Blu-ray: Resident Evil: The Final Chapter

Menig gamer heeft met zwetende handjes uren versleten aan het uitmoorden van zombies in de franchise van Resident Evil. Het laatst uitgebrachte deel kan zelfs in virtual reality worden gespeeld, wat zorgt voor een angstaanjagend realistische ervaring. De populariteit van deze games heeft dan ook in 2002 gezorgd voor de eerste verfilming. De films hebben op een handjevol herkenbare momenten na niets te maken met de games, maar dit maakte de filmreeks niet minder succesvol. Inmiddels zijn we bij het zesde en laatste deel aanbeland. Resident Evil: The Final Chapter is sinds kort te verkrijgen op blu-ray, en is een waardige afsluiter van een spannende filmreeks.

De Resident Evil-filmreeks draait om Alice, die overtuigend wordt geportretteerd door femme fatale Milla Jovovich. Ze geeft haar baan als beveiligingsmedewerker bij de Umbrella Corporation op wanneer ze erachter komt dat haar werkgever gevaarlijke en onethische experimenten uitvoert in Raccoon City, in een genetische onderzoeksfaciliteit die The Hive heet. Wanneer er door het toedoen van de Umbrella Corporation een groot virus uitbreekt, is Alice erop gebrand haar voormalige werkgever te stoppen en de mensheid van de afgrond te redden.

resident evil final chapter 1

In Resident Evil: The Final Chapter, wederom geproduceerd en geregisseerd door Jovovich’s man, Paul W.S. Anderson (Mortal Kombat), keert Alice terug naar waar het allemaal begon: The Hive in Raccoon City. Op deze plek bevindt zich namelijk nog het laatste beetje antivirus, waarmee ze de mensheid kan redden. Het is echter een race tegen de klok: Alice heeft maar 48 uur om haar missie uit te voeren in deze post-apocalyptische wereld vol gevaren voordat het overblijfsel van de mensheid zal worden vernietigd door de Umbrella Corporation.

Van films met een mix van actie, horror en sciencefiction zoals de Resident Evil-filmreeks moet je simpelweg houden. De talloze actie die de film rijk is, vol bloed en gore, zorgt misschien niet voor hele goede filmkritieken, maar wel voor een hoop entertainment als kijker. Wat daarnaast ook een groot pluspunt is, is dat aan het begin gelijk een samenvatting wordt gegeven van de voorgaande delen waardoor de film ook toegankelijk is voor mensen die eerdere Resident Evil-films niet hebben gezien. Dit neemt niet weg dat de film leuker is als de vorige delen je wel bekend voorkomen, omdat bijvoorbeeld oude bekenden uit de reeks weer de revue passeren in dit laatste deel.

resident evil final chapter 2

Het grootste kritiekpunt van de film is het magere, en voorspelbare verhaal. Maar eerlijk is eerlijk: hier draait het niet om in de Resident Evil-films. Het gaat meer om de bloederige actiescènes, en die zijn er ook weer volop in Resident Evil: The Final Chapter. Regisseur Anderson weet de horrors van een apocalyptische wereld prachtig over te brengen op het scherm, maar doordat de film soms iets te donker is gefilmd is het moeilijk om goed te zien wat er precies gaande is. Milla Jovovich doet ook in dit deel weer waar zij het beste in is, namelijk het zorgen voor weerzinwekkende gevechtscènes. Jovovich is echt een genot om naar te kijken wanneer ze zich in actiemodus bevindt. Wat duidelijk wordt in de extra’s, is dat ze veel van haar stunts zelf doet. Dit vormt een grote aanvulling op de film zelf en het is dan ook aan te raden om deze extra’s te bekijken.

Liefhebbers van actie, horror en sciencefiction zullen Resident Evil: The Final Chapter zeker waarderen en de film vergeven voor het matige plot. Verder doet ook het laatste deel waar de reeks goed in is, namelijk volop entertainen met keiharde actie. De extra’s vormen daarnaast een aangename verdieping in de totstandkoming van de film en zijn dan ook zeker aan te raden. Misschien niet het meest origineel, maar zeker een waardige afsluiter van een leuke filmreeks.