Blu-ray: A Ghost Story

Verwacht vooral geen horrortaferelen als je A Ghost Story aanzet. Hoewel het verhaal gaat over een geest, is het zeker geen spookfilm. Regisseur David Lowery (Pete's Dragon) wil vooral angst aanjagen voor de situaties die zich voordoen als de dood intreedt. Hoe is het voor iemand om een geliefde te verliezen, en hoe zou het zijn om van een afstandje toe te kijken naar het leven dat je achterlaat wanneer je overlijdt? Dat is precies wat A Ghost Story op een interessante wijze in kaart weet te brengen.

Een onlangs overleden man (Academy Award-winnaar Casey Affleck) keert als een spookverschijning terug naar huis om zijn vrouw (Rooney Mara) te troosten. Daar ontdekt hij dat hij niet meer aan tijd gebonden is, en dat hij als gevolg machteloos moet toekijken hoe het leven dat hij kende en de vrouw die hij liefhad langzaam van hem wegglijden.

Als je deze film thuis gaat kijken, valt allereerst iets vreemds op: A Ghost Story is in een vierkant filmkader van 1.33:1 geschoten. Dit betekent dat je geheid zwarte randen aan de linker- en rechterkant van het televisiescherm zal zien. De Texaanse regisseur David Lowery heeft hier bewust  voor gekozen, namelijk om de claustrofobische situatie aan te zetten, maar zelf zie ik hier niet de meerwaarde van in.

Verder zit het met de cast wel goed. Casey Affleck en Rooney Mara zijn geen onbekenden van elkaar, en hebben met zijn tweeën al eerder samengewerkt met Lowery in de indiefilm Ain't Them Bodies Saints (2013). De twee zijn goed op elkaar ingespeeld en hebben een duidelijke chemie. Dit is cruciaal, omdat het script vooral op beeld is gericht en er weinig dialogen zijn gedurende de dramafilm.

a ghost story

A Ghost Story moet het dus vooral hebben van de sfeer die wordt neergezet. Wat Lowery goed doet is op een haast poëtische wijze weergeven hoe het moet voelen om als mens langzaam in de vergetelheid te raken. Waar eerst sprake is van een rouwende Rooney Mara om het verlies van haar vriend, worden kijkers geconfronteerd met hoe zij stukje voor stukje Casey Affleck achter zich laat en het verdriet wegebt. Wat uiteindelijk overblijft van de liefde die ooit was, is een leeg huis en een vage herinnering. Het leven gaat door, hoe hard we hier ook ons tegen verzetten.

Ongetwijfeld zal het drama veel kijkers afstoten, want A Ghost Story is zeker een trage zit, zelfs met een duur van slechts anderhalf uur. Er is vrijwel geen sprake van een gestructureerd verhaal waarin gebeurtenissen elkaar opvolgen. Het is vooral een abstracte weergave van verlies, over het vervagen van je voetprint op de wereld en de mensen die je achterlaat, waarbij de dood gepersonifieerd wordt door Affleck achter een doek met twee gaten. Logisch dan ook dat dit drama voor veel mensen te zweverig kan aanvoelen, want dat is de film simpelweg ook. Hoewel A Ghost Story voor een select groepje arthouse-liefhebbers is weggelegd, is het wel een film die je grijpt als je er het geduld voor hebt. Het is namelijk zeker geen film zoals alle anderen.