FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 april 2018

'Apple stopt met Intel'

Apple stopt de samenwerking met chipgigant Intel. Het technologiebedrijf wil per 2020 de chips van Intel in zijn computers vervangen door eigen chips, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

De plannen voor de vervanging van Intel zouden zich nog in een vroeg stadium bevinden. Doel is om apparaten van Apple beter samen te laten werken. Het gebruik van verschillende technologie is daarvoor een obstakel. Apple maakt nu voor zijn iPhones, iPads en Apple Watch al gebruik van eigen chips. In Mac-computers zitten chips van Intel.

Intel behaalt ongeveer 5 procent van zijn jaarlijkse omzet door zijn samenwerking met Apple. De beslissing is nog niet definitief, maar het aandeel Intel kreeg maandag op de beurs al een flinke opdoffer.

'Apple stapt over van Intel naar eigen chips'
'Apple stapt over van Intel naar eigen chips' (Foto: BuzzT)

Man met 'rijkeluisziekte' vrijgekomen

Ethan Couch, die in de Amerikaanse staat Texas stomdronken vier mensen doodreed, is vrijgekomen. De rechtszaak van Couch kreeg internationale aandacht toen een psycholoog de tiener omschreef als een slachtoffer van 'affluenza': hij was zo rijk en verwend dat hij de gevolgen van zijn daden niet kon overzien.

Couch kreeg destijds alleen een voorwaardelijke celstraf voor de dodelijke aanrijding in 2013. Hij belandde alsnog achter de tralies nadat een video was opgedoken waarin de tiener alcohol leek te drinken; iets wat hem streng was verboden. Daarop doken Couch en zijn moeder onder in Mexico, waar ze na enige tijd in de boeien werden geslagen en uitgeleverd aan de VS.

De inmiddels twintigjarige man kreeg vervolgens een celstraf opgelegd van 720 dagen omdat hij de voorwaarden had geschonden van zijn vrijlating. Hij kwam maandag onder grote belangstelling weer op vrije voeten, berichten Amerikaanse media. Zijn vrijlating is wel aan voorwaarden gebonden: zo moet hij 's nachts thuisblijven en wordt hij gecontroleerd op middelenmisbruik.

Man met 'rijkeluisziekte' vrijgekomen
Man met 'rijkeluisziekte' vrijgekomen (Foto: ANP)

Zr. Ms. Holland naar Caribisch gebied vertrokken

Marineschip Zr.Ms. Holland vertrok op paasmaandag vanaf Den Helder naar het Caribisch Gebied. Het schip lost Zr.Ms. Van Speijk af als stationsschip en zet zich de komende maanden in voor counterdrugsoperaties, kustwachttaken en eventuele humanitaire hulpverlening.

Het patrouilleschip kampte recentelijk nog met een defecte watermistinstallatie. De onvolkomenheden kwamen in oktober 2017 aan het licht tijdens live-tests. Scheepsbouwer Damen, de Directie Maritieme Instandhouding en de eigen bemanning werkten de afgelopen maanden met man en macht aan het herstel. En met succes! Op 15 maart, sneller dan verwacht, werd Zr.Ms. Holland officieel weer zeewaardig bevonden.

Zr.Ms. Holland is tijdens haar rol als stationsschip in de het Caribisch Gebied uitgerust met 2 snelle FRISC-rubberboten, een maritieme NH-90 gevechtshelikopter en een scheepsboardingteam. In het Caribisch gebied ondersteunt het boardingteam van de Kustwacht het schip tijdens kustwachtoperaties en bij drugsbestrijdingsoperaties krijgt het patrouilleschip ondersteuning van een boardingteam van de Amerikaanse kustwacht.

Het schip lost het M-fregat Zr.Ms. van Speijk af. Dat marineschip keerde halverwege maart terug in de thuishaven van Den Helder, nadat de bemanning in het Caribisch Gebied twee keer een grote lading cocaïne wist te onderscheppen. De eerste buit betrof 550 kilo cocaïne op een go-fast. De tweede buit van 1.600 kilo cocaïne vond plaats op oudejaarsdag en was verstopt op een Tanzaniaans gevlagd koopvaardijschip. De bemanning redde ook 9 opvarenden van een Panamees schip uit de Caribische zee.

Update 13:40 uur
N.a.v. de vraag van DarkwingDuck over de vermindering van de vuurkracht in de regio heeft FOK! contact opgenomen met Defensie en hen die vraag voorgelegd.

Een woordvoerder gaf ons de volgende reactie: "Er is niet zozeer sprake van een verminderde vuurkracht in de regio. De Zr. Ms. van Speijk is ingezet voor taken die zij ook kan uitvoeren; het opereren in een lager geweldsspectrum. Het bestrijden van onderzeeboten en het afvuren van missiles tegen luchtdoelen is daarbij minder van belang, zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen." 

Ook voorzag de woordvoerder ons van wat aanvullende informatie: "De Marine heeft meerdere soorten schepen. Ieder type schip is toegerust om bepaalde taken uit het geweldsspectrum te kunnen uitvoeren. Soms overlappen deze taken elkaar, maar soms vullen ze elkaar ook aan.

Zo kan de Zr. Ms. van Speijk (een Multi Purpose Fregat) opereren in het ‘ hoogste geweldsspectrum’; missiles afvuren tegen lucht- of zeedreiging, of bijv. op onderzeeboten jagen en torpedo’s afvuren. Een Ocean Going Patrol Vessel (OPV) als de Zr.Ms. Holland kan dat niet, zij is meer ingericht om te opereren in het lager geweldsspectrum. Wel heeft een OPV een helikopter, een kanon en andere boordwapens.

Bij opereren in een lager geweldsspectrum kun je denken aan het uitvoeren van patrouilles, het uitvoeren van anti-drugs operaties, het ondersteuning bieden na bijvoorbeeld een natuurramp (zoals na de orkaan Irma vorig jaar op Dominica en Sint Maarten). Een patrouille in het Caribisch gebied, waarbij ook anti-drugs operaties worden uitgevoerd, is dus een operatie in het lager geweldsspectrum."

Update 04-04-2018 21:45:00
En de Zr. Ms. Holland is onderweg naar haar bestemming! 

Zr. Ms. Holland naar Caribisch gebied vertrokken (Foto: Ministerie van Defensie)
Zr. Ms. Holland naar Caribisch gebied vertrokken (Foto: Ministerie van Defensie)

Zr. Ms. Holland naar Caribisch gebied vertrokken (Foto: Ministerie van Defensie)
Zr. Ms. Holland naar Caribisch gebied vertrokken (Foto: Ministerie van Defensie)

Basketballers Den Bosch stunten in Groningen

De basketballers van de New Heroes Den Bosch hebben maandag in de Dutch Basketball League voor een forse verrassing gezorgd. Op bezoek bij het onaantastbaar geachte Donar in Groningen werd een knappe overwinning geboekt.

De regerend landskampioen, inmiddels ook al goed voor een plek in de halve finales van de Europe Cup, had in het eigen Martiniplaza het hele seizoen nog niet verloren. Daar bracht Den Bosch echter verandering in, onder meer door gelijk al veel feller aan de wedstrijd te beginnen.

Dat leverde een 28-32 voorsprong op bij rust, waarna Silvano Poropat zijn mannen het gat in het derde kwart definitief zag slaan: 43-60. Donar vocht nog wel, maar het lukte ze niet om het gat te dichten, met een 71-80 eindstand als resultaat.

In de competitie staat Den Bosch nu op veertig punten uit 25 wedstrijden. Donar heeft twee punten meer, maar wel een wedstrijd minder gespeeld. Ook Landstede uit Zwolle en ZZ Leiden zijn nog volop in de race om de top-2, wat recht geeft op een plek in de halve finales van de play-offs.

Bertens begint gravelseizoen met zege

Tennisster Kiki Bertens is het gravelseizoen begonnen met een zege. De Nederlandse (WTA-27) was tijdens de eerste ronde van het WTA-toernooi in Charleston veel te sterk voor nummer 81 Veronica Cepede Royg uit Paraguay.

Bertens schoot uit de startblokken en stond al snel 4-0 voor. De Nederlandse liet Cepede Ryog nog wel terugkomen tot 4-3, maar Door haar goede opslag haalde ze de eerste set makkelijk binnen. Het tweede bedrijf ging nog eenvoudiger. Daarin brak Bertens driemaal door de service van Cepede Ryog heen en won deze set met 6-1.

