FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 november 2020

PSV boekt belangrijke zege in Europa League na vroege achterstand

PSV heeft goede zaken gedaan in de Europa League. De Eindhovenaren wonnen met 3-2 van PAOK Saloniki nadat PSV na dertien minuten tegen een 0-2 achterstand aankeken.

Na drie minuten kwam PAOK met veel geluk op voorsprong in Eindhoven. Na een schot van van Christos Tziolis kreeg Fernando Varela de bal tegen zich aan, die gelukkig voor de Grieken in doel viel. Het geluk voor PAOK duurde nog even voort nadat een doelpunt van PSV onterecht werd afgekeurd vanwege buitenspel.

PAOK leek na dertien minuten al de wedstrijd vroeg te beslissen. Tzolis zorgde voor de 0-2 na een goede aanval van de Grieken en leek overwintering in de Europa League ver weg voor PSV. Halverwege de eerste helft was er toch wat te juichen voor de thuisploeg. Op aangeven van Noni Madueke maakte Cody Gakpo voor de aansluitingstreffer.

In het vervolg van de eerste helft kreeg PSV nog goede mogelijkheden op de gelijkmaker. Daarin slaagde PSV niet, maar vroeg in de tweede helft zorgde de Eindhovense club voor de snelle omkeer. Vijf minuten na de rust vond Denzel Dumfries Gakpo, die de bal in een keer teruglegde op Madueke; 2-2. Twee minuten na de 2-2 kwam PSV alweer op voorsprong. Donyell Malen zette de aanval en gaf met een mooi steekballetje een kans aan Eran Zahavi. De Israëliër zag zijn inzet gekeerd worden door de doelman, maar in de rebound maakte Malen de 3-2.

In het vervolg van de wedstrijd werd PAOK niet meer gevaarlijk, waardoor PSV een belangrijke overwinning boekte om te overwinteren in de Europa League. De Eindhovenaren hebben nu één punt meer dan de Grieken, waardoor ze op de tweede plaats staan. Granada dat vandaag won met 2-1 van Omonia Nicosia staat aan de leiding met tien punten, vier punten voorsprong op PSV.

Sterk AZ pakt punt tegen Real Sociedad

AZ heeft zichzelf donderdag tekortgedaan met een gelijkspel tegen Real Sociedad in de groepsfase van de Europa League. De Alkmaarders waren dicht bij de openingstreffer, maar ze wisten niet tot scoren te komen, waardoor het 0-0 bleef in Alkmaar

Real Sociedad was in het vorige duel tegen AZ nog veel beter dan de Almaarders, maar deze keer waren de beide ploegen meer aan elkaar gewaagd. In de eerste helft was Calvin Stengs het dichtst bij de openingsgoal, maar de aanvaller krulde de bal rakelings naast. Voor Real Sociedad was Adnan Januzaj dicht bij de openingstreffer alleen schoot de Belg hoog over.

In het begin van de tweede helft ging AZ op zoek naar de overwinning. Dani de Wit en Teun Koopmeiners kregen goede kansen, maar wisten het net niet te vinden. In een boeiend gevecht, waar ook Real Sociedad nog een aantal goede mogelijkheden kreeg, wisten beide ploegen uiteindelijk niet meer te scoren.

In dezelfde groep eerde Napoli zijn overleden held Diego Armando Maradona met een 2-0 zege op Rijeka. Armando Anastasio (eigen goal) en Hirving Lozano scoorden, waardoor Napoli aan de leiding gaat met negen punten. AZ en Real Sociedad hebben na vier wedstrijden zeven punten.

Crisis FVD: leegloop begonnen, Baudet krijgt partij langzaam terug

Na dagen van onrust bij Forum voor Democratie bleek het gisteren nog gekker te kunnen en lijkt de partij rechtstreeks op een scheuring af te stevenen. Dat is inmiddels ook wat Thierry Baudet zelf voorstelt. De (oud) partijleider stelde vanochtend bij Goedemorgen Nederland voor dat de mensen die achter het bestuur staan de partij verlaten en hun eigen politieke partij oprichten zodat hij zelf weer de volledige controle over Forum in handen krijgt.

Het bestuur heeft inmiddels het plan gepresenteerd om uit de impasse te komen. Kern van het plan is dat Baudet een spreekverbod krijgt en dat een algemene ledenvergadering zich zal uitspreken over het mogelijk royeren van Baudet. Ook zou er op die vergadering een compleet nieuw bestuur gekozen moeten worden.

Een groot deel van de FVD-volksvertegenwoordigers of aanstaand Tweede Kamerleden heeft zijn of haar conclusie getrokken en heeft de partij verlaten. De gekozen 'Forummers' die zijn opgestapt hebben alleen de partij verlaten maar houden wel hun zetel vast en zetten hun politieke loopbaan voort. Met deze leegloop krijgt Baudet beetje bij beetje zijn partij terug.

Update 22:44 uur:

Politiek verslaggever Floor Bremer van RTL vat de dag nog even samen voor ons:

Update 20.50 uur:

Naar verluidt heeft ook bestuurslid Astrid de Groot haar lidmaatschap van Forum opgezegd waardoor kamp Baudet niet langer in de minderheid is in de leiding van de partij. De (oud) partijleider kan nu dus niet meer geroyeerd worden. Het heeft alle schijn van dat Baudet langzaam zijn partij terugkrijgt. Of beter gezegd, de rokende puinhopen van wat over is van Forum voor Democratie.

 Update 20.25 uur:

Het intrekken van het mogelijk snel royeren van Thierry Baudet door het bestuur bij Forum voor Democratie is voor vele FVD-politici door het hele land de druppel die de emmer heeft doen overlopen. Uit alle hoeken komen het laatste uur berichten dat fracties, kandidaten voor de Tweede Kamer, senatoren en Statenleden diede partij verlaten. Ze zullen hun politieke loopbaan niet langer voorzetten onder de vlag van Forum voor Democratie.

Onder de opgestapte politici zijn:

  • Annabel Nanninga (en met haar de hele Amsterdamse gemeenteraadsfractie, ook zal ze haar werk als senator en lid van de Provinciale Staten voortzetten maar niet voor Forum)
  • Nicki Pouw-Verweij (ze trekt zich terug als kandidaat voor de Tweede Kamer, ze zal haar werk in de senaat voorzetten maar niet als lid van FVD)
  • Joost Eerdmans (trekt zich terug van kieslijst Tweede Kamer)
  • Eva Vlaardingerbroek (trekt zich terug van kieslijst Tweede Kamer)
  • Fractie Provinciale Staten Overijssel (4 van de 5 leden)
  • Fracties Provinciale Staten Noord-Holland (5 van de 7)
  • Fractie Provinciale Staten Utrecht verliest één Statenlid
  • Fractie Provinciale Staten Flevoland (5 van de 6 leden)

Een voolopig overzicht van de kampen en van de vertrekkers:

Update 17.46 uur:

Het bestuur heeft het complete plan wat ze hebben uit de doeken gedaan. Baudet heeft nog niet gereageerd op dit voorstel:

Update 16.05 uur:

Volgens Guus Valk, chef politiek van het NRC, heeft het bestuur van Forum een plan om uit de impasse te komen. Baudet zou per direct een spreekverbod krijgen, daarnaast zou er een nieuw gekozen bestuur moeten komen en er zal geen lijsttrekkersverkiezing komen.

