je internetpetitie na één week al voorzien is van ruim 66.000 handtekeningen is er de kans dat het begint op te vallen. Het is Namco Bandai opgevallen dat veel pc-gamers inderdaad zitten te wachten op Dark Souls.

Vorige week opperde een Namco-vertegenwoordiger het idee om een petitie op te starten om Dark Souls ook naar pc te krijgen. Deze petitie werd gestart en er werd massaal gereageerd. Zo massaal dat een admin op het forum van Namco Bandai het volgende bericht heeft gepost:

Damn you are amazing!

I honestly wasn't expecting such a massive support. My boss(es) even came to talk to me about this, after it explodes all around the world. If you wanted to have the attention of Namco Bandai Games, now you have it.
The future is in your hands, and I hope you will keep supporting this.

I make a personal objective to make sure every relevant people in Namco Bandai Games is in touch with this formidable effort.

Of Dark Souls daadwerkelijk naar pc gaat komen is dus nog onduidelijk, maar Namco Bandai heeft in ieder geval door dat er voldoende animo voor er is. Wil je dat Dark Souls naar pc komt en heb je nog niet getekend? Dan is de petitie hier te vinden.

Mourinho weigert over Barça te praten

Er zijn twee Clásico's bij in Spanje door de komende kwartfinale van de Copa del Rey. Maar Madrid-trainer Jose Mourinho wil nog niet zo ver vooruit kijken.

De wedstrijden tussen de twee giganten in Spanje worden gespeeld op 18 en 25 januari. Tot die tijd wil de Portugese trainer zich eerst nog richten op de competitie.

Op een persconferentie haalde Mourinho ouderwets uit naar de verzamelde pers. "Het heeft geen zin om over Barcelona of de Copa del Rey te praten. Voor jullie zou dat wel goed zijn. Op die manier verkopen jullie meer en hoeven jullie niets te verzinnen of te liegen", vertelde hij vinnig.

"Jullie zullen het moeten doen met de dagen voor de Clásico's en dat is ook wel goed. Zo werken jullie tegelijkertijd wat minder. Ik ga nu niet één seconde besteden aan een wedstrijd die me helemaal niet interesseert."

Over de Primera División en de vijf punten voorsprong op de rivaal wilde Mourinho wel praten. "Tegen Racing Santander en Levante hebben we in drie dagen tijd vijf punten verspeeld. Onze voorsprong lijkt ruim, maar het ligt er maar aan hoe je presteert. Bij een gelijkspel of een nederlaag slinkt de voorsprong aanzienlijk. Het is zeker geen definitieve voorsprong."

Just Dance-serie passeert 25 miljoen

Ubisoft heeft bekendgemaakt dat de Just Dance-serie in zijn totaliteit meer dan 25 miljoen stuks verkocht heeft. De in oktober 2011 uitgebrachte Just Dance 3 verkocht in zijn eentje meer dan zeven miljoen stuks.

De Just Dance-serie bestaat uit Just Dance, Just Dance 2, Just Dance 3, Just Dance Kids, Just Dance Kids 2 en Just Dance Summer Party. In december heeft Ubisoft al aangegeven dat Just Dance 3 de best verkochte game was in Amerika voor Kinect, Move en Wii.

Nintendo brengt WiiWare demo's terug

SNEL!!! Start je Wii op en download alle vijftig demo's die vandaag automagisch weer te downloaden zijn voordat ze weer weg zijn. Nintendo heeft vandaag zonder aankondiging namelijk alle vijftig demo's die de afgelopen jaren zijn verschenen en verdwenen weer online gezet.

In 2009 mochten vijf ontwikkelaars van Nintendo een demo online zetten op WiiWare. Enkele maanden later zijn alle vijf de demo's er af gehaald door Nintendo. Eind 2010 mochten er plotseling weer ontwikkelaars demo's op WiiWare zetten alhoewel voor gelimiteerde tijd want langzaam aan verdwenen ook al die demo's weer.

Nu heeft Nintendo zonder blikken of blozen alle demo's die er ooit zijn geweest weer online gezet. De reden waarom is onbekend maar misschien heeft het te maken met de goede verkopen van Monster Hunter 3G in Japan die vooraf een demo had gekregen.

Abu Dhabi wint havenrace voor eigen publiek

Abu Dhabi Ocean Racing heeft vrijdag de havenrace in Abu Dhabi tijdens de Volvo Ocean Race gewonnen. Voor eigen publiek bleef de thuisploeg de Franse boot Groupama en Camper uit Nieuw-Zeeland voor. Puma werd vierde voor Telefonica. Abu Dhabi Ocean Racing nam met de zege revanche voor het tweede deel van de tweede etappe. Daarin kwam het thuisteam als laatste aan.

In het algemeen klassement blijft Telefonica aan de leiding. De Spaanse deelnemer heeft 68 punten, zes meer dan Camper. Groupama staat nu op 47 punten. Puma en Abu Dhabi Ocean Racing volgen op gepaste afstand met respectievelijk 31 en 25 punten. Team Sanya staat nog altijd op vier punten, maar de Chinezen hopen daar nog wat aan toe te voegen door het eerste deel van de tweede etappe alsnog te voltooien.


Abu Dhabi wint havenrace voor eigen publiek (Foto: Novum)

Vader Flores boos om 'luxe' detentie Joran

De vader van de vermoorde Stephany Flores, Ricardo Flores, is boos omdat Joran van der Sloot privileges in de gevangenis in Peru geniet. Hij zei dat na de veroordeling van de Nederlander voor het vermoorden van zijn dochter. Er is onder meer een mobiele telefoon bij Joran aangetroffen, aldus Ricardo Flores.

De vader van Stephany sprak zijn hoop uit, dat deze situatie zal veranderen: "In de gevangenis heeft hij een beter leven dan op straat. Het is hier geen 5-sterren hotel."

Het Nationale Instituut voor Penitentiare Inrichtingen (INPE) in Peru gaat op basis van het vonnis bekijken of Van der Sloot al dan niet wordt overgeplaatst naar een andere gevangenis. Ook zal worden besloten of hij alleen in een cel blijft, vertelt een woordvoerster van het INPE tegen het ANP.

Vader Flores boos op'luxe' detentie Joran
Vader Flores boos om 'luxe' detentie Joran (Foto: ANP)

'Black Ops doet het beter dan Modern Warfare 3'

In 2011 is de totale gamesmarkt met zo'n 13% gezakt in Engeland en waar Modern Warfare 3 in de gehele wereld records neerzet heeft de game in Engeland het slechter gedaan dan Black Ops in 2010.

Waar Modern Warfare 3 vanaf zijn launch tot en met 31 december 2.814.609 stuks verkocht heeft, heeft Black Ops in exact dezelfde periode in 2010 zo'n 3.266.298 stuks verkocht. De Call of Duty-franchise was niet de enige serie die zakte in verkoopcijfers: FIFA 12 verkocht in 2011 zo'n 196.929 stuks minder dan in 2010, dezelfde periode.

The Cabin in The Woods opent SXSW Filmfestival

The Cabin in The Woods is dit verkozen als openingsfilm op het SXSW Festival. Het filmfestival vindt plaats in Austin, Texas, en vindt plaats van van 9 tot 17 maart.

In de film gaat een vijftal vrienden naar een afgelegen hut in het bos. Al snel ontdekken ze echter dat ze dat beter niet hadden kunnen doen. Het verhaal klinkt voorspelbaar maar toch weet Whedon er een originele draai aan mee te geven. The Cabin In The Wood is geregisseerd door Drew Goddard die met deze film zijn regiedebuut maakt. 

Goddard werd bekend met zijn scripts voor onder meer Cloverfield en de tv-series Alias en Lost. Goddard werkt momenteel aan het scenario voor Spielberg's Robopocalypse. Het scenario voor The Cabin in The Woods is geschreven door Joss Whedon. Whedon maakte eerder naam met films als Serenity en de tv-serie Firefly.

Op het SXSW Festival zijn ook de wereldpremières te beleven van onder meer Neil Berkeley's Beauty Is Embarrassing, Jonas Åkerlunds Small Apartments en Ciarán Foy's Citadel. Ook zal de sromme film The Oyster Princess van Ernst Lubitsch, uit 1919, worden vertoond met muzikale begeleiding van de band Bee vs. Moth.


The Cabin in The Woods.

Firefall en Destructoid op zwart uit protest tegen SOPA

Volgende week beginnen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de gesprekken omtrent de SOPA-wetgeving. Deze omstreden wetgeving heeft al de nodige kritiek gehad. Steeds meer game-ontwikkelaars keren zich tegen SOPA en voeren op hun eigen manier actie.

Studio Red 5 heeft aangegeven hun huidige online bèta van Firefall aankomende maandag voor 24 uur offline te halen. Tevens zullen zij niet deelnemen aan de komende E3, aangezien dit evenement georganiseerd wordt door de SOPA-steunende Entertainment Software Association. "We are extremely disappointed in this misguided legislation. We are also ashamed of the ESA for supporting a bill which is clearly not in the best interests of gamers or the game industry," aldus CEO Mark Kern. "This bill, and it's sister bill, Protect IP, will shut down live streaming, shout casting, user generated content and have a chilling effect on game innovation and social media." Kern voegt hieraan het volgende toe: "We issue a call to all our industry peers, including developers, publishers and game press, to join us in letting the ESA know they do not represent our views on this issue, and strongly oppose SOPA and PIPA."

Gamesite Destructoid heeft aangegeven mee te doen aan deze actie en zal zodoende aankomende maandag ook op zwart gaan. "On January 18th members of the House Committee will be discussing PIPA/SOPA in Washington, D.C. and, like many of our friends, Destructoid will be blacking-out in protest of legislation that would allow DNS and Search Engine Blocking," aldus oprichter Niero Gonzalez. "If you think this blog post is annoying and not about videogames, wait until you can't reach our site at all because you won't have the power to decide what websites you can and cannot reach."

Na eerdere kritiek van Epic, 38 Studios, THQ en MLG heeft ook Runic zich uitgesproken tegen SOPA. "We at Runic Games oppose the SOPA/PIPA legislation and we encourage you to do the same," is er te lezen op het forum van hun site. Het Amerikaanse senaat zal waarschijnlijk na het reces op 24 januari een oordeel vellen over de nieuwe wetgeving.

RayForce beschikbaar voor iOS

Arcadeklassieker RayForce van Taito is vandaag uitgekomen in de App-store. De game klassieker uit 1993 is aangepast voor de iPhone en bevat een autofire zodat het spel makkelijker te bedienen is op mobiele apparaten.

Mocht je toch handmatig willen schieten dan is dit ook een mogelijkheid. De game ondersteunt GameCenter voor wereldwijde scores en kost €9,99 in de App-store. Bekijk hieronder gameplay van de iOS-versie.

Louwman neemt failliet autobedrijf Hessing over

De Louwman Groep neemt de failliete auto-importeur en -dealer Hessing over. Het bedrijf heeft overeenstemming met de curator bereikt over een doorstart, inclusief de prominente showroom langs de A2 bij Utrecht. Er worden geen financiële details naar buiten gebracht, zegt een woordvoerder.

De verkoop- en serviceactiviteiten worden zo snel mogelijk hervat, met een groot deel van de voormalige medewerkers. Maar daarover zijn nog gesprekken gaande. Louwman laat vrijdag weten 'een zonnige en solide toekomst voor de exclusieve auto in de Nederlandse markt' te zien.

De Louwman Groep bestaat uit 36 dealerbedrijven in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Den Haag en Amersfoort. Het bedrijf verkoopt onder meer nieuwe en gebruikte auto's van de merken Toyota, Lexus, Suzuki, Chrysler, Jeep en Dodge en is ook actief op het gebied van reparaties, onderhoud, financiering en verzekering.

Hessing werd begin deze week failliet verklaard. Het bedrijf importeerde dure merken als Bentley, Lamborghini, Maserati en Rolls-Royce. Eigenaar was F.M. Hessing, die zich had verslikt in een mislukt vastgoedproject bij Bilthoven. Louwman voert gesprekken met alle merken.

Mojang werkt aan drie nieuwe titels

Ontwikkelaar Mojang is momenteel met drie nieuwe titels bezig waarvan er mogelijk twee al in het eerste halfjaar van 2012 uit zullen komen. Mohang CEO Carl Manneh heeft dit tegen Edge Online gezegd.

Markus "Notch" Persson, bedenker van Minecraft, is bezig met een project waar eigenlijk nog heel weinig van bekend is omdat het allemaal in de beginfase zit. Naast dit project zijn andere ontwikkelaars in Majong bezig met twee andere projecten die misschien al dit halfjaar uit zullen komen.

Manneh geeft aan eigenlijk niks te kunnen zeggen over de projecten vanwege allemaal clausules en dergelijke maar verwacht dat de projecten een grote impact zullen hebben voor Mojang komend jaar.

Joran van der Sloot veroordeeld tot 28 jaar cel

Joran van der Sloot is vrijdag door een Peruaanse rechtbank veroordeeld tot 28 jaar cel voor de moord en beroving van de 21-jarige Stephany Flores in mei 2010. Justitie had dertig jaar geëist. Ook moet hij zo'n vijftigduizend euro betalen.

De rechters hebben twee jaar aftrek gegeven, onder meer omdat Van der Sloot heeft bekend en spijt heeft betuigd. De Nederlander kwam erg nerveus over terwijl hij luisterde naar de aanklager en de rechter. Hij zweette en sloot af en toe zijn ogen.

Het lijkt erop dat in ieder geval de familie Flores tevreden kan zijn met de uitspraak. Als de straf op twintig jaar of lager zou uitkomen, wilden de nabestaanden van de omgekomen Peruaanse in hoger beroep gaan. Van der Sloots raadsman José Jiménez Navarro had aangekondigd bij een geringe aftrek hetzelfde te doen. Een eventueel hoger beroep duurt maanden en is niet openbaar.

Een verdere verlaging van zijn straf kan Van der Sloot krijgen door goed gedrag en door te werken in de gevangenis. Voor twee dagen werken krijgt hij een dag aftrek van zijn straf. Ook wordt de tijd dat Van der Sloot al heeft vastgezeten afgetrokken van de straf waartoe hij is veroordeeld.

Waarschijnlijk moet Van der Sloot ook de rest van zijn straf uitzitten in de zwaarbewaakte Miguel Castro Castro-gevangenis in de hoofdstad Lima. Mogelijk kan hij in de toekomst een deel van zijn straf in Nederland uitzitten als een uitleveringsverdrag tussen beide landen wordt geratificeerd.

Met de veroordeling van de 25-jarige Van der Sloot komt een eind aan een slepende rechtsgang sinds Van der Sloot vorig jaar juni in Chili werd opgepakt voor de dood van Flores. Van der Sloot was aanvankelijk naar Peru gekomen om te pokeren in de chique wijk Miralfores in Lima. Van der Sloot bracht de avond van 29 op 30 mei 2010 door met Stephany Flores in het casino Atlantic City. Na het spelen vertrokken ze samen naar het nabijgelegen hotel Tac, waar Van der Sloot logeerde.

Wat er precies in de hotelkamer heeft plaatsgevonden is niet door een nieuwe getuigenis van Van der Sloot opgehelderd. Volgens de aanklacht van justitie, die Van de Sloot heeft geaccepteerd, heeft hij haar geslagen en gewurgd, waardoor zij om het leven kwam. Van der Sloot is daarop met persoonlijke bezittingen van Flores vertrokken. Met behulp van drie Peruanen wist hij te ontkomen. Aangezien zij zich niet neerleggen bij de aanklacht van justitie gaat het proces tegen hen door.

De advocaat van Van der Sloot verklaarde woensdag dat zijn cliënt psychische klachten heeft. Dit zou onder meer komen door de media-aandacht die de Nederlander ten deel valt sinds de verdwijning van de 18-jarige Amerikaanse Natalee Holloway op 30 mei 2005 op Aruba. Dit gebeurde precies vijf jaar voor de dood van Flores. Van der Sloot is altijd de hoofdverdachte in deze verdwijningszaak gebleven, maar werd nooit veroordeeld. Donderdag werd bekend dat de tiener door een Amerikaanse rechter officieel dood is verklaard. Haar lichaam is nooit gevonden.

Een advocaat van haar moeder Beth Holloway liet deze week weten dat de Amerikaanse autoriteiten na de veroordeling van Van der Sloot willen proberen hem naar de Verenigde Staten te halen. In de staat Alabama wordt hij namelijk verdacht van het afpersen van de familie Holloway. Tegen betaling van 25 duizend dollar zou Van der Sloot vertellen waar het lichaam van Natalee Holloway zou liggen. Deze informatie heeft hij nooit echter prijsgegeven.


