FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 juni 2018

G7-landen uiten kritiek op importheffingen VS

De Verenigde Staten hebben nog enkele dagen de tijd om een handelsoorlog met hun bondgenoten te voorkomen. Dat zei de Franse minister Bruno Le Maire (Financiën) na een bijeenkomst van ministers uit de zeven grootste industrielanden, de G7, in Canada.

"We hebben nog een paar dagen de tijd om de noodzakelijke stappen te zetten om een handelsoorlog tussen de EU en de VS te voorkomen, en om een handelsoorlog te voorkomen tussen G7-leden", zei Le Maire tegen verslaggevers. Hij zei dat het aan de Amerikaanse regering is om het conflict over de importheffingen te de-escaleren.

De ministers tikten in een slotverklaring de VS op de vingers. De Amerikaanse minister Steven Mnuchin (Financiën) kreeg het verzoek de "unaniem gedeelde zorgen en teleurstelling" van de landen over te brengen. Le Maire sprak over een "gespannen en zware" bijeenkomst. "Ik zou zeggen dat het meer een G6 plus 1 was dan een G7."

G7-landen uiten kritiek op importheffingen VS
G7-landen uiten kritiek op importheffingen VS (Foto: ANP)

Dronken vader met kids in auto van weg geplukt

De politie heeft een dronken vader die slingerend met zijn twee kinderen over de provinciale weg N337 in Overijssel van de weg gehaald. De 36-jarige Zwollenaar moest zaterdag mee naar het bureau om te blazen. Daar bleek hij ruim drie keer zo veel gedronken te hebben als is toegestaan. Zijn rijbewijs moest hij direct inleveren. Binnenkort moet hij voor de rechter komen.

De Raad voor de Kinderbescherming wordt ook ingelicht vanwege het feit dat zijn kinderen in de auto zaten, stelt de politie op Facebook.

Dronken vader met kids in auto van weg geplukt
Dronken vader met kids in auto van weg geplukt (Foto: ANP)

Vrouw gewond bij schietincident op sportcomplex

Een 24-jarige vrouw is vanmiddag gewond geraakt bij een schietpartij op het parkeerterrein van een sportvereniging aan de Capelseweg in Capelle aan den IJssel. Ze werd geraakt in haar arm en is overgebracht naar het ziekenhuis.

Op de parkeerplaats buiten het terrein van de vereniging ontstond een ruzie, waarbij is geschoten. Het is onduidelijk wat de aanleiding is geweest van de ruzie. De dader wist te ontkomen; er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Het is onbekend hoe het met het slachtoffer is. 

Vrouw gewond bij schietincident op sportcomplex (Foto: stockfoto politie.nl)
Vrouw gewond bij schietincident op sportcomplex (Foto: stockfoto politie.nl)

Man overleden na schietpartij Rotterdam

Een 46-jarige man uit Rotterdam heeft een schietpartij vanmiddag aan de Riederlaan niet overleefd. Hij werd dodelijk getroffen, nadat een man bij een ruzie zijn wapen afvuurde. De dader, een 26-jarige man uit Rotterdam, is aangehouden.

Het slachtoffer en de dader maakten deel uit van een groep die ruzie kreeg voor de deur van een winkel aan de Riederlaan in Rotterdam-Zuid. Die ruzie verplaatste zich op enig moment naar binnen. Daar werd het fatale schot gelost. Twee agenten die in de buurt van het incident aan het werk waren, hoorden de schoten.

Zij renden naar de plek waar het geluid vandaan kwam. Hierdoor konden ze de verdachte bij het verlaten van de winkel aanhouden. Er is nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar die hulp mocht niet meer baten. Er wordt onderzoek gedaan naar de aanleiding van de ruzie.

Man overleden na schietpartij Rotterdam (Foto: stockfoto politie.nl)
Man overleden na schietpartij Rotterdam (Foto: stockfoto politie.nl)

'Websites met groen slotje niet per se veilig'

Websites die eruitzien alsof ze goed zijn beveiligd, omdat er voor het webadres een groen slotje staat, zijn dat niet altijd. Dat meldt de NOS, die er onderzoek naar deed. Bijvoorbeeld banken adviseren mensen altijd te letten op dat groene slotje.

De NOS onderzocht duizenden websites die op zwarte lijsten staan. Meer dan 4300 hadden het predicaat veilig, omdat ze het benodigde SSL-certificaat hadden. Dat certificaat is voor iedereen te koop, maar betekent meer dat de technische staat van de website veilig is, in plaats van de inhoud. Zoals de NOS het uitlegt: 'veilig' slaat alleen op de beveiliging van de verbinding.

Een woordvoerder van het Cyber Security Centrum zegt het toe te juichen dat steeds meer websites een beveiligde verbinding hebben. Maar het centrum ziet dat "steeds meer malafide websites daar gebruik van maken, om zich voor te doen als betrouwbaar".

'Websites met groen slotje niet per se veilig'
'Websites met groen slotje niet per se veilig' (Foto: ANP)

Scooterrijder opgepakt om mishandelen agent

Op de Grauwaardsingel in Utrecht is zaterdagavond 2 juni een politieagent mishandeld bij een scootercontrole. Er zijn drie verdachten aangehouden. Rond 19:00 uur controleerden politieagenten een scooterrijder. De scooter bleek niet in orde en de agenten wilden het voertuig in beslag nemen en de scooterrijder aanhouden.

De scooterrijder verzette zich bij zijn aanhouding en hij kreeg daarbij hulp van twee andere mannen. Deze twee probeerden de verdachte te bevrijden. Een politieagent in burger schoot te hulp bij de aanhouding. Hij werd tijdens de worsteling hard in zijn gezicht geschopt. Uiteindelijk wisten agenten de drie verdachten aan te houden waarna ze werden overgebracht naar het politiebureau. De politieagent die werd geschopt doet aangifte. Bij nader onderzoek bleek er in de in beslaggenomen scooter een flinke hoeveelheid drugs te zitten.

Bij het incident waren veel omstanders aan het filmen. De recherche wil graag over dit beeldmateriaal beschikken en roept getuigen op hun films en foto’s te delen. Eventueel beeldmateriaal kan met de politie gedeeld worden via het tipformulier op de website.

Scooterrijder opgepakt om mishandelen agent (Foto: stockfoto politie.nl)

Scooterrijder opgepakt om mishandelen agent (Foto: stockfoto politie.nl)

Cuba gaat grondwet aanpassen

De communistische eilandstaat Cuba wil de ruim veertig jaar oude grondwet aanpassen. Het parlement heeft oud-president Raúl Castro (86) zaterdag aan het hoofd gesteld van de commissie die zich over die taak moet buigen.

De huidige grondwet stamt uit 1976, toen de Koude Oorlog nog in volle gang was. Raúl Castro, de broer van oud-leider Fidel Castro, heeft zich al eerder uitgesproken voor aanpassingen. Er komt mogelijk een limiet op het aantal termijnen voor politieke leiders. Ook worden vermoedelijk economische hervormingen opgenomen in de grondwet.

De dochter van de oud-president, Mariela Castro, wil dat de nieuwe grondwet het homohuwelijk mogelijk maakt. Ze zei eerder daar actie voor te voeren. Het parlement mag zich straks eerst buigen over de conceptversie van de nieuwe grondwet. Die wordt later in een referendum voorgelegd aan de bevolking.

Cuba gaat grondwet aanpassen
Cuba gaat grondwet aanpassen (Foto: ANP)

Vrouwen Ajax pakken opnieuw de 'dubbel' na overwinning op PSV

Ajax heeft voor de tweede keer op rij de dubbel gepakt. De ploeg van trainer Benno Nihom won zaterdag de KNVB Beker door met 3-1 te winnen van PSV.

In Spakenburg stonden de Amsterdammers bij rust met 2-0 voor dankzij doelpunten van Stefanie van der Gragt en Inessa Kaagman. Na een uur spelen bracht PSV de spanning terug in de wedstrijd door invalster Vanessa Susanna, maar in de slotfase vloog een voorzet van Liza van der Most via een PSV-verdedigster in het doel.

Vorig jaar ging de bekerfinale ook tussen Ajax en PSV. Toen won Ajax met 2-0 van PSV.

Opnieuw de dubbel voor de dames van Ajax. (PRO SHOTS/Remko Kool)
Opnieuw de dubbel voor de dames van Ajax. (PRO SHOTS/Remko Kool)

Veel belangstelling voor herdenkingsdienst lichaamsdonoren

Vanmiddag vond op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam de jaarlijkse herdenkingsdienst plaats voor lichaamsdonoren, mensen die hun lichaam aan de wetenschap ter beschikking hebben gesteld. Ruim 600 nabestaanden stonden, samen met onderzoekers, studenten en wetenschappelijk personeel, stil bij hun geliefden.

Zoals ieder jaar was het weer een indrukwekkende bijeenkomst waar herdenken en afscheid nemen centraal stonden. De bijeenkomst wordt georganiseerd door VUmc en De Nieuwe Ooster. Jeroen Geurts, hoofd van de afdeling anatomie en neurowetenschappen VUmc: “Deze mensen leveren met hun lichaam een enorme bijdrage aan medisch onderwijs en onderzoek, en daarmee aan de verbetering van de gezondheidszorg.”

Traditiegetrouw begon de bijeenkomst in de Koningskerk tegenover De Nieuwe Ooster. Hier vertelden nabestaanden van hun ervaringen. Soms voelt dit samenzijn voor hen als de begrafenis die ze hebben moeten missen. Deze middag sprak ook neurowetenschapper Erik Scherder. Hij benadrukte het belang van het ter beschikking stellen van lichamen voor de wetenschap en ook voor de voortgang van zijn eigen onderzoek.

Studenten vertelden over hun respect voor de lichamen die zij mogen onderzoeken en het belang hiervan om zich verder te bekwamen als dokters van morgen. Zij beaamden de cruciale rol van het anatomie-onderwijs in hun opleiding: je kunt wel boeken bestuderen, maar in de “echte” wereld blijkt de anatomie toch vele malen complexer.

Monument
Sinds 2015 staat op De Nieuwe Ooster een monument voor de lichaamsdonoren. Léon van Kuijk maakte dit kunstwerk, een geabstraheerde torso van gepolijst staal. Als afsluiting van de herdenking liepen de aanwezigen van de kerk naar dit monument. Ze kregen allen een witte roos om bij het monument neer te leggen en in no-time veranderde het monument in een witte bloemenzee.

Jeroen Geurts: “Het is ieder jaar weer een bijzonder moment om samen stil te staan bij de mensen die deze bijzondere gift hebben gedaan. Wij vinden het heel eervol op deze manier iets voor de nabestaanden terug te kunnen doen.”

Veel belangstelling voor herdenkingsdienst lichaamsdonoren (Foto vUMC - Edwin Butter)
Veel belangstelling voor herdenkingsdienst lichaamsdonoren (Foto vUMC - Edwin Butter)

Bertens uitgeschakeld in derde ronde Roland Garros

Kiki Bertens is er op Roland Garros niet in geslaagd de vierde ronde te halen. De als achttiende geplaatste tennisster verloor in twee spannende sets van de Duitse Angelique Kerber: 6-7 (4) en 6-7 (4).

Het ging in de eerste set gelijk op tussen de Nederlandse en de Duitse. Bij een stand van 2-2 brak Kerber als eerste door de service van Bertens heen maar de 26-jarige Nederlandse brak direct terug. Daarna behielden beide tennissters hun servicegames tot aan de tiebreak en daar bleek Kerber net iets sterker dan Bertens.

In de tweede set leek Kerber snel op weg naar de overwinning. De voormalig nummer één van de wereld kwam op 2-0 en 3-1 voorsprong, maar Bertens toonde veerkracht. De Nederlandse kon bij een 5-4 voor de set serveren, maar slaagde daar niet in. Opnieuw moest een tiebreak de beslissing brengen en opnieuw bleek Kerber daar net iets beter in dan Bertens.

In de vierde ronde speelt Kerber tegen de Française Carolina Garcia. Ze was in twee sets duidelijk te sterk voor de Roemeense Irina Camelia Begu: 6-1, 6-3.