Update 15.06 uur:

Olaf Ephraim heeft in een statement in de Telegraaf aangegeven dat de inmiddels beruchte uitspraken van Baudet tijdens een partijbijeenkomst afgelopen vrijdag slechts provocerend bedoeld waren. Ephraim schrijft dat hij de (oud) partijleider geen fascist, een homofoob of Nazisympathisant vindt.

Ephraim staat nummer 6 op de kieslijst voor de Tweede Kamer en is penningmeester van Forum voor Democratie, ook is de enige in het bestuur die partij heeft gekozen voor Baudet. Eerder raakte hij in opspraak doordat hij direct betrokken was bij een van de grootste fraude-schandalen uit de Europese geschiedenis, de zogenaamde CumEx-Files.

Update 14.26 uur:

Baudet is zijn gevoel voor humor nog niet niet kwijt. Uit de brief van Pouw-Verweij bleek dat vorige week vrijdag het overleg van de top van kieslijst al begon met een ruzie tussen de partijleider en Joost Eerdmans die in zijn vrije tijd DJ is en die avond de muziekkeuze verzorgde. Eerder vandaag lekte al uit waar die ruzie precies over ging. Baudet wilde graag klassieke muziek horen terwijl Eerdmans koos voor jaren '80 disco. De suggestie op Twitter dat het nummer 'Annabel' een goede keuze zou zijn (als knipoog naar Annabel Nanninga) kon Thierry wel waarderen.

Update 12.25 uur:

De gisteravond uitgelekte brief van nummer 3 van de FVD-kandidatenlijst Nicki Pouw-Verweij schetst een onthutsend beeld over Baudet. Tijdens een diner van de top 10 van de kieslijst voor de Tweede Kamer ontstaan diverse ruzies en dan vliegt de partijleider compleet uit de bocht. "Op een gegeven moment riep Thierry dat corona de wereld in gebracht was door George Soros en anderen om ons onze vrijheid af te nemen en een nieuwe wereldheerschappij te starten. Hij riep dat het Hillary Clinton ’en de pedofielen’ niet gelukt was, maar dat het via corona nu wel zou lukken", zo schrijft Pouw-Verweij in de brief.

De inhoud van de brief is inmiddels onderschreven door Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek (de nummer 4 en 5 van de kieslijst). Vooral in het laatste geval was dat tot groot verdriet van Baudet gezien hun amoureuze verleden.

De brief:

Fragmenten uit Goedemorgen Nederland:

Update 12.02 uur:

Hans Smolders, de nummer 10 van de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen heeft zich teruggetrokken van die lijst. "Ik ben het een beetje zat dat meneer Baudet zo besmeurd wordt door mensen die zich allemaal prominenten noemen, maar uiteindelijk allemaal om een baantje verlegen zitten. Ik laat het niet gebeuren dat men een man zo in de rug zit te peuteren met een mes", zo vertelde hij vanochtend aan Goedemorgen Nederland. Smolders zit ook voor FVD in de Provinciale Staten en daar blijft hij voorlopig aan zo lijkt het.

Wat is er ook alweer allemaal aan de hand?

Een half jaar geleden dook er een document van 85 pagina's op waarin ongeruste leden van de JFVD (de jongerentak van Forum) een overzicht maakten van rechts extremistische berichten die rondgingen in de diverse apps van de jongerenbeweging. Dit document werd naar HP/DeTijd gelekt in de hoop dat de partijleiding van FVD/JFVD in zou grijpen.

Het resultaat was dat vooral de klokkenluiders de partij moesten verlaten en dat één van de leden die extremistische berichten deelde rustig carrière kon maken. Hij werkt inmiddels zelfs in Den Haag bij de Tweede Kamerfractie van Forum. JFVD-voorzitter Freek Jansen was van dit alles op de hoogte en is als rechterhand van Baudet overal bij betrokken.

Toen dit nieuws vorige week uitlekte zorgde dat voor veel onrust onder partijprominenten. Ze vroegen Baudet hard in te grijpen door Jansen te ontslaan en de jongerentak compleet te saneren. Toen de partijleider weigerde zover te gaan brak de chaos uit. Uit een brief van nummer 3 op de kandidatenlijst Nicki Pouw-Verweij blijkt dat de boel definitief geklapt is bij een overleg van de top van de partij afgelopen vrijdag. Baudet zou daar de holocaust hebben gerelativeerd en een link gelegd hebben tussen corona en de joodse zakenman Soros. Hierna was de maat vol voor de partijtop en verzocht de partijleider op te stappen.

Wat volgt is een soap van LPF-achtige proporties. Baudet trad terug als leider maar verkoos al snel weer de aanval door een ledenraadpleging aan te kondigen waarbij hijzelf weer kandidaat was om lijsttrekker te worden. Dit deed hij echter zonder de rest van het bestuur daarin te kennen. Omdat de social media kanalen van de partij in handen zijn van de (oud) partijleider dreigde het bestuur Baudet te royeren als lid. Dat is voor hen de enige manier om de politicus uit het bestuur te krijgen dankzij goed dichtgetimmerde statuten. Inmiddels heeft het bestuur aangifte gedaan tegen Baudet wegens het vasthouden aan de social media en adressenbestanden van de partij.

De steun voor Baudet binnen de partij lijkt inmiddels flink af te brokkelen. De meeste FVD-politici in het land hebben de kant van het bestuur gekozen, net als de fractie in het Europees Parlement. Binnen het bestuur staat er nog wel één iemand aan de kant van Baudet, samen met de politicus zijn ze in de minderheid tegenover een blok van drie bestuursleden die de (oud) partijleider weg willen.

Dit alles lijkt rechtstreeks op een breuk af te stevenen. Wie bij die echtscheiding de boedel en naam van de partij mag houden zal nog een hele strijd worden. Baudet vindt dat hij recht heeft op de partij en dat de anderen maar voor zichzelf moeten beginnen. Tegenstanders vinden dat hij de partij verkwanseld heeft.

Hier zullen we het nieuws bijhouden. Wil je nog teruglezen wat er gisteren gebeurde dan kan dat hier.

(WikiCommons/Forum voor Democratie)
(WikiCommons/Forum voor Democratie)

Random Pics van de Dag #165

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Feyenoord knokt zich naar punt tegen CSKA Moskou

Feyenoord heeft aan het uitduel tegen CSKA Moskou één puntje overgehouden. De Rotterdammers speelden na een rode kaart van Nicolai Jørgensen bijna de hele tweede helft met tien man, maar hielden knap stand tegen de nummer één uit Rusland.