Joran van der Sloot veroordeeld tot 28 jaar cel (Foto: Novum)

Angelina Jolie had geestelijke inzinking

Angelina Jolie heeft tijdens de opnamen van haar regiedebuut een inzinking gehad. De klus viel de 36-jarige actrice en vriendin van Brad Pitt zo zwaar, dat ze het even niet meer zag zitten. "Ik had een totale emotionele inzinking onder de douche, waar Brad me huilend aantrof", zegt ze tegen tijdschrift Marie Claire.

De oorlogsfilm die Jolie schreef en regisseerde, In the Land of Blood and Honey, gaat over de liefde tussen een Bosnische vrouw en haar Servische beul. "Ik voelde een gigantische verantwoordelijkheid en voelde me daardoor erg klein", vertelt de actrice. "Wie ben ik om deze klus te klaren?"

Jolie zette toch door en dat was niet voor niets. In the Land of Blood and Honey ontving een Golden Globe-nominatie. De Bosnisch gesproken film is genomineerd in de categorie Beste niet-Engelstalige film.

Steven Spielberg regisseert Jurassic Park 4 niet

Steven Spielberg is niet van plan op de regisseursstoel te kruipen voor de vierde Jurassic Park-film. Toch is hij wel betrokken bij de film. "Ik kan vertellen dat ik de film niet ga regisseren, maar wel produceren", zegt de regisseur tegen de Amerikaanse filmsite Collider.

Wanneer de vierde Jurassic Park moet verschijnen en wie die dan wel regisseert, is nog niet duidelijk. Spielberg regisseerde in 1993 de eerste film over dinosauriërs in de moderne tijd. Vier jaar later nam hij ook de tweede voor zijn rekening. Joe Johnston deed in 2001 Jurassic Park 3.

De 65-jarige Spielberg kondigde aan in september aan zijn film Robopocalypse te beginnen. De regisseur heeft vorig jaar de animatiefilm The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn en het drama War Horse afgeleverd. Hij produceert dit jaar de tweede film over Kuifje. Peter Jackson regisseert die, waardoor de rollen zijn omgedraaid.

"Het scenario wordt momenteel geschreven," zegt Spielberg. Jackson heeft de eerste avonturenfilm geproduceerd over de Belgische stripheld Kuifje, in het Engels Tintin genaamd. "Peter begint dit jaar met de film, als hij klaar is met The Hobbit."

Spielberg spreekt nog de hoop uit een derde Kuifje-film te kunnen regisseren. "Ik hoop dat ik de derde kan regisseren, want ik vond het zo leuk om die eerste te maken."

Rondvliegende ledematen in Neverdead

Er zijn nieuwe screenshots opgedoken van Neverdead, het nieuwe project van Shinta Nojiri en Rebellion Software dat uitgegeven wordt door Konami.

Nojiri werkte eerder mee aan de Metal Gear Solid-serie met Kojima Productions. De hoofdpersoon is de onsterfelijke held Bryce Boltzmann die samen met zijn partner Arcadia werkt voor een bureau dat demonische vloeken opheft. Als demonen uit het begin der tijden op de hedendaagse aarde verschijnen, moeten spelers Bryce helpen met zijn missie de vijandige insluipers te zoeken en vernietigen.

Wanneer Bryce wordt aangevallen, kunnen al zijn ledematen worden verscheurd maar zal Bryce toch blijven leven. Bryce kan zijn ontbrekende ledematen weer zelf bevestigen, en zelfs als alle ledematen zijn afgehakt kun je als speler het hoofd laten rondrollen, op zoek naar de verloren onderdelen. Spelers kunnen ook gebruikmaken van hun geamputeerde lichaamsdelen als wapens, het gooien van wapens in groepen monsters, of door het gooien van je hoofd in onbekende gebieden, waardoor je toegang krijgt tot nieuwe delen van de NeverDead-kaart.

Neverdead komt 3 februari uit voor PlayStation 3 en Xbox 360. 

NeverdeadNeverdead

NeverdeadNeverdead

NeverdeadNeverdead

NeverdeadNeverdead

NeverdeadNeverdead

NeverdeadNeverdead

Leers: Albayrak pas na onderzoek terug

Minister Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) wil dat Nurten Albayrak niet aan het werk gaat als algemeen directeur van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zolang het onderzoek door een speciale commissie naar de vermeende misstanden bij de organisatie is afgerond.

Dat heeft hij aan de Raad van Toezicht op het COA gevraagd, zo valt op de maken uit een brief van de minister aan de Kamer. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde maandag dat het op non-actief stellen van de directeur tijdelijk moest zijn.

Leers stelt uit het vonnis vast dat het op non-actief stellen door de raad van toezicht op zich niet wordt betwist. Het hof begrijpt ook dat het onderzoek beter kan worden uitgevoerd als Albayrak in de onderzoeksperiode niet werkt.

Leers: Albayrak pas na onderzoek terug
Leers: Albayrak pas na onderzoek terug (Foto: ANP)

1,8 miljoen euro geconfisqueerd bij autoverhuurder

De nationale recherche heeft dinsdag van de Rotterdamse directeur van een autoverhuurbedrijf ruim 1,8 miljoen euro, een speedboot en een oldtimer afgepakt. Het bedrijf van de man is vermoedelijk betrokken geweest bij internationale drugstransporten.

De 47-jarige Rotterdammer is aangehouden en vrijdag door de rechter-commissaris langer vastgezet. Een 27-jarige vrouw die ook werd opgepakt is vrijdag vrijgelaten, meldt het Openbaar Ministerie.

Het geld werd gevonden in een kluis bij een bank en in een verborgen ruimte onder de spoelbak en twee kluizen in een woning in Berkel en Rodenrijs. De vrouw was aanwezig in die woning. Ook werden een revolver, een doos scherpe munitie, een busje traangas, drugsweegschalen, een motor, een bromfiets en nog een personenauto in beslag genomen.

De drugstransporten waarbij het bedrijf van de Rotterdammer betrokken zou zijn geweest, betroffen onder meer partijen van 1200 en 1500 kilo cocaïne die in 2006 in Zweden en Polen zijn onderschept. De drugs hadden als afleveradres het bedrijfspand waar de speedboot en oldtimer zijn geconfisqueerd.

In september werden in het onderzoek naar drugshandel en witwassen al twee verdachten in Rotterdam aangehouden. Destijds nam de politie ruim 21 kilo cocaïne en 343.375 euro aan contant geld in beslag.

'Xbox Live-hackers actief via Xbox.com'

Eurogamer heeft zich de afgelopen weken gebogen over Xbox Live-gebruikers waarvan het account gehacked zou zijn. Nu blijkt dat deze hacks allemaal gebeuren via de website van Xbox.com.

Alhoewel Microsoft heeft aangegeven dat de accounts niet gehacked zouden zijn maar dat het door 'oplichting' zou komen hebben ze wel enkele vergoedingen gedaan voor de gedupeerde gebruikers. Website analoghype.com heeft van ene Jason die zelf slachtoffer is geweest begrepen dat de accounts gehacked worden via Xbox.com.

Door Windows Live-gebruikersnamen uit te proberen met een fout wachtwoord komt er boven te staan of een account bestaat of niet. Bestaat het account dan kan een hacker met brute kracht proberen binnen te komen. Normaliter krijg je na een aantal foutieve pogingen iets waarmee je je account moet verifiëren. Maar daarbij komt ook een linkje dat je het kan proberen met een ander account. Een goede hacker zou dus met een script kunnen zorgen dat dit allemaal automatisch gaat.

Eurogamer heeft contact gezocht met Microsoft en die hebben aangegeven op de hoogte te zijn.

Ren door alle dimensies in Crush3D

Het spel Crush3D is vandaag uitgekomen voor Nintendo 3DS en SEGA heeft ter ere van dit feit een launch-trailer uitgebracht.

Deze platformer zit vol met puzzels die gebruikmaken van de extra dimensie die de handheld toevoegt. Danny (nee, niet dé Danny) zit in de problemen en is in een alternatieve wereld terechtgekomen. Door zijn knikkers terug te vinden moet de speler Danny weer in de echte realiteit zien te komen. Door slim gebruik te maken van 3D maar ook 2D kun je verder geraken in de vijftig levels die het spel biedt.

[WRC] Abbring in juniorprogramma Volkswagen

Kevin Abbring is opgenomen in het juniorprogramma van het World Rally Championshipteam van Volkswagen. De 22-jarige Nederlander zal samen met de Noor Andreas Mikkelsen een Skoda Fabia S2000 delen, terwijl Sébastien Ogier de kopman van het team is.

Volkswagen zal in 2013 in het WRC-kampioenschap gaan racen met een Polo R en zet ter voorbereiding hierop een Fabia S2000 in. Vorig jaar kregen een aantal coureurs de kans zich te bewijzen waarbij Mikkelsen en Abbring de meeste indruk maakten. De Nederlander viel op door zijn goede prestaties in de Rally van Wales. Ook won hij de prijs van beste rijder van de FIA Young Excellence Driver Academy.

"Kevin heeft het fantastisch gedaan in de Rally van Wales. Wij denken dat hij één van de beste jonge rallyrijders ter wereld is. We zijn er zeker van dat hij net als in Groot Brittannië fantastische prestaties zal leveren," zei de motorsportbaas van Volkswagen Kris Nissen.

Abbring zal volgende week in Monte Carlo het spits afbijten voor zijn nieuwe werkgever. "Het is een enorme eer om in hetzelfde team te zitten als Ogier. Ik schaar Sébastien tot de topdrie rallycoureurs van dit moment. Van hem kan ik veel leren. Net als zijn navigator Julien Ingrassia is het een bovendien een heel aardige collega," zei de Nederlander.

Hells Angel met wapenarsenaal opgepakt in Huizen

Een 44-jarige Hells Angel is dinsdag aangehouden nadat in zijn woning in Huizen een wietkwekerij, een pistool en een collectie verboden messen waren ontdekt. De rechter-commissaris van de rechtbank in Utrecht heeft vrijdag besloten dat de man langer mag worden vastgehouden, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

De wietkwekerij stond in een slaapkamer en is ontmanteld. Op de salontafel in de woonkamer lagen een verboden mes en een telescoopvizier voor een luchtbuks. Onder de tafel ontdekten agenten een dolk, een grote stiletto en een vlindermes. In een plastic tas trof de politie ook een pistool, een gevulde patroonhouder en een gevuld reservemagazijn aan.

Doorzoeking van de woning leverde verder nog een houten knuppel, een leren knuppel met een metalen vulling, een kruisboog met een pistoolhandvat en een grote collectie verboden messen op. De verzameling bestaat onder meer uit een soort kapmes, een fileermes, een mes met twee snijkanten, een werpmes en een mes met een bloedgeul.

De Hells Angel heeft volgens het OM verklaard dat hij wapens interessant vindt. Hij wist dat het vuurwapen was doorgeladen. De wietplanten waren een paar dagen voor de doorzoeking van de politie geoogst. hij betaalde niet voor de stroom voor de kwekerij.


Hells Angel met wapenarsenaal opgepakt in Huizen (Foto: Novum)

Debat onverdoofd ritueel slachten uitgesteld

Het vervolg van het debat over het verbod op het onverdoofd ritueel slachten in de Eerste Kamer wordt tot zeker mei uitgesteld. Reden is dat Marianne Thieme (PvdD) eerder dan gepland met zwangerschapsverlof gaat, laat haar partij vrijdag weten. De senaat zou op 17 januari verder praten over de initiatiefwet van Thieme.

Thieme legt op medisch advies haar Kamerwerk per direct neer en niet pas op 24 januari. Dat heeft tot gevolg dat het debat over onverdoofd ritueel slachten moet worden uitgesteld tot haar terugkeer in mei.

De fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren wordt tijdens haar afwezigheid als Kamerlid vervangen door Anja Hazekamp, nu nog Statenlid in Groningen. Esther Ouwehand neemt tijdens de afwezigheid van Thieme het fractievoorzitterschap op zich.


Debat onverdoofd ritueel slachten uitgesteld (Foto: Novum)

Wolfsburg hengelt weer aanwinst binnen

VfL Wolfsburg blijft investeren in de spelersgroep. De Duitse club legde vrijdag Ricardo Rodriguez vast. De 19-jarige Zwitser komt over van FC Zürich en tekende een contract voor 4,5 jaar. Rodriguez is al de achtste versterking voor Wolfsburg, dat eerder onder meer de Portugees Vieirinha en Giovanni Sio uit Frankrijk contracteerde.

"Ricardo is een groot talent", zegt trainer Felix Magath op de clubsite. "Hij was bij Zürich niet meer weg te denken uit de ploeg, speelde ook een goede rol in de Europa League en heeft ook al gespeeld voor de Zwitserse nationale ploeg."

Rodriguez debuteerde twee seizoenen terug en kwam sindsdien tot 35 competitieoptredens en twee goals. Voor de Zwitserse nationale ploeg speelde hij vier interlands.

Apenstreken in Super Monkey Ball

SEGA heeft vandaag een nieuwe trailer van de PSVita-game Super Monkey Ball: Banana Splitz vrijgegeven. helaas nog geen gameplaybeelden, maar de uitgever laat zien wat ongeveer de bedoeling is van het spel.

In deze game maak je gebruik van de bewegingsensoren in de handheld, maar kun je ook blazen of de twee joypads gebruiken om de apen door de verscheidene levels te manouvreren. Er zijn vijf werelden, acht soorten minigames en je kunt je eigen werelden creëren door middel van de camera van de Vita. Hiernaast heeft Sega ook bekendgemaakt dat er multiplayer in het spel zal zitten voor vier spelers door middel van Wi-Fi. Met de GPS-module van de Vita kun je zien hoe je in de ranglijsten staat in jouw buurt, maar natuurlijk is dat ook globaal te bekijken.

Super Monkey Ball: Banana Splitz verschijnt in de zomer van 2012, exclusief voor PSVita.

Vanilla Ice raakt huis toch niet kwijt

Vanilla Ice heeft voorkomen dat hij zijn huis kwijtraakt. De 44-jarige rapper werd onlangs geconfronteerd met een mogelijke beslaglegging op zijn woning, omdat hij nog een schuld had openstaan. Die heeft hij inmiddels voldaan, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Vanilla Ice woont in een exclusief complex in Florida. Zeven jaar geleden vernietigde een orkaan enkele palmbomen op het terrein. De bewonersvereniging bracht per bewoner 2800 dollar in rekening om de bomen te vervangen, maar de rapper kwam nooit over de brug.

De bewonersvereniging stapte onlangs naar de rechter, omdat de schuld inmiddels was opgelopen tot 4100 dollar. Volgens de advocaten van Vanilla Ice was hij echter helemaal 'niet op de hoogte van enige openstaande bedragen'. "Toen hij was ingelicht over de situatie was het direct opgelost."

Agressieve Kampenaar moet dag meelopen met politie

Een 22-jarige man uit Kampen die het na een avondje stappen voorzien had op de politie en agenten belaagde en bedreigde, moet voor straf een dagje met de politie meelopen. Dat heeft de politierechter van de rechtbank in Zwolle vrijdag bepaald.

De rechter legde de man ook een werkstraf op van tachtig uur en twee weken voorwaardelijke celstraf. De meeloopdag is een bijzondere voorwaarde, licht een woordvoerder toe. De rechter hoopt dat de agressieveling zo inzicht krijgt in het werk van de politie en in wat agenten dagelijks allemaal naar hun hoofd geslingerd krijgen.

De Kampenaar moet ook zijn excuses aanbieden aan de agenten die hij bedreigde.

Mensen verminken in The Darkness II

Gamespot Engeland mocht aan de slag met The Darkness II en mocht dit ook filmen. In onderstaande filmpje zien we de eerste levels waar Jackie zijn krachten loslaat na een aanslag op zijn leven in een restaurant.

We zien goed hoe het 'Quad Wielding' in zijn werk gaat en hoe de donkere krachten van Jackie gebruikt worden. Daarnaast maken we ook kennis met The Darkling die Jackie helpt in zijn avontuur. The Darkness II staat gepland voor 10 februari voor Xbox 360 en PS3.

Ook FOK!games is in het verleden al aan de slag geweest met The Darkness II, dat lees je hier en hier.

Rus per ongeluk in bezit enorm wapenarsenaal

Een Russische dorpsbewoner is vrijdag korte tijd in het bezit geweest van een enorm wapenarsenaal. Hij kocht houten kratten die hij wilde gebruiken als brandhout. In de kratten trof hij echter tientallen kalasjnikovs, reserveonderdelen en munitie aan.

Volgens het Russische persbureau ITAR-Tass besloot een truckchauffeur vrijdag dat hij wat extra geld wilde verdienen door de houten kratten die hij vervoerde te verkopen. De houten kratten moesten van een wapenfabriek in het Oeralgebergte vervoerd worden naar een vuilnisbelt. De chauffeur wist echter niet dat in de kratten 79 kalasjnikovs, reserveonderdelen en 250 kisten met munitie zaten.