In de volgende ronde neemt Bertens het op tegen de winnares van het duel tussen de Servische Aleksandra Krunic en de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands. De Nederlandse wordt deze week overigens bijgestaan door Elise Tamaela, coach van Krunic. Raemon Sluiter ontbreekt vanwege privéomstandigheden.

Kickbokser Van Roosmalen verdedigt Glory-titel met verve

Kickbokser Robin van Roosmalen heeft in Los Angeles zijn Glory-wereldtitel in het vedergewicht (-65kg) met verve kunnen verdedigen. Tijdens Glory 52 maakte de Boschenaar gehakt van de Amerikaanse interimkampioen en uitdager Kevin VanNostrand.

Alleen in de eerste ronde wist VanNostrand nog prima partij te bieden, maar daarna nam Van Roosmalen het heft in handen. De Nederlander liet zijn opponent even uitrazen, en sloeg vooral in de vierde en vijfde ronde toe met een aantal harde klappen en combinaties.

De jury wees de 28-jarige Van Roosmalen unaniem als winnaar aan. "Ik heb compleet gedomineerd, ik geef mijzelf een negen voor dit gevecht", klonk het dan ook na afloop. Het was de zestiende Glory-zege voor de Brabander, die daarmee Rico Verhoeven evenaart.

Wat Van Roosmalen na het aflopen van zijn huidige contract gaat doen is nog niet bekend. Mogelijk gaat hij zich in de toekomst richten op de MMA, waar hij al twee keer in gevochten heeft. "Als ik in MMA hetzelfde zou bereiken als in het kickboksen, was ik multimiljonair geweest", zo noemde Van Roosmalen alvast één reden voor een eventuele overstap.

In het voorprogramma won oud-kampioen Simon Marcus in het middengewicht na een ruime minuut al van de Amerikaan Zack Wells: de Canadees raakte hem hard en het gevecht was klaar. Mike Lemaire uit de VS won van landgenoot Chris Camozzi, terwijl de Canadees Josh Jauncey in het lichtgewicht won de Bulgaar Stoyan Koprivlenski. De Nederlander Zakaria Zouggary was de Engelsman Bailey Sugden in het vedergewicht de baas.

Trump draait milieuregels autosector terug

De Amerikaanse president Donald Trump is van plan milieuregels voor de autosector die onder zijn voorganger Barack Obama zijn ingesteld deels terug te draaien. De aankondiging is een overwinning voor de auto- en oliebedrijven.

Het gaat om regels voor personenauto's en lichte pick-uptrucks die tussen 2022 en 2025 gebouwd worden. Obama wilde dat auto's zuiniger zouden worden en minder brandstof zouden slurpen. Daarmee moest de uitstoot van broeikasgassen worden teruggebracht.

Overheidsorganisatie Environmental Protection Agency (EPA), die sinds de komst van Trump, onder leiding van Scott Pruitt staat, heeft aangekondigd de regels aan te passen. "De beslissing van de EPA onder Obama was fout", zo liet Republikein Pruitt weten. De regelgeving zou politiek gekleurd zijn en gebaseerd op onjuiste aannames.

Trump draait milieuregels autosector terug
Trump draait milieuregels autosector terug (Foto: ANP)

De protagonisten van Dragon Quest Builders 2

Square-Enix heeft de eerste informatie en beelden van Dragon Quest Builders 2: God of Destruction Malroth and the Empty Island, zoals de game officieel heet, vrijgegeven. Dit betekent dat we een globaal idee hebben van de setting en weten we als wie we gaan spelen.

Het verhaal speelt zich af op Empty Island waar in principe niets aanwezig is. Als afstammeling van de Legendarische Bouwer van lang geleden is het aan jou om één en ander (lees: alles) op te bouwen. Dit doe je als Goku of Android 18 één van de twee onderstaande blonde figuren. Leuk detail is dat Malroth de eindbaas is van Dragon Quest 2, wat logisch is aangezien Dragon Quest Builders 2 een 'wat als-'verhaal is, net als deel één.

Dragon Quest Builders 2 is in ontwikkeling voor Nintendo Switch en PlayStation 4.

Dragon Quest Builders 2 Protagonisten

Dragon Quest Builders 2 Empty Island

60-jarig drankorgel mishandelt ambulancier

Ter hoogte van het Nollehoofd in Vlissingen is zondagavond rond 23.10 uur een 60-jarige vrouw aangehouden door de politie omdat zij een ambulancemedewerker, die haar nota bene aan het onderzoeken en aan het helpen was, had mishandeld.

De vrouw uit Vlissingen werd, even voordat de ambulance kwam, liggend op straat gevonden door een medewerker van het café waar zij was geweest. Omdat zij niet meer wist wat haar was overkomen en erg verward leek werd de ambulance gebeld. Toen de vrouw in de ambulance zat en onderzocht werd trapte zij een van de medewerkers tegen zijn benen en/of rug.

De hulpverlening werd meteen gestaakt omdat het volgens de politie uiteraard niet getolereerd wordt dat ambulancemedewerkers verbaal of fysiek aangevallen worden. Zij zijn bezig met het uitoefenen van hun taak en accepteren dus niet dat dergelijke incidenten gebeuren. De politie werd gewaarschuwd om te komen assisteren. Agenten hebben de vrouw aangehouden en overgebracht naar een politiecellencomplex. Daar heeft zij de nacht doorgebracht. De vrouw werd maandagochtend gehoord over het incident. 

Van de hulpverlener is een aangifte van mishandeling opgenomen. Ook zijn door de agenten getuigen van het gebeuren gehoord. Omdat uit allerlei zaken bleek dat de vrouw behoorlijk wat alcohol gedronken had moest zij een ademanalyse ondergaan. Hieruit bleek dat zij bijna vijf keer teveel alcohol had gedronken. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat eventueel alcoholgebruik meegenomen wordt in het onderzoek dat de politie gaat doen in dergelijke gevallen.

In veel geweldsincidenten waarbij alcohol in het spel is leidt dit tot strafverzwaring. Bovendien is er geweld gepleegd tegen een medewerker met een publieke taak. Ook hierover zijn met het Openbaar Ministerie afspraken gemaakt. De strafeis tegen verdachten die geweld gebruiken tegen werknemers met een publieke taak wordt verhoogd.

Nieuwe gameplay voor God of War

Sony heeft een nieuwe video vrijgegeven voor God of War, waarin we nieuwe gameplay te zien krijgen. We zien Kratos het onder andere opnemen tegen één van de trollen uit de game en een korte blik over de exploratie in de game.

Er zitten enkele kleine spoilers in de video (niets schokkends over het verhaal) dus bekijk de video op eigen risico. Mocht je alles willen vermijden van de game heb je geluk: God of War lanceert al over 18 korte dagen op 20 april, exclusief voor PlayStation 4.

Hockeyers Rotterdam geven Uhlenhorst MŁlheim pak slaag

Makkelijker dan verwacht plaatste Rotterdam zich maandagmiddag voor de KO4 van de Euro Hockey League (EHL) dankzij een 1-13 overwinning op het Duitse Uhlenhorst Mülheim. Grote man aan de zijde van Rotterdam was de jonge Tjep Hoedemakers, die met twee goals en één assist zijn ploeg richting de halve finaleronde in Bloemendaal wees.

Naast Hoedemakers was ook Seve van Ass regelmatig trefzeker. Hij maakte twee velddoelpunten en sleepte één strafcorner binnen. Jeroen Hertzberger maakte in het eerste kwart de eerste goal van Rotterdam (1-1), waarmee hij de thuisploeg terugbracht van een snelle achterstand, opgelopen uit een strafcorner. Daarna walste Rotterdam over de Duitsers heen.

In de halve finale, die op 26 mei wordt gespeeld, is Bloemendaal de tegenstander van Rotterdam. In de andere halve finale speelt Kampong tegen het Belgische Herakles, dat in de kwartfinale na shoot-outs won van Real Club de Polo.

Fortuna, N.E.C. en Jong Ajax maken geen fout in titelrace

De top drie heeft in de 33ste speelronde van de Jupiler League geen misstap begaan. Fortuna Sittard, N.E.C. en Jong Ajax wonnen hun wedstrijd.

Koploper Fortuna Sittard stond na acht minuten al met 2-0 voor tegen Helmond Sport door goals van Lars Hutten en Mica Pinto. Acht minuten na rust maakte clubtopscorer Lisandro Semedo de 3-0 en zijn veertiende doelpunt van het seizoen.

Ook N.E.C. wist met 3-0 te winnen. De Nijmegenaren waren thuis te sterk voor Telstar. Michael Heinloth en Wojciech Golla scoorde voor rust en vlak voor tijd maakte Ferdi Kadioglu de 3-0.