Jørgensen kreeg twee minuten voor rust zijn eerste gele kaart in een luchtduel en vlak na de rust ging de Deen volgens de scheidsrechter opnieuw in de fout op bijna dezelfde manier, waardoor hij zijn tweede gele kaart kreeg.

Voor rust was Jørgensen in de eerste helft nog heel dicht bij de 0-1. De Deense spits kwam net kort op een voorzet van Steven Berghuis. Ook Bart Nieuwkoop kreeg vlak voor rust een goede kans om de Rotterdammers op voorsprong te zetten, maar zijn kopbal ging recht op de doelman af van de Russische club.

Na rust was het vooral tegenhouden voor Feyenoord. De ploeg van Dick Advocaat stond onder druk, maar hield knap stand tegen CSKA Moskou. De 0-0 in Moskou brengt Feyenoord naar de tweede plaats in de poule. De Rotterdammers hebben nu vijf punten uit vier wedstrijden en staan daarmee één punt voor op Wolfsberger, dat vandaag verloor van Dinamo Zagreb.

Verstappen: "Tweede of derde in WK maakt me niet zoveel uit"

Na het mislukte raceweekend in Turkije is het voor Max Verstappen tijd voor weer een goed weekend. De Nederlander heeft er in ieder geval veel zin in en Red Bull heeft nieuwe onderdelen meegenomen. "Ik ben blij om hier in Bahrein te zijn, met dit lekkere weer", zo vertelt Verstappen.

Na de sof in Istanbul is het tijd om weer vooruit te kijken. "Soms heb je van die weekenden of zondagen dat het allemaal niet wil lukken. Jammer, want ik keek echt uit naar de Turkse Grand Prix. Maar we hebben dit jaar ook veel goede momenten gehad, dus dat kan soms gebeuren. Hopelijk gaat het hier in Bahrein weer probleemloos", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"Daar heb ik best vertrouwen in. We hebben een paar nieuwe onderdelen getest en dat voelde zeker positief. Maar, kijkend naar de geschiedenis dan hebben we hier als Red Bull nooit echt een kans gehad om te winnen. Daar hoop je natuurlijk wel op, maar we gaan het zien", zo vult Verstappen aan.

Met een achterstand van 27 punten op Valtteri Bottas heeft de Nederlander nog uitzicht op de tweede plaats in de WK stand. "Tweede of derde, dat maakt me niet zoveel uit. Ik vind het belangrijker dat we het seizoen met drie positieve races afsluiten", zo besluit Verstappen zijn verhaal.

Nederlandse Jelinkova skiet naar historische prestatie

In het Oostenrijkse Lech/Zürs heeft skiester Adriana Jelinkova de beste Nederlandse prestatie ooit neergezet bij de vrouwen. De 25-jarige skiester was op de parallelslalom goed voor een tiende plek, met afstand haar beste klassering ooit en zelfs de beste ooit voor een Nederlandse vrouw: Angelika van der Kraats werd in 1985 ooit elfde op de combinatie in Bad Kleinkirchheim, waar wel slechts zestien deelneemsters aan de start stonden.

In de kwalificaties maakte Jelinkova al indruk met de veertiende stek in het veld van 68 deelneemsters, terwijl de beste zestien door mochten naar de knockoutfase. Daar stuitte ze dan wel gelijk op Petra Vlhova, de Slowaakse leidster in de World Cup en dé specialiste op de technische disciplines.

Jelinkova stuntte in de eerste run, die ze met 0,16 seconden pakte, maar in de tweede run kwam Vlhova in de laatste meters nét langszij: 0,04 seconden. Het leverde de Nederlandse uiteindelijk wel de tiende plek op, als op twee na beste van de verliezers in de eerste ronde.

Vlhova won in de kwartfinales eveneens met 0,04 seconden, dit keer van de Italiaanse Federica Brignone, waarna ze in de halve finales zelfs met slechts 0,01 seconden afrekende met de Zweedse Sara Hector. De andere finaliste was een behoorlijk verrassende naam: de Amerikaanse Paula Moltzan.

Moltzan begon met winst op de ook al verrassende Poolse Maryna Gasienica-Daniel, die de beste Poolse prestatie sinds de jaren tachtig neerzette. Moltzan stuntte vervolgens met winst op de Italiaanse Marta Bassino en nog meer met haar overtuigende zege op de Zwitserse Lara Gut-Behrami.

De strijd om het brons werd gewonnen door Gut-Behrami, die net wat beter was dan Hector. In de finale gaf Moltzan in run één 0,21 seconden toe op Vlhova, waarna ze in run twee op weg was naar een stunt...tot ze kort voor de finish onderuit ging. Vlhova pakte zo alsnog de winst, waardoor een verrassende dag afgesloten werd met een verwachtte winnares.

De beslissende run

Sarina Wiegman ziet oefenduel met VS als olympische test

Sarina Wiegman is blij dat het Nederlands elftal na de EK-kwalificatiereeks zonder tegenstand vrijdag eindelijk weer tegen een topland spelen. Nederland treft in het Breda wereldkampioen Verenigde Staten, die verbeterpunten kan blootleggen richting de Olympische Spelen komende zomer in Tokio.

"Het is een prachtig affiche, maar vooral een mooie uitdaging", aldus Wiegman donderdag bij de persconferentie de dag voor de wedstrijd. "Na deze wedstrijd weten we meteen waar we staan en wat nodig is om op de Spelen top te zijn."  Tegen Kosovo, Slovenië, Turkije en Estland kwam de ploeg in negen duels 42 keer tot scoren en kreeg slechts drie doelpunten tegen. "In de EK-kwalificatie ging het voor elk duel bijna alleen maar over aanvallen", vertelt Wiegman. "Nu zullen we verdedigend ook vol aan de bak moeten. De VS heeft de beste ploeg ter wereld en wij beginnen morgen ook met de sterkst mogelijke opstelling."

Het oefenduel met de VS is een herhaling van de WK-finale in juli 2019 in Lyon. Oranje had weinig in te brengen tegen de VS en verloor de finale met 2-0. Revanchegevoelens zegt Wiegman nu niet te hebben. "Maar we willen het wel veel beter doen dan in de finale. We moeten meer initiatief tonen aan de bal en langer aan de bal blijven. Het positiespel moet van een hoger niveau zijn, daar word je ook toe gedwongen door de VS. En dan kun je een resultaat halen, al is vooraf moeilijk te zeggen wat een goed resultaat is tegen zo'n sterk land."

Wiegman vindt het ook lastig om in te schatten hoe sterk de VS nu is in vergelijking met de WK-finale. Door de coronacrisis speelde de Amerikaanse ploeg sinds half maart geen interlands meer. "Een aantal speelsters is op clubniveau actief in Engeland en speelt daar wel volle bak competitie, maar we hebben niet echt zicht op wat de speelsters in de VS precies hebben gedaan. Maar goed, we komen er vrijdag snel genoeg achter hoe goed dit team is. Het wordt een mooie test."

Nederland tegen de VS begint vrijdagavond om 18.45 uur in het Rat Verlegh Stadion. Oranje moet het doen zonder de geblesseerde Vivianne Miedema. 

