FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 februari 2016

Zimra Geurts bezegelt verloving met tatoeage

Zimra Geurts en haar aanstaande hebben hun liefde vereeuwigd met een tatoeage. Aan de binnenkant van hun bovenarmen hebben het voormalig Playboy-model en haar vriend Yuri allebei een afbeelding van de Tafelberg en hun verlovingsdatum laten zetten. Op Instagram deelt het stralende stel de plaatjes met de rest van de wereld.

Yuri Stinkens vroeg Geurts op 13 februari in Kaapstad ten huwelijk. Enkele dagen later zetten ze in de Zuid-Afrikaanse stad de tatoeages.

Zimra Geurts bezegelt verloving met tatoeage
Zimra Geurts bezegelt verloving met tatoeage (Foto: BuzzE)

Wetenschappers komen met energiezuinige wifi

Een team van computerwetenschappers en electrotechnici van de Universiteit van Washington hebben een extreem energiezuinige wifivariant ontwikkeld. Volgens ArsTechnica verbruikt de nieuwe techniek 10.000 keer minder stroom dan de huidige wifi-apparatuur. Daardoor zouden veel meer apparaten kunnen worden uitgerust met draadloze technieken. Het onderzoek wordt in maart gepresenteerd.

De wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar passieve wifi. De techniek is gebaseerd op radiogolven die worden uitgestuurd door een externe bron die vervolgens worden opgevangen en daarna worden gereflecteerd, maar dan wel voorzien van extra gegevens. Al het rekenwerk wordt volgens een van de electrotechnici gedaan door een centraal apparaat, terwijl de andere apparaten alleen maar gegevens reflecteren. "Dat is op het gebied van energieverbruik een uiterst efficiënte manier om te communiceren", aldus Vamsi Talla.

De technologie is compatibel met bestaande wifitechnologie en kan snelheden tot 11 Mbps halen. De maximale afstand die het signaal kan overbruggen is zo'n 30 meter.

Wetenschappers komen met energiezuinige wifi
Wetenschappers komen met energiezuinige wifi (Foto: BuzzT)

CL: Uitslag Arsenal - FC Barcelona

Arsenal was dik een uur lang op weg naar een resultaat tegen Barcelona, maar moest toen alsnog buigen. Kwartfinales uit zicht, door twee goals van Lionel Messi (0-2).

Met een aanvalslinie bestaande uit Lionel Messi, Luis Suarez en Neymar kon het weleens meteen gaan stormen in het Emirates Stadium, maar dat viel aanvankelijk een beetje tegen. In de eerste helft had Arsenal Barcelona in de tang en kreeg het zelfs anderhalve kans om de voorsprong te nemen.

De grootste kans voor rust was voor Alex Oxlade-Chamberlain. De nog altijd maar 22-jarige Brit kon na een geblokt schot van Héctor Bellerín van binnen het zestienmetergebied op doel schieten, maar vond Marc-André ter Stegen op zijn weg. Een ander mogelijkheidje was voor Aaron Ramsey, in de beginfase, maar ook hij zag zijn schot geblokt worden.

Barcelona stelde er teleurstellend weinig tegenover voor rust, al was de grootste kans wél voor de titelhouder: Luis Suarez kopte voorlangs. Omdat het centimeters scheelde ging Arsenal met een tevreden gevoel de rust in en bovendien met het gevoel dat er wel iets in zat voor eigen publiek. Ook na de pauze bleef Arsenal af en toe gevaarlijk, maar het blafte zonder erna te bijten. Olivier Giroud kopte rond het verstrijken van het uur op doel, maar zag Ter Stegen redden. Kort na rust zag Neymar hoe de ook al zo goed keepende Cech zijn doel goed klein hield bij een schot van de Braziliaan.

Waar Barça in de eerste helft tegenviel, stichtte het na rust wel aardig wat gevaar. Pas na zeventig minuten leidde dat tot de openingsgoal. Messi bleef koelbloedig na een door Suarez opgezett aanval die, doordat Neymar uitstekend het overzicht bewaarde, bij de Wereldvoetballer van het jaar terechtkwam. Arsenal's missie, de nul houden, was mislukt. Daarom ging de ploeg van Wenger maar op zoek naar 1-1 om in ieder geval nog een beetje hoop te houden op de kwartfinales. Invaller Danny Welbeck werd gevaarlijk en Aaron Ramsey schoot op doel, maar in het eerste geval stond een verdediger in de weg en bij Ramsey was het Ter Stegen die zijn doel schoon hield.

In plaats van 1-1 werd het 0-2 en zo zag Arsenal dik een uur hard werken alsnog niet resulteren in iets wat op een resultaat lijkt. De Londenaren speelden helemaal niet slecht en leken niet voor Piet Snot naar Camp Nou af te hoeven reizen, maar doordat invaller Mathieu Flamini Messi vloerde en die voor de tweede keer in de historie Cech klopte, moeten er in Barcelona wonderen gebeuren, wil Arsenal alsnog voor het eerst in zes jaar doorstoten tot de kwartfinales in de Champions League.

CL: Uitslag Juventus - Bayern München

De wedstrijd leek gelopen toen Bayern München comfortabel leidde, maar een verdedigend Juventus vocht zicht zich knap terug en behoudt een sprankje hoop voor de return; 2-2.

Naast het prachtduel in Londen werd er ook in Turijn een mooi affiche afgewerkt. Juventus, dat na de zwakke start zich naar de eerste plek heeft geknokt, trof met een nagenoeg fitte selectie Bayern München. De Duitse grootmacht kampte echter wel met enkele blessures waardoor de verdediging puzzelen was voor Pep Guardiola. Voor de Oude Dame lagen er daarom kansen tegen die Recordmeister.

Juventus trok zich bij het eerste fluitsignaal ver terug op de eigen helft. Toch werd het in de openingsfase gevaarlijk doordat Mario Mandzukic ontsnapte aan Joshua Kimmich. Het schot van de Kroaat was echter gemakkelijk te pakken voor Manuel Neuer. Bayern rechtte daarna de rug en controleerde de wedstrijd. Met meer dan 75% balbezit kwam Juve er amper aan te pas, maar liet het geen gaten vallen voor de behendige aanvaller van Bayern München.

Na een half uur spelen kreeg Thomas Müller een dot van een kans. De middenvelder kreeg de bal op enkele meters van de goal op aangeven van Robert Lewandowski, maar doordat de bal te veel onder hem lag kon hij zijn schot geen kracht geven. Bayern bleef echter heer en meester op het veld en bleef de thuisploeg onder druk zetten. Net voor de rust kreeg Müller vervolgens een herkansing. Na goed voorbereidend werk van Arjen Robben Douglas Costa kreeg Müller de bal voor zijn voeten en schoot hij zijn ploeg op een terechte voorsprong; 0-1.

Massimilano Allegri stuurde zijn spelers het veld in met de boodschap meer druk te zetten. Juve trachtte één minuut Bayern onder druk te zetten maar liep direct achter de feiten aan. De Italianen kwamen er niet aan te pas waardoor een tweede goal niet kon uitblijven. In de counter zag Lewandowski Robben opkomen aan de rechter kant waarna de Pool de Nederlander in stelling bracht. Op karakterestieke wijze sneed Robben naar binnen, ging twee man voorbij en verschalkte Buffon in de verre hoek; 0-2.

Na iets meer dan een uur spelen kreeg Juventus toch weer wat hoop. De Oude Dame had amper kansen, maar was dodelijk wanneer het toch een mogelijkheid kreeg. Op aangeven van Mario Mandzukic ontsnapte Paolo Dybala aan de buitenspelval en schoofd de talentvolle Argentijn de bal langs Neuer; 1-2. Met nog iets meer dan tien minuten op de klok vocht Juventus zich terug. Allegri bracht Alvaro Morata in de ploeg die koud in het veld meteen zijn stempel drukte. De Spanjaard zag de andere invaller Sturaro vrij staan die van dichtbij de bal binnen kon tikken; 2-2. De Oude Dame toonde daarmee karakter, maar een ideale situatie is het allerminst. Of het in München nog spannend wordt, valt te betwijfelen.

Formule 1 krijgt knock-out-kwalificatie

De kwalificatie is nog voor de start van het Formule 1-seizoen 2016 op de schop gegaan. Wat blijft is dat de uur durende kwalificatie in drie delen verdeeld is, maar om meer spanning toe te voegen is hier een knock-out-systeem aan toegevoegd. Dit is vandaag in Geneve besloten tijdens een vergadering van de Strategy Group en de Formula 1 Commission.

In de zestien minuten durende Q1 komen alle coureurs in actie, waarbij na zeven minuten de eerste rijder af zal vallen. Daarna valt iedere anderhalve minuut de langzaamste coureur af, totdat er vijftien rijders overblijven voor Q2. Deze sessie duurt vijftien minuten, waarbij de eerste coureur na zes minuten de auto in de pits mag parkeren. Daarna valt iedere anderhalve minuut een rijder af, totdat de beste acht overblijven voor Q3.

Ook in het laatste deel van de kwalificatie gaat de knock-out door, want in de veertien minuten durende sessie zal na vijf minuten de eerste rijder afvallen, waarna ook hier weer iedere anderhalve minuut een coureur afvalt en in de laatste anderhalve minuut gaat de strijd om de poleposition.

Het nieuwe systeem, dat op 4 maart nog goedgekeurd moet worden door de World Motor Sport Council van de FIA, moet voor meer actie op de baan zorgen. Het moet ervoor zorgen dat de coureurs vaker het circuit op moeten gaan.

Naast het knock-out-systeem werd er ook nog een voorstel van tijdballast onder de loep genomen. Iedere coureur zou op basis van het kampioenschap extra tijd opgeteld krijgen bovenop de kwalificatietijd. Deze gecombineerde tijden zouden dan de posities op de grid op moeten leveren. De twee systemen zouden gecombineerd kunnen worden, maar het voorstel van de straftijd heeft het niet gehaald.

Natuurkundige Wesley Clark overleden

De Amerikaanse natuurkundige Wesley Clark, die vooral bekend werd vanwege zijn baanbrekende werk op het gebied van personal computers, is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt TechRepublic. Clark overleed afgelopen maandag.

Clark begon in 1952 bij het Massachusetts Institute of Technology. Hij werkte daar aan computers voor de Amerikaanse marine en stond aan de basis van het TX-0-project. Uit dat project kwam de eerste computer op basis van transistors voort. Het resultaat van zijn werk was een van de eerste minicomputers. Dit zorgde voor een ware revolutie, omdat voor een computer nu geen volledige kamers meer nodig waren. Zijn computers hadden de afmeting van een bureau en daardoor konden ook middelgrote bedrijven over een computer beschikken.

De ideeën van Clark en zijn vindingen vormden uiteindelijk ook de basis voor de voorloper van het internet, ARPAnet.

Natuurkundige Wesley Clark overleden
Natuurkundige Wesley Clark overleden (Foto: BuzzT)

Vrouw (92) op hometrainer overreden door auto

In Emmen is dinsdagochtend een 53-jarige automobiliste tegen de gevel van een wooncomplex voor ouderen gereden. Door nog onbekende oorzaak kwam ze op de verkeerde weghelft terecht en reed vervolgens de stoep op. Hierna botste ze tegen de gevel van het wooncentrum en kwam terecht in een recreatiezaal. Hier waren 2 bewoonsters op een hometrainer aan het fietsen.

Een 92-jarige bewoonster kwam onder de auto terecht en overleed op de plaats van het ongeval. Een 77-jarige bewoonster raakte gewond aan haar been. Zij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De 53-jarige bestuurster was niet lichamelijk gewond maar verkeerde wel in shock en werd eveneens naar het ziekenhuis gebracht. Ook haar dochtertje zat in de auto, het meisje raakte niet gewond.

Verkeersspecialisten van de politie doen nader onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. De bestuurster is aangehouden.

'Ongeval Dalfsen harde slag voor Arriva'

"Elk dodelijk ongeluk is een hele harde slag voor het bedrijf en dit ook." Dit zegt Anne Hettinga, directeur van Arriva op de website van het vakblad OVPro. Hettinga reageert op het treinongeluk dat dinsdagochtend gebeurde bij Dalfsen. De machinist van de Arriva-trein kwam om het leven.

"Het raakt me echt", zegt Hettinga, die zich in Dalfsen op de hoogte stelde van de situatie. "Ik voel me verantwoordelijk voor iedereen die bij Arriva werkt. Dat is een menselijke reactie, ik vind dat dat zo hoort. Onze medewerkers moeten de betrokkenheid van de leiding ook voelen en moeten voelen dat dat oprecht is", aldus de directeur.

Arriva heeft in verband met het treinongeval een gratis informatienummer geopend: 0800 0200746.

'Ongeval Dalfsen harde slag voor Arriva'
'Ongeval Dalfsen harde slag voor Arriva' (Foto: ANP)

Phil Collins wil opnieuw trouwen met ex

Phil Collins en zijn ex-vrouw Orianne Cevey, die weer bij elkaar zijn, broeden op plannen om opnieuw met elkaar te trouwen. Dit vertelt Orianne in de Zwitserse krant Blick.

Het huwelijk van Phil Collins met zijn derde vrouw Orianne duurde negen jaar en strandde in 2008. De scheiding kostte Phil omgerekend bijna 32 miljoen euro. De Zwitserse Orianne trouwde daarna een investeerder, van hem scheidde ze vorig jaar. Intussen is ze weer samen met Phil.

"Ik noem Phil opnieuw mijn man", zegt de 43-jarige Orianne. "We zijn weer bij elkaar, eigenlijk maakt het geen verschil of we nu wel of niet getrouwd zijn. Maar we zijn vastbesloten elkaar voor de tweede keer het jawoord te geven."

Orianne is al bezig de huwelijksdag voor te bereiden, die ze totaal anders wil invullen dan het extravagante huwelijksfeest in het Beau Rivage Hotel in Lausanne dat drie dagen duurde en 600.000 dollar had gekost. "Het grote verschil is dat nu onze kinderen erbij kunnen zijn", zegt ze. ''Ik stel me voor dat ons volgende huwelijk meer in familiekring zal zijn en kleiner. Tijdens ons eerste huwelijk in 1999 moesten we zoveel mensen uitnodigen om niemand teleur te stellen."