Jong Ajax had meer moeite met hun tegenstander, maar wist de wedstrijd toch winnend af te sluiten. Na half uur spelen kwam FC Dordrecht op 1-0 door een doelpunt van Robert Mutzers. Lang had Jong Ajax niet nodig om de achterstand goed te maken. Zeven minuten na de 1-0 maakte Che Nunnely de gelijkmaker en één minuut later kwam Jong Ajax op voorsprong via Mateo Cassierra. Drie minuten na rust kwam de thuisploeg weer op gelijke hoogte via Denis Mahmudov, maar Teun Bijleveld zorgde voor de winst van Ajax.

Jong PSV, nummer vier in de stand, won met 5-1 van FC Oss. Donyell Malen was bij de Eindhovenaren goed voor een hattrick, Sam Lammers en Cody Gakpo maakte de andere goals voor de thuisploeg. Richard van der Venne maakte de enige treffer voor de uitploeg. 

In de strijd om de vierde periodetitel verzuimde Go Ahead Eagles zich een goede uitgangspositie te verschaffen. De ploeg uit Deventer ging in de blessuretijd onderuit bij Jong FC Utrecht door een doelpunt van Tufan Ozbozkurt.

Jong PSV (niet speelgerechtigd in de play-offs) en Fortuna Sittard (al in bezit van een periodetitel) gaan aan kop in de vierde periode met twaalf punten uit vier duels. FC Volendam, Go Ahead Eagles en De Graafschap volgen op vijf punten.

Uitslagen 33ste speelronde Jupiler League
FC Dordrecht-Jong Ajax 2-3
MVV-FC Emmen 0-1
N.E.C.-Telstar 3-0
RKC Waalwijk-Almere City FC 0-4
FC Volendam-Jong AZ 4-1
Fortuna Sittard-Helmond Sport 3-0
SC Cambuur-FC Eindhoven 3-2
De Graafschap-FC Den Bosch 2-1
Jong FC Utrecht-Go Ahead Eagles 1-0
Jong PSV-FC Oss 5-1

GŁlen nu ook gezocht voor dood diplomaat

Een Turkse rechtbank heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen acht mensen, onder wie de geestelijke Fethullah Gülen. De autoriteiten hielden Gülen al verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep in 2016, maar brengen hem volgens staatspersbureau Anadolu nu ook in verband met de dood van de Russische ambassadeur Andrej Karlov.

Karlov overleed nadat hij in 2016 was neergeschoten in Ankara. Een politieman nam de diplomaat onder vuur toen hij een speech gaf tijdens de opening van een fototentoonstelling. De dader werd later zelf doodgeschoten. Volgens bronnen van Anadolu is de schutter tijdens het onderzoek in verband gebracht met Gülen, die in ballingschap leeft in de Verenigde Staten.

Gülen en zijn beweging zitten volgens de Turkse regering achter de couppoging van twee jaar geleden. De geestelijke ontkent dat. De VS hebben tot dusver geweigerd hem uit te leveren.

Gülen nu ook gezocht voor dood diplomaat
Gülen nu ook gezocht voor dood diplomaat (Foto: ANP)

Verste ster ooit ontdekt

Wetenschappers hebben de verste ster ooit ontdekt. Die staat op maar liefst 9 miljard lichtjaar afstand van de aarde. Tot nu toe waren er wel complete sterrenstelsels en supernova's (ontploffende sterren) gezien op zulke afstanden, maar geen individuele, normaal schijnende sterren.

Individuele sterren zijn vanaf een afstand van ongeveer 100 miljoen lichtjaar niet meer van elkaar te onderscheiden. Het licht is daarvoor niet fel genoeg. Dat het nu wel kan, komt door de hulp van sterrenstelsels die tussen de ster en de aarde staan. Zij werkten als een soort loep en 'vergrootten' de ster meer dan tweeduizend keer. Dat licht werd opgevangen door de Amerikaans-Europese ruimtetelescoop Hubble.

De ster heeft de wetenschappelijke naam MACS J1149 LS1 gekregen, maar de ontdekkers noemen hem liever Icarus. Het is een zogeheten blauwe superreus. Zulke sterren zijn veel groter, zwaarder en heter dan onze zon, en ze kunnen een miljoen keer zo fel schijnen. De ontdekking staat in het wetenschapsblad Nature Astronomy.

Verste ster ooit ontdekt
Verste ster ooit ontdekt (Foto: ANP)

Bayern blij met RodrŪguez: "Een hele goede transfer"

Karl-Heinz Rummenigge is blij dat Bayern München de beschikking heeft over James Rodríguez. De voorzitter bevestigt de nieuwste geruchten echter niet.

Het Spaanse Marca meldde maandagochtend dat Bayern München gebruikmaakt van de optie in het contract van James Rodríguez om de Colombiaan voor circa 42 miljoen euro te kopen van Real Madrid. De 26-jarige Rodríguez wordt dit seizoen nog van de Madrilenen gehuurd. Rummenigge wilde er niets over kwijt.

"James heeft zich uitstekend ontwikkeld, vooral sinds de komst van Jupp Heynckes. Het was een hele mooie transfer en daar moet ik Carlo Ancelotti nogmaals mijn complimenten voor geven", zei de voorzitter alleen toen de Bayern-selectie maandag naar Spanje. Daar spelen de Duitsers dinsdag in de kwartfinales van de Champions League tegen Sevilla.

"Er zijn duidelijke voorwaarden aan zijn contract verbonden en we hebben geen haast", aldus Rummenigge. Bayern kan komend weekend al kampioen van de Bundesliga worden. Bij een overwinning op FC Augsburg (uit) is de 28ste titel uit de clubhistorie een feit.

Winnie Mandela (81) overleden

De Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactiviste Winnie Mandela is maandag op 81-jarige leeftijd overleden. Dit meldde haar persoonlijk assistent Zodwa Zwane.

Nomzamo Winifred Zanyiwe Madikizela, beter bekend als Winnie Mandela, was de ex-vrouw van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela. Ze was al langere tijd ziek en was sinds het begin van het jaar meerdere keren in het ziekenhuis opgenomen. Zwane gaf geen verdere details, maar zei dat later een verklaring zou worden vrijgegeven.

Zij ontmoette (de gescheiden) Nelson Mandela in 1956 in Johannesburg, toen hij al een bekende figuur in de politiek was. Zij trouwden in 1958 en nauwelijks twee jaar later ging Nelson voor het eerst naar de gevangenis. Ook Winnie is in de jaren zestig en zeventig diverse malen gevangengezet. In 1996 scheidde het paar en ze ging zich Winnie Madikizela-Mandela noemen. Ze werd onderminister in het eerste post-apartheidskabinet (1994), maar moest na elf maanden vertrekken na beschuldigingen van corruptie.

Winnie begon haar politieke carrière nadat haar man, ANC-leider Nelson Mandela, in 1964 tot levenslang veroordeeld was wegens een samenzwering om de regering af te zetten. In haar campagne voor een niet-racistisch, democratisch Zuid-Afrika overtrad zij constant de orders van de regering, die haar bewegingsvrijheid beperkte en haar monddood probeerde te maken.

De afgelopen jaren kampte ze met gezondheidsproblemen.

Activiste Winnie Mandela (81) overleden
Activiste Winnie Mandela (81) overleden (Foto: ANP)

Alaphilippe klopt Roglic in eerste rit Ronde van het Baskenland

Julian Alaphilippe heeft de openingsrit van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Fransman van Quick-Step Floors was in de sprint net te sterk voor Primoz Roglic van LottoNL-Jumbo, nadat zij op de slotklim waren weggereden uit het peloton.

Vier kilometer na de start ontstond er al een kopgroep van vier renners: Ibai Salas, Jonathan Lastra, Aitor Gonzalez en Amanuel Gebreigzabhier. Het viertal kreeg een maximale voorsprong van vier minuten van het peloton.

Op de Jaizkibel, de eerste klim van de dag kwam Lastra als eerste boven. De voorsprong daalde snel en aan de voet van de tweede klim, de Maddiola, was het verschil nog maar een halve minuut. Thomas de Gendt (Lotto Soudal) maakte de sprong naar voren en kwam ook als eerste boven op de tweede klim van de dag. Ook Dario Cataldo (Astana) had de aansluiting gevonden bij de kopgroep.

Het verschil in aanloop naar de derde klim liep weer op, doordat het peloton de kopgroep wat meer ruimte gaf. Lastra was op de Garate Gaina weer de beste en behaalde zijn doel door leider te worden in het bergklassement. Daarna verdween de voorsprong van de kopgroep snel doordat Team Sky en Movistar het tempo omhoog gooide in het peloton en bij het ingaan van de laatste 25 kilometer werden ze gegrepen.