Trump schenkt gratie aan voormalig adviseur Flynn

Luitenant-generaal Michael Flynn is weer een vrij man. Flynn werd veroordeeld, omdat hij gelogen zou hebben tijdens het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. De Amerikaanse president Donald Trump verleende Flynn woensdag volledige gratie, zodat Flynn zonder zorgen Thanksgiving kan vieren.


Michael Flynn (Foto: Mark Makela/Getty Images)

Flynn reageerde geëmotioneerd via Twitter en noemde deze gratie poëtisch "de gratie van de onschuld". Ook Flynn's familie waardeerden Trump's actie: "We zijn president Trump voor altijd dankbaar dat hij Michael zijn vrijheid heeft teruggegeven door een afschuwelijke fout ongedaan te maken."

De voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur onder president Trump werd veroordeeld voor het moedwillig en bewust afleggen van valse, verzonnen en bedrieglijke verklaringen aan de FBI over zijn contacten met de Russische ambassadeur Sergey Kisljak.

Later werd uit notities van FBI-agenten bekend gemaakt dat de FBI wel degelijk wist dat Flynn niet voor de Russen werkte en niet gelogen had tijdens zijn verhoor. Zelfs FBI-directeur James Comey verklaarde dat de FBI tijdens de verhoren van Flynn 'niet het standaard protocol had gevolgd'.

De FBI wist van de onschuldige gesprekken van Flynn met de Russen, hadden daar een trancript van, maar besloten deze niet aan Flynn te overhandigen.

Uiteindelijk bleek het gehele onderzoek naar Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen een wassen neus en werd er niets bewezen. Volgens critici door flinke tegenwerking van Tump zelve, maar bij een onderzoek naar anti-Trump-rethoriek onder de onderzoekers bleken plots 25 telefoons van medewerkers van hoofdonderzoeker Robert Mueller gewist.

Zo vergaten tientallen onderzoekers opeens hun wachtwoord om de telefoon te ontgrendelen, waren telefoons in zwembaden gevallen of per ongeluk teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Eerder waren drie FBI-agenten al ontslagen, doordat zij anti-Trumpberichten hadden uitgewisseld en zo hun onpartijdigheid in het onderzoek naar Russische inmenging ongeloofwaardig maakte.

Obama
Trump is overigens erg schaars met het uitdelen van gratie. In vier jaar kregen slechts 25 mensen gratie. Dit in tegenstelling tot zijn voorganger, Barack Hussein Obama, die in 2017, cynisch genoeg, na de zogenaamde genade-loterij honderden gevangenen vrijliet.

Dronebama verleende hierdoor vooral gratie aan drugdealers en -gebruikers. In totaal heeft hij ongeveer tweeduizend langgestraften vrijgelaten, waaronder 504 veroordeelden die levenslange gevangenisstraffen uitzaten. Vele gelukkigen zaten niet lang na hun vrijlating weer voor vergelijkbare vergrijpen in de bak overigens.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 48

Het ziet er voorlopig nog niet naar uit dat je binnenkort alweer lekker een (ter plekke gekocht) bakje popcorn en een biertje mee de bioscoopzaal in kunt nemen, dus neem vooral je eigen spul mee (de meeste bioscopen staan dit tijdelijk toe, maar check het voor de zekerheid even), en ga dan bijvoorbeeld naar de remake van The Witches, de heruitgave van Goodfellas of één van de andere films die vanaf deze week te zien zijn.

Goodfellas (30th Anniversary)

Jimmy (Robert De Niro), Tommy (Joe Pesci) en Henry (Ray Liotta) hebben veel met elkaar gemeen. Ze dragen dure maatpakken, verdienen bakken met geld en hebben een zwak voor mooie vrouwen. Ze zijn de zogenaamde ‘goodfellas’ − de happy few die deel uitmaken van een van de beroemdste families van New York: de maffia. Maar laat je niet misleiden door hun goede manieren. Er hoeft maar iets te gebeuren of de hel breekt los... 

Roald Dahl’s The Witches

De visueel vernieuwende film van Zemeckis geeft aan het geliefde boek van Dahl een nieuwe invulling voor een hedendaags publiek. Het hartverwarmende verhaal vol zwarte humor gaat over een jonge weesjongen (Bruno) die eind 1967 bij zijn liefhebbende oma (Spencer) gaat wonen in het plattelandsstadje Demopolis in Alabama. Nadat de jongen en zijn grootmoeder enkele ogenschijnlijk charmante, maar duivelse heksen ontmoeten, nemen ze hun toevlucht in een luxe hotel aan de kust. Helaas komen ze net op het moment dat de Opperheks (Hathaway) haar handlangers undercover van over de hele wereld heeft laten komen om daar haar demonische plannen uit te voeren.

Wolfwalkers

In een magisch Ierland wonen Wolfwalkers. Je herkent ze aan hun fonkelend rode haar en grote ogen. Zij kunnen niet alleen praten met wolven, maar ook wonden genezen en zelf in een wolf veranderen. Mensen denken dat Wolfwalkers hen beschermen tegen de wolven, maar eigenlijk is het andersom. Het zijn de wolven en de natuur die bescherming nodig hebben. Als leerling-jager Robyn met haar vader naar Ierland reist, om de laatste wolven te doden, leert ze Mebh kennen. Mebh blijkt een Wolfwalker te zijn, net als haar moeder. Wanneer haar moeder spoorloos verdwijnt, gaan Robyn en Mebh op zoek naar haar. Robyn wordt steeds verder mee gezogen in een geheime, betoverende wereld. Een bijzonder spannend en adembenemend mooi avontuur, vol van magie, Keltische mythes, vriendschap en liefde voor de natuur, die zowel kinderen als volwassenen zal betoveren De film wordt sinds zijn première op Filmfestival Toronto de hemel in geprezen en gezien als dé grote kanshebber voor de Oscars.

All My Life

Jenn Carter (Jessica Rothe, Happy Death Day films) en Sol Chau (Harry Shum Jr., Crazy Rich Asians) zijn een charmant en levenslustig paar dat net verloofd is. Alles lijkt ze mee te zitten totdat Sol de diagnose krijgt dat hij leverkanker heeft en in de terminale fase zit. Hun toekomstdromen en plannen om in de zomer te trouwen vallen in duigen. In een race tegen de klok zetten hun familie en vrienden een crowdfundingsactie op om in twee weken tijd een bruiloft te organiseren. Tot hun verrassing krijgen ze hartverwarmende reacties van mensen uit de hele wereld, die met hun genereuze donaties hun steun willen betuigen. Hun band wordt hierdoor nog sterker en ze realiseren zich dat ware liefde geen grenzen kent.