De dorpeling die de kratten kocht heeft het wapentuig overgedragen aan de lokale politie. Die doet nu onderzoek op het terrein van de wapenfabriek om te zien of er wel is voldaan aan de veiligheidsvoorschriften. Uit een voorlopig onderzoek is gebleken dat de wapens door het Russische ministerie van defensie naar de fabriek in Izjmasj waren gestuurd om vernietigd of hergebruikt te worden.

Nijmeegse parkeerders moeten beurs weer trekken

Vanaf zaterdag is het gratis parkeren in het centrum van Nijmegen voorbij. De parkeerautomaten doen het weer. De leverancier heeft de kinderziektes in de nieuwe apparaten verholpen, meldt de gemeente vrijdag. Sinds vorige week donderdag werd bij de automaten op straat in de binnenstad geen parkeergeld geïnd.

Eind december werden 260 nieuwe automaten geplaatst, maar de software zorgde voor problemen. De apparaten vielen uit of werkten te traag. Ondanks enkele pogingen de apparaten weer goed aan de praat te krijgen, lukte dit de leverancier niet. Daarop besloot de gemeente het parkeren bij de parkeerautomaten tijdelijk gratis te maken.

Ook op het P+R-terrein Waalsprinter, het Molenpoortdak en de terreinen Wedren, Julianaplein en Nassausingel hoeft niet te worden betaald. In de parkeergarages moest wel gewoon worden afgerekend.

De gemeente liep door de storing gemiddeld twintigduizend euro per dag aan inkomsten mis, zei een gemeentewoordvoerder eerder. Nijmegen wil dat gaan verhalen op de leverancier.

De gemeente laat weten er dit weekend nog wel rekening mee te houden dat niet alle parkeerders op de hoogte zijn van de nieuwe situatie.

[Upd] Blessure Cabral valt mee

Eerder vandaag werd bekend dat Feyenoord het zes weken lang moet stellen zonder Ricky van Haaren vanwege een ingescheurde enkelband. Vanmiddag raakte ook Jerson Cabral geblesseerd aan de enkel. Hij liep de kwetsuur op in een partijvorm tijdens het trainingskamp in Marbella.

De aanvaller werd met ijs op het gewricht van het veld gedragen. De medische staf weet nog niet wat de ernst zal zijn van de blessure, maar is er wel zeker van dat Cabral de oefenwedstrijd van komende zaterdag tegen FC Basel zal moeten missen.

Behalve Van Haaren en Cabral kampt ook aanvaller Sekou Cissé met een blessure aan de enkel.
 
Update 17:00 uur:

De blessure van Jerson Cabral lijkt mee te vallen. Tijdens een partijvorm op het trainingskamp in Marbella raakte de aanvaller geblesseerd aan de enkel. Volgens technisch directeur Martin van Geel valt de blessure mee: "Hij kan misschien zaterdag bij de oefenwedstrijd tegen FC Basel alweer van de partij zijn.”

Meisje steekt zich in brand in ziekenhuis

Een 16-jarig meisje heeft zichzelf in brand gestoken in een Belgisch ziekenhuis. Het gaat om een wanhoopsdaad wegens een gedwongen huwelijk, berichtten Belgische media vrijdag.

Het slachtoffer meldde zich donderdagavond bij de spoedopname van het ziekenhuis van La Louvière. Toen artsen niets konden vaststellen, verdween ze. Elders in het gebouw smeerde ze zich in met een desinfecterende gel. Ze stak zichzelf vervolgens met een aansteker in brand.

Het meisje liep zware brandwonden op, maar zou niet meer in levensgevaar verkeren. Sommige personeelsleden verkeerden in shock na de zelfverbranding.

Meisje steekt zich in brand in ziekenhuis
Meisje steekt zich in brand in ziekenhuis (Foto: ANP)

Barça mist Pedro in eerste El Clásico

Barcelona kan de komende drie wedstrijden niet beschikken over aanvaller Pedro. De 24-jarige Spanjaard liep donderdag in de bekerwedstrijd tegen Osasuna een spierblessure op en staat zeker tien dagen aan de kant. Door zijn blessure mist Pedro de competitieduels tegen Real Betis en Málaga en het eerste duel van El Clásico woensdag tegen Real Madrid, in het kader van de Copa del Rey.

Pedro stond begin november ook al drie weken aan de kant met een enkelblessure. De vijftienvoudig international maakt tot dusver een minder jaar door dan vorig seizoen. In 25 wedstrijden noteerde hij pas zeven doelpunten, waarvan slechts een in de Spaanse competitie.


Barça mist Pedro in eerste El Clásico (Foto: Novum)

Geloofwaardigheid Duitse president aangetast

De geloofwaardigheid van de Duitse president Christian Wulff lijdt onder de ophef rond een kredietaffaire en het boze telefoontje van het staatshoofd om onthullingen daarover uit de krant te houden. Dat blijkt uit een peiling die vrijdag door de televisiezender ZDF is gepubliceerd.

Volgens die peiling vindt nog maar 34 procent van de Duitsers Wulff geloofwaardig; 61 procent vindt dat niet. Toch vindt vijftig procent dat de president niet hoeft af te treden en 44 procent van wel, evenveel als een week geleden.

De CDU-politicus zou in zijn vorige functie als minister-president van de deelstaat Nedersaksen een zeer gunstige lening hebben afgesloten bij de vrouw van een bevriende zakenman.

Het massablad Bild bericht ondertussen dat Wulff met dienstreizen verdiende bonusmiles van Lufthansa heeft gebruikt op een privéreis. Op de terugvlucht van een vakantie van Miami naar Frankfurt in april 2007 zou hij daarmee de economyclass-stoelen van hemzelf, zijn vrouw en haar zoon hebben laten upgraden naar de businessclass.

De advocaat van Wulff ontkende volgens Bild in eerste instantie dat de omboeking had plaatsgevonden, later zei hij dat Wulff daarvoor privé verdiende bonusmiles had gebruikt. Volgens Bild had Wulff om een dergelijk saldo op zijn eigen Lufthansa-klantenkaart op te bouwen voor 210 duizend euro aan tickets moeten kopen.


Geloofwaardigheid Duitse president aangetast (Foto: Novum)

Nigeriaan smokkelde drugs in tuinsproeiers

Een 37-jarige Nigeriaan is vrijdag aangehouden op Schiphol op verdenking van het smokkelen van een partij cocaïne. Hij had niet alleen bolletjes met de harddrug geslikt, maar vermoedelijk ook coke verstopt in een partij tuinsproeiers die hij in zijn bagage bij zich had. De verdachte zat op een vlucht uit Curaçao.

Alle passagiers van het vliegtuig dat in de ochtend aankwam werden gecontroleerd. De marechaussee pakte de man op toen ze de bolletjes vermoedden. Daarna werden de tuinsproeiers aangetroffen. In een speciale uitpakruimte worden ze uit elkaar gehaald om te bepalen hoeveel drugs de verdachte precies bij zich had.

De eerste bolletjes coke hebben het lichaam van de verdachte volgens de marechaussee inmiddels verlaten.


Nigeriaan smokkelde drugs in tuinsproeiers (Foto: Novum)

[Upd] S&P verlaagt kredietwaardigheid Frankrijk

De euro zette vrijdagmiddag een scherpe daling in ten opzichte van de dollar. Dat gebeurde nadat Reuters had gemeld dat kredietbeoordelaar Standard & Poor's vrijdag met een afwaardering komt van de kredietwaardigheid van een aantal niet nader genoemde eurolanden. Het persbureau beriep zich op een hooggeplaatste regeringsbron binnen de eurozone.

De euro noteerde in de loop van de middag een koers rond de 1,27 dollar. In de ochtend stond de Europese munt nog boven de 1,28 dollar. Ook op de effectenbeurzen leidde het gerucht tot koersdalingen.

Update 16:35 uur
Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagt de kredietwaardigheid van een aantal eurolanden waaronder Frankrijk. Duitsland en de Benelux-landen blijven buiten schot. Dat meldt het Franse persbureau AFP op gezag van een bron bij de Franse regering.

Euro daalt op gerucht afwaardering eurolanden
Euro daalt op gerucht afwaardering eurolanden (Foto: ANP)

Trampolinespringster Lenders naar Spelen

Trampolinespringster Andrea Lenders heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen. De Nederlandse werd op een testevenement in Londen met 98,665 achtste en wist zo de Spelen te halen.

In Londen was een plaats bij de beste zes vereist, maar omdat een aantal springsters die voor Lenders eindigden al in het bezit waren van een startbewijs mocht de Nederlandse deze van de lijst wegstrepen en kwam ze zo op de geschoonde lijst bij de beste zes.

Het zullen voor Lenders haar tweede Spelen worden, want in Athene (2004) was ze er ook al bij. Daar haalde ze de finale die de mist inging, waardoor ze achtste werd. Om de Spelen in Londen te halen had de Nederlandse zich in november bij het WK voor het testevenement geplaatst.

Rutte: statement Wilders slaat nergens op

De bewering van PVV-leider Geert Wilders dat een hoofddoek een symbool is van de onderdrukking van de vrouw, 'is onzin en slaat nergens op'. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na de ministerraad.

Volgens hem is de stelling van Wilders veel te algemeen. Wilders bekritiseerde afgelopen zondag de koningin omdat zij bij een moskeebezoek een hoofddoek droeg.

Rutte zei dat alles wat de koningin in haar functie doet of zegt onder de ministeriële verantwoordelijkheid valt. Daarom had minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zondag al meteen geantwoord op de kritiek van de PVV. Rosenthal zei dat het bij moskeebezoek getuigt van respect om een hoofddoek te dragen.

Koningin Beatrix zei donderdag dat het 'echt onzin' is om te stellen dat het dragen van een hoofddoek onderdrukking van de vrouw legitimeert. "Onzin is nog een voorzichtige kwalificatie", zei Rutte. Inhoudelijk was de opmerking van de koningin "volstrekt terecht".

PVV-leider Geert Wilders heeft nog immer niet gereageerd op de uitspraak van het staatshoofd.

Rutte: statement Wilders slaat nergens op
Rutte: statement Wilders slaat nergens op (Foto: ANP)

[Upd] Grote uitslaande brand in Oirschot

Bij een bedrijf aan de Industrieweg in het Brabantse Oirschot woedt een grote uitslaande brand. In de omgeving worden grote rookwolken waargenomen.

Volgens Omroep Brabant meldt de brandweer dat het om een 'zeer grote brand' gaat. Er zijn ongeveer twintig brandweerwagens uitgerukt. Het gaat om het bedrijf Peacock Garden Products, een bedrijf dat tuinornamenten en tuinmeubels verpakt.

Update 15.18 uur:
Een ooggetuige meldt dat het dak van de hal van 100 bij 75 meter gedeeltelijk is ingestort. Rookwolken trekken over de A58. Of de snelweg daarom afgesloten moet worden, is nog niet bekend.

Hoewel er ambulances ter plaatse zijn, meldt de politie dat er vooralsnog niemand gewond is geraakt. Onduidelijk is of er mensen in het pand waren toen de brand uitbrak.

Update 16.05 uur:
De brand is onder controle. Ook de wegen in de omgeving die door de politie waren afgezet zijn weer vrijgegeven voor het verkeer. De snelweg hoefde niet afgesloten te worden.


Beelden van de brand

Abe's Oddysee intro in Minecraft

Dat Minecraft niet alleen maar leuk is om huisjes te bouwen wordt maar weer eens bewezen door de fan community van de Oddworld games. Over een periode van enkele maanden hebben ze een replica gebouwd van Rupture Farms, de fabriek waar Abe zijn maatjes uit moet redden in Abe's Oddysee. En wat kun je dan het beste doen als je toch een hele set tot je beschikking hebt? Dan neem je gewoon de intro van het spel op in Minecraft.

Fans van Oddworld zullen het zeker herkennen, maar is het ook goed gelukt? Oordeel zelf.

Moeder geeft dochter seksles

Een Australische rechter heeft deze week een vrouw naar de gevangenis gestuurd wegens verkrachting van haar 11-jarige dochter. De 37-jarige vrouw uit Sunshine Coast verdedigde zich door te zeggen dat ze haar kind slechts seksles gaf.

De vrouw heeft met haar gsm drie films gemaakt waarin ze haar jongste kind verkrachtte. Ook stelde ze haar bloot aan andere seksuele handelingen. Hiermee wilde ze 'antwoord geven op herhaaldelijke vragen', zo omschreef de moeder.

Volgens de rechter is de vrouw geobsedeerd door seks en heeft ze met haar 'egoïstische, criminele gedrag haar dochter het recht op een liefdevolle relatie met haar moeder ontnomen'. Desondanks toonde de rechter zich opvallend mild. Hij veroordeelde de moeder tot vier jaar cel, waarvan drie voorwaardelijk. Aangezien zij al negen maanden in voorarrest heeft gezeten, komt ze in april al weer op vrije voeten.

Digitale inkomsten EA meer dan één miljard

John Riccitiello, CEO van Electronic Arts, heeft bekendgemaakt dat ze in 2011 meer dan één miljard dollar aan inkomsten hadden door digitale content. Daarnaast gaat EA hun Interactieve Divisie reorganiseren.

Peter Moore, Frank Gibeau, Rajat Taneja en Kristian Segerstrale zullen deze divisie gaan ondersteunen en in de gaten gaan houden. Star Wars: The Old Republic, FIFA Ultimate Team en de Origin-service zullen onder andere in deze divisie gaan vallen.

“One year ago, we set a stretch goal to grow our digital business to $1 billion annually. I’m proud to say that we achieved that goal in CY11. Crossing the $1 billion threshold is an incredibly important milestone – congratulations!" Aldus Riccitiello

Formule 1-coureur Sutil eind januari voor rechter

Het proces tegen de Duitse Formule 1-coureur Adrian Sutil dient 30 en 31 januari. Dat heeft de rechtbank van München vrijdag bekendgemaakt. De coureur wordt beschuldigd van het toedienen van zwaar lichamelijk letsel aan Eric Lux, een van de eigenaars van renstal Lotus. De aanklagers eisen een jaar voorwaardelijke celstraf.

Sutil zou Lux in maart tijdens een feestje na afloop van de Grand Prix van China in een nachtclub aangevallen hebben en hem daarbij met een glas in het gezicht verwond hebben. Volgens de coureur gebeurde dat echter zonder opzet.

De Duitser reed de afgelopen vier jaar voor Force India, maar kreeg voor komend seizoen geen stoeltje toegewezen.

Accijns niet verlaagd ondanks hoge benzineprijs

Het kabinet is niet van plan de accijns op brandstoffen te verlagen nu de benzineprijs op recordhoogte staat. Dat heeft minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

"Het is altijd vervelend als je merkt dat je aan de pomp meer geld kwijt bent", zei Verhagen. Toch is hij niet van plan de pijn voor de automobilist te verzachten door de accijns te verlagen. "Als we dat doen, moeten we andere belastingen verhogen. Daar heeft de hardwerkende Nederlander net zo goed last van."

De bewindsman wees erop dat eerder uit onderzoek is gebleken dat de benzineprijs in Nederland niet kunstmatig hoog wordt gehouden. De kale benzineprijs is niet hoger dan in buurlanden. Wel zijn de accijnzen hoger.

De adviesprijs van benzine is nu 1,757 euro per liter. Dat is even hoog als het benzineprijsrecord, dat in april vorig jaar werd gevestigd.


Accijns niet verlaagd ondanks hoge benzineprijs (Foto: Novum)

Obama wil federale overheid afslanken

De Amerikaanse president Barack Obama vraagt het Congres vrijdag om een volmacht om de federale overheid af te slanken. Volgens Obama moet de enorme bureaucratie worden aangepakt om de federale overheid efficiënter te maken. Er spelen echter ook andere motieven, zoals de presidentsverkiezingen van november.

Kiezers zijn het slechte functioneren van de overheid zat en Obama wil laten zien dat hij de overheidsmachine in Washington beter wil laten draaien. Daarnaast wil hij de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat die kritiek op hem leveren hiermee dwingen uit te leggen waarom ze tegen het afslanken van de federale overheid zijn in een tijd van bezuinigingen.

Obama wil van het Congres een volmacht om reorganisaties door te voeren. De laatste president die een dergelijke volmacht kreeg was Ronald Reagan. Als het Congres instemt met het verzoek kan Obama plannen indienen die binnen negentig dagen door het Congres moet worden aangenomen of afgekeurd.

Volgens het Witte Huis licht Obama zijn voorstellen voor reorganisaties en fusies vrijdag toe. Het is dringend nodig dat Obama succes boekt. In zijn State of the Union van 2011, nu bijna een jaar geleden, beloofde Obama om met een voorstel te komen voor reorganisatie van de overheid.

De afgelopen decennia heeft de Amerikaanse overheid geen reorganisatie ondergaan. Verscheidene presidenten hebben pogingen gedaan, maar stuitten op politici die de plannen tegenhielden. Dat komt deels omdat 'efficiëntie' niets anders wil zeggen dan dat er ontslagen gaan vallen.