Bertens verliest van Kerber. (PRO SHOTS/Action Images)
Bertens verliest van Kerber. (PRO SHOTS/Action Images)

WNF legt oesterbanken aan in de Noordzee

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) roept de overheid op het initiatief te nemen bij het herstellen van oesterbanken in Nederlandse wateren. "Daarbij is bescherming van de zeebodem van groot belang", zegt projectleider Emilie Reuchlin-Hugenholtz. Het is volgens haar zelfs een voorwaarde om schelpdierbanken duurzaam aan te leggen.

In de Noordzee, ten noorden van Schiermonnikoog, heeft het WNF 6.000 kilo Noorse platte oesters geplaatst op ongeveer twintig meter diepte. Het is volgens de organisatie voor het eerst dat in diepere delen van de zee oesterbanken worden hersteld. "Dat gebeurt deels op riffen die gemaakt zijn met een driedimensionale printer." Verderop in zee, bij het windmolenpark Gemini, is een tweede proeflocatie met 1000 kilo oesters.

"De platte oesterbanken kwamen vroeger veel voor in de Noordzee, maar de schelpdierbanken zijn bijna helemaal verdwenen door koude winters, ziektes en overbevissing."Wereldwijd worden oesterbanken en ook koraalbanken hersteld en beschermd. WNF hoopt dat de projecten bij Schiermonnikoog de overheid zullen aanzetten om meer te doen voor het natuurherstel in de Noordzee.

WNF legt oesterbanken aan in de Noordzee
WNF legt oesterbanken aan in de Noordzee (Foto: ANP)

Volleyballers ondanks zege op Turkije uitgeschakeld

De Nederlandse volleyballers kunnen zich in de Golden European League niet meer plaatsen voor de Final Four. In Sliedrecht won Oranje wel met 3-2 (24-26 25-21 25-22 23-25 15-9) van Turkije, maar de ploeg van Gido Vermeulen had ruimer moeten winnen om nog kans te maken op de Final Four.

Nederland had nog een kleine kans om groepswinnaar te eindigen, maar dan moest er met een ruimer verschil gewonnen worden dan nu het geval. Oranje kwam nog op 2-1 voorsprong in sets, maar in set 4 bleek Turkije in de slotfase net iets te sterk. Daardoor plaatst Turkije zich voor de Final Four.

Nederland staat met drie overwinningen en twee verliespartijen op de tweede plek. Woensdag is in Slovenië de laatste poulewedstrijd.

Agenten onwel na aantreffen vaten met gevaarlijke stoffen

In een bosgebied aan de Schiphorsterweg / Hessenweg in De Wijk (Drenthe) zijn vanmiddag enkele tientallen vaten met gevaarlijke stoffen aangetroffen bij een bestelbusje. In de eerste melding werd gesproken een busje dat in brand zou staan maar dat bleek niet te kloppen. Uit een aantal vaten kwam witte damp, dat eerst werd aangezien voor brandrook.

Vier agenten zijn met ademhalingsklachten voor observatie naar het ziekenhuis gebracht. De klachten over prikkende ogen waar de politie eerder melding van deed bleken van de agenten afkomstig en niet van omwonenden. Daarna is een waarschuwing om ramen en deuren gesloten te houden ingetrokken. Op dit moment is niet duidelijk welke gevaarlijke stoffen in de vaten zitten. De vaten en het busje worden weggehaald voor nader onderzoek door de politie. Het gebied waar de vaten liggen is nog steeds afgesloten voor het publiek.

In de buurt van het busje zijn twee mannen gezien die in de richting van De Wijk gingen. De politie is op zoek naar deze mannen. Hiervoor is een Burgernetmelding uitgegaan. Het signalement luidt twee getinte mannen, waarvan een modder op zijn kleding heeft.

Hotel Figueroa wordt dit jaar gesierd door Fallout 76

Elk jaar worden er diverse grote raclame-banners voorbereid voor E3. De meeste bekende zijn die bij de conventie zelf, maar ook die van Hotel Gigueroa. Het hotel met drie gebouwen is elk jaar weer één van de kopstukken als het gaat om de grote banners. Dit jaar heeft Fallout 76 de eer het gebouw te versieren.

De banners zijn momenteel nog in aanbouw, maar het geheel is al wel zeer herkenbaar. Tijdens eerdere edities waren onder andere Gwent en Star Wars Battlefront II niet te missen in de straten van L.A. E3 is bijna hier, nog maar één weekje voor de persconferentie van EA van start gaat.

Fallout 76 Hotel Figueroa

AfD-chef: naziperiode was 'stukje vogelpoep'

Een van de leiders van de partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft forse kritiek gekregen na een opmerking over de naziperiode. Alexander Gauland zei op een partijbijeenkomst dat "Hitler en de nazi's slechts een stukje vogelpoep zijn in de succesvolle Duitse geschiedenis van 1000 jaar".

Gauland benadrukte dat verantwoordelijkheid moet worden genomen voor de periode waarin de nationaalsocialisten van Adolf Hitler aan de macht waren. Hij zei echter ook dat het ging om een klein deel van de Duitse geschiedenis. "We hebben een roemruchtige geschiedenis. En die, lieve vrienden, duurde langer dan die verdomde twaalf jaar."

Dergelijke opmerkingen liggen in Duitsland zeer gevoelig. "50 miljoen oorlogsslachtoffers en totale oorlog zijn voor de AfD en Gauland slechts een 'vogelpoepje" , concludeerde Annegret Kramp-Karrenbauer van regeringspartij CDU. SPD'er Lars Klingbeil verweet de AfD-politicus het bagatelliseren van het nationaalsocialisme. "Het is een schande dat dit soort types in de Bondsdag zitten", twitterde Klingbeil.

AfD-chef: naziperiode was 'stukje vogelpoep'
AfD-chef: naziperiode was 'stukje vogelpoep' (Foto: ANP)

Pre-order bonus Red Dead Redemption 2 bekend

Pre-order bonussen zijn hedendaags niet meer weg te denken en zo ook niet voor Red Dead Redemption 2. Via de Microsoft Store weten we nu wat je als extra'tjes krijgt wanneer je de game digitaal bestelt via de Microsoft Store.

De pre-order bonussen zijn: 'The War Horse', 'The Outlaw Survival Kit', een geldbonus voor in de Story Modus en een half miljoen om te gebruiken in Grand Theft Auto Online. Bestel je voor 31 juli, dan ontvang je ook nog een schatkaart voor in Red Dead Redemption 2. Vermoedelijk gelden dezelfde pre-order bonussen ook voor de PlayStation 4-versie.

Red Dead Redempion 2 lanceert 26 oktober voor PlayStation 4 en Xbox One.

Red Dead Redemption 2 horseriding

Salvini wil geen strijd met EU-ministers

De nieuwe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, heeft aangekondigd nauw te willen samenwerken met zijn EU-collega's, maar toch een harde lijn te zullen volgen op het gebied van migratiekwesties. Dat meldt het Italiaanse persbureau Ansa.

"Wat moet ik zeggen tegen degenen die bang zijn voor deze regering? We zijn elegant, we glimlachen, we zijn democratisch", aldus de leider van de rechtse populistische Liga zaterdag vlak voor de militaire parade tijdens de Dag van de Republiek in Rome.

De komende uren zal hij praten met de andere ministers van Binnenlandse Zaken van Europese landen "met wie ik samenwerk en niet zal redetwisten".

Hervorming bespreken
Vrijdag werd de nieuwe eurosceptische regering bestaande uit de Lega en de Vijfsterrenbeweging, beëdigd. Salvini had onmiddellijk duidelijk gemaakt dat het uitzetten van 'illegalen' voor hem prioriteit heeft.

Zondag reist de Legaleider naar Sicilië: "Dit is onze grens." Op Sicilië landen de meeste schepen met migranten. "Ik wil de overeenkomsten verbeteren met de landen waar de duizenden wanhopige mensen vandaan komen, in ons eigen en hun belang."

Dinsdag komen de EU-ministers van Binnenlandse Zaken in Luxemburg bijeen om de hervorming te bespreken van de Dublin-verordening, die de behandeling van asielzoekers regelt. Het is niet duidelijk of Salvini zelf op de vergadering aanwezig zal zijn, aangezien op dezelfde dag het vertrouwen in de nieuwe regering in de Italiaanse Senaat zal worden uitgesproken.

Salvini wil geen strijd met EU-ministers
Salvini wil geen strijd met EU-ministers (Foto: ANP)

IsraŽl: weer raketten afgevuurd

Palestijnse militanten hebben vanuit de Gazastrook twee raketten afgevuurd op Israël. Dat meldt het Israëlische leger, dat zegt één van de projectielen te hebben neergehaald. "De andere is kennelijk neergekomen in de Gazastrook."

Het geweld laaide afgelopen week ook al op. Strijders van Hamas en Islamitische Jihad vuurden dinsdag en woensdag tientallen projectielen af op Israël. Dat sloeg terug met luchtaanvallen op doelen in de Palestijnse enclave.

Israël: weer raketten afgevuurd
Israël: weer raketten afgevuurd (Foto: ANP)

Kovacic: "Ik wil meer spelen bij Real Madrid of ergens anders"

In navolging van Cristiano Ronaldo en Gareth Bale heeft ook Mateo Kovacic zich uitgesproken over een mogelijk vertrek bij Real Madrid.

De international van Kroatië sprak vrijdagavond tijdens een persconferentie over zijn toekomst en hij sluit niet uit dat hij volgend seizoen niet meer in Santiago Bernabeu te bewonderen is. "Ik denk dat ik meer wedstrijden ga spelen. Hetzij in Madrid of ergens anders", stelde Kovacic. "Ik wil het liefst alles spelen, maar weet ook dat ik nog jong ben. Of ik aanbiedingen gekregen heb? Ik heb een contract met Real en wil geen commentaar geven op andere clubs."

De 24-jarige middenvelder kwam dit seizoen tot 36 optredens voor de Koninklijke, maar startte slechts tien keer in de basis. Hij wordt gelinkt aan clubs als Manchester United, Juventus en Tottenham Hotspur. Hij arriveerde in 2015 bij Real. Daarvoor speelde hij tweeënhalf jaar in dienst bij Internazionale.

Onlangs vierde hij zijn derde Champions League-titel met de Spaanse grootmacht, maar de Kroaat kwam niet tot speelminuten. Na afloop vierde hij het feestje dan ook niet mee. Hij haastte zich om zijn goede vriend en Liverpool-speler Dejan Lovren te troosten. "Als je niet speelt, beleef je de euforie anders. Ik zag mijn vriend huilen en wilde hem steunen. Hij was in shock", stelt Kovacic. "Ik wist niet goed wat ik moest zeggen, maar nu is hij gefocust op het WK en het nationale team."

Als de Kroaat besluit te vertrekken bij Real Madrid, volgt hij het voorbeeld van trainer Zinédine Zidane. De 45-jarige Fransman opteert voor een rustperiode na drie CL-zeges en één landstitel. Dit seizoen ging het minder goed in de Spaanse competitie. "Zijn ontslag verraste ons, maar het is zijn keuze", aldus Kovacic. "Hij vertrok als een gentleman als speler en nu weer als trainer. Ik wens hem veel succes."

Nightwish in november naar Ziggo Dome

Nightwish gaat dit jaar op wereldtournee en doet daarbij ook Amsterdam aan. De Finse band is op 26 november te zien in de Ziggo Dome, maakte concertorganisator MOJO zaterdag bekend.

De tournee staat in het teken van het onlangs verschenen verzamelalbum Decades. Nightwish, in 1996 opgericht door Tuomas Holopainen, viert met de plaat zijn twintigjarig jubileum.

Nightwish is dit weekend ook in Nederland. De band, met de Nederlandse frontzangeres Floor Jansen, sluit zaterdag FortaRock Festival in het Nijmeegse Goffertpark af.

De kaartverkoop voor het optreden in de Ziggo Dome is inmiddels gestart.

Nightwish in november naar Ziggo Dome
Nightwish in november naar Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

Man overleden na steekincident

De politie is vrijdagavond een onderzoek gestart nadat een 64-jarige man zwaargewond in een tuin aan de Deventerstraat in Apeldoorn werd gevonden. Samen met ambulancepersoneel werd eerste hulp verleend aan het slachtoffer. De man overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

Uit eerste onderzoek blijkt dat de man is neergestoken. In de woning was ook een vrouw aanwezig, zij werd aangehouden. De vrouw wordt gehoord over haar mogelijke betrokkenheid. Zowel de man als de vrouw zijn bewoner van de woning.

