FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 november 2016

'Shadow of the Tomb Raider is volgende deel'

In een metro in de Canadese stad Montreal was iemand aan het werk op zijn laptop. Mede-forens en Redditter Tripleh280 maakte daar snel een foto van, want in het scherm stond ‘Shadow of the Tomb Raider’. Square Enix heeft nog niet gereageerd op dit nieuws.

Shadow of the Tomb Raider - Kiekje

Montreal is de thuisbasis van Eidos, de ontwikkelaar achter Deus Ex: Mankind Divided, Thief, Tomb Raider en heeft ook meegewerkt aan Rise of the Tomb Raider. De naam ‘Shadow of the Tomb Raider’ zingt al langer rond, maar het kan natuurlijk altijd nog een briljante hoax zijn.

Pensioenfondsen staan er iets beter voor

De Nederlandse pensioenfondsen zijn er afgelopen maand gemiddeld iets beter voor komen te staan. Daarmee lijkt de kans dat volgend jaar op de pensioenen gekort moet worden bij sommige fondsen iets afgenomen. Maar de meeste fondsen zijn nog niet uit de gevarenzone.

Volgens onderzoeksbureau Aon Hewitt stegen de zogeheten dekkingsgraden in oktober in doorsnee van 97 naar 99 procent. De fondsen zagen hun financiële gezondheid weer wat toenemen omdat de rentes iets omhoog gingen. Daardoor namen hun verplichtingen gemiddeld 4 procent af.

Het moment waarop gepeild wordt of er volgend jaar gesneden moet worden in de pensioenen komt steeds dichterbij. Alles hangt af van de mate waarin de fondsen per 31 december in staat zijn om aan hun verplichtingen te voldoen. Bij de grootste fondsen, zoals ABP en PFZW, schommelden de graadmeters de laatste maanden rond de 90 procent. Dat is dichtbij de kritische grens waarbij volgens de regels aan kortingen niet valt te ontkomen.

Pensioenfondsen staan er iets beter voor
Pensioenfondsen staan er iets beter voor (Foto: ANP)

'Prins Harry stelt Meghan voor aan vader'

De Britse prins Harry en actrice Meghan Markle zetten vaart achter hun vermeende relatie. Harry zou de Suits-ster zelfs al hebben voorgesteld aan zijn vader prins Charles, meldt People.

Insiders zeggen tegen het blad dat een verloving in de nabije toekomst zelfs niet ondenkbaar is. "Dat is zeker een mogelijkheid", zegt een vriend van Harry. "Het is vrij serieus, dus we zullen zien."

Harry en Meghan zouden nu twee maanden met elkaar daten. Of de twee werkelijk een relatie hebben, blijft afwachten. Het Britse koningshuis wil geen 'privé-mededelingen' doen en ook woordvoerders van Meghan hebben nog niet gereageerd.

'Prins Harry stelt Meghan voor aan vader'
'Prins Harry stelt Meghan voor aan vader' (Foto: BuzzE)

Lee Towers wist zich geen raad met raptaal

Lee Towers is een van de artiesten die meedoet aan het nieuwe seizoen van Ali B op Volle Toeren, maar dat was in in eerste instantie nog niet zo makkelijk. De zanger snapte niets van de teksten die hij onder ogen kreeg.

"De raptaal was voor mijn gevoel een soort Bargoens", zei Lee dinsdag aan tafel bij De Wereld Draait Door. De zanger moest het nummer Brak Obama van het rappersduo Stepherd & Skinto onder handen nemen en daar kwam hij dan ook niet uit. "Er komen uitdrukkingen in voor waarvan ik denk: wat is een thunderdome in je hoofd? Wat is een wasmachine in je maag?"

Gelukkig kon Lee rekenen op hulp van zijn kinderen. "Ik heb daar speciaal nog mijn jongste dochter over gebeld. Ik heb drie opgroeiende kinderen die daar veel meer van weten."

Naast Lee doen dit seizoen onder meer Ruth Jacott, Herman van Veen, Boudewijn de Groot, Trafassi en Mathilde Santing mee. Ali B wist ook de Ierse zanger Johnny Logan te strikken. De artiesten stappen allemaal uit hun comfortzone en duiken in de wereld van hiphop.

Lee Towers wist zich geen raad met raptaal
Lee Towers wist zich geen raad met raptaal (Foto: BuzzE)

BBC viert mijlpaal in tv-historie

De Britse publieke omroep BBC speelt woensdagavond de eerste tv-uitzending na die 2 november 1936 werd uitgezonden. De eerste rechtstreekse televisie-uitzending duurde een uur en werd uitgestraald naar circa honderd peperdure tv-toestellen. Het is een mijlpaal in de geschiedenis en niet alleen de tachtigste verjaardag van BBC-televisie, aldus Britse media.

Het eerste live uitgezonden tv-programma werd gemaakt in een studio in Alexandra Palace in het noorden van de Britse hoofdstad. Naast het statige pand was een meer dan zeventig meter hoge zendmast neergezet. De eerste programmamakers hoopten dat die ten minste de kijkers in Londen kon bereiken en misschien zelfs enkelen buiten de hoofdstad.

De uitzending begon met plechtige woorden van The Postmaster General (de minister van Postzaken) en de voorzitter van de BBC. Daarna volgde een nieuwsbulletin en traden er artiesten op. Zangeres Adele Dixon zong een speciaal voor het evenement gecomponeerd nummer: "Vreugde in je huis, de wereld aan je deur, het is er voor iedereen om te zien, tevoorschijn in geluid en beeld, door de magische straling die televisie je brengt."

BBC viert mijlpaal in tv-historie
BBC viert mijlpaal in tv-historie (Foto: BuzzE)

Paus ziet vrouwen nooit priester worden

Paus Franciscus vindt dat vrouwen 'in veel dingen beter zijn dan mannen', maar priester zullen ze wat hem betreft nooit worden. Daar liet hij dinsdag geen misverstand over bestaan. "Het laatste woord is hier al over gezegd door paus Johannes Paulus II en dit blijft zo", zei Franciscus.

Een journalist die dinsdag met de paus meevloog van Zweden naar Rome vroeg hem vervolgens of hij bedoelde dat het 'echt nooit, nooit' zal gebeuren. "Als we de verklaring van paus Johannes Paulus II zorgvuldig lezen, ziet het daar wel naar uit", antwoordde Franciscus. Zijn antwoord is in lijn met de kerkleer, maar zo stellig had Franciscus het zelf niet eerder gezegd.

Veel ruimte liet zijn inmiddels heiligverklaarde voorganger ook niet aan zijn opvolgers. In 1994 schreef Johannes Paulus II dat de kerk simpelweg 'niet de bevoegdheid heeft om vrouwen tot priester te wijden en dat aan dit oordeel altijd zal worden vastgehouden door alle gelovigen van de kerk'.

Paus ziet vrouwen nooit priester worden
Paus ziet vrouwen nooit priester worden (Foto: ANP)

HBO-series naar speciaal Ziggo-kanaal

HBO-series als Game of Thrones en Boardwalk Empire zijn vanaf januari alleen nog te zien via Ziggo. De provider lanceert dan een speciaal film- en seriepakket dat het wegvallen van HBO Nederland moet opvangen.

De dienst gaat Ziggo Movies & Series XL heten en bevat naast HBO-content 55 extra zenders en een groot aantal films en series. Klanten van andere providers zullen een andere manier moeten vinden om de series toch te kunnen zien.

Vorige maand werd duidelijk dat HBO Nederland per 1 januari stopt met uitzenden. Ziggo liet toen al weten dat het op een andere manier HBO-content zou aanbieden. Het moederbedrijf van Ziggo, Liberty Global, is deels eigenaar van HBO Nederland.

HBO-series naar speciaal Ziggo-kanaal
HBO-series naar speciaal Ziggo-kanaal (Foto: BuzzE)

Tweede editie Bierpop uitverkocht

De tweede editie van Bierpop, het festival van Miss Montreal, is uitverkocht. Alle zesduizend tickets zijn de deur uit, zo meldt de organisatie dinsdag.

"Dit is waar je het voor doet", aldus Miss Montreal. "Wat fantastisch dat jullie met z'n allen weer komen! Het wordt weer een top avond en hopelijk volgen er nog vele jaren!"

Bierpop vindt plaats op 19 november in Hardenberg. Naast Miss Montreal treden onder meer De Dijk, Bökkers en Memphis Maniacs op. Het festival heeft dit jaar voor het eerst een indoorfestivalcamping waar bezoekers kunnen overnachten.

Tweede editie Bierpop uitverkocht
Tweede editie Bierpop uitverkocht (Foto: BuzzE)

Twee voetbalfans opgepakt bij vechtpartij

De politie heeft dinsdagavond twee aanhoudingen verricht bij een vechtpartij tussen fans van PSV en het Duitse Bayern München in het centrum van Eindhoven. Twee groepen supporters kregen ruzie met elkaar op het Stratumseind. De politie heeft ingegrepen en heeft de straat schoon geveegd.

Volgens de politie keerde de rust daarna weer terug in het centrum van de stad. De aanleiding van de vechtpartij is nog onduidelijk.

PSV en Bayern München treffen elkaar dinsdagavond in de Champions League.

Twee voetbalfans opgepakt bij vechtpartij
Twee voetbalfans opgepakt bij vechtpartij (Foto: ANP)

Brainport Eindhoven geldt nu ook als mainport

Brainport Eindhoven, de technologieregio rond de Brabantse stad, krijgt het predicaat 'mainport'. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag besloten.

Daarmee krijgt het gebied in ieder geval in naam dezelfde status als de twee andere mainports van Nederland: Schiphol en de haven van Rotterdam. Het besluit werd mogelijk gemaakt door een motie van het CDA, gebaseerd op een advies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur. Dit adviesorgaan vindt dat de haven van Rotterdam, Schiphol, de datahub Amsterdam en Brainport Eindhoven niet los van elkaar moeten worden beschouwd.

Aangezien Brainport Eindhoven 'een belangrijke economische groeimotor is voor Nederland', riep het CDA de regering op de regio als mainport te erkennen. Mainports zijn in de ogen van het kabinet van groot belang voor de goede bereikbaarheid van Nederland en zijn daarbij een belangrijke vestigingsfactor voor bedrijven die bijdragen aan de toekomstige economische ontwikkeling.

De concrete gevolgen van het predicaat mainport voor de Brainport zijn nog niet bekend.

Brainport Eindhoven geldt nu ook als mainport
Brainport Eindhoven geldt nu ook als mainport (Foto: ANP)

Cabinepersoneel KLM voert acties verder op

Cabinepersoneel van KLM houdt donderdag langere werkonderbrekingen tegen de plannen van de luchtvaartmaatschappij om te snijden in het aantal cabinemedewerkers aan boord. Het gaat nu om werkonderbrekingen van dertig minuten per vertrekkende vlucht. Afgelopen week werden al onderbrekingen van tien en twintig minuten gehouden.

De acties vinden tussen 05.00 en 23.00 uur plaats, op alle vanaf Schiphol vertrekkende vluchten. Vakbond FNV sprak in de aankondiging van de nieuwe acties van aanhoudend grote actiebereidheid bij het personeel.

