FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 mei 2016

Wade zegeviert op European Darts Matchplay

Michael van Gerwen staat in de halve finale van de European Darts Matchplay, het vierde toernooi van de Euro Tour van de PDC. Hij won in een kwartfinale van Jelle Klaasen met 6-x. Benito van de Pas haalde het niet. Hij strandde na een beslissende leg tegen James Wade. 

Van de Pas mocht beginnen en trok met Wade gelijk op. Het werd 5-5 en een beslissende leg was nog. Big Ben kreeg twee matchdarts, maar faalde om de partij uit te gooien. Wade knalde 122 uit en hij plaatste zich voor de halve finales. 

Van Gerwen knalde uit de startblokken en kwam 3-0 voor. Klaasen kwam weer op gelijke hoogte en maakte er 3-3 van. Het werd 4-4 en 5-5, derhalve was er een beslissende leg nodig. Deze beslissende leg ging met een 116-finish naar de nummer één van de wereld en schaarde zich bij de laatste vier. Hij treft in de halve finale James Wade. De andere halve finale gaat tussen Dave Chisnall en Peter Wright. 

Uitslagen European Darts Matchplay - kwartfinales
Mensur Suljovic 4-6 Dave Chisnall
Max Hopp 4-6 Peter Wright
James Wade 6-5 Benito van de Pas
Jelle Klaasen 5-6 Michael van Gerwen

Halve finales - vanaf 21.15u vanavond 
Dave Chisnall v Peter Wright
James Wade v Michael van Gerwen

Update 22.05 uur

De finale gaat tussen Dave Chisnall en James Wade. Chisnall won 6-3 van Peter Wright en Wade won met 6-2 van Van Gerwen. Op 2-1 miste Van Gerwen zes pijlen op een dubbel, waarna Wade een break kon maken. Van Gerwen brak nog terug, maar dat was de enige leg die hij nog kon pakken. Wade won met 6-2. 

Het is de eerste European Tour die niet gewonnen zal worden door Van Gerwen. De nummer één van de wereld was eerder de beste in Venray, München en Gibraltar. 

Update 23.05 uur

James Wade heeft voor de tweede keer een toernooi van de Euro Tour op zijn naam geschreven. Hij won in de finale van de European Darts Matchplay met 6-5 van Dave Chisnall. 

Wade kwam 5-2 voor, maar zag Chisnall langszij komen met finishes van 40,127 en 78. De beslissende leg ging alsnog naar The Machine, waardoor hij 25.000 Britse pond mag bijschrijven. Chisnall krijgt 10.000 pond. 

ffJames Wade wint zijn tweede Euro Tour-toernooi. (PRO SHOTS/Action Images)
James Wade wint zijn tweede Euro Tour-toernooi. (PRO SHOTS/Action Images)

Geen straf voor Hamilton en Rosberg na crash

Voor Mercedes blijft de schade na de Grand Prix van Spanje beperkt tot de uitvalbeurten van Nico Rosberg en Lewis Hamilton. De FIA besloot geen van beide te straffen voor hun crash in de eerste ronde van de door Max Verstappen gewonnen wedstrijd.

In de eerste ronde ging het helemaal mis voor het dit jaar oppermachtige team van Mercedes toen Hamilton bij een inhaalpoging in het gras terechtkwam waarna zijn wagen onbestuurbaar werd. Hij raakte vervolgens Rosberg waarna voor beide de race ten einde was. De FIA  wijst erop dat het incident begon omdat de auto van Rosberg snelheid verloor. De poging van Hamilton om in te halen werd als 'reasonable' gezien.

Voor Hamilton hadden de gevolgen groot kunnen zijn omdat hij al twee waarschuwingen heeft. Een derde zou betekenen dat hij bij de GP van Monaco een gridstraf van tien plaatsen zou krijgen.

Overigens legt Niki Lauda de schuld wel bij Hamilton. "Lewis was te agressief met zijn actie. Had Nico hem meer ruimte moeten geven? Waarom zou hij? Hij reed aan de leiding. Lewis misrekende zich. Ik vind hem meer schuldig dan Nico", stelde de Oostenrijker tijdens de race bij het Britse Sky Sports.

Vrouw Freek de Jonge getroffen door infarct

Hella de Jonge is in de nacht van zaterdag op zondag getroffen door een infarct. Freek de Jonge heeft daardoor zijn optreden bij de traditionele bluesviering in de Bonifaciuskerk in Kwadendamme moeten afzeggen.

"Ze waren de hele nacht in het ziekenhuis. Hij was nog maar net terug toen hij mij belde om te zeggen dat hij gewoon echt niet kon komen", vertelt een woordvoerder van de kerk. "Hij heeft beloofd vanmiddag terug te bellen om te horen hoe het allemaal is verlopen." Ook zegde Freek toe 'zeker nog een keer' te komen spreken tijdens een mis.

Het is nog onduidelijk hoe het momenteel is gesteld met Hella. Tijdens de mis is zondagochtend gebeden voor de vrouw van Freek.

Vrouw Freek de Jonge getroffen door infarct
Vrouw Freek de Jonge getroffen door infarct (Foto: BuzzE)

Oranje onder 17 naar halve finales EK

Het Nederlands voetbalelftal onder 17 jaar heeft op het Europees kampioenschap de halve finales bereikt. In de kwartfinale werd Zweden met 1-0 verslagen.

Het enige doelpunt werd gemaakt door Tahith Chong. Hij kopte raak uit een hoekschop. Chong speelde afgelopen seizoen in de jeugd van Feyenoord, maar maakt komende zomer een transfer naar Manchester United.

In de halve finale treft Nederland Portugal, dat met 5-0 veel te sterk was voor Oostenrijk. De andere halve finale gaat tussen Duitsland en Spanje.

Herlings zegeviert ook in Frankrijk

Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft ook het raceweekend in Italië op zijn naam geschreven. De Nederlandse MX2-coureur had het in de Grote Prijs van Trentino niet makkelijk, maar liep toch uit in het klassement waar hij nu 100 punten voorsprong heeft op zijn naaste belager de Zwitser Jeremy Seewer.

In Trentino was Herlings minder oppermachtig dan eerder dit jaar. Sterker nog, hij moest de zege in de eerste manche zelfs laten aan de Fransman Dylan Ferrandis. In de tweede wedstrijd won de Nederlander echter weer als vanouds met ruime voorsprong. Brian Bogers behaalde een keurige negende positie.

Rijksmuseum weerlegt incident met bezoeker

Het Rijksmuseum heeft zondag uitgelegd wat er aan de hand was met een man die zaterdag buiten het museum in de clinch raakte met museummedewerkers. Filmbeelden op Twitter riepen verbaasde reacties op omdat het leek of de man bewusteloos was en de museummedewerkers hem niet hielpen.

Volgens de verklaring van het Rijksmuseum was de verwarde jongeman binnen verzocht het museum te verlaten. De man liet zich naar de uitgang begeleiden om zich daar plotseling te gaan verzetten. De schreeuwende man liet zich toen op de grond vallen.

"De suggestie dat de man bewusteloos bleef liggen, is niet waar. De man was bij kennis. Het museumpersoneel en de inmiddels aanwezige politie hebben, helaas gehinderd door enkele omstanders, de toestand waarin de man verkeerde juist ingeschat en hem rustig zelf op laten staan."Daarna is de man weggelopen.

Rijksmuseum weerlegt incident met bezoeker
Rijksmuseum weerlegt incident met bezoeker (Foto: ANP)

Murray klopt Djokovic op gravel

Tennisser Andy Murray is er voor het eerst in zijn leven in geslaagd om Novak Djokovic op gravel te kloppen. De Brit won met 6-3 en 6-3 van de nummer een van de wereld op het sterkbezette ATP-toernooi in Rome. Vorige week in Madrid zegevierde Djokovic nog.

Het was in Rome een beetje regenachtig en die omstandigheden lagen Murray wel. De Brit pakte eenvoudig de eerste set van een klagende Djokovic. De nummer een van de wereld kwam pas in het tweede bedrijf vat op de service van zijn opponent, maar Murray slaagde er toch in een break voorsprong te pakken en de zege te grijpen.

Bordeeleigenaar hoopt op bezoek Lamar Odom

Het bordeel waar Lamar Odom vorig jaar in kritieke toestand na een overdosis drugs werd aangetroffen, heeft de voormalig basketballer een opmerkelijk aanbod gedaan. Eigenaar Dennis Hof hoopt Lamar terug te lokken naar de Love Ranch in Las Vegas met de belofte van gratis vrouwen en drank.

"De eerste nacht en twee meisjes zijn voor mijn rekening. Plus alle Remy Martin die hij kan drinken", zegt Hof tegen TMZ. De bordeeleigenaar vindt het geen vreemd aanbod. Hij stelt dat Lamar nooit problemen heeft gehad met seks en drank, alleen met drugs. Dus als er geen drugs aanwezig zijn, waarom zou de ex van Khloé Kardashian dan niet teruggaan naar het huis van lichte zeden waar hij zich zo vaak heeft vermaakt, vraagt Hof zich hardop af.

De baas van de sekstent heeft ook nog wel iets te zeggen tegen de mensen die kritisch zijn over het aanbod. "Vergeet niet dat de mensen die hier werken degenen zijn die zijn leven hebben gered. We geven echt om hem."

In oktober werd Lamar bewusteloos gevonden in de Love Ranch. Sinds januari verblijft hij in een revalidatiekliniek, waar hij het naar verluidt naar zijn zin heeft. Maar hij zou weigeren zijn alcoholprobleem aan te pakken, die hij volgens familie en vrienden toch echt heeft.

Bordeeleigenaar hoopt op bezoek Lamar Odom
Bordeeleigenaar hoopt op bezoek Lamar Odom (Foto: BuzzE)

Weerwolf gespot in Engeland

In Engeland gelooft men nog hardnekkig in sprookjes. Niet alleen geloven onze overburen iedere keer opnieuw dat het Engelse voetbalteam bij elk toernooi waar ze aan meedoen wel eventjes kampioen zullen worden, ook de klassieke mythes en legendes zijn daar nog levendig. Zo ook in de omgeving van Hull, in het midden van het land. Meerdere bewoners van het landelijke gebied hebben daar een heuse weerwolf gespot.

Weerwolven zijn geen honden die het weerbericht voorlezen, maar een soort hybride tussen een mens en een wolf. En dit is dan ook exact wat getuigen hebben gezien: een bijna 2,5 meter lange menswolf, die soms op twee, dan weer op vier poten rondwandelt.

