Blu-ray: Ready Player One

Steven Spielberg is een man van uitersten die graag zo veel mogelijk verschillende films maakt. Zo kennen we hem natuurlijk van aangrijpende drama's, zoals het Oscar-winnende Schindler's List, Saving Private Ryan, en Lincoln, maar weet hij ook uitstekend hoe hij een vermakelijke blockbuster moet maken: E.T.JawsIndiana Jones om er maar een paar te noemen. Dit zien we ook weer in het futuristische Ready Player One, dat sinds kort in de winkelschappen ligt. Spielberg levert hiermee een zeer vermakelijke popcornfilm af die tegelijkertijd een mooie ode is aan de popcultuur. Dit alles met verbluffende special effects en een leuk verhaal waarbij je continu op het puntje van je stoel zit!
 
 
Het verhaal speelt zich af in 2045 en de wereld staat op het punt van instorten. De mensen zoeken hun redding in OASIS, een uitgestrekt virtueel universum waarin men overal naartoe kan, alles kan en iedereen kan zijn. De OASIS is gemaakt door de geniale en excentrieke James Halliday (Mark Rylance, Dunkirk). Als Halliday overlijdt, laat hij een immens fortuin en de totale controle over de OASIS na aan diegene die als eerste drie sleutels wint. Deze drie sleutels openen de deur naar het digitale Easter Egg dat hij ergens in zijn ogenschijnlijk oneindige creatie heeft verstopt. Er ontstaat een ware jacht die de wereld in zijn greep houdt, maar na vijf jaar blijft het scorebord redelijk leeg, tot op een bepaald moment ... Als de jonge held Wade Watts (Tye Sheridan, X-Men: Apocalypse), onder de avatar naam Parzival, uiteindelijk de eerste opdracht wint, wordt hij meteen een beroemdheid maar ook een doelwit. De meedogenloze zakenman Nolan Sorrento (Ben Mendelsohn, Rogue One: A Star Wars Story) zal alles in de strijd gooien om Wade te verslaan en de OASIS over te nemen. De ‘virtuele’ gemoederen lopen hoog op en worden keiharde realiteit. Wade bedenkt dat hij de wedstrijd niet alleen kan winnen en bundelt krachten met zijn vrienden, de High Five (Sheridan, Olivia Cooke, Lena Waithe, Philip Zhao, Win Morisaki). Samen raken zij verzeild in een halsbrekende en onwerkelijke zoektocht in een fantastische wereld vol ontdekkingen en gevaar. Allemaal met als doel om de OASIS te redden. 
 
rp1 2018 3
 
Het geheel is gebaseerd op de succesvolle sciencefiction-roman met dezelfde naam uit 2011 van Ernest Cline. En Spielberg, die blijkbaar in de jaren '70 al arcade-games speelde op de Atari, is hiermee de ideale man om dit boek te verfilmen. In het verhaal van Cline bestaat de aarde inmiddels uit twee dimensies. Enerzijds is daar de echte wereld, die door het toedoen van de mens extreem is aangetast. Een bos of park is nergens meer te bekennen, en het gros van de mensen leeft in grote grijze container-achtige flatwoningen. De bevolking is opgedeeld in een grotendeels arme meerderheid, die zich moeten redden tegenover een kleine minderheid die extreem rijk en machtig is. Anderzijds is er door de geniale Halliday een prachtige virtuele wereld gecreëerd, die toepasselijk de naam OASIS draagt. Het is een utopie waarin je zelfs als arme stakker een prachtig leven kan leiden, een stoere avatar kan maken en zelfs veel geld kan verdienen. Het is de droom van iedere gamer, en tegelijkertijd het ideale toevluchtsoord voor de arme bevolking.
 
rp1 2018
 
Hoe Spielberg de OASIS weet neer te zetten is ronduit verbluffend. De motion capture animaties zijn realistisch, en natuurlijk barst het geheel van de verwijzingen naar de popcultuur uit de jaren '80. Zo worden kijkers getrakteerd op Star Wars, King Kong, Harley Quinn en The Joker, Akira en nog veel meer. Het is haast onmogelijk om bij het bekijken van de film alle referenties naar andere films, muziek, comic books en games te hebben gezien. Dit is tegelijkertijd ook iets wat als een puntje van kritiek kan worden gezien. Voor sommigen zal de film misschien een overkill aan popcultuur-referenties zijn, maar voor geeks is dit juist een feest van herkenning. De film is hierdoor niet voor iedereen, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Als je veel referenties herkent zal je de film hoogstwaarschijnlijk veel leuker vinden dan als het je allemaal weinig zegt.
 
Verder gaat Ready Player One, met een duur van maar liefst 140 minuten, als een rollercoaster voorbij. Door de Easter Egg-hunt van Halliday moeten de hoofdpersonages zich continu bewijzen in verschillende proeven wat ervoor zorgt dat je als kijker de volledige duur wordt vermaakt met actiescènes. Als er negatieve punten benoemd zouden moeten worden, dan is het wel dat het de High Five allemaal wel iets te gemakkelijk afgaat en dat Ready Player One hierdoor nogal zoetsappig kan overkomen. Maar op een enorm dramatisch en realistisch verhaal zit je eigenlijk ook niet te wachten met dit Virtual Reality-avontuur. Als kijker wil je vermaakt worden, en dat weet Spielberg's film uitermate goed voor elkaar te krijgen.
 
rp1 2018 2
 
Ready Player One is een heerlijke blockbuster voor mensen met een voorliefde voor games, films en alles wat met de jaren '80 popcultuur te maken heeft. En ondanks dat een film van deze omvang het beste te bekijken is in de bioscoop, weet de 4K blu-ray versie hier zeker eer aan te doen. Met ondersteuning voor Dolby Atmos-audio, een zeer scherpe beeldkwaliteit en een gros aan extra's om je ook na de speelduur nog even te vermaken is Ready Player One zeker een film die je in huis moet halen.