Afgelopen nacht heeft politie uitgebreid sporenonderzoek in en rond de woning gedaan. Ook vandaag wordt er nog onderzoek verricht. Ook worden mogelijke getuigen gehoord.

Man overleden na steekincident (Foto: stockfoto politie.nl)
Man overleden na steekincident (Foto: stockfoto politie.nl)

Zwaargewonde man op brandtrap, politie tast in het duister

De politie tast in het duister naar wat er is gebeurd met een zwaargewonde 22-jarige man die zondagochtend rond half 10 werd aangetroffen op de brandtrap bij de brandweerkazerne aan de Bosland in Rotterdam. De man lag op de eerste tussenverdieping van de brandtrap en heeft ondermeer botbreuken opgelopen. De politie brengt zijn avond en nacht in kaart en roept daarbij de hulp van Rotterdammers in.

Het enige wat duidelijk is, is dat de man rond 02:00 uur vannacht vanaf de Mc Donalds halverwege de Coolsingel richting Hofplein op de fiets is vertrokken. Vanmorgen kwam hij bij kennis op de brandtrap aan de Bosland. Wat er in de tussentijd is gebeurd, is een raadsel. Er zijn nog geen beelden beschikbaar van camera's, omdat de route die de man heeft gefietst niet bekend is. 

De politie vraagt iedereen die het slachtoffer heeft gezien vannacht na 02:00 uur, ook al lijkt het onbelangrijk, zich te melden. De man is 22 jaar, heeft een fors postuur en droeg een blauwe jas, een grijs/beige broek en een blauw overhemd met bloemen. Hij verplaatste zich per fiets. Mogelijk dat aan de hand van de tips de route duidelijk wordt en er beelden van camera's langs die route kunnen worden opgevraagd.

Op onderstaande kaart de beide locaties, met volgens Google de meest optimale/logische route. Het is dus niet duidelijk welke route het slachtoffer genomen heeft. 

Wales, AustraliŽ, Japan en Schotland naar kwartfinales World Cup of Darts

Wales, Australië, Japan en Schotland zijn de eerste landen in de kwartfinales van de World Cup of Darts. Wales en Australië hadden een beslissende dubbel nodig. Japan en Schotland waren sneller klaar. De tweede ronde kent, in tegenstelling tot de eerste ronde, eerst twee enkelspelen en indien nodig een beslissende dubbel. 

Schotland was snel klaar tegen Brazilië. Peter Wright verloor één leg van Diogo Portela. Gary Anderson gaf niks wegen tegen Bruno Rngel. Japan wist snel af te rekenen met Canada. Seigo Asada won met 4-3 de kraker tegen oud-wereldkampioen John Part. Hakuri Muramatsu won vervolgens met 4-0 van Dawson Murschell. 

Gerwyn Price en Jonny Clayton bogen een achterstand om en versloegen het Zwitserse duo Alexander Fehlmann en Andreas Bless.
Price werd in het eerste duel verrast door de onbekende Fehlmann. De Zwitser, die een stuk beter speelde dan in de eerste ronde, profiteerde in een decider van gemiste matchdarts van Price: 4-3.

Een beslissende koppelwedstrijd werd vervolgens geforceerd door Clayton, die eenvoudig Bless versloeg met 4-0. Wales maakte vervolgens de comeback af. Nadat Zwitserland een 1-0 voorsprong pakte, wonnen Price en Clayton vier opeenvolgende legs om het toernooi de Zwitsers te beëindigen.

Australië kwam was in de allerlaatste leg langs Spanje. Cristo Reyes bracht Spanje de voorsprong door met 4-2 te winnen van Simon Whitlock. Antonio Alcinas kon het karwei achter niet afmaken: El Dartador kreeg een 170-finish van Kyle Anderson te verwerken en verloor met 4-1.

In de koppelwedstrijd leek Australië op een overwinning af te stevenen. Gemiste matchdarts van Anderson brachten de Aussies echter in de problemen, waardoor er een beslissende zevende leg nodig was. Whitlock gooide 70 uit, waardoor Australië het zondag in de kwartfinales mag opnemen tegen Wales.

Vanavond is het de beurt aan Nederland. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld spelen tegen Devon Petersen & Liam O’Brien uit Zuid-Afrika. 

Uitslagen World Cup of Darts

Wales 2-1 Zwitserland
Singles One: Gerwyn Price 3-4 Alexander Fehlmann
Singles Two: Jonny Clayton 4-0 Andreas Bless
Doubles: Wales 4-1 Zwitserland

Australië 2-1 Spanje
Singles One: Simon Whitlock 2-4 Cristo Reyes
Singles Two: Kyle Anderson 4-1 Toni Alcinas
Doubles: Australië 4-3 Spanje

Japan 2-0 Canada
Singles One: Seigo Asada 4-3 John Part
Singles Two: Haruki Muramatsu 4-0 Dawson Murschell

Schotland 2-0 Brazilië
Singles One: Peter Wright 4-1 Diogo Portela
Singles Two: Gary Anderson 4-0 Bruno Rangel

Avondsessie (vanaf 19.00 uur)
Belgium v Finland
England v Singapore
Northern Ireland v Germany
Netherlands v South Africa

Buma wil dat oppositie water bij de wijn doet

CDA-leider Sybrand Buma heeft op het congres van zijn partij een flink deel van de oppositie de oren gewassen. Zo lukt het maar niet om een breed gedragen klimaatwet te maken omdat onder andere GroenLinks zich te star opstelt, zegt Buma.

De regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft juist haar nek uitgestoken om met de oppositie tot een klimaatwet te komen, vindt de CDA-voorman. Maar omdat GroenLinks geen water bij de wijn wil doen, zou overeenstemming uitblijven.

GroenLinks-leider Jesse Klaver liet meteen weten dat hij blij is met het ongeduld van Buma. "Zijn woorden geven mij vertrouwen dat we nog voor de zomer onze gezamenlijke klimaatwet kunnen presenteren."

Veeg uit de pan
Ook de SP, die al decennia "bokkig" aan de kant zou staan, kreeg een veeg uit de pan. Deze oppositiepartijen zouden volgens Buma een voorbeeld moeten nemen aan de PvdA, die hij het hof maakte. De CDA-voorman heeft "respect" voor de constructieve manier waarop de sociaaldemocraten oppositie voeren.

De hardste woorden bewaarde Buma voor Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Die "flirt" met het "agressieve" Rusland, krenkt nabestaanden van vlucht MH17 en voedt het wantrouwen in de Nederlandse politiek, zegt de CDA-leider.

Plan Tamara van Ark
De CDA-leden dwongen de Tweede Kamerfractie niet om een streep te zetten door een plan van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken). Die wil tot woede van veel CDA'ers het inkomen van werknemers met een arbeidshandicap voortaan anders regelen. Ze gaven de fractie na een emotionele discussie wel een flink aantal voorwaarden mee waaraan het plan moet voldoen. Maar de overgang van loonsubsidie naar zogeheten loondispensatie zelf bleef overeind.

De christendemocraten keerden zich wel tegen de gekozen burgemeester, een grote wens van coalitiepartner D66. De Eerste Kamer moet zich binnenkort buigen over het schrappen van de grondwetsbepaling die de invoering van burgemeestersverkiezingen nu nog belet. Als het zover komt, moet het CDA voorkomen dat het huidige systeem op de schop gaat, vindt het leeuwendeel van de leden. De partijtop wilde dat nog openhouden.

Buma nam het verder nog maar eens op voor de afschaffing van de dividendbelasting, die ook zijn achterban niet erg aanstaat. Congresgangers waren tegen het plan te hoop gelopen.

Buma wil dat oppositie water bij de wijn doet
Buma wil dat oppositie water bij de wijn doet (Foto: ANP)

'Misdaad Amsterdam loont veel te makkelijk'

De misdaad in Amsterdam loont veel te eenvoudig, waarschuwt de hoofdstedelijke ombudsman Arre Zuurmond zaterdag in Het Parool. "Het wordt te gemakkelijk om met criminaliteit je geld te verdienen', zegt hij in de krant. Bovendien noemt hij ,,de overheid onduldbaar afwezig". Daardoor wordt het criminele carrièrepad voor jongeren te aantrekkelijk en is het hek van de dam.

"De honderden miljoenen per jaar die in Amsterdam worden verdiend en rondgaan in de onderwereld, werken ontwrichtend voor de maatschappij", vindt hij.

De krant verwijst naar recente politierapporten waarin eveneens wordt gewaarschuwd voor ondermijnende effecten, zoals de investeringen van met misdaad verdiend geld in vastgoed.

Zuurmond zegt van de zijde van het Openbaar Ministerie te hebben vernomen dat 90 procent van de overnames wordt gefinancierd met onderhandse leningen, dus buiten de banken om. In het interview geeft hij tal van voorbeelden van fraude, misbruik en andere criminele praktijken. De ombudsman meent dat er "een georganiseerde misdaad tegenover een ongeorganiseerde overheid"staat.

'Misdaad Amsterdam loont veel te makkelijk'
'Misdaad Amsterdam loont veel te makkelijk' (Foto: ANP)

Haagse moskee vreest onrust om Pegida-barbecue

De omstreden Haagse as-Soennah-moskee vreest voor ongeregeldheden rond de barbecue met varkensvlees die de anti-islamgroepering Pegida vrijdag 8 juni voor het gebedshuis wil houden. Dat schrijft het bestuur in een open brief.

"Wij willen onze zorgen uiten over de provocaties van Pegida. De situatie is dermate beladen en risicovol dat wij als moskee niet kunnen garanderen dat alles rustig verloopt. We willen dan ook de volledige verantwoordelijkheid daar leggen waar het hoort, namelijk bij de autoriteiten."

In steden als Utrecht en Gouda zijn soortgelijke demonstraties verboden, in Rotterdam juist niet. Den Haag heeft de barbecue vooralsnog niet verboden.

De moskee wilde de afgelopen weken niet reageren op voornemen van Pegida "om onnodige escalatie te voorkomen. Echter is de situatie nu zo grimmig en gespannen geworden, dat wij het nu wel nodig achten te reageren."

Haagse moskee vreest onrust om Pegida-barbecue
Haagse moskee vreest onrust om Pegida-barbecue (Foto: ANP)

Napoli weigert bod van vijftig miljoen op Jorginho

Manchester City wil Jorginho graag overnemen van Napoli, maar moet daarvoor met erg veel geld over de brug komen. Vijftig miljoen euro is onvoldoende.

“Ik heb een bod van 45 miljoen, plus vijf miljoen aan variabelen, van Manchester City op Jorginho geweigerd”, stelt voorzitter Aurelio De Laurentiis in gesprek met Corriere dello Sport. De 26-jarige middenvelder ligt nog tot medio 2020 vast in Napels en de club uit Zuid-Italië wil grof aan hem verdienen. De flamboyante beleidsbepaler weet dat City het aantrekken van Jorginho tot een topprioriteit heeft gemaakt.

De kampioen van de Premier League zal dus met meer geld over de brug moeten komen. Bovendien zijn er meer clubs geïnteresseerd in de diensten van de in Brazilië geboren Italiaans international. De Laurentiis heeft laten weten dat tachtig procent van de selectie sowieso moet blijven van de nieuwe trainer Carlo Ancelotti. De ervaren oefenmeester zal Jorginho waarschijnlijk niet graag zien gaan, want hij geldt als de motor op het middenveld.

Napoli is overigens wel bereid om mee te werken aan een afscheid van Marek Hamsik. Hij lijkt naar China te verkassen. Zelf maakte de club zaterdagochtend bekend dat Simone Verdi de overstap maakt van Bologna. "Verder zijn we nog op zoek naar een keeper, een back, een middenvelder en een vleugelaanvaller", legt De Laurentiis uit.

