FOK! blikt terug: Final Fantasy

Roy
Final Fantasy is de grootste console-RPG serie die we hier in het westen kennen. Na vele delen op onder andere de NES, SNES en PlayStation is Final Fantasy uitgegroeid tot een enorme franchise en kent de serie vele spin-offs. In deze FOK! blikt terug special kijken we terug in de tijd, we nemen wat spin-offs door en we kijken stiekem ook alvast een klein beetje vooruit.

Voordat we echter gaan terugblikken op de afzonderlijke delen in de serie gaan we eerst even een aantal typische Final Fantasy ingrediënten bespreken en vertellen we je wat Final Fantasy nu precies voor game is.

Het eerste deel van de serie werd gemaakt door het toenmalige Squaresoft als antwoord op het succes van Dragon Quest van Enix. Final Fantasy zou een laatste poging zijn om een grote hit te scoren, als de game zou floppen zou Square niet meer bestaan hebben vandaag de dag. De reden waarom gekozen is voor Final Fantasy was dat verwacht werd dat Final Fantasy de laatste game van Squaresoft zou worden.

In elke Final Fantasy komt het er in het kort op neer dat je de wereld moet redden van een groter kwaad. Nu is dit in 99% van de games het geval, maar de manier waarop het verhaal verteld wordt is redelijk meeslepend in FF-games en er zitten meestal wel één of meerdere grote plotwendingen in. Naast het hoofdverhaal waarin je met een groep avonturiers op pad gaat heb je vaak ook te maken met ingewikkelde liefdesverhoudingen, driehoeksrelaties en zit er ook altijd wel een soort moraal in de game met betrekking tot oorlog en discriminatie. Hierdoor zijn de verhalen enigszins herkenbaar, ondanks het feit dat je monsters tegenkomt en kan toveren.

De gevechten in Final Fantasy zijn turn-based wat wil zeggen dat je om de beurt je keuzes kan maken. Per beurt kun je één ‘zet’ doen per karakter (aanvallen, verdedigen, etc) en in een ronde komt iedereen aan zet. In latere delen zijn de gevechten wat dynamischer gemaakt door middel van het Active Time Battle-systeem dat per karakter kijkt hoe lang het duurt voordat hij of zij weer aan de beurt is.