Orianne heeft twee kinderen met Phil Collins, Matthew (14) en Nicholas (11) en een zoon uit haar tweede huwelijk.

Phil Collins wil opnieuw trouwen met ex
Phil Collins wil opnieuw trouwen met ex (Foto: BuzzE)

Noord-Korea dreigt weer met militaire acties

De jaarlijkse voorjaarsoefening van Amerikaanse en Zuid-Koreaanse strijdkrachten is voor Noord-Korea aanleiding de gebruikelijke dreigementen te uiten. Het presidentiële paleis in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul kán een eerste aanvalsdoel zijn, aldus het regime in Pyongyang dinsdag.

"Het opperbevel van het Noord-Koreaanse leger weet dat de Amerikanen het regime van de machthebber Kim Jong-un omver willen werpen", zo werd in Pyongyang meegedeeld. De strategische en tactische eenheden van het volksleger zijn derhalve in staat van paraatheid gebracht. De vijanden zullen worden teruggeslagen, aldus het opperbevel. Indien nodig zal Noord-Korea ook het Amerikaanse vasteland van repliek dienen. Het regime beschikt immers over ultramoderne aanvalswapens, zo luidde de mededeling.

Sinds kort is de situatie op het Koreaanse schiereiland weer eens gespannen omdat Noord-Korea eerst een atoomtest hield en daarna een raket lanceerde. Dat laatste werd door het stalinistische bewind als de lancering van 'een satelliet' aangekondigd.

Noord-Korea dreigt weer met militaire acties
Noord-Korea dreigt weer met militaire acties (Foto: ANP)

100 miljoen gebruikers voor Telegram

De berichtendienst Telegram heeft meer dan 100 miljoen gebruikers. Dat heeft oprichter Pavel Durov dinsdag gezegd op het Mobile World Congres in Barcelona, aldus Wired. Mei vorig jaar waren dat er nog 60 miljoen.

Hoewel het aantal gebruikers in het niet valt bij Whatsapp (1 miljard gebruikers) en Facebook Messenger (800 miljoen), melden zich elke dag 350.000 nieuwe gebruikers aan, aldus Durov. "En we hebben nul budget voor marketing."

De berichtendienst, die versleuteling van berichten biedt, kwam vol in de aandacht na de aanslagen in Parijs. Naar verluidt zouden leden van Islamitische Staat de app hebben gebruikt voor het plannen van de aanslagen, half november. Hoewel de van oorsprong Russische Durov het niet over terrorisme heeft gehad, heeft hij eerder wel gezegd dat regulering van encryptie terrorisme niet zal tegenhouden. "Als je websites zoals Telegram zou sluiten, merken de terroristen dat niet eens." Hij doelde daarmee op het feit dat iemand die encryptie wil gebruiken, altijd wel een andere manier kan vinden om dat voor elkaar te krijgen.

100 miljoen gebruikers voor Telegram
100 miljoen gebruikers voor Telegram (Foto: BuzzT)

Jumbo naar de rechter om staking in slagerij

Jumbo wil via een kort geding voorkomen dat het personeel bij de centrale slagerij in Beilen vrijdag het werk neerlegt. Het supermarktbedrijf vindt de door FNV aangekondigde staking 'disproportioneel', liet het dinsdagavond weten.

Jumbo vindt de centrale slagerij niet meer passen bij zijn kernactiviteiten en kondigde begin dit jaar aan dat die op termijn wordt verkocht. FNV eist dat het Brabantse familiebedrijf dat besluit terugdraait of anders een werkgelegenheidsgarantie afgeeft voor minstens vijf jaar.

Die eis is volgens Jumbo niet realistisch, en bovendien voorbarig. Het bedrijf is nog bezig met de voorbereiding van het verkoopproces en heeft nog geen potentiële koper in beeld. Wel belooft het dat werkgelegenheid en zorg voor de medewerker belangrijke uitgangspunten zijn.

Jumbo naar de rechter om staking in slagerij
Jumbo naar de rechter om staking in slagerij (Foto: ANP)

Britney Spears in ondergoed op Instagram

Zo sta je in een brave witte coltrui naast de mogelijk toekomstige presidentskandidaat Hillary Clinton, en zo sta je in enkel zwart ondergoed een sexy dansje te doen. De Instagram-wereld van Britney Spears kent vele uitersten. De zangeres postte dinsdag een filmpje van zichzelf waarin ze in lingerie haar nummer Breath On Me zingt. "Nooit een officiële videoclip bij dit nummer uitgebracht, dus doe ik zelf maar een kleine tease op Instagram... veel plezier", schrijft Britney bij de video.

Eerder deze week plaatste de blondine een foto van zichzelf waarop ze met Clinton poseert, met óver haar ondergoed een degelijke spijkerbroek en warme trui.

 

Girls just wanna have fun 😉 Never released a video for this song... so decided to do a little tease on Instagram instead… enjoy!!

Een video die is geplaatst door Britney Spears (@britneyspears) op23 Feb 2016 om 8:18 PST

Britney Spears in ondergoed op Instagram
Britney Spears in ondergoed op Instagram (Foto: BuzzE)

Taakstraf oud-wethouder om aannemen geld

Oud-wethouder Jos de Graaf (61) van Boxmeer is veroordeeld voor het aannemen van 3000 euro van Chinese investeerders met wie hij in onderhandeling was over de aankoop van een klooster. Hij heeft een werkstraf van 120 uur gekregen van de rechtbank in Den Bosch.

De Graaf was vanaf eind 2011 als wethouder van de gemeente Boxmeer betrokken bij de aankoop van onder meer het Catharinaklooster in Sambeek. Hij voerde intensieve onderhandelingen met een tussenpersoon die namens Chinese investeerders optrad. Het was de bedoeling dat er in het klooster een galerie of kunsthal zou komen van een Chinese kunstenaar.

Op 8 november 2012 vond de wethouder in zijn werkkamer van het gemeentehuis een envelop met daarin een brochure en een bedrag van 3000 euro. Deze envelop kwam van de Chinese investeerders.

Taakstraf oud-wethouder om aannemen geld
Taakstraf oud-wethouder om aannemen geld (Foto: ANP)

Dood van vrouw in Helmond is een raadsel

De politie is druk bezig met het onderzoek naar de 37-jarige vrouw die maandagavond zwaargewond werd gevonden in Helmond. Voorbijgangers zagen de vrouw op het fietspad aan de Bakelsedijk liggen en schakelden de hulpdiensten in. Ze is nog gereanimeerd, maar de hulp mocht niet meer baten.

Wat er met de vrouw, die rond 22.15 uur haar hond uitliet, is gebeurd en hoe zij aan haar verwondingen komt, is voor de politie een groot raadsel. Zij zijn dan ook op zoek naar mensen die de vrouw hebben zien lopen of iets verdachts hebben gezien.

De recherche houdt rekening met een misdrijf. Toch sluiten ze andere scenario's niet uit.

Dood van vrouw in Helmond is een raadsel
Dood van vrouw in Helmond is een raadsel (Foto: ANP)

Verstappen: "Focus op lange runs"

Max Verstappen mocht vandaag voor het eerst achter het stuur kruipen van de nieuwe STR-11. De Nederlander, vorig seizoen de relevatie van de Formule 1, reed liefst 121 ronden over het circuit van Barcelona en had daarmee een zeer productieve dag.

"We hebben ons vandaag gefocust op de lange runs. We moesten kilometers maken, de auto leren kennen", zei Verstappen, die ook inging op zijn nieuwe Ferrari-motor, op zijn website. "We hebben voelbaar meer pk's, de acceleratie is beter en je helm wordt door de wind wat meer omhoog getrokken omdat je meer topsnelheid hebt. De samenwerking met Ferrari verloopt heel erg prettig."

Verstappen eindigde de dag als elfde en laatste, maar daar zit de Nederlander niet mee. "Nee, de auto wordt voor de tests van volgende week nog aangepast waardoor we meer aan de afstelling kunnen werken. Daar focusen we nu dus nog niet op. We hebben ook alleen met medium compound banden gereden, snelle tijden zijn op dit moment totaal niet belangrijk voor ons."

Heel even was het schrikken voor de Toro Rosso-coureur, toen hij aan het einde van de ochtend zijn auto aan de kant moest zetten. Even werd gevreesd dat er net als gisteren een probleem was met de versnellingsbak, maar het bleek loos alarm te zijn. "Uiteindelijk bleek het niets te zijn. We dachten dat we iets op de data zagen, dus hebben we de auto uit voorzorg stilgezet. Je kunt dan beter het zekere voor het onzekere nemen."

Morgen neem Carlos Sainz jr. weer plaats achter het stuur van de wagen. Donderdag komt Verstappen dan weer in actie op het circuit van Barcelona.

Tweede testdag Barcelona (23/02/2016)

Sebastian Vettel heeft wederom de snelste tijd neergezet tijdens de tweede testdag op het circuit de Catalunya. De Ferrari-coureur reed 1:22.810 en deed dat op de nieuwe ultrasoft-banden. Ook Daniel Ricciardo reed op de nieuwe banden die extreem snel is, maar ook zeer snel slijt. Mercedes probeerde de nieuwe band niet uit. Nico Rosberg richtte zich op de medium-banden op de langere runs. De Duitser reed maar liefst 172 ronden en was zo'n twee seconden langzamer dan Vettel.

Voor Max Verstappen was het de eerste kennismaking met de STR11. De Limburger die nog voor een kortstondig code rood in de ochtend zorgde reed 121 ronden met een tijd van 1:26.539 was hij de langzaamste van de dag. Lotus was het minst productief. Jolyon Palmer reed maar 42 ronden en zorgde ook voor een code rood. Het betekende wel dat de dag voor de Brit erop zat. Met nog een paar minuten op de klok viel ook Sebastian Vettel stil langs de baan en dat zorgde ervoor dat de tweede testdag er eerder op zat.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:22.810 -.--- 126
2 D. Ricciardo Red Bull Racing 1:23.525 +0.715 112
3 S. Perez Force India 1:23.650 +0.840 101
4 N. Rosberg Mercedes 1:24.867 +2.057 172
5 M. Ericsson Sauber 1:25.237 +2.427 108
6 E. Gutiérrez Haas F1 1:25.524 +2.714 79
7 V. Bottas Williams 1:25.648 +2.838 134
8 P. Wehrlein Manor 1:25.925 +3.115 71
9 F. Alonso McLaren 1:26.082 +3.272 119
10 J. Palmer Renault 1:26.189 +3.379 42
11 M. Verstappen Toro Rosso 1:26.539 +3.729 121

Engelse energiecentrale ingestort

Ten zuiden van de Engelse stad Oxford is vandaag rond 18.00 uur een energiecentrale ingestort. Hierbij zijn slachtoffers gevallen; in de Britse media heeft men het over tenminste 1 dode. De hulpdiensten zijn intussen ter plaatse.

Volgens getuigen was er een harde knal te horen en hangt er veel stof in de lucht. De knal zou een explosie kunnen zijn maar hij zou ook veroorzaakt kunnen zijn door het instorten van het gebouw.

Een getuige die bij een nabijgelegen bedrijf werkt vertelt dat de grond trilde tijdens de knal en dat het stof nog 5 tot 10 minuten in de lucht bleef hangen. Een andere getuige meldt dat het gebouw in enkele seconden verdwenen was.

Het gebouw werd opgeleverd in 1968, geopend in 1970 en zou dit jaar gesloopt worden. Oorspronkelijk was het een kolencentrale maar later kon men er ook stroom opwekken met olie. De centrale is buiten gebruik gesteld in 2013 en in 2014 zijn er al 3 koeltorens gesloopt. Naast dit gebouw staat een nog actieve centrale.

Waarnemers schatten dodental Syrië veel hoger

Het aantal mensen dat is gedood in de burgeroorlog in Syrië is minstens 370.000. Dit stelden dinsdag de waarnemers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR).

Dat zijn 100.000 doden meer dan tot dusverre als dodental bij de SOHR werd aangehouden. Het SOHR bestaat uit opposanten van de regering van president Bashar al-Assad die met een netwerk informatie in Syrië registeren.

Syrië telde aan het begin van de burgeroorlog in 2011 bijna 23 miljoen inwoners. De helft is inmiddels omgekomen, ontheemd, gevlucht of verdwenen.

Waarnemers schatten dodental Syrië veel hoger
Waarnemers schatten dodental Syrië veel hoger (Foto: ANP)

Kendall 'betrapt' bij Burger King

Topmodel Kendall Jenner houdt de Amerikaanse showmedia in haar greep met haar eetgewoonten. Liet ze eerder al tot grote verbazing van de tabloids weten vlak voor een modeshow nog een stuk pizza te hebben weggewerkt, nu is ze na een nacht stappen gespot bij de Burger King in Londen.

De twintigjarige brunette belandde na een feest van Rihanna en Drake met een vriend in de fastfoodketen. Daar werd ze gefotografeerd terwijl ze voor de counter stond te wachten, ze van een frietje snoepte en uiteindelijk hoe ze met een ijsje in de hand weer naar buiten kwam.

De foto's van de 'betrapte' Kardashian-telg gaan dinsdag in razend tempo het internet over.

Kendall 'betrapt' bij Burger King
Kendall 'betrapt' bij Burger King (Foto: BuzzE)

Kernreactor Tihange ligt stil

Een van de kernreactoren bij Tihange, ruim 40 kilometer ten zuidwesten van Maastricht, ligt sinds dinsdagochtend stil. Er is een 'onregelmatigheid' vastgesteld aan een ladingspomp.

Naar verwachting ligt de reactor (Tihange 1) drie weken stil. Volgens uitbater Electrabel komt de 'bevoorradingszekerheid' niet in gevaar. Met een capaciteit van 481 MW is Tihange 1 een van de kleinere kernreactoren in België.

België telt zeven kernreactoren, vier in Doel, vlakbij Antwerpen en drie in Tihange. De afgelopen tijd kampten ze veel met (ouderdoms)kwaaltjes, wat bij buurlanden Nederland en Duitsland vragen heeft doen oproepen.