Volgens de legende loopt dit dier (of familie van dit dier) al wat langer (eeuwen) rond in het gebied. Ze noemen hem/haar de Old Stinker, die omdat hij/zij geen mondspray schijnt te gebruiken.

Recente getuigen hebben gezien hoe het creatuur een herdershond naar binnen aan het werken was. Anderen zagen hem over een tien meter breed kanaal heen springen. Het hellemonster kan sowieso wellicht namens Engeland naar de Olympische Spelen gestuurd worden, want er is ook gezien hoe het over een heg van 2,5 meter hoog sprong, dit alles met een hond in z'n bek.

Als we de beschrijvingen van de weerwolf-spotters mogen geloven, dan heeft de demonische verschijning erg veel weg van de weerwolf in de film An American Werewolf in London. Hoewel een tekening van een stel dat het beest tegen het lijf liep, eerder doet denken aan een Ork wiens scheerapparaat al een tijdje stuk is.

Bij de volgende volle maan gaan een aantal bewoners, bewapend met camera's en fototoestellen, jacht maken op Old Stinker. Het zou zich voornamelijk ophouden bij een door mensenhanden uitgehakt kanaal, The Bramston Drain.



Wedden op volgende James Bond stilgelegd

Het online wedkantoor Coral heeft het gokken op de nieuwe James Bond stilgelegd nadat er plotseling opvallend veel op acteur Tom Hiddleston werd ingezet. De acteur werd favoriet nadat hij was gespot in gezelschap van Bond-regisseur Sam Mendes en producer Barbara Broccoli, meldt The Telegraph.

Hiddleston wordt nu gezien als de meest waarschijnlijke opvolger van Daniel Graig als 007, nadat eerder Idris Elba en Damian Lewis het goed deden bij de wedkantoren.

De Britse acteur, onder meer bekend van zijn rollen in Thor en War Horse, vindt het spelen van de geheim agent een "buitengewone uitdaging"en noemt zichzelf een enorme fan van de James Bondfilms.

Wedden op volgende James Bond stilgelegd
Wedden op volgende James Bond stilgelegd (Foto: BuzzE)

Roglic wint tijdrit, Brambilla behoudt roze

Primoz Roglic heeft de 40,5 kilometer lange tijdrit tussen Radda en Greve in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Sloveen van LottoNL-Jumbo profiteerde optimaal van zijn vroege start en bleef op een droog parcours met 51.45 minuten andere specialisten als Matthias Brändle en Fabian Cancellara respectievelijk tien en zeventien seconden voor.

Van de klassementsrenners was Bob Jungels met 45 seconden achterstand op Roglic de beste. Het moet wel gezegd worden dat de topcoureurs in de regen moesten rijden en daar nadeel van ondervonden. In het klassement behield Gianluca Brambilla echter de leiding, één seconde voor Jungels.

Grote verliezer was de Rus Ilnur Zakarin die onderuit schoof en later ook nog van fiets moest wisselen. Vincenzo Nibali won enkele belangrijke seconden op Alejandro Valverde en schoof de Spanjaard voorbij in het klassement (53 om 55 seconden achter Brambilla). Twee seconden daarvoor staat Steven kruijswijk die een fraaie tijdrit reed en vierde staat in het klassement. Op plek drie staat Andrey Amador, knecht van Valderde, op 32 seconden.

Tom Dumoulin raakte gisteren de roze trui kwijt en kon ook vandaag niet imponeren. Hij werd vijftiende op 1.58 van Roglic, maar schoof wel weer de top tien in het klassement binnen. Beste Nederlander werd Jos van Emden op 1.08 minuten van Roglic. Hij was hiermee acht seconden sneller dan Maarten Tjalingii.

Morgen is de tweede rustdag in de Giro. Dinsdag gaat het peloton weer de bergen in tijdens de 219 kilometer lange etappe tussen Campi Bisenzio naar Sestola. De finish is bergop.

Vierde plaats op EK voor Freitag en Jansen

Uschi Freitag en Inge Jansen hebben op de laatste dag van de EK schoonspringen in Londen een keurige vierde plaats behaald op het onderdeel 3-meter plank synchroon. De dames sprongen zeer stabiel met naar scores van 49.20, 43.20 (twee sprongen met maximale moeilijkheidsgraad), 67.50, 67.50 en 65.70, wat een totaalscore opleverde van 293.70. 

Aan het begin van de wedstrijd lagen Jansen en Freitag nog op een zesde plaats, maar door de mindere sprongen van de Duitse en Oekraïense dames wisten de Nederlanders naar een vierde plek te klimmen.

De Europese titel ging naar gouddelfster Tania Cagnotto en Francesca Dallape. Met één mindere sprong wisten ze toch ver voor de concurrentie te blijven, hun puntentotaal was 327.81. Cagnotto pakte eerder deze week al het goud op de 1-meter en 3-meter plank individueel. Het zilver ging naar de Britse dames Rebecca Gallantree en Alicia Blagg (319.32) en het brons was er voor Nadezhda Bazhina en Kristina Ilinykh uit Rusland (304.20). 

Tania Cagnotto en Francesca Dallape in actie. (Foto: Getty Images)

Manchester City 99% zeker van vCL na gelijkspel tegen Swansea

Manchester City is er niet in geslaagd om zijn laatste wedstrijd met manager Manuel Pellegrini winnend af te sluiten. Het uitduel bij Swansea City eindigde in een gelijkspel. De voorronde van de Champions League is wel zo goed als binnen. 

De bezoekers uit Manchester begonnen nog wel goed aan de wedstrijd. In het Liberty Stadium zorgde de jonge Kelechi Iheanacho (19) na vijf minuten namelijk voor de openingstreffer. De Nigeriaan kon afronden nadat Sergio Agüero met zijn schot op de keeper was gestuit.

Swansea dacht even later langszij te komen toen Jefferson Montero de bal in het doel kreeg. Zijn feestje ging echter niet door, omdat er een overtreding werd gezien op Bacary Sagna.Manchester City leek daardoor met een voorsprong de rust te halen. De vrije trap van André Ayew werd aangeraakt door Fernando, waardoor doelman Joe Hart geklopt was: 1-1. Na de pauze kreeg Swansea wat meer controle over de wedstrijd. The Citizens werden wel een aantal keren gevaarlijk, maar met name Agüero had niet zijn dag. Ook de inbreng van Samir Nasri, die doelpuntenmaker Iheanacho afloste, kon de ploeg uit Manchester niet aan een zege helpen.

Door de remise heeft nummer vier City nu drie punten voorsprong op Manchester United, dat niet in actie kwam vanwege een verdacht pakketje. Op basis van het veel betere doelsaldo kan het team van Pellegrini de vierde plek niet meer nog ontgaan. United zal het afgelaste duel met 19 doelpunten moeten winnen om alsnog de Champions League te halen. 

Winnend Arsenal toch tweede na blunder Tottenham

Arsenal heeft het seizoen afgesloten met een mooie zege op hekkensluiter Aston Villa. Het werd 4-0. Door een blamage van Tottenham Hotspur zijn de Londenaren op de tweede plek geëindigd.

Bij Arsenal maakte Santi Cazorla zijn rentree nadat hij sinds november buitenspel stond met een blessure. The Gunners gingen voor eigen publiek goed van start, want na vijf minuten stond het scorebord in het Emirates Stadium al op 1-0. Olivier Giroud vond genoeg ruimte om een voorzet van Nacho Monreal binnen te koppen.

Vanuit het niets maakte Jordan Ayew bijna gelijk voor Aston Villa, maar Laurent Koscielny kon dat voorkomen. Via Jack Wilshere en Alexis Sánchez liet de thuisploeg vervolgens een paar aardige kansen liggen om de score te verdubbelen. Ook in de tweede helft bleef Arsenal aandringen, op zoek naar de 2-0.

Nadat invaller Mohamed Elneny een geweldige kans van dichtbij niet benutte, was het Giroud die na 78 minuten het duel besliste op aangeven van Mesut Özil. Twee minuten later gaf Héctor Bellerin de Franse aanvaller de mogelijkheid om zijn hattrick compleet te maken en in blessuretijd zorgde invaller Mikel Arteta zelfs nog voor 4-0. De emotionele Spanjaard kreeg na het laatste fluitsignaal een staande ovatie, aangezien hij de club nu verlaat.

Door een beschamende nederlaag van Tottenham Hotspur bij het gedegradeerde Newcastle United (5-1) is Arsenal toch weer boven de lokale rivaal geëindigd. De Spurs, die lange tijd voor de titel gingen, leken voor het eerst sinds 1995 boven The Gunners te eindigen. Dit is echter niet gebeurd. Arsenal heeft 71 punten na 38 duels. Tottenham heeft een puntje minder. Het is voor het eerst sinds 2005 dat Arsenal weer eens tweede is geworden.

Rusland: zege Jamala politieke zaak

Russische volksvertegenwoordigers hebben zondag hard uitgehaald naar de overwinning van Jamala in het Eurovisiesongfestival. De Oekraïense zangeres bleef met het lied '1944', verwijzend naar de verdrijving van de Tataren op de Krim door Sovjetdictator Josef Stalin, de vertegenwoordiger van Rusland voor in Stockholm.

De invloedrijke politicus Alexej Poesjkov, buitenlanddeskundige in de Doema, vond de song allesbehalve een bijdrage aan de gezamenlijke Europese cultuurdialoog die het liedjesfestijn zo hoog in het vaandel heeft staan. "Het songfestival is verworden tot een politiek slagveld", zei hij zondag.

Parlementariër Konstantin Kossatsjov liet zich tegenover persbureau Tass in vergelijkbare bewoordingen uit. "Een zege van de Koude Oorlog van het Westen tegen Rusland." Roeslan Balbek, vooraanstaand lid van de Moskou-trouwe bestuurspartij op de Krim, sprak van een "uitslag van de anti-Russische politiek". Volgens hem heeft het westen de 'stem des volks', die in meerderheid koos voor 'You are the only one' van Sergej Lasarev, genegeerd en is het gezwicht voor de "Oekraïense druk."

Roeslana
Ook op de Russische staatstelevisie was de kritiek op de ontknoping van het internationale muziekspektakel niet mals. "Jamala heeft gewonnen door punten van een jury die haar besluit in een achterkamertje heeft bekokstoofd", vatte een deelnemer aan een discussieprogramma de heersende mening over het onderwerp samen.

In Oekraïne was het feest over de verrassing van Stockholm natuurlijk enorm. De zangeres Roeslana, die in 2004 in Istanbul won met 'Wild Dances', bejubelde haar opvolgster op Facebook uitbundig. "Het is gelukt! Onze zege! Europa bedankt! Dit is terecht! Het is indrukwekkend! Oekraïne is dankbaar voor elke stem!"

De burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, beloofde meteen dat zijn stad een waardig gastheer zal zijn in 2017 en er een fantastisch evenement van gaat maken. "Ik ben ongelooflijk trots op Oekraïne en ik ben Jamala dankbaar voor de zege die voor ons vandaag de dag zo belangrijk is", aldus de voormalig profbokser. De winnares zelf opperde overigens ook Lvov en Odessa als mogelijke plaatsen van handeling.

Rusland: zege Jamala politieke zaak
Rusland: zege Jamala politieke zaak (Foto: ANP)

Van de Pas, Klaasen en Van Gerwen naar kwartfinales European Darts Matchplay

Benito van de Pas, Jelle Klaasen en Michael van Gerwen staan in de kwartfinale van de European Darts Matchplay in Hamburg. Alle drie de darters wonnen zondagmiddag hun wedstrijd in de achtste finales. 

Van de Pas speelde tegen zijn landgenoot Vincent van der Voort. Het werd 6-3. Van de Pas ondervond geen concurrentie van Van der Voort. Klaasen had een lastigere kluif aan Adrian Lewis. Jackpot kwam mede door een 144 finish 0-3 voor, maar Klaasen gooide onder andere 150 uit om een break ongedaan te maken en 4-3 voor te komen. Lewis maakte nog gelijk, maar daarna was het Klaasen die met 6-4 de partij naar zich toe trok. 

Van Gerwen speelde tegen Daryl Gurney. De nummer één van de wereld kwam direct een break voor, maar die kon Gurney nog wegwerken. Een nieuwe break bleek fataal. Het werd 6-4. In de kwartfinales treft Van de Pas James Wade, die Gary Anderson wist te verslaan. Van Gerwen en Klaasen zullen elkaar ook treffen in een Brabants onderonsje. De halve finales en finale worden vanavond ook nog gespeeld. 

Uitslagen European Darts Matchplay - Achtste finales

Michael Smith 5-6 Mensur Suljovic
Dave Chisnall 6-4 John Henderson
Max Hopp 6-3 Terry Jenkins
Peter Wright 6-3 Jamie Caven
James Wade 6-2 Gary Anderson
Vincent van der Voort 3-6 Benito van de Pas
Adrian Lewis 4-6 Jelle Klaasen
Michael van Gerwen 6-4 Daryl Gurney

Kwartfinales - zondagavond 

Mensur Suljovic v Dave Chisnall
Max Hopp v Peter Wright
James Wade v Vincent van der Voort
Jelle Klaasen v Michael van Gerwen

Blokkade bruinkoolcentrale voorbij

De protestbeweging 'Ende Gelände' heeft de blokkade van de bruinkoolcentrale in de buurt van de Oost-Duitse plaats Welzow beëindigd. Honderden demonstranten voorkwamen door op de rails te gaan liggen gedurende ongeveer 24 uur dat treinen met de zeer vervuilende fossiele brandstof naar het bedrijf van het energieconcern Vattenfall konden rijden.

"De actie is voorbij", zei een woordvoerder zondagmiddag, terwijl het spoor stilaan werd ontruimd. "We hebben ons politieke doel bereikt."

Blokkade bruinkoolcentrale voorbij
Blokkade bruinkoolcentrale voorbij (Foto: ANP)

Fans Utrecht en Zwolle zingen Verstappen toe tijdens play-offs

Dat Max Verstappen de Grand Prix van Spanje heeft gewonnen zal voor weinigen meer een geheim zijn. De jonge Nederlander schreef wereldwijde autosportgeschiedenis met zijn zege bij zijn debuut voor Red Bull Racing.

Ook de supporters van FC Utrecht en PEC Zwolle was het niet ontgaan. De clubs zijn verwikkeld in de play-offs om tickets voor Europees voetbal, maar zondagmiddag waren er even belangrijker zaken: de winst van Verstappen en het samen daarvoor juichen.

Een kleine waarschuwing: uiteraard is de tussenstand van de wedstrijd op dat moment in beeld te zien.

Vietnamese bank doelwit Swift-hack

De Vietnamese bank Tien Phong zegt dat hackers geprobeerd hebben geld te stelen door in de computersystemen in te breken. De bank is verbonden met het interbancaire betalingssysteem Swift. Hackers slaagden er in februari in om via Swift omgerekend 71 miljoen euro buit te maken van een bank in Bangladesh.

De Vietnamese bank merkte een verdachte transactie op, maar kon tijdig ingrijpen en de autoriteiten waarschuwen. De verhinderde overboeking zou een waarde van meer dan een miljoen euro hebben gehad.

Vrijdag meldde Swift een nieuwe aanval op een niet nader genoemde bank. Het is niet direct duidelijk of de aanval op Tien Phong werd bedoeld. Swift heeft de 11.000 banken die gebruikmaken van zijn netwerk opgeroepen extra alert te zijn op veiligheidscontroles. Dagelijks worden miljarden dollars via het systeem overgeboekt tussen banken.

Voor de digitale bankroof in Bangladesh werden vorige maand 20 mensen opgepakt. Ze waren uit op 900 miljoen dollar, maar werden tijdens de computerinbraak verhinderd toen ze 80 miljoen dollar hadden weggesluisd.

Vietnamese bank doelwit Swift-hack
Vietnamese bank doelwit Swift-hack (Foto: ANP)

Ruby Rose gooit met patat naar barman

Ruby Rose heeft met Franse frietjes gegooid naar een barman in een restaurant in New Orleans. De actrice zou de eettent uit zijn gegooid omdat ze zich 'verschrikkelijk' gedroeg, personeel uitschold en een woedeaanval had. Ruby vertelt echter een ander verhaal.

Seung Hong, eigenaar van restaurant Rebellion Bar and Urban Kitchen, zegt tegen de lokale nieuwssite NOLA dat hij Ruby en haar gezelschap bij binnenkomst had gewaarschuwd dat het druk was waardoor het wel even kon duren voordat er eten op tafel zou verschijnen. De groep koos er desondanks voor om aan te schuiven.

Toen er geluiden van ongenoegen kwamen van de tafel van Rose, bood Hong een paar drankjes aan, maar die werden afgeslagen. Toen begon de Orange is the New Black-ster met eten te gooien. "Ze gedroeg zich als een vreselijk persoon. Het was de eerste keer dat ik iemand moest vragen te vertrekken en het was Ruby Rose", aldus Hong.

Denigrerende grapjes
Ruby vertelt haar kant van het verhaal op Facebook. De 30-jarige, die ook bijklust als dj en model, zegt dat ze een uur moest wachten op haar frietjes en nog eens anderhalf uur op eten dat uiteindelijk nooit verscheen. Ze bedankte de barman vervolgens voor de drankjes omdat ze al een tijdje nuchter is. "Hij maakte toen een paar onbeschofte, vulgaire opmerkingen. Als iemand steeds denigrerende grapjes maakt over de nuchterheid waarvoor ik zo hard heb moeten vechten, dan is het moeilijk om niet emotioneel te reageren", aldus Rose, die toegeeft met patat te hebben gegooid omdat de barman maar nare opmerkingen bleef maken.

De actrice betuigt spijt. "Het spijt me heel erg dat ik dit het frietje heb aangedaan en het spijt me heel erg dat ik überhaupt heb gereageerd", schrijft Rose. "Ik heb zelf vijf jaar in de horeca gewerkt en ik heb heel veel liefde, respect en bewondering voor serveersters en obers over de hele wereld. Ik heb ook veel liefde voor New Orleans en ik wil nog 100 keer terugkomen, als dat mag van jullie. Volgende keer een etentje bij mij thuis."

Ruby Rose gooit met patat naar barman
Ruby Rose gooit met patat naar barman (Foto: BuzzE)

Voor verrassing verstopt geld opgestookt

Een vrouw heeft in een dorp in Hessen zonder het te weten 44.000 euro opgestookt. Haar 67-jarige man had het geld er even verstopt voor een verrassing voor zijn wederhelft. Hij ging ervan uit dat de haard tot de komende herfst niet meer in gebruik zou zijn. Maar zijn echtgenote vond het pinkstermorgen zo koud in huis dat ze de haard aanstak terwijl de man de hond uitliet, meldde zondag de krant Bild.

De man had de 44.000 euro al sinds afgelopen week bij zich. De zeilboot voor zijn vrouw zou afgelopen dinsdag worden gekocht, maar de verkoper kon op het laatste moment niet. De man stopte toen de stapels euro's in de schoorsteen in afwachting van een nieuwe afspraak met de verkoper. Nadat hij zondag met de hond Gassi terugkwam, deed hij verwoed pogingen de haard te doven. Dat lukte niet. De man kreeg toen een shock.

Voor verrassing verstopt geld opgestookt
Voor verrassing verstopt geld opgestookt (Foto: BuzzO)

Trump op de bres voor voorstanders 'Brexit'

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft beklemtoond dat de Britten onder zijn presidentschap niet achteraan in de rij komen te staan voor nieuwe handelsakkoorden met de VS. Trump zei dit in een vraaggesprek met de Britse zender ITV die het interview zondag uitzendt.

Trump neemt zo afstand van de uitspraken van de Democratische president Barack Obama. Die waarschuwde de Britten afgelopen maand tijdens een bezoek aan Londen uitdrukkelijk tegen het verlaten van de Europese Unie (Brexit).

De Britten gaan 23 juni naar de stembus voor een referendum over de vraag of ze al dan niet EU-lid blijven. Obama waarschuwde dat ze achteraan in de rij komen te staan voor nieuwe handelsakkoorden met de VS, als ze uit de EU stappen. Trump zei dat dit beslist niet het geval zal zijn, als hij president wordt. Het maakt voor hem niet uit of Groot-Brittannië EU-lid is of niet.

De Republikeinse Partij wijst op de conventie van 18 tot 21 juli in Cleveland haar presidentskandidaat aan. De Amerikanen kiezen 8 november een nieuwe president.

Trump op de bres voor voorstanders 'Brexit'
Trump op de bres voor voorstanders 'Brexit' (Foto: ANP)

Uitslag FC Utrecht - PEC Zwolle

Om 14.30 uur begon de wedstrijd tussen FC Utrecht en PEC Zwolle in de strijd om de play-offs in Europa. De eerste, saaie, wedstrijd eindigde in een 0-0 gelijkspel. Deze wedstrijd begon veel energieker, mede door de vroege voorsprong van Utrecht. Clubtopscorer Haller gleed de bal in het doel na een voorzet van Ramselaar.