Obama gaat Kanye te lijf in Shaq Fu

Wij maar denken dat het vreemdste aan Shaq Fu: A Legend Reborn zou zijn dat er überhaupt een nieuwe vechtgame met Shaquille O’Neal in de hoofdrol op de markt komt. Maar nee, de tot nog toe supergeheime day one DLC doet er nog een schepje bovenop. Daarin ga je namelijk rapper Kanye West te lijf als voormalig president van de Verenigde Staten Barack Obama.

Hoewel de inhoud van de DLC niet officieel bekendgemaakt is, laten de te behalen trophies op PSN weinig te raden over. In de DLC genaamd BarackFu speel je Dirty Barry. Dat hiermee Barack Obama wordt bedoeld, ligt voor de hand. Hij krijgt het onder meer aan de stok met “Marine Le Pig” en “Con-Ye”. Het verslaan van die laatste levert de trophy “The Death of Pablo” op, overduidelijk een referentie naar Kanye’s album The Life of Pablo.

In het echte leven heeft Kanye West Obama wel eens bekritiseert te weinig te doen voor Chicago, waar beide mannen vandaan komen. Obama heeft toen hij nog president was op zijn beurt de rapper een “jackass” genoemd. Het lijkt erop alsof de spanning virtueel nog wat hoger oploopt.

De volledige lijst met te behalen trophies vind je hier. Shaq Fu: A Legend Reborn komt 5 juni uit op PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc. Hieronder bekijk je de trailer (zonder Dirty Barry en Con-Ye).

Handbalsters sluiten EK-kwalificatie af met makkelijke zege op Kosovo

De Nederlandse handbalsters hebben de EK-kwalificatie goed afgesloten. In Almere won Oranje eenvoudig van Kosovo met 42-16.

Nederland had zich afgelopen donderdag al gekwalificeerd door in en tegen Wit-Rusland te winnen. Daardoor kwamen de vaste waarden als Loïs Abbingh, Nycke Groot, Yvette Broch, Estavana Polman en Angela Malenstein niet in actie en kregen de jonge talenten de kans van bondscoach Helle Thomsen.

Ook voor deze spelers was Kosovo geen probleem. Bij rust had Nederland al een ruime voorsprong van 21-10 te pakken. Na rust liep Oranje nog wat verder uit en zou uiteindelijk de wedstrijd met 42-16 winnen.

Anouk Nieuwenweg was met acht doelpunten topscorer aan Nederlandse kant. Ook Lynn Knippenborg (7) en de pas 18-jarige talenten Larissa Nusser en Dione Housheer (6) hadden een belangrijk aandeel in de zege voor Oranje.

Doordat ook Hongarije hun laatste kwalificatiewedstrijd won van Wit-Rusland (30-22) is Oranje als tweede in de poule geëindigd.

SuŠrez en Cavani blikvangers in WK-selectie Uruguay, Lodeiro valt af

Bondscoach Oscar Tabárez heeft de de selectie voor het wereldkampioenschap voetbal van Uruguay rond. De 71-jarige bondscoach , die de nationale ploeg al sinds 2006 onder zijn hoede heeft, maakte zijn definitieve selectie 23 spelers bekend. Oud-Ajacied Nicolás Lodeiro behoort tot de laatste afvallers.

Ook Federico Valverde (Deportivo La Coruña) en Gastón Ramírez (Sampdoria) vielen op het laatste moment af. Met Luis Suárez (FC Barcelona) en Edinson Cavani (Paris Saint-Germain) beschikt Uruguay over twee van de meest trefzekere spitsen van de Europese velden. Andere bekenden in de ervaren selectie zijn doelman Fernando Muslera, de verdedigers Diego Godin, Martin Cáceres en Maximiliano Pereira en middenvelder Rodrigo Bentancur.

Uruguay eindigde op het WK 2010 als vierde, vier jaar geleden strandde de ploeg van Tabárez al in de achtste finales. De Zuid-Amerikaanse ploeg zit op het WK in groep A bij Egypte, gastland Rusland en Saudi-Arabië.

Volledige selectie Uruguay

Doelmannen: Fernando Muslera (Galatasaray), Martín Silva (Vasco da Gama), Martín Campaña (Independiente).

Achterin: Maxi Pereira (FC Porto), Diego Godín, José María Giménez (Atlético Madrid), Martín Cáceres (Lazio), Sebastián Coates (Sporting CP), Gastón Silva (Independiente), Guillermo Varela (Peñarol).

Middenveld: Cristian Rodríguez (Peñarol), Lucas Torreira (Sampdoria), Carlos Sánchez, Jonathan Urretaviscaya (Monterrey), Matías Vecino (Inter Milan), Giorgian De Arrascaeta (Cruzeiro), Nahitan Nández (Boca Juniors), Rodrigo Bentancur (Juventus), Diego Laxalt (Genoa).

Aanvallers: Edinson Cavani (Paris Saint-Germain), Luis Suárez (FC Barcelona), Cristhian Stuani (Girona), Maxi Gómez (Celta Vigo).

Griezmann belooft duidelijkheid voor start van WK

Antoine Griezmann heeft tijdens een persconferentie beloofd voor de start van het WK duidelijk te maken waar hij na de zomer speelt.

De Franse sterspeler besliste onlangs nog de finale van de Europa League, door namens Atlético Madrid twee keer te scoren tegen Olympique Marseille. Ook in de Spaanse competitie scoort hij er al jaren op los, dus ziet coach Diego Simeone hem niet graag vertrekken. De aanvaller wordt echter al maanden hevig gelinkt aan concurrent Barcelona. Zij zouden er geen enkele moeite mee hebben om zijn ontsnappingsclausule van honderd miljoen euro te activeren.

Ook afgelopen vrijdag was Griezmann trefzeker, ditmaal voor Frankrijk. Hij scoorde een penalty tegen Italië en na afloop sprak hij met de toegestroomde pers. "Ja, voor de start van het WK is alles afgerond", belooft hij. De Fransman laat dus binnen twee weken weten of hij zijn contract verlengt bij Atlético Madrid, overstapt naar Barcelona of voor een verrassende overstap naar een andere grootmacht kiest. Frankrijk komt voor het eerst in actie op 16 juni. Dan is Australië de tegenstander en op dat moment wil Griezmann niets anders meer aan zijn hoofd hebben dan het WK.

De 27-jarige spits staat al vier jaar onder contract bij de Madrilenen. Dit seizoen kwam hij tot 29 treffers, ondanks alle aandacht omtrent zijn persoon. Teamgenoot Diego Costa heeft recent aangegeven dat hij hoopt dat zijn ploegmaat blijft. "Hij neemt de tijd voor zijn beslissing, dus ik denk dat hij twijfelt. In ieder geval weet hij dat we hier veel van hem houden. Het zou geweldig zijn als hij blijft. Als hij vertrekt moeten we hem dankbaar zijn voor de EL-titel die hij ons schonk, maar ik denk dat hij uiteindelijk bij ons blijft."

Pasqualon sprint opnieuw naar zege in Luxemburg

Andrea Pasqualon heeft na de tweede etappe ook de derde rit in de Ronde van Luxemburg gewonnen. De Italiaan van Wanty -Groupe Gobert was in een lastige finale de snelste van een uitgedund peloton. Angelo Tulik werd tweede, voor Nick van der Lijke. Pasqualon is ook de nieuwe leider in de Luxemburgse rittenkoers.

Amaro Antunes (CCC Sprandi Polkowice), Romain Combaud (Delko Marseille-Provence KTM), Bryan Nauleau (Direct Energie) en Matteo Badilatti (Team Vorarlberg-Santic) waren de vroege vluchters van de dag. Ruim voor de finish werden ze alweer ingelopen door het peloton.

Op dertig kilometer moesten de renners nog vier heuveltjes overleven. Op het klimmetje van Col de L'Europe in Differdange waren er meerdere aanvallen, maar niemand raakte weg uit. Vervolgens bleek de Italiaan Pasqualon over de snelste benen te beschikken en boekte zijn tweede ritzege in evenveel dagen. Van der Lijke moest genoegen nemen met de derde plaats voor een andere Nederlander Huub Duijn

Rossi na 25 races weer op pole in MotoGP

Valentino Rossi heeft op het circuit van Mugello de poleposition veroverd voor de Grand Prix van Italië in de MotoGP. Il Dottore was op zijn Yamaha net iets sneller dan Jorge Lorenzo en diens Ducati, waardoor Rossi zondag voor het eerst sinds Japan 2016 - 25 races geleden - op pole staat.

Het scheelde overigens niet veel, want Lorenzo naderde de Italiaanse thuisheld tot op 0,035 seconden. Ook Rossi's teamgenoot Maverick Viñales kwam in de buurt, maar de Spanjaard strandde op 0,096 seconden. Andrea Iannone, Danilo Petrucci en Marc Marquez nemen de tweede rij in beslag, Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow en Johann Zarco starten vanaf rij drie. Honda-coureur Dani Pedrosa kwam niet verder dan de twintigste stek.

In de Moto2 kwam Bo Bendsneyder er ook dit keer niet echt aan te pas. De Rotterdammer noteerde de 23e tijd, 1,154 seconden achter polesitter Mattia Pasini. De Italiaan was drie honderdsten van een seconde sneller dan Marcel Schrötter, terwijl Alex Marquez op 0,067 seconden de eerste rij completeert. In de Moto3 pakte Jorge Martin de pole door de Japanners Tatsuki Suzuki en Ayumu Sasaki te kloppen.

Zoals gebruikelijk start de Moto3 zondag om 11.00 uur, om 12.20 uur gevolgd door de Moto2. Om 14.00 uur gaan de startlichten uit bij de MotoGP.

Servers Evolve gaan uit de lucht

In september wordt de stekker getrokken uit de servers van Evolve. Dat heeft uitgever 2K bekendgemaakt in een bericht op hun website.

De asymmetrische shooter kent een nogal roerige geschiedenis. Door het gebrek aan spelers is de game sinds juli 2016 free-to-play gegaan voor pc. Hoewel de spelersaantallen toen tijdelijk omhoog zijn geschoten, wist Evolve gamers alsnog niet massaal geboeid te houden. Vanaf 2 juli zal Stage 2, de gratis versie van de game, niet meer te downloaden zijn. 3 september worden vervolgens de servers uit de lucht gehaald. Hierdoor vallen de spelmodus Hunt, de leaderboards en de in-game winkel weg.

Online samenspelen in Legacy Evolve, waar de originele game naar is omgedoopt, zal wel mogelijk blijven op pc en consoles. Dit werkt dan via peer-to-peer. Daarnaast blijft alle gekochte dlc beschikbaar.

evolve1

Minister: betaalmuur NPO mag niet zomaar

De publieke omroep mag niet zomaar op eigen houtje geld gaan vragen voor de toegang tot programma's, waarschuwt minister Arie Slob (Media). Hij lost een schot voor de boeg omdat De Telegraaf de hand heeft gelegd op een NPO-plan om veel programma's achter een betaalmuur te zetten.

Slob heeft "die plannen nog niet ontvangen", maar hij benadrukt dat niet "...zomaar alles kan. Ze kunnen bijvoorbeeld niet NPO Start zonder overleg achter een betaalmuur zetten."

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zit in geldnood omdat de reclame-inkomsten sneller dalen dan verwacht. De afgelopen jaren dichtte het kabinet het gat met geld uit een reservepotje, maar dat is inmiddels leeg. Slob heeft de NPO daarom gevraagd extra inkomsten of besparingen te bedenken.

Minister: betaalmuur NPO mag niet zomaar
Minister: betaalmuur NPO mag niet zomaar (Foto: BuzzE)

Flinke patch voor State of Decay 2

Dat State of Decay 2 een prima game is, maar vooral in de online co-op nog wel de nodige bugs bevat, kun je lezen in onze review. Ontwikkelaar Undead Labs is het ook opgevallen en heeft nu een flinke patch van maar liefst 20 gigabyte uitgerold.

Patch 1.2 brengt de nodige verbeteringen met zich mee, waardoor de stabiliteit, prestaties en multiplayer sterk verbeterd worden. Nog net op tijd voor een weekend lang survivallen in een apocalyptische wereld, aldus de ontwikkelaar. In de patch notes lezen we onder andere:

 • Increased stability
 • Improved networking interactions for clients
 • Elimination of Out Of Memory crashes
 • Flashlight beams no longer cast shadows from the player’s character model (which had caused flickering shadows)
 • Characters no longer “self-shadow” when using a flashlight in multiplayer

Ben je benieuwd naar alle verbeteringen die de patch doorvoert, dan vind je de hele lijst hier. State of Decay 2 is sinds 22 mei beschikbaar voor Xbox One en pc.