Kernreactor Tihange ligt stil
Kernreactor Tihange ligt stil (Foto: ANP)

Bruno Mars zou Uptown Funk hebben gejat

Een week geleden sleepte hij er nog de Grammy voor nummer van het jaar mee in de wacht, maar nu wordt Bruno Mars ervan beticht Uptown Funk te hebben gestolen. The Sequence, een meidengroep uit de jaren zeventig, meent dat de wereldhit van Mars en Mark Ronson wel heel veel overeenkomsten vertoont met hun nummer Funk You Up uit 1979.

Entertainmentsite TMZ weet te melden dat de vrouwen inmiddels overwegen de zaak voor te leggen aan een rechter.

Het is niet bekend wat Mars en Ronson van de beschuldigingen vinden.

Bruno Mars zou Uptown Funk hebben gejat
Bruno Mars zou Uptown Funk hebben gejat (Foto: BuzzE)

Ook Perry Sport en Aktiesport failliet

USG, het moederbedrijf van de ketens Aktiesport en Perrysport is dinsdag definitief failliet verklaard. Dit bevestigt de curator. Volgens hem blijven de winkels voorlopig nog wel open. De twee ketens zouden in de problemen zijn geraakt door het faillisement van Scapino en V&D. 

Perry Sport had 11 'shop-in-shop' winkels bij de V&D. Aktiesport was een belangrijke partner van Scapino, en hoewel het laatste bedrijf wel een doorstart heeft gemaakt, valt het doek voor Aktiesport. Deze formule zou niet langer passen in de nieuwe vorm. 

'Koffie beschermt de lever tegen drank'

Koffie. De olie van de economie, de drug om 's ochtends enigszins op te kunnen starten en een onmisbaar onderdeel om überhaupt het einde van de werkdag te halen. Daarbovenop is er een andere eigenschap ontdekt van deze aardse amrita, een studie laat namelijk zien dat het nuttigen van koffie een probaat middel is tegen een van de weinige nadelen van overmatig drankgebruik.

Wat specie is voor de fictieve wereld van Frank Herbert en zijn zoon, is koffie voor de non-fictionele westerse wereld en verre omstreken. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat koffie tevens de eigenschap heeft dat het leverproblemen kan voorkomen. Leverproblemen ontstaan veelal door het iets te enthousiast naar binnen kieperen van bier en/of andere alcoholische dranken

Voor het onderzoek werd er nog eens goed gekeken naar de beschikbare data van negen eerder gepubliceerde studies, waaruit naar voren kwam dat het drinken van twee extra kopjes koffie per dag, de kans op een levercirrose aanzienlijk vermindert. Met 44 procent namelijk.

Een cirrose kan erg vervelend zijn. Zo'n 1 miljoen mensen sterven elk jaar aan deze aandoening. Alleen een transplantatie van de lever kan tot genezing leiden.

In totaal werd de beschikbare data van zo'n 430.000 personen gebruikt. Een analyse hiervan maakte duidelijk dat de stelregel 'hoe meer koffie, hoe kleiner de kans op de cirrose' lijkt te kloppen. Vergeleken met mensen die geen koffie gebruiken (die bestaan), lopen gematigde koffiegebruikers, die een kopje per dag naar binnen gieten, 22 procent minder kans op een cirrose. Bij twee kopjes koffie liep dit op naar 43 procent, drie koppen was goed voor 57 procent en grootverbruikers die vier keer per dag naar de koffieautomaat lopen, was dit zels 65 procent.

"Een cirrose is potentieel dodelijk en kan niet genezen worden", vertelt Oliver Kennedy, een van de onderzoekers. "Het is significant dat de het risico op zo'n cirrose waarschijnlijk afneemt door het consumeren van koffie, een goedkope en makkelijk verkrijgbare drank".

Niet alleen alcohol is overigens een risicofactor, ook obesitas en diabetes spelen vaak een rol. Vreemd genoeg is niet helemaal duidelijk hoe het komt dat koffie zo'n heldenrol speelt bij de voorkoming van een cirrose. "Koffie is een complex mengsel dat honderden chemische verbindingen bevat. Het is niet helemaal duidelijk welk daarvan verantwoordelijk is voor de bescherming van de lever", aldus Kennedy.


Netbeheerders willen soms gratis stroom

Alle netbeheerders in Nederland pleiten gezamenlijk voor een flexibel stroomtarief. Als het aan hen ligt wordt elektriciteit duur op het moment dat er weinig wind en zon is en goedkoop of zelfs gratis als die duurzame bronnen wel veel stroom leveren.

Het idee hierachter is dat de vraag en het aanbod van stroom zo beter op elkaar af te stemmen zijn. Aangezien er steeds meer zonnepanelen op daken komen en windmolenparken worden gebouwd verwachten de netbeheerders dat het huidige net er niet op berekend is om in de toekomst al deze stroom te vervoeren. Het uitbreiden van het net om deze stroom wel te vervoeren gaat hen de komende jaren tientallen miljarden euro's kosten.

Daarom zou het beter zijn als lokaal opgewekte energie ook lokaal wordt gebruikt waardoor het net minder wordt belast. Als stroom op piekmomenten goedkoper of gratis zou zijn zal het verbruik hiervan ook omhoog gaan.

De opnames voor Baywatch zijn begonnen

Alsof er daadwerkelijk iemand op zit te wachten is gisteren de productie begonnen van Baywatch, de filmversie slash revival van de nineties-tienerserie. Bij deze versie is The Hoff niet betrokken; zijn rol wordt overgenomen door The Rock.

Dwayne Johnson, zoals de voormalig worstelaar heet, speelt de filmversie van Mitch Buchannon naast Zac Efron, die Matt Brody zal spelen. Om de start van de opnames te vieren, plaatste de acteur een foto van hem en Efron op Instagram:

De opnames vinden plaats in Deerfield Beach en Boca Raton, aan de kust van Florida. Dit is een verschil met de tv-serie, die zich afspeelde in Los Angeles, California en ook werd opgenomen langs de stranden van Venice en Santa Monica, totdat de serie door gestegen productiekosten uitweek naar Hawaii.

Naast Johnson en Efron zijn andere rollen in de film voor Kelly Rohrbach (die Pamela Anderson opvolgt als C.J. Parker), Alexandra Daddario als Summer (oorspronkelijk gespeeld door Nicole Eggert) en Hannibal Buress, naast een aantal nog onbevestigde rollen. Baywatch verschijnt in mei 2017 in de bioscoop.

De eerste beschrijving van Marvel's Most Wanted

De spinoff van Marvel-serie Agents of S.H.I.E.L.D. krijgt vorm. ABC, de tv-zender verantwoordelijk voor S.H.I.E.L.D. en zusterserie Agent Carter, heeft een beschrijving vrijgegeven van Marvel's Most Wanted.

De serie vertelt over Bobbie 'Mockingbird' Morse en Lance Hunter, gespeeld door Adrianne Palicki en Nick Blood. Zij speelden deze rollen al in S.H.I.E.L.D., wat betekent dat de beschrijving een licht spoilerkarakter heeft voor wie liever niets wil weten van nog ongeziene afleveringen.

Morse en Hunter, twee ex-spoinnen en ex-echtgenoten die op de vlucht zijn zonder vrienden, zonder S.H.I.E.L.D. en een lange lijst van vijanden die erop uit zijn de premie voor hun vangst op te strijken. Terwijl ze alleen elkaar kunnen vertrouwen, sluiten ze een verbond met Dominic Fortune, een avontuurlijke schurk met ruime middelen ter beschikking en een flinke verzameling tegenstanders, die met hen overeen komt bescherming te bieden zolang ze hem helpen met zijn agenda. Deze twee helden helpen iedereen in nood, terwijl ze proberen de samenzwering, die hun leven in de waagschaal stelde, te ontmaskeren.

Het is nog niet bekend wanneer Most Wanted van start gaat; mogelijk is het de vervanger van Agent Carter, dat door lage kijkcijfers op de tocht staat, en waarvan hoofdrolspeler Hayley Atwell inmiddels een rol in een andere tv-serie heeft gescoord. In dat geval zou Most Wanted over ongeveer een jaar op de buis kunnen verschijnen, in de winterstop van het vierde seizoen van Agents of S.H.I.E.L.D.

Adrianne Palicki en Nick Blood
Adrianne Palicki en Nick Blood

Kozakken Boys en KNVB opnieuw in de clinch

Kozakken Boys en de Nederlandse voetbalbond (KNVB) liggen opnieuw in de clinch. Na het voorval in de KNVB beker - de Brabantse formatie werd uit het toernooi gezet na het inzetten van een niet-speelgerechtigde speler - heeft trainer Danny Buijs nu een aanzienlijke straf gekregen.

De KNVB heeft Buijs namelijk een boete van 1.000 euro opgelegd. Daarnaast is het voor de duur van drie maanden geschorst. De aanleiding; het geven van drie interviews, waarbij de beste man werd aangemerkt als trainer.

Dit schoot de KNVB in het verkeerde keelgat, aangezien Buijs niet over het trainersdiploma UEFA A beschikt. Hierdoor overtrad de oefenmeester de regels van de bond, waardoor hij nu een schorsing voor de duur van drie maanden moet uitzitten.

"We waren al op het ergste voorbereid. Het lijkt wel alsof ze iets gezocht hebben om mee te slaan", aldus woordvoerder Henk de Goeij tegenover Omroep Brabant. Daarmee refereerde hij naar het incident met Madjer Lukoki, die tijdens het bekerduel tegen HBS niet speelgerechtigd was, maar wel in actie kwam. In hoger beroep kreeg Kozakken Boys gelijk en keerde ten koste van HBS terug in het bekertoernooi.

De Goeij: "We hebben een driekoppige trainersstaf en die staan allemaal de media te woord. De KNVB fixeert zich op die drie interviews en dat vinden wij vrij overdreven en een beetje flauw. Immers: Hoofdcoach Arie Schep heeft wel dat juiste papiertje en bovendien: wie schaad je ermee?"

Kozakken Boys heeft inmiddels aangegeven in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Simeone waakt voor snelle aanval PSV

Diego Simeone, trainer van Atlético Madrid, is waakzaam voor de snelle aanval van PSV. Dit liet de oefenmeester vandaag tijdens de persconferentie weten. Beide ploegen spelen morgenavond om 20.45 uur tegen elkaar in het kader van de knockout-fase in de Champions League.

"PSV is een goed team. Ze kunnen een tegenstander pijn doen. Ze zijn als groep sterk en kunnen op verschillende manieren scoren", liet Simeone aan de aanwezige pers weten. "Het gaat een intense wedstrijd worden met veel snelheid. Ons doel is om die te controleren en de controle over de wedstrijd te hebben."

Het is nog niet zeker of Simeone over middenvelder Augusto Fernández kan beschikken. Hij is geveld door een knieblessure, maar is wel in Eindhoven aanwezig. Morgen zal duidelijk worden of de speler inzetbaar is.

Republikeinen Nevada stemmen in voorverkiezing

Wie wordt de Republikeinse presidentskandidaat? In drie Amerikaanse staten zijn er voorverkiezingen geweest; van de zeventien kandidaten die er ooit waren, zijn er nu nog vijf in de race. Dinsdag zijn er opnieuw voorverkiezingen, deze keer in de westelijke staat Nevada. Een voorbeschouwing.

De caucus in Nevada is bij de Republikeinen de laatste voorverkiezing voor Super Tuesday. Volgende week, op 1 maart, zijn er op één dag voorverkiezingen in twaalf staten tegelijk. Nevada is dus een laatste graadmeter voor de kandidaten. Zakenmagnaat Donald Trump won afgelopen zaterdag de voorverkiezing in South Carolina. Eerder deze maand won hij ook in New Hampshire, terwijl de ultra-conservatieve Ted Cruz op 1 februari in Iowa aan het langste eind trok.

Christelijk
Dat Trump ging winnen in het sterk christelijke South Carolina, was op basis van de peilingen wel verwacht. Volgens het 'winner takes all'-principe won Trump alle vijftig gedelegeerden. Zijn winst is opvallend omdat Trump niet als bijzonder gelovig te boek staat. Ted Cruz, die om de haverklap God aanbidt en zijn oer-conservatieve, christelijke opvatingen laat horen, zou de ideale kandidaat van South Carolina moeten zijn. De zege van Trump was dan ook een dreun voor Cruz, maar een nog veel grotere klap was dat Cruz de tweede plaats moest laten aan Marco Rubio. De jonge sentator uit Florida bleef zijn collega uit Texas 0,2 procentpunt voor.

South Carolina was ook het eindstation van Jeb Bush. De voormalig topfavoriet bleef ver achter bij de top-3 en staakte zijn presidentiële campagne. Gouverneur John Kasich van Ohio en oud-neurochirurg Ben Carson scoorden nog slechter dan Bush, maar blijven nog wel in de race en denken nog niet aan opgeven. Het campagneteam van Ben Carson reageerde: 'Met uitzondering van de winnaar heeft Carson net zo veel gedelegeerden gehaald als de andere kandidaten.'

Peilingen
Voorafgaand aan de caucus in Nevada wordt één vraag steeds nadrukkelijker gesteld: Wie kan Donald Trump stoppen? Afgaande op de peilingen lijkt Nevada een kopie te gaan worden van South Carolina. Trump heeft een comfortabele voorsprong, terwijl Cruz en Rubio strijden om de tweede plaats. De vraag is welke invloed de Bush-stemmers hebben op die tweestrijd, nu hun kandidaat is afgevallen. Volgens onderzoek hebben veel Bush-kiezers nog niet bepaald wie hun tweede keus is. Bush' oud-leerling Marco Rubio en de relatief gematigde John Kasich scoren het hoogst.

De kans is groot dat Trump opnieuw wint in Nevada. De vraag is of Rubio genoeg stemmen kan vergaren om Cruz opnieuw van de tweede plaats af te houden. Binnen de Republikeinse partij zien veel mensen dat graag gebeuren. Ted Cruz is verre van geliefd en velen zien in Rubio de meest geschikte kandidaat waar de gevestigde orde zich achter kan scharen.