Op de voorlaatste klim bleef het peloton gesloten en pakte Michal Kwiatkowski de punten, zonder daar een inspanning te leveren. Op de slotklim, de Elkano Gaina, werd Roglic vooraan afgezet door zijn ploeggenoten van LottoNL-Jumbo en nam al snel de kop. De Sloveen had een stevig tempo te pakken en alleen Alaphilippe en Nairo Quintana.

In het slot van de klim, met stukken van 20 procent moest Quintana lossen bij het tweetal. Alaphilippe en Roglic bleven in de afdaling goed samenwerken en bleef de groep achtervolgers met 23 seconden voor. In de laatste kilometer nam de Fransman niet meer over bij de Sloveen, waarna Alaphilippe de sprint op 200 meter van de streep aanging. Roglic kwam in de laatste meters nog dichtbij, maar Alaphilippe zijn tweede zege van het seizoen.

Van Gerwen laat Norris kansloos in achtste finales German Darts Grand Prix

Michael van Gerwen staat in de kwartfinales van de German Darts Grand Prix, het tweede toernooi van de Euro Tour. De Nederlander won eenvoudig van Alan Norris. Het werd 6-1. Zaterdagavond kende Van Gerwen nog de nodige moeite met Steve Lennon (6-5). 

Met een elfdarter en een twaalfdarter maakte Van Gerwen al vroeg in de partij het verschil met de Engelsman. Het werd 5-1. Norris kreeg vanaf 61 nog de kans om in de wedstrijd te blijven, maar miste een mogelijkheid op dubbel vijf. Van Gerwen wierp 92 in drie pijlen uit en besloot het duel met een gemiddelde van ruim 105.

De 28-jarige Brabander neemt het maandagavond in de kwartfinale op tegen Keegan Brown. De voormalig jeugdwereldkampioen boog een 3-5 achterstand tegen Darren Webster om in een 6-5 overwinning. Ook de halve finales en finale worden vanavond nog gespeeld. 

Van Gerwen was de enige Nederlander bij de laatste zestien. Yordi Meeuwisse en Danny Noppert wisten nog de tweede ronde te halen. Jelle Klaasen had een bye voor de eerste ronde en verloor vervolgens van Darren Webster (6-2). Jermaine Wattinema en Jan Dekker verloren hun eerste wedstrijd. 

Maandag 2 april - achtste finales German Darts Grand Prix
Michael Smith (91.08) 1-6 (97.80) James Wade
Mensur Suljovic (100.88) 2-6 (102.25) Max Hopp
Joe Cullen (92.97) 6-0 (84.52) Steve West
Peter Wright (103.62) 6-0 (87.89) Alan Tabern
Rob Cross (90.26) 6-5 (85.74) Luke Humphries
Daryl Gurney (102.33) 6-4 (101.02) Ian White
Keegan Brown (89.77) 6-5 (86.26) Darren Webster
Michael van Gerwen (105.38) 6-1 (88.52) Alan Norris

Kwartfinales
James Wade v Max Hopp
Joe Cullen v Peter Wright
Rob Cross v Daryl Gurney
Keegan Brown v Michael van Gerwen

'Londen en Washington overtreden alle regels'

De Russische minister Sergej Lavrov verwijt Londen en Washington alle fatsoensnormen te schenden. "Groot-Brittannië en de VS, en alle landen die hen blindelings volgen, hebben elk fatsoen verloren" in de kwestie Skripal. Ze bedienen zich volgens Lavrov van grove leugens en manipulatie.

Zelfs in de Koude Oorlog waren er nog ongeschreven fatsoensregels, waar iedereen zich aan hield, maar Londen en Washington deinzen nu nergens meer voor terug, klaagde Lavrov. Volgens hem heeft de in politieke problemen verkerende Britse regering wel belang bij de rare gifmoordaanslag in het Engelse Salisbury, en Rusland helemaal niet.

De Russische ex-geheim agent Sergej Skripal is begin maart met een merkwaardige stof in zijn woonplaats Salisbury vergiftigd. Het Kremlin heeft er volgens Lavrov geen belang bij hem dat nu aan te doen, met een vreemd soort zenuwgas uit de tijd van de Sovjet-Unie. De Britse regering hamert er al bijna een maand op dat het zeer waarschijnlijk is dat het Kremlin achter de aanslag zit. Bewijzen zijn niet overlegd.

'Londen en Washington overtreden alle regels'
'Londen en Washington overtreden alle regels' (Foto: ANP)

Hockeyers Bloemendaal na ruime zege naar halve finales Euro Hockey League

Door een comfortabele 8-0 overwinning op het Franse Saint Germain hebben de hockeyers van Bloemendaal aan de verwachtingen voldaan en zich geplaatst voor de KO4 van de Euro Hockey League (EHL), de finaleronde die op 26 en 27 mei plaatsvindt op het eigen Kopje.

In de rommelige openingsfase kwam Bloemendaal dankzij twee uitstekende reddingen van keeper Jaap Stockmann niet op een verrassende en onnodige achterstand. Die periode, waarin de Fransen op zoek waren naar de openingstreffer, duurde slechts een paar minuten. Daarna speelde Bloemendaal zich relatief eenvoudig naar een zakelijke overwinning.

Man van de wedstrijd was opnieuw Roel Bovendeert, die twee goede goals maakte. Met zijn vijf goals van dit weekend had Bovendeert een belangrijk aandeel in de kwalificatie van Bloemendaal voor de KO4, waarin de tegenstander voortkomt uit het duel tussen Rotterdam en Uhlenhorst Mülheim. Die wedstrijd is maandag om 16.00 uur begonnen.

'19 Florian Fuchs 2-0
'24 Roel Bovendeert 4-0
'45 Jamie Dwyer 6-0
'50 Roel Bovendeert 8-0

Zwaargewichten sluiten EK gewichtheffen af, GeorgiŽ bovenaan medaillespiegel

In het Roemeense Boekarest is het Europees kampioenschap gewichtheffen afgesloten door de superzwaargewichten: de vrouwen boven 90 kilogram en de mannen boven 105 kilogram. Na in totaal zestien gewichtsklassen eindigde Georgië bovenaan de medaillespiegel.

Het was nogal een gedoe om het toernooi überhaupt van start te laten gaan. Turkije kreeg het EK toegewezen, maar werd net als acht andere landen geschorst en mocht het toernooi niet meer organiseren. Albanië nam het over, maar nadat topper Romela Begaj enkele maanden geleden op het WK betrapt werd op doping hield de volledige gewichthefbond van Albanië het voor gezien. Zo was er weer geen organisator, maar Roemenië stapte naar voren en kreeg het groene licht om het toernooi in Boekarest te houden.

Maar liefst zeven van de beste Europese landen mochten vanwege meervoudige dopingovertredingen niet meedoen, dus het werd bij tijd en wijlen een beetje een gezapig toernooi. Toch waren er ook mooie ontknopingen, zoals bij de mannen tot 56kg: Josué Brachi uit Spanje was de Italiaanse uittredend kampioen Mirco Scarantino met één kilogram de baas. Bij de mannen tot 77kg ging het goud naar de Duitser Nico Müller, die Razvan Martin tot verdriet van het Roemeense publiek met drie kilogram klopte: 346 tegen 343.

De grote Georgiër Lasha Talakhadze was de torenhoge favoriet in de klasse boven 105kg en maakte dat uiteraard waar. De olympisch kampioen probeerde op het eerste onderdeel, het trekken, met 221kg zijn wereldrecord met één kilo te verbeteren, maar dat lukte niet. Met een totaal van 457kg was hij wel een klasse apart: Jiri Orsag uit Tsjechië en Peter Nagy uit Hongarije pakten zilver en brons met 417 en 416 kilo. Een andere topfavoriet, Daniel Godelli, haalde het niet: de Albanees kwam bij de mannen tot 77kg tot geen enkele geldige poging.

Talakadze was, zoals te verwachten, de meest overtuigende kampioen van allemaal (Bron: YouTube)

Elena Andries uit Roemenië won bij de vrouwen tot 48kg alle drie gouden medailles, net als de Poolse Joanna Lochowska in de klasse tot 53kg. Rebekka Koha uit Letland deed bij de dames tot 58kg hetzelfde en Loredana Toma (-63kg) was al net zo dominant. Bij de superzwaargewichten werd het zowaar spannend: de Poolse Aleksandra Mierzejewska - een kleine 142kg schoon aan de haak - tilde met 237kg in totaal één kilo meer dan de Hongaarse Krisztina Magát. 