State of Decay 2 #3

Porsche met ''Pink Pig'' terug naar 24 uren van Le Mans

Tijdens de 24 uren van Le Mans in het weekend van 16 en 17 juni zal Porsche met twee speciale Porsches 911 RSR deelnemen. De GT-wagens krijgen de kleurstelling van legendarische Porsches uit de jaren '70 en '80.

2018 24 uren van Le Mans Porsche 911 RSR
2018 24 uren van Le Mans Porsche 911 RSR (Foto: Porsche Media)

The Porsche met startnummer #91 krijgt blauw-witte kleuren met rode en gouden strepen gebaseerd op de bekende Rothmans Porsches uit de jaren '80. De wagen wordt bestuurd door Gianmaria Bruni (Italië), Richard Lietz (Oostenrijk) and Frédéric Makowiecki (Frankrijk)

2018 24 uren van Le Mans Porsche 911 RSR 'Pink Pig'
2018 24 uren van Le Mans Porsche 911 RSR 'Pink Pig' (Foto: Porsche Media)

De zusterwagen met startnummer #92 krijgt de “Pink Pig” kleuren van de Porsche 917/20 uit 1971. Op de roze wagen zijn de anatomische onderdelen van een varken geschreven. Naast onze zuiderbuur Laurens Vanthoor wordt de wagen bestuurd door Kévin Estre (Frankrijk) en Michael Christensen (Denemarken).

Porsche Museum Treasure - the 917 Pink Pig (Bron: Youtube)

2018 24 uren van Le Mans Porsche 911 RSR 'Rothmans'
2018 24 uren van Le Mans Porsche 911 RSR 'Rothmans' (Foto: Porsche Media)

2018 24 uren van Le Mans Porsche 911 RSR 'Rothmans'
2018 24 uren van Le Mans Porsche 911 RSR 'Rothmans' (Foto: Porsche Media)

2018 24 uren van Le Mans Porsche 911 RSR 'Pink Pig'
2018 24 uren van Le Mans Porsche 911 RSR 'Pink Pig' (Foto: Porsche Media)

2018 24 uren van Le Mans Porsche 911 RSR 'Pink Pig'
2018 24 uren van Le Mans Porsche 911 RSR 'Pink Pig' (Foto: Porsche Media)

Square Enix klaar met GO-games

Met games als Hitman GO, Lara Croft GO en Deus Ex GO is Square Enix een van de weinige grote uitgevers die succes heeft geboekt op de markt van smartphonegames. Toch heeft de uitgever nu aangegeven te stoppen met de GO-titels.

Patrick Naud bracht dit nieuws naar buiten in een interview met PocketGamer. Hij is het hoofd van Square Enix Montreal, de ontwikkelstudio verantwoordelijk voor de mobiele tak van Square Enix. “Het grote probleem is dat de premium markt aan het krimpen is. Je krijgt steeds meer kwalitatief hoogstaande gratis titels, waardoor er steeds minder mensen bereid zijn om een game te proberen die geld kost. Ondanks de goede kritieken en de uitstekende omzet die we gedraaid hebben, is het jammer dat maar een heel klein deel van de smartphonegebruikers onze games spelen, vanwege de prijs.”

Voor iOS is The GO Trilogy met de drie bovengenoemde games 5,49 euro. Voor Android is elke game los momenteel net iets meer dan een euro. Maar zelfs dat lijkt te duur voor smartphonegebruikers. “Het is zo’n grens voor mobiele gebruikers. Er zijn veel mensen die alleen op hun smartphone gamen en ze hebben zoveel opties, zoveel games; waarom zouden ze geld uitgeven aan iets tenzij ze er volledig van overtuigd zijn? Dat wil niet zeggen dat er geen geld uitgeven wordt in de game, maar geld spenderen aan een game voordat ze weten of ze het echt leuk vinden gebeurt niet. Door al die keuzemogelijkheden is zelfs 5 dollar te veel.”

Square Enix trekt zich overigens niet volledig terug uit de mobiele markt. Naud geeft aan dat de studio nog steeds gefocust is op het maken van kwalitatief hoogstaande smartphonegames. Het lijkt er alleen wel op dat die een freemium verdienmodel gaan hanteren.

lara croft go

Protest tegen gas- en zoutwinning

Naar schatting tussen de 150 en 200 demonstranten protesteren zaterdag tijdens de manifestatie 'Samen TegenGas' in Harlingen tegen de gas- en zoutwinning. Zij bundelen daar hun krachten tegen de gevolgen van de mijnbouw en de diverse plannen voor nieuwe projecten.

"We willen laten zien dat er behalve de aardbevingen in Groningen nog veel meer schadelijke gas- en zoutwinning plaatsvindt of dat daarvoor plannen bestaan", zegt Ellen Kuipers van de Waddenvereniging, een van de betrokken organisaties die zich hebben verzameld in de Friese havenstad. "We moeten denken aan de volgende generaties." Volgens haar blijkt uit een recent rapport van Staatstoezicht op de Mijnen dat de zoutwinning de kans op zogenoemde sinkholes vergroot.

Volgens de organisaties uit onder meer de provincies Friesland en Groningen en plaatsen als Woerden en Haastrecht-Vlist "is de bodem bereikt". Het protest wordt gehouden bij de mijnbouwbedrijven Frisia (zout) en Vermillion Energy (gas). Die krijgen evenals de NAM van de demonstranten een rode kaart voor hun activiteiten.

Politici uit de Tweede Kamer, provinciebesturen en gemeenteraden spreken de demonstranten toe.

Protest tegen gas- en zoutwinning
Protest tegen gas- en zoutwinning (Foto: ANP)

PSV en Heerenveen bakkeleien ook over Lammers

De moeizame onderhandelingen tussen PSV en sc Heerenveen gaan niet alleen over Denzel Dumfries. Ook een transfer van Sam Lammers wordt besproken.

De aanvaller van (Jong) PSV zou op de radar van Heerenveen zijn verschenen terwijl de Eindhovenaren de rechtsback van de Friezen graag over willen nemen. Over beide deals zijn de partijen het verre van eens. In het geval van Dumfries gaat het over de transfersom en bij Lammers is het PSV wat wil verhuren, terwijl Heerenveen graag een permanente deal sluit, aldus het Eindhovens Dagblad.

Lammers is met dertig treffers topscorer aller tijden voor Jong PSV en heeft ook al wat wedstrijden meegespeeld in het eerste elftal van Phillip Cocu. Voor een vaste plek bij de selectie is het echter nog te vroeg, dus willen de Eindhovenaren hem graag verhuren. Volgens het regionale dagblad zijn daarvoor meerdere geïnteresseerde partijen, waaronder VVV-Venlo. Heerenveen toont ook interesse, maar zij willen de spits alleen maar hebben als ze hem definitief kunnen vastleggen.

Een combideal lijkt dan de meest voor de hand liggende optie, maar volgens het Eindhovens Dagblad valt het nog te bezien of het tot een akkoord komt. In dat geval zal Heerenveen met minder geld voor Dumfries genoegen moeten nemen als zij Lammers willen contracteren. Indien ze hem alleen maar huren, kunnen ze wel het volle pond vragen voor de rechtsback die in beeld is om Santiago Arias te vervangen, als hij naar Juventus of een andere geïnteresseerde partij trekt.

'Sherlock Holmes' schiet beroofde fietser te hulp

Benedict Cumberbatch is vrijdagavond in actie gekomen toen hij getuige was van een overval. Een maaltijdbezorger werd in elkaar geslagen door een groepje mannen en de Britse acteur schoot direct te hulp, meldt Sky News.

Cumberbatch zat samen met zijn vrouw Sophie Hunter in een Uber in het centrum van Londen en zag hoe een fietser met een fles op zijn hoofd werd geslagen. Zonder aarzeling rende de Sherlock-ster naar het slachtoffer toe en joeg de aanvallers weg. Ze zouden geprobeerd hebben de fiets te stelen. De jongen raakte gewond, maar hoefde niet naar het ziekenhuis. De 41-jarige acteur reageerde nadien nogal laconiek op zijn heldendaad. "Ik heb het gedaan om, nou ja, ik moest wel, weet je", zei Cumberbatch tegen The Sun.

De overval vond plaats in de buurt van Baker Street, de weg waar de fictieve detective Sherlock Holmes woont.

Cumberbatch schiet beroofde fietser te hulp
Cumberbatch schiet beroofde fietser te hulp (Foto: BuzzE)

Nieuwe Catalaanse regering aan de slag

De separatisten hebben zaterdag met de beëdiging van een nieuwe regering de controle teruggekregen in het regionale parlement van Catalonië. Daarmee komt een eind aan de directe overheersing door de Spaanse regering vanuit Madrid.

De regering onder leiding van regiopremier Quim Torra, een hechte bondgenoot van de voormalige Catalaanse leider Carles Puigdemont, begint op de dag dat de socialist Pedro Sánchez officieel als nieuwe Spaanse premier is beëdigd. Sánchez heeft gezegd dat hij besprekingen over Catalonië wil, maar benadrukte dat hij tegen elk referendum over onafhankelijkheid is.

De voorganger van Sánchez, de conservatieve Mariano Rajoy, nam eind oktober het directe bewind over Catalonië af nadat de separatisten onder leiding van Puigdemont een referendum over onafhankelijkheid hadden gehouden dat door Spaanse rechtbanken onwettig werd geacht.

Volgens de Spaanse grondwet zou het rechtstreekse bestuur van Madrid aflopen op het moment dat in Barcelona een nieuwe regionale regering is geïnstalleerd.

Nieuwe Catalaanse regering aan de slag
Nieuwe Catalaanse regering aan de slag (Foto: ANP)

Hereditary in voorpremiŤre op Horror Night

Hereditary is door internationale filmpers uitgeroepen tot engste horrorfilm ooit. Bioscoopketen Kinepolis nodigt op vrijdag 8 juni alle liefhebbers van het horrorgenre uit om de film als eerste te komen kijken. De Kinepolis Horror Night staat garant voor kippenvel, ongecontroleerd schreeuwen, extreme transpiratie, misselijkheid en een adrenaline rush.

Regisseur Ari Aster laat met zijn filmdebuut een zeer verontrustende kijk zien op een huishouden dat op onheilspellende wijze uit elkaar valt. Nadat Charlies oma overlijdt, komt langzaam maar zeker de afschuwelijke waarheid over de afkomst van de familie Graham aan het licht. Annie, Charlies moeder, wordt gedwongen om een duister pad in te slaan om te kunnen ontsnappen aan het noodlot dat hen allen te wachten staat.
 
Hereditary Horror Night

Kinepolis Horror Night
Deze editie van de Kinepolis Horror Night begint met de korte film Sweet Tooth, waarna de voorpremière van Hereditary volgt. In de bioscoop zullen we je de schrik van je leven bezorgen. De Kinepolis Horror Night is daarom niet geschikt voor kinderen jonger dan 16 jaar en/of angsthazen. Koop je tickets als je durft!

Praktische info
 • Vertoning: 08-06-2018
 • In Kinepolis Breda, Dordrecht, Enschede, Groningen, Utrecht, Almere, Den Helder, Emmen, Oss, Zoetermeer, Hoofddorp
 • 21:45 - 22:00: inloop
 • 22:00 - 22:05: Vertoning korte film Sweet Tooth
 • 22:10 - 00:16: Hereditary
 • Speelduur: 126 minuten
 • Kijkwijzer: 16, angst, grof taalgebruik

Samen met Kinepolis mogen we 5 X 2 vrijkaarten weggeven voor deze avond. Doe mee met onze prijsvraag als je durft. Meedoen kan tot donderdag 7 juni 18.00 uur.

Den Haag toneel van WK zandsculpturen bouwen

Het Lange Voorhout in het centrum van Den Haag is vanaf maandag het toneel van het wereldkampioenschap Zandsculpturen 2018. Acht landen doen mee aan de wedstrijd, die eens in de drie jaar wordt gehouden. De winnaar wordt op 13 juni bekendgemaakt.