Of het Congres Obama geeft waarom hij vraagt is niet duidelijk. Het grootste deel van 2011 lag Obama in de clinch met de Republikeinen, die een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben en stemmingen in de Senaat kunnen ophouden.

Als Obama erin slaagt om het Congres achter zich te krijgen dan wordt zijn eerste project het samenvoegen van zes grote overheidsdiensten. Volgens een bron op het Witte Huis moeten er dan duizend tot tweeduizend banen verdwijnen, in principe via natuurlijk verloop. De fusie tussen de diensten moet de regering in tien jaar tijd zo'n drie miljard dollar aan besparingen opleveren.

Huwelijk Sinéad O'Connor alsnog voorbij

Het huwelijk van Sinéad O'Connor en Barry Herridge lijkt definitief voorbij. De 45-jarige zangeres kondigde vrijdag voor de tweede keer in twee weken haar scheiding aan.

O'Connor schuift de schuld voor het stranden van het huwelijk in de schoenen van de Ierse media. "Deze mensen veroorzaakten opzettelijk kwaad bloed tussen ons. Als gevolg daarvan werd ik depressief en was het huwelijk onhoudbaar. Het is nu voorbij", legt ze uit in een blog.

De zangeres hoopt dat de media Herridge nu met rust laten. "Die arme man moet door met zijn leven", schrijft O'Connor. De twee leerden elkaar kennen na een oproep op Twitter. Begin december traden ze in het huwelijk, maar na zestien dagen werd al een scheiding aangekondigd. Van die beslissing kwam O'Connor enkele dagen later terug.

O'Connor, die in 1990 een wereldhit scoorde met Nothing Compares 2 U, was mede door het huwelijk met Herridge zo depressief geworden dat ze in de afgelopen weken twee zelfmoordpogingen deed. Zo nam ze met opzet een overdosis.

Deze week ging het opnieuw niet goed en twitterde ze wanhopig dat ze op zoek was naar een psychiater. "Ik voel me niet goed en ik ben in gevaar", meldde ze daarbij.

Rechtbank gelast nieuw onderzoek naar Breivik

Een rechtbank in Noorwegen heeft opdracht gegeven om een nieuw psychiatrisch onderzoek te verrichten naar massamoordenaar Anders Behring Breivik. Onderzoekers hebben hem eerder ontoerekeningsvatbaar verklaard, een conclusie die tot veel kritiek leidde.

Als Breivik ontoerekeningsvatbaar is, kan hij niet worden veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar wordt hij opgenomen in een psychiatrische kliniek. Veel Noren zien Breivik het liefst achter de tralies verdwijnen.

Het nieuwe onderzoek wordt verricht door twee Noorse psychiaters.

Breivik heeft bekend dat hij op 22 juli vorig jaar een bloedbad heeft aangericht in Oslo en op het eiland Utøya. Bij de aanvallen vonden 77 mensen de dood.


Rechtbank gelast nieuw onderzoek naar Breivik (Foto: Novum)

Madonna vreest toorn van Britse royals

Madonna is bang zich de woede van de Britse koninklijke familie op de hals gehaald te hebben. De popster maakte een film over Koning Edward VIII en zijn Amerikaanse minnares Wallis Simpson. "Straks gaan ze me haten", zegt Madonna in het Britse tv-programma The Graham Norton Show, dat vanavond wordt uitgezonden. Dat meldt het Amerikaanse weekblad Us Weekly.

"Het was een probleem en ik dacht: waar ben ik mee bezig, dit gaat over de koninklijke familie." Madonna had haar tweede speelfilm W.E. bijna niet gemaakt. "Moet ik mezelf wel in deze destructieve ramp storten?", vraagt de zangeres zich af.

De 53-jarige popster is blij toch te hebben doorgezet. "Ik ben er supertrots op, het heeft me drie jaar van mijn leven gekost." Het drama gaat over Edward die graag wilde trouwen met de gescheiden Wallis Simpson, maar daarvoor afstand zou moeten doen van de troon. Hij koos uiteindelijk voor een huwelijk met Simpson.

Madonna kreeg veel kritiek op haar film. De Amerikaanse krant Los Angeles Times schreef dat Madonna andere creatieve uitingen moest verzinnen als ze zich verveelde en filmblad Variety noemde de dialogen van W.E. lachwekkend en het spel zwak.

De film draait vanaf 15 maart in de Nederlandse bioscopen.


Madonna vreest toorn van Britse royals (Foto: Novum)

Niet E. Koeman, maar Grant nieuwe coach Partizan

Erwin Koeman kan een dienstverband bij Partizan Belgrado vergeten. De Servische topclub had de 50-jarige Nederlander op het oog als nieuwe coach, maar heeft uiteindelijk de voorkeur gegeven aan Avram Grant. Lokale media melden dat de 56-jarige Israëliër voor een jaar heeft getekend.

Partizan werd de afgelopen vier jaar kampioen van Servië en staat nu ook weer eerste met een straatlengte voorsprong. Toch moest coach Aleksandar Stanojevic het veld ruimen na een botsing met het bestuur van de club.

Grant was de afgelopen jaren actief in de Premier League. Zo was hij trainer van Chelsea, Portsmouth en West Ham United.

Trailer: De Goede Dood

Er is een trailer verschenen voor de film De goede dood. In de film zien we de lotgevallen van Bernhard die de laatste avond van zijn leven beleeft met zijn naasten.

Als Bernhard kiest voor euthanasie, maakt dat heel wat los bij zijn naasten. Op de laatste avond die ze samen beleven wordt gezongen, gelachen en gehuild. Maar de twijfels en dilemma's overheersen in het pijnlijke besef dat Bernhard er de volgende ochtend om 9 uur niet meer zal zijn. 

De Goede Dood is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Wannie de Wijn uit 2008. In de film zien we onder meer Wilbert Gieske, Huub Stapel, Will van Kralingen, Peter Tuinman en Hans Thissen, dezelfde cast als bij het toneelstuk. Regisseur De Wijn maakte eerder naam als acteur in onder meer Oesters van Nam Kee (2002), Ellis in Glamourland (2004) en de tv-serie Vuurzee, waarin hij de rol van Marcel Clijsters vertolkte.

De Goede Dood is vanaf 23 februari in de Nederlandse bioscopen te zien.


De trailer voor De Goede Dood.

Suu Kyi opgenomen in Légion d'honneur

Aung San Suu Kyi is vrijdag benoemd tot Commandeur in de Franse orde van het Legioen van Eer. De Franse president Nicolas Sarkozy bewijst deze eer aan de Myanmarese oppositieleidster voor de politieke moed die zij tentoonspreidde in dienst van de democratie en vrijheid, aldus het Elysée.

Suu Kyi ontvangt de onderscheiding uit handen van de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé, die 15 en 16 januari een bezoek brengt aan Myanmar.

Sarkozy had lovende woorden over voor de regering van Myanmar, die met de vrijlating van honderden politieke gevangenen een belangrijke stap heeft genomen, liet hij in zijn verklaring weten. Ook de dialoog die de regering is aangegaan met minderheden en de organisatie van vrije en transparante verkiezingen vallen in Parijs in goede aarde.

Ons brood bevat te veel zout

In de boterhammen die we met z'n allen dagelijks naar binnen werken zit te veel zout, concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van onderzoek bij bakkers en supermarkten.

Er zit opvallend genoeg een groot verschil tussen brood uit de supermarkt en brood van de bakker. ''In de ambachtelijke sector is 29 procent boven de norm tegen 7 procent bij de supermarkten," aldus de Voedsel- en Warenautoriteit. Bij de supermarkt zijn het vaak de huismerk broden die te veel zout bevatten.

Bakkerijen die de norm hebben overtreden hebben een schriftelijke waarschuwing in de brievenbus gehad. Het onderzoek werd gedaan naar tarwebrood, melkbrood, volkorenbrood en witbrood.

Ex-Westlife-zanger Brian McFadden gaat trouwen

Brian McFadden is weer verloofd. De zanger, die bekend werd als lid van de boyband Westlife, heeft zijn vriendin Vogue Williams ten huwelijk gevraagd. "Ik ben verloofd!", twitterde McFadden vrijdag. "Ik ben verrukt."

Niet veel later plaatste McFadden een foto van zijn verloofde op Twitter. "Mijn prachtige aanstaande." De 24-jarige Vogue Williams is een Ierse realityster. Williams is bekend van de show Fade Street, die losjes is gebaseerd op het Amerikaanse The Hills. De blondine leerde McFadden in mei kennen.

De 31-jarige McFadden, die in 2004 uit Westlife stapte, was tot april verloofd met de Australische zangeres Delta Goodrem. Zij zou inmiddels een relatie hebben met Nick Jonas, bekend van de Amerikaanse groep The Jonas Brothers.

McFadden heeft twee kinderen uit zijn huwelijk met zangeres Kerry Katona, bekend van de meidengroep Atomic Kitten. Met haar was de zanger van januari 2002 tot september 2004 getrouwd, hun dochters Molly Marie en Lilly-Sue zijn 10 en 8 jaar oud. Voordat McFadden trouw beloofde aan Katona scharrelde hij met Lene Nystrøm Rasted van de popgroep Aqua en Hannah Spearritt van S Club 7.

VN bezorgd om veiligheid bij vluchtelingenkampen

De Verenigde Naties maken zich ernstige zorgen over de verslechterende veiligheidssituatie in vluchtelingenkampen in Kenia en Ethiopië. Dat werd vrijdag bekendgemaakt. In de kampen wonen meer dan zevenhonderdduizend Somaliërs.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt in het bijzonder bezorgd te zijn over de situatie in het vluchtelingenkamp Dadaab in Kenia. De inwoners van het kamp zijn doelwit van ontvoeringen, moorden en berovingen.

Volgens een UNHCR-woordvoerder onderzoekt de Keniaanse politie of de aanvallen in Dadaab het werk zijn van buitenstaanders of van mensen die in het kamp wonen.

De registratie van nieuwkomers in het kamp werd in oktober opgeschort na de ontvoering van buitenlandse hulpverleners. De zestienhonderd vluchtelingen die sindsdien zijn aangekomen hebben geen veiligheidscontrole ondergaan.

[Dakar] Zware dag voor Nederlanders

De Nederlandse equipes hebben gisteren in de elfde etappe van de Dakar Rally een zware dag beleefd. Een aantal teams kampte met technische problemen en kwam laat binnen, terwijl er ook een aantal opgevers waren. Van hen waren Peter van der Kolk en Ricardo van der Ende er het ernstigst aan toe.

Van der Kolk en Van der Ende waren juist bezig om een duin op te rijden toen ze met hun Toyota in een acht meter diep gat belandden. De auto was total loss en het team moest dan ook opgeven. Van der Ende kwam met de schrik vrij, maar Van der Kolk moest met de helikopter naar het ziekenhuis vervoerd worden waar bleek dat hij een scheurtje in een rugwervel had opgelopen.

Ook voor het vrachtwagenteam van Richard Huzink is het voorbij. De Ginaf van het team reed na 120 kilometer op de proef een afgrond in en crashte. De teamleden zijn ongedeerd, maar aan de voorzijde van de vrachtwagen zijn veel onderdelen krom en de versnellingsbak is doormidden gescheurd. Een dag eerder was Richards broer Gert Huzink al met een crash uitgevallen.

De Dakar is ook voorbij voor Gerard Wessels. Zijn team kampte in de tiende etappe met veel problemen en was te laat binnen om nog aan de elfde etappe deel te mogen nemen. Hij was van een duin afgevallen, waarna de vering van de Ginaf knapte en de vooras scheef stond. Na een urenlange reparatie kon het team verder, maar was te laat. Wessels heeft in de elfde etappe de auto van Huzink afgesleept.

Frans van Lankveld is de volgende deelnemer die er niet meer bij is. Hij had net als Wessels veel problemen in de tiende etappe en haalde na verkeerd te zijn gestuurd door de organisatie de finish van de etappe niet op tijd en kreeg geen starttijd meer voor de etappe van gisteren.

Jan Lammers kan nog wel verder na enkele lange reparaties. Eerst kampte de coureur na 381 kilometer op de elfde proef met een gebroken aandrijfas, waarna hij zes kilometer na deze reparatie weer stil kwam te staan. Ditmaal begaf de fusee het, waarna Lammers met hulp van Martien Hol en de GINAF Rally Service na reparatie zijn tocht kon vervolgen.

Hans Stacey leek bij de vrachtwagens op weg naar de dagzege tot het veerpakket het van zijn Iveco begaf. Hierna is hij rustig naar de finish gereden om toch nog tweede te worden. "Ineens stond het stuur 180 graden scheef. Ik had iedereen ingehaald en toen moest ik van het gas af om in het laatste stuk geen grotere schade op te lopen."

Bij de auto's leek Erik van Loon op weg naar een goed resultaat, maar inmiddels kan hij een goed resultaat op zijn buik schrijven. Een verstopte dynamo en een verdraaide band van de stuurbekrachtiging van de Mitsubishi zorgden ervoor dat hij vier uren verloor en een topklassering er niet meer inzit.

Liefdadigheid zorgt voor DLC in Saints Row: The Third

Er is een gratis DLC onderweg voor Saints Row: The Third. Niet zomaar een DLC, maar één met een speciaal verhaal. De inhoud van de DLC is namelijk ontstaan vanuit het liefdadigheidsgevoel van ontwikkelaar Volition.

Nadat Volitions Steve Jaros, senior schrijver voor Saints Row, in 2010 hoorde van een tragisch verbrandingsongeval bij een jonge vrouw wilde hij per se iets doen om deze vrouw te helpen. Omdat zijn eigen vrouw brandwondenslachtoffer is had hij direct sympathie met dit ongeval.

Om te helpen met de medische onkosten van de vrouw heeft Volition destijds een aantal spullen afgestaan aan een goede-doelenveiling voor het slachtoffer. Eén van de te veilen dingen was een voice-actingrol in Saints Row: The Third. Uiteindelijk heeft de eigenaar van de website cheapassgamer.com, CheapyD, deze rol gekocht.

Een en ander heeft geresulteerd in de CheapyD-DLC die vanaf 17 januari gratis is te downloaden voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. De DLC bevat CheapyD als één van je homies die na downloaden beschikbaar komt in je telefoon.

Wii Fit Plus weer populair in de winkel

Het fitnessspel Wii Fit Plus heeft een comeback gemaakt in de Nederlandse verkooptoptien. Het spel staat op de negende plaats. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK op basis van de winkelverkoop. Het dansspel Just Dance 3, ook voor de Nintendo Wii, blijft onveranderd het populairste spel van Nederland.

De top tien is nagenoeg onveranderd. Alleen Mario Kart 7 voor de Nintendo 3DS is een plaats gedaald van de negende naar de tiende plaats. Door de terugkeer van Wii Fit Plus is de Xbox 360-versie van The Elder Scrolls 5: Skyrim uit de lijst verdwenen.

New Super Mario Bros voor de Nintendo Wii staat, net als vorige week, op de achtste plaats. Dit avonturenspel werd eind 2009 uitgegeven en maakte vorige week zijn rentree in de verkooptoptien.

01. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
02. Call of Duty: Modern Warfare 3 (PlayStation 3)
03. Mario & Sonic op de Olympische Spelen 2012 (Nintendo Wii)
04. FIFA 12 (PlayStation 3)
05. The Elder Scrolls 5: Skyrim (PlayStation 3)
06. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Xbox 360)
07. Battlefield 3 (PlayStation 3)
08. New Super Mario Bros (Nintendo Wii)
09. Wii Fit Plus (Nintendo Wii)
10. Mario Kart 7 (Nintendo 3DS)


Wii Fit Plus weer populair in de winkel

Everton neemt Gibson over van United

Everton heeft zich versterkt met Darron Gibson. De 24-jarige Ier is voor 4,5 jaar vastgelegd. Gibson mocht van Manchester United vertrekken vanwege zijn uitzichtloze situatie op Old Trafford. In de eerste seizoenshelft speelde hij slechts een competitieduel.

Gibson wist in Manchester zijn belofte niet waar te maken. Hij speelde in zeven seizoenen slechts 31 competitieduels. Tussendoor werd de zeventienvoudig international nog uitgeleend aan het Belgische Antwerp en Wolverhampton Wanderers.

Bij Everton wordt Gibson ploeggenoot van John Heitinga en Royston Drenthe. De club uit Liverpool neemt momenteel de elfde positie van de Premier League in.


Everton neemt Gibson over van United (Foto: Novum)

Van den Broeck naar Tour en Vuelta

Het wielerseizoen is nog maar net begonnen of Jurgen van den Broeck, kopman van de Lotto-Belisol-ploeg, laat weten dat hij graag vooraan wil meedoen in zowel de Tour de France als de Ronde van Spanje.