Na zestien gewichtsklassen en dus 48 gouden medailles - trekken, stoten en totaal - eindigde Georgië bovenaan met tien keer goud. Roemenië hield er negen in eigen huis, Polen (7) en Spanje (5) deden het ook zeer verdienstelijk. De Belgische Anna Van Bellinghen pakte in de klasse tot 90kg knap zilver in het trekken en plaatste onze zuiderburen zo ook op de medaillespiegel. Nederland was in Boekarest niet vertegenwoordigd.

De dopingtests zijn overigens nog in volle gang, dus wanneer de daadwerkelijke uitslagen bekend zijn is nog een kwestie van afwachten.

Eerste zege Nederlandse curlers op WK

De Nederlandse curlers hebben op het wereldkampioenschap in Las Vegas de eerste zege van het toernooi te pakken. Na de nederlaag tegen Zuid-Korea wonnen skip Jaap van Dorp en zijn mannen van de Verenigde Staten, het land dat in februari nog olympisch goud pakte.

Dat goud werd in Pyeongchang overigens gewonnen door het team van John Shuster, niet aanwezig in Las Vegas. Namens de VS komt het team van de Granite Curling Club uit Seattle in actie, aangevoerd door skip Rich Ruohonen.

Van Dorp en co pakten in het eerste end al gelijk twee punten, hoewel de VS de stand in het tweede end gelijk kon trekken. Halverwege stonden de Amerikanen met 4-3 voor, maar in de laatste drie ends scoorde Nederland telkens één punt. Een forse misser van Ruohonen deed de thuisploeg de das om en Nederland won met 6-4.

De Nederlanders namen het vervolgens ook nog op tegen Zweden, een bijzonder lastige opgave. De Zweden zijn namelijk met hun topteam afgereisd: dat van Niklas Edin, in Pyeongchang goed voor olympisch zilver en in 2013 en 2015 wereldkampioen. Voor Nederland was dat net iets teveel van het goede, hoewel Van Dorp's team met 2-5 toch met het hoofd omhoog de hal mocht verlaten.

IsraŽl ziet af van uitzetting Afrikanen

Israël ziet op de valreep af van de geplande uitzetting van meer dan 20.000 asielzoekers uit Afrika. De regering wilde ze op korte termijn met wat geld naar Rwanda en Oeganda vliegen. Maar daar ziet de regering van premier Netanyahu van af, berichtte de krant Haaretz maandag.

De uitzetting terug naar Afrika gaat niet door, omdat in overleg met de vluchtelingenorganisatie van de VN zeker 16.000 Afrikanen die in Israël zijn gestrand verder kunnen naar westerse landen. Het is niet bekend wat voor regeling er met welke landen is getroffen.

Een week geleden betoogden duizenden mensen in Tel Aviv tegen het uitzettingsplan. Ze stelden dat een land dat vooral door vervolgden is opgebouwd, de vluchtelingen niet mag terugsturen. De meeste Afrikanen in Israël komen uit Eritrea, Sudan en Zuid-Sudan.

Israël ziet af van uitzetting Afrikanen
Israël ziet af van uitzetting Afrikanen (Foto: ANP)

Golfer Poulter wint na jaren weer

Golfer Ian Poulter heeft na jaren weer eens een toernooizege te pakken. De 42-jarige Engelsman was de beste tijdens de Houston Open, zijn derde zege op de PGA Tour. De laatste toernooizege kwam in 2012, toen Poulter de HSBC Champions won.

Op de slotdag vocht Poulter een duel uit met de bijna twintig jaar jongere Amerikaan Beau Hossler. Na ronden van 67 slagen, vijf onder par, kwamen beiden uiteindelijk uit op -19 over vier ronden en dus moest een play-off gespeeld worden. Daarin was Poulter op de eerste hole de beste.

Met zijn zege verdiende Poulter het allerlaatste toegangsbewijs voor The Masters van deze week.

Achtste zege op rij Zwolse basketballers in DBL

De basketballers van Landstede Zwolle zijn in de Dutch Basketball League bijzonder lekker bezig. De Zwollenaren wonnen in eigen huis van Aris Leeuwarden en dat was al de achtste opeenvolgende overwinning. 

Leeuwarden is volop aan het vechten om zich überhaupt voor de play-offs te plaatsen, terwijl Zwolle nog in de strijd is voor een plek in de top-2, wat recht zou geven op directe plaatsing voor de halve finales van de play-offs. 

Al in het eerste kwart werd duidelijk dat de Friezen het bijzonder moeilijk gingen krijgen en dat bleek: bij rust stond het 45-29 voor Zwolle, dat de wedstrijd in de tweede helft keurig uitspeelde en zo een 88-66 overwinning in de boeken liet zetten.

MLB: Nieuwe ster Ohtani volgt Babe Ruth na 99 jaar op

Honkballer Shohei Ohtani heeft zondag een fraai staaltje geschiedenis geschreven. De 23-jarige Japanner was een van de meest veelbesproken nieuwe spelers in de MLB en maakte dat in zijn eerste week gelijk waar.

Ohtani kwam in het offseason over van de Hokkaido Nippon-Ham Fighters naar de Los Angeles Angels, en begon afgelopen week tijdens Opening Day als slagman. Binnen tien dagen, zondag om precies te zijn, stond Ohtani als werper in de uitwedstrijd tegen de Oakland Athletics op de heuvel en die combinatie was al heel lang niet voorkomen: niemand minder dan de legendarische Babe Ruth deed dat in 1919 voor het laatst.

Ohtani, nu al een cultheld in de MLB, maakte zijn belofte gelijk deels waar. Matt Chapman sloeg in de tweede inning een homerun en sloeg zo ook nog eens twee van zijn Oakland-teamgenoten binnen. Verder deed Ohtani het echter uitstekend, met een reeks snoeiharde fastballs en in totaal zes strikeouts. Na zes innings was het klaar voor de Japanner, waarna de bullpen van de Angels het keurig uitgooide: 4-7.

De Nederlander Andrelton Simmons kwam vier keer aan slag, wat drie honkslagen en twee binnengeslagen runs opleverde.

Uitslagen MLB zondag
Baltimore Orioles - Minnesota Twins 0-7
Toronto Blue Jays - New York Yankees 7-4
Detroit Tigers - Pittsburgh Pirates 0-1
Miami Marlins - Chicago Cubs 6-0
New York Mets - St.Louis Cardinals 1-5
Tampa Bay Rays - Boston Red Sox 1-2
Texas Rangers - Houston Astros 2-8
Oakland Athletics - Los Angeles Angels 4-7
Cincinnati Reds - Washington Nationals 5-6
Seattle Mariners - Cleveland Indians 5-4
Detroit Tigers - Pittsburgh Pirates 6-8
Los Angeles Dodgers - San Francisco Giants 9-0

Ohtani's MLB-debuut als pitcher (Bron: YouTube)

Zuckerberg: paar jaar nodig voor oplossen problemen

Topman Mark Zuckerberg van Facebook denkt het een paar jaar zal duren om de problemen met privacy rond het sociale netwerk op te lossen. Dat zei hij in een interview met nieuwssite Vox.

"Ik denk dat we ons uit dit gat kunnen graven, maar dat zal wel een paar jaar duren. Ik zou graag willen dat we deze zaken in drie of zes maanden kunnen oplossen, maar ik denk dat de realiteit is dat dit gewoon langere tijd nodig heeft", aldus Zuckerberg. Facebook is in grote verlegenheid gebracht door het misbruik van informatie van tientallen miljoenen gebruikers. Op de beurs kreeg het bedrijf daardoor rake klappen.

Inmiddels heeft Facebook al stappen aangekondigd om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo heeft Facebook de privacy-instellingen op zijn platformen beter zichtbaar gemaakt. Ook is het gebruikers eenvoudiger gemaakt om gegevens te wissen.

Het volledige interview op Vox vind je hier.

Zuckerberg: paar jaar nodig voor problemen
Zuckerberg: paar jaar nodig voor oplossen problemen (Foto: ANP)

Bron: Vox

De Ligt over geruchten: "Eigenlijk best grappig"

Matthijs de Ligt is terug uit Barcelona, waar hij van een paar vrije dagen genoot. De verdediger van Ajax kan weinig met de nieuwe transfergeruchten.