Ruim een week lang kunnen belangstellenden kijken naar de manier waarop negen sculpturen tot stand komen. Omdat Nederland gastland is - voor de eerste keer - mag het niet meestrijden om de eer. Maar de Nederlanders zullen wel een zandsculptuur bouwen, speciaal opgedragen aan Scheveningen.

Het thema is '200 jaar zee, zand en...' De bouwers laten zich volgens de organisatie ook inspireren door schilders en door de 'Nederlandse tolerantie'.

40.000 kilo zand

Voor elke sculptuur wordt 40.000 kilo speciaal zand gebruikt. De bouwers zijn overdag actief. In de avonduren worden de werken op een speciale manier uitgelicht door lichtkunstenaars. De sculpturen blijven tot 19 augustus vrij te bekijken. Daarna wordt het zand in de bouw hergebruikt.

De deelnemende landen zijn Japan, Singapore, Rusland, Mexico, Ierland, de Verenigde Staten, Groot Brittannië en Tsjechië.

Den Haag toneel van WK zandsculpturen bouwen
Den Haag toneel van WK zandsculpturen bouwen (Foto: ANP)

Wachtlijsten groeien door personeelstekort

Door gebrek aan artsen en verpleegkundigen zullen de wachtlijsten voor planbare operaties groeien, constateert de NOS op basis van eigen onderzoek onder 63 ziekenhuizen. Het aantal openstaande vacatures onder medisch personeel bij die ziekenhuizen is in een jaar tijd verdubbeld tot 2200, blijkt uit die inventarisatie. Het gaat om artsen, verpleegkundigen en ondersteunend medisch personeel.

"Dit leidt onvermijdelijk tot oplopende wachtlijsten", laten meerdere ziekenhuizen aan de omroep weten. De helft van de ondervraagde instellingen zegt vorig jaar om die reden niet-acute operaties te hebben uitgesteld. Het ging om honderden ingrepen.

Volgens de ziekenhuizen leidt het personeelstekort tot verhoging van de werkdruk en toenemend ziekteverzuim. Zij richten zich daarom nadrukkelijk op het opleiden van nieuw personeel.

Wachtlijsten groeien door personeelstekort
Wachtlijsten groeien door personeelstekort (Foto: ANP)

Huisartsengenootschap tegen medicinale wiet

Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is er te weinig wetenschappelijk bewijs dat cannabis werkt als pijnstiller. Het genootschap adviseert op de website huisartsen daarom de medicinale wiet niet meer voor te schrijven voor pijnvermindering of verbetering van levenskwaliteit.

Patiënten vragen de huisarts steeds vaker naar cannabis en het wordt ook steeds vaker voorgeschreven. Maar het NHG stelt dat een behandeling met cannabis alleen te overwegen is bij patiënten in de palliatieve fase die niet voldoende baat hebben bij gangbare behandeling tegen pijn- en andere klachten. In de laatste levensfase kan de medicinale wiet wel nuttig zijn omdat het een 'prettig versuft' of euforisch gevoel kan veroorzaken, aldus het NHG.

Cannabis via een coffeeshop en cannabisolie via een drogist of reformzaak raadt het NHG af omdat de samenstelling en kwaliteit daarvan niet gegarandeerd zijn, terwijl er wel bijwerkingen en vergiftigingen bekend zijn.

Huisartsengenootschap tegen medicinale wiet
Huisartsengenootschap tegen medicinale wiet (Foto: ANP)

Rapport van 1500 pagina's zorgt voor vertraging in zaak Froome

Volgens voorzitter David Lappartient van de internationale wielerunie UCI zal er waarschijnlijk in de salbutamolaffaire van Chris Froome geen beslissing vallen voor de start van de Ronde van Frankrijk op 7 juli. Een wetenschappelijk rapport van 1500 pagina's maakt een snelle beslissing niet mogelijk.

In de Ronde van Spanje van vorig jaar werd bij Froome tijdens een dopingcontrole een te hoge waarde van het anti-astmamiddel salbutamol aangetroffen. Het gebruik van dit middel is niet verboden echter moet onder een grens blijven.

''Het is altijd mijn wens geweest om voor de Giro de uitspraak te kennen", aldus Lappartient. ''Nu hoop ik dat het dossier voor de Tour afgehandeld wordt. Maar goed, we moeten realistisch zijn: ik geloof dat dat niet het geval zal zijn.''

Dat de beslissing in deze zaak zo lang op zich laat wachten zorgt voor onvrede in het peloton maar ook bij het publiek. Lappartient begrijpt deze onvrede maar is dit geen onwil van de UCI. ''Maar als je geconfronteerd wordt met een wetenschappelijk rapport van 1500 pagina's, dan moet je dat analyseren. We moeten de procedure respecteren, zowel de rechten van Chris Froome als die van ons.''

Boze vissers demonstreren in Amsterdam

Naar verwachting honderden vissers demonstreren zaterdag in Amsterdam tegen de zogeheten aanlandplicht en windmolenparken op zee. Voorafgaand aan de protestmars naar de Dam houden ze om 11.00 uur een vlootschouw op het IJ, waar zo'n vijftien kotters aan meedoen.

De Noordzeevissers zijn tegen de bouw van duizenden windmolens in zo'n honderd windparken in zee. Ze verliezen daardoor hun beste visgronden, laten ze weten. Ook zijn ze het niet eens met de Europese aanlandplicht. Die verplicht vissers ertoe dat ze alle kleine bijvangst verplicht mee moeten nemen aan wal en niet meer overboord mogen gooien. Terwijl deze visjes nu nog voor een groot deel levend terug in zee gaan. De nieuwe regels zorgen voor minder inkomsten, aangezien er minder verkoopbare vis mee aan boord kan.

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) spreekt de vissers toe en ontvangt een petitie bij het Centraal Station. Daarna gaat de stoet naar de Dam. Volgens een woordvoerder van vissersorganisatie Stichting Eendracht Maakt Kracht komen er tussen de vijfhonderd en zevenhonderd vissers met bussen vanuit het hele land maar ook uit België.

Boze vissers demonstreren in Amsterdam
Boze vissers demonstreren in Amsterdam (Foto: ANP)

Waterpolosters komen in finale World League net te kort tegen Amerika

De Nederlandse waterpolosters zijn er zaterdag niet in geslaagd om voor het eerst de World League te winnen. In het Chinese Kunshan verloor Oranje met 8-6 (1-2, 2-0, 3-1, 2-3) van de Verenigde Staten.

Nederland begon goed aan de finale. Na het eerste kwart stond de ploeg van bondscoach Arno Havenga met 2-1 voor. Amerika kwam daarna beter in de wedstrijd en de winnaar van de laatste vier edities van de World League ging met 3-2 voorsprong de rust in.

In het derde kwart bleef Amerika de voorsprong vasthouden en zou zelf uitlopen naar een 6-4 voorsprong. Oranje gaf niet op en kwam met nog negentig seconden te spelen op gelijke hoogte met de olympisch kampioen van 2012 en 2016. In de laatste minuut bleek de Verenigde Staten net iets te sterk voor Nederland.

Nederland stond nog niet eerder in de finale van het landentoernooi. Een bronzen medaille in 2015 was het beste resultaat van de Oranjevrouwen.

'Sir Alex Ferguson na een maand ontslagen uit het ziekenhuis'

Sir Alex Ferguson ligt niet langer in het ziekenhuis. Dat meldt The Sun. De Schot werd ruim een maand geleden getroffen door een hersenbloeding.

Talloze oud-voetballers spraken de afgelopen maand hun steun uit voor de legendarische oud-manager van Manchester United. Sterren als Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Ruud van Nistelrooy en al die andere grote namen wensten hem en zijn familie sterkte toe. Ook rivaliserende clubs uit de hele wereld betoogden hun medeleven en baden voor een voorspoedig herstel.

De 76-jarige clubicoon lag enkele dagen in een coma en moest vervolgens verder aansterken in het ziekenhuis. Nu zou hij het Salford Royal Hospital hebben verlaten om thuis te werken aan zijn herstel. In augustus hoopt hij volgens het tabloid weer op de tribune te zitten bij zijn geliefde club uit Manchester.

Marcel Keizer opvolger Ten Cate bij Al-Jazira

Marcel Keizer vervolgt zijn loopbaan mogelijk in de zandbak. De voormalige trainer van Ajax is de voornaamste kandidaat om Henk ten Cate op te volgen als trainer van Al-Jazira, zo meldt Voetbal International

De 49-jarige Keizer zit zonder club na zijn ontslag bij Ajax in december. Bij de Amsterdammers was hij sinds de zomer van 2017 trainer van de hoofdmacht, terwijl hij het seizoen ervoor Jong Ajax onder zijn hoede had. Keizer trainde eerder in Nederland Telstar, FC Emmen en SC Cambuur.

Al-Jazira zoekt naar een opvolger van Ten Cate, die het na tweeënhalf jaar in Abu Dhabi genoeg vindt geweest. Ten Cate wist met de club in 2017 kampioen te worden van de UAE Pro League. Dit seizoen kwam de club niet verder dan de zevende plaats de competitie van de Verenigde Arabische Emiraten. 

Update 14.40 uur

Marcel Keizer vervolgt zijn carrière als voetbaltrainer in het Midden-Oosten. De oud-trainer van Ajax heeft een contract voor twee jaar getekend bij Al-Jazira uit Abu Dhabi, bevestigde zijn zaakwaarnemer Humphrey Nijman.

Hij volgt per 1 juli landgenoot Henk ten Cate op, die zijn aflopende contract niet wilde verlengen. "Er was interesse van verschillende clubs uit Nederland en het buitenland. De aanbieding van Al-Jazira sprak hem het meeste aan", zei Nijman.

Marcel Keizer naar de zandbak. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Marcel Keizer naar de zandbak. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

'Neefje van Eto'o strijkt neer bij FC Twente'

Ullrich Bapoh moet na Wout Brama de tweede aanwinst worden bij FC Twente. Het neefje van Samuel Eto'o wordt gehuurd van VfL Bochum.

De achttienjarige aanvallende middenvelder wordt volgens TC Tubantia op korte termijn gepresenteerd in Enschede. Het regionale dagblad zet uiteen dat de in Kameroen geboren Duitser op meerdere posities uit de voeten kan. Het afgelopen seizoen werkte hij zijn wedstrijden af in het hoogste jeugdteam van Bochum.

Eenmaal zat hij bij de eerste selectie, maar tot een debuut in de hoofdmacht kwam het nog niet voor de jonge neef van Samuel Eto'o. De ex-aanvaller Barcelona, Internazionale en Chelsea komt zelf mogelijk ook wel eens een kijkje nemen om te zien hoe zijn familielid het er vanaf brengt bij de topfavoriet in de Jupiler League.

De Tukkers hebben zich ten doel gesteld om aankomend seizoen direct weer terug te promoveren naar de Eredivisie. Twente kan daarbij ook rekenen op de diensten van Wout Brama. De oud-gediende maakte eerder deze week bekend terug te keren op het oude nest. Volgens De Telegraaf wil de nieuwe technisch directeur Ted van Leeuwen ook Rens van Eijden en Illias Bel Hassani verleiden tot een avontuur in de Grolsch Veste.

Politie pakt jeugdbende in Waalre op

Dinsdag 29 mei hield de politie vijf verdachten aan die deel uitmaken van een jeugdgroep in Waalre. De aanhoudingen komen voort uit een rechercheonderzoek naar diverse strafbare feiten, gepleegd door deze jeugdgroep. Lange tijd was deze groep, door criminele activiteiten en overlast, de inwoners van Waalre een doorn in het oog.

De jongens, waarvan vier minderjarig en één meerderjarig, werden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging, diefstal, bedreiging en het bezit van wapens. Bij huiszoekingen werden meerdere lucht – en gasdrukwapens aangetroffen die niet van echte vuurwapens te onderscheiden waren.

Na verhoor werden de jongens in vrijheid gesteld. Zij blijven wel verdachten in het onderzoek. Twee minderjarige kregen een gedragsaanwijzing van de Officier van Justitie opgelegd. Dit houdt in dat ze zich de komende maanden aan bepaalde regels moeten houden. Met deze regels hoopt het Openbaar Ministerie de overlast en criminele activiteiten een halt toe te roepen. Na afronding van het onderzoek zullen de jongens zich tegenover de jeugdrechter moeten verantwoorden.

