Minecraft Switch-editie

Toet toet, boink boink, haken en zagen. Minecraft is bij deze de meest gereviewde game ooit en je kon het verwachten, hij is nu ook te spelen op de Nintendo Switch. En ik ga meteen mijn conclusie verklappen: deze editie is de beste portable versie, maar laat wel hier en daar een steekje vallen.

Minecraft staat ondertussen op plek nummer 2 van best verkochte games ooit en is druk bezig om Tetris van de troon te stoten. Je kunt de game op elk apparaat ondertussen wel spelen, maar het kwam als een verrassing dat hij toch nog op een andere console dan die van Microsoft te spelen is. In 2014 kocht Microsoft namelijk Mojang, en mijn verwachting was dat de andere edities gedoemd waren om nooit meer geüpdatet te worden. 

Het vervelende van deze editie is, ik weet niet hoe ik het moet beoordelen. De Switch is natuurlijk gewoon een console, maar ook een handheld. Voor een console-versie stelt hij ietwat teleur. Laten we beginnen met de grootte van de maps. Waar ze bij de andere next-gen, voor zover wij daar nog mogen over spreken, groter dan 5.000 bij 5.000 blokken zijn, is hij op de Switch versie maar 3.000 bij 3.000. Dat is dan wel weer 13 keer groter dan de Wii U-versie, maar het stelt toch een beetje teleur.

 

Ook andere dingen ontbreken, zoals de voice-chat. Je kunt daar tegenwoordig gewoon niet mee mee weg komen als console. Vooral als je straks met acht man zit te bouwen, hoe overleg je dan met elkaar? Via je mobiele telefoon? Onbegrijpelijk dat Nintendo nog steeds niet inziet dat mensen met elkaar willen communiceren. Wat ook gek is, is dat je voor elke speler offline een paar Joy Coins nodig hebt, terwijl één Joy Coin genoeg knopjes heeft om de boel te bedienen. Zonde, want zo wordt het een dure bedoening. Daarentegen is het wel weer vet dat je met zijn tweeën in de trein Minecraft kan spelen! Moet je wel je vergrootglas meebrengen. Om dit alles goed te maken, zijn de skins van Mario en zijn possie aan de game toegevoegd. 

 

Nee, deze editie koop je alleen als je graag Minecraft op een groot scherm ergens in een tentje op Texel of aan het strand van Blanes wil spelen. Het haalt het qua performance niet bij zijn grotere broers, en loopt genadeloos achter bij de pc-versie. Echter, dit is wel de meest speelbare portable versie die er is, tenzij je een telefoon van 6,5 inch hebt.