"Ik wil ook in de Vuelta hoog eindigen", zo vertelt de Belg aan Sporza. "Daarom heb ik woensdag met plezier het rittenschema ontdekt. Tien aankomsten bergop doen me watertanden. Ik vind dat er niet over. Een grote ronde moet lastig blijven en mag drie weken duren."

"Dat ik ambitie mag hebben, bewijst mijn achtste plaats van vorig jaar, ik was toen nog zonder conditie begonnen ook. Dit jaar  volgt de Vuelta zo kort na de Tour, dat ik wellicht kan teren op mijn Tourvorm", besluit Van den Broeck.

T. Janssen vindt trainingskamp maar niets

Ajax bereidt zich in Brazilië voor op de tweede seizoenshelft, maar als het aan Theo Janssen had gelegen waren de Amsterdammers gewoon in Nederland gebleven. 

"Het weer was ook behoorlijk toch. Want eigenlijk zijn alle trainingskampen hetzelfde. Je eet, traint en slaapt, en komt je hotel niet uit. Verder doe je niks", aldus Janssen, die wel vindt dat het voor jonge spelers goed is om op trainingskamp te gaan. "Je bent een week lang op elkaar aangewezen. Zij kunnen dan wennen."

Terugkijkend op de eerste competitiehelft is Janssen gematigd tevreden. Goede wedstrijden wisselde hij af met slechte. "De mindere fase had wel een oorzaak in de privésfeer. Mijn vader heeft een tijdje met zijn gezondheid getobd. Dat was ernstig. Dat zijn toch dingen die door je hoofd spelen. Je speelt op je best als je je privé ook lekker voelt. Als je je zorgen maakt, is dat wel eens lastiger."

Inmiddels gaat het beter met zijn vader, zegt Janssen in het Algemeen Dagblad. "Hij heeft net een operatie van achttien uur achter de rug en is nu weer opgeknapt. Het gaat de goede kant op. Ik voel me nu ook prima, heb plezier, van mij mag het echte werk beginnen, volgende week met die wedstrijden tegen AZ."

Misdaadprofessor moet fraude Tilburg tegengaan

De Universiteit Tilburg heeft criminoloog en hoogleraar Cyrille Fijnaut benoemd tot vertrouwenspersoon. Fijnaut is de eerste onafhankelijke vertrouwenspersoon die de universiteit aanstelt. Dat schrijft NRC Handelsblad vrijdag.

Aanleiding voor de aanstelling is de fraude van hoogleraar Diederik Stapel die vorig jaar aan het licht kwam. Hij bleek jarenlang onderzoeksresultaten zelf te hebben bedacht.

Pim Levelt, die namens de universiteit onderzoek deed naar de omvang van de fraude die Stapel pleegde, adviseerde iemand anders dan de rector magnificus aan te stellen als aanspreekpunt voor vermoedens van wetenschappelijke fraude. Het is volgens Levelt voor sommigen een te hoge drempel om binnen te stappen bij de rector.

De criminoloog wordt ook voorzitter van een commissie die alle meldingen van wetenschapsfraude aan de universiteit gaat onderzoeken. Zo'n commissie had de universiteit nog niet.

Casillas: "Barcelona moet geen obsessie worden"

De voetballiefhebbers kunnen zich alweer verheugen op twee uitvoeringen van El Clásico. FC Barcelona won in de afgelopen seizoenen de meeste edities, maar Real Madrid-doelman Iker Casillas heeft er alle vertrouwen in dat de dubbele confrontatie in de Spaanse beker gewonnen kan worden.

"De wedstrijden tegen FC Barcelona moeten geen obsessie worden. Het klopt dat zij in de laatste duels domineerden, maar die trend kan snel omslaan," zei Casillas op een persconferentie. De goalie weet dat de vierde en vijfde El Clásico van dit voetbalseizoen op 18 en 25 januari gepland staan. "Het is leuk om een aantal keer tegen ze te spelen, maar als het heel vaak voorkomt, is dat niet meer het geval. De laatste ontmoetingen waren zelfs een beetje saai."

De fans van de Koninklijke hopen in ieder geval dat Barçaspits Lionel Messi het net niet zal weten te vinden. "De supporters zijn heel veeleisend, maar dat mag ook. En wat betreft Messi: ik heb hem ook wel eens van scoren afgehouden."

Feyenoord zes weken zonder Van Haaren

Feyenoord moet het anderhalve maand stellen zonder Ricky van Haaren. De 20-jarige middenvelder scheurde woensdag op het trainingskamp in Marbella zijn enkelbanden in en is zeker zes weken uitgeschakeld, meldt de Rotterdamse club vrijdag.

Door de blessure van Van Haaren zit Feyenoord de komende tijd dun in zijn middenvelders. Een andere halfspeler, Karim El Ahmadi, bereidt zich momenteel met Marokko voor op de Afrika Cup.

Voor Van Haaren is zijn blessure extra zuur, omdat hij zich door de afwezigheid van El Ahmadi in de kijker had kunnen spelen. De eerste seizoenshelft was hij namelijk niet verzekerd van een basisplaats. Van Haaren kwam zevenmaal als invaller binnen de lijnen, waarbij hij eenmaal scoorde.

Uitreiking Globes 'zootje' door stoelentekort

De uitreiking van de Golden Globes gaat dit jaar gepaard met veel stress. De organisatie kampt met een tekort aan zitplaatsen."Dit jaar is het erger dan ooit, omdat zo veel ensembles zijn genomineerd", klaagt een pr-medewerker van een productiemaatschappij tegenover het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine. "Het is een zootje."

"De cast van The Help alleen al bestaat uit vijftien mensen en dan zijn er nog series als Glee, Game of Thrones en Boardwalk Empire." Sommige filmmakers hebben daardoor een uitnodiging misgelopen en partners mogen zondagavond al helemaal niet aanschuiven tijdens de uitreiking. "Veel mensen zijn gefrustreerd en overwegen niet te komen", aldus de anonieme pr-medewerker.

"Mensen worden uitgenodigd als ze bekend genoeg zijn of een grote rol hebben in een genomineerde productie." Judd Apatow, die als producent is genomineerd voor beste komedie Bridesmaids, eist dat alle zeven producenten van de film een kaartje krijgen krijgen, anders dreigt hij niet gaan.

"De show wordt in het Beverly Hilton gehouden. Daardoor zijn er minder kaartjes beschikbaar dan voor andere uitreikingen", schrijft een woordvoerder van de Hollywood Foreign Press Association, die de Globes uitreikt, in een reactie. "We zouden heel graag alle betrokkenen bij de genomineerde films en series uitnodigen, maar daar hebben we gewoon niet genoeg zitplaatsen voor."

Bovendien hebben de Globes nog te maken met een tekort aan sterren die de prijzen kunnen uitreiken. New York Mag meldt op basis van publicisten van acteurs dat filmmakers die Oscars uitreiken voor die tijd geen andere prijzen mogen weggeven. De pr-medewerker beaamt dat. "Als je dat wel doet, dan wordt de kans dat je een Oscar uit mag reiken zeer klein, tenzij ze je hard nodig hebben."


Uitreiking Globes 'zootje' door stoelentekort (Foto: Novum)

James Franco speelt controversiële fotograaf

James Franco krijgt de rol van Robert Mapplethorpe in een biografische film over de controversiële fotograaf. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Mapplethorpe verwierf in de jaren zeventig en tachtig bekendheid door zijn expliciete homo-erotische naaktportretten en stillevens. Hij werkte vaak samen met zangeres Patti Smith. De New Yorkse fotograaf stierf in 1989 aan de gevolgen van aids.

Het wordt de tweede keer dat Franco een voorvechter voor de homorechten speelt. De 33-jarige acteur was in 2008 te zien als homoactivist Scott Smith in het drama Milk.

Mapplethorpe wordt de eerste speelfilm van regisseuse Ondi Timoner, die vooral bekend is van haar documentaire We Live In Public. Wanneer de biografische film in productie gaat, is niet bekend.


James Franco speelt controversiële fotograaf (Foto: Novum)

Aalbers: "Maanden met Guidetti bezig"

Carlos Aalbers, technisch directeur van N.E.C. Nijmegen, baalt ervan dat de transfer van John Guidetti afgelopen zomer niet doorging. Guidetti wordt dit seizoen door Manchester City verhuurd aan Feyenoord. Volgens Aalbers had N.E.C. echter ook interesse.

"Wij hadden Guidetti al veel eerder in beeld dan Feyenoord. We waren ook al maanden met de transfer bezig. Dat alles is stukgelopen, wekt wel ergernis op, ja", zegt hij in De Gelderlander.

N.E.C. is in de zomer met Björn Vleminckx een belangrijke speler kwijtgeraakt. De Nijmegenaren scoren sindsdien moeilijker (gemiddeld precies één treffer per wedstrijd) en de club staat op een teleurstellende vijftiende plaats. Aalbers houdt echter vertrouwen in trainer Alex Pastoor en de spelersgroep.

Volgende week zondag hervat N.E.C. de Eredivisie met de beladen streekderby tegen Vitesse. Het duel wordt gespeeld in Arnhem. In Nijmegen wist Vitesse eerder dit seizoen met 0-1 te winnen door een doelpunt van Giorgi Chanturia.

The Artist grote winnaar Critics' Choice Awards

The Artist is donderdag onderscheiden met vier Critics' Choice Awards. De stomme zwartwitfilm van regisseur Michel Hazanavicius won onder meer in de categorieën beste film en beste regie. George Clooney kreeg de prijs voor beste acteur voor zijn rol in The Descendants. Bij de vrouwen won Viola Davis voor haar spel in The Help.

Verder waren er beeldjes voor de films Bridesmaids voor beste komediefilm, Drive voor beste actiefilm en Rango voor beste animatiefilm. De laatste Harry Potter-film werd bekroond met de prijs voor beste muziek en make-up.

De Critics' Choice Awards werden voor de zeventiende keer uitgereikt in Hollywood. De prijzen worden jaarlijks uitgereikt door de Broadcast Film Critics Association.


The Artist grote winnaar Critics' Choice Awards (Foto: Novum)

'Süskind is geen Schindler's List'

De Nederlandse oorlogsfilm Süskind moet niet over een kam geschoren worden met de Amerikaanse oorlogsfilm Schindler?s List. Dat vinden de makers van de Nederlandse speelfilm, gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van Walter Süskind die in Amsterdam honderden joodse kinderen redde van de nazi?s.

Regisseur Rudolf van den Berg voelt zich gestreeld door de vergelijking, maar vind die iets te kort door de bocht. "Ik kan er alleen maar trots op zijn te worden vergeleken met Steven Spielberg", zegt hij voor de camera van Novum Nieuws. "Maar waar hij liet zien dat de Holocaust heeft plaatsgevonden en dat die gruwelijk was, probeer ik te laten zien hoe die heeft kunnen gebeuren."

Süskind probeerde in 1942 de Duitse bezetter te misleiden. Als hoofd van de Hollandsche Schouwburg smokkelde hij honderden joodse kinderen, die bij de tegenovergelegen crèche waren ondergebracht, de stad uit. Naarmate de oorlog vorderde, sloot het net zich steeds verder om Süskind en zijn familie en moest hij steeds drastischer keuzes maken.

"Ons verhaal is zo intiem en menselijk, dat is echt anders dan die grote, beroemde film", zegt Jeroen Spitzenberger, die de rol van Süskind vertolkt. "Ik hoop dat je op basis van het verhaal naar de bioscoop gaat, niet omdat iemand zegt dat de film zo veel op een andere lijkt."' 

"Zo'n vergelijking creëert valse verwachtingen", gaat de 35-jarige Spitzenberger verder. "Schindler?s List is een productie die vele miljoenen heeft gekost en die zich ruim twintig jaar heeft bewezen. Er zijn zeker parallellen tussen de twee films, maar er bestaan veel meer van dergelijke verzetsverhalen, uit verschillende oorlogen."

Süskind verschijnt op 19 januari in de bioscoop.


?Süskind is geen Schindler?s List? (Foto: Novum)

[AO] Schoofs en Bertens uitgeschakeld

Bibianne Schoofs is er niet in geslaagd om de derde en laatste kwalificatieronde voor de Australian Open te bereiken. De Nederlandse verloor in haar tweederondepartij met 6-2 en 6-4 van de Russin Irina Khromacheva. Het was de eerste keer dat de nummer 162 van de wereldranglijst zich probeerde te plaatsen voor een Grand Slam.

Ook Kiki Bertens slaagde er niet in op het hoofdschema in Melbourne te bereiken. De Nederlandse bood de Oekraïnse Olga Savchuk goed partij, maar ging uiteindelijk met 6-4, 6-7 (8) en 6-3 onderuit.

Addo op amateurbasis naar FC Eindhoven

Eric Addo gaat aan de slag bij FC Eindhoven. De Ghanese verdediger zat zonder werkgever en sluit op amateurbasis aan bij de ploeg van Ernest Faber. De 33-jarige Addo speelde in zijn tijd bij PSV samen met Faber. Hij was al een poosje op proef bij FC Eindhoven.

De Afrikaan ging onder meer mee op trainingskamp naar Turkije. Addo kwam in het verleden uit voor Club Brugge, PSV en Roda JC. Mogelijk kan Faber vrijdagavond al beschikken over de achterhoedespeler. FC Eindhoven speelt dan tegen Helmond Sport. De KNVB moet hem dan wel snel speelgerechtigd krijgen. 

Eindhoven moet het in ieder geval stellen zonder Jelle Merkx, Ruud van der Rijt, Jelle de Bock, Josemar Makiavala en Joep Zweegers. Zij zijn geblesseerd. 

Ticketkeurmerk tegen online afzetterij

Een nieuw keurmerk voor verkopers van toegangskaartjes voor concerten en andere evenementen moet doorverkoop en ticketzwendel voortaan voorkomen. Het keurmerk wordt zaterdag gepresenteerd op de Eurosonic Noorderslag Conference. Het keurmerk moet voorkomen dat mensen veel duurder uit zijn dan de artiest of organisator had bedoeld.

Initiatiefnemer Stichting Kwaliteit Evenementen Nederland (SKEN) wil de 'ongereguleerde doorverkoop' van entreekaartjes een halt toeroepen. Dit heeft vaak een prijsopdrijvend effect. De prijs is soms anderhalf of drie keer hoger dan de officiële prijs.

Doordat sites kaartjes zonder toestemming doorverkopen, ontstaat volgens SKEN bovendien een onnodig tekort. Ze kopen grote hoeveelheden kaartjes op, waardoor er te weinig kaarten overblijven voor gewone consumenten.

SKEN Ticketkeur stelt een aantal eisen waaraan verkooppunten moeten voldoen. Zo moeten de sites rechtstreeks werken voor organisatoren. Onder meer Ticketservice, de Vereniging van Nederlandse Poppodia, de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties hebben zich al bij het initiatief aangesloten.

Behalve kaartjes voor concerten kunnen ook toegangsbewijzen voor voetbalwedstrijden en theatervoorstellingen met het keurmerk worden verkocht.


Ticketkeurmerk tegen online afzetterij (Foto: Novum)

Syrische activisten in hongerstaking

Tientallen activisten zijn vrijdag in Turkije, bij de grens met Syrië, in hongerstaking gegaan uit protest tegen een beslissing van de Syrische regering om hun de toegang tot het land te weigeren. De actievoerders wilden noodhulp brengen naar de slachtoffers van de bloedige onderdrukking van de opstand in Syrië.

Moayed Skaif, een lid van het Vrijheidskonvooi, zei vrijdag dat de leden voedsel weigeren uit protest tegen het besluit van Damascus. Bovendien willen ze de Turkse regering met de hongerstaking dwingen de Syrische autoriteiten te vragen hen alsnog toe te laten.

De actievoerders, grotendeels Syriërs afkomstig uit Nederland, Frankrijk, Bulgarije en de Verenigde Staten, hebben een tentenkamp opgericht op een kleine vijftien kilometer van de grens.

[Upd] PVV-Limburg zet Bosman uit fractie

PVV-Statenlid in Limburg Cor Bosman heeft vorig jaar zijn PvdA-collega Selçuk Öztürk uitgemaakt voor Turks varken. Dat deed de tweede man van de Limburgse PVV in een e-mail aan twintig partijgenoten. Dat schrijft dagblad De Limburger vrijdag.

In de e-mail omschreef Bosman Öztürk als 'een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken'. De mail was volgens Statenlid Harm Uringa in juli voor hem reden de PVV te verlaten en de Onafhankelijke Statenfractie Limburg op te richten. Hij was het er niet mee eens dat de partijtop niet ingreep.

De Limburgse PVV-fractieleider Laurence Stassen reageerde op de mail door te benadrukken dat het uitlekken van de woorden van Bosman de partij grote schade zou kunnen toebrengen. Tegenover de krant zegt ze wel degelijk te hebben ingegrepen door Bosman op het matje te roepen. "Cor heeft zijn excuses aangeboden. De fractie, inclusief Uringa, nam daar genoegen mee."

