FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 juli 2023

Koolhof en Griekspoor/Stevens naar kwartfinales Wimbledon, Middelkoop in halve finales

Op Wimbledon is in de diverse dubbeltoernooien eindelijk de door de regenval veroorzaakte achterstand wat ingehaald. Bij de vrouwen is er geen Nederlandse inbreng meer, de mannen gaan beginnen aan de kwartfinales en bij de gemengde dubbels zijn de halvefinalisten al bekend.

Mannendubbels
Wesley Koolhof en zijn Britse kompaan Neal Skupski, de nummers één van de plaatsingslijst, wonnen in de tweede ronde met 7-6 (3), 6-2 van Rinky Hijikata en Jason Kubler uit Australië. In de achtste finales volgde nog een Australisch duo, maar ook Max Purcell en Jordan Thompson konden Koolhof en Skupski niet tegenhouden: 6-3, 7-6 (3).

Alternates Tallon Griekspoor en Bart Stevens zijn de sensaties van het toernooi, na eerder al de nummers drie van de plaatsingslijst uit te schakelen. Dit keer moesten ook de nummers zestien eraan geloven: het zeer ervaren Braziliaans-Australische duo Marcelo Melo/John Peers werd met 7-5, 6-4 opzij geschoven en Griekspoor en Stevens staan zowaar in de kwartfinales.

Die kwartfinale hadden ze tegen een andere Nederlander kunnen spelen, maar dat gaat niet door: David Pel en zijn Amerikaanse kompaan Reese Stalder zagen een toptoernooi in de achtste finales nipt stranden. De Indische veteraan Rohan Bopanna en Matthew Ebden uit Australië waren met 5-7, 6-4, 6-7 (5) net te sterk.

Gemengde dubbels
In de tweede ronde nam Matwé Middelkoop het met de Indonesische Aldila Sutjiadi op tegen landgenoot Jean-Julier Rojer en de Japanse Ena Shibahara (8), wat Middelkoop en Sutjiadi verrassend wonnen: 3-6, 6-3, 6-4. In de kwartfinales rekenden ze vervolgens af met Rojer's mannendubbelpartner Marcelo Arevalo uit El Salvador en de Oekraïnse Marta Kostyuk: 7-5, 7-6 (5).

Voor de als vierde geplaatste Koolhof eindigde zijn toernooi met Leylah Fernandez uit Canada in de tweede ronde: het Britse wildcardduo Jonny O'Mara en Olivia Nicholls won met 4-6, 6-3, 2-6 en stoomde inmiddels zelfs al door tot de halve finales.

Djokovic op koers voor achtste Wimbledontitel, Sinner beëindigt droom Safiullin

Tennisser Novak Djokovic staat weer eens in de halve finales van een Grand Slam-toernooi. Op het heilige gras van Wimbledon in Londen is de Serviër op jacht naar zijn achtste titel, een evenaring van het record van Roger Federer, en daar heeft hij nu nog twee zeges voor nodig.

In de kwartfinales stond Djokovic (2) dinsdag tegenover de als zevende geplaatste Rus Andrey Rublev, die uitstekend begon en set één afsnoepte van de Serviër. Dat leek Djokovic echter de nodige motivatie te geven, want vanaf dat moment was de spanning eigenlijk vrij ver te zoeken: 4-6, 6-1, 6-4, 6-3.

De Italiaan Jannik Sinner behaalde vorig jaar op drie van de vier Grand Slam-toernooien - inclusief Wimbledon - de kwartfinales, maar nu is hij nog een stapje verder. De als achtste geplaatste Süd-Tiroler maakte een einde aan het sprookje van de stuntende Rus Roman Safiullin, die na de eerste twee sets wel af moest haken: 6-4, 3-6, 6-2, 6-2.

Tennisster Svitolina schakelt nummer één Swiatek uit in kwartfinales Wimbledon

Tennisster Elina Svitolina heeft zich net als in 2019 geplaatst voor de halve finales op Wimbledon. De Oekraïnse speelt in Londen haar eerste Grand Slam-toernooi sinds Rusland de oorlog in haar land ontketende én sinds haar dochter is geboren.

De met een wildcard toegelaten Svitolina speelde al een dijk van een toernooi en nam het in de kwartfinales op tegen wereldranglijstaanvoerster Iga Swiatek uit Polen. Svitolina begon erg sterk, won de eerste set en was in set twee een paar punten verwijderd van de winst, maar Swiatek won de tiebreak. In set drie was de koek voor de Poolse echter op en met een sterke servicegame maakte de populaire Svitolina het af: 7-5, 6-7 (5), 6-2.