KLM zet sinds afgelopen zondag een steward of stewardess minder in op een deel van de vluchten naar verre bestemmingen. Die maatregel is volgens de Nederlandse luchtvaartmaatschappij noodzakelijk omdat de bonden geen afspraken willen maken over andere manieren waarop er efficiënter kan worden gewerkt.

FNV benadrukte dinsdag echter dat de maatregel van tafel moet, voordat er kan worden gepraat. Volgens bondsbestuurder Zakaria Boufangacha zijn de eerste ervaringen met de kleinere bemanning op vliegtuigen 'dramatisch'. Hij sprak van 'wanorde en een gedemotiveerde bemanning'.

Zondag zorgden werkonderbrekingen van twintig minuten voor kleine vertragingen bij KLM.

Cabinepersoneel KLM voert acties verder op
Cabinepersoneel KLM voert acties verder op (Foto: ANP)

'Inschrijving bevolkingsregister recht burger'

De nationale ombudsman Reinier van Zutphen heeft dinsdag aandacht gevraagd voor problemen rond de Basisregistratie Personen. Volgens Van Zutphen weigeren gemeenten soms mensen in te schrijven. In die gevallen kunnen mensen geen aanspraak maken op voorzieningen, zoals een bijstandsuitkering.

Van Zutphen waarschuwt dat mensen in een vicieuze cirkel terecht kunnen komen als ze nergens worden ingeschreven. Gemeenten moeten volgens hem dan ook maatwerk bieden, zodat iedere burger zich kan inschrijven. Hij wijst erop dat de huidige vorm van de BRP, die gekoppeld is aan een adres, wellicht toe is aan vervanging. Ook kan volgens hem worden gekeken naar een minder strikte koppeling tussen het BRP en voorzieningen.

Het is bij de nationale ombudsman niet duidelijk hoeveel personen zich niet kunnen inschrijven. Wel zijn er enkele honderden klachten binnengekomen die betrekking hebben op problemen hebben met een inschrijving in het BRP. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die dakloos zijn geraakt of een wereldreis maken en dus lange tijd niet in Nederland verblijven.

'Inschrijving bevolkingsregister recht burger'
'Inschrijving bevolkingsregister recht burger' (Foto: ANP)

Autoverkopen in oktober 22 procent onderuit

De autoverkopen vielen in oktober fors lager uit dan een jaar eerder. Dealers brachten ruim 30.000 nieuwe personenauto's aan de man. Dat is 22 procent minder dan in oktober vorig jaar, blijkt uit nieuwe cijfers van brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging.

De verkoop van nieuwe auto's blijft al maanden achter ten opzichte van een jaar geleden. Dat komt vooral door de nieuwe bijtellingsregels die begin dit jaar ingingen. Autobedrijven en leasemaatschappijen hebben eind vorig jaar juist extreem veel nieuwe diesels en stekkerwagens op kenteken laten zetten, om nog te profiteren van de oude belastingtarieven. Verder worden er de laatste tijd veel relatief jonge tweedehandsjes uit het buitenland gehaald.

Best verkochte merk in oktober was Volkswagen, gevolgd door Renault en Peugeot. Het populairste model was de Volkswagen Golf. Andere types die vaak de showrooms uitreden waren de Opel Astra en de Volkswagen Polo.

Autoverkopen in oktober 22 procent onderuit
Autoverkopen in oktober 22 procent onderuit (Foto: ANP)

'Bpost werkt aan nieuw bod op PostNL'

Het Belgische postbedrijf Bpost werkt aan een nieuw bod op PostNL. Dat meldde Het Financieele Dagblad (FD) dinsdagmiddag op basis van een voorbereidend document dat de krant in handen heeft.

In mei liep een poging van Bpost om PostNL over te nemen op niets uit. Het Belgische bedrijf zou toen tussen 5 en 6 euro per aandeel hebben geboden voor zijn Nederlandse branchegenoot. Volgens het FD is het bod nu met een onbekend bedrag verhoogd. Het Belgische postbedrijf zou de overname voor de helft in contanten en voor de helft met eigen aandelen willen betalen.

Een woordvoerder van PostNL zei desgevraagd dat het bedrijf zich 'niet herkent' in het bericht van het FD. De krant gaf zelf aan het document te hebben gekregen 'door een vergissing van een pr-bureau'.

'Bpost werkt aan nieuw bod op PostNL'
'Bpost werkt aan nieuw bod op PostNL' (Foto: ANP)

Bulgarije haalt valse euros boven water

Duikers van de Bulgaarse politie hebben voor voor miljoenen aan valse biljetten van 500 euro opgedoken in een waterreservoir in het zuiden van het land. De Bulgaarse krant De Standaard meldde dinsdag dat het zeker wat dit Oost-Europese land aangaat een record is. Het gaat om minstens 12 miljoen aan valse euro's. De totale hoeveelheid aan vals geld moet nog worden bepaald, omdat veel pakjes bankbiljetten nog moeten drogen.

Officier van justitie in de stad Plovdiv, Sotir Tsatsarov, zei dat de vervalsingen ongekend goed waren. "Ze zien er fantastisch echt uit als gebruikte bankbiljetten", aldus Tsatsarov. Wel wijken enkele details af. Zo ontbreekt op de kaart van Europa het Griekse schiereiland Athos.

Het onderzoek tegen de vervalsers loopt al enige tijd. Hoofdverdachte en eigenaar van een drukkerij in de streek van Plovdiv, Petar Petrov, heeft al zes jaar gevangenisstraf gekregen voor een zaak van valsmunterij. Verder zijn in deze zaak nog twee verdachten aangehouden.

De Europese Centrale Bank wil in 2018 ophouden met het maken van bankbiljetten van 500 euro. Ze worden volgens de ECB erg veel gebruikt in criminele kringen en voor de circulatie van zwart geld.

Bulgarije haalt valse euros boven water
Bulgarije haalt valse euros boven water (Foto: ANP)

Monasch wil af van Europees Parlement

Van kandidaat-lijsttrekker Jacques Monasch van de PvdA kan het Europees Parlement verdwijnen. Dat staat in zijn manifest dat hij dinsdag heeft gepubliceerd. De macht van Brussel moet worden beperkt, vindt hij. "Nationale parlementen moeten weer leidend worden."

Tweede Kamerlid Monasch vindt dat het PvdA-verkiezingsprogramma op de punten van integratie, asiel en migratie, de menselijke maat, ouderenzorg en Europa tekort schiet.

Hij wil alleen nog "een duidelijk begrensd aantal" vluchtelingen uitnodigen uit UNHCR-vluchtelingenkampen. Hij wil "liever minder asielzoeker goed opgevangen, dan teveel die aan hun lot worden overgelaten". Ook wordt Syriëgangers de toegang tot Nederland ontzegd als het aan Monasch ligt.

Verder ontstaan volgens hem veel problemen doordat publieke organisaties (politie, onderwijs en zorg) te groot zijn geworden. Dat ondermijnt volgens hem de betrokkenheid, zeggenschap, verantwoordelijkheid en creativiteit van de mensen die er werken. "Grootschaligheid leidt tot ongelijkheid."

Met zijn manifest neemt Monasch nadrukkelijk afstand van de koers die de partij voor de verkiezingen heeft gekozen, en lijkt hij stemmers weg te willen halen bij de PVV en andere integratie-/Europakritische partijen. Op 9 december moet duidelijk zijn wie de lijsttrekker bij de PvdA wordt.

Monasch wil af van Europees Parlement
Monasch wil af van Europees Parlement (Foto: ANP)

Meer onderzoek naar zonnekoning Bouman

Het toezicht op de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie heeft gefaald en er is veel geld verspild. Die conclusie volgt uit intern onderzoek van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van het Politiedienstencentrum. De Tweede Kamer heeft geschokt gereageerd en wil ook een extern onderzoek.

De uitkomsten van het onderzoek naar de COR schetsen een bizar beeld, dat niet te rijmen valt met de financieel zware tijden waarin de politie verkeert. In anderhalf jaar werd er 1,6 miljoen euro doorheen gejaagd, waarvan een groot deel op ging aan feesten, diners in het Amstelhotel, reisjes naar de Antillen, maatpakken en overnachtingen met champagneontbijt in het resort van een bevriende ondernemer. 

De toenmalige korpschef van de Nationale Politie, Gerard Bouman (1952), wordt opmerkelijk genoeg niet op non-actief gesteld door minister Ard van der Steur. De bewindsman wil eerst de uitkomst van het externe onderzoek afwachten, om te kijken 'wat er van de korpschef verwacht mocht worden'. Overigens wilde de voorzitter van de COR, Frank Giltay, slechts verantwoording afleggen aan Bouman en sloot hij andere COR-leden buiten. Bouman keurde alle declaraties goed.

Gerard Bouman trad in 2013 aan bij de Nationale Politie, die toen nog gevormd moest worden door het samenvoegen van 26 regionale korpsen. Per 1 februari 2016 stapte hij op, en na die drie jaar tijd staat de Nationale Politie nog steeds niet op poten en stijgt de onvrede onder het personeel steeds verder. Maar wat nog meer opvalt, is het grote aantal schandalen dat in die tijd rondom Bouman aan het licht gekomen is. 

Zo waren er problemen bij de aanbestedingen van nieuwe politieauto's en portofoons. Hij gaf de agenten die Mitch Henriquez arresteerden (die daarbij om het leven kwam) een baangarantie. De politiebonden zegden het vertrouwen in hem op, Tot slot was zijn salaris boven de Balkenendenorm, en krijgt hij dat nog steeds uitbetaald omdat hij na zijn ontslag nog 21 maanden mocht aanblijven als 'adviseur', onder meer op Bonaire. Uit die rol weigert Van der Steur hem nu dus te ontheffen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bouman beloofde agenten niet te ontslaan (Foto: ANP)
Gerard Bouman gaf akkoord voor 1,6 miljoen aan declaraties (Foto: ANP)

PSV U19 wint wederom van Bayern na prachtgoal

De U19 van PSV heeft de leeftijdsgenoten van Bayern München verslagen. Op De Herdgang werd het 2-0 voor de Eindhovenaren. De ploeg van trainer Geert Brusselers stond na drie duels met zeven punten gedeeld bovenaan in groep D van de UEFA Youth League, al had concurrent Atlético Madrid reeds gespeeld en gewonnen van FK Rostov U19.

Op De Herdgang namem de Eindhovenaren het initiatief en dat betaalde zich voor rust al uit in een voorsprong. Een voorzet vanaf de linkerkant werd door een Bayern-verdediger ongelukkig in eigen doel gewerkt, zodat PSV met een voorsprong de kleedkamer opzocht.

Na rust bleef PSV de betere ploeg, al kreeg Bayern wel een paar mogelijkheden. Doelman Mike van de Meulenhof hield zijn doel echter schoon. De voorsprong van PSV werd vervolgens zelfs op schitterende wijze verdubbeld door middenvelder Matthias Verreth. Dit bleek genoeg voor de drie punten, zodat PSV met één been in de volgende ronde van de Youth League staat.

Haarlemse honkbalclub Kinheim trekt zich terug uit Hoofdklasse

Honkbalclub Kinheim heeft zich teruggetrokken uit de hoofdklasse. De club uit Haarlem kan voor het komend seizoen geen selectie op de been brengen. De selectie diende voor 1 november bij de bond aangemeld te zijn. 