Volgens Bosman komt het nieuws nu naar buiten omdat Uringa de partij wil beschadigen. "Uringa is een narcistische zak die de PVV als springplank heeft gebruikt om in de Staten te komen."

Selçuk Öztürk wil de kwestie eerst in de eigen fractie bespreken. "Nu zou ik te veel uit emotie reageren."

De PVV in Limburg is vrijdagochtend met spoed bijeengekomen voor een vergadering over de uitlatingen van Bosman. Volgens de Limburgse zender L1 komt de partij later vrijdagochtend met een persverklaring.

Update 12:35 uur
De PVV-Statenfractie heeft Cor Bosman uit de fractie gezet naar aanleiding van een vrijdag uitgelekte mail.

De PVV 'betreurt de grievende uitlatingen van Dhr. Bosman', aldus de PVV in een verklaring. "De inhoud van de e-mail en de reactie van hem in de media zijn voor de fractie niet acceptabel".


Limburgse PVV'er noemt Statenlid Turks varken (Foto: Novum)

Van der Vaart: "Tottenham gelooft in titel"

Rafael van der Vaart is ervan overtuigd dat Tottenham Hotspur kan gaan voor de landstitel in de Premier League. De Spurs staan momenteel derde, maar hebben een gelijk aantal punten als nummer twee Manchester United. Op koploper Manchester City staat de Londense ploeg slechts drie punten achter.

"We zijn zeker een van de favorieten. De zege op Everton van woensdag was heel belangrijk. Iedereen weet dat we een geweldig team hebben," zei Van der Vaart in The Guardian. De Nederlander weet dat op 22 januari Manchester City wacht. "Na het duel met City weten we echt waar we staan, maar iedereen in de kleedkamer gelooft in de landstitel. Absoluut."

Van der Vaart denkt dat uit dat duel een goed resultaat te slepen valt. "Zij zijn niet meer zo constant als een paar maanden geleden en missen een aantal belangrijke krachten tegen ons. City heeft veel spelers met individuele klasse, maar wij hebben een beter team."

Heather Locklear opgenomen na drugscocktail

Voormalig megababe Heather Locklear is donderdag met spoed opgenomen in een ziekenhuis. De 50-jarige actrice zou te veel drugs en alcohol hebben gebruikt, zeggen bronnen tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Een woordvoerder van het ziekenhuis zegt dat het inmiddels beter met Locklear gaat. Vermoedelijk mag ze zaterdag naar huis.

Het is niet de eerste keer dat Locklear in het ziekenhuis belandt. De afgelopen jaren werd ze meerdere keren opgenomen. De actrice kroop bovendien onder invloed van drugs en alcohol achter het stuur. Dat leverde een opname in een afkickkliniek op.

Locklear kondigde vorig jaar haar verloving aan. Ze treedt binnenkort in het huwelijk met haar vriend Jack Wagner. De twee ontmoetten elkaar in de jaren negentig toen ze beiden speelden in de serie Melrose Place.

90% vindt blokkeren Pirate Bay onterecht

Uit een poll gehouden door communitysite FOK.nl blijkt dat ruim 90% tegen een blokkade van torrentsite The Pirate Bay is. Van de ruim 4300 respondenten noemde iets meer dan 5% de blokkade 'terecht'.

Providers Ziggo en XS4ALL werden door de rechter gedwongen toegang tot de populaire site te blokkeren voor hun klanten, nadat stichting Brein dit eiste.

"Alleen omdat een deel van de gebruikers illegale dingen doet, moet niet alles meteen maar afgesloten en verboden worden", zegt gebruiker DerAppie. Wiebeldak heeft een duidelijke boodschap voor de entertainmentindustrie: "Haal sowieso ook eerst eens die schijt irritante niet skip bare tyfus brein spot van de GEKOCHTE! dvd's af. Daar irriteer ik mij echt zo erg aan."

Inmiddels hebben zowel Ziggo als XS4ALL aangegeven tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan. Wanneer dit zal dienen is nog niet bekend. Intussen zullen beide providers vanaf 25 januari de site moeten blokkeren. Zodra de blokkade van kracht is zullen gebruikers via TOR, een VPN of een publieke proxy de site moeten bezoeken.

Westerwelle: geef moslimpartijen M-Oosten een kans

Het Westen moet niet de vergissing begaan om te denken dat islamitische politieke partijen in het Midden-Oosten onverenigbaar zijn met vrijheid en modernisering. Dat schrijft de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle in een artikel dat vrijdag in de Frankfurter Allgemeine is gepubliceerd.

De politieke islam is niet hetzelfde als de radicale islam, aldus Westerwelle in een reactie op de verkiezingsoverwinningen van islamitische bewegingen in Tunesië, Marokko en Egypte. "We moeten leren om voorzichtig en onderscheidend te kijken."

Westerwelle pleit ervoor een dialoog aan te gaan met de gematigde krachten in deze landen. Die dialoog moet gaan over de relatie tussen staat en samenleving en politiek en religie, stelt hij. "Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van islamitische oriëntatie en democratische houding, van islam en democratie, mogelijk is."

Azarenka verslaat Na Li in finale Sydney

Tennisster Na Li er niet in geslaagd haar eindzege op het tennistoernooi van Sydney te prolongeren. De 29-jarige Chinese verloor in de finale in drie sets van Victoria Azarenka, de Bulgaarse nummer drie van de wereld: 2-6, 6-1 en 3-6. Het is Azarenka's negende toernooiwinst uit haar carrière.

In het Australische Hobart moet de finale nog gespeeld worden. De Belgische Yanina Wickmayer en Mona Barthel mogen daar strijden om de eindzege. Wickmayer (1) won van de als zesde geplaatste Shahar Peer met 7-6 (1) en 6-3, terwijl Barther haar landgenote Angelique Kerber (4) de baas was in 6-0 en 7-6 (6).

[OS 2012] Estafettevrouwen opnieuw op weg naar goud

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaan over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

De zwemsters op de 4x100 meter vrije slag estafette zullen op de eerste wedstrijddag van de Olympische Spelen direct moeten strijden om het goud. De dames komen op zaterdag 28 juli in actie en zullen dan gaan strijden voor titelprolongatie. Een titel die ze in 2008 wisten te veroveren.

OM beraadt zich over uitlatingen PVV'er

Het Openbaar Ministerie stelt mogelijk een onderzoek in naar de uitlatingen van PVV-Statenlid in Limburg Cor Bosman over zijn PvdA-collega Selçuk Öztürk. Dat heeft een woordvoerder van justitie in Maastricht vrijdag gezegd.

"De e-mail is ons niet onopgemerkt gebleven", zegt een woordvoerder. "Maar er is nog geen aangifte gedaan, dus we bekijken wat we eventueel zouden kunnen doen."

Bosman maakte Öztürk volgens Limburgse kranten vorig jaar in een e-mail aan twintig partijgenoten uit voor Turks varken. Ook omschreef hij de PvdA'er als 'een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken'. De mail lekte vrijdag uit. De PVV-fractie is inmiddels bijeengekomen in spoedberaad om over deze kwestie te spreken.

NS geeft reizigers instaples

De NS gaat flyers uitdelen om reizigers slimmer in te laten stappen bij drukke trajecten. Ook worden op zes trajecten in de Randstad Sprinters verlengd. De vervoerder hoopt dat zo meer zitplekken vrijkomen voor reizigers, meldt een woordvoerder van de NS vrijdag.

Door de nieuwe dienstregeling, die in december van start ging, kreeg de vervoerder zo'n duizend klachten van reizigers binnen die door de drukte geen zitplaats meer konden vinden. De langere Sprinters tijdens de ochtendspits moeten dit probleem verhelpen. De verlengde treinen gaan onder meer rijden op de trajecten Dordrecht - Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal - Haarlem via Leiden.

De vervoerder merkt verder dat het op sommige plekken van het station erg druk is, terwijl meer naar achteren op het perron vaak minder mensen staan. Hierdoor is het volgens de vervoerder vaak voor in de trein erg druk, maar is elders in de trein nog voldoende plek. Op de flyers die NS op enkele probleemstations uitdeelt, worden de reizigers erop gewezen dat ook daar ingestapt kan worden.

Roel Berghuis, vakbondsbestuurder van FNV Spoor, dient vrijdag een verzoek in bij de Inspectie Leefomgeving en Transport, de voormalige Inspectie Verkeer en Waterstaat, om onderzoek te doen naar de problemen die leiden tot de overvolle treinen.

Personeel kan volgens Berghuis op drukke trajecten niet meer verantwoord werken. "Bij een ramp moet de machinist de vluchtdeur kunnen gebruiken en dat kan niet als de treinen zo overvol zijn. De veiligheid raakt zo in het geding."

Reizigersorganisatie Voor Beter OV is furieus over de flyer: "NS verbloemt dat ze de beheersing over een doelmatige materieelinzet is verloren, en komt met een folder vol onzin."

Sulejmani: "Mijn beste periode tot nu toe voor Ajax"

Miralem Sulejmani was in de eerste seizoenshelft goed op dreef voor zijn werkgever Ajax. De Servische voetballer maakte tal van doelpunten en is dan ook erg blij met het spel dat hij heeft laten zien.

"Met mijn doelpunten ben ik belangrijk geweest voor het team. De eerste seizoenshelft was mijn beste periode tot nu toe bij Ajax. Mijn wens is om opnieuw kampioen te worden met Ajax. Als ik dan zelf ook nog eens goed speel, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar uiteindelijk gaat het om het team en dus om het kampioenschap," zei Sulejmani op de website van de Amsterdamse club.

De aanvaller zit goed in zijn vel en kan bij Ajax rekenen op contractverlenging. De Serviër vindt dat zijn team in de eerste seizoenshelft gegroeid is en weet dat de dubbele confrontatie met AZ als start van het tweede seizoensdeel erg belangrijks zal zijn. "Ik denk ik dat we niet meer dezelfde fouten zullen maken als tijdens de eerste seizoenshelft. In de eerste twee wedstrijden tegen AZ kunnen we dat gelijk bewijzen."

Student met 56 spiekbriefjes gepakt

Een niet al te snuggere student op een Zweedse universiteit is op heterdaad betrapt tijdens het maken van een examen. De jongen bleek maar liefst 56 spiekbriefjes in zijn zakken te hebben.

Tijdens het examen mocht de jongen naar de wc in de Umeå Universiteit. Het bezoek duurde nog al lang en bij terugkomst wilde een van de opzichters weten wat het opgevouwen A4'tje te betekenen had dat zij bij zijn stoel had gevonden.

De jongen viel op zijn knieën. Dat had hij beter niet kunnen doen, want bij deze actie viel nog meer papier uit zijn mouw. De vrouw vroeg hierop de jongen zijn zakken te legen. Uiteindelijk kwam er een enorm pak papier uit zijn zakken.

Uiteindelijk werden maar liefst 56 spiekbriefjes geteld, die de lapzwans door zijn examen moesten loodsen. Het incident is inmiddels gemeld aan de strafcommissie van de universiteit.

Apple schort verkoop iPhone 4S in China op

Apple heeft de verkoop van de nieuwe iPhone 4S in China opgeschort nadat een Applewinkel in Peking vrijdag werd bekogeld met eieren door een boze menigte omdat de verkoop van de 4S niet volgens schema begon en de winkel zijn deuren dichthield.

Bij de Applewinkel in het trendy district Sanlitun braken opstootjes uit tussen beveiligingspersoneel en klanten die al de hele nacht in de vrieskou hadden staan wachten op de opening van de zaak om een 4S te kunnen bemachtigen. Vanwege de grote drukte en zorgen over de veiligheid van het personeel en de klanten durfde de winkel de deuren echter niet te openen. De politie werd ingeschakeld om de boel onder controle te krijgen.

Apple besloot na de onrust dat de verkoop van de 4S bij zijn officiële Apple-winkels in China voorlopig is opgeschort. De nieuwe telefoon is wel via erkende dealers in China en via het internet verkrijgbaar.

Apple schort verkoop iPhone 4S in China op
Apple schort verkoop iPhone 4S in China op (Foto: ANP)

Nieminen en Benneteau spelen finale Sydney

De finale van het tennistoernooi van Sydney gaat tussen Jarkko Nieminen en Julien Benneteau. Nieminen was met 7-6 (12) en 6-3 te sterk voor de Oezbeek Denis Istomin. Benneteau zette met tweemaal 6-4 Marcos Baghdatis uit Cyprus aan de kant. Baghdatis had in de kwartfinale nog de nummer een van de plaatsingslijst, Juan Martin del Potro, verslagen.

Op basis van de statistieken lijkt Benneteau weinig kans te hebben in de finale. De vier eerdere ontmoetingen met Nieminen gingen allemaal verloren.

In Auckland mogen David Ferrer en de Belg Olivier Rochus strijden om de eindzege. De Spanjaard Ferrer (1) bereikte ten koste van zijn landgenoot Fernando Verdasco de finale: 6-3 en 6-4. Rochus won in drie sets van de Duitser Philipp Kohlschreiber: 6-7 (4), 6-1 en 6-4. Ferrer won vijf van de zeven eerdere ontmoetingen.


Nieminen en Benneteau spelen finale Sydney (Foto: Novum)

[WTCC] Coronel ook in 2012 met BMW

Tom Coronel zal ook in 2012 in het World Touring Car Championship gaan racen. De 39-jarige Nederlander zal net als afgelopen seizoen gaan racen met een BMW voor ROAL Motorsport. In 2011 deed hij het uitstekend met een vierde plaats in de titelstrijd achter de ongenaakbare Chevrolets.

"Er zijn jaren geweest dat ik niet zo vroeg in het seizoen al wist wat ik ging doen. Wij komen natuurlijk uit een prachtig jaar, waarin je een duidelijke groei in de prestaties zag. Een race-overwinning in Japan en een vierde plaats in het kampioenschap achter de drie fabrieksrijders van Chevrolet. Met ROAL Motorsport zijn we gedurende het seizoen flink gegroeid. In het begin was het even aftasten en moesten we elkaar nog wat beter leren kennen, maar daarna begonnen alle puzzelstukjes op hun plek te vallen en volgden ook de resultaten," zei Coronel.

"Uit ervaring weet ik dat het eerste jaar er altijd is om te zaaien en dat je het jaar erna kunt oogsten. Zo is het met mij ook in de Formule 3, de Formule Nippon en in de Japanse GT's gegaan. Ik hoop daar nu ook op in het WTCC, maar realiseer mij dat het zeker geniet gemakkelijk zal worden. Er zijn nog meer fabrieksauto's aangekondigd die in potentie ook kunnen winnen. Maar, ik ga uit van eigen kracht," zei de Nederlander die met de 19-jarige Superstar-winnaar Alberto Cerqui een team zal gaan vormen.

"Het doel is om er vanaf de eerste race goed bij te zitten en punten te scoren. Natuurlijk hoop ik ook op meer overwinningen. Komend seizoen zal de samenstelling van het team gelijk zijn aan vorig jaar en ik behoud mijn vaste engineer Pietro. Hierdoor kunnen we dit jaar optimaal profiteren van de kennis die wij vorig jaar hebben opgedaan. Ik heb er zin in! Een topauto, een topteam en een topseizoen."

Veel Silent Hill in maart

De Silent Hill HD Collection, Silent Hill: Downpour en Silent Hill: Book of Memories worden alle drie in maart uitgegeven. Dat heeft het Japanse gamebedrijf Konami vrijdag bekendgemaakt. De horrorspellen komen op de markt voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PlayStation Vita.

De horrorcompilatie Silent Hill HD Collection bevat zowel het tweede als het derde deel uit de reeks. Beide spellen zijn op het grafische vlak gepimpt. Silent Hill: Downpour voor de Xbox 360 en PlayStation 3 is een geheel nieuw verhaal in de serie. Dat geldt ook voor Silent Hill: Book of Memories, dat wordt uitgegeven voor de PlayStation Vita.

Silent Hill HD Collection ligt vanaf 6 maart in de winkel, terwijl Silent Hill: Downpour een week later beschikbaar is. De maand wordt afgesloten met Silent Hill: Book of Memories.


Drie Silent Hill-spellen in maart (Foto: Novum)

The Last Story krijgt collector's edition

The Last Story komt op 24 februari ook als limited edition in de winkels te liggen. Naast de game krijg je hierbij ook een soundtrack met zeven tracks, een artbook en een metalen hoes. Een adviesprijs is nog niet bekend.

The Last Story is een action RPG die exclusief voor Nintendo Wii gemaakt is. De game komt van Hironobu Sakaguchi, geestelijk vader van de Final Fantasy-reeks. De muziek wordt verzorgd door Nobuo Uematsu, bekend van onder andere Final Fantasy. Beide namen staan prominent op de verpakking. Het gerucht dat de game een naamswijziging zou krijgen is hiermee definitief afgeschoten.

tls

Politie en leger jagen op autodieven

De politie en militairen van de vliegbasis in Volkel hebben donderdagavond gezocht naar drie gevluchte autodieven. Twee van hen werden in de buurt van de basis aangehouden. De politie loste daarbij enkele waarschuwingsschoten. Bij de zoektocht werden onder meer een politiehelikopter en terreinwagens van de luchtmachtbewaking ingezet.

