FOK! blikt terug: Final Fantasy

Op de voorgaande pagina’s zijn alle hoofddelen t/m deel twaalf aan bod gekomen besproken en om een overzicht te geven hier een complete lijst van de consoles per deel:

Final Fantasy: NES, MSX, GBA (Dawn of Souls), PSOne (Origins), Wonderswan
Final Fantasy II: NES, GBA (Dawn of Souls), PSOne (Origins), Wonderswan
Final Fantasy III: NES, Nintendo DS
Final Fantasy IV: SNES, GBA, PSOne (Anthology)
Final Fantasy V: SNES, GBA, PSOne (Anthology)
Final Fantasy VI: SNES, PSOne, GBA
Final Fantasy VII: PSOne, PCCD
Final Fantasy VIII: PSOne, PCCD
Final Fantasy IX: PSOne
Final Fantasy X: PS2
Final Fantasy X-2: PS2
Final Fantasy XI: PS2, Xbox 360, PC
Final Fantasy XII: PS2

Naast de games in deze lijst kent de Final Fantasy serie een hoop spin-offs, games die bijvoorbeeld wel de naam en setting van Final Fantasy hebben meegekregen, of games die gebaseerd zijn op characters uit de games.

Aangezien er een heleboel spin-offs zijn gemaakt in alle jaren zullen we ons beperken tot een vijftal spin-offs, gekozen vanwege de kwaliteit, de characters of simpelweg omdat ze bekend zijn.

Final Fantasy Legend (GameBoy)
Uiteraard zijn er ook een aantal games met de naam Final Fantasy op de GameBoy Classic verschenen. De drie games kregen de naam Final Fantasy Legend mee maar waren eigenlijk geen originele FF-games. De drie Legend games waren oorspronkelijk games uit de SaGa (Romancing SaGa, Unlimited SaGa) serie en zijn geport en hernoemd vanwege de naamsbekendheid.

Final Fantasy: Crystal Chronicles (GameCube)
Nadat Square jaren exclusief bij PlayStation had gezeten kwam er een bericht dat ze ook weer voor Nintendo gingen developen. Miljoenen fanboys, waaronder ondergetekende, werden helemaal wild en jankten tranen van geluk. De sfeer en setting van FFCC waren typisch FF alleen was de gameplay realtime in plaats van turnbased en was de game vrij eentonig.


Crystal Chronicles en Kingdom Hearts II<\/center>

Kingdom Hearts (Playstation 2, GBA)
Misschien wel de meest succesvolle Final Fantasy spin-off. In deze game worden de krachten van Disney en Square gebundeld tot een game waarin je zowel Disney als Final Fantasy figuren tegenkomt. Hoofdrolspeler Sora trekt er met Donald en Goofy op uit om de Heartless te verslaan.

Chocobo Racing (PSOne)
Een van de weinige niet RPG spin-offs is Chocobo Racing, een grappige (kart)racegame waarin je niet met auto’s rijdt, maar op chocobo’s, de struisvogel-achtige vogels uit Final Fantasy. Andere figuren die je in de game tegenkomt zijn onder andere de Moogle en de Blackmage.

Final Fantasy Tactics (PSOne, GBA)
In Final Fantasy Tactics wordt de wereld van Final Fantasy, met al z’n characters, gecombineerd met strategisch oorlogvoeren. Net als de gewone delen is ook Tactics turnbased, echter, hier heb je ook rekening te houden met de mobiliteit van je characters. De vijanden die je wilt aanvallen moeten binnen bereik zijn en je hebt maar een bepaald aantal action points om én te bewegen én aan te vallen.