Vijf Filmtips voor de maand Mei

Water for Elephants

Banner Water for Elephants

Releasedatum: 5 mei 2011

Genre: Drama
Regisseur: Francis Lawrence
Cast: Reese Witherspoon, Robert Pattinson, Christoph Waltz, Hal Holbrook

Plot
Jacob Jankowski (Robert Pattinson) is een jongen die dierengeneeskunde studeert in de Verenigde Staten, tijdens de periode van de Grote Depressie. Nadat zijn ouders verongelukken in een auto, blijft Jacob straatarm achter. Hij besluit werk te zoeken, en springt op de eerste trein die langskomt. Dit blijkt een trein te zijn van een circus, die onder leiding staat van August Rosenbluth (Christoph Waltz). Jacob wordt door August aangenomen als dierenverzorger. De situatie verandert wanneer Jacob verliefd wordt op Marlena (Reese Witherspoon), de grote ster van het circus en tevens de vrouw van August.

Water for Elephants

Verwachtingspatroon
Water for Elephants is om een tweetal redenen een film waarvan veel verwacht wordt. Ten eerste is het een verfilming van het gelijknamige boek van Sarah Gruen uit 2006. Het boek groeide uit tot een groot succes, mede door de wijze waarop Gruen de karakters die werkzaam zijn in het circus op een creatieve wijze portretteerde in haar boek. Ten tweede is de cast van Water for Elephants indrukwekkend, met Oscarwinnaars Christoph Waltz, Reese Witherspoon en natuurlijk Robert Pattinson, die wereldwijd bekend werd als Edward Cullen uit de Twilight-films.

Het is voor regisseur Francis Lawrence (Constantine, I Am Legend) essentieel dat hij het leven in het circus op levendige en interessante wijze in beeld kan brengen. De grootste uitdaging lijkt echter het verhaal. Zowel de plotomschrijving als de inhoud van de trailer wijzen erop dat het hier gaat om een soapachtig liefdesverhaal. Het is de uitdaging voor zowel de regisseur als de acteurs om dat niveau te ontstijgen.