Surveillerende agenten in Odiliapeel zagen even voor 20.00 uur een auto met gestolen kentenkenplaten rijden op de Nieuwe Dijk. De auto reed hard weg, maar kwam verderop weer in beeld. Na een achtervolging werd de auto klemgereden. De drie inzittenden namen de benen, maar twee van hen werden snel ingerekend in het plaatsje Zeeland.

Naar de derde verdachte werd langer gezocht. Hij werd ondanks de inzet van de politieheli, het leger en politiehonden niet meer gevonden.

De twee opgepakte verdachten, mannen van 21 en 24 jaar uit Den Bosch, zitten nog vast.

Ambassade VS: terreurdreiging in Bangkok

De Amerikaanse ambassade in Thailand heeft Amerikaanse ingezetenen in dat land een 'noodbericht' gestuurd waarin gewaarschuwd wordt voor een mogelijke terreuraanval in Bangkok. De ambassade roept de Amerikanen op waakzaamheid te betrachten op plekken waar veel westerse toeristen bijeenkomen.

Buitenlandse toeristen zouden volgens het bericht van plan zijn binnen afzienbare tijd aanslagen te plegen op toeristische plekken in Bangkok. Ambassadewoordvoerder Walter Braunohler wilde verder niet ingaan op het bericht. "Op het moment hebben we geen andere informatie."

Verkoopcijfers in verval in Amerika

Afgelopen december kende een verval van 21% in de verkopen van games en consoles ten opzichte van december 2010. De totale opbrengsten waren ongeveer 3,99 miljard dollar, tegen 5,07 miljard in 2010. Over het hele jaar gezien daalde de opbrengst met 8%.

In 2010 werd er 18,59 miljard dollar omgezet en in 2011 daalde dit naar 17,02 miljard. Hardware daalde relatief het hardst, die omzetten daalde in december 28% ten opzichte van 2010 en over het hele jaar 11%. Ook accessoires brachten veel minder op en de omzet daar daalde met 27% en 11% resp. Er werden in december in totaal 6,3 miljoen consoles verkocht tegenover 8,4 miljoen het jaar ervoor. Dit is het laagste aantal sinds 2005. Ten opzichte van november 2011 kenden enkel Nintendo DS en Nintendo 3DS een lichte stijging.

Tot slot nog de lijstjes!

Software in december
1.) Call of Duty: Modern Warfare 3 (360, PS3, Wii, PC) 
2.) Just Dance 3 (Wii, 360, PS3) 
3.) Elder Scrolls V: Skyrim (360, PS3, PC)
4.) Mario Kart 7 (3DS) 
5.) Battlefield 3 (360, PS3, PC)
6.) Madden NFL 12 (360, PS3, Wii, PSP, PS2)
7.) Assassin's Creed: Revelations (360, PS3, PC)
8.) NBA 2K12 (360, PS3, Wii, PSP, PS2, PC) 
9.) Super Mario 3D Land (3DS)
10.) Batman: Arkham City (360, PS3, PC)

Als de verkopen niet gecombineerd werden over alle platformen zou The Legend of Zelda: Skyward Sword de top 10 gehaald hebben. Just Dance 3 is de best verkopende Wii-game, Kinect-game én Move-game. Star Wars: The Old Republic eindigde als veertiende, een knappe prestatie voor een pc-only game.

Software over het gehele jaar
1.) Call of Duty: Modern Warfare 3 (360, PS3, Wii, PC)
2.) Just Dance 3 (Wii, 360, PS3) 
3.) Elder Scrolls V: Skyrim (360, PS3, PC)
4.) Battlefield 3 (360, PS3, PC)
5.) Madden NFL 12 (360, PS3, Wii, PSP, PS2)
6.) Call of Duty: Black Ops (360, PS3, Wii, NDS, PC)
7.) Batman: Arkham City (360, PS3, PC)
8.) Gears of War 3 (360)
9.) Just Dance 2 (Wii) 
10.) Assassin's Creed: Revelations (360, PS3, PC) 

Hardware in december
Xbox 360 ~ 1,7 miljoen
Wii ~ 1,06 miljoen  
PlayStation 3 ~ 936.000

Mochten er meer cijfers bekendgemaakt worden, dan zullen we het bericht bijwerken. 

[NBA] Orlando wint met uitblinkende Howard van Warriors

Dwight Howard heeft Orlando Magic in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA naar een zege geleid op Golden State Warriors. De center nam liefst 45 punten voor zijn rekening in de 117-109 zege. Ploeggenoot Hedo Turkoglu tekende voor twintig punten. Bij Golden State was Monta Elis de productiefste speler met dertig punten.

Door de zege steeg Orlando naar de tweede plaats in de Eastern Conference, met acht overwinningen uit elf duels. Koploper Chicago Bulls won twee wedstrijden meer. Golden State blijft laatste in de Western Conference.

Memphis Grizzlies boekte na drie nederlagen op rij weer eens een overwinning. New York Knicks werd met 94-83 verslagen. Rudy Gay kroonde zich tot topscorer door 26 punten voor zijn rekening te nemen.

Overige uitslagen NBA:

Atlanta Hawks - Charlotte Bobcats 111-81
Milwaukee Bucks - Detroit Pistons 102-93
Phoenix Suns - Cleveland Cavaliers 90-101

Nederland wil Denen en Noren bij JSF

Nederland vraagt Denemarken en Noorwegen om deel te nemen in de aanschaf van de Joint Strike Fighter. Dat zegt minister van Defensie Hans Hillen (CDA) in Washington, na een ontmoeting in het Pentagon, meldt het Franse persbureau AFP. Hillen ziet dit als een illustratie van de grote bereidheid van Nederland de capaciteit van de NAVO intact te houden.

Hillen voegde toe dat de aanschaf van het gevechtstoestel volgt op de uitfasering van de verouderde F-16's, maar dat dit een zeer kostbare zaak is. In Nederland is dit het onderwerp van een felle discussie, mede in het licht van de omvangrijke bezuinigingen waar de Nederlandse regering zich toe ziet genoodzaakt.

Nederland, Noorwegen en Denemarken maken alle drie deel uit van een internationaal consortium dat de ontwikkeling van de JSF ondersteunt en stimuleert.

Het Pentagon en Lockheed Martin willen de kosten van de ontwikkeling van het militaire toestel beperken en zoeken daartoe zo veel mogelijk partijen. De kosten van het JSF-programma zijn inmiddels opgelopen tot 385 miljard dollar, terwijl technische problemen de productie vertragen. Een toestel kost nu 113 miljoen dollar.

CDA not amused over vriendin (26) Bleker

Het CDA is niet blij met de relatie van Landbouw-staatssecretaris Henk Bleker (58) met een 32 jaar jongere journaliste (foto's). Dit meldt De Telegraaf vrijdag op basis van anonieme bronnen binnen het CDA.

"CDA-stemmers houden hier niet van", zegt een Kamerlid voor het CDA. Hoewel Bleker is gescheiden en dus vrij man, wordt de kwestie gezien als beschadigend voor zijn imago, klinkt het in de partij. Maar die rekening komt pas later, vermoedt een christendemocraat. Zijn partijgenoten zouden ook bang zijn dat Bleker met zijn liefdesleven het imago van het CDA schaadt.

Bleker, die naam maakte als waarnemend partijvoorzitter, is in sommige CDA-kringen getipt als toekomstig partijleider. De staatssecretaris liep echter al een kras op door het roemruchte briefje naar asielzoeker Mauro. Vanuit de oppositie werd de amoureuze kwestie donderdag aangegrepen om een sneer uit te delen. "Eindelijk iets groens waar Bleker wel van houdt", reageerde PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma.


CDA not amused over vriendin (26) Bleker (Foto: Novum)

[AO] De Bakker moeizaam verder in kwalificaties

Na Igor Sijsling en Jesse Huta Galung heeft ook Thiemo de Bakker zich geplaatst voor de laatste kwalificatieronde van de Australian Open. De Westlander had de nodige moeite met de Spanjard Javier Marti; 4-6, 7-5 en 6-4.

De Bakker wist zowel in de tweede (twee breaks) als in de derde set (een break) een voorsprong niet vol te houden tegen de nummer 181 van de wereld. Uiteindelijk bleken nog twee latere breaks genoeg om de wedstrijd binnen te halen. In de slotronde van de kwalificatie treft De Bakker de Duitser Peter Gojowczyk, de nummer 248 van de wereld.

'Turkije zet AIVD'er uit'

Turkije heeft vorig jaar een agent van Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst het land uit gezet. De AIVD'er was als diplomaat verbonden aan de Nederlandse ambassade in Ankara. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag. Over de reden van de uitzetting willen de Turkse en de Nederlandse overheid niets kwijt.

De AIVD zegt in de krant dat alleen het noemen van de naam van de agent al strafbaar is. "Dat is een staatsgeheim." Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor de AIVD wil er ook niets over kwijt.

De in Ankara gestationeerde AIVD'er had als taak contact te onderhouden met collega's van de Turkse inlichtingsdienst. Ook moest de agent zelf informatie vergaren, onder meer over moslimextremisme en -terrorisme.

De uitgewezen agent deed onder meer onderzoek naar de radicaal-islamitische beweging Hizbullah. Deze organisatie pleegde in het verleden aanslagen in Turkije. Een aantal leden heeft zich in Nederland gevestigd. Onder hen is mogelijk ook de leider van de organisatie.

De Nederlandse AIVD'er is overgeplaatst naar een ambassade elders in het Midden-Oosten en is onbereikbaar. Of hij in Ankara is vervangen is onduidelijk. Nederlandse diplomaten hebben de afgelopen maanden getracht het incident uit de publiciteit te houden.

De Turkse regering vindt dat Nederland te weinig meewerkt in de strijd tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Aan de PKK gelieerde organisatie zouden openlijk in Nederland actief zijn en fondsen werven.

'Nog geen onderhandelingen steun Hongarije'

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dat Hongarije eerst stappen neemt die de zorgen over het beleid van de Hongaarse regering wegnemen voordat sprake kan zijn van onderhandelingen over noodsteun aan het land. Dat liet het IMF weten na overleg met een vertegenwoordiger van de Hongaarse regering in Washington.

"Voordat het IMF kan bepalen of onderhandelingen kunnen beginnen, wil het eerst duidelijke stappen zien die tonen dat de autoriteiten bereid zijn te discussiëren over alle beleidsterreinen die relevant zijn voor de macro-economische stabiliteit. Steun van de Europese autoriteiten en instituten is ook essentieel voor onderhandelingen over een nieuw programma", aldus een verklaring van IMF-directeur Christine Lagarde.

Lagarde sprak in Washington met de Hongaarse minister die verantwoordelijk is voor de onderhandelingen met het IMF. Hongarije verkeert in ernstige financiële problemen en wil een noodpakket van 15 tot 20 miljard euro. Het IMF en de EU zijn vooralsnog niet bereid het land te hulp te schieten vanwege hun zorgen over het beleid van de Hongaarse regering.

'Nog geen onderhandelingen steun Hongarije'
'Nog geen onderhandelingen steun Hongarije' (Foto: ANP)

[AO] Huta Galung en Sijsling naar laatste kwalificatieronde

Igor Sijsling en Jesse Huta Galung hebben zich geplaatst voor de laatste kwalificatieronde van de Australian Open. Huta Galung had opvallend weinig moeite met de Braziliaan Caio Zampieri, die hij met twee keer 6-0 naar huis stuurde.

Sijsling boekte een knappe zege op de als vijfde geplaatste Igor Andreev. Sijsling, die beduidend lager staat op de wereldranglijst, won met 7-6(6) en 6-3. In de laatste kwalificatieronde treft Huta Galung de Fransman David Guez, terwijl Sijsling speelt tegen de winnaar van de partij tussen Ivo Minar en James Ward.

Later vandaag komen Thiemo de Bakker, Kiki Bertens en Bibiane Schoofs ook nog in actie tijdens de kwalificaties.

Joran krijgt vandaag straf te horen

Joran van der Sloot hoort vrijdag tot welke straf de rechtbank in Lima hem veroordeelt voor de roofmoord op de Peruaanse miljonairsdochter Stephany Flores, anderhalf jaar geleden. De bekentenis die hij hierover heeft afgelegd, kan hem strafvermindering opleveren. De aanklager heeft eerder 30 jaar gevangenisstraf tegen hem geëist.

De Nederlander wurgde zijn slachtoffer op 30 mei 2010 in zijn hotelkamer. Van der Sloot verklaarde eerder dat hij kwaad werd toen hij zag dat Flores op zijn laptop stukken over Natalee Holloway bekeek. De Amerikaanse tiener Holloway verdween precies 5 jaar eerder op Aruba, waar Van der Sloot toen woonde. Zij is nooit gevonden, hij is tot op heden verdachte.

De advocaat van de familie Flores noemt Joran een psychopaat die niet terug kan naar de maatschappij. Volgens deze Edward Alvarez was het duidelijk dat Van der Sloot Stephany Flores vermoord heeft om haar van haar geld te beroven. "En daarvoor staat levenslang", zei hij met nadruk. Alvarez stelt dat een straf van 20 jaar te weinig is. Die 20 jaar wordt als mogelijkheid genoemd voor het vonnis dat de drie rechters gaan vellen.

Duizenden militairen VS verlaten Europa

Het Amerikaanse leger trekt tussen de 6000 en 10.000 militairen terug uit bases in Europese landen. Dat heeft Leon Panetta, minister van Defensie in de Verenigde Staten, donderdag (lokale tijd) aangekondigd, zo meldde de persdienst van het ministerie.

Twee in Europa gevestigde gevechtsbrigades keren terug naar de VS. Deze brigades tellen doorgaans tussen de 3000 en 5000 manschappen.

Op dit moment zijn ongeveer 40.000 Amerikaanse militairen gelegerd in Europese landen. Duitsland huisvest drie gevechtsbrigades van de VS, Italië één. De inkrimping van de Amerikaanse troepenmacht in Europa is onderdeel van een grootschalige bezuinigingsoperatie.

Geen online multiplayer voor ModNation Racers Vita

Mensen die ernaar uitkeken om straks op hun PlayStation Vita tegen elkaar te racen in ModNation Racers krijgen een teleurstelling te verwerken. Het spel gaat namelijk geen online multiplayer krijgen. Dit heeft de producer van het spel Vernon Mollette II in een live chat bevestigd.

Het spel gaat wel een multiplayer krijgen, maar dit is dan een a-synchrone multiplayer, vergelijkbaar met TrackMania voor de kenners, en geen head-to-head. Ieder speelt zijn eigen spel en de stats en scores worden onthouden waarna je eventueel tegen ghost cars kunt rijden.

Mollette heeft in het interview ook aangegeven dat het wel mogelijk wordt om je eigengemaakte maps online te delen.

ModNation Racers komt op 22 februari uit op PlayStation Vita.

[AO] Haase treft Roddick, gunstige loting Rus en Krajicek

Robin Haase heeft het vrijdag niet getroffen bij de loting voor de Australian Open. De Hagenaar stuit in de eerste ronde op Andy Roddick. De Amerikaan is als 15e geplaatst in Melbourne. Roddick was vorig jaar in Australië nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Haase in de derde ronde. Het was de enige keer dat beide mannen elkaar onmoetten op de ATP Tour.

Bij de vrouwen speelt Arantxa Rus tegen Lesia Tsoerenko. De Oekraïense is de nummer 111 van de wereldranglijst. Rus, 79e op de mondiale ranglijst, speelde nog nooit tegen haar. Michaëlla Krajicek neemt het op tegen de Duitse Kristina Barrois. Beide vrouwen ontlopen elkaar weinig op de wereldranglijst. Barrois, die twee van de drie onderlinge ontmoetingen won, is de nummer 89 en staat daarmee twee plekken hoger dan Krajicek.

Titelverdediger Novak Djokovic werd vrijdag gekoppeld aan de Italiaan Paolo Lorenzi. De Belgische Kim Clijsters treft een qualifier in haar jacht op titelprolongatie. Het hoofdtoernooi in Melbourne begint maandag.

Stallone wil Schwarzenegger in bajesdrama

Arnold Schwarzenegger is in gesprek met Sylvester Stallone over een rol in het bajesdrama The Tomb. Arnold bedankte vorig jaar voor de hoofdrol, die Sly toen zelf maar oppakte. Nu bespreken de twee een belangrijke bijrol voor de oud-gouverneur van Californië, schrijft de Amerikaanse filmsite Ain't It Cool News.