Svitolina neemt het in de halve finales op tegen de Tsjechische Marketa Vondrousova, die tot deze maand nooit verder kwam dan één tweede ronde op Wimbledon. Vondrousova speelde in de kwartfinales tegen de als vierde geplaatste Amerikaanse Jessica Pegula, die ze in drie sets het nakijken gaf: 6-4, 2-6, 6-4.

Bilbao wint tiende rit Tour de France vanuit vroege vlucht

De tiende etappe in de Tour de France is gewonnen door Pello Bilbao. De Bask van van Bahrain-Victorious was in een sprint de sterkste van een kopgroep. Naast zijn zege steeg Bilbao ook nog naar de vijfde plaats in het algemeen klassement. Jonas Vingegaard blijft leider in de Tour de France.

De tiende etappe in de Tour de France was een etappe voor de vluchters en dat wisten de renners dat ook. Vanuit de start werd er volop gedemarreerd en was het lang wachten voordat de juiste kopgroep was gevormd. Ook Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar sprongen mee in een ontsnapping, maar die vond geen doorgang. Uiteindelijk kregen we een kopgroep van veertien renners, die in stapjes voortkwam.

Pello Bilbao was de best geklasseerde op 7.37 en dat zorgde dat de kopgroep nooit heel ruimte, maar wel voldoende om voor de ritzege te gaan. Op de laatste klim van de dag waagde Krists Neilands zijn kans. De Let ging er met een stevige demarrage ervandoor en nam een halve minuut op de achtervolgende groep. Met nog een kleine dertig kilometer probeerde de Let zijn voorsprong te verdedigen, maar in de laatste drie kilometer werd hij alsnog ingelopen en kregen we een paar aanvallen in de laatste kilometers. Ben O'Connor probeerde het, maar Bilbao reageerde direct op de Australiër. Daarna was het de beurt aan Georg Zimmermann, maar opnieuw zat Bilbao direct op het wiel. De twee namen een kleine voorsprong op de anderen van de kopgroep, waarna Bilbao het in de sprint eenvoudig afmaakte.

Voor Bilbao is het een emotionele overwinning. Vorige maand kwam zijn ploeggenoot Gino Mäder om het leven na een val in de Ronde van Zwitserland. Bilbao was ook actief in die ronde.

Results powered by FirstCycling.com

Ode aan Sophie Hermans

"De VVD komt deze week al met een opvolger voor Mark Rutte, en ik wil hier een warm pleidooi houden voor Sophie Hermans. Ik vind dat de leider een afspiegeling moet zijn van de bevolking. En dat zie ik in Sophie Hermans. Sophie Hermans kan heel stellig helemaal niets zeggen, en wekt continu de indruk dat ze de boel niet onder controle heeft", aldus Marcel van Roosmalen in zijn column op NPO Radio 1.

Ricciardo vervangt De Vries bij AlphaTauri

Nyck de Vries lijkt zijn stoeltje in de Formule 1 na elf wedstrijden kwijt, zo melden De Telegraaf en de NOS op hun sites. De Nederlander zou aan de kant gezet zijn om mogelijk ruimte te maken voor Daniel Ricciardo.

Het einde van zijn F1-loopbaan bij AlphaTauri zat er al enige tijd aan te komen. Red Bull-top adviseur Helmuth Marko was de laatste tijd al regelmatig kritisch op de prestaties van De Vries. "Het is geen geheim dat De Vries tot op heden niet heeft geleverd wat we van hem verwachtten. We evalueren zijn prestaties en als het nodig is, nemen we een beslissing", zo verklaarde Marko voor de microfoon van ViaPlay.

De Vries werd eerder wereldkampioen Formule E en werd kampioen in de Formule 2. Na een succesvolle invalbeurt bij Williams vorig seizoen op Monza waren er diverse teams geïnteresseerd. Dit jaar kon de Nederlander de verwachtingen echter niet inlossen en verliep het seizoen erg moeizaam.

Update 17.33:

Het is officieel! Ricciardo zal het stoeltje van De Vries overnemen voor de rest van het seizoen.

'De Vries ontslagen bij AlphaTauri' (WikiCommons/Lukas Raich)
'De Vries ontslagen bij AlphaTauri' (WikiCommons/Lukas Raich)

Zware tijden voor de VVD, perschef gooit microfoon op de grond

De VVD maakt zware tijden door. Sophie Hermans lijkt richting overspannenheid te gaan, waar de perschef dat duidelijk al is. 

Ze gaan goedlachse Mark echt wel missen..