De vraag is ook of Ben Carson en John Kasich vanavond uitslagen boeken die perspectief bieden. Kasich laat in tv-debatten en interviews een gematigd en verzoenend geluid horen. Hij is ervan overtuigd dat hij de ideale kandidaat is om twijfelende Democraten in het Republikeinse kamp te krijgen. Critici denken daar anders over; ze zien liever dat iedereen zich zo snel mogelijk achter Marco Rubio schaart. Want zolang kandidaten als Kasich en Carson in de race blijven, is dat direct in het voordeel van Donald Trump.

Uitslag
Aangezien Nevada bijna aan de westkust ligt, loopt de staat negen uur achter op onze tijd. Het is in Nederland al woensdagochtend als de eerste uitslagen binnendruppelen. De Democraten hebben zaterdag hun laatste voorverkiezing voor Super Tuesday. Democratische kiezers in South Carolina mogen dan hun voorkeur voor Hillary Clinton of Bernie Sanders uitspreken.

Donald Trump en Ted Cruz
Donald Trump (links) en Ted Cruz zijn twee van de drie Republikeinse topkandidaten.

Snapchat komt met speciale verjaardagsfunctie

De populaire app Snapchat komt met een nieuwe verjaardagsfunctie, schrijft Mashable. Het is nu mogelijk om op je eigen verjaardag en die van je vrienden speciale 'lenzen' te ontgrendelen. Daarvoor moet je wel je geboortedatum invullen bij je profiel.

Na het invullen van je verjaardag krijg je de beschikking over twee nieuwe lenzen. Op verjaardagen van vrienden kun je ze een speciale 'birthday snap' sturen, waarbij er confetti verschijnt en de boodschap "Happy birthday". Op je eigen verjaardag krijg je een andere lens tot je beschikking.

Je kunt nu al kijken hoe de lenzen eruit zien door je geboortedatum te wijzigen. Snapchat waarschuwt echter dat je maar een beperkt aantal keer je geboortedatum kan wijzigen. Eerder kwam Facebook ook al met een speciale verjaardagsfunctie.

Snapchat komt met speciale verjaardagsfunctie
Snapchat komt met speciale verjaardagsfunctie (Foto: BuzzT)

Cocu over Atlético: "Het zijn absolute winnaars"

PSV treedt woensdagavond in de achtste finales van de Champions League aan tegen Atlético Madrid. Phillip Cocu heeft veel respect voor de tegenstander uit Spanje. Cocu en Diego Simeone verschillen qua karakter als dag en nacht. De PSV-coach vindt het mooi om te zien hoe de energieke Argentijnse coach altijd bevlogen langs de lijn staat.

"Het is mooi om te zien dat hij het karaker wat hij had als speler, weet over te brengen op zijn team. Daar selecteert hij zijn spelers ook op."
De Nederlandse trainer heeft veel respect voor de werkwijze van Simeone. "Spelers zijn vertrokken en gekomen, maar je ziet nog steeds hetzelfde Atlético. Elke wedstrijd spelen ze hetzelfde, met een duidelijke manier van spelen. Daardoor hebben ze successen behaald. En niet eenmalig, maar meerdere keren. Ze doen het heel goed in een van de sterkste competities van Europa. Daar moet je heel veel respect voor hebben."

Het knapste van de speelwijze vindt Cocu de 'constante manier van spelen'. "Welke wedstrijd je ook ziet, het is een ploeg die een eenheid vormt. Atlético zal nergens iets laten liggen op het veld. Of het nou de beker, Champions League of competitie is, je ziet geen enkel verschil. Welke spelers er ook in het veld staan, de ploeg functioneert hetzelfde. Het zijn absolute winnaars en geven weinig ruimte weg. Dat ze dit elke wedstrijd weten te brengen, met dit drukke schema, dat typeert deze ploeg."

Cocu ziet het Atlético van Simeone als voorbeeld voor zijn PSV. "Het is een mooi voorbeeld van hoe een elftal kan functioneren. Iedereen speelt daar in dienst van het elftal, niemand uitgezonderd. Ik geloof daar zelf ook in als trainer. Je moet het als team doen en iedereen moet bereid zijn om zich niet meer te voelen dan een ander."

Dieven prijzen Allah na amputatie

Er is een video van de Islamitische Staat opgedoken, die duidelijk laat zien hoe schadelijk een overdaad aan religie kan zijn. Geheel in overeenkomst met de sharia worden dieven gestraft in het fascistische 'staatje'. De straf ondergaan de misdadigers op een wel heel eigenaardige wijze.

Volgens Allah horen dieven geen cursus of geldboete te krijgen, maar dienen mensen die zich onrechtmatig goederen toe-eigenen, een heuse amputatie van de handjes te ondergaan. Een praktijk die niet ongewoon is, in delen van de wereld waar de Koran als een autoriteit beschouwd wordt. Ook in het gebied dat wordt gecontroleerd door de harde kern van deze maangod nemen ze dit soort vroegmiddeleeuwse waanzin nogal serieus en wil je daar als dief dus niet gepakt worden.

De twee mannen in de video overkwam het wel. Zij ondergingen dan ook hun straf, zoals het ooit gedicteerd werd door de engel Gabriel: hun handen werden verwijderd, op een manier zoals slagers een koe ontleden.

Na onthand te zijn zou je wellicht verwachten dat de mannen op z'n minst verdriet zouden tonen of ietwat ontzet zouden zijn. Maar dat was niet helemaal het geval, of beter gezegd: helemaal niet. De mannen toonden juist vreugde. Na de amputatie werd de Islamitische Staat bejubeld en vanzelfsprekend riepen ze een paar keer vol overgave dat God de grootste is.

De video, die hier te vinden is, is niet geschikt voor jeugdige lezertjes of mensen die geen bloed kunnen zien.

Meisje (14) mept potloodventer

In het Duitse Lobberich, vlak over de grens bij Venlo, heeft een veertienjarig meisje een potloodventer van zich af geslagen. De exhibitionist is daarna gevlucht, aldus nieuwssite 1Limburg.

Het meisje uit Kaldenkirchen zat buiten op een bankje bij haar stagebedrijf te wachten, omdat ze te vroeg was. Ze werd aangesproken door een man. Deze opende zijn jas, en bleek op zijn schoeisel na volledig naakt te zijn.

De naaktloper eiste dat het meisje seksuele handelingen bij hem verrichtte. Het meisje dacht daar duidelijk anders over, en mepte de vent in zijn gezicht. Deze droop daarop af. De politie heeft hem niet meer kunnen traceren.

Politie legt beslag op 69 panden

De politie heeft dinsdag in totaal op 69 panden beslag gelegd. Het gaat om 65 panden in Eindhoven en 4 in Helmond. De actie vond plaats in het kader van een groot onderzoek naar witwaspraktijken. Hoofdverdachte in de zaak is een 42-jarige man uit Eindhoven.

De panden waar de invallen plaatsvonden, staan allemaal in relatie met de hoofdverdachte, een voormalig eigenaar van de Eindhovense coffeeshop The Grashopper. Op diens woning legde de politie ook beslag. Verder nam de politie op de meeste locaties administratie en opslagapparatuur mee voor nader onderzoek.

De politie kreeg bij de invallen hulp van medewerkers van Defensie, die met speciale apparatuur hebben gezocht. Er is vooralsnog niemand aangehouden.

Politie legt beslag op zeventig panden
Politie legt beslag op zeventig panden (Foto: ANP)

Steeds meer ongevallen door smartphonegebruik

Uit een Amerikaans onderzoek van de technische universiteit van Virginia blijkt dat smartphones steeds vaker de oorzaak van ongevallen zijn. In dit onderzoek, volgens de onderzoekers het grootste onderzoek naar verkeersongevallen tot nu toe, kregen 3.500 bestuurders een camera en sensors in hun auto.

De proefpersonen hebben van 2011 tot en met 2013 samen 55 miljoen kilometer afgelegd en hieruit bleek dat de bestuurders 52% van de tijd bezig zijn met andere dingen dan autorijden. Vooral spelen met de radio en smartphone, rondkijken naar dingen die niets met het verkeer te maken hebben en praten met passagiers is een populair tijdverdrijf tijdens het autorijden. Het nadeel is wel dat de kans op ongelukken hierdoor verdubbeld wordt.

De kans op ongelukken bleek 3,6 keer groter dan normaal als tijdens het rijden met de smartphone wordt gespeeld. De kans op een ongeval is alleen hoger bij gebruik van drugs en alcohol, lezen of schrijven (ook op een tablet) en bij heftige emoties.

Steeds meer ongevallen door smartphonegebruik ©Gettyimages

'Brexit ook slecht voor Nederlandse economie'

Ook de Nederlandse economie zal schade ondervinden als de Britten op hun referendum in juni besluiten uit de Europese Unie te stappen. Volgens kredietverzekeraar Euler Hermes zakt de Nederlandse export naar het Verenigd Koninkrijk dan op jaarbasis met 4,3 procent in.

"De Nederlandse economie is sterk verbonden met de Britse economie. Na Duitsland is het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste handelspartner van Nederland", zei risicomanager Johan Geeroms van Euler Hermes dinsdag.

Een eventuele 'Brexit' pakt volgens hem op verschillende manieren nadelig uit. "Het leidt tot allerlei beperkingen in het vrije verkeer van kapitaal, goederen, diensten en personen. Denk aan invoertarieven en douaneformaliteiten. Ook vallen financieringskosten hoger uit."

'Brexit ook slecht voor Nederlandse economie'
'Brexit ook slecht voor Nederlandse economie' (Foto: ANP)

Kaley Cuoco vertelt over scheiding

Actrice Kaley Cuoco probeert een positieve draai te geven aan het einde van haar huwelijk met Ryan Sweeting, dat anderhalf jaar stand hield. "Ik voel nu al dat 2016 een veel beter jaar wordt dan 2015", vertelt Kaley in de talkshow van Ellen DeGeneres die dinsdag in de Verenigde Staten wordt uitgezonden. "Je mag best weten dat het zwaar was. Maar nu gaat het goed. Ik voel me nu vele malen beter. Ik zit veel beter in mijn vel dan eerder."

Op 31 december 2013 trouwde de Big Bang Theory-actrice met Ryan Sweeting, maar dat huwelijk liep afgelopen september stuk. Met een pijnlijk gezicht vertelt ze dat haar haar huwelijk nog geen twee jaar heeft geduurd. "Ik weet het. Ik had de trouwdatum op mijn rug laten tatoeëren. Het waren enorme cijfers. Die zijn nu verborgen onder een nieuwe tatoeage van een enorme mot."

Waarom een mot? "Omdat die grote vleugels heeft, groot genoeg om de datum te bedekken. Ik heb de mot gewoon uitgekozen op het moment dat ik in de tattooshop was", aldus de Big Bang Theory-actrice.

Ze vertelde ook over de tweehonderdste aflevering van de comedyserie. "We worden oud. Na afloop van de tweehonderdste aflevering liepen we zoals gewoonlijk even naar het publiek op de tribune. Toen begonnen we te huilen, omdat we ons realiseerden hoeveel het voor ons betekent."

Kaley Cuoco vertelt over scheiding
Kaley Cuoco vertelt over scheiding (Foto: BuzzE)

Microtransacties krijgen houdbaarheidsdatum in Metal Gear Solid V

Wij berichtten al eerder over de microtransacites in de vorm van MB Coins te koop waren in de phantom pain - wat op zich al dubieus is - maar nu heeft Konami voor Japanse users besloten om nog eens wat extra zout in de wonden te strooien. Gamers die MB Coins kopen krijgen een waarschuwing dat er een uiterste datum op hun microtransactie zit. 

Japanse spelers die Metal Gear Solid V openden kregen het onderstaande bericht te zien. De regel geldt alleen voor Japanse gebruikers die via Steam spelen, maar het is nog onbekend of een soortgelijke regel naar het Westen komt. Ook heeft Konami geen reden gegeven waarom deze maatregel noodzakelijk is. 

#FucKonami
Microtransacties krijgen houdbaarheidsdatum in Metal Gear Solid V

Winkels Perry Sport blijven voorlopig open

Sportwinkelketens Perry Sport en Aktiesport blijven in elk geval nog zes weken open. Dat heeft een woordvoerster van bewindvoerder Toni van Hees dinsdag laten weten. Ook de webwinkels van de sportzaken zijn nog altijd in bedrijf.

Het moederconcern van Perry Sport en Aktiesport, Unlimited Sports Group (USG), kreeg maandag uitstel van betaling. Dat is vaak een voorbode van een faillissement. De bewindvoerder onderzoekt op het moment alle opties voor het bedrijf. Hierover wil hij vooralsnog geen inhoudelijke mededelingen doen.

Dat het retailbedrijf in acute financiële problemen is gekomen hangt samen met de recente faillissementen van V&D en schoenengigant Macintosh. USG had veel zogeheten 'shop-in-shops' in de warenhuizen van V&D en in de schoenenzaken van Scapino. Die verkooppunten moesten onlangs noodgedwongen sluiten, waardoor een deel van de omzet wegviel.

Winkels Perry Sport blijven voorlopig open
Winkels Perry Sport blijven voorlopig open (Foto: ANP)

Zwembad in Culemborg per direct gesloten

Zwembad De Waterlinie in Culemborg moet per direct dicht vanwege "ernstige risico's voor de volksgezondheid''. Het zwembad, dat sinds januari open is, kampt met diverse problemen, meldt de provincie Gelderland. Zo is er onder meer een bewegende bodem, maar daar is geen ontheffing voor verleend, waardoor mensen daar bekneld in kunnen raken. Ook is de kwaliteit van het zwemwater niet getest.

De problemen kwamen aan het licht nadat iemand had geklaagd over jeuk na een bezoek aan het zwembad. Bij een inspectie bleek vervolgens dat de gebreken dusdanig zijn dat onmiddellijke sluiting noodzakelijk was. "Het risico voor de zwemmers is te groot'', aldus de provincie.

Groei van uitzendwerk trekt verder aan

De vraag naar uitzendkrachten is ook in de eerste weken van 2016 sterk gegroeid. Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisatie ABU dinsdag heeft gepubliceerd.