PEC kreeg daarna een grote kans op de gelijkmaker, maar Marcellis kopte op de lat. Even later was het Utrecht dat de bal wel in het doel wist te krijgen. Ramselaar was het ditmaal zelf en Haller was de aangever: 2-0. Amper vijf minuten later werd de voorsprong nogmaals uitgebreid toen Kum de bal over de lijn werkte. Scheidsrechter Higler ontging dat Kum dit met zijn arm deed.

Na de rust deed PEC nog iets terug via Menig, maar het bleek niet genoeg. Verdediger Van Hintum moest van het veld na een tweede gele kaart, waardoor de Zwollenaren met tien man verder moest. Een paar minuten later was het verschil weer drie na een treffer van Troupee. Brama scoorde drie minuten later de 4-2 en Zwolle kreeg een kwartier voor tijd een penalty tegen: Haller zette de eindstand op 5-2.  Donderdag neemt Utrecht het op tegen Heracles Almelo, zondag is de return.

FC Utrecht

5 - 2

PEC Zwolle

 5' Haller
 23' Ramselaar
 28' Kum
 62' Troupee
 73' Haller (pen)
   53' Menig
 65' Brama
 
 Gele kaart: Kum (FC Utrecht), Marcellis (PEC Zwolle)
 Rode kaart: v. Hintum (60/2xg) (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 15.126
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Bednarek
Troupée
v.d. Maarel
Leeuwin
Kum
Strieder
Ramselaar
Ambrabat
Joosten
Barazite
Haller
  De Jong
Becker
Bouy
Brama
Hebling
v. Hintum
Lam
Marcellis
Menig
v. Polen
Veldwijk

Douwe creëert eigenhandig songfestivalrel

Het Eurovisiesongfestival kent elk jaar wel een paar relletjes. Dit jaar in Stockholm hadden we al het uitgelekte juryberaadfilmpje van Rusland, de omstreden vlag van Armenië en nu ontstaat rond onze eigen Douwe Bob ook een hoop gespeculeer. Want hoe is de Slow Down-zanger eraan toe na de finale zaterdag?

"Flink teleurgesteld en even niet in staat de pers te woord te staan." Dat was zaterdagnacht de officiële verklaring van de AVROTROS voor het feit dat Douwe, anders dan afgesproken, na het behalen van de elfde plek op het evenement geen reactie wilde geven op de uitslag. Hij was moe en wilde meteen naar bed. De volgende dag zou hij fris en fruitig de nationale pers te woord staan.

Maar ook dat gebeurde niet. De 23-jarige Amsterdammer is ook 'the day after' nog niet in staat te reflecteren op zijn prestaties op het Europese podium. Wat de speculaties voedt dat hij misschien meer dan van de teleurstelling, last heeft van een flinke kater.

Drank
Tijdens de liveshow verschenen zaterdagavond regelmatig foto's op social media van Douwe die het in de Green Room in de Globe Arena bijzonder naar zijn zin had. Het lange wachten tussen zijn optreden en de uitslag vulde de singer-songwriter met mooie collega-deelneemsters in zijn armen en met het uitdelen van drank. Net als in de voorronde wist Douwe tijdens de finale flink wat whiskey en jenever de Green Room in te smokkelen. Op filmpjes die hij vanuit de arena online zette, is te zien hoe hij zijn mede-strijders enthousiast voorziet van alcohol, stiekem de Green Room ingesmokkeld in een haarspuit.

Tijdens de eerste halve finale deed de Nederlandse songfestivalinzending zich ook al tegoed aan heimelijk meegebrachte sterke drank. Na afloop van de show was hij niet meer in staat de nationale en internationale pers uitgebreid te woord te staan. In een verplichte persconferentie met de tien finalisten reageerde hij kort op twee vragen uit de zaal, maar verder wilde hij niet ingaan op zijn kwalificatie. "Ik ben echt heel moe nu. Ik wil naar bed", was toen het enige wat hij nog kon uitbrengen.

Zondagavond vliegt Douwe met zijn gevolg vanuit Stockholm terug naar Amsterdam. Omroep AVROTROS bezweert dat hij bij aankomst op Schiphol eindelijk iets zal loslaten over zijn belevenissen de afgelopen 24 uur.

Douwe creëert eigenhandig songfestivalrel
Douwe creëert eigenhandig songfestivalrel (Foto: BuzzE)

Verstappen wint GP Spanje - de reacties!

Max Verstappen behaalde zondag een historische zege in de Formule 1. De 18-jarige coureur van Red Bull werd de jongste winnaar aller tijden van een grand prix door de Grote Prijs van Spanje te winnen. Zo'n beetje heel bekend Nederland leefde met de jonge Limburger mee.

"Zo'n dag waarvan je 'later als je groot bent' nog weet waar je was!!!", twitterde een enthousiaste Simon Keizer. Ook stadsgenoot Jan Smit keek naar de historische race. "YESSSSSSSSSSSS @Max33Verstappen wint GP Spanje!!!!" Barbara Barend wordt zelfs emotioneel van Max' winst: "Tranen in m'n ogen. Wat is dit gaaf!"

Jeroen van der Boom is ook onder de indruk van Max' prestatie. "Gefeliciteerd @MaxVerstappen_ !Een diepe buiging!". Nicolette van Dam zat net als de rest van Nederland aan de buis gekluisterd: "De weg is vrij voor @Max33Verstappen! Go go go", schreef de presentatrice halverwege de race. "Jaaaaaaaaaaaa Maxi! Wat een held!", voegde ze toe nadat de coureur de finishlijn over ging.

Verdiend

Humberto Tan leefde ook behoorlijk mee. "Als je goed kan inhalen, kan je ook goed dichthouden!!", "Bijna bijna bijna", schreef de RTL Late Night-presentator even later. "YESSSSSSSSSSSS @Max33Verstappen wint GP Spanje!!!!". Hij postte verder een foto van Max die op het podium staat. "Dat gezicht...het gebaar...gegund, verdiend, inspirerend!!!!", schreef hij erbij.

Miss Montreal gaf een kort raceverslag op haar Twitterpagina. "Jeeeeeemig max! Woewwwww spannend!", begon het. Gevolgd door "Please raikkonen, níet inhalen" en "Jaaaaaaaaa! Vet hoor! Met klamme handjes de bus in! Tot zo Zaandam!!!!" Jörgen Raymann gaat door het dolle: "VERSTAPPEN!! WIJ HEBBEN EEN ABSOLUTE HELD ERBIJ!"

Verder kreeg Verstappen felicitaties van onder anderen atlete Dafne Schippers, schaatsers Koen Verweij en Ireen Wüst, Wilfried de Jong, Peter Heerschop, Guido Weijers, de 3JS en Tim Douwsma.

BN'ers vieren feest na winst Verstappen
BN'ers vieren feest na winst Verstappen (Foto: BuzzE)

Manchester United - Bournemouth afgelast wegens 'verdacht pakketje'

De Premier League-wedstrijd Manchester United tegen Bournemouth is afgelast. Op dit moment wordt het stadion van Manchester United geëvacueerd. Er zou een 'verdacht pakketje' zijn gevonden. Op de tribunezijde The Stretford End en op de Alex Ferguson Stand moest het publiek zo snel mogelijk hun plaats verlaten. Toeschouwers op de overige tribunes zijn gevraagd niet het stadion te verlaten. Vanmiddag had de ploeg van Louis van Gaal moeten voetballen tegen Bournemouth. 

Het is nog niet duidelijk wat er in het stadion is gevonden. Vandaag zouden de laatste competitiewedstrijden van het seizoen in de Premier League gespeeld worden. Manchester United kan nog vierde worden, een plek die recht geeft op de voorrondes van de Champions League.

Kampong voor het eerst sinds 1986 de beste van Europa

Voor het eerst sinds 1986 mag hockeyclub Kampong zich weer de beste van Europa noemen. In een nerveuze Euro Hockey League-finale op het scherpst van de snede, was Kampong in het Pau Negre-stadion te Barcelona Amsterdam met 2-0 de baas.

Na een aftastend maar zoals verwacht zeer fel begin, was de eerste grote kans voor Amsterdam. Mirco Pruyser kon vrij uithalen van kop cirkel, maar raakt de bal maar half waardoor David Harte niet op de proef werd gesteld. Op slag van het laatste fluitsignaal van het eerste kwart kregen Rohof en Bouwens het aan de stok. De laatste moest met groen twee minuten naar de kant.

Net als in het eerste kwart was het Amsterdam – voor het laatst spelend in het vertrouwde witte tenue – dat meer initiatief toonde. Maar Kampong hield de Amsterdammers buiten de cirkel en kreeg vervolgens zelf een levensgrote kans. De in het veld teruggekeerde Bouwens kon een afgeslagen stuiterbal vol op de stick nemen, maar zijn volley eindigde naast het doel van Goedegebuure.

Ruim vijf minuten voor rust was het Pruyser aan Amsterdamse en Kellerman Utrechtse kant die de bal net niet konden controleren en daarmee een levensgrote kans te creëren. Een leep backhandschot van – de voor de EHL teruggekeerde – Santi Freixa ging net voorlangs. Even later kreeg Kampong de eerste strafcorner: Havenga’s inzet eindigde op de uitgestoken handschoen van Goedegebuure.

Op slag van rust vielen de kaarten als rijpe appels. Vermeulen van Amsterdam en Kellerman en Jonker zagen allen groen en zaten aan het begin van de tweede helft nog even in de wacht. Het was Amsterdam dat het eerste gevaar stichtte. Tigges kreeg een duw en verdiende daarmee de 1e corner voor Amsterdam. De sleeppush van Reid Ross werd er uitgelopen door De Wijn. Maar de scheidsrechter gaf opnieuw een strafcorner.

Met een verrassingsmove was het Tigges die de corner nam, maar Goedegebuure redde met een duik. Toen in de tegenaanval Vermeulen de bal opzettelijk met de voet speelde en voor vijf minuten met geel naar de kant werd gestuurd, profiteerde Kampong optimaal. Quirijn Caspers hield het hoofd oog in oog met Goedegebuure koel en verschalkte de doelman met een subtiel stiftje.

Kampong ging door. Het versierde een corner, maar Havenga pushte op de uitlopende Reid Ross. Het massaal toegestroomde en uitzinnige Kampong-publiek stond even later op de banken omdat hun ploeg op 2-0 leek te komen. De video-referee moest de beelden lang bestuderen om te zien of de voorzet van Luijkx was aangeraakt, maar dat was niet het geval.