De Ligt werd al eerder aan Barcelona gelinkt en dat was niet anders toen Patrick Kluivert vanuit de Catalaanse stad een foto op Instagram plaatste waar de Ajacied ook op stond. "Hoe het in Barcelona was? Lekker weer, ik heb genoten", reageert het talent in De Telegraaf.

Met de geruchten rondom zijn persoon kan De Ligt niets. "Jullie trouwens ook niet, want wat moet je er nou mee? Voor de roddelpers is het leuk, die hebben weer een primeurtje. Mij maakt het allemaal niet uit, ik vind het prima als jullie erover schrijven. Het enige wat moeilijk is, is dat ik blijkbaar niet op vakantie kan zonder dat ik geruchten aanwakker."

"Als ik naar Londen was gegaan, waren er nu andere clubs voor mij… Ik laat me er zelf niet door gek maken", aldus de 18-jarige speler. "Ik vind het eigenlijk wel grappig dat iedereen het zo ziet. Wanneer ik beslis of ik volgend jaar nog bij Ajax speel? Geen idee, ik ben nu nog volop in de titelstrijd. Daar focus ik mij nu volledig op, dat is het belangrijkste."

Conte vreest niet voor zijn baan bij Chelsea

Chelsea lijkt naast een plek in de top vier van de Premier League te grijpen, waardoor de druk op manager Antonio Conte toeneemt.

De Italiaan krijgt dan ook steeds vaker vragen over zijn toekomst op Stamford Bridge. "ik maak me geen zorgen over mijn baan. Ik heb mijn mening, maar ik word er een beetje moe van om die telkens te herhalen", zei Conte zondag op de persconferentie na de thuisnederlaag tegen concurrent Tottenham Hotspur.

Chelsea kwam in eigen huis nog wel op voorsprong, maar door een rake knal van Christian Eriksen en twee goals na rust van Dele Alli wonnen de Spurs met 1-3. Tottenham, de nummer vier, heeft nu al acht punten voorsprong op nummer vijf Chelsea. "Als we op deze plek staan, verdienen we dat", aldus Conte.

Met nog zeven speelronden te gaan dreigt Chelsea plaatsing voor de Champions League dus mis te lopen. "Hoe belangrijk ze het vinden om de top vier te halen, dat moet je aan de clubleiding vragen. Ik werk 24 uur per dag voor Chelsea en de spelers zijn heel betrokken. Het enige dat eraan mankeert, is dat we vijfde staan. Daar moeten we ons een beetje zorgen over maken."

Benevelde bestuurder wandelt door na ťťnzijdig ongeluk.

Afgelopen nacht kreeg de politie in Kruiningen vanuit de Burgemeester Elenbaasstraat rond 01.00 de melding dat er een auto ergens overheen was gereden en dat de bestuurder hiervan de kuierlatten had genomen.

De agenten troffen de gehavende auto half op de weg en half in een parkeervak aan. Een getuige wist te vertellen dat de bestuurder was aangesproken door omstanders maar alsnog de benenwagen nam. Volgens andere getuigen bleek de man teveel aan Bacchus te hebben geofferd.

Omdat de eigenaar van de auto een inwoner is van Hansweert reden de ridders in de orde van de blauwe pet in de richting van de woonplaats van de bestuurder. Onderweg kwamen zij een man tegen die aan het signalement voldeed die getuigen hebben doorgegeven. Eenmaal aangesproken gaf de benevelde bestuurder toe dat hij de auto had achtergelaten nadat hij er een 'ongelukje' mee had gehad. Ook gaf hij toe dat hij misschien wel over een middengeleider was gereden met een klapband tot resultaat.

Oom agent trok daarop direct zijn ademtester zodat de man zijn kegel aan een onderzoek kon laten onderwerpen. De kannenkijker bleek inderdaad beschonken want hij scoorde een 'F'. Het teute heerschap werd aangehouden en mocht op het bureau nog eens een ademanalyse ondergaan. Uit deze analyse bleek dat hij ruim drie keer teveel had gedronken. Met een dagvaarding op zak mocht de 43-jarige man zijn tocht naar huis vanuit het politiebureau te voet voortzetten.

Binnenkort mag hij zich voor de rechter verantwoorden.

Benevelde bestuurder wandeld door na éénzijdig ongeluk. (Foto: ANP)
Benevelde bestuurder wandeld door na éénzijdig ongeluk. (Foto: ANP)

Pardew na vier maanden alweer ontslagen bij WBA

Alan Pardew is na vier maanden alweer weg als manager van West Bromwich Albion. De nummer laatst in de Premier League heeft hem ontslagen.

Pardew tekende eind november een contract voor voor tweeënhalf jaar en was de opvolger van Tony Pulis, die tien wedstrijden op rij niet had gewonnen met de ploeg.

Na het aantreden van de 56-jarige Pardew, West Bromwich Albion stond toen zestiende, ging het alleen maar slechter. WBA verloor de laatste acht duels en heeft zeven punten achterstand op de nummer voorlaatst, Stoke City, met nog zes wedstrijden te spelen.

Pardew was in het verleden coach van van Reading, West Ham United, Charlton Athletic, Southampton, Newcastle United en Crystal Palace. Bij die laatste ploeg werd hij eind 2016 ontslagen.

Win Far Cry 5 goodies, inclusief headset

In Far Cry 5 neemt de speler het op tegen een krankzinnige sekte genaamd Eden's Gate in Hope County, Montana. Om weerstand te kunnen bieden tegen de grote groepering engnekken kan de speler locals recruteren in de vorm van het welbekende 'guns for hire', en lokale fauna zoals poema's en beren in de vorm van 'fangs for hire'. De co-opmodus heet 'Friends For Hire' en daarmee kun je samen online Hope County een stukje veiliger maken. Far Cry 5 is ondertussen uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Ubisoft heeft voor een van jullie een Far Cry 5-goodiepakket met Thrustmaster-headset samengesteld.

Het goodiepakket bevat:

  • Cheeseburger bottle opener
  • Vier Far Cry 5 onderzetters
  • Hope County Montana pet
  • Hope County Montana backpack
  • Book of Joseph
  • Joseph Seed bril
  • Far Cry 5 muismat
  • Joseph Seed T-shirt (maat M of L)
  • Thrustmaster Y-300CPX headset van Far Cry 5

Wat moet je doen om kans te maken op dit pakket? We weten al dat de je trouwe viervoeter Boomer heet, maar hoe heet de vrij te spelen beer eigenlijk? Geef je antwoord op de volgende pagina. De prijsvraag loopt tot dinsdag 3 april zodat we Ubisoft meteen na de paasdagen kunnen aangeven naar wie het pakket mag gaan. De winnaar krijgt ook persoonlijk bericht.

Far Cry 5 - Goodie Pakket (Foto: Ubisoft)

Inspreken Buurman & Buurman puur improvisatie

Het inspreken van nieuwe afleveringen van Buurman & Buurman is pure improvisatie. Dit vertellen Kees Prins en Siem van Leeuwen, die al 32 jaar de stemmen inspreken van Pat en Mat, zoals de klussers in hun thuisland Tsjechië heten.

Voor de bioscooprelease 'Buurman & Buurman hebben een nieuw huis', die bestaat uit zeven nieuwe afleveringen van de poppen-animatieserie, trokken de stemacteurs een paar dagen uit. "We spreken drie of vier filmpjes per dag in", vertelt Kees Prins over de werkwijze. "Anders krijgen we de slappe lach en worden we te melig."

De stemacteurs beschikken bij het inspreken van de filmpjes niet over voorgekookte teksten, want die bestaan niet. Nederland is namelijk het enige land waar de twee klussende personages een stem hebben. "De Tsjechische makers zijn er heel blij mee, want de serie is immens populair in Nederland", zegt Prins, die de stem van Pat met de gele trui voor zijn rekening neemt.

Terugspoelen
"We bekijken het filmpje eenmaal en bij de tweede keer zetten we de microfoons open en gaan we het al improviserend inspreken. Net zolang het goed gaat. Bij een foutje spoelen we het even terug en pakken we de draad weer op. Nu alles digitaal gaat, is dat veel gemakkelijker dan vroeger toen we met geluidsbanden werkten."

Eigenlijk is de dialoog overbodig, erkent Siem, omdat het origineel in het buitenland ook zonder stem is. "Als de buurman een idee krijgt, steekt hij immers al zijn vinger in de lucht. Het enige wat wij doen is benoemen wat de buurmannen aan het doen zijn", zegt Van Leeuwen, die zijn stem leent aan de buurman met de rode trui en de muts.