In de eerste vier weken van dit jaar nam de werkgelegenheid voor uitzendkrachten met 15 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. De toename was in alle belangrijke sectoren zichtbaar. In de industrie was 14 procent meer werk voor tijdelijke krachten, in de technische sectoren nam de vraag met 15 procent toe en bij administratieve bedrijven werden 17 procent meer uitzenduren genoteerd.

De omzet van uitzendbedrijven ging in januari met gemiddeld 16 procent omhoog.

Groei van uitzendwerk trekt verder aan
Groei van uitzendwerk trekt verder aan (Foto: ANP)

Zeespiegel stijgt sneller dan ooit

De zeespiegel stijgt momenteel 3,4 millimeter per jaar. Zo snel is een stijging de afgelopen 27 eeuwen nog niet gegaan. Dat schrijven tien klimaatwetenschappers in het tijdschrift Proceedings van de Amerikaanse National Academy of Sciences.

De tien wetenschappers van diverse universiteiten hebben onder meer vastgesteld dat het zeeniveau tussen 1900 en 2000 zo'n 14 centimeter is gestegen, per jaar is dat 1,4 millimeter. Sinds 2000 is plotseling een enorme versnelling opgetreden.

Het onderzoek bevestigt dat de opwarming van de aarde de oorzaak van die versnelde stijging van de zeespiegel is. Zou de aarde door toedoen van de mens niet steeds warmer worden, dan zou de waterhoogte sinds 1900 niet met 14 centimeter zijn gestegen, maar ergens tussen een daling van 3 centimeter en een stijging van 7 centimeter zijn uitgekomen.

Zeespiegel stijgt sneller dan ooit
Zeespiegel stijgt sneller dan ooit (Foto: ANP)

Yo-Kai Watch 29 april naar Europa

In Japan is Yo-Kai Watch een groot succes en wordt daar gezien als serieuze competitie voor Pokémon. In het Westen is het allemaal niet zover, maar wel kunnen wij bijna achterhalen waar de hype vandaan komt. Vijf maanden na de Amerikaanse release komt Yo-kai Watch eindelijk naar Europa.

Wij mogen vanaf 29 april de Yo-kai bevrienden en met ze vechten. Benieuwd hoe dat allemaal in zijn werk gaat? Bekijk dan onderstaande trailer.

Doom's Warpath is King of the Hill met een twist

Via een nieuwe blog heeft Bethesda een nieuwe modus aangekondigd voor Doom, genaamd Warpath. Warpath speelt als King of the Hill, maar met een twist: de capture point verplaatst zich over een pad door de map heen.

Tegelijkertijd verplaatst er ook een 'demon rune' door de map heen, waardoor spelers keuzes moeten maken. Ga je voor de capture point, probeer je tegenstanders te vermoorden of probeer je de demon rune te pakken, waarmee je transformeert in een demoon? De extra dynamiek moet ervoor zorgen dat spelers net zo snel handelen als in de singleplayer.

Daarnaast heeft Bethesda 'Hack Modules' aangekondigd, die enigszins te vergelijken zijn met de REQs van Halo 5. Je speelt deze Hack Modules vrij via standaard progressie. Je kunt deze één keer gebruiken in een potje en ze geven een klein voordeel met zich mee. Bethesda benadrukt dat deze Hack Modules niet gebonden zijn aan microtransacties. Voorbeelden zijn:

  • Retribution - Toont health en locatie van de laatste vijand die jou heeft vermoord
  • Scout - Toont alle vijanden voor een paar seconden na een respawn
  • Vital Signs - Toont health van alle vijanden 
  • Power Seeker - Toont de locaties van power-ups in de buurt

Doom lanceert op 13 mei voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Doom Warpath

RUG ontslaat foute versiercoach

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) neemt afscheid van een gastdocent die bijklust als versiercoach. Dat melden het Dagblad van het Noorden en het Groningse stadsblog Sikkom.

Samen met een kompaan valt Ali Mohammed vrouwen lastig op straat. Een RUG-studente deed hierover haar beklag in een e-mail aan stadsblog Sikkom. Het blog ontdekte dat de vrouw niet het enige slachtoffer was; meerdere vrouwen hebben zich gemeld.

Ali en zijn compagnon Tim Veninga proberen vrouwen op straat te versieren. Ze filmen dat stiekem en plaatsen de beelden op YouTube. Het beeldmateriaal wordt ook 'intern' gebruikt voor cursussen die het duo voor grof geld online aanbiedt.

Imponeren
Wat opviel, was dat Ali de vrouwen op straat imponeerde met zijn baantje als gastdocent op de RUG. Hij gaf lessen 'Hoe versier je een patiënt' aan studenten farmacie. De RUG benadrukt overigens dat dat nooit de officiële titel van het college is geweest.

De RUG is in elk geval klaar met de vrouwenversierder. De universiteit ging met de man om tafel en de uitkomst is dat beide partijen niet met elkaar verder gaan. De RUG is duidelijk: 'Jongemannen via betaalde online cursussen leren hoe ze vrouwen in bed kunnen krijgen, is niet verenigbaar met zijn functie als gastdocent.'

Update 27-2:
Tim Veninga ontkent de aantijgingen.  

Ariana Grande onthult naam van nieuwe album

De diehard-fans van Ariana Grande (waaronder ik) wachten al maanden op het nieuwe album van Ariana Grande, dat steeds dichterbij komt nu de prachtige zangeres de naam van haar album heeft onthuld. 'Dangerous Woman' zal de titel worden van het alweer derde album van Ariana. Ze maakte het grote nieuws bekend via haar Snapchat Story.

Lang werd gedacht dat de opvolger van 'Yours Truly' en 'My Everything' 'Moonlight' zou gaan heten, maar Ariana kwam op andere ideeën. ''Een lange tijd geleden was ik er zeker van dat de titel Moonlight zou zijn omdat dat een van mijn favoriete liedjes is die we gemaakt hebben'', vertelde het tienerdool toen ze te gast was bij Jimmy Kimmel. ''Maar nu is er een ander liedje dat me raakte als geen ander en eigenlijk alles heeft veranderd.''

Zodra er meer informatie naar buiten komt over haar nieuwe album, zoals de releasedatum en de singles, laat ik dat jullie FOK!kers uiteraard weten. Nog even geduld.

'Alexander Rossi stapt over naar de IndyCars'

Voormalig Manor-rijder Alexander Rossi staat naar het schijnt op het punt om over te stappen naar de IndyCars. De Amerikaan verloor vorige week alle hoop op een spoedig vervolg van zijn F1-loopbaan, doordat de laatste nog vacante stoel bij zijn voormalige werkgever, ging naar de flink gesponsorde Rio Haryanto. Nu er dus geen plek meer is in de Formule 1, tekent Rossi bij het IndyCarteam van Andretti Autosport.  

De 24-jarige coureur uit Californië zal bij Andretti de vierde wagen besturen, na Ryan Hunter-Reay, Marco Andretti en Carlos Munoz. De inzet van de vierde rijder is mogelijk doordat Andretti samen is gegaan met het raceteam van Bryan Herta. Eerder al verklaarde Rossi zijn focus op de F1 te houden. "Maar ik wil wel blijven racen," zei hij. "Ik moet in competitie blijven." Die competitie lijkt nu dus al te zijn gevonden.

Obama ontvouwt sluitingsplan Guantanamo

De Amerikaanse president Barack Obama spreekt dinsdagmiddag om 16.30 uur onze tijd over de sluiting van het beruchte gevangenenkamp Guantanamo Bay. Er zitten nog steeds 91 mensen vast. Amerikaanse media meldden dat hij erop aandringt zo veel mogelijk gevangenen over te dragen aan andere landen.

De gedetineerden die niemand wil, moeten snel naar de Verenigde Staten worden overgebracht. Het gevangenkamp is te duur en speelt door zijn wereldwijd slechte naam jihadisten alleen maar in de kaart, vindt Obama.

Toen Obama in 2009 president werd zei hij al dat het kamp binnen een jaar dicht moest. Het is een erfenis van zijn voorganger George W. Bush en diens, ook in de VS omstreden, oorlog tegen terrorisme. Om buitenlandse terreurverdachten elk recht te ontzeggen, werden ze opgesloten in de Amerikaanse marinebasis op Cuba. Het Amerikaanse recht zou er niet gelden omdat het geen grondgebied van de VS is.

Obama ontvouwt sluitingsplan Guantanamo
Obama ontvouwt sluitingsplan Guantanamo (Foto: ANP)

Boete Celtic van UEFA voor vuurwerk en onsportief gedrag

De ethische commissie van de UEFA, de CEDB, heeft Celtic een straf opgelegd die inhoudt dat de club een boete van 13.000 euro moet betalen.
Fans van de Schotse topclub hadden vuurwerk afgestoken tijdens de wedstrijd Fenerbahce – Celtic, in de groepsfase van de Europa League op 10 december 2015, een duel dat eindigde in 1-1.

Behalve het wangedrag van de supporters, vindt de commissie van de Europese voetbalbond dat Celtic zich schuldig heeft gemaakt aan onsportief gedrag. De Britten pakten in totaal vijf gele kaarten tegen de Turken.

De regel is dat er een maatregel wordt getroffen wanneer een elftal vijf of meer gele kaarten pakt in een Europees duel, wat dus heeft meegewogen bij het besluit van de CEDB.

Alleen Haase naar tweede ronde Acapulco

De Nederlandse deelname in het hoofdschema van het gecombineerde ATP- en WTA-toernooi in Acapulco is na één ronde gereduceerd tot alleen Robin Haase. Thiemo de Bakker en Kiki Bertens, die zich beiden via de kwalificatie geplaatst hadden, gingen in de eerste ronde direct onderuit.

Haase (ATP-62) had op papier de makkelijkste tegenstander met wildcardspeler Luis Patino (ATP-809). De Mexicaan werd met 6-1 en 6-2 vakkundig opzij gezet. In de volgende ronde neemt hij het op tegen of de als zesde geplaatste Kroaat Ivo Karlovic (ATP-31) of de Brit Aljaz Bedene (ATP-54).

De Bakker (ATP-105) had het met zijn loting niet getroffen, want hij moest het opnemen tegen Kei Nishikori (ATP-6). De Japanner maakte zijn status waar en stuurde de Nederlander met 6-0 en 6-3 terug naar de kleedkamer. Nishikori speelt in de volgende ronde tegen Sam Querrey (ATP-43) of Dudi Sela (ATP-90).

Bertens (WTA-106) was niet opgewassen tegen de 18-jarige Naomi Osaka (WTA-114) 4-6 en 2-6. De jonge Japanse was met een wildcard toegelaten tot het hoofdtoernooi in Mexico. Ze speelt in de volgende ronde tegen Mariana Duque-Marino (WTA-72) die de als vijfde geplaatste Alison van Uytvanck (WTA-44) met 4-6, 6-4 en 6-4 klopte.

Trein ontspoord bij Dalfsen, één dode

Rond negen uur vanmorgen is bij Dalfsen een trein ontspoord; hierbij is de machinist om het leven gekomen. Op de spoorwegovergang bij het Lage Veld is de trein van Zwolle richting Coevorden op een hoogwerker geknald. De trein is op zijn zij in het weiland naast de spoorlijn beland.

Lees hieronder het live-verslag van vanochtend.

Update 12.32 uur
Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en De Inspectie Leefomgeving en Transport zijn in Dalfsen om de situatie te onderzoeken.

De berijder van de hoogwerker is aangehouden. Hij heeft zichzelf net op tijd in veiligheid weten te brengen. Hij sprong van twee à drie meter hoogte naar beneden toen hij de trein zag naderen. Hij is lichamelijk ongedeerd maar "afschuwelijk geschrokken".

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) is geschrokken van het ernstige treinongeluk. Ze laat in een reactie weten dat haar medeleven uitgaat naar alle slachtoffers en nabestaanden.

Het treinongeluk is waarschijnlijk gebeurd doordat een kraanmachinist "een inschattingsfout" heeft gemaakt. Dat heeft burgemeester Han Noten van de gemeente Dalfsen dinsdag gezegd.

De spoorlijn tussen Dalfsen en Ommen is waarschijnlijk nog wel een paar dagen gestremd. Dat verwacht spoorbeheerder ProRail. "De trein moet worden weggehaald, de overweg moet worden hersteld en we weten niet hoe ernstig het spoor zelf is beschadigd", zegt een woordvoerder dinsdag.

Spoor Dalfsen waarschijnlijk dagen gestremd
Spoor Dalfsen waarschijnlijk dagen gestremd (Foto: ANP)

Update 12.05 uur
Op RTL Nieuws is de livestream te volgen. De slachtoffers zijn overgebracht naar het Isalaziekenhuis. De situatie is gede-escaleerd, wat betekent dat de bergingswerkzaamheden kunnen beginnen.

Update 10.30 uur
Gemeente Dalfsen heeft om 12.00 uur een persconferentie belegd. We houden jullie op de hoogte.

Update 10.15 uur
Op Twitter gaan foto's en video's rond waarop te zien is dat het voorste deel van de trein volledig is weggeslagen.

Update 10.00 uur
De Lifeliner 4 is geland in het weiland.  De burgermeester heeft nu bevestigd dat er één dode is gevallen, en dat er tien gewonden zijn gevallen. Inmiddels hebben alle passagiers de trein verlaten.

Update 09.53 uur
De lifeliner 3 is teruggekeerd naar de basis. Volgens RTV Oost zouden er vijf passagiers in de trein van Arriva gezeten hebben.

Update 09.46 uur
De burgemeester van Dalfsen meldt dat er twee doden zijn te betreuren. Inmiddels zijn er ook live beelden opgedoken op periscope.

Update 09.40 uur
Een bron bij ProRail meldt dat de machinist van de trein is overleden.

Moke in voorprogramma van A-ha

Moke staat op 31 maart in het voorprogramma van A-ha in de Heineken Music Hall. Dit liet de band dinsdag weten.

Frontman Felix Maginn van Moke reageert opgetogen. 'Een aantal van ons is opgegroeid met de muziek van A-ha; iconen van de jaren 80 zijn het. Ze hebben veel tijdloze hits op hun naam en daarom vinden we het te gek om deel uit te mogen maken van hun eenmalige terugkeer naar het podium.'