"We hebben geen sponsors meer", vertelt vice-voorzitter Wouter Creyghton. Het contract met hoofdsponsor Vaessen is afgelopen en is niet verlengd. De club is nog dringend op zoek naar nieuwe geldschieters. "We hebben altijd in de top mee kunnen draaien doordat we veel spelers van buiten aantrokken en weinig eigen spelers door lieten stromen, terwijl we wel een goede jeugdopleiding hebben. Als er een aantal topspelers was gebleven dan hadden we het team aan kunnen vullen met spelers uit het eigen rookieteam, maar die spelers hebben te weinig ervaring om als rookieteam in de hoofdklasse te spelen." 

Kinheim speelde sinds 1989 onafgebroken op het hoogste niveau en eindigde vrijwel altijd bij de laatste vier. Landstitels werden in die periode behaald in 1994, 2006, 2007 en 2012. De ploeg won de Europacup 1 in 2007 en de Europacup 2 in 1994, 2001 en 2002. Het seizoen 2016 sloot Kinheim uiteindelijk op de vierde plek af.

Volgens de nationale bond KNBSB kan of wil geen enkele ploeg uit de overgangsklasse de plaats van Kinheim innemen. Dat betekent dat de hoofdklasse het komend seizoen waarschijnlijk zeven teams telt. 

Door oorlog verwoeste bobbaan Sarajevo langzaam weer in gebruik

In 1984 werd er nog om olympisch bobsleegoud gestreden, maar in de Bosnische oorlog van 1992-1995 liep de olympische bobsleebaan van Sarajevo grote schade op. Dat gold overigens voor veel olympische faciliteiten rond de stad, zoals de schansen voor het schansspringen. Voor de bobbaan op de Trebevicberg gloort echter hoop: een groep vrijwilligers is aan de slag gegaan om de boel weer toonbaar te maken.

De bedoeling was in eerste instantie om ervoor te zorgen dat de met graffiti en afval bedekte baan in de zomer gebruikt kan worden door het Bosnische bobsleeteam. "We kochten wat gereedschap en begonnen de baan vrij te maken van vegetatie, brokstukken, modder en allerlei andere troep", vertelt Senad Omanovic, hoofd van de Bosnische bobsleebond. "Het was er behoorlijk slecht aan toe, er groeiden gewoon bomen uit de baan." Het had nog wat voeten in de aarde om überhaupt te mogen beginnen, want langs de gehele lengte van de baan moesten mijnexperts eerst kijken of er geen landmijnen uit de oorlog meer lagen.

De vervallen faciliteiten van de Olympische Winterspelen van 1984 in Sarajevo (Bron: YouTube)

Het nieuws over de restauratie verspreidde zich \door Oost-Europa en al vrij snel kwam de onvermijdelijke vraag uit Slowakije: "Mogen wij er misschien ook eens komen trainen?" Omanovic moest eerlijk zijn en de Slowaken vertellen dat het met de faciliteiten rondom de baan nog niet al te best gesteld was: er waren geen kleedkamers, het automatisch bijhouden van tijden was nog onmogelijk en er waren zelfs geen toiletten. Toch stonden ze erop om ervoor te zorgen dat de baan van Sarajevo een van de beste van de negen banen was die wereldwijd beschikbaar zijn voor zomertrainingen. 

De baan lag er tijdens de Spelen in 1984 nog een stuk beter bij (Bron: YouTube)

Op sleeën met wielen kunnen snelheden van zo'n 130 kilometer per uur gehaald worden en dat bleef niet onopgemerkt. Na de Slowaken kwamen ook teams uit Polen, Turkije, Slovenië, Kroatië en Servië naar Sarajevo om de historische baan uit te proberen. "Dit is dus eigenlijk een regionaal trainingscentrum geworden", aldus een trotse Omanovic, die hoopt dat de baan ooit in volle glorie hersteld kan worden - inclusief gebruik voor internationale wedstrijden in de winter. "De baan is een beetje hobbelig, maar verder eigenlijk best goed", zegt Jacob Simunek, lid van het Slowaakse team dat inmiddels zes keer in Sarajevo is komen trainen. 

Als alles helemaal volgens plan verloopt worden er binnen drie jaar ook daadwerkelijk wedstrijden gehouden. Het Europees Jeugd Olympisch Festival vindt in 2019 plaats in Sarajevo en het is de bedoeling dat het bobsleeën en skeleton dan ook daadwerkelijk op het programma staat. 

'Necromancer gelekt voor Diablo III'

Het houdt maar niet op met lekken bij Blizzard vandaag. Naast de gelekte artwork van Sombra die per ongeluk op de blizzard store verscheen, kwam er ook per ongeluk artwork op straat te liggen die suggereert dat de necromancer als nieuwe class naar Diablo III komt. 

De artwork laat zowel een mannelijke als een vrouwelijke versie van de necromancer zien, ondertekend door John Mueller, die art director is bij Blizzard. Blizzard hint al tijden dat er een grote aankondiging voor Diablo zit aan te komen: eerder zocht Blizzard al mensen voor een nieuw, onaangekondigd Diablo-project. Het zou goed kunnen dat het hier een nieuwe uitbreiding betreft.

Als dit inderdaad het geval is, dan is komend weekend een uitstekende gelegenheid voor Blizzard om het te onthullen: Blizzcon vindt dan plaats waarin alle grote aankondigingen voor games van Blizzard worden gemaakt voor de komende maanden.

Diablo3Necromancer
'Necromancer gelekt voor Diablo III'

Sluit je aan bij het Andromeda Initiative in nieuwe teaser Mass Effect

In een nieuwe teaser voor Mass Effect: Andromeda zien we twee personen - waarschijnlijk de ouders van hoofdpersoon Ryder - vanaf onze eigen maan staren naar de Aarde.

Verder horen we een onbekende voice-over praten over wat de blauwe planeet voor de mensheid heeft betekend, maar dat het wellicht tijd wordt om de Aarde en daarbij de Melkweg achter te laten, om ons voor te bereiden op de toekomst. Wat het allemaal precies betekent is voorlopig nog even gissen, maar het is waarschijnlijk niet lang wachten op meer informatie. Volgende week maandag, 7 november, is het namelijk weer N7 Day.

Mass Effect: Andromeda komt uit in maart 2017 voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Artwork Sombra van Overwatch gelekt

De hints en de teases gaan nu al zo lang door dat fans er knettergek van worden, maar de nieuwste hero voor Overwatch lijkt nu toch echt bekend te zijn: Sombra. Door een foutje in de Blizzard store verscheen er artwork van Sombra dat ondertekend was door John Polidora, een van de character designers van Overwatch.

Dit alles lijkt samen te vallen met een mysterieuze tweet die Blizzard gisteren verstuurde, waarin stond dat documenten van een fictieve kerncentrale waren gelekt en dat er protesten op 1 november zouden plaatsvinden, wat veel fans deed speculeren dat Blizzard Sombra zou aankondigen op 1 november. Het is echter niet duidelijk of dat ook het geval is.

De aankondiging zou ook op een uitgelezen moment komen: komend weekend is het Blizzcon, waarbij alle grote plannen van Blizzard voor hun games voor de komende maanden bekend worden gemaakt. Het zou goed kunnen dat daar dan de eerste gameplay van Sombra te zien is.

Sombra
Artwork Sombra van Overwatch gelekt

Sterke groei Nederlandse industrie

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie heeft in oktober de sterkste groei laten zien in vijftien maanden. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) dinsdag bekendmaakte.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, klom naar een niveau van 55,7, van 53,4 een maand eerder. Een stand boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp. Daarbij nam de productie het sterkst toe sinds juli vorig jaar. Het aantal nieuwe orders klom in het hoogste tempo van de afgelopen vijftien maanden. Het merendeel van de groei kwam van Nederlandse orders, maar ook de exportorders namen behoorlijk toe.

Verder werd de werkgelegenheid bij productiebedrijven voor de twintigste maand op rij vergroot. Daarbij nam het aantal banen het sterkst toe sinds april 2011.

Sterke groei Nederlandse industrie
Sterke groei Nederlandse industrie (Foto: ANP)

Systeemvereisten Dishonored 2 bekend

Over tien dagen kunnen we aan de slag met Dishonored 2, en Bethesda heeft vandaag bekend gemaakt wat je computer in huis moet hebben om het spel te kunnen laten draaien, evenals wat je kan aanpassen.

De minimale systeemvereisten zijn:

 • Windows 7/8/10 (64-bit versie)
 • Intel Core i5-2400/AMD FX-8320 of beter
 • 8 GB RAM
 • 60 GB vrije schijfruimte
 • NVIDIA GTX 660 2GB/AMD Radeon HD 7970 3GB of beter

De aanbevolen systeemvereisten zijn:

 • Windows 10 (64-bit versie)
 • Intel Core i7-4770/AMD FX-8350 of beter
 • 16 GB RAM
 • 60 GB aan vrije schijfruimte
 • NVIDIA GTX 1060 6GB/AMD Radeon RX 480 8GB of beter

En dit kun je allemaal aanpassen in het hoofdmenu:

 • Adaptive Resolution
 • Gamma
 • Window Mode/Borderless/Fullscreen
 • V-Sync
 • Texture Details
 • Models Details
 • Environmental Details
 • Antialiasing
 • Rat Shadows
 • Bloodfly Shadows
 • Water Quality
 • Shadow Quality
 • View Distance
 • Video Card Selection
 • Resolution
 • Monitor Selection
 • Field of Vision

De mensen die een Nvidia-kaart in huis hebben kunnen ook gebruik maken van HBAO+, TXAA, Surround Technology en Ansel.

Dishonored 2 komt op 11 november uit voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Wil je weten hoe de hands-on van Dishonored 2 ons beviel? Lees dan de preview!

Dishonored2
Systeemvereisten Dishonored 2 bekend

Ziggo blijft HBO-series uitzenden

Ziggo blijft ook komend jaar HBO-series als Game of Thrones uitzenden. HBO stopt weliswaar als aparte zender in Nederland, maar de series en films van het Amerikaanse bedrijf worden door Ziggo ondergebracht in een nieuw televisiepakket. Dat heeft de kabelaar dinsdag bekendgemaakt.

Het pakket Ziggo Movies & Series XL kost 11,95 euro per maand. Behalve de HBO-series als Game of Thrones, The Sopranos, Girls, en True Detective krijgen klanten ook de beschikking over 55 extra tv-zenders.

De wijziging gaat op 1 januari in. Tot die tijd blijven de HBO-abonnementen met drie kanalen, HBO Go en On demand-content van kracht.

Ziggo blijft HBO-series uitzenden
Ziggo blijft HBO-series uitzenden (Foto: BuzzT)

Bijstand mag lager bij verdelen woonkosten

Wie in de bijstand zit en een woning deelt met een of meer andere volwassenen, wordt gekort op de uitkering. Deze zogenoemde kostendelersnorm in de bijstandswet, die op 1 januari 2015 van kracht werd, is toegestaan. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep dinsdag laten weten.