De Utrechtse ploeg bleef vol druk zetten op de Amsterdamse verdediging. Een vlammend schot van Bouwens kwam op de legguards van de doelman. In een stevig en fanatiek duel vlak voor de dug-outs gingen Havenga en Freixa over de schreef: beiden kregen geel. Kampong ging door met aanvallen: Meulenbroek draaide zich knap weg en forceerde de Amsterdamse doelman zich te strekken.

Met nog 15 minuten te gaan moesten de Amsterdammers vol op de aanval. Dat resulteerde direct in twee strafcorners op maar die leverden niets op. Met nog ruim zeven minuten op de klok kreeg Amsterdam opnieuw een corner. Maar ook ditmaal was die niet aan Amsterdam besteed. De stop mislukte. Maar de ploeg kreeg ook veldkansen: Buissant kreeg een royale schotkans, maar Harte redde knap.

Waar Amsterdam vergeefs probeerde de gelijkmaker te forceren, was het Kampong dat twee minuten voor tijd de genadeklap toediende. Kellerman tipte een hoge voorzet spectaculair binnen. ‘Helemaal niets in Amsterdam’ zong het uitzinnige Kampong-publiek in het Mediterrane Pau Negre Stadion.

Verstappen wint Grand Prix van Spanje!!

Max Verstappen heeft de Grote Prijs van Spanje gewonnen. Door een vroege crash van de beide Mercedessen en een verstandige strategiekeuze tegenover Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel wist hij gelijk bij zijn debuut voor Red Bull te winnen. Kimi Raikkonen werd 2e door een vergelijkbare strategiekeuze. De derde plaats was voor Vettel.

Bij de start was Lewis Hamilton in eerste instantie beter weg, maar Nico Rosberg kwam daarna beter in zijn ritme en wist hem toch in te halen. Verstappen verloor een plekje aan Vettel, maar pakte deze even later weer terug. Niet veel later gebeurde het ondenkbare, in bocht drie was Hamilton veel sneller dan zijn teamgenoot, maar kreeg geen ruimte en moest op het gras. Hij spinde en nam zijn teamgenoot mee, waardoor beide Mercedessen uitgeschakeld waren en de Red Bulls van Ricciardo en Verstappen op 1 en 2 reden. Daarachter kwamen Carlos Sainz en de beide Ferraris. Toen de safety car vanwege de crash weer naar binnen ging waren de Ferraris duidelijk sneller dan Sainz en haalden hem snel in, om zo de druk op de Red Bulls op te voeren.

Hulkenberg viel na een twintigtal ronden uit door een brandje terwijl er voorin niet al te veel gebeurde. Pas 10 ronden later werd het interessant, toen Ricciardo en Vettel stopten maar Verstappen en Raikkonen niet, zij wachtten vijf ronden in de hoop de race met een stop minder te kunnen uitrijden. Vettel stopte niet veel later opnieuw, waardoor Verstappen toch een goede kanshebber leek op plaats 2 met banden die slechts 3 ronden ouder waren dan die van Vettel. Toen ook Ricciardo naar binnen ging reed de Nederlander weer aan de leiding en moest hij hopen dat zijn banden voldoende aan zouden kunnen en hij daarom niet meer hoefde te stoppen.

Achter deze heren waren Valtteri Bottas, Sainz en Sergio Perez met hun eigen race bezig, op gepaste afstand. Fernando Alonso voegde zich intussen ook bij de uitvallers. Zeven ronden voor het eind probeerde Ricciardo, die op de vierde plaats lag, voor het eerst Vettel in te halen. Het lukte Ricciardo echter net niet. In de voorlaatste ronde reed hij ook nog lek, maar wist gelukkig net zijn vierde plaats te behouden tegenover Bottas.

Uiteindelijk bleef Verstappen iedereen voor en hij won zo zijn eerste Grand Prix tijdens zijn debuut in de Red Bull. Hij is daarmee ook de jongste rijder ooit die een Grand Prix wint en de eerste Nederlander die een Grand Prix wint. Achter Verstappen werden Raikkonen en Vettel 2e en 3e.

Max Verstappen wint Grand Prix van Spanje (Red Bull/Getty)
Max Verstappen wint Grand Prix van Spanje (Red Bull/Getty)


Pos Coureur Team Ronden Verschil
1 M. Verstappen Red Bull 66  
2 K. Räikkönen Ferrari 66 +0:00.616
3 S. Vettel Ferrari 66 +0:05.581
4 D. Ricciardo Red Bull 66 +0:43.950
5 V. Bottas Williams 66 +0:45.271
6 C. Sainz Toro Rosso 66 +1:01.395
7 S. Perez Force India 66 +1:19.538
8 F. Massa Williams 66 +1:20.707
9 J. Button McLaren 65 +1 Rnd.
10 D. Kvyat Toro Rosso 65 +1 Rnd.
11 E. Gutierrez Haas F1 65 +1 Rnd.
12 M. Ericsson Sauber 65 +1 Rnd.
13 J. Palmer Renault 65 +1 Rnd.
14 K. Magnussen Renault 65 +1 Rnd.
15 F. Nasr Sauber 65 +1 Rnd.
16 P. Wehrlein Manor 65 +1 Rnd.
17 R. Haryanto Manor 65 +1 Rnd.
DNF R. Grosjean Haas F1 56 +10 Rnd
DNF F. Alonso McLaren 45 +21 Rnd
DNF N. Hulkenberg Force India 20 +46 Rnd
DNF N. Rosberg Mercedes 0 + 66 Rnd
DNF L. Hamilton Mercedes 0 + 66 Rnd

Uitslag Heracles Almelo - FC Groningen

Om 12.30 uur begon de laatste wedstrijd in het tweeluik tussen Heracles Almelo en FC Groningen voor een plek in de volgende ronde om één Europa League-ticket. Het eerste duel eindigde in een 2-1 overwinning voor FC Groningen.

In deze wedstrijd domineerde Heracles de eerste helft, maar kansen van onder anderen Darri, Bruns en Weghorst werden tegengehouden door doelman Padt. Na een uur spelen kwam Groningen op voorsprong door een doelpunt van Rusnak. Dit betekende dat Heracles minimaal twee doelpunten moest maken om er een verlenging uit te slepen. Zeven minuten voor tijd kwam de thuisploeg op gelijke hoogte na een doelpunt van Zomer. In de extra tijd werd het zelfs 2-1 door Gladon, waardoor er verlengd moest worden.

De trainer van FC Groningen, Erwin van der Looi, werd in de verlenging naar de tribune gestuurd. Ook hier was het de tweede helft van de verlenging waarin de doelpunten vielen. Heracles liep binnen vier minuten uit naar 4-1 en na een rode kaart van Groningenspeler Larsen werd het ook nog 5-1. Heracles neem het nu op tegen de winnaar van het duel tussen FC Utrecht en PEC Zwolle.

Heracles Almelo

5 - 1

FC Groningen

 83' Zomer
 90+2' Gladon
 111' Weghorst
 115' Darri
 119' Pelupessy
   63' Rusnak
 
 Gele kaart: Te Wierik, Weghorst, Darri (Heracles Almelo), De Leeuw, Burnet, Hateboer (FC Groningen)
 Rode kaart: Larsen (118) (FC Groningen)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.744
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Droste
Te Wierik
Zomer
Gosens
Pelupessy
Bruns (v. Ooijen/108)
Bel Hassani (Gladon/72)
Navratil (Breukers/72)
Weghorst
Darri
  Hateboer
Reijnen
Larsen
Burnet
Maduro
Drost
Bacuna
Idrissi (Tibbling/54)
Sørloth (De Leeuw/38)
Rusnák (Linssen/82)

Volleybalsters hard onderuit op OKT

De Nederlandse volleybalsters hebben in hun poging om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen een pijnlijke nederlaag geleden. De dames van bondscoach Giovanni Guidetti verloren hun tweede wedstrijd met 0-3 van Zuid-Korea: 27-29, 23-25 en 21-25.

De eerste set verliep spannend en werd pas na het spelen van extra punten beslist in het voordeel van Zuid-Korea. In het tweede bedrijf was de Oranje dames een snelle achterstand te machtig, terwijl in de laatste set het lang spannend was, maar de Aziatische opponent in de slotfase de beslissende voorsprong nam.

Pijnlijk aan de nederlaag was dat het verdedigende spel van Nederland niet op orde was en dat er maar liefst elf aces toegestaan werden. Ook het wegvallen van Robin de Kruijff was een aderlating.

Nederland startte het toernooi met een 3-1 zege op Kazachstan. Er volgen nog duels tegen Italië, Japan, Thailand, Peru en de Dominicaanse Republiek. Er staan voor de beste teams vier tickets op het spel, waarbij zich sowieso een Aziatisch land voor Rio de Janeiro plaatst.

Dag geen migrant aangekomen op Griekse kust

De vluchtelingenstroom van Turkije naar Griekenland droogt al enige tijd gestaag op, maar nu is er een dag lang geen enkele migrant aangekomen op een van de eilanden. De staf van de crisisdienst voor asielzoekers maakte in Athene bekend dat er voor zover bekend tussen zaterdag- en zondagmorgen niemand de oversteek heeft gewaagd.

De afgelopen week kwamen er in totaal nog 332 mensen aan. Dat was al een aanzienlijke vermindering in vergelijking met het nabije verleden. In februari meldden dagelijks meer dan tweeduizend vluchtelingen en migranten zich in Griekenland, in maart slonk dat tot negenhonderd en in april waren het er volgens hulpverleners nog maar 122 per 24 uur.

Sinds 20 maart stuurt de Europese Unie mensen die Griekenland illegaal zijn binnengekomen volgens afspraak terug naar Turkije. In ruil daarvoor mogen Turkse ingezeten binnenkort zonder visum naar Europa reizen. Over de voorwaarden is momenteel nog zoveel te doen dat het de vraag is of dat eind juni kan ingaan.

Dag geen migrant aangekomen op Griekse kust
Dag geen migrant aangekomen op Griekse kust (Foto: ANP)

KNVB onderzoekt matchfixing in juniorenwedstrijd

Voetbalbond KNVB heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijke matchfixing bij een juniorenwedstrijd. Het duel tussen ST Avios-DBV B1D uit Alphen aan de Maas en Eendracht '30 B1 uit Mook eindigde gisteren in 0-23, een uitslag die vooraf al besproken zou zijn.

Op deze manier werd Eendracht '30 B1 kampioen, voor grote concurrent SJO Diosa-Niftrik B1. Deze club zou in de ogen van de tegenstanders nogal partijdige clubscheidsrechters hebben, wat bij de concurrentie niet goed gevallen is. Het bestuur van Diosa-Niftrik heeft bij de KNVB aan de bel getrokken over de vermoedelijke matchfixing.