Politie pakt jeugdbende in Waalre op (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie pakt jeugdbende in Waalre op (Foto: stockfoto politie.nl)

Ook agenten gaan weleens de fout in ...

Zo werd wijkagent Bas Wijnen uit Alkmaar geconfronteerd met een flinke bekeuring wegens te hard rijden. 

MLB: Mariners na dertien innings langs Rays

De honkballers van de Seattle Mariners hebben een felbevochten thuiszege geboekt in de MLB. Op het eigen Safeco Field werden de Tampa Bay Rays na vier extra innings verslagen.

De Mariners kwamen vroeg op 3-0, maar de Rays vochten terug en in de negende inning sloeg Matt Duffy teamgenoot Joey Wendle over de thuisplaat: 3-3. Er waren dus extra innings nodig en daarin was het Mitch Haniger die in de dertiende inning de winnende homerun sloeg: 4-3.

De Kansas City Royals kregen in het eigen Kauffman Stadium ondertussen stevig op de broek van de Oakland Athletics. Pitcher Frankie Montas gooide lekker en Matt Olson sloeg twee homeruns, wat de A's uiteindelijk een 0-16 zege opleverde.

Uitslagen MLB vrijdag
Baltimore Orioles - New York Yankees 1-4
Detroit Tigers - Toronto Blue Jays 5-2
New York Mets - Chicago Cubs 4-7
Atlanta Braves - Washington Nationals 4-0
Chicago White Sox - Milwaukee Brewers 8-3
Houston Astros - Boston Red Sox 7-3
Minnesota Twins - Cleveland Indians 7-4
Kansas City Royals - Oakland Athletics 0-16
St.Louis Cardinals - Pittsburgh Pirates 0-4
Colorado Rockies - Los Angeles Dodgers 8-11
Arizona Diamondbacks - Miami Marlins 9-1
Los Angeles Angels - Texas Rangers 6-0
San Diego Padres - Cincinnati Reds 2-7
Seattle Mariners - Tampa Bay Rays 4-3
San Francisco Giants - Philadelphia Phillies 4-0

Mariners - Rays (Bron: YouTube)

Vrouw ontsnapt aan huiselijk geweld dankzij dierenarts

Wat doe je als je door je vriend opgesloten, bedreigd en mishandeld wordt en je ziet geen kans om te ontsnappen? Dan overtuig je hem dat er iets aan de hand is met de hond zodat jullie wel naar een dierenklniek toe moeten. 

Het overkwam een vrouw in Florida. Eenmaal bij de de dierenarts overhandigde de jonge vrouw een briefje aan de assistentes waarop ze had geschreven dat haar vriend een vuurwapen had en haar bedreigde. Hierna ging ze bij haar vriend in de wachtkamer zitten. Even later werd de man door vijf agenten in de boeien geslagen en opgepakt wegens huiselijk geweld. 

Automobilist opgepakt na bedreiging met wapen

Agenten hebben vrijdag rond 15:00 uur in Hooge Zwaluwe een 37-jarige man uit die plaats aangehouden op verdenking van bedreiging en wapenbezit. Hij wordt ervan verdacht rond 14.15 uur op de A16 richting Rotterdam vanuit zijn auto een andere automobilist te hebben bedreigd met een vuurwapen.

Vermoedelijk is aan deze bedreiging een verkeersruzie vooraf gegaan. Het slachtoffer verklaarde dat de verdachte een vuurwapen op hem richtte en heeft aangifte van bedreiging gedaan. De politie heeft het vuurwapen, bestemd voor de airsoftsport, aangetroffen en in beslag genomen. De verdachte is meegenomen naar het politiebureau en heeft een verklaring afgelegd. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt, waarna hij weer in vrijheid is gesteld. Hij moet zich te zijner tijd voor de rechter verantwoorden.

Laatste aflevering Utopia trekt veel kijkers

De laatste aflevering van de eerste reeks van Utopia heeft vrijdagavond behoorlijk wat kijkers getrokken. In totaal 645.000 mensen zagen hoe ondernemer Ivan werd gekozen tot winnaar van het realityprogramma van SBS6. Dat was goed voor de elfde plaats in de top 25, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Naar de eerste aflevering van Utopia, op oudejaarsavond 2013, keken anderhalf miljoen kijkers. Daarna werd het programma steeds trouw gevolgd door zo'n half miljoen mensen. De duizendste aflevering trok 605.000 kijkers. Met het einde in zicht nam het aantal kijkers weer wat toe.

Deze week gingen de opnames van Utopia 2 van start.

Het NOS Journaal van 20.00 uur was vrijdagavond het best bekeken programma met 1,5 miljoen kijkers.

Laatste aflevering Utopia trekt veel kijkers
Laatste aflevering Utopia trekt veel kijkers (Foto: ANP)

WK 2026-bids Marokko en VS/Canada/Mexico goedgekeurd

De wereldvoetbalbond FIFA heeft de twee kandidaten voor de organisatie van het WK in 2026 goedgekeurd. De bids van Marokko en het gecombineerde 'bid' van de Verenigde Staten, Canada en Mexico voldoet aan de minimale eisen die worden gesteld aan de organisatie.

De leden van de FIFA kiezen op 13 juni tijdens het congres in Moskou, voorafgaand aan het WK in Rusland, waar het mondiale eindtoernooi over acht jaar wordt gehouden.

De inspecteurs van de FIFA hebben de afgelopen maanden de betrokken landen bezocht en gekeken of alles aan de eisen voldoet. Het 'bid' van de Verenigde Staten, Canada en Mexico scoort op de belangrijkste punten die zijn onderzocht aanzienlijk beter dan die van Marokko. Aan een WK in het Noord-Afrikaanse land kleven aanzienlijk meer risico's, concluderen de FIFA-inspecteurs.

Een belangrijk verschil is dat Marokko geen enkel stadion dat momenteel aan alle eisen voldoet. United 2026 beschikt al over liefst zeventien stadions die helemaal klaar zijn en waar morgen eindtoernooi zou kunnen beginnen. Qua accommodaties en transport ziet de FIFA ook hoge risico's bij Marokko. De bond maakt zich daarentegen geen enkele zorgen over de de steun van de Marokkaanse overheid, terwijl daar juist bij het Amerikaanse bid wel wat twijfels over zijn. Ook om Amerika in te mogen reizen onder de regering Trump is reden voor wat zorgen.

De Verenigde Staten, Canada en Mexico halen in het evaluatierapport, waarin op tal van criteria punten worden toegekend, een score van 4 op een maximum van 5. Marokko komt tot 2,7. De minimale score van twee punten was nodig om het bid voor te kunnen leggen aan het FIFA-congres. 

Landen uit Europa en Azië mogen in eerste instantie niet meedingen naar de organisatie van het WK 2026, omdat met Rusland (2018) en Qatar (2022) die continenten al aan de beurt komen. Mocht het FIFA-congres op 13 juni besluiten beide kandidaten afwijzen, dan komt er een kandidaatstellingsronde waarbij de Europese en Aziatische landen zich wel kandidaat kunnen stellen.

Wil je de rapporten zelf lezen? Ze zijn te vinden op de site van de FIFA

Meningokokkenziekte ernstig, maar nog altijd zeldzaam

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. In de meeste gevallen word je er niet ziek van. Af en toe dringt de bacterie verder in het lichaam binnen en kan dan hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. Sinds 2015 is er een toename te zien van mensen die ziek worden van meningokokken type W. Om verdere verspreiding van deze meningokokken tegen te gaan, start het RIVM samen met de Jeugdgezondheidszorg, met een vaccinatie voor peuters en tieners.

Toename meningokokkenziekte type W
Meningokokkenziekte is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door meerdere typen meningokokkenbacteriën. Deze bacteriën kunnen hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. Niet iedereen die besmet wordt met de meningokokkenbacterie, wordt ook echt ziek. De ziekte komt voor op alle leeftijden, het meest bij jonge kinderen tot 4 jaar, tieners en ouderen. Sinds 2015 is er een toename van het aantal ziektegevallen dat wordt veroorzaakt door meningokokken type W. Het is niet te voorspellen of deze toename doorzet. De kans om ziek te worden is nu nog heel erg klein. Op dit moment, medio 2018, zijn er iedere maand 10 tot 14 patiënten. Dat is minder dan 1 patiënt op iedere miljoen inwoners in Nederland. Om te voorkomen dat de kans om ziek te worden groter wordt, start het RIVM samen met de Jeugdgezondheidszorg, met vaccineren.

Peuters van 14 maanden
Sinds 1 mei 2018 krijgen alle peuters van 14 maanden een vaccinatie tegen meningokokken ACWY. Zij kregen op deze leeftijd al een vaccinatie tegen meningokokken, type C. Sinds 1 mei is dit vervangen door een combinatievaccin dat bescherming biedt tegen de typen A,C, W en Y.

Tieners die 14 jaar worden
Het is bekend dat jongeren een grote rol spelen in het verspreiden van de meningokokkenbacterie. Er wordt gedacht dat dit onder meer komt doordat jongeren veel sociale contacten hebben. Ze verkeren in veel verschillende sociale groepen en lopen daarom meer kans om besmet te worden en de bacterie onbewust zelf te verspreiden. Door de 14-jarigen te vaccineren, wordt het snelst resultaat geboekt in het terugdringen van de verspreiding. Het vaccin beschermt ongeveer 5 jaar tegen meningokokkenziekte door typen A, C, W of Y.

Daarom krijgen per 1 oktober 2018 alle tieners die dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden een vaccinatie tegen meningokokken ACWY aangeboden. In 2019 ontvangen alle jongeren die dan 14 jaar worden een uitnodiging voor vaccinatie.

Deskundigen hebben vastgesteld in een advies aan de minister van Volksgezondheid dat een vaccinatie voor kinderen van 14 maanden en jonge tieners de beste manier is om te voorkomen dat meningokokkenziekte in Nederland toeneemt. Die kans is op dit moment heel klein (minder dan 1 op de miljoen mensen). Ook is de kans op ziekte en verspreiden van de bacterie niet voor alle leeftijdsgroepen gelijk.

Onder kinderen in de basisschoolleeftijd worden nauwelijks ziektegevallen vastgesteld. Door de media-aandacht in de afgelopen dagen is veel vraag ontstaan naar een vaccinatie. Op dit moment is het vaccin nauwelijks beschikbaar voor andere groepen dan bovengenoemde.

Groepsbescherming
Met een vaccinatie ben je direct zelf beschermd tegen een besmetting met meningokokken W. Als je gevaccineerd bent, kun je ook een ander niet besmetten. Hoe meer tieners zich laten vaccineren, hoe minder kans de bacterie krijgt om te verspreiden naar leeftijdsgenoten, maar ook naar alle andere mensen. In enkele jaren wordt zo groepsbescherming opgebouwd. Daardoor hebben ook mensen die niet zelf gevaccineerd zijn minder kans om ziek te worden. Dit is de meest efficiënte manier om de toename te stoppen met een beperkte hoeveelheid vaccins.

Barney/MvG probleemloos naar tweede ronde World Cup of Darts

Nederland staat in de tweede ronde van de World Cup of Darts. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld versloegen de darters uit Gibraltar met 5-0.

Barney en Mighty Mike hadden geen problemen met Dyson Parody en Justin Broton. De Gibraltesen kregen niet eens een kans op de dubbel. Het verschil werd in gemiddelden ook duidelijk. Het was 103 om 66 in het voordeel van onze landgenoten. 

Van de geplaatste landen wist alleen Oostenrijk hun wedstrijd niet te winnen. Het Japanse koppel Seigo Asada en Haruki Muramatsu was met 5-4 te sterk voor Mensur Suljovic en Zoran Lerchbacher.

Zaterdag is de tweede ronde. Het format zal anders worden. Eerst worden twee korte enkelspelen (best of 7 legs) gespeeld. Indien nodig zal dan een beslissende dubbelwedstrijd worden gespeeld. Nederland speelt in de tweede ronde tegen Zuid-Afrika dat met 5-3 te sterk was voor Hongarije. 