Fatman

In deze actiekomedie vertolkt Mel Gibson de rol van de Kerstman, ook wel bekend als Chris Gringle. Omdat de overheid de subsidie heeft stopgezet is Chris veranderd in een aan lager wal geraakte zuipschuit. Om zijn bedrijf in leven te houden, werkt Chris samen met het Amerikaanse leger en dwingt hij zijn personeel tot het maken van ander soort ‘speelgoed’. Alsof dat nog niet erg genoeg is, besluit de over het paard getilde 12-jarige Billy een hitman genaamd Skinny Man (Walton Goggings) in te huren. Billy kreeg tot zijn woede op kerstochtend alleen een stuk steenkool cadeau en besloot daarom de kerstman om te laten leggen. Wat de hitman niet weet, is dat er een zwaarbewapend leger rondloopt op het terrein van Chris en dat hij niet de eerste is die achter de Kerstman aan gaat…

Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace

In deze concertregistratie zien we Nick Cave alleen achter de piano, spelend zonder opsmuk in een lege concertzaal. De setlist varieert van vroege Bad Seeds en Grinderman nummers tot werk van het meest recente Nick Cave & the Bad Seeds album Ghosteen. Unieke akoestische uitvoeringen van liedjes als Into My Arms, The Mercy Seat, Higgs Boson Blues en Girl in Amber, in de stille grandeur van het Alexandra Palace. Idiot Prayer - Nick Cave Alone at Alexandra Palace werd in juni 2020 opgenomen, toen het Verenigd Koninkrijk langzaam uit de lockdown kwam, als reactie op de beperkingen en isolatie van de maanden ervoor. Een blijvende herinnering aan deze vreemde en onzekere tijden.

Katwalk

Abatutu (de kat) is een rasechte stadbewoner. Hij klimt elke dag, als zijn baasje naar het werk is, uit het keukenraam en begint zijn dagelijkse avontuur. Hij houdt van de stad, weet elk plek te vinden en kent zijn bewoners, zowel dieren als mensen. Hij ziet de dingen die voor veel mensen onopgemerkt blijven, simpelweg omdat ze te druk zijn met zichzelf of met de mobiele telefoon. Hij heeft het straatbeeld in de loop der jaren zien veranderen en verbaast zich er meer en meer over. Abatutu weet wat er leeft en op zijn wandelingen bekijkt hij de dingen vanuit zijn optiek. Hij heeft een uitgesproken mening die hij dan ook ongezouten, maar met humor ventileert. Hij heeft een grote bek maar een spreekwoordelijk klein hartje. In Nederland leven 2,6 miljoen katten. Mensen van jong tot oud hebben een emotionele relatie met hun huisdier. De kijker moet zich kunnen identificeren met de kat die op stap gaat. Door zijn ogen beleven we de film/verhalen.

Police

De Parijse agenten Aristide en Virginie delen niet alleen een heimelijke liefdesaffaire, maar deze lange nacht ook een politieauto met hun collega Erik. Met de ongewone opdracht om asielzoeker Asomidin Tohirov weg te brengen zodat hij kan worden uitgezet naar Tadsjikistan, zijn ze onderweg naar vliegveld Charles de Gaulle. Hun persoonlijke beslommeringen thuis en de terugkerende menselijke misère waar ze dagelijks mee te maken hebben in hun politiewerk maken de sfeer in de auto soms behoorlijk gespannen. Zittend op de achterbank naast de angstige Tohirov – die enkel het Tadzjieks machtig is – komt Virginie tot het besef dat ze zijn leven in gevaar brengen door hem terug te sturen. Ze neemt Aristide en Erik mee in haar dilemma en het dringt tot hen door dat Tohirov’s lot in hun handen ligt.

The Glorias

Journalist, activist en feminist Gloria Steinem is een icoon dat beroemd is geworden door haar baanbrekende activisme, het aanvoeren van de revolutionaire Amerikaanse women’s movement en haar artikelen en speeches die invloed hebben gehad op meerdere generaties. Deze non-traditionele biopic van regisseur Julie Taymor (Across the Universe, Frida) over een van de meest inspirerende en legendarische personen uit de moderne geschiedenis, is gebaseerd op Steinems autobiografie My Life on the Road.

White Cube

White Cube is de nieuwe, langverwachte film van kunstenaar Renzo Martens. Als Martens voor de vertoning van zijn film Enjoy Poverty door Tate Modern in Londen wordt uitgenodigd, ziet hij er overal Unilever logo’s. Dit is het startpunt van White Cube, een film die de relatie toont tussen westerse kunstmusea en het geweld van het plantagesysteem. Veel musea zijn gebouwd met winst onttrokken aan plantages. De nieuwe film vertelt het verhaal van een onwaarschijnlijke poging de waardeketen van kunst te herstructureren. Na een eerste hopeloos mislukte poging van Martens zelf, besluit een groep plantagearbeiders kunst te gaan maken. Ze verenigen zich in de Cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC) en maken zelfportretten van rivierklei, die met 3D technologie worden gereproduceerd in chocolade. Als plantagearbeider Matthieu Kasiama naar New York reist om daar de eerste solo-expositie van CATPC te openen, roept de New York Times de expositie uit tot best art of the year. Met de opbrengsten van hun kunst kopen de plantagearbeiders hun eigen land terug – het land waar Unilever in 1911 in Leverville zijn eerste plantage vestigde en dat na honderd jaar monocultuur volledig vernietigd is. Samen met hun leider, milieuactivist René Ngongo, ontwikkelen ze er een bloeiende, inclusieve en ecologische postplantage. Op hun land bouwen ze een eigen, door OMA ontworpen museum, een white cube, om hun toekomst veilig te stellen.

Doelman Neuer vijftien wedstrijden ongeslagen in Champions League

Na de 3-1 zege van Bayern München op RB Salzburg is doelman Manuel Neuer vijftien Champions League-duels op een rij ongeslagen. De 34-jarige Duitser is daarmee recordhouder.

Voor de aftrap was Neuer samen met zijn ploeggenoot Joshua Kimmich en Cristiano Ronaldo recordhouder. Ronaldo was tussen 2013 en 2015 met Real Madrid veertien wedstrijden ongeslagen. Kimmich ontbrak woensdag bij Bayern vanwege een blessure aan de meniscus.

Koster seizoen langer hoofdtrainer van Willem II

Adrie Koster heeft zijn aflopende contract bij Willem II met een jaar verlengd tot de zomer van 2022. De 66-jarige hoofdtrainer staat sinds 1 juli 2018 aan het roer bij de Tilburgse club.

Willem II haalde onder Koster afgelopen seizoen voor het eerste sinds 2005 Europees voetbal. In de derde voorronde van de Europa League werd de club daarin uitgeschakeld door het Schotse Rangers FC. In het seizoen 2018/19 bereikte Willem II de finale van de KNVB Beker.

“Ik teken bij omdat ik het bij Willem II uitstekend naar mijn zin heb, ik nog veel ambitie heb en de club veel doorgroeimogelijkheden heeft”, aldus Koster. “De sportieve vooruitgang is uiteraard het belangrijkst en daarin zie ik veel perspectief.”

In het huidige seizoen kende Willem II een lastige start. Na negen wedstrijden staan de Tilburgers slechts twaalfde.