Reden is volgens de raad dat woonkosten door bewoners kunnen worden gedeeld. Nieuw element in de wet is dat het bedrag dat gekort wordt, hoger wordt als er meer medebewoners zijn. Hoe meer het er zijn, hoe lager de bijstandsuitkering uitpakt.

Vorige maand maakte staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) bekend dat een uitzondering zal worden gemaakt voor gepensioneerden met een onvolledige AOW die een beroep doen op aanvullende bijstand voor ouderen (AIO). Voor deze groep ouderen trekt het kabinet extra geld uit. Mensen met een volledige AOW hebben nog niet te maken met de kostendelersnorm.

Bijstand mag lager bij verdelen woonkosten
Bijstand mag lager bij verdelen woonkosten (Foto: ANP)

Drukste spits van het jaar

De avondspits van dinsdag is de drukste spits van het jaar geworden. Door lichte regen, natte wegen en ongevallen stond er tegen 17.30 uur ruim 800 kilometer file op de Nederlandse wegen, meldt de ANWB. Het vorige spitsrecord van dit jaar stond op naam van de ochtendspits van 23 mei toen er 757 kilometer aan files werd genoteerd.

Vooral richting Utrecht, op de A2 (vanuit Amsterdam) en A27 (vanuit Almere), is het dinsdag "bar en boos". Automobilisten moeten rekening houden met een uur tijdverlies. Met name rond Amsterdam is het druk door ongevallen. Op de A5 bij knooppunt Raasdorp is een aanhanger van een vrachtwagen gekanteld.

Drukste spits van het jaar
Drukste spits van het jaar (Foto: ANP)

'Prijs alcohol omhoog, minder verkooppunten'

De prijs van alcohol moet omhoog en het aantal plekken waar drank gekocht kan worden omlaag. Dat schrijven elf landelijke en regionale organisaties die dagelijks te maken hebben met de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik in een Alcoholmanifest. Ook zou er niet langer reclame voor drank moeten worden gemaakt.

De afgelopen jaren is er volgens de organisaties, waaronder de koepel van GGD's en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, belangrijke winst geboekt met het terugdringen van het gebruik van drank door jongeren onder de zestien jaar.

Het is echter niet gelukt om het zogenoemde bingedrinken (veel drinken in korte tijd) onder jongeren te verminderen. Daarom roepen de organisaties minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) op om actie te ondernemen.

'Prijs alcohol omhoog, minder verkooppunten'
'Prijs alcohol omhoog, minder verkooppunten' (Foto: ANP)

Talibanleider gelooft in vrede

Een prominente leider van de radicaalislamitische Taliban gelooft dat vredesonderhandelingen met de Afghaanse regering succes kunnen hebben. Sayed Muhammad Tayeb Agha, die tot voor kort het hoofd was van een politieke denktank die gelieerd is aan de Taliban, heeft dat in een interview via e-mail met de New York Times laten weten.

De krant heeft de hand gelegd op een brief die Agha, een vertrouweling van de in 2015 overleden Taliban-oprichter Mullah Omar, stuurde aan de huidige voorman Mawlawi Haibatullah Akhundzada. Daarin uit hij kritiek op het excessieve geweld dat momenteel wordt gebruikt tegen onder anderen hulpverleners, moskeegangers en willekeurige reizigers, alsmede op het lukraak bombarderen van straten en bruggen.

Dat de rebellenbeweging absoluut niet wil praten over een mogelijke oplossing zolang er nog Amerikaanse troepen in het land zijn, is volgens Agha minder stellig dan vaak wordt beweerd. Binnen de Taliban zijn de meningen daarover verdeeld. Hij roept de kopstukken op hun veilige toevluchtsoorden in Pakistan te verlaten om te voorkomen dat het buurland dingen gaat opleggen die niet in het belang zijn van de organisatie noch van Afghanistan.

Talibanleider gelooft in vrede
Talibanleider gelooft in vrede (Foto: ANP)

Artis verwelkomt zeldzame zwarte slingeraap

Een bijzondere geboorte dinsdag in Artis. In het Kleine-Zoogdierenhuis kwam een zwarte slingeraap ter wereld. Het dier behoort tot de kwetsbare soorten en komt alleen voor in het tropisch regenwoud in het noordelijke deel van Zuid-Amerika, onder meer in Suriname.

De groep zwarte slingerapen in Artis telt drie vrouwtjes en een mannetje. Het is nog niet bekend wat het geslacht van de pasgeborene is. De draagtijd is ongeveer 7,5 maand, twee maanden langer dan bij vergelijkbare apensoorten. Het eerste half jaar houden de jonkies zich vast aan de moederbuik. Daarna verplaatsen ze zich naar de rug van de moeder.

De geboorte draagt bij aan het Europese fokprogramma van de diersoort. De afgelopen 45 jaar is het aantal slingerapen met dertig procent afgenomen. Dit loopt vermoedelijk de komende jaren nog verder terug.

Artis verwelkomt zeldzame zwarte slingeraap
Artis verwelkomt zeldzame zwarte slingeraap (Foto: ANP)

Verkoopdaling Volkswagen in VS houdt aan

Volkswagen heeft zijn verkopen in de Verenigde Staten ook afgelopen maand stevig zien dalen ten opzichte van een jaar eerder. Het Duitse concern kampt in de VS nog altijd met de gevolgen van het dieselschandaal, dat een ruim een jaar geleden aan het licht kwam en de verkopen de afgelopen maanden stevig onder druk heeft gezet.

De Amerikaanse divisie van Volkswagen bracht vorige maand 18,5 procent minder auto's aan de man dan in oktober 2015, de maand nadat de ophef rond de sjoemelsoftware van VW was ontstaan. In totaal werden in oktober bijna 25.000 Volkswagens verkocht in de VS.

Grotere automerken in de VS zagen hun verkopen in oktober ook slinken. Zo verkocht Fiat Chrysler 10 procent minder en vond General Motors bijna 2 procent minder kopers voor zijn auto's. Bij Toyota namen de verkopen met bijna 9 procent af.

Verkoopdaling Volkswagen in VS houdt aan
Verkoopdaling Volkswagen in VS houdt aan (Foto: ANP)

Tal van naschokken in Italië

De angst in het aardbevingsgebied in Midden-Italië blijft onveranderd groot. Dinsdag is er opnieuw een groot aantal naschokken gevoeld. De zwaarste had volgens de geologische dienst een kracht van 4,8. Er is opnieuw schade aangericht, maar er zijn geen ernstige persoonlijke ongelukken gebeurd.

In het dorp Ussita zijn volgens de burgemeester verscheidene panden die na de grote klap van zondag nog overeind stonden alsnog ingestort. "Het is een lijdensweg, het houdt maar niet op." Zijn collega van Castelsantangelo sul Nera had een vergelijkbaar verhaal. "Hier valt alles om. Het dorp is vrijwel met de grond gelijkgemaakt. Wat nog staat, is erg instabiel."

In de getroffen regio zijn zeker 30.000 mensen dakloos geworden. Ze worden in de omgeving opgevangen in hotels en noodonderkomens, maar veel slachtoffers hebben dicht bij huis de nacht nog doorgebracht in hun auto.

Tal van naschokken in Italië
Tal van naschokken in Italië (Foto: ANP)

Dijsselbloem: bonus NXP-topman 'idioot hoog'

De bonus die de 65-jarige Amerikaanse topman Rick Clemmer van de Eindhovense chipproducent NXP krijgt is volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) een 'idioot hoog bedrag' en 'buitenproportioneel'. Dat zei hij dinsdag in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z.

Clemmer kan 428 miljoen dollar opstrijken door de voorgenomen overname van zijn bedrijf door het Amerikaanse Qualcomm. "Het staat in geen verhouding wat betrokkene heeft gedaan voor het bedrijf. Ongetwijfeld heeft hij een positieve bijdrage geleverd, maar hij is niet de uitvinder van de chipmachines", aldus de bewindsman.

Qualcomm wil NXP overnemen voor 47 miljard dollar (43 miljard euro). NXP is de de vroegere chiptak van Philips. Als het doorgaat is het een van de grootste overnames ooit in ons land.

Dijsselbloem: bonus NXP-topman 'idioot hoog'
Dijsselbloem: bonus NXP-topman 'idioot hoog' (Foto: ANP)

Tweetalige papegaai zorgt voor paniek in Turkije

Een tweetalige papegaai heeft dinsdag voor de nodige paniek gezorgd in Turkije. Medewerkers van het persbureau DIHA, dat maandagavond door de regering Erdogan per decreet was gesloten, sloegen alarm omdat de vogel door de politie zou zijn achtergelaten in het verzegelde kantoor in Ankara.

De dierenbescherming, media en agenten kwamen in actie om het hermetisch afgesloten gebouw tijdelijk even te heropenen om het beest te redden. Na bange uren van wachten, kwam een journalist van het pro-Koerdische agentschap met het goede nieuws. De geliefde Tolaz, Koerdisch voor vagebond, was na de inval maandagavond ter verzorging meegegeven aan een buurman.

De driejarige grijze papegaai kan meer dan zeventig woorden zeggen, zowel Turkse als Koerdische. Zijn lot en bevrijding waren het gesprek van de dag in de sociale media.

Tweetalige papegaai zorgt voor paniek
Tweetalige papegaai zorgt voor paniek (Foto: BuzzO)

Gewond bij explosie elektronische rookwaar

Een man in Toulouse heeft ernstige brandwonden opgelopen door de explosie van de batterij van zijn elektronische sigaret. Het ding ontplofte met een enorme knal en zijn synthetische kleding vloog in brand. Franse media meldden dinsdag dat het incident het afgelopen weekeinde voor een discotheek plaatsvond.

De ontploffing is gefilmd door de bewakingscamera's van de uitgaansgelegenheid waar het slachtoffer bedrijfsleider is. Het lukte hem niet zijn brandende jack uit te doen en hij wierp de brandende batterij weg. Omstanders hielpen het vuur te doven. De man is met tweede- en derdegraads brandwonden aan de buik, de rug en vingers opgenomen in het brandwondencentrum van het academische ziekenhuis van Toulouse.

Het is onduidelijk waarom de batterij is ontploft, mogelijk door wrijving met geld of sleutels. Volgens La Dèpêche du Midi is het incident geen primeur voor de stad. In september raakte er een man zwaargewond, nadat zijn elektronische rookwaar in zijn auto was ontploft. Mogelijk gaan beide slachtoffers uit Toulouse bekijken of ze samen ergens schadeclaims kunnen indienen.

China presenteert onzichtbare straaljager

China heeft dinsdag een nieuw gevechtsvliegtuig gepresenteerd aan het publiek. De Chengdu J-20, alias de Machtige Draak, gebruikt stealth-technologie om vrijwel onzichtbaar te blijven voor de radar. Staatsmedia meldden dat twee J-20's een paar rondjes hebben gevlogen tijdens een show in Zhuhai, in het zuiden van het land.

China begon vijf jaar geleden met de ontwikkeling van een eigen straaljager die moeilijk met radar te detecteren is. Dat was een belangrijk onderdeel van een ambitieus programma om het Chinese leger te moderniseren. President Xi Jinping investeert in technisch geavanceerd materieel. Het aantal militairen wordt juist teruggebracht, van 2,3 miljoen tot 2 miljoen.

