We Were Here Forever

Tijdens de lockdown was ik helemaal voorbereid om thuis te werken via Zoom. Weet je waarom? Dankzij de Nederlandse Ontwikkelaar Total Mayhem Games. Want met hun eerste game We Were Here en de vervolgen erop was ik dik getraind om opdrachten te geven aan anderen via een microfoon. En dat is precies ook weer wat je gaat doen in We Were Here Forever.

Dit keer word je wakker in een kerker, en met een beetje mazzel hoor je je vriend over je walkietalkie. Langzaam wordt de deur opengedaan door iemand, maar je ziet niet wie. Het verhaal maakt dit ook allemaal niet duidelijk. Sowieso is het verhaal niet overal even duidelijk. De hele serie zou een rode draad moeten hebben, maar ik heb geen actieve herinneringen meer aan hoe dat allemaal in elkaar steekt. Het is ook niet nodig om het verhaal te begrijpen, want dat heeft verder geen invloed op het concept van de serie.

Het concept van de We Were Here-serie is ook in Forever niet veranderd. We Were Here Forever speel je met zijn tweeën en met zijn tweeën word je in de ene na de andere escape room gegooid. En zoals in vele escape rooms, moet je samenwerken om de verschillende puzzels die er zijn op te lossen. De catch is echter dat je niet altijd ziet wat de ander ziet, dus je moet goed communiceren met elkaar. Dat gaat ook in dit deel door middel van een walkietalkie die alleen éénrichtingscommunicatie toelaat. Dus druk jij de knop in om te praten, dan hoor je de ander niet. Over. Gelukkig licht er wel een lampje op als de ander de praatknop heeft ingedrukt, dus totaal clueless ben je niet.

Want communiceren zul je met de hoofd. In dit deel ben je namelijk nog meer afhankelijk van elkaar. Waar je in de vorige delen nog een beetje kon cheaten door bij elkaar te kijken, kun je dat nu echt niet meer doen. Daarbij zijn er erg veel puzzels die neer komen op vage tekeningetjes of symbolen die rechtstreeks uit de X-Files komen, waardoor je dus veel Babylonische spraakverwarringen kan krijgen. Want snap jij het als ik zeg: “Dat teken lijkt op de letter Y met een spermacel die eraan hangt.”?

Dat legt ook meteen de zwakke plek van de hele game bloot: je moet het echt met een vriend spelen of, als je heel veel geluk hebt, een goede onlinepartner vinden. Want als je niet goed afspreekt hoe je de puzzels gaat aanpakken, dan ga je een hele zware tijd tegemoet. Want We Were Here Forever is een grote game waar je makkelijk tot 15 uur aan puzzels in hebt zitten. Ze zijn allemaal wel te doen, als je eenmaal door hebt wat er van je verwacht wordt. Dat zal voor beginnende spelers even wennen zijn, want het instapniveau is behoorlijk hoog. Maar dat is ook prima, want des te leuker is het als je hem uiteindelijk toch weet op te lossen. En mocht je er echt niet uitkomen, dan zijn er drie hints die je op de goede weg brengen.

Het vierde deel van de serie speelt net als de vorige delen lekker weg. Je moet er alleen tegenkunnen dat dit misschien wel een van de meest geliefde maar ook gehate puzzelgame is die er tot nu toe te koop is. Als je je vriendschap op het spel durft te zetten en niet snel opgeeft, dan is dit de coöp puzzel game voor jou.