One Piece: Grand Cruise (PSVR)

Als One Piece-fanaat volg ik de serie na al vele hoofdstukken nog steeds. Nu de de Whole Cake Island Arc is afgelopen en we weer aan het begin van een nieuw hoofdstuk staan met de Reverie Arc is het weer gissen in wat voor avonturen Luffy en zijn Strawhats gaan komen. En zo gaan we zeker weer een arc wachten op de confrontatie met Kaido. Bandai Namco gebruikt de rechten van One Piece in al vele videogames, op pc, consoles en mobile. Een VR-titel was een kwestie van afwachten en nu is het dan zo ver.

One Piece: Grand Cruise zet ons als recruut op de Thousand Sunny, het schip van Luffy. Nou ja, eerst moet je kiezen welke minigame je wil spelen. Er zijn er twee: vechten tegen een kraken en een zeeslag met de Marines. De optie credits lijkt minder spannend. Karig in content dus, een tegenvaller. Er zijn zo veel meer minigames te verzinnen, maar blijkbaar konden ze er bij Bandai Namco maar met twee op de proppen komen.

One Piece: Grand Cruise - Fight (Foto: Bandai Namco)

Als je een van de opties kiest dan word je op het schip gezet. Je krijgt even de tijd om rond te kijken terwijl een transponder snail je wat uitlegt. Nee, je kunt er niet rondlopen. Je ziet wat strawhats voorbij komen, hun eigen ding aan het doen. Al snel verschijnt Luffy ten tonele die wat met je babbelt. Prima, maar wanneer mag ik daadwerkelijk wat doen?

Dat is al snel, maar het is niet veel. In One Piece: Grand Cruise mag je uit een paar locaties kiezen op het schip. Je kunt plekken kiezen als de doktershut van Chopper om met hem wat te kletsen, of je gaat naar de slaaphut van de roodharige Nami, om te proberen haar in de ogen te blijven kijken. Je krijgt wat dialoogkeuzes, maar die doen verder niets. De actie komt pas als je gesprek onderbroken wordt door Luffy die roept dat jullie aangevallen worden.

One Piece: Grand Cruise - Nami (Foto: Bandai Namco)

De gekozen minigame bepaalt die aanval. In het geval van de kraken moeten jij en een computergestuurd team met kanonnen de tentakels van het beest beschieten. Je kunt het kanon wat draaien en op X drukken om te schieten. Bij het marineschip worden er onder andere kanonskogels, tonnen en vlees naar de Thousand Sunny toe geschoten. Die moet jij en je AI-team met jullie kanonnen kapot schieten. Daar krijg je punten voor. Nu is de bemanning opgesplitst in twee teams zodat er een wedstrijd-element moet zijn. Maar het boeit echt geen seconde. Je kunt proberen te mikken, maar je hebt net zoveel succes door gewoon te bashen op de X-knop. De ontmoeting met Doffy die na een van de minigames kwam was op zich leuk voor even, maar je mag zelf niets doen. Een keer tijdens die scene krijg je de optie om je over te geven, maar waarom zou je? Na de minigames een paar keer gespeeld te hebben krijg je toegang tot iets meer dialogen, maar de content blijft schaars.

Voor een titel met de subtitel Grand Cruise is deze One Piece-game maar heel karig qua content. Het spel kost een tientje en levert je maar weinig speeltijd. Natuurlijk is het heel even leuk om met Luffy, Nami, Robin en Chopper te babbelen in VR. Maar ik verwacht meer van een game dan een paar korte dialogen en twee minigames. Waarom kan ik niet in VR het epische veldslag bij Marineford meemaken vanuit verschillende kijkpunten? Waar zijn er minigames waarin ik kan trainen met Rayleigh? Dit is een veredelde demo van een uurtje: leuk om even te zien maar daarna verwijder je One Piece: Grand Cruise van je PlayStation. Kom op Bandai Namco, met VR kan heel veel meer.