Uitslagen eerste ronde World Cup of Darts

Italië (71.16) 1-5 (74.03) Canada
Rusland (75.61) 4-5 (85.11) Spanje
Zwitserland (67.40) 5-2 (70.34) China
Denemarken (65.68) 1-5 (70.90) Brazilië
Wales (85.73) 5-3 (79.89) Thailand
Australië (93.88) 5-1 (83.32) Hong Kong
Schotland (94.66) 5-1 (84.25) Verenigde Staten
Oostenrijk (88.68) 4-5 (92.74) Japan

Singapore (86,12) 5-3 (78,5) Nieuw-Zeeland 
Finland (84,8) 5-1 (79,74) Griekenlnd 
Noord-Ierland (83,26) 5-4 (86) Polen 
Hongarije (69,4) 3-5 (74,33) Zuid-Afrika 
België (86,78) 5-4 (87,37) Ierland 
Engeland (93,27) 5-3 (78,19) Tsjechië 
Zweden (79,94) 3-5 (90,83) Duitsland 
Nederland (102,95) 5-0 (66,38) Gibraltar 

Programma tweede ronde - middagsessie (13.30 uur)
Wales v Switzerland
Australia v Spain
Japan v Canada
Scotland v Brazil

Avondsessie (vanaf 19.00 uur)
Belgium v Finland
England v Singapore
Northern Ireland v Germany
Netherlands v South Africa

Plein '44 staat op z'n kop tijdens Nijmeegse vierdaagse

Zaterdag 14 juli tot en met vrijdag 20 juli staat Plein ’44 tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten weer op zijn kop. Met onder andere optredens van Kraantje Pappie, The Dirty Daddies, Mental Theo, Sieneke, Kees van Hondt, BZB en Wulf.

De Vierdaagse week start op het Plein ‘44 traditiegetrouw met een knallend feest op zaterdagavond. Deze avond zijn Mental Theo en Totally Spice te gast op het podium tijdens de Back To The 90’s avond. De zondag zal ’s middags in het teken staan van het Nimweegs Artiesten Festival met onder andere Sieneke en Ancora. De zondagavond zal gepresenteerd worden door Party Loverz met onder andere Kraantje Pappie en Wulf. Later die week zijn Nijmeegse favorieten Navarone en The Dutch Queen Tribute te zien op het plein.

De week op Plein ’44 zal afgesloten worden door de sympathieke bad boys van The Dirty Daddies! Nieuwe elementen zijn onder andere op dinsdagavond de Grote Karaoke Show en op woensdagavond ben je bij Plein ‘44 op het juist adres voor een muzikaal potje bingo bij de legends van Swingo Bingo. Op donderdag wordt de succesvolle combinatie Kees van Hondt en BZB gehandhaafd.

Het complete programma van Plein ’44 bestaat uit: Mental Theo, Kraantje Pappie, The Dirty Daddies, Back To The 90’s met Totally Spice en Mental Theo, Het Nimweegse Artiestenfestival, De Party Loverz met Wulf en Kraantje Pappie, de Euro’s, Daredevils, Navarone, de Grote Karaoke Show, Baby Blue, Swingo Bingo, the Dutch Queen Tribute, BZB, Kees van Hondt, Vezpa en Enge Buren.

Het plein ’44 is de gehele week gratis toegankelijk. Meer informatie en het tijdschema zijn te bekijken via de website..

Plein '44 staat op z'n kop tijdens Nijmeegse vierdaagse (Foto: Ev'Hands B.V.)
Plein '44 staat op z'n kop tijdens Nijmeegse vierdaagse (Foto: Ev'Hands B.V.)

ChristenUnie wil neoliberalisme terugdraaien

De leider van de regeringspartij ChristenUnie (CU), Gert-Jan Segers, vindt dat moet worden overwogen privatiseringen van overheidsbedrijven en -diensten terug te draaien. Hij noemt de postmarkt in een interview in Trouw als voorbeeld.

Privatiseringen hebben volgens hem niet gebracht wat ervan werd verwacht. Het is een negatieve uitwerking van het neoliberalisme, waarmee Segers de komende jaren de strijd wil aanbinden. "De groeiende onzekerheid van mensen op cultureel en op economisch terrein is de prijs die we betalen voor decennia van liberalisering en steeds efficiëntere, maar ook steeds onpersoonlijkere overheidsdiensten," zegt hij.

"Het neoliberalisme, dat ook partijen in Nederland in zijn greep had, heeft voor veel onzekerheid gezorgd. Jongeren leven van loonstrook naar loonstrook, er is geen ruimte om een financiële buffer op te bouwen en de ongerustheid over de toekomst van de eigen baan is groot," aldus Segers.

Segers zegt zich te houden aan het regeerakkoord: "en bij alles wat daar niet in is geregeld, zijn we vrij." Zo denkt hij aan initiatieven om het mensen gemakkelijker te maken gezamenlijk voor huisvesting voor de oude dag te zorgen. Ook wil hij de oprichting van energiecoöperaties eenvoudiger maken.

ChristenUnie wil neoliberalisme terugdraaien
ChristenUnie wil neoliberalisme terugdraaien (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: motregen (het is weer eens wat anders)

Het is bewolkt met vooral in de noordelijke helft af en toe (mot)regen. Van het zuidoosten uit klaart het in de middag en avond deels op, in het noordwesten en noorden blijft het bewolkt. De middagtemperaturen lopen uiteen van 15°C op de Wadden tot lokaal 23°C in het zuidoosten. De west- tot zuidwestenwind is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig.

In de nacht naar zondag is het in het noorden bewolkt met kans op wat lichte regen of motregen. In het zuid(oost)en zijn er ook enkele opklaringen. Van het westen uit neemt de kans op mist toe en de minimumtemperatuur komt uit rond 14°C. De wind is westelijk en overwegend zwak.

Zondag overdag is het eerst op veel plaatsen grijs en nevelig, lokaal mistig. In de loop van de dag breekt de zon door. De middagtemperaturen lopen uiteen van 17°C op de Wadden tot 25°C in het zuidoosten en er staat een zwakke tot matige westelijke wind. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Minister wil tests met apen gaan afbouwen

Het kabinet moet de proeven op apen in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk en andere onderzoekscentra af gaan bouwen. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs Cultuur en Wetenschap schrijft dat aan de Tweede Kamer.

Als eerste stap wil de minister het aantal dierproeven met apen bij het BPRC met veertig procent verminderen. Ook heeft ze het BPRC gevraagd om per direct te starten met het verkleinen van de kolonie die bestemd is voor dierproeven door geboortebeperking.

De brief van de minister aan de Kamer is een reactie op het deze week verschenen rapport 'Van Aap naar Beter' dat het Rathenau Instituut maakte in opdracht van de overheid.

"Wij zijn ongelooflijk blij en kunnen het niet geloven dat er eindelijk na zoveel jaren een minister is die de eerste stap naar een afbouw daadwerkelijk durft te zetten," zei Rosella d'Angeli, campagneleider van Een Dier Een Vriend, dat al jaren strijdt voor de vrijheid van de apen in testcentra.

In het BPRC zijn vorig jaar 317 apen gebruikt voor dierproeven. Daarvan hebben 137 dieren de experimenten niet overleefd, vertelde Ronald Bontrop, directeur van de organisatie eerder dit jaar. Het gaat om een forse stijging ten opzichte van 2016. Toen werden 95 apen ingezet voor medische experimenten. Volgens Bontrop hangt de stijging samen met de afronding en registratie van een aantal langlopende dierproeven. Hij voorziet dat er dit jaar ,,rond de tweehonderd" apen worden gebruikt voor proeven.

Vorig jaar werden de meeste apen volgens Bontrop gebruikt voor het testen van medicijnen tegen tuberculose en aids. BPRC is, met zo'n 1500 apen, het grootste apentestcentrum van Europa.

Minister wil tests met apen gaan afbouwen
Minister wil tests met apen gaan afbouwen (Foto: ANP)

Amsterdammers wonen kleiner dan gemiddeld

Amsterdamse huishoudens hebben gemiddeld minder woonruimte dan Nederlandse huishoudens. Amsterdammers hebben gemiddeld 49 vierkante meter woonruimte per persoon. Gemiddeld heeft een Nederlander 65 vierkante meter per persoon. Bij paren zonder kinderen is het verschil in woonoppervlakte relatief het grootst. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe statistieken over 2017.

Een kwart van de Nederlandse huishoudens woont in een woning kleiner dan 75 vierkante meter. Van de Amsterdamse huishoudens heeft twee derde minder dan 75 m2 woonruimte ter beschikking. Van de Nederlandse huishoudens woont 17 procent in een woning met een woonoppervlakte van meer dan 150 m2, in Amsterdam is dat 3 procent.

Het hoge aandeel huishoudens in Amsterdam dat klein woont, zou verklaard kunnen worden doordat er in Amsterdam relatief veel eenpersoonshuishoudens zijn zoals studenten en jonge mensen die aan hun arbeidscarrière beginnen. Meer dan de helft van de Amsterdamse huishoudens bestaat uit eenpersoonshuishoudens, in Nederland is dit 38 procent.

Het onderscheid naar verschillende huishoudenstypen laat zien dat alle huishoudenstypen in Amsterdam kleiner wonen dan in Nederland als geheel. Zo wonen acht op de tien Amsterdamse eenpersoonshuishoudens op minder dan 75 m2. In Nederland woont minder dan helft van de eenpersoonshuishoudens kleiner dan 75 m2. Ook paren (met en zonder kinderen) wonen in Amsterdam vaker in de kleinere woningen dan in de rest van Nederland.

Gemiddeld 49 m2 per persoon in Amsterdam
Naarmate een huishouden uit meer personen bestaat, neemt ook de woonoppervlakte per huishouden toe. Per persoon hebben grotere huishoudens gemiddeld echter juist minder ruimte. In Nederland is de gemiddelde woonruimte per persoon 65 m2 en in Amsterdam 49 m2.
Een eenpersoonshuishouden in Amsterdam heeft gemiddeld 62 m2 woonoppervlakte tot zijn beschikking, een eenpersoonshuishouden in Nederland 88 m2.

Bij de paren zonder kinderen is het verschil tussen Nederland en Amsterdam relatief het grootst. Per persoon hebben de Nederlandse paren 60 procent meer woonoppervlakte dan de Amsterdamse paren (respectievelijk 64 m2 en 40 m2). Paren met kinderen bewonen per persoon 38 (Nederland) en 25 (Amsterdam) vierkante meter per persoon, oftewel gemiddeld anderhalf keer zoveel woonoppervlakte voor niet-Amsterdammers.

In het oosten wonen paren zonder kinderen gemiddeld ruimer
In het oosten is het woonoppervlak per persoon voor paren zonder kinderen groter dan in het westen. Gemeenten waar paren zonder kinderen het ruimst wonen zijn Oldebroek en Renkum (beide in Gelderland). Verschillen tussen gemeenten kunnen deels worden verklaard door leeftijd: jongeren wonen gemiddeld kleiner.

In het oosten wonen paren zonder kinderen gemiddeld ruimer (Foto: CBS)
In het oosten wonen paren zonder kinderen gemiddeld ruimer (Foto: CBS)

Het Slaapmutsje (NSFW)

Goede, fijne en hete avond lieve Slaapmuts FOK!kertjes.

Ik had vandaag DJMO gevraagd om het Slaapmutsje te plaatsen als gast Slaapmuts redactrice, a woman's point of view om zo maar te zeggen, maar weet je wat die arme meid zei:

"Ik kijk nooit porno en ik weet niet waar ik dat kan vinden..."

Ik kreeg spontaan een beetje medelijden met haar vriend, een beetje maar, niet teveel anders voelt hij zich ook weer bezwaard natuurlijk.

Maar de Arme MO weet niet waar je porno kunt vinden op het internet, kunnen jullie haar misschien helpen door suggesties in de comments te gooien?

Zo, en met dit hete weer is het tijd voor een koude douche.

Enjoy

Laatste reviews en specials
review
Horizon: Zero Dawn (PC)
special
Random Pics van de Dag #69
preview
PGA TOUR 2K21
review
Paper Mario: The Origami King
special
Random Pics van de Dag #68
special
Random Pics van de Dag #67
©FOK.nl e.a.