FOK! blikt terug: Final Fantasy

Het Final Fantasy verhaal begon op de NES, (Famicom in Japan) en had nog niet echt een verhaal. De karakters hebben ook nog geen persoonlijkheid en zijn slechts naamloze poppetjes. Toch zien we in dit eerste deel een aantal zaken die we later terug zullen zien komen zoals de opbouw van de namen van magie (Fire, Fira, Firaga) en de verschillende klassen voor de karakters (warrior, black mage, white mage).

In Final Fantasy II was er een duidelijker verhaal en hadden de hoofdpersonen een eigen naam en onderlinge relaties. Hierdoor raak je net even wat meer betrokken bij de game en is het een grote stap voorwaarts in de FF serie. In FFII zijn de vier hoofdpersonen kinderen waarvan hun ouders vermoord zijn. Samen zijn ze uit op wraak.


Links Final Fantasy voor de NES, rechts de FFIII remake voor de DS<\/center>

Het derde deel van de serie is het buitenbeentje, deze verscheen nog nooit buiten Japan in één van de remakes op de PSOne of GBA. Dit jaar komt daar verandering in, de game krijgt een visuele make-over in 3D en komt exclusief naar de Nintendo DS. In FFIII speel je met vier jeugdige hoofdrolspelers die op een gegeven moment in een donker gat vallen waar ze horen dat ze de Light warriors zijn.

Met FFIV maakt Final Fantasy de stap van 8 naar 16-bit. Op de SNES komt Final Fantasy wat meer tot zijn recht aangezien er meer ruimte is voor een langer verhaal, scherpere graphics en een fantastische soundtrack die vanaf dan kenmerkend is voor elke FF game. Deeltje vier is ook de eerste Final Fantasy waarin het avontuur langs verschillende werelden komt. Je gaat ook naar de maan en naar de onderwereld.


Links FFV en rechts een scene uit de opening van FFVI<\/center>

Nummertje V is weer een wat vreemdere titel en leunde zwaar op de verschillende klassen van de personages. Er zat een uitgebreid job-systeem in waarmee je elk personage van klasse kon laten wisselen (22 totaal, variërend van de standaard warriors en mages tot dancers en animal trainers). FFV is pas in het Westen uitgekomen toen de PSOne remake verscheen, de SNES versie heeft het licht nooit buiten Japan gezien.

De laatste 2D Final Fantasy roept bij veel mensen een hoop verschillende gevoelens op; het wordt niet alleen gezien als beste (2D) FF, maar het was ook de laatste FF die op een Nintendo platform uitkwam voordat Square er met Sony vandoor ging. FFVI kende een diepgaand verhaal en had bijzonder mooie graphics voor die tijd. Eén van de beste games op de SNES.