Israël houdt protestdag tegen justitiële hervorming

In Israël is een dag van protesten begonnen tegen de controversiële plannen van de regering om de rechterlijke macht te herstructureren.

Volgens een bericht van de Jerusalem Post blokkeerden demonstranten twee snelwegen en andere wegen in het hele land en protesteerden ze onder meer op Ben Goerion International Airport. Op posters stond: "We moeten de vernietiging van de democratie stoppen". Verschillende bedrijven in de belangrijke hightech-industrie gaven hun werknemers vrij om deel te nemen aan de demonstraties.

Het Israëlische parlement keurde gisteravond in eerste lezing een wetsvoorstel over justitiële hervorming goed. Het zou voor de Hoge Raad dan ook niet langer mogelijk moeten zijn om overheidsbesluiten als “ongepast” te beoordelen. Critici vrezen dat dit kan leiden tot corruptie en willekeur bij het invullen van vacatures.


Herhaling Wimbledonfinale 2022 in kwartfinales, droom 16-jarige voorbij

Tennisster Aryna Sabalenka heeft zich zonder overdreven moeite geplaatst voor de kwartfinales op Wimbledon. De als tweede geplaatste Wit-Russische rekende in de achtste finales met 6-4, 6-0 af met de als 21e geplaatste Russische Ekaterina Alexandrova.

Sabalenka neemt het in de kwartfinales op tegen de als 25e geplaatste Amerikaanse Madison Keys. Die had het aanvankelijk nog bijzonder zwaar met de pas 16-jarige sensationele qualifier Mirra Andreeva, maar het Russische megatalent kon het nét niet helemaal meer bolwerken en haar indrukwekkende toernooi eindigde na drie sets tegen Keys: 3-6, 7-6 (4), 6-2.

De Tunesische Ons Jabeur, als zesde geplaatst en vorig jaar verliezend finalist, boekte een overtuigende zege: de Tsjechische tweevoudig Wimbledonwinnares Petra Kvitova moest er met 6-0, 6-3 aan geloven.

Jabeur's zege levert een herhaling van de finale van vorig jaar op: de als derde geplaatste titelverdedigster Kazachse Elena Rybakina is haar volgende opponente, nadat Rybakina bij een 4-1 voorsprong in set één zag hoe de Braziliaanse Beatriz Haddad Maia (13) op moest geven.

Tennisser Eubanks stunt op Wimbledon, Alcaraz en Djokovic naar kwartfinales

Op Wimbledon zijn de acht kwartfinalisten van het mannenenkelspeltoernooi bekend. Jannik Sinner, Roman Safiullin en Andrey Rublev plaatsten zich eerder al voor de kwartfinales, maandag kwamen daar de overige vijf namen bij. Novak Djokovic, als tweede geplaatst, moest zijn partij tegen Hubert Hurkacz (17) nog afmaken en deed dat met een extra set: 7-6 (6), 7-6 (6), 5-7, 6-4.

In de bovenste helft van het schema nam wereldranglijstaanvoerder Carlos Alcaraz het op tegen de Italiaan Matteo Berrettini, de verliezend finalist van twee jaar geleden. Alcaraz stond de eerste set nog met 3-6 af, maar won vervolgens drie sets op rij met die score en plaatste zich zo voor de laatste acht op het heilige Londense gras.

Alcaraz speelt in de kwartfinales tegen de Deen Holger Rune, die in de derde ronde al een rijtje matchpoints overleefde. Tegen de als 21e geplaatste Bulgaar Grigor Dimitrov moest Rune (6) weer stevig aan de bak, hoewel hij het dit keer in elk geval in vier sets af wist te maken: 3-6, 7-6 (6), 7-6 (4), 6-3.

De Rus Daniil Medvedev (3) stond tegenover de Tsjechische verrassing Jiri Lehecka, maar bij een 6-4, 6-2 stand voor Medvedev moest Lehecka geblesseerd opgeven. De Rus speelt hierna niet tegen de als vijfde geplaatste Stefanos Tsitsipas, maar tegen revelatie Christopher Eubanks. De Amerikaan pakte ondanks op Mallorca zijn eerste ATP-titel en is nu bijzonder lekker op dreef in Londen, waar hij de als vijfde geplaatste Tsitsipas met 3-6, 7-6 (4), 3-6, 6-4, 6-4 zowaar naar huis stuurde.

Tour: Etappe 10 - We gaan weer door, tijd voor aanvallers

De eerste rustdag van de Tour de France 2023 is achter de rug, en daar was men ook wel een beetje aan toe. Het was een bijzonder interessante openingsweek, met vanaf dag één al de nodige strijd tussen topfavorieten Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar - inmiddels lijken ze aan elkaar gewaagd te zijn, Vingegaard staat zeventien tellen voor de Sloveen in het klassement.