Minecraft deelt nu ook perma bans uit

Mojang Studios geeft moderators in Minecraft meer rechten. Met deze rechten kunnen zij permanente bans uitdelen aan spelers die de regels overtreden. Spelers konden al geweerd worden tot bepaalde servers, maar nu kun je dus ook verwijderd worden van alle servers.

In singleplayer modus en de java editie zal er voorlopig nog niks veranderd worden. Het systeem zal in de toekomst ook nog worden uitgebreid met tijdelijke bans.

Minecraft

COVID-19: 4506 nieuwe besmettingen en 76 doden, totaal 503.123 en 9184

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4506 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 503.123 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 192 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1257 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 33 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 524 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 76 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 9184 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Directeur Greenpeace op kandidatenlijst PvdA voor Tweede Kamer

Directeur Joris Thijssen van Greenpeace maakt de overstap naar de politiek. Hij staat op plek 7 op de kandidatenlijst van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen. Er staan totaal vier nieuwkomers in de top 10. Zo valt te lezen in het AD.

PvdA lijsttrekker Lodewijk Asscher is van mening dat de kandidatenlijst van de PvdA een goede afspiegeling van ons land is anno 2020. ‘Van jong tot oud, stad en platteland, hier geboren of van ver gekomen.’

Eis: tien jaar cel en tbs voor ex-Avro-DJ die als 'roofdier' een jongensbordeel runde

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van 10 jaar plus tbs met dwangverpleging geëist tegen oud-Avro-DJ Romeo A. (65). Zijn kompaan Nico L. (60) hoorde het OM 8 jaar cel plus tbs eisen. Zo meldt de Stentor.

Het OM heeft dit geeist tegen de twee Utrechtse mannen, wegens verdenkingen van seksuele uitbuiting van minderjarige jongens. Vanwege hun persoonlijkheidsstoornissen moeten ze volgens het OM ook de maatregel van tbs met dwangverpleging krijgen. Ze worden verdacht van mensenhandel, verkrachting, ontucht en het maken van kinderporno. In het voorjaar van 2019 werden ze aangehouden, kort nadat gezien werd dat een van hen jongens ophaalde uit een instelling.

Vanuit de woningen van de verdachten, in de Utrechtse wijk Overvecht, werden de jongens ingezet voor prostitutie met mannen. Begin 2018 kwamen er tips binnen bij de gemeente over de mannen- en jongensprostitutie in de wijk. De gemeente sloot daarop de woningen. Uit het onderzoek dat toen startte bleek dat de twee mannen een escortbureau runden, ook met minderjarige jongens. Op de telefoons en andere gegevensdragers van de mannen stonden de namen van honderden mannen en jongens met daarbij hun lichaamskenmerken, naaktfoto’s, werkovereenkomsten en advertentieteksten.

Volgens de verdachten ging het om "volwassenen" die hun eigen beslissingen namen; zij coachten de jongens slechts. Maar volgens de officier van justitie ging het om tientallen jonge, ook minderjarige en vaak kwetsbare jongens. Sommigen waren dakloos of hadden geen contact meer met hun ouders; anderen hadden psychische problemen, gebruikten drugs of voelden zich minderwaardig. Elf van hen zijn in het dossier opgenomen. Uit het onderzoek is gebleken dat de twee mannen contact zochten met de jongens via berichtendiensten en ze vroegen met hen samen te werken. Als de jongens instemden, werden er proefdates gemaakt. De jongens werden dan getest door seks met ze te hebben waar beelden van werden gemaakt. Daarna kregen de jongens een werktelefoon en werden er online advertenties geplaatst. De mannen regelden de klanten en het vervoer, inden de betalingen en zorgden voor condooms. De jongens moesten een percentage van hun verdiensten afdragen.

De verklaringen van de jongens waren ontluisterend. Door hun persoonlijke omstandigheden waren ze makkelijke prooien en eenmaal in handen van de mannen werden ze ertoe gebracht veel klanten te bedienen. Af en toe moesten ze ook seks hebben met de 60-jarige verdachte als dank voor het gebruik van zijn woning. Van de 65-jarige verdachte moesten ze dulden dat hij met ze tongzoende en in hun broek greep. De gevolgen zijn ernstig: zonder uitzondering zijn de jongens beschadigd en ondervinden ze ernstige psychische problemen. Ze hebben spijt, voelen zich vies en misbruikt, volgen therapie.

De beide verdachten zijn eerder veroordeeld tot gevangenisstraffen voor pedoseksuele delicten. De 65-jarige verdachte heeft hier in het verleden ook de maatregel van tbs voor gekregen. Aan recent onderzoek in het Pieter Baan Centrum heeft hij niet mee willen werken en er kan daarom geen duidelijk advies worden gegeven. De officier van justitie concludeert, ook op basis van eerdere persoonlijkheidsonderzoeken en ondanks een eerdere intensieve behandeling, dat het recidiverisico hoog is en dat een strakke en langdurige behandeling nodig is. De 60-jarige verdachte moet gezien worden als verminderd toerekeningsvatbaar: door zijn stoornis was hij op zoek naar erkenning en intimiteit. Ook in zijn geval is een langdurige behandeling geboden.

De officier van justitie benadrukte dat het de mannen ging om de lust en de kick, om jezelf goed en belangrijk te voelen, om een bedrijf te runnen ten koste van jonge jongens. Bij haar eis hield ze rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten, maar ook met de ernst en omvang van de feiten en de gevolgen voor de slachtoffers. Ze vond bewezen dat de 60-jarige verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan zeven maal uitbuiting, zes maal ontucht met jongens jonger dan 18, twee maal onttrekking aan het gezag en het maken van kinderporno. Tegen hem eiste de officier een gevangenisstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging. De 65-jarige verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan zeven keer uitbuiting, eenmaal ontucht tegen betaling, een maal verkrachting en het beïnvloeden van getuigen. Tegen hem eiste de officier een gevangenisstraf van tien jaar en eveneens tbs met dwangverpleging.  


Drugsafval dumpingen in Den Haag

In de bossage langs de Madesteinweg en op een parkeerterrein aan de Zandvoortselaan in het stadsdeel Loosduinen te Den Haag is vanmorgen drugsafval aangetroffen.

Op beide plaatsen staan tientallen dozen met daarin meerdere jerrycans met drugsafval. Op de Zandvoortselaan is de brandweer ter plaatse gekomen om de situatie te bekijken.

De politie heeft enkele getuigen gehoord en een deel van de vindplaatsen tijdelijk afgezet. Een medewerker van de Forensische Opsporing (FO) heeft ter plaatse een aantal sporen veiliggesteld. Een gespecialiseerd bedrijf is ter plaatse gekomen om op beide plaatsen het afval op te ruimen. Meer beelden hiervan op Regio15.

Getuigen gezocht van aanranding op busstation Hoorn

De politie zoekt getuigen van een aanranding bij het busstation Hoorn aan de Stationsweg afgelopen maandagavond. Hierbij werd een jonge vrouw het slachtoffer.