Timing
Kees Prins is zelf eens in Tsjechië geweest in de studio van Buurman & Buurman. "Het was een garagebox op een industrieterrein van Praag, met een keukentafel en één camera. Je kon er je kont niet keren tussen de lampen. Daar maakten ze elke drie maanden een filmpje van zes minuten."

Het inspreken van Buurman & Buurman is voor de stemacteurs minder vermoeiend dan normale animatiefilms waarbij de stem synchroon moet lopen met het bewegen van de mondjes van de animatiefiguren. "Buurman & Buurman hebben wel een mond, maar die beweegt niet. Dat geeft ons veel vrijheid, omdat we niet vastzitten aan de timing wanneer er iets gezegd moet worden."

'Buurman & Buurman hebben een nieuw huis' is de tweede film rond de doe-het-zelfvrienden. De eerste film van twee jaar geleden was voor de filmdistributeur een onverwachts succes, met 100.000 bioscoopbezoekers in korte tijd. De film komt op 26 april uit in de bioscopen, maar zal vanaf begin april al in voorpremières te zien zijn.

Inspreken Buurman & Buurman puur improvisatie
Inspreken Buurman & Buurman puur improvisatie (Foto: BuzzE)

Paasvuren zorgen voor overlast door fijnstof

In Overijssel en de Achterhoek zijn de fijnstofconcentraties vanochtend verhoogd vanwege de paasvuren die zondagavond zijn aangestoken. Door de zuidoostelijke wind kan het fijnstof zich naar het noordwesten verplaatsen.

Ook vanavond worden nog enkele paasvuren aangestoken op diverse locaties in het oosten van het land. Of dit op grote schaal tot verhoogde fijnstofconcentraties leidt is onzeker. Het rustige weer zonder veel wind verhindert snelle verduninng van de luchtverontreiniging; de verwachte motregen kan wel tot enige vermindering van de fijnstofconcentraties in de lucht leiden.

Het RIVM adviseert in het algemeen aan iedereen om het inademen van rook te vermijden. Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en COPD en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid.

Vooral mensen met longaandoeningen, zoals astma en COPD, en (oudere) mensen met hart- en vaatziekten kunnen last ondervinden. Zij kunnen klachten voorkomen of verminderen door zich niet overmatig in te spannen. In sommige gevallen kan medicatie – in overleg met een arts – worden aangepast.

Luchtkwaliteitverwachting
De verwachte luchtverontreiniging door paasvuren is niet zichtbaar in de luchtkwaliteitverwachting op luchtmeetnet.nl. Dit komt omdat de locaties van paasvuren en de grootte ervan niet precies bekend zijn en dus niet meegenomen kunnen worden in het model waarmee deze verwachtingen worden berekend.

BMX'ster Smulders opnieuw succesvol bij wereldbekerwedstrijd

Na zaterdag heeft Laura Smulders ook de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. De 24-jarige BMX'ster was in Saint-Quentin-en-Yvelines in de finale te sterk voor de voor de Australische Saya Sakakibara en de Belgische Elke Vanhoof.

Ook Judy Baauw wist bij de vrouwen in Frankrijk ook de finale te behalen. De 23-jarige Nederlandse werd daarin zesde, net zoals in de eerste race.

Bij de mannen eindigde Niek Kimmann als derde in de finale. Zaterdag pakte de Nederlander nog de zege in Saint-Quentin-en-Yvelines. Joris Daudet pakte de zege, waar hij zaterdag nog als derde eindigde. Romain Mahieu werd net als een dag ervoor tweede. 

Kimmann en Daudet staan gedeeld aan de leiding in het algemeen klassement van de wereldbeker met 265 punten. Mahieu staat op de derde plaats met een achterstand van vijf punten.

De volgende twee wereldbekerwedstrijden BMX Supercross worden op 5 en 6 mei op Papendal afgewerkt.

2 zwaargewonden bij schietpartij Amsterdam

Bij een schietpartij aan de Van Ostadestraat in de Pijp in Amsterdam zijn afgelopen nacht twee zwaargewonden gevallen. Dat meldt de politie op Twitter. Volgens AT5 zijn er zeker 8 kogels afgevuurd op de slachtoffers die in café Zuid zaten.

Hierna zou de auto, een Audi, op hoge snelheid zijn weggereden richting de Dusartstraat. De politie heeft de plaats delict afgezet en is een sporenonderzoek gestart. De twee slachtoffers zijn zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. 

Update 09:45 uur
De politie laat weten dat de situatie van de twee slachtoffers stabiel is. Een van hen moest geopereerd worden. Volgens de verklaring is er vooralsnog geen link te leggen met andere incidenten. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruikte vuurwapen geen automatisch wapen betrof. 

Chinees ruimtestation vergaan in dampkring

Het Chinese ruimtestation Tiangong-1 is in de nacht van zondag op maandag om 02.15 uur (Nederlandse tijd) teruggekeerd in de atmosfeer. Volgens Chinese ruimtevaartautoriteiten is het op drift geraakte ruimtestation voor het grootste gedeelte verwoest toen het door de dampkring zakte boven de Zuidelijke Grote Oceaan.

De verwachting was dat het station boven de Atlantische Oceaan ten oosten van Brazilië zou terugkeren in de atmosfeer. De ruimtebasis zakte echter al in de dampkring in het midden van de Zuidelijke Grote Oceaan ook wel de Zuidelijke Pacific genoemd, de oceaan tussen Australië en Zuid-Amerika. In de dampkring ontplofte het ruimtestation en verbrandde het bijna volledig.

Restanten en brokstukken kunnen nog op aarde neerstorten, maar de Chinese autoriteiten stellen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat grote stukken de grond zullen raken.

Het ruimtestation Tiangong-1, ofwel Hemels Paleis-1, woog 8,5 ton en was ongeveer net zo groot als een bus. Het complex was in 2011 gelanceerd en werd gebruikt voor bemande en onbemande missies. In 2016 raakte het station op drift en verloor China de controle over het ruimtelab.

Chinees ruimtestation vergaan in dampkring
Chinees ruimtestation vergaan in dampkring (Foto: ANP)

Badmintonner Caljouw weer de beste op Orlťans Masters

Badmintonner Mark Caljouw heeft net als vorig jaar de titel gepakt op de Orléans Masters in Frankrijk. In de finale was de Nederlands kampioen te sterk voor de Deen Rasmus Gemke, met de 38e plek op de wereldranglijst één plaats hoger genoteerd dan Caljouw.

De eerste game ging niet zo best voor Caljouw, die snel tegen een achterstand aankeek en dat niet meer goed kon maken. De Nederlander herpakte zich en kwam op 10-5 in de tweede game, maar Gemke maakte zes punten op rij en was weer helemaal terug. Tot 18-18 ging het gelijk op, maar met drie punten op rij trok Caljouw een beslissende game uit het vuur.

Ook in die game nam Caljouw weer een ruime voorsprong (11-5) en dit keer gaf hij het niet meer uit handen. Het verzet van Gemke was gebroken en Caljouw speelde de partij keurig uit: 10-21, 21-18, 21-8.

NHL: Capitals verslaan Penguins en winnen divisie

Met het einde van het reguliere NHL-seizoen in zicht hebben de ijshockeyers van de Washington Capitals zondag definitief de titel gepakt in de Metropolitan Division. De enige overgebleven concurrenten, de Pittsburgh Penguins, werden met 1-3 verslagen.

TJ Oshie opende de score voor de Caps al na een dikke zes minuten, waarna Dmitri Orlov deze in de tweede periode verdubbelde. Tom Wilson zorgde vroeg in de derde periode voor de min of meer beslissende 0-3 en daar kon de 1-3 van Patric Hornqvist weinig meer aan veranderen.

De meeste teams in de NHL hebben nog drie wedstrijden te gaan, een aantal moet er nog twee of vier spelen. Op 11 april beginnen de play-offs om de Stanley Cup, waarvan inmiddels acht van de zestien deelnemende teams bekend zijn.

Uitslagen NHL zondag
Philadelphia Flyers - Boston Bruins 4-3 OT
Tampa Bay Lightning - Nashville Predators 1-4
Montreal Canadiens - New Jersey Devils 1-2
Pittsburgh Penguins - Washington Capitals 1-3
Anaheim Ducks - Colorado Avalanche 4-3 OT

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Isner wint eerste masterstoernooi bij afscheid iconisch Key Biscane

Tennisser John Isner heeft de eerste masterstitel uit zijn carrière te pakken. De 32-jarige Amerikaan won voor eigen publiek het toernooi van Miami, waar hij in de finale te sterk was voor de Duitser Alexander Zverev.