Vandaag gaan we verder met week twee, te beginnen met de tiende etappe. We beginnen in een soort attractiepark, Vulcania, en zetten koers voor een 167 kilometer lange rit naar Issoire, waarbij we onder meer langs de mythische Puy-de-Dôme rijden, de plek waar de finish zondag lag. Prachtige beelden vandaag, zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen zien barst het van het natuurschoon in de omgeving.

Het is vooral een klassieke heuvelrit vandaag, met in totaal vijf gecategoriseerde klimmen - vier van de derde en één van de tweede categorie. De eerste vier zitten wel in de eerste helft van de etappe, de laatste volgt op een ruime twintig kilometer van de meet, waarna we nog grotendeels af gaan dalen richting Issoire, met een licht naar beneden lopende finale.

Het wordt een bloedhete dag, met temperaturen van ver boven de dertig graden, geen pretje voor de renners. Die mogen om iets over één opstappen, vanaf 13.20 uur gaan we dan los met ongetwijfeld een hele berg aanvallen. De NOS en Sporza hebben wederom weinig interesse in de koers en schakelen pas een uur later in, Eurosport is er met de diverse kanalen uiteraard gelijk live bij - Eurosport 2 en online, in dit geval.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: rustige dag, in de avond buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

De dag begint vandaag met veel zon, in het noorden is wel wat bewolking maar het blijft droog. Aan en rond het IJsselmeer en de noordelijke kust is de wind vrij krachtig, elders is deze matig uit het zuiden, draaiend naar het zuidwesten. Ook vanmiddag is de zon veelvuldig te zien, het wordt dan 23 graden aan zee tot 32 graden in het zuiden. Er kunnen dus zomaar lokale hittegolven bijgeschreven worden vandaag.

Vanavond is het eerst nog zonnig, later op de avond neemt de bewolking toe en kunnen er (onweers)buien ontstaan, waar precies is lastig te zeggen maar het is vooralsnog geen code waard. In de nacht op woensdag trekken de buien weg en wordt het droog op de meeste plaatsen, de temperatuur daalt naar 16 graden.

Morgen en donderdag temperaturen rond 21 graden, later een paar graden warmer en wat wisselvalliger.

Tot morgen!

De supercell van afgelopen zondag op de gevoelige plaat gelegd. (Foto: Anouk)
De supercell van afgelopen zondag op de gevoelige plaat gelegd. (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Ongelijk inkomen voor meeste tweeverdieners niet echt een probleem

Van de meeste stellen met twee inkomens uit werk zijn beide partners financieel onafhankelijk. Gemiddeld brengen vrouwen een kleiner deel (37 procent) van het gezamenlijke inkomen binnen. Die ongelijke inbreng vinden de meesten geen probleem.

Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS naar de inkomens van tweeverdieners, dat vandaag is gepubliceerd in de reeks Statistische Trends.

Nederland telt ruim 2,4 miljoen tweeverdienersparen die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Bij de meeste werkt de ene partner voltijds (meestal de man) en de ander in deeltijd (minder dan 35 uur per week).

Uit de Emancipatiemonitor 2022 blijkt dat bijna twee derde van de vrouwen met een deeltijdbaan onder bepaalde voorwaarden meer uren zou willen werken. Vooral als het huishoudensinkomen niet meer genoeg zou zijn om te leven zoals men gewend is, denken vrouwen erover na om meer te gaan werken.

Meerderheid tweeverdieners financieel onafhankelijk
Een meerderheid van de mannelijke én vrouwelijke tweeverdieners was in 2021 financieel onafhankelijk. Dat betekent dat ze per maand minstens het minimumloon (1.540 euro netto) verdienden. Gemiddeld verdienden vrouwen in een tweeverdienerspaar 1,4 keer het minimumloon, en mannen 2,1 keer.

Van vrouwelijke tweeverdieners vindt 72 procent het (heel) belangrijk om genoeg te verdienen om zichzelf en hun eventuele kinderen te kunnen onderhouden. Het percentage dat in de praktijk financieel onafhankelijk is, is vrijwel even groot. Bij mannelijke tweeverdieners is het percentage dat financieel onafhankelijk is (92) hoger dan het percentage dat financiële onafhankelijkheid (heel) belangrijk vindt (83).

Van de mannelijke tweeverdieners verdienen vaders gemiddeld het meest, jonge mannen zonder kinderen (hoofdkostwinner tot 45 jaar) het minst. Vrouwen verdienen gemiddeld minder dan mannen, ongeacht hun levensfase en of ze wel of niet kinderen hebben.

