Paaspop 2018

3. Zaterdag

Tot de vroege uurtjes doorgegaan op de camping? Dan kun je gewoon brak aan het ontbijt zitten in je dinosaurus-onesie. Op Paaspop maakt het dit weekend allemaal niets uit. Maar ook wanneer het geluid van openritsende tentjes de overhand neemt in Paradise City, de naam dat het grasveld tussen de boerderijen in dit weekend draagt, is er één ding duidelijk: de tweede dag van Paaspop kan gaan beginnen!

Voor de jonge MAAN is het de dag van haar leven, want ze mag voor de eerste keer een groot festival gaan spelen met haar band. De Phoenix loopt langzaamaan vol, totdat er niemand meer in gelaten wordt. Wat The Voice allemaal wel niet kan betekenen voor een negentienjarig meisje. Het is dan óf tijd voor de terugkerende Pubquiz in de Restolounge, óf een stukje Praia del Sol in The Warehouse. Je kunt echter ook naar de Apollo doorlopen (Phoenix - Apollo is een afstand die makkelijk valt te onderschatten) voor Jacqueline Govaert. Nadat in 2009 'haar' band Krezip met een glorieuze afscheidsdubbel in de Heineken Music Hall het doek liet vallen, gingen de bandleden elk hun eigen weg. Govaert is echter nooit gestopt met muziek maken. Na wat eigen werk ten gehore gebracht te hebben weet ze feilloos aan te voelen dat de mensen Krezip willen. En ze speelt deze klassiekertjes nog steeds met veel plezier. Bij 'I Would Stay' meldt ze nog even dat "toen ik voor de eerste keer op Paaspop was, moest ik deze nog schrijven." 'Sweet Goodbyes' is een nummer dat inmiddels een eigen leven is gaan leiden in de vorm van een lach en een traan. Het is een glansrijk festivaloptreden, zeker voor zo'n vroeg tijdslot. Voor Govaert is het een thuiswedstrijd, want op de Rockacademie in Tilburg, nog geen 30 kilometer van Schijndel, leerde ze de kneepjes van het vak. Stiekem heeft ze nooit echt vaarwel gezegd, maar zegt ze elke keer weer met een lach op haar gezicht "Hoi, daar ben ik weer!".

Jacqueline Govaert (Foto: Tonnie Westerbeke)
Jacqueline Govaert (Foto: Tonnie Westerbeke)

Voordat ze op Pinkpop mogen spelen, warmt The Overslept even de Jack Daniel's Stage op. Maar met een debuutalbum vers op zak is het aan The Brahms om zich te laten zien in Phoenix. Dit is een band die zomaar eens over een aantal jaar te zien kan zijn op die grotere podia, en om te beginnen bij de Apollo. Voor iedereen die zich op de vrijdag heeft vermaakt bij Broederliefde is er ook bij Ronnie Flex & Deuxperience genoeg te beleven. Plotseling was daar vorige week Nori, het nieuwe album van Ronnie. Daar wordt uiteraard werk van gespeeld, maar ook MAAN mag het alvast even op het grote podium proberen, met het duet 'Blijf Bij Mij'. Zo kom je nog eens ergens op een dag, zal ze gedacht hebben. Het is een rapshow met net een vleugje meer, en Ronnie Flex ligt sowieso erg goed in Brabant. Alle factoren spelen vandaag even in het voordeel van hem en maakt daar handig gebruik van. Zelfs een samenwerking met FamkeLouise weet Flex tot een goed einde te brengen. 

Ronnie Flex en MAAN (Foto: Ben Houdijk)
Ronnie Flex en MAAN (Foto: Ben Houdijk)

Omdat Dotan op het laatste moment moest afzeggen, werd Jett Rebel op zijn plaats gezet. En dat de organisatie daar een hele goede zet heeft gemaakt, blijkt al snel. De Phoenix stroomt vol en de voetjes kunnen van de vloer. De laatste single van Jett Rebel, 'Amy', werkt duidelijk goed bij het festivalpubliek en het zou dan ook niet gek zijn als dit in korte tijd uitgroeit tot een themanummer voor Rebel. Geen crossdressings zoals die soms deel zijn van de performance, maar gewoon een uur lang muziekmaken met een passie. En dat was alweer drie jaar geleden voor Rebel, dus ook die staat weer op z'n paasbest op het podium. Sanne Hans, ook bekend als Miss Montreal, is nog maar net begonnen in de Apollo wanneer het begint te druppelen. Die druppels weten zich om te vormen tot een anderhalf uur durende stortbui, voorspeld, maar nog steeds redelijk heftig. Het zorgt ervoor dat niemand buiten wil staan en een (soms) willekeurige tent in duikt. Het zijn juist wel die moment die een festival zo speciaal kunnen maken. Dat verrassingseffect is iets wat door veel mensen wordt gekoesterd. De verrassing zou zich kunnen uiten in Jeremy Loops in Phoenix, die zich met het looppedal regelmatig gelijk stelt aan de grote krachten der aarde. Samen met zijn maatje Motheo Moleko staat hij garant voor een feestje en een gevoel van tropisch formaat. Dat is wel gewild op dat moment. Ook Donnie, gestoord maar gewild op festivals, staat tijdens de hoosbui klaar om te shinen in The Warehouse. Toch meer in voor een mix van house en soul? Dan moet je bij het jongere broertje van Paul zijn, Fritz Kalkbrenner. Het podium waar hij staat, Stardust, is hosted door We Are Electric, en er moet gezegd worden dat de programmering van dat podium van een hoog niveau is. De combinatie van Fatboy Slim en Feed Me als afsluiters werkt onwijs goed. 

Fatboy Slim (Foto: DifferentEye.nl)
Fatboy Slim (Foto: DifferentEye.nl)

Er is alleen op het hoofdpodium nog genoeg te zien. Voor de liefhebbers is er Lil' Kleine Live te zien, maar als er tussendoor niet even naar Walk The Moon in Phoenix of Lucas & Steve in The Warehouse gelopen wordt, kan je net zo goed blijven staan voor The Wombats. In februari kwam het vierde album uit en daarop laten Matthew Murphy en consorten weten dat ze volwassen zijn geworden. Dat laten ze ook zien tijdens de show in de Apollo. Ze zetten een indiepopshow van formaat neer, waarbij natuurlijk wordt afgesloten met 'Tokyo', 'Greek Tragedy' en 'Let's Dance To Joy Division'. Nu is het hopen dat Bastille ook zin heeft in de eerste festivalshow van 2018.  

Bastille (Foto: Ben Houdijk)
Bastille (Foto: Ben Houdijk)

Het antwoord is een ja, maar niet direct. Alhoewel de nummers in hoog tempo worden opstapeld, is er soms wat moeite om ze aan te laten komen bij het publiek in de Apollo. Waar de band bij sommige festivals niet hoeft te eindigen met 'Pompeii', omdat er genoeg publieksparticipatie komt, is dat vanavond wel het geval. De mensen krijgen wel een cadeautje van Dan. Ze spelen 'World Gone Mad', een nummer dat ze nog nooit live hebben gespeeld. Voor de rest wordt er nog steeds van de kracht van Wild World uitgegaan. Bastille is opgewarmd voor de rest van de zomer en de mensen kunnen met een voldaan gevoel de Apollo verlaten. Een pure popheadliner heeft zijn werk gedaan.