Mario & Luigi: Bowser's Inside Story + Bowser Jr.'s Journey

Toen de Switch als een hybride werd aangekondigd was iedereen er eigenlijk wel bang voor: het einde van het 3DS-tijdperk. Gelukkig blijft Nintendo 3DS-games maken en het nieuwste pareltje is Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story. Wacht, was deze niet al eens uitgebracht op Nintendo DS? Ah, er staat nog wat achter: + Bowser Jr’s Journey. Twee RPG’s voor de prijs van 1.

De verhaallijnen van Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story en Bowser Jr’s Journey hebben wel wat met elkaar te maken. In Bowser’s Inside Story is er een virus waarvan vele toads een wel heel erg opgeblazen gevoel krijgen, ze worden immens groot. Deze Blorb-ziekte is een gevaar, dus Princess Peach roept een raad bijeen om de ziekte te bespreken. Door de kwaadaardige Fawful wordt Bowser ook uitgenodigd en laat hem iedereen opzuigen a la Kirby. Natuurlijk waren Mario en Luigi ook in de kamer en vanaf daar begint het avontuur. Ze moeten door het lichaam van Bowser zien te komen, terwijl Bowser zijn gekaapte kasteel gaat redden.

Mario & Luigi: Bowser's Inside Story - Scene (Foto: Nintendo)

Bowser’s Inside Story is een remake. De makers hebben er voor gekozen de grafische stijl niet zoals de eerste delen van de RPG-franchise te doen, maar veel kleurrijker. De details zijn weer aanwezig zoals we ze verwachten. Wanneer je in Bowser zit zie je kleine bloedplaatjes voorbij razen in de achtergrond en in de zee zie je scholen vis zwemmen. De wereld ziet er dus levendig uit, ondanks dat je in het lichaam van Bowser rondrent. Er is geen 3D-optie aan te zetten om het stereoscopisch te bekijken. Niet dat ik het mis, en het zou ook raar worden bij de secties waarin je beide schermen nodig hebt, zoals bij de gevechten die Bowser heeft.

Mocht je het origineel al gespeeld hebben, dan is er niet heel veel nieuws in Bowser’s Inside Story te vinden. De graphics en besturing is aangepast, en er zijn wat verbeteringen toegevoegd. Denk daar aan handigheden als het kunnen versnellen van cutscenes en gameplay met de R-schouderknop en het kunnen oefenen van de speciale aanvallen zonder battlepoints te gebruiken. Klein maar fijn. Toch is er nog een reden om Bowser’s Inside Story te kopen, namelijk die + Bowsers Jr’s Journey die erbij zit.

In Bowser Jr’s Journey leren we wat Bowser Jr. en de Koopalings doen terwijl Bowser weg is. Bowser Jr. wil laten zien dat hij een waardig opvolger van Bowser zal zijn en wil zich bewijzen door zelf op zoek te gaan naar een medicijn tegen de Blorb-ziekte. De Koopalings helpen, of beter gezegd, babysitten hem tijdens zijn avontuur. Beide avonturen hebben humor. Heerlijk flauw af en toe, zo heb ik goed kunnen lachen wanneer Bowser Jr. aan Morton vraagt waarom de kipdrumstick die hij net van hem kreeg als hulpitem zo verbrand is. “Morton strong, fire stronger”. Je zult wat nieuwe personages en cameo’s tegen komen. Het is wel handig dat je Bowser’s Inside Story eerst speelt, zodat je de cross-over events in Bowser Jr’s Journey herkent en begrijpt. Het spel is wel een stuk korter dan Bowser’s Inside Story, maar geeft je in ieder geval wat extra’s in het overkoepelende verhaal.

Mario & Luigi: Bowser Jr.'s Journey - Fight (Foto: Nintendo)

In Bowser Jr’s Journey vind je geen turnbased gevechten. Dit keer ga je op pad met allerlei bekende tegenstanders van Mario. Goomba’s, vliegende Koopa’s, de Hammer Bros., er zijn allerlei vijanden die zich bij je aansluiten. Je moet er acht in een team stoppen en wel zo dat ze goed tegen de aankomende tegenstanders kunnen vechten. Dat werkt door middel van het steen-, papier- en schaar-principe. Melee-vijanden zijn sterk tegen ranged, ranged schieten vliegende vijanden makkelijker neer en vliegende vijanden zijn weer sterker tegen melee. Je ziet van te voren wat je te wachten staat en je moet dus tactische keuzes voor het gevecht maken. Wie zet je waar op het grid neer om de golven vijanden te verslaan?

Begint het gevecht dan kun je niet zo heel veel meer doen. De gevechten worden door de computer uitgevochten. Als er een uitroepteken boven een teamgenoot verschijnt, kun je door goede timing een speciale aanval doen die extra damage doet. Dat kan ook bij bijvoorbeeld drie dezelfde type teamgenoten gebeuren en dan krijg je een groepsaanval. Als er een uitroepteken boven een vijand verschijnt dan kun je deze neutraliseren door een command point in te zetten. Je hebt er maar een paar, dus dat kun je niet het hele gevecht doen. Je kunt meer doen, zo heb je later buffs en debuffs die cp kosten.

Mario & Luigi: Bowser Jr.'s Journey - Preparation (Foto: Nintendo)

Na een gevecht krijgt je team ervaringspunten en soms sluiten vijanden zich bij je aan. Op die manier wordt je team sterker en kun je meer problemen het hoofd bieden door de sterkere en gevarieerdere teamsamenstellingen die mogelijk worden. Door te experimenteren met wie je in je team stopt en waar je ze plaatst vind je nieuwe speciale aanvallen die je ook weer helpen in je avontuur.

Er zit best veel diepgang in Bowser Jr’s Journey, maar soms wordt het vechten zelf wel wat eentonig. Je mag niet zo heel veel meer en dan is het wachten op het volgende uitroepteken. Aan te raden valt dan ook om niet alle 72 levels achter elkaar te doen om de eentonigheid te bestrijden. Je kunt ook hier het gevecht met een knop versnellen maar dan nog wordt het dan wel eentonig. Er is nog herspeelbaarheid toegevoegd door de challenges. Als je zo’n autist bent die alles 100% wil hebben dan ben je langer bezig om bijvoorbeeld alle formaties en speciale aanvallen te ontdekken en bijvoorbeeld tig perfecte timings en dergelijke te halen.

Mario & Luigi: Bowser's Inside Story + Bowser Jr.'s Journey is zeker je tijd wel waard. Bowser’s Inside Story blijft erg tof, ook na al die jaren, en Bowser Jr.’s Journey geeft je nog een extra avontuur. Het is jammer dat dat laatste eentonig kan worden als je het teveel achter elkaar speelt. De meeste tijd gaat in Bowser’s Inside Story zitten, de tweede is dan wel weer erg grappig om het hoofdverhaal soms weer tegen te komen in een andere hoedanigheid. De bundel geeft je in ieder geval waar voor je geld, want er zitten veel uren gameplay in. Een prima reden om je 3DS weer eens af te stoffen. Heb je de game ooit al gespeeld, dan is het geen must-have, daar zijn er te weinig veranderingen voor doorgevoerd. Toch blijft de game een van de betere Mario & Luigi-delen uit de serie.