Op de luchtvaartshow in Zhuhai was ook het nieuwe militaire transportvliegtuig Y-20 te zien en de CH-5, de grootste drone waarover China beschikt voor aanvalsoperaties. Peking stopt niet alleen veel geld in de luchtmacht, maar ook in de marine. Momenteel bouwt China zijn eerste vliegdekschip van eigen makelij. Peking heeft al een vliegdekschip, maar dat is een tweedehandsje dat van Oekraïne is gekocht.

China presenteert onzichtbare straaljager
China presenteert onzichtbare straaljager (Foto: BuzzT)

Villeneuve: "Verstappen is slecht voor de sport, gelukkig is hij bestraft"

Max Verstappen kreeg zondag na afloop van de Grand Prix van Mexico een tijdstraf van vijf seconden. Zoals te doen gebruikelijk is als de jonge Nederlander voor wat reuring zorgt moest de Canadese ex-coureur Jacques Villeneuve zijn zure plasje weer even plegen. 

"Eindelijk is Verstappen bestraft", opent hij zijn relaas. "Aggressief racen is prachtig, maar alleen in combinatie met controle, respect en enig gebruik van je hersenen, zoals Daniel Ricciardo het doet. Voor Verstappen is het allemaal niks meer dan een computerspelletje: hij kiest voor het midden, gooit zich als een bowlingbal in de strijd en ziet wel hoe het allemaal gaat, zelfs als het om coureurs gaat die om het WK strijden."

De Canadese oud-wereldkampioen laat merken dat hij het radioverkeer tijdens de race niet goed verstaan heeft. "Verstappen luistert zelfs niet naar de instructies die hij van zijn team krijgt", waarmee hij doelt op een radioboodschap van Red Bull. Daarin werd Verstappen echter te verstaan gegeven dat hij zijn positie voorlopig vast moest houden, maar dat het team verwachtte dat hij die mogelijk in moest leveren bij Sebastian Vettel. Villeneuve lijkt heel wat anders te hebben verstaan: dat Verstappen door zijn team opgedragen werd de positie in te leveren.

"Er gaat iets helemaal mis bij hem en langzamerhand beginnen heel erg veel mensen zich daar geweldig aan te storen. Zijn team, de andere teams, de rest van de coureurs...dit is allemaal bijzonder slecht voor zijn reputatie. Hij zou goed zijn voor de Formule 1 en daarom beschermt de FIA hem, maar dat is onzin: Verstappen is slecht voor de sport en gelukkig is hij eindelijk eens bestraft", zo besluit de Canadees, die al sinds het allereerste begin niks anders lijkt te doen dan gefrustreerd over de Nederlander praten. Zodra in augustus 2014 bekend werd dat Verstappen voor Toro Rosso ging rijden noemde Villeneuve hem bijvoorbeeld 'het slechtste wat de Formule 1 ooit is overkomen'.

De Boer ontslagen door Internazionale

Internazionale heeft trainer Frank de Boer ontslagen. De club uit Milaan houdt de Nederlander verantwoordelijk voor de tegenvallende resultaten. De 1-0 nederlaag afgelopen weekend in de Serie A bleek de druppel te zijn geweest. In de Italiaanse competitie staat Inter na vijf nederlagen in elf duels op een teleurstellende twaalfde plaats.

De Boer begon in augustus aan zijn Italiaanse avontuur, maar kreeg geen vat op het elftal. Een 2-1 zege tegen Juventus leek het tij te doen keren, maar daarna zakte Inter wederom weg. Vijf nederlagen in de laatste zeven wedstrijden bleek te veel te zijn voor de oefenmeester die in Milaan nog een contract had tot medio 2019.

Wie de opvolger van De Boer moet worden is nog niet bekend. Jeugdtrainer Stefano Vecchi zal komende donderdag in de Europa League tegen Southampton in ieder geval op de bank zitten. De naam van Stefano Pioli, oud-trainer van Lazio Roma, zingt rond in Noord-Italië als nieuwe oefenmeester bij de club die sinds 2010 al negen trainers versleet.

Kendall Jenner heeft slaapproblemen

Kendall Jenner heeft last van slaapproblemen. Het 19-jarige model en tv-ster zegt dat er iets niet goed is met haar slaapritme, dat meldt New York Daily News maandag.

"Iedereen zegt dat er niks aan de hand is maar ik voel me niet goed", aldus Jenner. Haar moeder en manager, Kris Jenner, denkt dat haar slaapproblemen te maken hebben met stress en ongerustheid.

Jenner zegt dat ze vaak midden in de nacht wakker wordt en haar lichaam dan niet kan bewegen. Volgens New York Daily News zou het mogelijk gaan om een vorm van narcolepsie, een ernstige slaapstoornis.

In december 2015 werd Jenner opgenomen in het ziekenhuis met uitputtingsverschijnselen. "Ik was toen zo moe van het werk en het leven, ik werd er gewoon gek van", zei het model destijds.

Kendall Jenner heeft slaapproblemen
Kendall Jenner heeft slaapproblemen (Foto: BuzzE)

Tien miljoenste bezoeker voor Vengaboys

De Vengaboys, die bezig zijn met een tournee door Australië en Nieuw-Zeeland, verwachten zaterdag 12 november in Perth de tien miljoenste bezoeker van hun concerten. De uitverkoren fan krijgt een uitgebreide meet en greet en een rol in de nieuwe videoclip van de Vengaboys.

Kim Sasabone: "Toen we bijna twintig jaar geleden onze eerste single uitbrachten hadden we nooit kunnen verwacht dat de Vengaboys een plekje in het publieke domein zouden weten te veroveren. Want waar we ook ter wereld komen, iedereen zingt onze liedjes nog steeds mee. Dat we binnenkort onze tien miljoenste bezoeker in de armen mogen sluiten is een nieuw hoogtepunt in de bijzondere geschiedenis van onze groep."

De Vengaboys traden op in meer dan honderd landen op vijf continenten. De huidige tournee bestaat uit twaalf concerten. Na Auckland en Melbourne arriveert de 'Vengabus' vrijdag 4 november in Brisbane en reist uiteindelijk door naar Perth waar de Vengaboys zaterdag 12 november de Australische tournee afsluiten.

De Vengaboys werden eind jaren negentig bekend met We Like To Party, We're Going To Ibiza, Shalala Lala, Up & Down en Boom Boom Boom Boom. In 1999 én 2000 won de groep de Conamus exportprijs. Inmiddels geeft de groep 150 optredens per jaar in binnen en buitenland.

Tien miljoenste bezoeker voor Vengaboys
Tien miljoenste bezoeker voor Vengaboys (Foto: BuzzE)

Stroom cocaïne verontrust Rotterdam

De Rotterdamse autoriteiten maken zich grote zorgen over bezuinigingen op de douane, juist nu het havengebied wordt geconfronteerd met een enorme toestroom van cocaïne. Dit jaar is al 12.000 kilo van dit verdovende middel onderschept in het Rotterdamse havengebied, een record.

Het Openbaar Ministerie zegt dinsdag mede namens de zogenoemde 'driehoek' van OM, politie en burgemeester Ahmed Aboutaleb in gesprek te willen met de douane over de situatie. "Het is niet voor de hand liggend om capaciteit te verminderen op het moment dat de smokkel van cocaïne fors toeneemt", zegt Jeichien de Graaff namens het OM in Rotterdam. De douane wil in de haven anders gaan weken.

Volgens haar ligt het aantal vangsten van het Hit And Run Cargoteam (HARC) in Rotterdam, een samenwerkingsverband van de zeehavenpolitie, douane, FIOD en OM, ook dit jaar rond de zeventig. Zorgwekkend is de omvang van de cocaïnetransporten.

Opsporingssystemen
De douane wil met slimmere opsporingssystemen en minder mensen in de haven gaan werken. Die verschuiving past volgens de Rotterdamse driehoek niet in het criminaliteitsbeeld. Het OM onderschrijft het gebruik van innovaties bij de opsporing, maar vindt dat dat niet ten koste mag gaan van menskracht.

In de Maasstad wordt een toenemende verharding in de criminaliteit gesignaleerd. Zo worden twee liquidaties in 2014 rechtstreeks in verband gebracht met de cocaïnesmokkel. Ook heeft de douane te maken met een corruptieaffaire.

Stroom cocaïne verontrust Rotterdam
Stroom cocaïne verontrust Rotterdam (Foto: ANP)

CDA in Eerste Kamer wacht oplossing verdrag af

Het CDA in de Eerste Kamer oordeelt pas over een mogelijke oplossing voor het Oekraïneverdrag op het moment dat het kabinet die voorlegt. Dat heeft Elco Brinkman, voorzitter van de CDA-fractie in de Eerste Kamer, dinsdag gezegd tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Senaat.

Brinkman wil niet vooruitlopen op de onderhandelingen die premier Mark Rutte nog voert in Brussel. "De regering regeert", aldus Brinkman, die liet weten Rutte tijd te gunnen als hij die nodig heeft.

Rutte hoopt in Brussel tot een juridisch bindende aanvullende verklaring te komen naast de associatieovereenkomst, waar Nederland in een raadgevend referendum 'nee' tegen heeft gezegd. Daar moet in staan dat het verdrag geen opstap is of recht geeft op lidmaatschap van de EU. Rutte wil het verdrag dan alsnog ratificeren.

Rutte gokt erop dat hij hiervoor steun krijgt van de Eerste Kamer en Tweede Kamer. D66 en het CDA zijn daar in de Eerste Kamer belangrijk voor. Daar bezetten regeringspartijen VVD en PvdA maar 21 van de 75 zetels. D66-leider Alexander Pechtold zei maandag al dat hij Rutte de tijd gunt.

CDA in Eerste Kamer wacht oplossing verdrag af
CDA in Eerste Kamer wacht oplossing verdrag af (Foto: ANP)

ANWB: veel oponthoud lokale wegen

Niet alleen op snelwegen staan automobilisten geregeld vast, op lokale wegen is het nog vaker raak. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder haar leden. Volgens de bond zitten de meeste knelpunten, 57 procent, op lokale wegen.

Leden van de ANWB kregen de vraag om knelpunten te melden. In totaal kwamen er 4000 reacties. Dingen die op lokale wegen vaak voor problemen zorgen zijn zaken als bruggen die te vaak opengaan of verkeerslichten die verkeerd staan afgesteld. Volgens de bond zijn die problemen eenvoudig te verhelpen. Frits van Bruggen, directeur van de ANWB, pleit dan ook voor meer aandacht voor de knelpunten buiten de snelwegen. "Juist deze plekken worden vaak genoemd en verdienen met spoed te worden aangepakt."

De top 3 van knelpunten op lokale wegen wordt aangevoerd door de N210 bij Krimpen aan den IJssel. Op plek twee staat de Stadsweg bij Spijkenisserbrug, gevolgd door de N206 bij Leiden op de derde plaats. De top 3 van knelpunten op snelwegen wordt gevormd door de A4 tussen Den Haag en Leiden, de A2 tussen Eindhoven en Weert en de A58 tussen Tilburg en Eindhoven.

