Iron Fist: vechtersbaas met een mystieke superkracht

Hoewel Iron Fist draait om iemand die met mystieke krachten enorme klappen kan uitdelen als getraind martial artist, is het tempo van de vertelling lager dan je bij iets dergelijks zou verwachten. De serie bouwt duidelijk naar iets bijzonders toe, maar het neemt wel z'n lieve tijd om er te komen.

En toen waren er vier. Vijf zelfs, als je de Punisher meerekent, maar zijn eigen serie komt pas later dit jaar. Met de introductie van Danny Rand in zijn eigen serie, Iron Fist, heeft Marvel hun vier Defenders verzameld en is de weg vrij voor de miniserie over de 'street level' superhelden die New York moeten beschermen.

De series hebben tot nu toe een onderlinge rode draad gehad van het bestrijden van het soort criminelen dat zich bezig houdt met louche zaakjes: drugshandel, wapens, dat soort dingen. We zagen het in Daredevil en Luke Cage maakte zich er ook al druk om. Jessica Jones was er niet zo mee bezig, want die had het druk met persoonlijke problemen, maar Danny Rand krijgt er wel weer mee te maken, wanneer hij na 15 jaar afwezigheid terugkeert in de stad. Grote kans dus dat The Defenders ook iets in die richting zal doen.

Iron Fist: Finn Jones

Maar maakt dat van Iron Fist dan meer van hetzelfde? Niet echt. Het is inderdaad weer een enkele held die zich bezig houdt met criminelen op een bepaald niveau, maar Iron Fist vertelt ook over de terugkeer van Danny Rand en wat dat betekent voor wie hij is. Hij was jaren afwezig en men nam voor het gemak aan dat hij niet meer leefde; het bedrijf van zijn vader is nu in de handen van de kinderen van diens zakenpartner. Wanneer Danny in de eerste aflevering van Iron Fist, gespeeld door Finn Jones, zonder schoenen en met het algeheel uiterlijk van een zwerver de lobby van Rand Enterprises binnenloopt gelooft niemand dat hij de verloren zoon is. Het welles-nietes spelletje dat op dat moment van start gaat, duurt enkele afleveringen. In deze afleveringen introduceert showrunner Scott Buck ook het achtergrondverhaal van Danny aan de kijker: als kind, op reis met zijn ouders, verloren gegaan in een vliegtuigcrash. Deze wordt in overmaat getoond. Wij leren dat pa en ma Rand het leven hebben gelaten, terwijl Danny het heeft overleefd. Echter: Danny en wij zijn de enigen die dat weten.

Terwijl de serie bezig is een wat te lang uitgerekt spelletje "ik ben Danny Rand" / "nee dat ben je niet, je bent gewoon gestoord" te spelen, worden andere personages geïntroduceerd en blijkt Rand niet de enige te zijn met een mysterieuze achtergrond en connecties met personages uit eerdere series. De opbouw hiervan is geleidelijk en geeft de nieuwe personages de ruimte wat van zichzelf te laten zien, maar het gaat ten koste van het tempo. Iron Fist verkoopt zichzelf als een serie over een geweldige martial arts-meester, maar neemt nogal de tijd voordat we daar iets significants van zien. Het blijft lange tijd bij korte knokpartijtjes. Wel is het mooi dat Danny gezelschap krijgt van Colleen Wing, in de comics mede verbonden aan Luke Cage en Misty Knight, en hier gespeeld door Jessica Henwick. Hoewel niet de indruk wordt gewekt dat zij een mystieke achtergrond heeft, is ze buitengewoon begaafd als vechter. Dit wordt gedemonstreerd in een aantal scènes die haar als personage, en ten opzichte van Danny, op voorsprong zet in de indruk die ze weet te maken op de kijker. En het is maar de vraag of dat de bedoeling is geweest.

Iron Fist: Finn Jones en Jessica Henwick

Als held stelt Iron Fist daarom, in de eerste zes ter recensie beschikbaar gestelde afleveringen, wat teleur. Nu wekken deze afleveringen wel de indruk dat de serie bezig is met een opbouw naar een meer interessante finale. Er is een gestage, of gewoon trage, introductie van Danny's achtergrond en zo links en rechts deelt hij wat klappen uit. Er worden geleidelijk lijntjes getrokken naar de gastrollen van de niet-hoofdfiguren uit Daredevil, Jessica Jones en Luke Cage, en dat draagt bij aan de beeldvorming voor de kijker: over enkele maanden zien we deze Danny met de Matt, Jessica en Luke die we al kennen, dus het is goed om een beetje te leren hoe zijn wereld zich verhoudt tot die van de andere Defenders.

Maar hoezeer de serie ook, aflevering na aflevering, de interesse blijft vasthouden, de indruk kan niet worden afgeschud dat het allemaal een beetje is uitgerekt. Rijkeluiszoontje raakt verloren na ongeluk in buitenland, keert een generatie later terug en bestrijdt het onrecht in zijn stad. Dat is de kern, en die wordt aangevuld met zaken die zich te traag ontvouwen. Iron Fist is een interessante serie met interessante actie, maar eist wel veel geduld van de kijker.