Tussen 20.30 uur en 21.00 uur stond de vrouw bij een bushalte aan de Stationsweg toen zij werd lastig gevallen door een groep van vijf jonge mannen. De groep sprak haar aan en vond het nodig haar te betasten. Toen een aantal mannen een paar stappen naar achter deden, zag de vrouw kans om weg te lopen in de richting van de bus – die net aankwam.

De vijf mannen hebben een leeftijd tussen de 20 en 35 jaar, mager postuur. Ze hadden een donkere huidskleur met een afro-kapsel en droegen donkere kleding. De politie is op zoek naar getuigen en dan in het bijzonder naar een voorbijgangster die de jonge vrouw te hulp schoot. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Studio MDHR stelt DLC van Cuphead uit

Studio MDHR maakt via Twitter bekend dat The Delicious Last Course, de eerder aangekondigde uitbreiding op Cuphead, is uitgesteld. De reden hiervoor is de wereldwijde pandemie die nog altijd gaande is.

De studio heeft de keuze gemaakt om de DLC uit te stellen om op die manier het product te leveren die ze voor ogen hebben. Een nieuwe release date is nog niet gegeven, dus of deze nog in 2021 uitkomt is onzeker.

Paw Patrol, Frozen en Minions moeten van voedselverpakkingen

Voedselproducenten 4Retail, Dairy4Fun en FruitFunk gaan meerdere verpakkingen waarop ze nog altijd kinderidolen zoals Paw Patrol, Frozen en Minions gebruiken aanpassen of uit de markt halen. Dit doen ze naar aanleiding van klachtenprocedures die foodwatch heeft aangespannen bij de Reclame Code Commissie. De commissie heeft de voedselwaakhond in het merendeel van de gevallen gelijk gegeven.

Volgens de Nederlandse Reclame Code mag het plaatsen van zogenaamde licenced kinderidolen op ongezonde snacks en tussendoortjes niet meer sinds juli van dit jaar, maar toch gebruiken producenten nog steeds kinderidolen om de aandacht van de jongste kinderen te trekken. Foodwatch eist dat alle voedselproducenten stoppen met het overtreden van de kindermarketingregels.

Frank Lindner, campaigner bij foodwatch: “Het is ons opgevallen dat de producenten ergens wel weten dat ze in essentie fout zitten door nog altijd bekende kinderidolen te gebruiken. Maar in hun verweren proberen ze toch om zich te beroepen op de kleinste lettertjes uit de reclamecode en uitzonderingsposities om toch hun gelijk te krijgen. Gelukkig is de Reclame Code Commissie hier in het merendeel van de klachten niet voor gevallen.”

Lokken met idolen
Foodwatch deed afgelopen zomer onderzoek in supermarktvestigingen en op webshops van Albert Heijn, Jumbo en Plus. De waakhond kwam diverse voedingsmiddelen tegen, vooral ongezonde tussendoortjes, waarop nog steeds bekende kinderidolen stonden. Onder meer een alcoholvrije bubbeldrank met daarop Minions. Verder ook koekjes, cakejes en ijsjes met Paw Patrol en Frozen. En een kindertoetje met daarop Peppa Pig en Paw Patrol. In totaal zijn negen producten door de voedselwaakhond naar de Reclame Code Commissie gestuurd ter beoordeling.

Op 1 februari 2019 is er een nieuwe Reclamecode Voor Voedingsmiddelen (RVV) in werking getreden. In de basis geldt dat reclame maken met behulp van bekende kinderidolen niet mag wanneer het gaat om kinderen van 0 tot en met 6 jaar. Deze basisregel geldt ook voor verpakkingen. De overgangstermijn van 17 maanden na inwerkingtreding liep op 1 juli van dit jaar af.

Schuldbekentenis
De beklaagde Tsjechische voedselproducent Dairy4Fun koos direct eieren voor z’n geld. Het bedrijf meldde al voor de hoorzitting met de commissie dat het de puddingdesserts in een plastic ei met daarop Peppa Pig en Paw Patrol direct uit productie ging nemen. De wikkels van de verpakkingen zijn nu voorzien van door het bedrijf zelfontworpen fantasiefiguren. Deze zogeheten branded characters mogen nog altijd wel worden gebruikt in reclame en op verpakkingen, ook op die gericht op allerjongste kinderen. In de ogen van foodwatch is dit jammerlijk en vraagt om verdere aanscherping van de regels rondom kindermarketing. Onderzoek toont aan dat de zelfbedachte figuren jonge kinderen net zo hard verleiden als bekende kinderidolen uit series, speelgoed en films.

Gezond snoepgoed?
De klacht van foodwatch tegen het Nederlandse FruitFunk is door de commissie ongegrond verklaard, omdat FruitFunk een nog lopend media-contract kon overleggen waardoor het gebruik van bekende kinderidolen nog wel is toegestaan. FruitFunk gaf in het verweer aan dat het in het geval van hun Strawberry Fruit Flakes om ‘gezond snoepgoed’ gaat dat zou worden ondersteund door het Voedingscentrum en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), wat ook tot een uitzonderingspositie zou kunnen leiden. Hier wilde de commissie niet in meegaan. Het bedrijf gaf tijdens de zitting uit eigen beweging aan dat ze gezien de consternatie het product in Nederland niet meer zullen voorzien van Paw Patrol afbeeldingen.

Het Belgische 4Retail kwam harder in het verweer en trok de definitie van reclame en de leeftijdsgrenzen volgens de Nederlandse reclamecode in twijfel, maar is door de Reclame Code Commissie voor vijf van de in totaal zes beklaagde producten op de vingers getikt. Hun Zagazoe! producten Choco Bars Paw Patrol koeken, Icepaws Paw Patrol ijsjes, Party Bubbles Minions drank, Biscuits Frozen koeken en Mini Cakes Frozen II zijn in strijd met de regels. Voor de Zagazoe! Fabeltjeskrant Fruit Bakes gold een nog lopend media-contract. 4Retail gaf tijdens de zitting aan dit product uit te gaan faseren. De Paw Patrol chocolade koekjes en ijsjes, en de Frozen II cakejes worden eveneens snel uit de productie genomen.

Overigens boden de verkopende supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Plus gelijk na de klacht van foodwatch aan de producten uit voorzorg uit de schappen te halen en niet meer bij te bestellen bij de fabrikanten.

Leadklimmers strijden om EK-goud, zilver voor BelgiŽ

Op het Europees kampioenschap sportklimmen in Moskou zijn ook de finales in het leadklimmen vergeven. Daar moet een hoge muur beklommen worden, waarvoor men zes minuten de tijd heeft. In tegenstelling tot in het boulderen is er hier maar één kans: als je valt ben je klaar en telt het punt tot waar je gekomen bent.

Vrouwen
Het was een spannende strijd tussen twee dames, zo bleek uiteindelijk. De Russische Viktoriia Meshkova en de Tsjechische Eliska Adamovska kwamen beiden tot de voorlaatste greep en waagden de sprong naar de top, die ze met één hand aanraakten. Ze hielden hem echter niet vast en de score was voor beide gelijk, maar Meshkova had een ruime halve minuut minder nodig en pakte zo het goud, net als in het boulderen.