A-ha komt naar Nederland in het kader van hun Cast in Steel-tour. Het Noorse trio kondigde eind 2010 zijn afscheid aan en ging daarna op afscheidstournee. Een paar jaar later ging het toch weer kriebelen. Afgelopen zomer verscheen het album Cast in Steel en werd een nieuwe concertreeks aangekondigd. A-ha scoorde in de jaren 80 hits als Take On Me en The Sun Always Shines On TV.

Moke deelde eerder het podium met Paul Weller, Keane en Razorlight. Zelf gaat Moke ook op tournee dit voorjaar. Vanaf 17 maart doet de band tien Nederlandse zalen aan. Onder meer Den Haag, Groningen en Haarlem komen aan bod.

Moke in voorprogramma van A-ha
Moke in voorprogramma van A-ha (Foto: BuzzE)

Vuurbal stort in de Atlantische Oceaan

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft bekend gemaakt dat er eerder deze maand een grote vuurbal in de Atlantische Oceaan is neergestort. Het object is neergestort op bijna 1000 kilometer ten oosten van de Braziliaanse kust en is vrijwel door niemand opgemerkt. 

Volgens NASA kwam er bij de ontploffing in de lucht boven de oceaan ongeveer net zoveel energie vrij als bij de eerste atoombom op Hiroshima in 1945. De NASA schat de hoeveelheid energie die vrij kwam op 13000 ton TNT. Men schat de diameter van de asteroïde op een kleine zeven meter die met een snelheid van zo'n 67000 kilometer per uur de atmosfeer binnen kwam. Volgens NASA gebeuren soortgelijke incidenten wel vaker en zouden vuurballen van deze afmeting boven een grote stad niet al teveel schade veroorzaken. 

Het is het opmerkelijkste incident sinds 2013 als het gaat om vuurballen. Destijds ontplofte er een asteroïde boven de Russische stad Tsjeljabinsk waarbij op grote schaal schade werd aangericht en ruim 1000 mensen gewond raakten. 

5 Maart 2016: Asteroide 2013 TX68

NASA volgt momenteel duizenden asteroïdes die in een baan rondom de aarde zweven. 1600 daarvan zijn gemarkeerd als 'potentieel gevaarlijk' voor ons. Op dit moment gaat de aandacht uit naar asteroïde 2013 TX68.  Deze is in 2013 ontdekt en zal op 5 maart langs de aarde scheren. Opmerkelijk is dat niemand precies weet hoe dicht de steen langs de aarde komt. Door de schittering van de zon zijn nauwkeurige metingen tot nu toe onmogelijk gebleven. Het kan zijn dat de asteroïde op ruim veertien miljoen kilometer langs de aarde scheert maar andere berekeningen komen uit op 'slechts' zeventienduizend kilometer. Dat is maar half zo hoog als de baan van veel geostationaire satellieten!

Pas na de passage zullen geleerden precies kunnen uitrekenen hoe dichtbij 2013 TX68 daadwerkelijk is gekomen. Volgens NASA is de kans uitgesloten dat de steen de aarde zal raken. De steen zou een diameter van ruim dertig meter hebben en is daarmee vijftig procent groter dan de asteroïde die in 2013 boven Tsjeljabinsk ontplofte. In 2017 zal 2013 TX68 opnieuw langs de aarde scheren en de kans dat hij dan de aarde raakt wordt geschat op 1 op 250 miljoen. 

Walesa laat bewijs internationaal onderzoeken

Lech Walesa schakelt "internationale deskundigen" in om het kennelijke bewijs te onderzoeken dat hij in de jaren zeventig werkte voor de Poolse geheime dienst. Dat heeft hij tegen de Poolse nieuwszender TVN24 gezegd.

De vroegere president en leider van de vakbond Solidariteit ligt wederom onder vuur vanwege zijn vermeende werk voor de geheime dienst tijdens het communistische bewind in zijn land. In de woning van een overleden vroegere minister van Binnenlandse Zaken is een door Walesa ondertekend document gevonden waarin deze kennelijk verklaart voor de dienst te werken.

"Dit riekt naar een vervalsing", aldus Walesa.

Walesa laat bewijs internationaal onderzoeken
Walesa laat bewijs internationaal onderzoeken (Foto: ANP)

Grote terugroepactie Mars in Nederland

Mars Nederland haalt met een grote actie repen terug uit de winkels en snoepautomaten in het hele land. In een reep in Duitsland zijn stukjes plastic aangetroffen. Niet alleen Marsrepen maar ook Snickers, Milky Way Mini, Celebrations en Mini Mix worden teruggeroepen.

Alle chocoladeproducten met houdbaarheidsdata tussen 19 juni 2016 en 8 januari 2017 worden teruggehaald. Consumenten kunnen hun product voor 31 maart kosteloos terugsturen naar Mars. Op de site van de firma en via de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kunnen mensen meer informatie vinden over de actie.

Groot terugroepactie Mars in Nederland
Grote terugroepactie Mars in Nederland (Foto: ANP)

Niemand wil Nieuw-Zeelands 'superbaantje'

365.000 euro per jaar verdienen met twaalf weken vakantie in een rustieke, landelijke omgeving? Huisarts Alan Kenny in de Nieuw-Zeelandse plaats Tokoroa zette deze advertentie twee jaar geleden uit, maar er is geen enkele reactie binnen gekomen. Niks, nada, noppes.

De arbeidsomstandigheden zijn zo goed voor een beginnende arts dat het te mooi lijkt om waar te zijn. Het weekend vrij, geen nachtdiensten draaien, alles heeft Kenny er voor over om de druk van zijn praktijk met liefst 6000 patiënten te verlichten. De afgelopen vier maanden ontving hij tegen alle verwachtingen in geen enkele sollicitatiebrief. Voelen artsen zich dan te goed voor deze 'droombaan'?

Nee, de Nieuw-Zeelandse artsen hebben gewoon geen zin in een baantje op het platteland. De organisatie voor landelijke huisartsen zegt dat de huisarts nog even geduld moet hebben. Gemiddeld duurt het twee tot drie jaar om een vacature te vervullen.

Niemand wil Nieuw-Zeelands 'superbaantje'
Niemand wil Nieuw-Zeelands 'superbaantje' (Foto: BuzzO)

Op vakantie voor een vluchteling

Sta je in dubio? Wil je graag vluchtelingen helpen maar wil je ook graag op vakantie? En kun je niet kiezen? Goed nieuws! Je hoeft niet te kiezen, je kunt nu het nuttige met het aangename verenigen! Sunweb biedt namelijk speciale reizen aan naar Lesbos, waar je je tijdens je vakantie kunt inzetten om vluchtelingen te helpen! 

 

Lesbos is een authentiek en charmant eiland. Maar ook komen hier al maanden veel vluchtelingen aan, gevlucht uit...

Geplaatst door Sunweb op zaterdag 20 februari 2016

Prins Ali wil uitstel FIFA-verkiezingen

Prins Ali bin al-Hussein heeft bij het internationaal sporttribunaal CAS erop aangedrongen om de verkiezing voor de nieuwe FIFA-voorzitter te laten uitstellen. De Jordaniër wil dit omdat er volgens hem geen garantie is op een eerlijk verloop van de verkiezingen.

Prins Ali, die vorig jaar mei nog verloor van Sep Blatter bij de vorige verkiezingen, had bij de wereldvoetbalbond erop aangedrongen om doorzichtige stemhokjes te gaan gebruiken. Dit om te voorkomen dat afgevaardigden van de voetbalbonden selfies zouden maken van hun stem, om op die manier te bewijzen dat ze op een bepaalde kandidaat hadden gestemd. Dit zou bij de vorige verkiezingen regelmatig gedaan zijn door omgekochte of onder druk gezette afgevaardigden.

De FIFA had het verzoek van de Prins Ali afgewezen omdat zij vonden dat een herinnering dat foto’s nemen niet toegestaan is afdoende is. Dat is voor de Prins niet voldoende en nadat de FIFA niet de CAS om een uitspraak wilde vragen heeft de Jordaanse Prins nu gevraagd of de verkiezingen kan worden uitgesteld.

De verkiezing staat gepland voor aankomende vrijdag. De grote favoriet is sjeik Salman bin Ibrahim Al-Khalifa.

Filemon Wesselink grijpt naar anabolen

Filemon Wesselink grijpt naar de anabolen voor zijn nieuwe tv-programma Filemon staat strak. Hierin onderzoek hij ''de cultus van het mannenlichaam".

Filemons doel is net zo'n killerbody te creëren als zijn collega's Arie Boomsma en Waldemar Torenstra en daarmee de cover van een fitnessblad te sieren. In de sportschool merkt Filemon dat zijn transformatie niet zo'n vaart loopt. Om hem heen in de sportschool blijken illegale anabolen als zoete broodjes over de toonbank te gaan.

Om meer inzicht te krijgen in deze wereld gooit Filemon zijn lichaam in de strijd. Hij meldt zich aan als proefpersoon in een grootschalig landelijk onderzoek en gaat intensief trainen, mét anabole steroïden. Wat zal hij ervan merken? Wat zijn de lichamelijke en psychische gevolgen? Filemon: "Ik vond anabolen doodeng. Er waren voorafgaand allerlei verhalen over dat je er kleine ballen van zou krijgen. Laat ik alvast een tipje van de sluier oplichten: dat is ook zo."

Filemon staat strak is vanaf 3 maart elke donderdag om 21.00 uur te zien bij BNN op NPO3.

Filemon Wesselink grijpt naar anabolen
Filemon Wesselink grijpt naar anabolen (Foto: BuzzE)

Syrië doet onder voorbehoud mee aan bestand

De Syrische regering doet onder voorbehoud mee aan het staakt-het-vuren dat de VS en Rusland zijn overeengekomen. Dat blijkt uit een verklaring die dinsdag werd verspreid.

Damascus blijft doorvechten tegen Islamitische Staat en het al-Nusra Front en "andere terreurgroepen die daar banden mee hebben". Ook houdt Damascus de mogelijkheid open te reageren op aanvallen van gewapende groeperingen op burgers en militairen.

Moskou en Washington kwamen een staakt-het-vuren overeen dat zaterdag moet ingaan. Wie meedoen is nog niet duidelijk. Vrijdag moet voor het middaguur (in Damascus) duidelijk zijn welke partijen de wapens laten rusten.

Syrië doet onder voorbehoud mee aan bestand
Syrië doet onder voorbehoud mee aan bestand (Foto: ANP)

België vreest Calais-migranten

België gaat zijn grens bij De Panne strenger controleren vanwege de ontruiming van het vluchtelingenkamp in het Franse Calais. Brussel vreest dat migranten die daar weg moeten, een goed heenkomen zoeken in België.

Frankrijk kondigde eerder deze maand de ontruiming aan van een groot deel van het geïmproviseerde vluchtelingenkamp nabij de ingang van de Kanaaltunnel, de zogenoemde jungle. Naar schatting achthonderd tot duizend migranten hebben tot dinsdag aan het eind van de middag de tijd om een goed heenkomen te zoeken. Ze kregen ook een tijdelijke plek in een container aangeboden.

België vreest dat veel vluchtelingen de bus pakken om de grens over te steken om daarna met de kusttram naar Zeebrugge te reizen. Van daaruit willen ze proberen naar Groot-Brittannië over te steken.

België vreest Calais-migranten
België vreest Calais-migranten (Foto: ANP)

Geen vervolging voor zelfmoordadvies

Het Openbaar Ministerie gaat een voormalig hulpverlener van stichting De Einder, een organisatie die mensen met een doodswens helpt en begeleidt, niet vervolgen. Dat maakte het OM dinsdag bekend.

De zaak draait rond gesprekken die het SBS6-programma Undercover in Nederland had met de betrokken hulpverlener. Een journaliste van het televisieprogramma deed zich in een uitzending voor als een depressieve vrouw van 27, die te kennen gaf dat ze zelfmoord wilde plegen.

Zonder veel omhaal zou de man de vrouw adressen hebben gegeven waar zij per post 'zelfmoordpoeder' kon bestellen. Maar volgens het OM is het uitgezonden materiaal geen representatieve weergave van de gesprekken die de twee voerden. Ook had de consulent de vrouw op behandelmogelijkheden in de reguliere zorg gewezen.

Geen vervolging voor zelfmoordadvies
Geen vervolging voor zelfmoordadvies (Foto: BuzzE)

Gadget: Teufel Mute

"Enjoy the silence" kopt de titel van een van de nieuwe Teufel producten: de Mute koptelefoon. Nu zijn enjoy the silene en mute misschien niet de meest voor de hand liggende termen als je het over een koptelefoon hebt, maar ze dekken in ieder geval wel een gedeelte van de lading van dit apparaat. Teufel brengt met de Mute namelijk zijn eerste noise-cancelling headphones op de markt in navolging van voornamelijk marktleider Bose in deze productlijn. 

Thailand wil minder buitenlandse journalisten

Thailand verscherpt de visumbepalingen voor buitenlandse journalisten. Vanaf 21 maart kunnen alleen vast aangestelde correspondenten een mediavisum krijgen, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. Dit moet "onjuiste berichtgeving" tegengaan, zei minister Don Pramudwinai dinsdag.

Thailand heeft sinds mei 2014 een door het leger aangestelde regering. Juntaleider Prayuth Chan-ocha heeft herhaaldelijk zijn ongenoegen over kritische berichtgeving laten blijken. Momenteel zijn in Thailand ongeveer vijfhonderd buitenlandse journalisten geaccrediteerd, zei minister van Buitenlandse Zaken Don.

Thailand wil minder buitenlandse journalisten
Thailand wil minder buitenlandse journalisten (Foto: ANP)

Ook ING waarschuwt Londen voor 'Brexit'

Het eventuele vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie kan slecht uitpakken voor de financiële sector in Londen. Dat stelt ING-topman Ralph Hamers in een dinsdag gepubliceerd interview met Bloomberg.