Volgens Eendracht-voorzitter Charles Eltink is er niets verdachts met zijn team aan de hand, zo meldde hij aan De Gelderlander. "Het team van Avios uit Alphen heeft zijn sportieve verplichting niet gedaan. Onze jongens werd alle kans geboden om aan de lopende band te scoren. We distantiëren ons van deze uitslag. We gaan volgende week met het bestuur van Diosa-Niftrik praten om de goede verstandhouding te herstellen."

Mogelijk gaat Eendracht daarom het kampioenschap teruggeven, waardoor Diosa-Niftrik de titel pakt die hen toe zou komen. Avios-DBV wil maatregelen tegen de B1D nemen die er met de pet naar gegooid heeft.

'Shell overweegt afsplitsing'

Shell onderzoekt de mogelijkheden om voor 40 miljard dollar aan niet-kernactiviteiten af te splitsen. Dat schrijft de Sunday Telegraph op basis van uitlatingen van financieel topman Simon Henry tegen analisten.

Het olieconcern torst een schuld van 70 miljard dollar met zich mee sinds de overname van het Britse gasbedrijf BG Group eerder dit jaar. Henry zou hebben gezegd dat een afsplitsing in dat verband ,,zeer zeker op de planning staat". Het afstoten van activiteiten zou moeten voorkomen dat de dividenduitkeringen onder druk komen te staan door de druk van de BG-deal op de balans.

Analist Aneek Haq van Exane BNP Paribas denkt dat een 'Baby Shell' met een eigen beursnotering zou kunnen profiteren van het herstel op de oliemarkt. De schuldenlast zou in vier jaar tijd met 50 miljard dollar kunnen dalen. Een beslissing over een beursgang wordt niet op korte termijn verwacht, maar zou wel binnen een jaar van nu kunnen plaatsvinden.

'Shell overweegt afsplitsing'
'Shell overweegt afsplitsing' (Foto: ANP)

Jos Verstappen stopt met management van Max

Jos Verstappen is per direct gestopt met het management van zijn zoon Max. Als reden voert de oud-Formule 1-coureur aan dat Max met zijn stoeltje bij Red Bull Racing is waar hij zou moeten zijn. Daarnaast stopt Verstappen met zijn column in de Telegraaf. Naar eigen zeggen heeft hij zelf het besluit genomen.

Verstappen offerde zijn autosportloopbaan op om zoon Max bij de karts te begeleiden. De Limburger zag Max vrijwel alles winnen in de karts en begeleidde hem naar de Formule 3 waar Max zodanig veel indruk maakte dat hij in de Formule 1 een stoeltje kreeg bij Toro Rosso. Daar gaf Jos Max nog regelmatig advies, maar ook aan deze rol is, met de overstap van Max naar Red Bull Racing, per direct een einde gekomen. Jos zal de races nog wel bezoeken, maar zich verder nergens meer mee bemoeien.

Jos Verstappen: "Ik mag gewoon de garage in gaan, maar in deze fase van de carrière van Max is het beter om een stap terug te doen. Hij is waar hij zou moeten zijn en het draait nu om Max en niet om zijn vader. Ik heb mijn taak volbracht en hij zich bij een topteam. Dat is fantastisch. Ik ben ook gestopt met een column in een krant, omdat ik niet meer in de schijnwerpers wil zijn. Ik wil nu op de achtergrond blijven. Het is nu aan Helmut Marko, Christian Horner en Max om te zeggen wat ze moeten zeggen en niet meer aan mij."

Update 13.01 uur
Jos Verstappen heeft aangegeven dat hij niet stopt met het management van Max. De Nederlander zal wel de interviews aan zich voorbij laten gaan en zich alleen nog op de achtergrond begeven om Max de ruimte te geven. Wel is hij beschikbaar als Max advies nodig heeft.

El Salvador erkent president Brazilië niet

Salvador Sanchez Ceren, de president van El Salvador, erkent de interim-president Michel Temer van Brazilië niet. Dat meldden lokale media zaterdag (plaatselijke tijd).

Volgens Ceren is het afzetten van Rousseff een klap voor de democratie. "Vroeger stond dit bekend als een staatsgreep en werd het uitgevoerd door het leger", aldus de El Salvadoraanse president Ook laat hij de ambassadeur in Brazilië terug komen naar El Salvador.

Ook de regering van Venezuela reageerde eerder al teleurgesteld op de schorsing van de Braziliaanse president Dilma Rousseff. Haar Venezolaanse collega Nicolas Maduro beschuldigde de Amerikanen ervan achter de schermen aan de touwtjes te hebben getrokken.

De meerderheid van de senaat in Brazilië stemde donderdag voor het in gang zetten van een afzettingsprocedure tegen Rousseff. Zij wordt er door politieke tegenstanders van beschuldigd met de staatsbegroting te hebben geknoeid om de kans te vergroten in 2014 te worden herkozen.

El Salvador erkent president Brazilië niet
El Salvador erkent president Brazilië niet (Foto: ANP)

Leonardo DiCaprio schaakt weer blond model

Leonardo DiCaprio kan weer een naam toevoegen aan zijn lange lijst van blonde modellen die hij heeft weten te charmeren. De 41-jarige acteur werd afgelopen week in New York gespot met het Poolse model Ela Kawalec.

Leo en de blondine fietsten samen rond door de Big Apple. Tijdens een etenje en een aansluitend verjaardagsfeestje zouden de twee zich als een koppel hebben gedragen. "Ze waren aan het dansen. Leo had haar in zijn armen en ze knuffelden", vertelt een ooggetuige aan de New York Post.

Het is maar de vraag hoe lang Ela de interesse kan opwekken van Leo. Zo ging de acteur week vorige nog naar huis met het 23-jarige model Victoria Lee Robinson en een paar weken terug zou hij het gezellig hebben gehad met het 24-jarige model Roxy Horner.

Leonardo had tot eind vorig jaar een relatie met model Kelly Rohrbach. Na een relatie van zes maanden trok hij de stekker eruit. Vorig jaar zou hij ook relaties hebben gehad met Rihanna en modellen Erin Heatherton en Toni Garn.

Leonardo DiCaprio schaakt weer blond model
Leonardo DiCaprio schaakt weer blond model (Foto: BuzzE)

Songfestival breekt Twitterrecord

Twitteraars hebben zaterdagavond meer dan zeven miljoen tweets over het Eurovisiesongfestival geplaatst. Een record, meldde Twitter zondag. Vorig jaar werden zes miljoen tweets verstuurd en het jaar ervoor ruim vijf miljoen.

Oekraïne werd zaterdag uitgeroepen tot de verrassende winnaar. Het liet favorieten Australië en Rusland achter zich. In de minuut dat Oekraïne bleek te hebben gewonnen, werden er wereldwijd bijna 73.000 tweets geplaatst. Dat maakt 00.38 uur Nederlandse tijd de drukste Twitterminuut in de Eurovisiegeschiedenis. Het optreden van Rusland leidde tot bijna 54.000 tweets per minuut. Op het moment dat Kroatië zong, werden bijna 51.000 tweets geplaatst. Het oude record was het optreden van Georgië vorig jaar, met ruim 48.000 tweets.

Twitter zocht ook uit hoe vaak de drieletterige hashtags voor de deelnemende landen werden gebruikt. Koploper daar was #AUS voor Australië, gevolgd door #POL (Polen), #RUS (Rusland), #FRA (Frankrijk) en #GBR (Groot-Brittannië). Nederland staat niet in de top tien.

De meest gedeelde tweet kwam van de Britse vlogger Dan Howell, @danisnotonfire. Hij schreef dat hij het songfestival probeerde uit te leggen aan een Amerikaanse trucker, die antwoordde: "Dat klinkt nogal nichterig en verschrikkelijk". Dat werd door meer dan 13.000 mensen geretweet. Ook mediabedrijf BuzzFeed scoorde op dat front. De Duitse tak van BuzzFeed sneerde tegen de Franse zustersite over de Franse inzending, waarop Frankrijk antwoordde: "Praat maar tegen ons wanneer jullie kandidaat er niet uitziet als een Pokémon."Duitsland had mangameisje Jamie-Lee ingezonden.

Songfestival breekt Twitterrecord
Songfestival breekt Twitterrecord (Foto: BuzzT)

Britse vakbond vreest banenverlies na Brexit

De Britse vakfederatie TUC (Vakbonden-Congres) vreest dat er vier miljoen banen verloren gaan, als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt ('Brexit'). Owen Tudor van de afdeling Europa van de TUC voorziet vooral in de op de export gerichte industrie, zoals autofabricage en chemie, veel werkgelegenheid verdwijnen, meldde het Duitse persbureau DPA zondag.

Tudor meent dat Britse producten relatief duurder worden na een Brexit. Daarnaast komen er banen op de tocht te staan, omdat Groot-Brittannië economisch minder interessant wordt door het verlies van de directe toegang tot de binnenlandse markt van de EU. " Wij gaan ervan uit dat de investeringen (in Groot-Brittannië) door landen buiten de EU afnemen", aldus Tudor.

De TUC is actief in Engeland en Wales en telt naar schatting meer dan zes miljoen leden.

Britse vakbond vreest banenverlies na Brexit
Britse vakbond vreest banenverlies na Brexit (Foto: ANP)

Sharon wil behandeling Ozzy om seksverslaving

Sharon Osbourne wil Ozzy alleen terug als hij zich laat behandelen voor seksverslaving. Ze eist dat hij zich meldt bij de kliniek waar ook golfer Tiger Woods zich in 2010 heeft laten behandelen na zijn overspel, weet Daily Star.

De 63-jarige vrouw van de rocker heeft tegen een goede vriend gezegd dat Ozzy "wroeging veinst". Ze is nog steeds woedend op hem vanwege zijn affaire met zijn haarstyliste Michelle Pugh. Toch houdt ze volgens de vriend nog steeds van de 67-jarige Black Sabbath-zanger en gelooft ze nog er samen uit te kunnen komen, als Ozzy bereid is hulp te zoeken.

Volgens de ingewijde wil Sharon nog investeren in hun relatie. "Ze wil ook samen met hem in relatietherapie. Ze hebben de afgelopen jaren vaker problemen gehad en ze weet dat ze ook hier uit kunnen komen. Maar het is een vernedering dat ze na al die jaren en na alles wat ze hebben meegemaakt, weer een nieuwe nachtmerrie beleeft."

