Vijf Filmtips voor de maand Mei

Hobo with a Shotgun

Banner Hobo with a Shotgun

Releasedatum: 19 mei 2011
Genre: Actie
Regisseur: Jason Eisener
Cast: Rutger Hauer, Molly Dunsworth, Gregory Smith

Plot
Een dakloze man (Rutger Hauer) springt van een trein, en belandt zo in een stad, die ook gezien kan worden als een hel op aarde. Verkrachtingen, onthoofdingen en gewapende overvallen zijn de normaalste zaak van de wereld in een stad waar een pedofiele kerstman, drugsdealers en misdaadbazen niet worden tegengehouden door de corrupte politie. Na een aantal incidenten besluit de dakloze man dat het jachtgeweer de enige manier is om gerechtigheid te brengen in de stad.

Hobo with a Shotgun: Rutger Hauer

Verwachtingspatroon
Regisseur Jason Eisener won met zijn trailer Hobo with a Shotgun in 2007 een speciale competitie van zogenaamde Grindhouse trailers. De hoofd van de jury was Robert Rodriguez, de man achter Planet Terror en de recentelijk uitgebrachte film Machete, een film die net als Hobo with a Shotgun eerst een trailer was en pas later werd bewerkt tot een volledige film. Het winnen van deze competitie heeft Eisener naast de nodige publiciteit, ook technische hulpmiddelen opgeleverd om zijn film daadwerkelijk te maken.

Hoewel er van een groot budget geen sprake is, is het Eisener gelukt om Rutger Hauer te strikken voor de rol van dakloze man. Gezien de wijze waarop de trailer ontvangen is door het grote publiek, lijkt dit voor beide partijen een uitstekende keuze. De eerste recensies zijn zeer lovend, al wordt erbij vermeld dat het vooral geldt voor de liefhebbers van de zogenaamde exploitatiefilm. Dit zijn films waarbij het verhaal van ondergeschikt belang is. De verwachting is dus niet dat dit een subtiele film gaat zijn, maar juist een film zijn met een hoog aantal oneliners, een meedogenloze Rutger Hauer, valse tegenstanders, bizarre moordpartijen en liters bloed, oftewel Hobo with a Shotgun lijkt een ware ode te zijn aan de exploitatiefilms uit de jaren 80.