Zverev speelde afwachtend en dat bood Isner flink wat kansen. Het servicekanon liet vijf breakkansen onbenut in de eerste set en gaf de tiebreak uit handen, maar in de tweede en derde set was een break op 4-4 voldoende: 6-7 (4), 6-4, 6-4.

Isner haalde al drie keer eerder de finale van een masterstoernooi, maar ging daarin telkens onderuit. De vierde keer leverde dan eindelijk een titel op en de Amerikaan stond dan ook op de baan te springen van blijdschap, als eerste Amerikaanse winnaar in Miami sinds Andy Roddick in 2004.

Er zat ook een treurig tintje aan de wedstrijd. Het was namelijk het afscheid van het iconische Crandon Park op het immer fraaie Key Biscane, waar 'het vijfde Grand Slam' al 31 jaar werd gespeeld. Het toernooi verhuist naar het terrein van de Miami Dolphins, het NFL-team van de stad.

Doden bij rotslawine in noorden ItaliŽ

Bij een rotslawine aan de Italiaans-Zwitserse grens zijn twee doden gevallen. De rotsblokken denderden over een weg en een spoorlijn bij het dorp Re vlakbij de Zwitserse grens. Zeker één auto werd tientallen meters meegesleurd. De twee inzittenden zijn daardoor om het leven gekomen. Het gaat om Zwitsers, meldden Italiaanse media maandag.

De spoorlijn Domodossola (Italië) - Locarno (Zwitserland) is door de lawine van zondagmiddag versperd.

De meeste slachtoffers door lawines in de Alpen vallen doorgaans door sneeuwlawines. Zaterdag kwamen drie mensen om in dezelfde regio, ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van Re. Ze werden bedolven door een schuivende sneeuwmassa bij het Zwitserse Fiesch.

Doden bij rotslawine in noorden Italië
Doden bij rotslawine in noorden Italië (Foto: ANP)

NBA: Blazers naar play-offs, heerlijke dunk House

De basketballers van de Portland Trail Blazers hebben zich voor het vijfde jaar op rij geplaatst voor de play-offs. Daar hoefden ze zondag zelf niet eens voor in actie te komen, want nadat de Utah Jazz van de Minnesota Timberwolves won was het voor de Blazers al beslist.

Uiteraard kwamen de Blazers zelf wel in actie en wel in eigen huis tegen de Memphis Grizzlies. In het tweede kwart gaf de ploeg een voorsprong weg, maar die pakten ze weer terug, waarna de Grizzlies er in de tweede helft van de wedstrijd niet meer aan te pas kwamen: 113-98.

Bij de Phoenix Suns, bezig aan een dramatisch seizoen, was er een kleine reden tot juichen. Danuel House mocht na enkele jaren in de ontwikkelingsklassen eindelijk zijn tweede NBA-wedstrijd spelen en introduceerde zichzelf met een heerlijke dunk. De Suns verloren wel, voor de vijftiende keer op rij.

Uitslagen NBA zondag
Charlotte Hornets - Philadelphia 76ers 102-119
Chicago Bulls - Washington Wizards 113-94
Los Angeles Clippers - Indiana Pacers 104-111
San Antonio Spurs - Houston Rockets 100-83
Atlanta Hawks - Orlando Magic 94-88
Brooklyn Nets - Detroit Pistons 96-108
Cleveland Cavaliers - Dallas Mavericks 98-87
New Orleans Pelicans - Oklahoma City Thunder 104-109
Minnesota Timberwolves - Utah Jazz 97-121
Denver Nuggets - Milwaukee Bucks 128-125 OT
Golden State Warriors - Phoenix Suns 117-107
Portland Trail Blazers - Memphis Grizzlies 113-98
Los Angeles Lakers - Sacramento Kings 83-84

De beste plays van de dag (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: meeste regen in het westen

Welkom allemaal!

Op diverse plaatsen was het gisteren maar een sombere eerste paasdag. Met name in een gebiedje over Noord-Holland, waaronder bij mij in Haarlem, viel er tot diep in de middag nog af en toe wat lichte regen. Vanuit het noorden kwamen er wel opklaringen naderbij. Ook waren er plaatsen waar de bewolking zogezegd 'spontaan' brak. Er zijn dus zeker plaatsen geweest waar de zon heeft geschenen. Echt aangenaam was het niet met maxima die maar tot 8 graden opliepen. Hier komt echter met een beetje geduld verandering in.

Vandaag (tweede paasdag) wordt het wederom geen weer om lekker de buitenlucht op te zoeken. In de ochtend gaat het regenen en die lijkt aan te houden tot ver in de middag. Het is wel zo dat de meeste regen voor het westen is bestemd, en dat het in het oosten en noordoosten nog lang droog blijft. Stralend weer zal het echter ook daar niet worden. Ik verwacht tussen de 3 en 7 mm. Daarna wordt het even droog, maar de volgende regenzone staat ook alweer te trappelen en bereikt het zuidwesten in de avond. Tegen middernacht regent het vrijwel overal. De maxima liggen tussen de 8 en 10 graden. Er staat maar weinig wind. 

Echt heerlijk lenteweer komt eraan, maar daar moeten we nog een paar dagen op wachten. Zowel dinsdag als woensdag kan er nog wat regen vallen, maar de temperaturen lopen al flink op en komen tussen de 13 en 17 graden te liggen. In het volgende weekend is 20 graden mogelijk. Prima vooruitzichten dus!

Tot slot kom ik nog even terug op de storing van zaterdagavond en -nacht. Er viel namelijk behoorlijk veel regen. Dit kwam met name doordat er weinig wind stond, en dit systeem zich 'tegendraads' verplaatste. Als eerste kwam het midden aan de beurt, daar viel 15 tot 20 mm, maar in de nacht gingen de hemelsluizen met name in delen van Noord-Holland, wagenwijd open (niet bij mij in Haarlem overigens). Plaatselijk viel er méér dan 30 mm, en er kwam zelfs een melding binnen van 40 mm. Een hele bak water dus. Bij mij viel er slechts 7 mm, en dat in dezelfde provincie. 

Fijne tweede paasdag luitjes!  

Nederland
 

Aan het IJ (Foto: DJMO)
DJMO was dit weekend in Amsterdam en maakte deze foto aan het IJ. Het was wel vrij somber. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Bonden plannen nieuwe stakingen Air France

Drie Franse pilotenvakbonden hebben nieuwe stakingen bij Air France afgekondigd voor 10 en 11 april. De bonden SNPL, SPAF en Alter besloten daartoe omdat de directie van Air France in recente besprekingen weigerde in te gaan op de eisen van de bonden voor een salarisverhoging.

De staking van 10 en 11 april is niet de enige die gepland staat. Ook op dinsdag 3 april en zaterdag 7 april staan werkonderbrekingen gepland. Afgelopen vrijdag en de vrijdag ervoor legden een deel van de piloten en het cabine- en grondpersoneel het werk ook al neer. In beide gevallen viel ongeveer een kwart van de vluchten uit.

Verschillende vakbonden eisen een loonsverhoging van 6 procent voor alle medewerkers van Air France. Ze stellen dat medewerkers nu nog nauwelijks meeprofiteren van de sterk verbeterde resultaten van de vliegmaatschappij. Het zusterbedrijf van KLM vindt die looneis onverantwoord en wil het geld liever steken in bijvoorbeeld nieuwe vliegtuigen.

Bonden plannen nieuwe stakingen Air France
Bonden plannen nieuwe stakingen Air France (Foto: ANP)

China voert importheffingen in op producten VS

China heeft invoerheffingen aangekondigd op 128 Amerikaanse importproducten zoals varkensvlees en wijn. Het land reageert daarmee op de door de Amerikaanse president Donald Trump ingevoerde importheffingen voor staal en aluminium. De extra tarieven kunnen oplopen tot 25 procent met een totale waarde van ongeveer drie miljard dollar. De invoerheffingen zijn maandag ingegaan.

Het Chinese ministerie van Financiën stelt in een verklaring dat de heffingen een reactie zijn op de verliezen veroorzaakt door de Amerikaanse staalheffingen. "Dit besluit is genomen om de belangen en financiële huishouding van China te beschermen", verklaart het ministerie.

Vrijdag 23 maart werden de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium van kracht die vooral China als 's werelds grootste staalproducent raken.

China voert importheffingen in op producten VS
China voert importheffingen in op producten VS (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
CD: Possessed - Revelations Of Oblivion
special
Blood Red Shoes: 'Mensen kunnen wel wat gekte gebruiken'
preview
Paranoia: Happiness is Mandatory
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
©FOK.nl e.a.