Vrouw brengt gemiddeld 37 procent van gezamenlijk inkomen in het laatje
Van het samengetelde inkomen uit werk van een tweeverdienerspaar komt gemiddeld 37 procent voor rekening van vrouwen. Vrouwen in paren zonder kinderen en met een hoofdkostwinner tot 45 jaar dragen het meest bij aan de huishoudensportemonnee: 44 procent gemiddeld. Dat gaat samen met een relatief lage bijdrage van mannen in zulke tweeverdienersparen. Bij stellen met kinderen van 18 jaar of ouder draagt de moeder gemiddeld het minst bij aan het gezamenlijke inkomen uit werk.

Meeste tweeverdieners vinden gelijk inkomen niet echt nodig
De meeste mannen en vrouwen denken niet dat een gelijkwaardig inkomen per se beter is voor het evenwicht in de relatie. Wel vinden meer vrouwen dan mannen het beter wanneer beide partners ongeveer evenveel verdienen: 29 tegen 20 procent. Daarbij maakt het niet uit of er wel of geen kinderen zijn. In de praktijk zijn er minder tweeverdieners die ongeveer evenveel verdienen als de partner (16 procent), dan tweeverdieners die dat beter vinden voor het evenwicht in de relatie.

Mannen denken vaker dat hun inkomen niet gemist kan worden
Ruim 9 op de 10 tweeverdieners, zowel mannen als vrouwen, vinden het belangrijk geld te verdienen om het financieel goed te hebben met het gezin. Mannen geven vaker dan vrouwen aan dat het door henzelf verdiende inkomen noodzakelijk is om rond te komen: van de tweeverdieners zegt iets meer dan de helft (54 procent) van de vrouwen wel te moeten werken, omdat hun inkomen niet gemist kan worden. Bij de mannen is dat met drie kwart beduidend meer.

Miljardenwinst voor de NAM door de gestegen gasprijzen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft het afgelopen jaar een winst van 2,4 miljard euro geboekt. Deze winst kan voornamelijk worden toegeschreven aan de gestegen gasprijs. Uit de jaarrekening van de NAM blijkt dat er onderaan de streep 2 miljard euro meer overblijft dan in 2021, ondanks een afname in de hoeveelheid geproduceerd gas. Naar verwachting zal de winst dit jaar weer afnemen, gezien de lagere gasprijs zo meldt RTV Noord.

Als grootste gasproducent van Nederland heeft de NAM in 2022 8,4 miljard kubieke meter gas geproduceerd, waarvan het merendeel afkomstig was uit Groningen. Dit is bijna een kwart minder dan de totale gasproductie van 11 miljard kubieke meter in 2021.

De stijging van de gasprijs werd veroorzaakt door onzekerheid omtrent de Russische gaslevering na het begin van het conflict in Oekraïne. De NAM heeft geprofiteerd van deze stijging maar heeft daarnaast ook profijt gehad van het schrappen van banen.

Ook de eigenaren van de NAM, Shell en ExxonMobil, hebben in 2022 aanzienlijke winsten behaald. Zo bedroeg de winst van Shell maar liefst 38,5 miljard euro en voor ExxonMobil was dit zelfs 51,5 miljard euro.

Turkije gaat overstag, akkoord voor Zweden als NAVO-lid

Turkije zal zich niet langer verzetten tegen de toetreding van Zweden tot de NAVO. Dat maakt NAVO-topman Jens Stoltenberg bekend na koortsachtige onderhandelingen vlak voor de start van de tweedaagse NAVO-top in Litouwen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan gaat het Turkse parlement vragen om akkoord te gaan met het lidmaatschap van Zweden.

Turkije had verschillende eisen, zoals meer actie tegen de PKK en koppeling van Zweeds NAVO-lidmaatschap aan EU-lidmaatschap Turkije. In een nieuwe verklaring heeft Zweden beloofd om Turkije te steunen in het vastgelopen toetredingsproces voor de EU. En Zweden en Turkije willen een betere handelsrelatie opbouwen.

Europese Unie belooft hernieuwde relaties met Turkije, maar de precieze inhoud is onduidelijk. Het toetredingsproces tot de EU staat al jaren stil.

Hongarije moet ook nog zijn goedkeuring geven aan Zweden, maar volgens bronnen willen ze niet als laatste land overblijven met verzet tegen de toetreding tot de NAVO.

De toetreding van Zweden is goed nieuws voor andere bondgenoten, dit bevordert de veiligheid en verdediging van Finland en Baltische landen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.