ANWB: veel oponthoud lokale wegen
ANWB: veel oponthoud lokale wegen (Foto: ANP)

Paus prijst Zweeds asielbeleid

Paus Franciscus heeft op de slotdag van zijn bezoek aan Zweden het asielbeleid van het Scandinavische land geprezen. De kerkelijk leider droeg dinsdag in het voetbalstadion van Malmö een mis op voor de kleine katholieke gemeente, vooral bestaand uit vluchtelingen en migranten. Hij noemde hen 'gezegend' zo gastvrij te zijn opgenomen in een allesbehalve religieuze natie. Zweden liet vorig jaar tienduizenden asielzoekers toe, in tegenstelling tot veel andere Europese landen.

Franciscus was een paar dagen in het seculiere Zweden voor een bijeenkomst met Lutherse geestverwanten ter gelegenheid van de 500e verjaardag van de Reformatie. Deze katholiek-protestantse toenadering werd als historisch omschreven, al bleef onduidelijk hoever een eventuele samenwerking zal gaan. De vertegenwoordigers van beide geloofsgemeenschappen spraken af de oecumenische inspanningen te intensiveren.

Paus prijst Zweeds asielbeleid
Paus prijst Zweeds asielbeleid (Foto: ANP)

Veel vluchten op Schiphol vertraagd door mist

Het vliegverkeer op Schiphol ondervindt dinsdagochtend flinke hinder van de mist. Volgens een woordvoerder zijn tussen de honderd en tweehonderd vluchten vertraagd. Van annuleringen is geen sprake.

Nu de mist optrekt, is de verwachting dat de situatie snel weer normaal is. De vertraging loopt op tot ongeveer een half uur. Volgens de woordvoerder hangt er boven Parijs en Londen ook flinke mist, waardoor het vliegverkeer daar ook niet volgens schema verloopt.

Veel vluchten op Schiphol vertraagd door mist
Veel vluchten op Schiphol vertraagd door mist (Foto: ANP)

'Smartphone in slaapkamer is schadelijk'

Het is slecht voor de gezondheid om vlak voor het slapengaan nog even Facebook, WhatsApp of Instagram te checken op je smartphone. Het licht van het scherm voorkomt dat je moe wordt en in slaap valt. Alleen al in Twente belanden hierdoor elk jaar honderden jongeren in het ziekenhuis, maar het probleem is waarschijnlijk nog veel groter, waarschuwen twee neurologen dinsdag in de regionale krant Tubantia.

De artsen zeggen dat jongeren zo veel gamen, facebooken en whatsappen dat ze nog maar een paar uur per nacht slapen. "Soms maanden achter elkaar. Met schoolverzuim tot gevolg", zegt Loes Reichman van de Ziekenhuisgroep Twente.

Reichman en mede-onderzoeker Iris Knottnerus leggen uit dat het lichaam in de avonduren melatonine aanmaakt. Daardoor worden mensen moe en vallen ze langzaam in slaap. Door het licht van de smartphone denkt het lichaam juist dat het ochtend is en wordt het wakkerder. De hersenen gaan in stand-by.

Het advies van de artsen: haal je smartphone uit de slaapkamer.

'Smartphone in slaapkamer is schadelijk'
'Smartphone in slaapkamer is schadelijk' (Foto: BuzzT)

Scheringa betaalt 1 miljoen aan curatoren DSB

Voormalig DSB-topman Dirk Scheringa betaalt 1 miljoen euro aan de boedel van de in 2009 omgevallen bank. Ook zien Scheringa en zijn vrouw af van zo'n 10 miljoen euro aan vorderingen die ze bij DSB hadden ingediend. Dat is het resultaat van een regeling die de curatoren van DSB met Scheringa hebben getroffen.

De curatoren stelden de oud-politieman en ondernemer in 2012 al aansprakelijk en eisten miljoenen euro's van hem. Daarbij legden ze ook beslag op twee huizen. Die beslagen zijn met de schikking opgeheven.

Volgens de curatoren zijn het gedrag en de onkunde van Scheringa DSB fataal geworden, zo gaven ze eerder al aan. De topman investeerde veel in spelers voor voetbalclub AZ, een museum, een schaatsploeg en twee zakenvliegtuigen, terwijl zijn eigen financieel directeur had gewaarschuwd dat daar geen geld voor was.

Hans van Goor
Ook met voormalig operationeel directeur Hans van Goor is een regeling getroffen. Hij heeft afstand moeten doen van zijn resterende vordering ter waarde van ruim 270.000 euro. Scheringa en Van Goor zullen er ook aan meewerken dat de resterende waarde van de verzekeringspolis van de andere vroegere bestuurders en commissarissen van DSB aan de boedel zal toevallen.

De afwikkeling van het faillissement loopt al jaren. Eind vorig jaar werd duidelijk dat vrijwel alle schuldeisers DSB Bank hun geld terugkrijgen. Dat aanbod van de curatoren is inmiddels door vrijwel iedereen geaccepteerd, zo blijkt uit het 33e faillissementsverslag dat dinsdag werd gepubliceerd. De boedel van DSB heeft ook nog een hele voorraad leningen uitstaan, onder de handelsnaam Finqus. Het beheer van die portefeuille is de belangrijkste nog resterende taak van de curatoren.

Scheringa betaalt 1 miljoen aan curatoren DSB
Scheringa betaalt 1 miljoen aan curatoren DSB (Foto: ANP)

'Internet der dingen moet veiliger'

Slimme apparaten moeten veiliger worden en daar moeten politiek en bedrijfsleven internationaal aan werken. Dat zegt het Nationaal Cyber Security Centrum dinsdag.

Hackers hebben het internet der dingen (IoT) in de afgelopen maanden gebruikt voor een paar grote cyberaanvallen. Zo werd een botnet van webcams, videorecorders en andere besmette apparaten gebruikt voor een DDoS-aanval op het bedrijf Dyn. Dat zorgde ervoor dat het internet in de Verenigde Staten een dag lang grotendeels vastliep.

Het internet der dingen is ideaal voor hackers. De apparaten zijn slecht beveiligd, omdat de makers ze zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk op de markt wil brengen. Updaten gaat moeilijk. Gebruikers zelf merken er niets van als hackers de controle overnemen en zijn dus ook minder gemotiveerd om voor een goede beveiliging te zorgen. Tegelijk zijn de apparaten permanent online.

In Nederland zal de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zich inzetten voor IoT-veiligheid.

'Internet der dingen moet veiliger'
'Internet der dingen moet veiliger' (Foto: BuzzT)

Gadget: Bamster Pro

Teufels assortiment aan Bluetooth speakers blijft gestaag groeien, maar nu komt het Duitse bedrijf met een nieuwe handzaam apparaat dat enkele nieuwe snufjes heeft, de Bamster Pro. Zoals de naam al doet vermoeden behoort deze uitgave tot de Bamster familie waarvan het origineel stamt uit 2013. In de daaropvolgende jaren kreeg het eerste familielid er wat broertjes en zusjes bij zoals de Bamster XS en de lange BT Bamster.

Montoya rijdt alleen Indy 500 in 2017

Autocoureur Juan Pablo Montoya komt komend seizoen in de IndyCar Series alleen in actie tijdens de Indy 500. De 41-jarige Colombiaan reed de afgelopen jaren voor Team Penske in het kampioenschap en deed het daar met name in 2015 uitstekend, maar zijn contract werd na dit seizoen niet verlengd - men ruilt hem in voor de talentvolle Josef Newgarden.

Tim Cindric, teamchef van Penske, lijkt positief verrast: "Het was een mooie verrassing dat hij ons aanbod om alleen de Indy 500 te rijden, heeft geaccepteerd. Onze doelen zaten een tijd niet op één lijn, maar na een eerlijk gesprek kwamen we overeen dat dit voor beide partijen een goede oplossing zou zijn. Hij wilde het team niet verlaten, maar omdat hij fulltime wilde rijden sprak hij toch met andere teams. Na een tijdje kwam hij echter naar ons toe en vertelde ons dat de Indy 500 voor ons rijden de beste optie was. Hij zei overigens ook dat hij, als hij in onze positie had gestaan, ook serieus overwogen had om Newgarden naar het team te halen."

Montoya kende een lastig seizoen. Zijn teamgenoten bij Penske, Simon Pagenaud, Will Power en Helio Castroneves, namen de volledige top-3 in het kampioenschap in beslag, maar de Colombiaan werd zelf slechts achtste. Een jaar eerder deed hij nog tot en met de laatste race mee om de titel, die hij aan Scott Dixon moest laten. 

Blu-ray: Me Before You

Wat als je leven plotseling verwoest wordt door een vreselijk ongeluk en je alle krachten die je eerst bezat kwijtraakt in een fractie van seconden? Dit gebeurt nog dagelijks en het is dan ook niet zo gek dat Jojo Moyes besloot om dat verhaal iets te romantiseren. Het resultaat daarvan is nu de verfilming van haar gelijknamige boek Me Before You. FOK! bekeek het kassucces nogmaals op de thuisuitgave, en zag een perfecte film voor het aanstaand seizoen, om heerlijk bij weg te doezelen met een kop warme chocolademelk en eventueel een doos tissues op de bijzettafel.

Meer winst Shell

Shell heeft in het derde kwartaal meer winst in de boeken gezet dan een jaar eerder, mede dankzij forse kostenbesparingen. De lage olieprijzen blijven evenwel een wissel trekken op het Nederlands-Britse olieconcern, dat gezien de grote onzekerheid terughoudend blijft met investeringen.

Shell rapporteerde dinsdag een winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs), exclusief eenmalige posten, van 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro). Een jaar eerder kwam het resultaat naar die voor financieel analisten leidende maatstaf uit op 2,4 miljard dollar. Inclusief eenmalige mee- en tegenvallers bedroeg de winst 1,4 miljard dollar, na een verlies van 6,1 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

De overname van de Britse gasproducent BG hielp Shell aan hogere productievolumes en heeft al geleid tot aanzienlijke kostenvoordelen. De samensmelting van de twee ondernemingen is nagenoeg voltooid, zei topman Ben van Beurden in een toelichting.

Meer winst Shell ondanks lage olieprijzen
Meer winst Shell (Foto: ANP)

Minder winst BP

Oliemaatschappij BP zag zijn winst in het derde kwartaal bijna halveren ten opzichte van een jaar eerder. Het concern kampt nog altijd met de effecten van de lagere olieprijzen, waardoor de marges op olieraffinage krompen. Desondanks viel de winst hoger uit dan waar gemiddeld rekening mee werd gehouden.

De winst voor eenmalige posten en wijzigingen in de inventaris daalde tot 933 miljoen dollar tegen 1,8 miljard dollar een jaar eerder. Het betekende het negende kwartaal op rij dat BP zijn winst zag afnemen. De druk op topman Bob Dudley om de uitgaven in toom te houden en bezittingen af te stoten zonder daarbij de toekomst van het concern in gevaar te brengen, neemt toe.

Vooralsnog zal BP, net zoals branchegenoten, moeten snijden in de uitgaven om zo dividenduitkeringen te kunnen handhaven. Ook als de olieprijzen weer zouden stijgen is BP van plan vast te houden aan flinke kostenbesparingen.