Volgens Hamers zal ING bij een 'Brexit' personeel terugtrekken uit Londen, als andere banken zo'n stap ook zetten. Eerder waarschuwde HSBC al voor de positie van Londen als financieel centrum. De Britse bank gaf maandag aan dat waarschijnlijk zo'n duizend medewerkers van Londen naar Parijs worden overgeplaatst als de Britten geen deel meer willen uitmaken van de EU.

"Als sommige van de megabanken Londen verlaten, dan gaan we mee met de stroom", zei Hamers. ING heeft ongeveer 650 man personeel in Londen.

Ook ING waarschuwt Londen voor 'Brexit'
Ook ING waarschuwt Londen voor 'Brexit' (Foto: ANP)

Eerste Jamaicaanse schoonspringer ooit op Olympische Spelen

Yona Roshden Knight-Wisdom heeft zich als eerste mannelijke schoonspringer uit Jamaica geplaatst voor de Olympische Spelen. De in Engeland geboren 20-jarige Knight-Wisdom plaatste zich tijdens de World Cup in Rio de Janeiro op de 3-meter-plank.

In de kwalificaties sprong de Jamaicaan naar de zeventiende plek, wat goed genoeg was voor een olympisch startbewijs en een waar tranendal bij de schoonspringer. Een dag later ging het in de finale echter nog een heel stuk beter: Knight-Wisdom zorgde voor een daverende stunt door als tweede te eindigen. 

"Ik hoop dat dit mensen inspireert om nieuwe dingen te proberen en niet gelimiteerd te worden door wat veilig en normaal is. Ik ben 1,90 meter, weeg 90 kilogram en ben zwart. Hoe je het ook wendt of keert, als je naar schoonspringen kijkt is dat niet het beeld wat je doorgaans ziet. Tegen alle verwachtingen in ben ik in mijn doel geslaagd, met hulp van mijn familie, coaches en vrienden", aldus Knight-Wisdom tegenover de Jamaica Gleaner

"Tijdens de Spelen dringt het historisch besef pas echt door denk ik. Nu richt ik me nog op de finale", zei hij na de halve eindstrijd. "Ook ben ik nog behoorlijk druk met mijn proefschrift, dat ik op 27 april in moet leveren", aldus de springer die in 2012 besloot om niet met te proberen in het Britse team te komen. In plaats daarvan kwam hij voortaan uit voor Jamaica, het land van zijn vader, met als doel plaatsing voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. 

Jamaica werd één keer eerder vertegenwoordig in het olympisch schoonspringen: De 16-jarige Betsy Sullivan werd in 1972 in München 29e bij de dames.

Knight-Wisdom verovert een olympisch startbewijs en een zilveren World Cup-medaille (Foto: Getty)

Snoeiharde porno ligt op straat

Een bizar bedrijfsongeval in Christchurch heeft vanmiddag, plaatselijke tijd, heel wat opschudding veroorzaakt. In de Nieuw-Zeelandse stad is een enorme hoeveelheid snoeiharde porno op straat komen te liggen. Letterlijk.

Een druk kruispunt ligt daar bezaaid met pornografische foto's. Meer dan duizend geile kiekjes waaien daar over straat.

Een automobiliste heeft alles zien gebeuren. "Het lijkt erop dat er een doos met porno van een vrachtwagen is gevallen", aldus de dame in kwestie. "Het ligt verspreid over de weg. Je kunt het asfalt amper nog zien."

Verschillende voorbijgangers begonnen luid te toeteren bij het zien van het schouwspel. Er zijn meerdere mannen uitgestapt om de flinke hoeveelheid porno achterover te drukken. Het kruispunt is dan ook inmiddels weer pornovrij.

De politie bevestigt dat de porno van een vrachtwagen is gevallen. Er ging nog even het gerucht rond dat het hier om kinderporno zou gaan, maar dat blijkt volgens Bromsnor gelukkig niet het geval.

Danone profiteert van lage melkprijzen

Toetjesmaker Danone heeft vorig jaar geprofiteerd van de lagere melkprijzen. Het Franse moederbedrijf van merken als Activia, Evian, Nutrilon en Danoontje wist zijn winstgevendheid op te voeren en de verkopen namen verder toe, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers.

De omzet bedroeg 22,4 miljard euro, wat op vergelijkbare basis neerkomt op een groei van 4,4 procent. Danone zag zijn aangepaste operationele winst daarbij met bijna 9 procent oplopen tot 2,9 miljard euro. Onderaan de streep hielden de Fransen, mede geholpen door kostenbesparingen, uiteindelijk 1,3 miljard euro over. Dat is een kleine 15 procent meer dan een jaar eerder.

's Werelds grootste yoghurtproducent rekent erop in 2016 weer wat meer kwijt te zijn bij de inkoop van ingrediënten voor zijn toetjes en andere zuivelproducten. De verkopen nemen dit jaar naar verwachting wel verder toe. Danone streeft naar een verbetering van de marges en voorziet een omzetgroei op eigen kracht van 3 tot 5 procent.

Danone profiteert van lage melkprijzen
Danone profiteert van lage melkprijzen (Foto: ANP)

Verdachten Keuls nieuwjaar voor rechter

De eerste drie verdachten van de massale ongeregeldheden tijdens de nieuwjaarsviering in het Duitse Keulen moeten zich dinsdag voor de rechter verantwoorden. De zaken gaan niet over seksuele vergrijpen. De drie worden verdacht van diefstallen.

Tijdens de jaarwisseling werden op het plein voor het centraal station in Keulen honderden vrouwen lastiggevallen door grote groepen mannen. De politie kreeg meer dan duizend aangiften binnen, waarvan honderden vanwege seksuele vergrijpen.

Er zitten veertien verdachten vast terwijl justitie tegen in totaal 75 verdachten een onderzoek is begonnen.

Verdachten Keuls nieuwjaar voor rechter
Verdachten Keuls nieuwjaar voor rechter (Foto: ANP)

Toestel Japan Airlines ontruimd wegens rook

Passagiers van een Boeing 737 van Japan Airlines hebben het toestel dinsdag via de noodglijbanen moeten verlaten toen er rook uit een van de motoren in de cabine kwam. Het vliegtuig stond op de luchthaven Chitose op Hokkaido met 159 passagiers en zes bemanningsleden klaar om te vertrekken voor een binnenlandse vlucht naar Fukuoka toen het alarm afging. De maatschappij kon nog niet zeggen of mensen bij de ontruiming gewond zijn geraakt.

Toestel Japan Airlines ontruimd wegens rook
Toestel Japan Airlines ontruimd wegens rook (Foto: ANP)

Griekse politie ontruimt spoor bij grens

De Griekse politie is dinsdag begonnen met het verwijderen van migranten die treinsporen bij Idomeni aan de grens met Macedonië bezet hielden. Dat hebben ooggetuigen gezegd, nadat journalisten en vertegenwoordigers van humanitaire organisaties de toegang tot het gebied was ontzegd. Alleen vertegenwoordigers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR werden toegelaten.

Honderden migranten bezetten maandag de sporen, om opening van de grens af te dwingen. Macedonië laat sinds het weekeinde alleen nog Irakezen en Syriërs door die vanuit Griekenland naar het noordwesten van Europa willen reizen, mits ze over de vereiste documenten beschikken. Het zijn vooral Afghanen die door de nieuwe maatregel zijn vastgelopen aan de grens.

Ondertussen blijven de migranten vanuit Turkije toestromen. Veerboten zetten dinsdagochtend weer 1250 migranten van drie Griekse eilanden af in Piraeus bij Athene. Sommigen hadden al kaartjes voor de bus naar Idomeni, maar het is onduidelijk of zij naar het noorden mogen reizen.

Griekse politie ontruimt spoor bij grens
Griekse politie ontruimt spoor bij grens (Foto: ANP)

Honda grijpt in: F1-topman Arai wordt vervangen

Nog voordat het nieuwe Formule 1-seizoen daadwerkelijk van start gaat, heeft Honda reeds ingegrepen. De Japanse motorleverancier van McLaren vervangt per 1 maart het hoofd van de Formule 1-afdeling Yasuhisa Arai door Yusuke Hasegawa. Laatstgenoemde zal verantwoording af moeten leggen aan de huidige CEO van de R&D-afdeling Yoshiyuki Matsumoto, die een rol krijgt als supervisor van het F1-project.

De wijzigingen in het F1-programma zijn een direct gevolg van de ondermaatse prestaties van Honda tijdens het vorige seizoen. Desalnietemin is het tijdstip opvallend, aangezien het testseizoen inmiddels al is ingegaan. Naar verluidt is er ondanks dat geen directe link tussen de veranderingen in de organisatie en de mogelijke teleurstelling rond de nieuwe 2016-motor. Wel noemde McLaren-teambaas Eric Boullier de prestaties van de McLaren-Honda MP4-31 na afloop van de eerste testochtend weliswaar beter dan vorig jaar, maar evenzogoed "niet goed genoeg." 

Circustent Herman Renz onder de hamer

De circustent van Herman Renz wordt vrijdag in opdracht van de Belastingdienst geveild in Ermelo. De tent heeft een diameter van 31,5 meter. Ook de tribunes, oplegger en tent- en tribunedoek gaan onder de hamer. Het circus werd in oktober vorig jaar failliet verklaard.

De Belastingdienst nam de spullen in beslag, omdat het circus de schuld niet kon aflossen. Via een benefietconcert werd 15.000 euro opgehaald, maar dat was niet genoeg. Hoeveel de tent bij de veiling vrijdag in Ermelo moet opbrengen, is niet bekend.

Circustent Herman Renz onder de hamer
Circustent Herman Renz onder de hamer (Foto: ANP)

Buurtzorg neemt minder werk van TSN over

Buurtzorg Nederland neemt minder werk over van het wankelende thuiszorgbedrijf TSN dan eerder gedacht. Waarschijnlijk kunnen zeker 1500 thuiszorgers overstappen. In het "meest optimale scenario" worden het 4000 mensen. Die moeten voor 8000 tot 18.000 cliënten gaan zorgen.

Buurtzorg-directeur Jos de Blok heeft dat dinsdag gezegd. Hij zegt dat er nog niets is ondertekend en dat de meeste gemeenten dinsdag de knoop doorhakken. Eerder wilde Buurtzorg ongeveer 7500 medewerkers en circa 30.000 cliënten overnemen.

Gemeenten moeten voor woensdag besluiten of ze kiezen voor Buurtzorg, of dat een ander de thuiszorg moet gaan uitvoeren. Utrecht is de grootste gemeente die het bod van De Blok heeft afgewezen.

Buurtzorg neemt minder werk van TSN over
Buurtzorg neemt minder werk van TSN over (Foto: ANP)

Optreden Céline Dion live op internet te zien

Céline Dion staat dinsdag voor het eerst sinds het overlijden van haar man weer op het podium. Om haar fans te bedanken voor hun steun wordt het concert live op internet uitgezonden.

Het eerste optreden zal in het teken staan van haar overleden man René Angélil. Vervolgens zal ze verdergaan met haar reguliere concertenserie, die momenteel loopt in Las Vegas. Vanaf 04.30 uur Nederlandse tijd is het concert live te volgen via de website van de zangeres.

Met de terugkeer van Céline Dion op het podium in de gokstad komt een einde aan haar rouwperiode. Dion betrok haar fans bij de rouw door de uitvaart en herdenkingsbijeenkomsten eveneens live via internet uit te zenden.

Optreden Céline Dion live op internet te zien
Optreden Céline Dion live op internet te zien (Foto: BuzzE)

Slovenië zet leger in bij migrantencontrole

Het Sloveense parlement heeft maandagavond besloten het leger in te zetten om de politie te helpen bij de beheersing van de vluchtelingenstroom. Het leger gaat in eerste instantie de agenten drie maanden bijstaan.

Het land van twee miljoen inwoners tussen de Alpen en de Balkan ligt op de 'Balkanroute' die migranten nemen vanuit Griekenland richting West-Europa.

Slovenië zet leger in bij migrantencontrole
Slovenië zet leger in bij migrantencontrole (Foto: ANP)

Megatatoeage Adam Levine af

Adam Levine heeft een flink kunstwerk op zijn rug laten zetten. Op Instagram laat hij zijn nieuwe aanwinst trots zien.

"Zes maanden in de maak", schrijft de frontman van Maroon 5 bij een foto van de tatoeage waarvan hij eerder al een voorproefje liet zien. De bovenkant van zijn rug wordt voortaan bezet door een stukje Griekse mythologie; op het plaatje houdt een sirene een doodshoofd vast terwijl op de achtergrond een schip voert en de zon aan de horizon schijnt.

Het lichaam van de zanger werd al gesierd door vele tatoeages. Zo heeft hij een schaars geklede vrouw op zijn schouder, een gitaar op zijn linkerarm en een tijger op zijn rechterarm.

 

6 months in the making. Thanks @bryanrandolph for absolutely blowing my mind with this one! Woooo hooooo!!!!

Een foto die is geplaatst door Adam Levine (@adamlevine) op22 Feb 2016 om 4:05 PST


Megatatoeage Adam Levine af (©instagram) 

Vrouw Bill Cosby zeven uur lang ondervraagd

Camille Cosby is maandag achter gesloten deuren zeven uur lang aan de tand gevoeld tijdens een verhoor. De vrouw van Bill Cosby moest daarin inzicht geven in hoe het zit met het vermeende seksueel misbruik van haar man.

"Aan de ene kant was het vruchtbaar, aan de andere kant was het frustrerend", meldt advocaat Joseph Cammarata volgens Amerikaanse media achteraf in een persconferentie. Cammarata staat een groep van zeven vrouwen bij die de komiek aanklaagde voor laster. Cosby en zijn advocaten zetten de vrouwen namelijk weg als leugenaars nadat ze hem van seksueel misbruik beschuldigden. Van de zeven uur werd er maar tweeënhalf uur een getuigenverklaring opgetekend wegens veel overleg tussen de advocaten en Cosby.

