Roma

Y Tu Mama Tambien. Children of Men. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Gravity. In een notendop de carrière van regisseur Alfonso Cuarón. En nu is daar Roma. Na zijn Oscar voor Gravity kon hij kiezen uit tientallen scripts. Echter koos hij voor de film die hij al jaren wilde maken. Een intiem document over zijn jeugd in het Mexico van 1971.

Alfonso groeide op in eenzelfde wijk als waar deze film zich afspeelt. Hij werd geboren in een welgestelde familie met een dokter als vader. De familie had een bediende die voor hem als een tweede moeder was en voor deze film heeft hij ervoor gekozen haar verhaal te verfilmen. Dit alles zo authentiek mogelijk. Er werd geen gebruik gemaakt van bekende acteurs, waardoor de zoektocht naar Cleo 8 maanden duurde. Acteurs kregen de scripts niet vooraf. De film werd volledig in volgorde opgenomen.

Roma Cleo

Wat volgt is een cinematografisch meesterwerk maar tegelijk ook een film die zeer intiem aanvoelt. Men noemt de film ook wel de 'duurste home video ooit gemaakt' wat zomaar zou kunnen kloppen. Het realisme van de film op deze schaal is iets wat niet vaker wordt gedaan. Doordat er wordt gekozen voor brede shots (er zijn dus geen close-ups in deze film) voel het aan alsof je plaats neemt in de film. Je krijgt een goed overzicht wat er gebeurt. Door de ruimte die er was voor oprechte reacties voelt het authentiek aan. Dit lijdt tevens tot een aantal technisch indrukwekkende shots waarin tientallen acteurs samenkomen en op het juiste moment de juiste handeling uitvoeren. Bijzonder indrukwekkend is een scène in de zee die minuten duurt. Op TV al indrukwekkend, maar in de bioscoop komt dit ongetwijfeld beter uit de verf.

Het ziet er dus allemaal gelikt uit. Erbij moet vermeld worden dat dit geen toegankelijke film is voor een groot publiek. De shots zijn traag. Het tempo is traag. De film is bovendien in zwart-wit en er wordt enkel Spaans gesproken. Hier in Nederland zijn we dan ook nog niet eens bekend met de situatie in Mexico in 1971. Verwacht dus geen Hollywood-blockbuster.

Roma Strand

Als je de film gaat bekijken zal het je niet onberoerd laten. Daarvoor zijn er teveel details die universeel gelden. Een vader die thuiskomt bij de kinderen na een lange dag hard werken. Een jong stelletje in de bioscoop. Een strandvakantie aan zee. Iedereen heeft eigen herinneringen aan zijn of haar jeugd. Maar er zijn ook wat heftigere gebeurtenissen. Mexico is toch een heel ander land dan Nederland en een aantal gebeurtenissen zijn ingrijpend. Dit zijn immers de herinneringen van Alfonso Cuarón.

Roma is reeds beschikbaar op Netflix en dus voor iedereen met een abonnement makkelijk op te zetten. De film is schitterend, maar niet iedereen zal het kunnen waarderen. Dat dit echter een bijzonder document is, zal iedereen erkennen na het bekijken ervan.