Sharon wil behandeling Ozzy om seksverslaving
Sharon wil behandeling Ozzy om seksverslaving (Foto: BuzzE)

Gadget: Teufel Turn

Situaties in een handomdraai naar je voorkeur veranderen, dat klinkt ideaal toch. Bij geluid en persoonlijke voorkeuren kan het van groot belang zijn zelfs. Sommige mensen houden van heldere klanken die het middengebied en de hoge tonen iets meer voorrang geven en anderen hebben liever dat de bass beats door hun hoofd bonzen. Nu kun je met de meeste software of apparatuur wel je equalizer aanpassen en hierdoor je voorkeur instellen, maar door even aan 1 knop te draaien en van helder naar bass-verslaafde modus gaan lijkt toch wel handig. Dat dachten in elk geval de makers van de nieuwe hoofdtelefoon Turn. 

Sterren onthullen 2600 jaar oud gedicht

Aan de hand van de sterren hebben wetenschappers weten uit te rekenen wanneer een gedicht van bijna 2600 jaar geleden precies is geschreven. Ze keken naar een vers van de Oud-Griekse dichteres Sappho, die in de zesde eeuw voor Christus leefde.

In het gedicht schreef Sappho over de Plejaden, een groep sterren die dicht bij elkaar staan aan de sterrenhemel. Ze zijn bij ons met het blote oog te zien in het sterrenbeeld Stier. Sappho schreef: "De maan is ondergegaan en de Plejaden ook. Het is middernacht, de tijd verstrijkt en ik slaap alleen."

Aan de hand daarvan zochten Amerikaanse wetenschappers uit hoe de sterren stonden in de tijd van Sappho op de plek waar ze woonde. Er bleek een korte periode te zijn waarin ze de Plejaden al voor middernacht achter de horizon kon hebben zien verdwijnen: tussen 25 januari en 31 maart in het jaar 570 voor Christus.

Dichteres Sappho schreef veel over haar liefde voor vrouwen. Ze kwam van het eiland Lesbos en daar is het woord lesbisch van afgeleid.

Sterren en andere hemellichamen, maar ook schaduwen op de achtergrond, worden vaker gebruikt om kunst te dateren. Zo zochten wetenschappers uit wanneer en waar Monet, Van Gogh en Munch hun bekende schilderijen precies hebben gemaakt.

Sterren onthullen 2600 jaar oud gedicht
Sterren onthullen 2600 jaar oud gedicht (Foto: ANP)

Dave Roelvink moet vluchten na scheldpartij

Dave Roelvink moest dit weekend na een dj-optreden vlakbij Hilversum het podium afrennen om zijn hachje te redden. Het publiek keerde zich tegen de 22-jarige Amsterdammer toen hij een jongen die een biertje naar hem had gegooid de huid vol schold.

Het schoot bij Dave behoorlijk in het verkeerde keelgat toen hij een biertje naar zijn hoofd kreeg geslingerd. De zoon van Dries Roelvink nam nogal wat grove woorden in de mond en dat viel weer niet goed bij het publiek. "Daarop werden geloof ik twintig glazen bier zijn kant op gesmeten", vertelt ooggetuige Petra aan Shownieuws.

Hierna brak er chaos uit in de feesttent. "De meeste mensen waren wel erg boos inderdaad. Het was wel aan te raden dat hij in ieder geval zo snel mogelijk wegging." Dave moest van het podium vluchten voor een groep jongens. "Mensen wilden verhaal halen. Ze hebben wel echt een paar jongens tegen moeten houden", aldus Petra.

Dries schaamt zich ondertussen kapot voor de woorden van zijn zoon. "Zo heb ik hem in ieder geval niet opgevoed. Je moet niet gaan vloeken, je moet geen ziektes gebruiken. Dat heb ik hem altijd bijgebracht. Dus hij moet wel erg door het dolle zijn geweest."

Dave Roelvink moet vluchten na scheldpartij
Dave Roelvink moet vluchten na scheldpartij (Foto: BuzzE)

Johnson haalt Hitler en Napoleon van stal

Om bij Engelsen de afkeer van het continent en de EU aan te wakkeren, heeft de Britse politicus Boris Johnson twee Europese leiders aangehaald die de ondergang van het Britse Rijk hoog op hun agenda hadden staan. Johnson zei met het oog op het referendum in juni over lidmaatschap van de Europese Unie dat die unie heel Europa onder een autoritair gezag wil plaatsen, net als Adolf Hitler (1889-1945) en Napoléon Bonaparte (1769-1821) dat deden.

De conservatieve ex-burgemeester van Londen Johnson leidt de campagne tegen lidmaatschap van de EU. Johnson zei in The Sunday Telegraph dat de pogingen in de afgelopen 2000 jaar zoals die van de Duitse Führer en de Franse keizer altijd dramatisch aflopen. Hij erkende wel dat Hitler andere middelen gebruikte dan de EU.

De vergelijkingen hebben veel kritiek losgemaakt. Johnson zou "zijn morele kompas kwijt zijn, nadat hij het economisch debat over de EU eerder al had verloren".

Johnson haalt Hitler en Napoleon van stal
Johnson haalt Hitler en Napoleon van stal (Foto: ANP)

'Bruinkoolcentrale zal zondag stilvallen'

De bezetting van een bruinkoolmijn en de aanvoerroute naar de nabijgelegen energiecentrale in de Duitse regio Lausitz, bij de grens met Polen, is nu al een groot succes. Dat zegt woordvoerster Ike Teuling van Milieudefensie. Door de actie krijgt de centrale van Vattenfall geen bruinkool meer aangeleverd, waardoor de energieproductie al fors is teruggelopen. Teuling verwacht dat de centrale deze zondag helemaal zal stilvallen.

Duizenden klimaatactivisten, onder wie 150 uit Nederland, voeren actie bij de bruinkoolmijn. De activisten bezetten installaties waarmee de bruinkool wordt uitgegraven en blokkeren wegen en spoorlijnen tussen de mijn en de centrale.

Zaterdagavond werden 120 actievoerders opgepakt toen ze het terrein van de centrale op wilden. Onder hen zijn volgens Teuling geen Nederlanders. De actie loopt nog tot en met pinkstermaandag.

'Bruinkoolcentrale zal zondag stilvallen'
'Bruinkoolcentrale zal zondag stilvallen' (Foto: ANP)

Eerste Amerikaanse Superbike-zege sinds 2009

Nicky Hayden heeft op het circuit van Sepang de tweede World Superbike-race van het weekeinde in Maleisië gewonnen. De Amerikaanse Hondarijder zorgde daarmee voor de eerste Amerikaanse zege in het kampioenschap sinds Ben Spies, die in 2009 de nodige races won en zelfs wereldkampioen werd. De race werd verreden op een kletsnatte baan en dat zorgde voor een aantal opvallende resultaten.

Jonathan Rea en Tom Sykes kenden vanaf de eerste startrij een ijzersterke start en pakten de leiding, terwijl Van der Mark matig weg was: de Nederlander verloor vanaf de tiende startplek twee plekken. De beste start was zonder enige twijfel voor 'gastrijder' Anthony West. De Australiër is een absolute specialist in de regen en had zijn elfde startplek na amper twee bochten al omgetoverd naar een zesde en later zelfs vijfde positie in de race.

De teamgenoot van Van der Mark begon ook erg goed. Nicky Hayden deed al snel een aanval op Sykes en niet veel later ook op Rea, waardoor de Amerikaan de leiding in handen kreeg. Rea hield zijn tweede plek voorlopig vast en werd gevolgd door Chaz Davies en Davide Giugliano, terwijl West daar al achter reed. Sykes had plek zes in handen en liet zien niet bepaald van de regen te houden, terwijl Van der Mark zowel Alex Lowes als Alex de Angelis kon passeren en zich op kon werken naar plaats zeven.

Zes ronden voor het einde lag Hayden inmiddels vier seconden voor op de rest, terwijl achter hem de Ducati's van Davies en Giugliano bijna gelijktijdig voorbij Rea kwamen. Van der Mark haalde de terugvallende Sykes ondertussen in, maar vooraan was het nog niet klaar: Giugliano viel teamgenoot Davies aan en pakte de tweede plek.

De Italiaan opende vervolgens de jacht op leider Hayden, maar kwam uiteindelijk net tekort. Rea pakte toch nog het laatste podiumplekje door Davies terug te pakken, waarna West op een schitterende vijfde plek over de streep kwam. Van der Mark eindigde mede door een valpartij van Alex Lowes als zesde nadat hij De Angelis nog nipt van zich af wist te houden.

DJ Paul Elstak wil foto's van zoontje terug

DJ Paul Elstak heeft een dringende oproep aan een stel dieven gedaan op Facebook. De 50-jarige plaatsjesdraaier wil graag zijn fotocamera terug waarop waardevolle herinneringen staan.

De diefstal vond plaats in het Stayokay Hostel in Bunnik, waar Pauls vriendin Kristel samen met vriendinnen verbleef. "Ze vierden op het moment van de inbraak haar vrijgezellenfeest in Utrecht."

Veel waardevolle spullen zijn weg, waaronder een handycam. "Hier stonden veel beelden op van verjaardagen, geboorte van ons zoontje en vakanties. Waardevolle herinneringen die wij graag terug willen. Hierbij doen wij een dringende oproep om deze video camera terug te brengen", aldus de dj.

Elstak belooft zelfs dat de persoon die ervoor zorgt dat de camera terugkomt, een beloning krijgt.


Graag delen is de oproep!

DJ Paul Elstak wil foto's van zoontje terug
DJ Paul Elstak wil foto's van zoontje terug (Foto: BuzzE)

Van der Wiel weg uit Parijs

Gregory van der Wiel kan op zoek naar een nieuwe werkgever. Het contract van Van der Wiel bij Paris Saint-Germain loopt komende zomer af. Het contract van de Nederlander, die vier jaar in Franse dienst speelde, wordt bovendien niet verlengd, meldde de club gisteren.

In 2012 kwam de rechtsback van Ajax over naar Parijs, waar hij lang niet altijd een gemakkelijke tijd kende. Slechts bij tijd en wijlen kreeg hij een basisplaats en de concurrentie was groot. Desalniettemin kwam hij tot bijna 90 wedstrijden in vier jaar, scoorde hij vier goals en wist hij met de club vier keer landskampioen te worden. Het laatste jaar verloor hij echter zijn basisplaats.

Van der Wiel is in ieder geval in goed gezelschap, want ook Zlatan Ibrahimovic zal de club verlaten, evenals de Braziliaanse verdediger Maxwell. De drie oud-Ajacieden speelden alle drie vier jaar in de Franse hoofdstad.