Brons was er achter Adamovska voor de Britse Molly Thompson-Smith, die de Duitse Hannah Meul op één grep versloeg: Meul probeerde de 31e greep te halen, maar hield deze niet vast, Thompson-Smith haalde die greep wél.

Mannen
De winst ging overtuigend naar de Zwitser Sascha Lehmann, een van de weinige ervaren World Cup-atleten in het deelnemersveld. Hij deed een poging om de top te halen, maar gleed daarbij net weg. Toch was hij de enige die überhaupt zo ver wist te komen, de Belg Nicolas Collin kwam drie grepen minder ver en pakte zilver.

Het brons ging naar thuisfavoriet Dmitrii Fakirianov, die één greep onder die van Collin eindigde. Dat deed de Israëliër Nimrod Marcus ook, maar die had een ruime minuut langer nodig en werd zo vierde. Er leek nog enige discussie mogelijk, want Fakirianov leek even op een schroef gestaan te hebben - dat mag niet, alleen de grepen mogen gebruikt worden. Dat had verder geen gevolgen en vermoedelijk stond hij er dus ook net níet op.

Het EK gaat vrijdag verder met de kwalificaties voor de combinedwedstrijden, die in het weekeinde gehouden worden en waar naast EK-goud één olympisch startbewijs te verdienen valt.

De leadfinales

Twee derde supermarkt-kip geen keurmerk

Twee derde van de verse kip in de supermarkten heeft geen dierenwelzijnskeurmerk. Dit blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Bij Jumbo heeft slechts 19 procent van de kip een keurmerk, DekaMarkt en Dirk volgen met 22 en 28 procent. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Dat is veel te weinig. De supermarkten hebben kennelijk geen boodschap aan het welzijn van de kip.”

Tussen de supermarkten bestaat een groot verschil in de diervriendelijkheid van het aanbod van vers kippenvlees. Bij sommige supermarkten steeg het aandeel van de keurmerken, maar bij Jumbo, Lidl en Vomar is het aandeel kip met keurmerk zelfs lager dan drie jaar geleden. “We hadden veel meer van deze supermarkten verwacht. Teleurstellend,” zegt Hilhorst.

Deen koploper
Bij Deen steeg het aanbod kip met een keurmerk juist aanzienlijk. Deen is de eerste supermarkt waar meer dan de helft van het aanbod een dierenwelzijnskeurmerk draagt. Hilhorst: “Deen laat zien hoe het ook kan. In hun assortiment is het aandeel keurmerkkip bijna drie keer zo hoog als bij achterloper Jumbo.” Na Deen volgt Plus, met 40 procent.

Onverschilligheid
Gemiddeld slechts 34 procent van de verse kip in de supermarkten heeft een dierenwelzijnskeurmerk. Niet veel hoger dan de 29 procent in 2017. Het kipschap loopt daarmee extreem achter op varkensvlees, waar inmiddels zeker 90 procent een keurmerk draagt. Hilhorst: “Het verschil is opvallend. Vanwaar de desinteresse van de supermarkten voor het welzijn van de kip? Onverschilligheid?”

Spar
Wakker Dier onderzocht voor deze steekproef de elf grootste supermarkten: Albert Heijn, Aldi, Coop, Deen, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus en Vomar. Per supermarktketen werden drie filialen bezocht. Spar hoort bij de top twaalf grootste supermarkten, maar weigerde mee te doen aan het onderzoek. Spar geeft niet aan waarom zij geen openheid van zaken wil geven. “Een unicum voor Wakker Dier. Je zou denken dat Spar iets te verbergen heeft,” aldus Hilhorst.

FOK! Wat een weer: meer bewolking

Het is op veel plaatsen bewolkt en vooral in het midden van het land (mot)regent het af en toe. In het noorden kan het in de loop van de ochtend opklaren. De maxima liggen rond 9°C. De wind is meest zwak en komt voornamelijk uit zuidwestelijke richtingen, in het noorden uit west tot noordwest.

Komende nacht is het in het midden en zuiden bewolkt. Lokaal valt er motregen of komt mist voor. In het noorden zijn opklaringen aanwezig en daar kunnen enkele mistbanken ontstaan. De minima lopen uiteen van lokaal -1°C in het noorden tot 8°C in het zuidwesten. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Vrijdag is het half tot zwaar bewolkt met in de ochtend eerst nog kans op mist(banken). Het blijft op de meeste plaatsen droog zon en de maxima liggen tussen 6°C in het noorden en 10°C in het zuidoosten. De zwakke wind wordt oostelijk. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Het was lekker zonnig vandaag. Prima wandelweer dus (Foto: FOK!)
Het was lekker zonnig gisteren. Prima wandelweer dus (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Trio maritieme helikopters oefent vanaf transportschip

De Koninklijke Luchtmacht oefent vanaf deze week voor het eerst met 3 NH90’s tegelijk aan boord van een amfibisch transportschip van de Koninklijke Marine. Zr.Ms. Johan de Witt en de maritieme gevechtshelikopters doen mee in de Fleet Operational Sea Training, waarin ze verschillende aspecten van oorlogsvoering beoefenen. De oefening vindt plaats voor de Britse zuidkust.

In de training die kortweg FOST heet, staan het opsporen van onderzeeboten en strijd tegen oppervlaktedoelen op het programma. Het oefenen vindt plaats in de wateren ten zuiden van de Britse havenstad Plymouth. Normaal opereren de NH90’s van 860 Squadron voor de FOST vanaf het Britse Naval Air Station Culdrose. Dat is echter vanwege Covid-19-maatregelen gesloten. Daarom is Zr.Ms. Johan de Witt 3 weken een varend vliegveld voor de kust van Zuid-Engeland.

Onder 1 dak
Nadat het schip al eerder was vertrokken, kwamen de helikopter maandag aan boord vanaf hun thuisbasis Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder. Gisteren was de 1e oefendag. “Voor ons is het uniek dat wij nu alle logistieke ondersteuning onder 1 dak hebben”, geeft detachementscommandant luitenant-ter-zee der 1e klasse Friso Feenstra aan. “Alles staat aan boord. Dat maakt de training net zo realistisch als daadwerkelijke inzet en dus erg waardevol voor de leerlingen.”

Luchtmacht en marine leiden helikopterbemanningen tijdens FOST op voor maritieme oorlogsvoering. Samen doen ze ervaring op voor toekomstige inzet en het opereren vanaf een schip. “Ons doel is het zo goed mogelijk ondersteunen van de helikoptertrainingen en ervaring opdoen met de NH90”, zegt commandant kapitein-ter-zee Walter Hansen. “We ervaren nu welke uitdagingen daar voor ons als schip bij komen kijken. Bijvoorbeeld hoe richten we de hangaar in en hoe communiceren we met elkaar."

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #133 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius
special
AI Picture Gallery #53
special
Random Pics van de Dag #791
review
Pokťmon Scarlet / Pokťmon Violet
special
AI Picture Gallery #52
©FOK.nl e.a.