This War of Mine Stories: Fading Embers

Fading Embers is de meest recente uitbreiding voor oorlog-survivalgame This War of Mine. Hoewel de uitbreiding qua gameplay grotendeels overeenkomt met het basisspel, focust Fading Embers net als de eerder uitgekomen DLC veel meer op verhaallijn, quests en keuzes.

De Stories-uitbreidingen van This War of Mine zijn in principe verlengstukken van de basisgame waarin verhalen verteld worden van specifieke overlevenden. Zo zagen we bijvoorbeeld in Stories: The Last Broadcast het verhaal van radio-broadcaster Malik en zijn vrouw die ondanks de woekerende burgeroorlog trachten om andere overlevenden op de hoogte te houden, en moet je in het hartverscheurende Father's Promise proberen je doodzieke dochtertje te beschermen tegen de gruwelen van de oorlog. In Fading Embers staat een ander aspect centraal: het behouden van cultureel erfgoed, dat door de aanvallende partij als gewillig doelwit wordt beschouwd.

Dat is niet het enige, Fading Embers trapt namelijk af met een ijzige introductie waarin je één van de nieuwe personages, Ruben, door een sneeuwstorm navigeert om uiteindelijk bij het eerste de beste huis half dood in elkaar te zakken. De extreem strenge winter is een noodlottige bijkomstigheid te midden van een toch al uitzichtloze situatie in een door oorlog verscheurde stad. Ziek, ondervoed, onderkoeld en zwaargewond wordt Ruben in huis genomen door Anja, een weeskind dat naast overleven moet proberen om het nalatenschap van haar opa te beschermen, een grote collectie kunstvoorwerpen opgeslagen in de schuur. Brandhout is schaars, maar er zal íets in de fik moeten om de temperatuur leefbaar te houden...

Het draait in Fading Embers weer eens om dilemma's zoals we die inmiddels maar al te goed kennen van ontwikkelaar 11 Bit Studios. De Poolse ontwikkelaar wist in de basisgame van This War of Mine en in hun survival-RTS Frostpunk van vorig jaar de speler al veelvuldig te confronteren met moeilijke, ethische vraagstukken. Behalve het overleven op zich, zoals we dat kennen uit de gewone game, komt daar dus nu ook het behouden/beschermen van cultureel erfgoed bij. Tel daar de horrorwinter bij op en je kunt je waarschijnlijk wel een voorstelling maken van de benarde situaties waarin je terecht komt.

Fading Embers brengt meerdere nieuwe schuilplaatsen met zich mee, nieuwe personages en nieuwe te bezoeken locaties tijdens de 'loot-nachten', maar waarin de uitbreiding zich echt onderscheidt is het uitvoeren van quests. Een buurman op leeftijd die bijna doodvriest, een weeshuis vol kinderen die je moet helpen ontsnappen, een vrachtwagen rijklaar maken om kunststukken in te vervoeren, het versterken van funderingen of dakdelen die instorten, het zoeken naar nieuwe opslagplaatsen voor je kunstverzameling en meer 'afvinklijstjes' om tijdens het spelen aandacht aan te besteden. Het zijn leuke bijkomstigheden in een game die in essentie verder hetzelfde is gebleven. Verder zet 11 Bit Studios nu ook meer in op echte keuzes die de afloop van het verhaal drastisch beïnvloeden.

De introductie van vertakkingen in het verhaalverloop en meerdere eindes zorgen ervoor dat de uitbreiding ook wat meer herspeelwaarde heeft, iets wat ik in de gewone game nog wat karig vond, zoals je kunt lezen in onze uitgebreide review

Fading Embers is een prima reden om deze relatief simpele maar oh zo sterke survivalgame uit 2014 nog een keer op te pakken. Voor slechts €3,99 kun je er ook moeilijk een buil aan vallen.