The Tomb gaat over een ontwerper van beveiligingssystemen voor gevangenissen, de rol waar de 65-jarige Stallone in oktober voor tekende. Hij wordt onterecht opgesloten in een van zijn eigen faciliteiten en moet zien te ontsnappen. De acteur liet met Tango & Cash en Lockup, beide uit 1989, al zien dat geen bajesdeur hem tegenhoudt.

Over de rol van Schwarzenegger is nog niets bekend. Sly en hij werkten onlangs nog samen op de set van The Expendables 2. Deze keiharde actiefilm verschijnt 16 augustus in de bioscoop.

Schwarzenegger is momenteel bezig met de opnames van actiethriller Last Stand, waarin hij het als sheriff op moet nemen tegen een Mexicaans drugskartel. Voor deze rol liet de Oostenrijkse Eik destijds de hoofdrol in The Tomb schieten. Last Stand verschijnt volgend jaar januari.


Stallone wil Schwarzenegger in bajesdrama (Foto: Novum)

Trailer: Shut Up and Play the Hits

Er is een trailer verschenen voor de film Shut Up and Play the Hits. In de documentaire van Dylan Southern en Will Lovelace volgen we de groep LCD Soundsystem bij haar afscheidsoptreden. De film krijgt haar première op het Sundance Film Festival op 22 januari.

LCD Soundsystem was een solo-project van James Murphy, bij concerten aangevuld met andere muzikanten. In 2011 sloot de muzikant zijn loopbaan af met een vier uren durende show in Madison Square Gardens. Het volledige concert zal op dvd worden uitgebracht maar vormt ook het middelpunt van de film Shut Up and Play the Hits

In de Nederlandse hitlijsten schopte de band het niet verder dan de 96e plaats in de singles top 100 net het liedje 'Daft Punk is playing at my house'. Toch heeft de groep een hechte groep fans.

Kijk hieronder voor de muzikale trailer.


Shut Up and Play the Hits

Kortfilm Birdboy genomineerd voor 84e Goya Awards

De Spaanse kortfilm Birdboy heeft een nominatie ontvangen voor de 26e editie van de Goya Awards in Madrid. De Goya Awards is de Spaanse tegenhanger van de Amerikaanse Oscars. Regisseur Alberto Vázquez won met Birdboy in 2011 al de Zilveren Hugo op het Chicago International Film Festival. Het filmpje is eveneens genomineerd voor de komende Oscarverkiezingen.

Birdboy is een naargeestig sprookje, gebaseerd op het stripverhaal Psiconautas van Alberto Vázquez. Een verschrikkelijk industrieel ongeval verandert het leven van de kleine Dinki. Dinki's lot ligt in de vleugels van haar excentrieke vriend Birdboy. Birdboy is een buitenbeentje die zich verbergt in het dode bos en die verloren is geraakt in zijn fantasieën.

Kijk hieronder voor het prachtige animatiefilmpje.


Birdboy: naargeestig, donker en tegelijktertijd ontzettend gevoelig.

'FOK!ker (14) heeft problemen met twitter'

Een 14-jarige jongen actief op het 'FOK! Forum' en 'Twitter' kampt sinds kort met een zeer groot probleem. Hij kan zijn berichten die hij via Twitter verstuurt niet zichtbaar krijgen op zijn Twitterpagina. 

Buiten het feit dat deze user geen zak van Twitter begrijpt, heeft hij ook nog veel moeite met spelling en zinsformuleringen.

De jongen in kwestie met de veelbelovende naam 'Ch0c0l0c0' zegt hierover: "Ik heb zo'n groot probleem he op Twitter Ik heb geen slotje, dus iedereen kan mij volgen en re-tweeten etc.

Maar hier blijft het niet bij volgens de user, “Geen 1 van mijn tweets kan gevonden worden bij search tweets Ook wanneer je m'n usernane intypt krijg je alleen mentions naar mij.

Zijn klacht is dat hij expres geen slotje heeft geplaatst om zijn tweets gewoon te kunnen vinden. Schreeuwerig vraagt hij andere users op het FOK! Forum om aandacht. “WEET IEMAND MISSCHIEN HOE DIT KOMT, OF KAN IEMAND DIT VOOR ME OPLOSSEN, ZODAT MIJN TWEETS STRAKS WEL VINDBAAR ZIJN OP TWITTER??"

Het bewuste topic is hier te vinden!

Harry Potter grote winnaar bij People's Choice Awards

Het volk heeft gesproken. De film Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 is de grote winnaar geworden op de 38e editie van de People’s Choice Awards. De film ging met vier beeldjes naar huis, onder meer voor Beste Film, Beste Boek Verfilming en Beste Film Cast. 

De ceremonie werd gepresenteerd door The Big Bang Theory-actrice Kaley Cuoco. Meer dan 200 miljoen stemmen werden uitgebracht in 43 categorieën waarin de favorieten werden gekozen door fans van muziek, films en televisie-series. Deze stemmen zorgden er onder meer voor dat ook actrice Emma Stone met twee beeldjes op zak naar huis mocht. Acteur Morgan Freeman won in zijn categorie van zwaargewichten zoals Robert De Niro, Harrison Ford, Tom Hanks en George Clooney.

Kijk hieronder voor het volledige overzicht van de filmprijzen, gekozen door het publiek.

Beste Actrice: Emma Stone
Beste Acteur In Een Komische Film: Adam Sandler
Beste Filmster Onder De 25: Chloe Grace Moretz
Beste Boek Verfilming: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
Beste Drama: Water for Elephants
Beste Komedie: Bridesmaids
Beste Superheld In Een Film: Ryan Reynolds als Green Lantern
Beste Film Icoon: Morgan Freeman
Beste Film: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
Beste Acteur: Johnny Depp
Beste Actie Film: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
Beste Actie Film Ster: Hugh Jackman
Beste Actrice in een komische film: Emma Stone
Beste Film Cast: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
Beste Stem In Een Animatie Film: Johnny Depp als Rango in Rango

'Nieuw onderzoek naar psyche Breivik'

Een rechtbank in Noorwegen maakt vrijdag bekend dat er een nieuw psychiatrisch onderzoek moet worden uitgevoerd naar de massamoordenaar Anders Behring Breivik. Dat meldden de publieke omroep NRK en dagblad Verdens Gang donderdagavond laat.

De rechtbank in de hoofdstad Oslo brengt het nieuws vrijdag om 13.00 uur officieel naar buiten. Advocaten van de slachtoffers van Breivik hadden eerder geëist dat er een nieuw onderzoek zou komen naar de geestesgesteldheid van de crimineel.

De 32-jarige Breivik vermoordde vorig jaar juli in Oslo en op het eilandje Utøya 77 mensen in het kader van een zelfverklaarde 'kruistocht' tegen moslims in Europa.

'Nieuw onderzoek naar psyche Breivik'
'Nieuw onderzoek naar psyche Breivik' (Foto: ANP)

Wii U straatdemo vanaf CES

Nintendo is op de CES aanwezig dit jaar met hun aankomende console, de Wii U. Er wordt niet heel veel nieuws getoond, op een demo na waarin we door de straten van Tokyo gereden worden.

Op de TV zie je een vast camera-standpunt en met de Wii U-controller kun je 360 graden om je heen kijken, alsmede naar boven en naar beneden. Het scherm op de controller toont je dan precies wat je verwacht te zien. In de video hieronder zie je de demo, gevolgd door een stukje Zelda in HD dat we al kennen van de E3.

Volgens Nintendo verschijnt de console tussen de start van de E3 en het einde van dit jaar in de winkels. 

Nog twee waarnemers in Syrië nemen ontslag

Twee waarnemers in Syrië van de Arabische Liga hebben donderdag hun ontslag ingediend. Dat heeft woordvoerder Adnan Khodeir van de Arabische Liga gezegd.

Khodeir stelde dat een Algerijnse waarnemer om gezondheidsredenen zijn functie heeft neergelegd en dat een Sudanees uit persoonlijke overwegingen afscheid heeft genomen van de andere leden van de waarnemersmissie.

Woensdag was al een andere Algerijnse waarnemer uit de missie in Syrië gestapt. Hij zei "verschrikkingen" te hebben gezien en beschuldigde het regime van de Syrische president Bashar al-Assad van misdaden tegen de menselijkheid.

Poetin doet verkiezingsprogramma uit de doeken

De Russische premier Vladimir Poetin heeft donderdag beloofd dat, als hij wordt herkozen als president, de Russische regering meer verantwoording gaat afleggen aan de bevolking. Hij deed donderdag op zijn website zijn verkiezingsprogramma uit de doeken. Poetin lijkt daarmee het initiatief over te willen nemen van Russen die protesteren tegen corruptie en de gecentraliseerde regering.

Sommige punten uit het programma van Poetin komen overeen met het programma dat president Dmitri Medvedev presenteerde toen hij in 2008 het stokje overnam van Poetin. Zo wil Poetin net als Medvedev de corruptie gaan aanpakken, het investeringsklimaat verbeteren en de economie moderniseren. Poetin erkende dat deze kwesties nog steeds de belangrijkste uitdagingen zijn waar Rusland voor staat.

Poetin beloofde tevens om het publiek meer controle te geven over onderdelen van de overheid die het meest gevoelig zijn voor corruptie, zoals het aanbesteden van overheidsprojecten, de wegenbouw, rechtshandhaving en gemeentelijke diensten. De premier heeft voorgesteld om administratieve hoven op te richten die klachten van burgers over de overheid gaan behandelen. Dat maakt het voor de bevolking makkelijker om haar stem te laten horen.

"We moeten het hele systeem voor het beschermen van publieke belangen heroverwegen en stoppen met het benadrukken van onderdrukking", aldus Poetin.

In de twaalf jaar dat Poetin aan het roer stond in Rusland, hetzij als president, hetzij als premier, waren het Russische parlement en de gerechtshoven vaak instrumenten van het Kremlin in plaats van onafhankelijke regeringsonderdelen. De oppositie werd gemarginaliseerd en protesten van de oppositiebeweging werden door de politie beëindigd.

De laatste tijd is de protestbeweging echter op stoom gekomen als gevolg van de parlementsverkiezingen van vorig jaar. Die werden volgens waarnemers ontsierd door fraude in het voordeel van Poetins partij Verenigd Rusland.

Ondanks het toegenomen verzet tegen Poetin is het nog steeds de verwachting dat hij bij de presidentsverkiezingen op 4 maart met de winst aan de haal gaat.

Weer tientallen doden door ruzie Zuid-Sudan

Door etnisch geweld in Zuid-Sudan zijn woensdag zeker 57 doden gevallen, vooral vrouwen en kinderen. Dit hebben de autoriteiten van het jongste land ter wereld donderdagavond gemeld.

De Murle-stam viel in de deelstaat Jonglei de rivaliserende stam Lou Nuer aan. Zij slachtten tientallen mensen af in hun huizen en namen meer dan 20.000 koeien mee.

De Murle en de Lou Nuer zijn in een langdurige vete met elkaar verwikkeld. Volgens de VN vielen door de stammenstrijd alleen al in 2011 circa 1100 doden. De volkerenorganisatie is een hulpactie begonnen voor zo'n 60.000 ontheemden.

Weer tientallen doden door ruzie Zuid-Sudan
Weer tientallen doden door ruzie Zuid-Sudan (Foto: ANP)

Ambulanceklever moet rijbewijs inleveren

De politie heeft donderdagmiddag een automobilist zijn rijbewijs afgenomen omdat hij een ambulance ernstig hinderde tijdens een spoedrit. De man ging voor de ambulance rijden toen deze met zwaailichten en sirene over de A29 reed. Toen de ambulance eindelijk kon passeren ging de automobilist vlak achter de ambulance rijden.

Dat heeft de politie gemeld. De ambulance moest tot twee keer toe vaart minderen om een aanrijding met de personenauto te voorkomen. Bij de Heinenoordtunnel hield de politie de man staande en nam zijn rijbewijs in.

Ambulanceklever moet rijbewijs inleveren
Ambulanceklever moet rijbewijs inleveren (Foto: ANP)

India een jaar lang vrij van polio

India heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in de strijd tegen polio. Het is precies een jaar geleden dat voor het laatst polio bij iemand werd geconstateerd.

Als er geen nieuwe gevallen van polio opduiken wordt India van de lijst gehaald van landen waar polio nog geregeld voorkomt. Naast India staan alleen Pakistan, Afghanistan en Nigeria op de lijst.

De Indiase regering is voorzichtig optimistisch. Volgens de regering bevestigt het nieuws hoe serieus zij het uitroeien van de ziekte neemt. India heeft omgerekend bijna 1,9 miljard euro uitgegeven aan de strijd tegen polio.

In 2009 werden er nog 741 gevallen van polio vastgesteld in India. Een jaar later waren er dat nog maar 42. Het laatste geval werd in 2011 op 13 januari vastgesteld in de deelstaat West-Bengalen.

Barcelona treft Real Madrid in beker

FC Barcelona kan zich op gaan maken voor een dubbele ontmoeting met Real Madrid in de kwartfinale van de Copa del Rey. De ploeg van trainer Josep Guardiola was donderdag met 2-1 te sterk voor Osasuna. De heenwedstrijd werd al met 4-0 door Barcelona gewonnen. De Catalanen treffen Real Madrid op 18 en 25 januari.

Barcelona kwam op bezoek bij Osasuna nog wel op achterstand. Dejan Lekic opende in de 41e minuut de score. Kort na rust maakte Alexis Sanchez echter gelijk en twintig minuten voor tijd tekende Sergi Roberto voor de winnende treffer.

Athletic Bilbao drong ten koste van derdeklasser Albacete door tot de laatste acht van het bekertoernooi. De ploeg uit de Primera Division won eenvoudig met 4-0. In de kwartfinale is Real Mallorca de tegenstander.


Barcelona treft Real Madrid in beker (Foto: Novum)

[Dakar] Stacey en De Rooy lopen dagsucces mis

Hans Stacey en Gerard de Rooy hebben zich donderdag laten verrassen in de elfde etappe van de Dakar Rally. De Nederlandse truckers eindigden respectievelijk als tweede en vierde tijdens de rit van Arica in Chili naar Arequipe in Peru. Stacey ging lange tijd aan de leiding, maar werd nog gepasseerd door Alexey Karginov.

De Rus had een voorsprong van 3.03 minuten op Stacey, terwijl De Rooy op 6.32 van de winnaar over de finish kwam. Miki Biasion werd derde. De Rooy gaat met zijn Iveco nog wel ruimschoots aan de leiding in het klassement. De voorsprong op land- en teamgenoot Stacey bedraagt 55.58 minuten. De Kazach Artur Ardavichus ligt bijna een half uur hierachter op plaats drie.

[Dakar] Peterhansel breidt voorsprong uit

Stephane Peterhansel heeft in de elfde etappe van de Dakar Rally een voorschot genomen op de eindzege. De Fransman zegevierde in de eerste etappe in Peru van Arica naar Arequipa en zag zijn belangrijkste concurrenten veel tijd verspelen.

Nani Roma werd op bijna vijf minuten tweede, terwijl Ricardo Leal Dos Santos bijna negen minuten nodig had dan Peterhansel. Robbie Gordon stond ook goed in het klassement, maar de Hummerrijder verloor ruim een uur door problemen met de homokinetische koppeling. Beste Nederlander werd wederom Bernhard ten Brinke die nu als zevende het bivak bereikte met negentien minuten achterstand op de dagwinnaar.

In het klassement heeft Peterhansel nu een voorsprong van bijna 23 minuten op Roma en ruim een uur op Giniel de Villiers. Beste Nederlander is Ten Brinke op 4.17 uur van de Fransman. Erik van Loon stond dichtbij hem in het klassement, maar maakt een duikeling door een kapotte dynamo die gewisseld moest worden.

Dungeon Defenders

Gespeeld op PlayStation 3. Ook beschikbaar op Xbox 360 en pc. Het spel is enkel te downloaden via PlayStation Network, Xbox Live Arcade of Steam.

Vaak wordt gezegd: "Je houdt ervan of je haat het": tower defensegames. Een gebied met beperkte middelen verdedigen tegen oprukkende vijanden. Trendy Entertainment wil in dit genre een duit in het zakje doen met Dungeon Defenders, een combinatie van tower defense en online en offline co-op multiplayergamen. In hoeverre deze combinatie is geslaagd heb ik mogen uitproberen en uitvinden.

Game Of The Year 2011 - 7: Xenoblade Chronicles

Het JRPG-genre heeft zich niet goed kunnen manifesteren op de huidige generatie consoles. De hoogtijdagen van het glorieuze PS2-tijdperk – die tientallen JRPG-klassiekers zag – is niet langer zichtbaar op de achteruitkijkspiegel. Het is dan ook toepasselijk dat de beste JRPG van deze generatie op de console uitkwam die eigenlijk in de vorige hoort.

Laatste reviews en specials
review
Far Cry: New Dawn
review
The Lego Movie 2
review
Metro Exodus
review
Kingdom Hearts III
review
Etrian Odyssey Nexus
preview
Anno 1800
©FOK.nl e.a.