Winstval voor BP
Minder winst BP (Foto: ANP)

Vierde dag op rij protesten in Marokko

Opnieuw zijn er massale protesten in Marokko in verband met de dood van een visverkoper op vrijdag. Voor de vierde dag op rij gingen mensen maandag de straat op. In het noorden van Marokko protesteerden duizenden mensen tegen de manier waarop burgers behandeld worden door politie en overheid.

De visverkoper werd vrijdag doodgedrukt toen hij zijn handel uit een vuilniswagen wilde redden, waar het door agenten in was gegooid.

Grote protesten zijn in Marokko heel ongewoon. Koning Mohammed VI bestuurt het land nog steeds met strakke hand. In 2011 kwam er in Marokko -net als in omringende landen- een soort Arabische Lente op gang, maar daar werd door de overheid snel op gereageerd. Hervormingen werden snel doorgevoerd, waardoor de protesten afzwakten. De huidige protesten zijn de grootste sinds die korte Arabische Lente in 2011.

Niet alleen op straat wordt geprotesteerd. Ook op social media is de stroom protesten en kritiek onophoudelijk. De kritiek richt zich op de zogenoemde Makhzen, een term waarmee het Marokkaanse koningshuis wordt bedoeld.

Vierde dag op rij protesten in Marokko
Vierde dag op rij protesten in Marokko (Foto: ANP)

SEGA Mega Drive opnieuw beschikbaar in Brazilië

Het Braziliaanse bedrijf Tectoy heeft aangekondigd om een limited edition SEGA Mega Drive op de markt te brengen. Tectoy is de officiële licentiehouder van het merk SEGA in Zuid-Amerika en is de verkoop van hun eigen versie van de zowel de Master System en Mega Drive sinds de jaren tachtig en eigenlijk nooit gestopt.

Tectoy doet de belofte dat men niet in staat zal zijn om de ervaring van de oude en nieuwe console te onderscheiden. De nieuwe Tectoy Mega Drive wordt geleverd met een originele 3-knop controller, 22 ingebouwde games, traditioneel cartridge slot en zelfs een SD-kaartlezer, zodat zelf ROM's toevoegen ook mogelijk is. Het is wel jammer dat er geen HDMI-uitgang toegevoegd wordt. De console zal omgerekend ongeveer €125,- gaan kosten. Het is helaas niet bekend of deze nieuwe Mega Drive ook buiten Brazilië geleverd gaat worden.

Tectoy SEGA Mega Drive

Tectoy SEGA Mega Drive

'Buitenlandse verkeersboete langer innen'

Politie en justitie moeten langer de tijd krijgen om boetes te innen bij buitenlandse automobilisten die in Nederland in de fout zijn gegaan. VVD en CDA dienen dinsdag een voorstel daarvoor in.

Nu vervalt de boete als die niet binnen vier maanden na de overtreding op de juiste deurmat valt. Beide partijen willen dat de politie enkele jaren de tijd krijgt om deze boetes te innen. VVD-Kamerlid Barbara Visser: "Het kan niet zo zijn dat een Italiaan met 170 kilometer per uur over de A2 kan racen en daarmee wegkomt, omdat de uitwisseling nog niet werkt. Wegpiraten mogen niet meer onder een forse boete uitkomen en deze wetswijziging regelt dat."

'Buitenlandse verkeersboete langer innen'
'Buitenlandse verkeersboete langer innen' (Foto: ANP)

Grootste olieleiding in VS dicht na explosie

Opnieuw is de grootste oliepijpleiding in de Verenigde Staten afgesloten. Door een explosie en brand in de pijpleiding van Colonial Pipeline Co. raakten zeven medewerkers gewond. De leiding die richting het zuidoosten van Amerika loopt is cruciaal voor de levering van olie. Deze werd in september ook al voor 12 dagen afgesloten, toen vanwege een lekkage. Daardoor raakten 50 miljoen Amerikanen gedupeerd.

De explosie vond maandag (lokale tijd) plaats tijdens werkzaamheden op zo'n anderhalve kilometer afstand van de plek waar in september de lekkage was. Het gebeurde vlakbij de omleiding die destijds was aangelegd, om de plek van de lekkage heen. Colonial was van plan deze omleiding tussen eind oktober en half november weer te verwijderen.

Volgens Colonial zijn medewerkers met spoed naar de plek gestuurd om het probleem op te lossen.

Grootste olieleiding in VS dicht na explosie
Grootste olieleiding in VS dicht na explosie (Foto: ANP)

Robbie Williams nerveus en opgelucht

Vlak voordat Robbie Williams zijn nieuwe album Heavy Entertainment Show uitbrengt, is de Britse ster behoorlijk nerveus over zijn comeback. "Ik ben nog steeds een vrij neurotisch persoon. Nu mijn album bijna uitkomt, heb ik ineens weer last van astma. En van roos in mijn haar", vertelt de 42-jarige zanger in het AD.

"Maar gek genoeg is er ook een beetje opluchting: ik hoef niet meer per se de allergrootste te zijn. Ik ben 42 jaar en ik voel dat de wereld niet zo in mijn voordeel meer is geschapen als in de tijd dat ik de keizer was, die periode ongeveer vijf jaar na Angels. Toen hoefde ik me nergens zorgen om te maken. Elke song die ik uitbracht werd goed ontvangen."

"De opluchting zit erin dat de bookmakers inmiddels echt tegen me zijn. Drie tegen één dat het me niet lukt, zou ik zeggen. Daardoor heb ik het gevoel dat alles wat nu volgt een bonus is", vertelt de artiest. Over de weddenschappen zegt hij: "Op een nummer 1-album in Engeland durf ik nog wel te wedden. Maar dat het album internationaal net zo goed verkoopt als pakweg vijftien jaar geleden is dan weer onwaarschijnlijk."

Robbie Williams nerveus en opgelucht
Robbie Williams nerveus en opgelucht (Foto: BuzzE)

Pensioen vaak niet goed geregeld bij scheiding

Veel Nederlanders hebben geen idee welke gevolgen een echtscheiding kan hebben voor het pensioen. Dat blijkt uit een onderzoek van Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën.

Van de mensen die zijn gescheiden is 34 procent niet of niet zo tevreden over de manier waarop het pensioen werd verdeeld. Er is een speciaal formulier van de overheid dat moet worden ingevuld zodat het pensioen na de pensionering wordt verdeeld, maar veel mensen zijn niet op de hoogte van dit formulier. Ook als er hulp bij een echtscheiding wordt ingeschakeld, wordt vaak niet gewezen op het bestaan van het formulier.

Wijzer in geldzaken wijst er op dat het verlies van een baan, een echtscheiding of andere ingrijpende gebeurtenissen in bijna alle gevallen invloed heeft op het pensioen. De organisatie roept dan ook op om in de scheidingsprocedure ook de verdeling van het pensioen goed te bespreken.

Pensioen vaak niet goed geregeld bij scheiding
Pensioen vaak niet goed geregeld bij scheiding (Foto: ANP)

Fisker onthult nieuwe elektrische auto

Tesla heeft er een nieuwe concurrent bij. De Deen Henrik Fisker heeft maandag zijn nieuwe elektrische auto EMotion onthuld met een reeks foto's op Instagram. De EMotion moet 400 mijl, zo'n 640 kilometer, kunnen rijden met een volledig opgeladen batterij. De topsnelheid van de sportief gelijnde wagen ligt op 161 mijl per uur, meer dan 250 kilometer per uur.

Fisker was eerder ontwerper bij onder meer Aston Martin en Tesla en richtte in 2011 al een eigen bedrijf op dat de elektrische Fisker Karma op de markt bracht. Dat bedrijf ging echter in 2013 failliet.

Fisker claimt nieuwe batterijtechnologie te hebben ontwikkeld die zijn bedrijf ook aan andere automakers wil gaan leveren. Daarnaast worden de nieuwe Fiskers geleverd met alle systemen om volledig zelfstandig te kunnen rijden. Die kunnen dan worden aangezet als de techniek ver genoeg gevorderd is. Tesla kondigde onlangs hetzelfde aan.

De Fisker EMotion wordt in 2017 voor het eerst aan het publiek getoond. Dan wordt ook bekendgemaakt wanneer de eerste voertuigen in de verkoop moeten gaan.

Fisker onthult nieuwe elektrische auto
Fisker onthult nieuwe elektrische auto (Foto: BuzzT)

Twee aardbevingen in Groningen

In de nacht van maandag op dinsdag hebben zich in de bodem van de provincie Groningen twee bevingen voorgedaan. De seismografische dienst van het KNMI heeft om 01.12 uur en om 01.57 uur schokken geregistreerd met een kracht van respectievelijk 1.9 en 2.2.

De bevingen deden zich voor op een diepte van 3 kilometer. Bevingen in Groningen doen zich bijna altijd voor op die diepte. Dat houdt verband met de gaswinning in het gebied.

Schademeldingen zijn er vooralsnog niet, wel meldden inwoners van het gebied op social media trillingen te hebben gevoeld.

Twee kleine aardbevingen in Groningen
Twee aardbevingen in Groningen (Foto: ANP)

Adele kreeg een depressie na bevalling

Zangeres Adele kreeg na haar bevalling last van een depressie. Dat vertelt de zangeres in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair.

Na de bevalling van haar inmiddels vier jaar oude zoon Angelo ging het niet goed met Adele. Ze zat flink in de put door een postnatale depressie. "Ik heb een hele donkere kant. Ik ben gevoelig voor depressies en glij daar makkelijk in en uit", aldus de Rolling In The Deep-zangeres.

De 28-jarige Britse zangeres vertelt openlijk over haar jeugd en dat ze van jongs af aan al te kampen heeft met depressies. "Het begon toen mijn opa stierf, ik was toen een jaar of 10 en dacht aan zelfmoord. Ik heb heel veel therapie gevolgd in mijn leven", zegt Adele tegen het tijdschrift.

Ook geeft ze toe dat ze drankproblemen had en meerdere flessen alcohol dronk terwijl ze nummers schreef. Het gaat nu een stuk beter met Adele, het lurken aan de fles terwijl ze liedjes schrijft doet ze niet meer. "Sinds ik een moeder ben ik niet meer zonder zorgen. Ik moet er zijn voor mijn kind", aldus de zangeres.

Adele kreeg een depressie na bevalling
Adele kreeg een depressie na bevalling (Foto: BuzzE)

Zayn Malik had zware eetstoornis

Zayn Malik had tijdens zijn periode als bandlid van One Direction last van een zware eetstoornis. Dat meldt het Britse dagblad The Mirror op basis van Maliks autobiografie getiteld Zayn.

De 23-jarige popster schrijft in zijn autobiografie dat hij een moeilijke en dukke tijd had als lid van de populaire Britse boyband One Direction."Ik had geen zorgen over mijn gewicht ofzo. Maar ik at wel eens dagen -soms wel twee of drie achter elkaar, helemaal niets. Het werd een probleem al wist ik toen niet wat het probleem precies was", zegt Malik.

Eerder gaf de zanger al toe dat hij aan ADHD en podiumangst lijdt. Ook vertelt de zanger dat hij als bandlid van One Direction onder druk werd gezet om vanwege zijn gewichtsverlies te ontkennen dat hij drugs gebruikte. Het zette ook de relatie met de andere bandleden onder druk die vermoedden dat Malik verslaafd was. In maart 2015 besluit Malik te band voorgoed te verlaten en zich te concentreren op een solocarrière.

