WRC 9

Om persoonlijke redenen kon ik WRC 9 niet eerder reviewen op PlayStation 4, maar gelukkig is de upgrade naar PlayStation 5 gratis. Tijd om te racen en te zien of de next-gen versie de moeite waard is.

WRC 9 heeft enorm veel content. Een carrière-modus, gewoon een normaal potje racen, trainen en natuurlijk online multiplayer met leaderboards, en ook de mogelijkheid je eigen club met toernooien te maken en wel. De veertien officiële rallytracks zijn aanwezig, dus ook nieuwkomers Nieuw-Zeeland, Kenia en Japan zijn er dit jaar bij. De teams, bestuurders en wagens zijn allemaal aanwezig, plus nog een garage vol aan bonuswagens. Doe je de carrière-modus dan ben je wel even bezig met alle events op de kalender. Content genoeg dus.

De next-gen versie van WRC 9 brengt vele verbeteringen aan besturing van de wagen, veel betere belichting en grafische details. En het beste allemaal: de laadtijden of beter gezegd, het gebrek eraan. Ik heb heel even de PS4-versie gespeeld, waar je meestal aan het wachten was op laadschermen, maar nu race je daadwerkelijk meer van je speeltijd dan het wachten op de rally die je wil gaan racen. Er worden ook geen trucjes gebruikt om laadschermen stiekem te laten zijn, zoals een intro die afspeelt: dat soort schermen kun je meteen skippen en gaan met die banaan.

WRC 9 - Next-gen (Foto: Nacon)

Het weggedrag van de auto’s is prima en besturen ervan voelt ook goed. Wat PlayStation 5 nog extra heeft zijn de haptische triggers van de DualSense-controller. Natuurlijk, een echt stuurtje met force feedback geeft flink wat meer realisme, maar de controller maakt dit toch een erg toffe racegame voor mensen zonder racestuur. Afhankelijk op welke ondergrond je rijdt gaat het remmen met de triggers makkelijker of moeilijker. Rijd je offroad, dan voel je het zand in je handen, op asfalt gaat dat weer een stuk soepeler. Je voelt en hoort de uitlaat als ie eens een kan laat. De makers maken hier leuk gebruik van de DualSense.

WRC 9 maakt natuurlijk ook gebruik van de nieuwe consoles om de graphics te upgraden. Racen in 4K met 60fps maakt echt wel een verschil ten opzichte van de last-gen consoles. Ook de modellen van de auto’s en de omgeving hebben meer details gekregen. Het ziet er gewoon mooi uit als je door een bos heen racet, waar het zonnetje door de bladeren schijnt. Met regen krijg je ook reflecties in de plassen op de weg, en ook de camera krijgt wat realistische druppels. In de Extreme Weather events van WRC 9 zie je door de betere belichting veel meer. Het weer blijft natuurlijk een uitdaging, maar dan komt het door het weer en de gevolgen op de we gen op je autoruit, niet omdat je zicht oneerlijk slecht wordt omdat de belichting van de graphics het niet mooi kan weergeven.

WRC 9 - Next-gen (Foto: Nacon)

Niet alles is halleluja: het irritantst zijn de popups. Vooral in gebieden waar je ver weg kan kijken zie je van veraf eerst een minder gedetailleerde boom ziet en plots wordt die flink gedetailleerder. Die overgang mag soepeler gaan. Ook zijn er wat reflecties op de weg waardoor het meer op glas lijkt dan op een weg van asfalt.

Er zijn oude bugs opgelost, maar helaas zijn er ook weer nieuwe bugs in WRC 9 te vinden. De irritantste die een restart vraagt is een zwarte ‘schaduw’ die over je scherm gaat waardoor je geen aars meer ziet. Het komt gelukkig niet elke race voor, echt maar af en toe, maar het blijft iets dat niet hoort. Soms kwam ik ook weer terug in de tutorial, alsof ik de game voor het eerst opstart. Of dan hoor ik in de carrière-modus de assistent mij dingen vertellen over events waar ik niet eens aan meedoe. Alles valt te patchen, maar weet dat je niet in een foutloos spel aan het racen bent.

WRC 9 is fijn om te spelen op PlayStation 5. Racen in 4K met 60fps, betere belichting, meer details en een controller die je laat aanvoelen wat er allemaal onder je wagen gebeurt is erg tof. Er zijn helaas wat nieuwe bugs te vinden terwijl er oude van last-gen zijn opgelost. De makers zijn ervan op de hoogte en enkele worden vast opgelost, maar welke en wanneer is even de vraag. Ik ga in ieder geval niet terug naar de PlayStation 4-versie, ik kan niet meer wachten in laadschermen en racen met minder dan 60fps. Heb je WRC 9 al voor last-gen, dan is deze gratis upgrade een feestje. Wil je een racegame die wat serieuzer is dan het huidige aanbod dan is WRC 9 een prima optie, ondanks de genoemde bugs. En dan komt er nog meer content aan in in de vorm van een co-pilot modus en nog meer tracks.