'Wordt PVV de grootste, dan moet ze regeren'

Als de PVV bij de volgende verkiezingen de grootste wordt, dan moet de partij in de regering worden opgenomen. Dat vindt een meerderheid van de Nederlanders, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Van alle ondervraagden vindt 56 procent dat verkiezingswinst moet worden gehonoreerd met regeringsdeelname. Maar uitsplitsing naar partijvoorkeur laat flinke uitschieters zien. Zo vindt 100 procent van de aanhangers van de PVV dat de partij bij winst moet gaan regeren. Van de achterbannen van PvdA en GroenLinks is maar 21 procent die mening toegedaan.

Of PVV-leider Geert Wilders bij verkiezingswinst ook de premier van Nederland moet worden, stuit op meer verzet. Een meerderheid (53 procent) vindt van niet. Ook de achterban van de PVV is niet volmondig: daarvan zegt 87 procent ja tegen premier Wilders. PvdA, GroenLinks en D66 zijn het felst tegen.

'Wordt PVV de grootste, dan moet ze regeren'
'Wordt PVV de grootste, dan moet ze regeren' (Foto: ANP)

Koudste eerste pinksterdag sinds 1936

Het wordt zondag de koudste eerste pinksterdag in tachtig jaar. In De Bilt stijgt de temperatuur naar maximaal een graad of 12. Daarmee komt dit jaar in de top drie van koudste eerste pinksterdagen sinds 1901. Het record van 31 mei 1936 met een maximumtemperatuur van 11,6 graden blijft waarschijnlijk overeind. Dat meldt Weeronline.

Met hooguit 12 graden verloopt eerste pinksterdag kouder dan afgelopen Pasen (13,3 en 12,9 graden) en Kerstmis (14,0 en 14,9 graden). En hoewel het kwik een graad of 12 gaat aanwijzen, voelt het een stuk kouder aan door een stevige noordwestenwind.

Op pinkstermaandag ligt de temperatuur een graadje hoger en zal het zachter aanvoelen doordat de wind gaat afnemen.

Zwaargewonden bij ongeluk in Lucaswolde

Een auto met vijf inzittenden is in de nacht van zaterdag op zondag op de Hooiweg in Lucaswolde (Groningen) tegen een boom gebotst. Een van de inzittenden is in levensgevaar en een ander raakte zwaargewond, meldt de politie. De drie overige slachtoffers hielden lichte verwondingen over aan het ongeval.

Een van de slachtoffers zat enige tijd bekneld in het voertuig. Inmiddels zijn vier slachtoffers naar het ziekenhuis gebracht. De ander kon ter plaatse worden behandeld. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is niet bekend.

Zwaargewonden bij ongeluk in Lucaswolde
Zwaargewonden bij ongeluk in Lucaswolde (Foto: ANP)

Anthony Kiedis met spoed naar ziekenhuis

Red Hot Chili Peppers' frontman Anthony Kiedis is zaterdagavond met spoed opgenomen in het ziekenhuis. De zanger zou volgens radiostation KROQ extreme maagpijn hebben.

Kiedis werd naar het ziekenhuis gebracht enkele uren voordat de band zou optreden als afsluitende hoofdact op een festival van het radiostation in Los Angeles. Gitarist Flea maakte het nieuws namens de band bekend aan het publiek en zei dat ze er 'kapot' van zijn.

De aard en de ernst van de klachten van Kiedis zijn nog niet bekend.

Anthony Kiedis met spoed naar ziekenhuis
Anthony Kiedis met spoed naar ziekenhuis (Foto: BuzzE)

Meer granen in meergranenmeel AH

Albert Heijn past de samenstelling van zijn meergranen pannenkoekenmix aan na een actie van Foodwatch. De voedselwaakhond heeft dat zondag gemeld. In het pannenkoekenmeel blijkt vooral tarwe te zitten en maar een fractie aan andere granen zoals haver, gerst, rogge en boekweit. Volgens Foodwatch is de hoeveelheid andere granen te verwaarlozen en bedraagt die nog minder dan het snufje zout in de mix (0,6 procent).

De voedselwaakhond spreekt van misleiding van de consument, ook al omdat de prijs van de meergranen pannenkoekenmix een vijfde hoger ligt dan voor gewone mix. Nadat Foodwatch de klacht via Facebook naar buiten had gebracht, liet de supermarktketen weten "niet tevreden" te zijn met de samenstelling en daarom het product aan te passen. Vanaf oktober wordt het aandeel andere granen in de mix opgetrokken naar 18 procent.


Betrapt!

Meer granen in meergranenmeel AH
Meer granen in meergranenmeel AH (Foto: ANP)

Patch notes Uncharted 4 bekendgemaakt

Patches, we ontkomen er niet meer aan. Ook het nieuw gelanceerde Uncharted 4: A Thief's End moet eraan geloven en heeft ondertussen de eerste patch al mogen ontvangen. Naughty Dog heeft de patch notes vrijgegeven, die je hieronder kunt vinden.

Het gaat vooral om fixes die crashes voorkomen en een hoop ellende in de multiplayer van de game. Je leest het allemaal hieronder. Onze review kun je hier rustig nog eens nalezen. 

1.03.012

General:

  • Various Localization updates

Single Player:

  • Fixed various crashes
  • Fixed particle sync issue

Multiplayer:

  • General
    • Gameplay crash fixes
    • Fix for Entitlement Limits being reached causing users to not see Uncharted Points they had purchased
    • Enabled a pop-up to appear while in the menus to inform users of new updates
    • Fix for Challenge completed pop-up appearing after already completing the challenge
    • Fix for Loadout Point unlocks not triggering properly
    • Fix for store item descriptions
    • Leaderboard text fixes
    • Fix for post-game medal description
    • Added Leaderboards menu item to matchmaking page so players can check out their leaderboard stats while in matchmaking
    • Fixed booster level issue for late-joiners
    • Sniper Sidekick - Path of Indra mod now plays sound properly when Sniper teleports
    • Timer display error fix for Matchmaking lobby
    • Fix for private match settings not being visible after viewing previous game results
    • Fixed crash that can occur during the end game scoreboard
  • Ranked TDM
    • Fix for team favor display for when teams are evenly matched in Ranked TDM
    • Fix for rank point bug where players were incorrectly getting penalized for both win/loss
    • Rank progress is now displayed when browsing the Ranked TDM playlist, before entering
    • Lowered the max rank that can be achieved after initial placement matches from Gold I to Gold III
  • Command
    • Fix for a crash that occurs during a game of Command
    • Fix for store prices sometimes being improper while being a Captain
    • Fix for contested status icon not updating properly
    • Fix for late-join player seeing improper status icon
  • Plunder
    • Fix for the idol respawn timer not appearing properly
    • Fix for weapon gameplay issues while hodling the idol
    • Treasure chest, player starting spawns, & idol spawn locations tweaked
    • Fix for idol pickup causing loss of functionality
    • Fix for scoring animation playing improperly
    • Fix for throwing animation playing improperly
  • Weapons
    • Fix for sniper rifle scope-in times
    • Fix for weapon progression being inappropriately earned
    • Fix for starting ammo mod on some weapons
  • Mysticals
    • Spirit of the Djinn
      • Fix for timer not working properly
      • Fix for FX not deactivating properly
      • Fix for improperly turning off during to network errors
      • Fix for icon not clearing properly when a player dies while it is active
      • Fix for not being able to purchase while wating to respawn
    • Staff of Ayar Manco received a decrease in the ammount of points it contributes towards your Support Score

1.03.013 (MP ONLY)

  • Decrease number of Warm-Up matches to unlock other playlists to 1 game
  • Decreased the maximum Warm-Up matches from 10 to 5
  • Tripled the Rank Points lost for a quit or disconnect in Ranked TDM

Nintendo haalt Citizens of Earth offline vanwege exploit

Soms komt het wel eens voor dat een game exploits mogelijk maakt op een console, waardoor zaken als homebrew geïnstalleerd kunnen worden. Voor Nintendo 3DS gebeurde dit eerder al via Cubic Ninja en VVVVVV. Nu komt Citizens of Earth er dus bij. Een pijnlijke gebeurtenis voor Nintendo, aangezien veel mensen de game recentelijk hebben aangeschaft.

Pas geleden was er namelijk een samenwerking tussen Nintendo en Humble Bundle waar Citizens of Earth deel van uitmaakte. Wie meer dan het gemiddelde bedrag betaalde voor de bundel kreeg Citizens of Earth. De Bundel zelf is ruim 160.000 keer verkocht, waarvan ongetwijfeld een groot deel meer dan het gemiddelde heeft betaald. Voor hen staat de deur dus op een kier.

Ondertussen heeft Nintendo Citizens of Earth uit de digitale eShop verwijderd. Capcom en Nintendo zijn druk bezig om de exploit te verwijderen zodat de game weer online kan. Overigens kunnen de mensen die de bundel hebben gekocht alsnog de game downloaden, het is simpelweg niet meer mogelijk de game nieuw aan te schaffen.

Citizens of Earth 3DS

FOK! Wat een weer: kou en kans op een bui

Ook vandaag overheerst de bewolking, al weet de zon op enkele plaatsen even door te breken. Met name in de ochtend is er kans op een bui in het noorden en oosten van het land. Op de Wadden ligt de temperatuur rond de 10 graden, in het zuidoosten wordt het slechts 13 graden. De noordwestenwind is overwegend matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig. 

Zon op 05:45
Zon onder 21:28
Zonkracht

5 / 2

Rewimo en qltel waren weer eens een paar dagen weg.

Woeste natuur in het Pfälzerwald (Foto: Rewimo)
Woeste natuur in het Pfälzerwald (Foto: Rewimo)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1917 Nicolaas II van Rusland deed samen met zijn zoon afstand van de troon.
1928 Mickey Mouse trad voor het eerst op in de tekenfilm Plane Crazy.
1940 Amsterdam werd bezet door het Duitse leger, het Nederlandse leger capituleerde voor de bezetter. 
1955 Oostenrijk herkreeg zijn soevereiniteit, na de bezetting door Duitsland en de geallieerden.
1991 Edith Cresson werd als eerste vrouwelijke premier van Frankrijk benoemd.

Douwe Bob 11e op Songfestival

Douwe Bob is zaterdag als elfde geëindigd op het Eurovisiesongfestival. Met het nummer Slow Down sleepte hij tijdens de 61e editie van het liedjesfestijn in totaal 153 punten binnen.

Van de vakjury's kreeg de 23-jarige Amsterdammer 114 punten. De televoters kenden de Nederlandse inzending 39 punten toe.

Nederland deelt de elfde positie met Malta, dat hetzelfde aantal punten bij elkaar speelde.

Douwe Bob 11e op Songfestival
Douwe Bob 11e op Songfestival (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.