"Ik heb hier in het openbaar nooit over gesproken maar sinds ik de band heb verlaten kan ik er makkelijker over praten. En dat is dat ik een eetstoornis had", aldus Malik. Volgens de popzanger gaat het nu goed met hem dankzij zijn vriendin, model Gigi Hadid, die hem steunt.

Zayn Malik had zware eetstoornis
Zayn Malik had zware eetstoornis (Foto: BuzzE)

Nieuwe RTL-programma's buiten top 10

De nieuwe RTL-programma's De reis van je leven en Het perfecte plaatje prijken niet in de top 10 van best bekeken tv-programma's.

In De Reis van je leven maakt Johnny de Mol een droomreis met mensen die weten dat ze niet lang meer te leven hebben. De eerste uitzending trok maandagavond 811.000 kijkers, goed voor een vijftiende plaats in de ranglijst van Stichting KijkOnderzoek.

Het perfecte plaatje staat met 776.000 kijkers op de zeventiende plaats. In dit programma bekwamen bekende Nederlanders zich in fotografie. Marco Borsato, Humberto Tan, Kim Feenstra, Winston Gerschtanowitz, Paulien Huizinga, Ruud Feltkamp en Heleen van Royen zijn de kandidaten.

SBS6 wist de nieuwe concurrentie van RTL4 maandagavond te verslaan met de programma's Mr. Frank Visser doet uitspraak en Dokter Tinus. Beide SBS-programma's scoorden ruim 1,1 miljoen kijkers.

De top 3 van best bekeken programma's bestaat uit het NOS Journaal (2,3 miljoen), Spoorloos (1,7 miljoen) en Radar (1,6 miljoen).

Nieuwe RTL-programma's buiten top 10
Nieuwe RTL-programma's buiten top 10 (Foto: BuzzE)

PvdA wil af van doorstroomdrempels onderwijs

De PvdA wil de drempels afschaffen die leerlingen belemmeren door te stromen naar een hoger onderwijsniveau. De partij wil een doorstroomrecht voor leerlingen in de wet opnemen, zodat scholen geen extra voorwaarden meer kunnen opwerpen voor deze leerlingen. GroenLinks pleit daar al langer voor.

Laatbloeiers krijgen nu vaak geen kans om naar een hogere trede van de onderwijsladder te klimmen, waarschuwt Tweede Kamerlid Joyce Vermue. Wie van de mavo naar de havo wil overstappen moet bijvoorbeeld vaak een cijfergemiddelde van 6,8 overleggen. Vermue wil af van die hordes. Scholen stellen de extra eisen omdat ze bang zijn dat leerlingen het een stapje hoger toch niet redden en dan hun slagingspercentages drukken, denkt zij.

Volgens Vermue moeten scholen daarom niet langer gestraft worden voor leerlingen die toch te hoog hebben gegrepen, maar worden beloond voor het bieden van gelijke kansen aan alle leerlingen. De Onderwijsinspectie moet scholen voortaan niet op de resultaten, maar op kansrijkheid beoordelen.

PvdA: weg met doorstroomdrempels onderwijs
PvdA: weg met doorstroomdrempels onderwijs (Foto: ANP)

AIVD en WhatsApp maken kans op Big Brother Award

De veiligheidsdienst AIVD, minister Edith Schippers van Volksgezondheid en WhatsApp zijn de grootste privacyschenders in Nederland, vindt burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. De drie zijn genomineerd voor een Big Brother Award.

De winnaar wordt op 14 november bekendgemaakt in Amsterdam. Bits of Freedom heeft ook een 'expertprijs', voor privacyschendingen die minder aandacht krijgen. Volgende week wordt bekend wie die prijs kunnen winnen. Daarnaast is er een prijs voor de grootste voorvechter voor privacy.

De Big Brother Award ging vorig jaar naar minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) om zijn afluisterwet. De politie kreeg de expertprijs voor 'predictive policing', op basis van gegevens voorspellen wie wanneer in de fout kan gaan en wie daarvan het slachtoffer kan worden.

Kans AIVD en WhatsApp op Big Brother Award
Kans AIVD en WhatsApp op Big Brother Award (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Bewolkt en wat lichte regen

Goeiemorgen! Als eerste dank voor jullie reacties op het weerbericht 'nieuwe'stijl'. We nemen jullie reacties zeker mee achter de schermen. De komende tijd zullen we nog wel even bezig zijn om het één en ander te ontwikkelen om het weerbericht tóch wat aantrekkelijker te maken.

Terug naar het actuele weer. Het was gisteren in een groot deel van het land heerlijk herfstweer. In het noorden hing echter wel wat meer bewolking. Elders was het na het optrekken van nevel en mist dus ideaal weer met veel zon en ruim 14 graden.

Vandaag ziet het weerbeeld er wat minder kleurrijk uit. Een zwakke storing trekt van noord naar zuid over het land. Vanochtend is er in het zuidoosten nog wat ruimte voor de zon, maar elders is het al bewolkt. In de middag passeert er dan een gebied met enige lichte regen- en motregen. Eigenlijk dus echt een druilerige episode van de dag. Aan het eind van de middag klaart het vanuit het noordwesten geleidelijk aan weer op. De temperatuur moet al iets inleveren en komt uit op ongeveer 12 a 13 graden. De wind draait daarbij naar noord-noordwest en kan aan de kust toenemen naar vrij krachtig. Elders staat er een matige wind.

Geleidelijk aan glijden we naar een wisselvalliger weerbeeld toe. De eerste dagen zijn de hoeveelheden nog niet zo groot. Serieuzere regen wordt pas tegen het einde van de week verwacht en dan zakt ook de temperatuur naar 10 graden. 

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 8:25
Zon onder: 18:24
Zonkracht: 2 / 1
 
 Qltel is onderweg naar Portugal. Deze prachtige foto maakte hij in Salamanca. (Foto: qltel)
Op dit moment is qltel onderweg naar Portugal. Hij maakte deze foto van een fraai kerkje in Salamanca. (foto:qltel)
 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1570 Een stormvloed, de Allerheiligenvloed van 1570 richt op de Zeeuwse eilanden veel schade aan.
1876 Het Noordzeekanaal wordt officieel geopend door koning Willem III
1993 Het Verdrag van Maastricht treedt in werking.
2015 Op de Engelstalige Wikipedia, opgericht in 2001, verschijnt het vijf miljoenste artikel.
2015 De Belgische atleet Ronald Desruelles overlijdt.

Woord allochtoon uit vocabulaire overheid

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) stoppen met het gebruik van de termen allochtoon en autochtoon. Laatstgenoemde meldt dat in een dinsdag te verschijnen rapport, aldus de Volkskrant.

De begrippen zijn in 1971 bedacht als neutrale alternatieven en zijn sinds 1989 ingeburgerd in onze taal. Na ruim een kwart eeuw zijn ze dat echter niet meer. Bovendien zijn ze ook niet meer precies genoeg. Er komen geen nieuwe woorden voor in de plaats.

"De diversiteit en beweeglijkheid onder migranten is zo groot, dat het geen zin heeft over hen in generieke termen te spreken. In de top-10 van geboortelanden van immigranten over 2015 staan Polen op 1, Syriërs op 2 en Duitsers op 3. Die hebben onderling weinig gemeenschappelijks", zegt Mark Bovens van de WRR.

"We bepleiten niet dat je een achtergrond nooit mag noemen, zoals in Frankrijk gebruik is. Maar doe het heel nauwkeurig", voegt zijn collega Godfried Engbersen eraan toe. Dus bijvoorbeeld Turkse Nederlanders, asielmigranten of kennismigranten, Dat zou juist verhelderend werken.

"Als dat toch nodig is, bijvoorbeeld bij bevolkingsstatistieken, dan spreken we over inwoners met een migratieachtergrond en inwoners met een Nederlandse achtergrond", aldus het WRR-rapport. Dat komt onder meer de continuiteit van dergelijke statistieken ten goede.

De Raad plaatst daarnaast vraagtekens bij de kwalificaties westers en niet-westers. Momenteel worden Indonesiërs en Japanners als westers bestempeld, en Antillianen en Surinamers als niet-westers. Die aanduidingen moeten wellicht ook het veld ruimen, maar dat zal mogelijk pas volgend najaar blijken wanneer een uitgebreider eindrapport over migratie en diversiteit verschijnt.

Flexwerker verdient minder dan vast personeel

Oproep- en invalkrachten verdienen gemiddeld slechts een vijfde van wat vaste werknemers krijgen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van gegevens over 2014.

De belangrijkste oorzaak hiervan is de arbeidsduur. Oproep- en invalkrachten maken door de bank genomen weinig uren. In deze groep zitten ook veel scholieren en studenten, aldus het statistiekbureau. Ook zijn ze vaak actief in de horeca en de detailhandel, bedrijfstakken waar relatief weinig wordt verdiend.

Andere flexwerkers verdienen in doorsnee wel wat meer, maar uiteindelijk trekken alle categorieën aan het kortste eind ten opzichte van vaste krachten. Gemiddeld ligt het bruto-inkomen van flexwerkers op 19.000 euro. Dat is nog geen twee vijfde van dat van vaste werknemers.

De meest verdienende flexibele krachten zijn diegenen die uitzicht hebben op een vast contract: deze zitten op 72 procent van wat vast personeel betaald krijgt.

Volgens het CBS is het merendeel van de werknemers met een flexibele arbeidsrelatie flexwerker uit noodzaak. In 30 procent van de gevallen is dit omdat het ze niet lukt om een vaste baan te bemachtigen.

Flexwerker verdient minder dan vast personeel
Flexwerker verdient minder dan vast personeel (Foto: ANP)

A15 afgesloten na dodelijk ongeval

De A15 is afgesloten in beide richtingen, na een tragisch ongeval dinsdagochtend vroeg, waarbij de chauffeur van een vrachtwagen is omgekomen. Het ongeluk gebeurde tussen Dordrecht en Gorinchem, ter hoogte van Hardinxveld-Giessendam. Volgens de politie reed de vrachtwagen bij wegwerkzaamheden tegen een groot waarschuwingsbord, waarna de vrachtwagen in brand vloog.

Een passagier kon op tijd uit de auto gehaald worden. Hij maakt het naar omstandigheden goed. De chauffeur van de vrachtwagen is bij het ongeluk overleden.

De brandweer is nog bezig met het blussen van de vrachtwagen en de politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Het is nog niet bekend hoe lang de weg blijft afgesloten.

A15 afgesloten na dodelijk ongeval
A15 afgesloten na dodelijk ongeval (Foto: ANP)

Oranje hoeren

Ik ben geen fan van het Koningshuis. De leden ervan gedragen zich als aristocraten en staan graag boven de wet en dan met name de belastingwet. Ze verdienen graag veel geld, alhoewel het begrip verdienen in mijn ogen alleen opgaat voor de alle arbeiders in Nederland die iedere dag weer eerlijke productie leveren, zoals de middenstander, de bouwvakker en de vakkenvuller. Allemaal betalen wij loonbelasting en nog zeer veel andere belastingen. 

Laatste reviews en specials
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
review
Rise of Industry
review
World War Z
©FOK.nl e.a.