FOK! blikt terug: Final Fantasy

In 1996 verging de wereld voor een hoop Nintendo fans, één van de meest gewaardeerde developers, Squaresoft, ging naar Sony die net hun eerste console, de PlayStation, uitgebracht hadden. Ze namen de development van Final Fantasy VII mee en deze verscheen in 1997 dan ook op de PlayStation.

Final Fantasy VII, verspreid over drie (!) cd’s, vertelt het verhaal van Cloud en Sephiroth. Het was de eerste FF die in Europa verscheen en het was een waar megasucces. In totaal zijn er wereldwijd zo’n zeven miljoen exemplaren van de game verkocht en miljoenen fans vinden het nog steeds een magisch deel.
Dit is overigens meteen de reden dat Square-Enix ondertussen flink begonnen is met het uitmelken van de naam van FFVII. Er zijn al verschillende games uitgekomen die elk een ander stuk van het verhaal vertellen. Zo heb je bijvoorbeeld Before Crisis, een GSM game die het verhaal van de Turks uit de game vertelt en zich afspeelt voor de gebeurtenissen in FFVII. Ook bestaat er een PS2 game, Dirge of Cerberus, die het verhaal van Vincent Valentine vertelt in een soort actie-RPG/FPS combinatie. Het hoogtepunt van de compilatie is echter de film Advent Children, een vervolg op FFVII welke twee jaar na de gebeurtenissen van FFVII speelt.


FFVII en FFVII Advent Children<\/center>

Na het grootse zevende deel waren de verwachtingen voor de delen acht en negen natuurlijk hoog gespannen. Squaresoft heeft voor beide delen een totaal andere aanpak gekozen en koos voor FFVIII een speciaal systeem om te levelen, het junction systeem waarbij je de summons (Guardian Forces) aan je personages kon koppelen en zo kon levelen. Daarnaast werden de vijanden sterker naarmate jijzelf ook sterker werd. Het verhaal van VIII gaat over Squall Lionheart, afgestudeerd SEED soldaat die zijn eigen team en opdrachten krijgt. Tijdens hun avonturen dromen de characters over een andere groep soldaten onder aanvoering van Laguna, een man van wie later in de game bekend wordt wie hij is.


Dé dansscene uit FFVIII, mooiste FMV ooit en rechts Zidane uit FFIX<\/center>

FFIX gaat qua visuele stijl en sfeer weer terug naar het begin van Final Fantasy, het is een stuk sprookjesachtiger dan de wat ‘realistischere’ delen zes t/m acht. De hoofdrol wordt gespeeld door Zidane, een jongen met een apenstaart. In deel IX speelt liefde en vriendschap een nog grotere rol dan normaal en er is een speciale rol weggelegd voor de Moogles die je met van alles en nog wat helpen. FFIX is één van de mooiste PSOne games gemaakt en verscheen pas nadat de PS2 al gelanceerd was.