Nuttig
Advocaten slaagden er niet in Camille - die haar man door dik en dun heeft gesteund - buiten de rechtszaak te houden en moest maandag gewoon op komen dagen bij het verhoor, dat volgende maand wordt voortgezet. Ondanks dat ze volgens Cammarata 'zeker een dozijn' vragen niet beantwoordde, denkt hij dat haar getuigenis nuttig is: "Ze is zijn vrouw, woont met hem samen en observeert dingen." Het idee dat ze geen idee zou hebben van de seksuele uitspattingen van haar man lijkt hem dan ook onwaarschijnlijk. "Ze begrijpt de aard van zijn relaties. Ze is een levend, ademend mens. Haar getuigenis is erg betekenisvol."

Cosby zelf moet zelf op 8 maart weer verschijnen in de rechtbank in een andere zaak die tegen hem loopt. In een verhoor moet hij de rechter er dan van te zien overtuigen dat hij Andrea Constand in 2004 niet heeft gedrogeerd en seksueel misbruikt. Mocht hem dat uiteindelijk niet lukken, dan riskeert hij een gevangenisstraf die kan oplopen tot wel vijftien jaar.

Vrouw Bill Cosby zeven uur lang ondervraagd
Vrouw Bill Cosby zeven uur lang ondervraagd (Foto: BuzzE)

Meer toeristenbelasting dankzij Amsterdam

Nederlandse gemeenten verwachten dat ze dit jaar 188,6 miljoen euro aan toeristenbelasting binnenkrijgen. Dat is 8,6 procent meer dan vorig jaar. De stijging is vrijwel volledig te danken aan Amsterdam, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

Amsterdam denkt dit jaar ruim 46 miljoen euro van zijn toeristen binnen te krijgen. Dat is een kwart meer dan vorig jaar. Verhuursite Airbnb kondigde eind 2014 aan om toeristenbelasting te gaan innen voor de hoofdstad.

De hoofdstad is verreweg de grootste toeristentrekker van het land. Op de tweede plaats staat de gemeente Haarlemmermeer, waar luchthaven Schiphol onder valt.

Paar procent
Amsterdam heeft drie keer zo veel hotelovernachtingen als Rotterdam, Den Haag en Utrecht bij elkaar. Den Haag verwacht 6,2 miljoen euro toeristenbelasting te krijgen. Rotterdam rekent op 3,6 miljoen, Utrecht hoopt op 1,6 miljoen euro.

In de meeste gemeenten vormt de toeristenbelasting een paar procent van de inkomsten. De Waddeneilanden zijn de uitzondering. Vlieland krijgt bijna de helft van al zijn geld van gasten van het vasteland. Texel ontvangt 30 procent van zijn begroting van de toeristen.

Horeca
Hotels, campings, herbergen en vakantieparken betalen de toeristenbelasting aan hun gemeente. Ze kunnen de kosten doorberekenen aan hun gasten.

Koninklijke Horeca Nederland noemt de belasting een melkkoe. Als die "ongelimiteerd en ongastvrij" blijft stijgen, worden gemeenten onaantrekkelijker, waarschuwt de brancheorganisatie. "Hotels en accommodaties moeten ten onrechte als een soort belastingloket optreden."

Meer toeristenbelasting dankzij Amsterdam
Meer toeristenbelasting dankzij Amsterdam (Foto: ANP)

Thuiszorgers demonstreren in Bronckhorst

Vakbond FNV heeft voor dinsdag een grote demonstratie aangekondigd in het Gelderse Bronckhorst. De bond roept mensen op in groten getale naar de plaats te komen om medewerksters van thuiszorgorganisatie TSN Thuiszorg te ondersteunen.

Actievoerende medewerkers van de thuiszorg gingen vrijdag over tot bezetting van gemeentehuizen in Bronckhorst en in Hollands Kroon (Noord-Holland). De bezetters eisten dat de gemeenten ingaan op het voorstel van Buurtzorg om het werk van het noodlijdende TSN over te nemen. Buurtzorg wil ongeveer driekwart van de medewerkers en cliënten van TSN overnemen.

Gemeenten besluiten naar verwachting uiterlijk woensdag of ze ingaan op het overnamebod van Buurtzorg op delen van het wankelende TSN. De bewindvoerders van de thuiszorgorganisatie en FNV staan achter de plannen.

TSN was de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. Het bedrijf kwam echter in financiële nood. Het probeerde de lonen van medewerkers eenzijdig te verlagen, maar werd door de rechter teruggefloten. Eind november kreeg het bedrijf uitstel van betaling.

Thuiszorgers demonstreren in Bronckhorst
Thuiszorgers demonstreren in Bronckhorst (Foto: ANP)

Provincies geven minder uit na zorghervorming

De twaalf provincies geven dit jaar in totaal 6,1 miljard euro uit. Dat is bijna een miljard minder dan in 2013. Ze besteden vooral minder aan welzijn. Gemeenten hebben de jeugdzorg overgenomen en het Rijk is verantwoordelijk geworden voor de regionale omroepen. Beiden werden uit dat potje betaald.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dat dinsdag. De dienst heeft de cijfers van provincies en waterschappen op een rijtje gezet. De uitgaven voor welzijn zijn gedaald van 1,8 miljard euro in 2013 naar 400 miljoen dit jaar. De uitgaven voor ruimte en economie zijn ook iets verminderd.

Daar staat tegenover dat de provincies meer geld uitgeven aan verkeer en vervoer. De uitgaven stijgen van ruim 2 miljard euro in 2013 naar bijna 3 miljard dit jaar. Vier provincies (Gelderland, Friesland, Noord-Brabant en Utrecht) zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van het totale bedrag.

Rijk
De belangrijkste inkomstenbronnen van de provincies zijn de bijdragen van het Rijk (2,2 miljard euro) en de motorrijtuigenbelasting (1,5 miljard).

Het CBS keek ook naar 22 waterschappen. Die geven de komende jaren 5 miljard euro uit. Daarvan is 2 miljard euro bestemd voor waterkeringen. Verder hebben de waterschappen bij elkaar 1,4 miljard euro over voor gemalen. Waterzuivering kost waarschijnlijk 1,3 miljard euro. De waterschappen verwachten dat ze dit jaar bijna 2,7 miljard euro aan belastingen krijgen, iets meer dan vorig jaar.

Provincies geven minder uit na zorghervorming
Provincies geven minder uit na zorghervorming (Foto: ANP)

Oud-topvrouw Apple naar Twitter

Natalie Kerris gaat aan de slag als Vice President of Global Communications bij Twitter, CEO Jack Dorsey heeft dat in een tweet bekendgemaakt. Kerris is geen onbekende in de techwereld, zij was eerder werkzaam als PR-topvrouw bij Apple.

Kerris had bij Apple een tijdje de hoogste communicatiefunctie in handen nadat Katie Cotton in 2014 na 18 jaar vetrok bij het bedrijf. Kerris verving Cotton samen met Steve Dowling op interimbasis. Uiteindelijk was het Dowling die het stokje definitief overnam en dat heeft Kerris destijds doen besluiten te vertrekken uit Cupertino.

Kerris laat op Twitter inmiddels weten in haar nopjes te zijn met de nieuwe baan. "Bedankt! Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan bij zo'n toonaangevend bedrijf", aldus Kerris.

Oud-topvrouw Apple naar Twitter
Oud-topvrouw Apple naar Twitter (Foto: BuzzT)

Brazilië gaat zika te lijf met gammastraling

Het Internationaal Atoomenergieagentschap wil Brazilië helpen in de strijd tegen het zikavirus. De VN-organisatie maakte maandagavond bekend dat zij betaalt voor het verschepen van een apparaat waarmee muggen kunnen worden gesteriliseerd.

Miljoenen mannetjesmuggen worden onvruchtbaar gemaakt door gammastraling. Zodra ze gesteriliseerd zijn, worden ze uitgezet zodat ze met vrouwtjes kunnen paren. De eitjes die worden gelegd zijn dan niet bevrucht. Deze methode moet het virus een halt toe kunnen roepen.

Het stralingsapparaat staat nu nog in Portugal en wordt naar Brazilië gehaald zodra de regering toestemming geeft.

Het zikavirus zou grote schade kunnen toebrengen aan de hersenen van ongeboren baby's. Het virus wordt overgebracht door besmette muggen en is momenteel vooral een groot probleem in Midden- en Zuid-Amerika.

Brazilië gaat zika te lijf met gammastraling
Brazilië gaat zika te lijf met gammastraling (Foto: ANP)

Tientallen doden op Fiji door cycloon Winston

Zeker 29 mensen in Fiji zijn om het leven gekomen door cycloon Winston. Het dodental werd dinsdag (lokale tijd) opgeschroefd nadat hulpdiensten hun zoektocht voortzetten en afgelegen gebieden bereikten.

De regering van Fiji stuurt nog meer boten met hulptroepen aan boord om inwoners op moeilijk te bereiken plekken te helpen. De lokale autoriteiten zijn bang dat het dodental nog oploopt zodra de hulpdiensten zijn aangekomen.

Winston richtte afgelopen weekend een ravage aan op het eilandenrijk in de Stille Oceaan. Hele dorpen zijn weggevaagd en meer dan 8100 dakloze mensen zitten in ongeveer zeventig opvangcentra, aldus de autoriteiten. Winston is de zwaarste cycloon die Fiji ooit heeft getroffen. De regering verwacht dat het nog maanden zal duren om alle schade te herstellen.

Tientallen doden op Fiji door cycloon Winston
Tientallen doden op Fiji door cycloon Winston (Foto: ANP)

Manchester United heeft geen moeite met Shrewsbury Town in FA Cup

Het noodlijdende Manchester United heeft zich op twee achtereenvolgende nederlagen gerevancheerd door in de Engelse beker van Shrewsbury Town te winnen. Het werd 0-3 tegen de club uit League One, de derde divisie.

Voor trainer Louis van Gaal was een zege op Shrewsbury Town van levensbelang. Zijn positie staat dusdanig op het spel dat elke nederlaag fataal kan zijn. Met de onervaren Guillermo Varela als basisspeler nam hij een risico, maar al snel in de wedstrijd bleek dat geen problemen op te leveren.

United zette voor de rust al een veilige 0-2 voorsprong op het scorebord. Na een passje van Morgan Schneiderlin schoot Chris Smalling de bal binnen. Na uitstekend spel van United haalde Zak Whitbread de vliegensvlugge Anthony Martial neer op de rand van het strafschopgebied.

Uit de daaropvolgende vrije trap schoot Juan Manuel Mata de tweede goal voor United tegen de touwen. Shrewsbury kon zich amper onder de druk uitvoetballen en dat leidde na rust al snel tot de derde tegentreffer van Jesse Lingard. De jongeling stond aan het einde van een uitstekende aanval. Sergio Romero gooide uit, Ander Herrera schoot naar Mata en die bezorgde de bal terug aan zijn landgenoot. Herrera bediende vervolgens Lingard bij de 0-3.

Hitman Beta hands-on

47 gaat terug naar zijn basis, maar met een twist. Hoewel de game al over drie weken in de digitale schappen moet liggen, was afgelopen week een gesloten beta waarin iedereen even mocht snuffelen aan de nieuwe Hitman. De serie gaat terug naar zijn roots, waarin losstaande missies slapjes aan elkaar worden geluld. Waar het echt om draait, dat is de volledige vrijheid hoe jij een missie wilt gaan doen en daar lijkt IO Interactive in geslaagd. 


Man krijgt boete voor boeren op straat

Bezoekers van Wenen kunnen het maar beter rustig aan doen met het bier en de braadworst. Een man is in de Oostenrijkse hoofdstad namelijk op de bon geslingerd omdat hij een te harde boer liet op straat.

Edin Mehic had net een broodje kebab met veel ui op en kon daardoor een boer niet onderdrukken. Helaas stond hij in de buurt van een agent die vond dat hij een 'fatsoensovertreding' maakte. De man kreeg een prent van 70 euro, schrijft The Guardian.

'Ik had een lange discussie over waarom hij geen echte boeven ging vangen', vertelt Mehic. 'Dat bracht ons niet veel verder.' De Oostenrijker wil bezwaar aantekenen tegen de boete. Hij krijgt de nodige bijval. Enkele honderden mensen zijn van plan om komende zaterdag een luidruchtige boer-flashmob te houden nabij de plaats delict, meldt AP.

Man krijgt boete voor boeren op straat
Man krijgt boete voor boeren op straat (Foto: BuzzO)

Groningen nieuwe koploper werkloosheid

Ook qua werkloosheid gaat er niets boven Groningen. De provincie heeft de hoogste werkloosheid van Nederland. Die bedroeg vorig jaar 8,5 procent, gelijk aan het jaar ervoor. De noorderlingen lossen Flevoland af; daar daalde de werkloosheid het hardst.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de cijfers dinsdag naar buiten gebracht. Zeeland heeft de laagste werkloosheid: 5,5 procent vorig jaar. Ook dat is gelijk aan het jaar ervoor. In de tien andere provincies daalde het percentage. In Flevoland, vorig jaar nog koploper, daalde de werkloosheid van 9,3 naar 7,7 procent.

Ook in de vier grote steden daalde de werkloosheid. Rotterdam heeft de hoogste werkloosheid. Vorig jaar zat 12 procent zonder werk. In Den Haag was het 10 procent, in Amsterdam 7,7 procent en in Utrecht 7,3 procent. Van de vier steden heeft Rotterdam de meeste niet-westerse allochtonen en de meeste laagopgeleiden. In Utrecht is iets meer dan de helft van de bevolking hoger opgeleid. Voor heel Nederland is dat ruim een kwart.

De werkloosheid in heel Nederland bedroeg vorig jaar 6,9 procent. Een jaar eerder was het nog 7,4 procent. Het was de eerste daling sinds het begin van de economische crisis in 2008.

Groningen nieuwe koploper werkloosheid
Groningen nieuwe koploper werkloosheid (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bewolkt, regen en kans op hagel

Het is wisselend bewolkt en hier en daar vallen buien met een kleine kans op een hagelbui. De temperatuur ligt rond de 7 graden. De wind komt uit het westen tot noordwesten en is matig tot zwak. Later op de dag kan deze aan zee vrij krachtig worden. 

Zon op 07:39
Zon onder 18:08

Afgelopen week reed ik over de A4 richting Rotterdam, en zag een prachtige lucht. Ik wilde hem jullie niet onthouden. 

Wolken langs de snelweg A4  (Foto: DJMO)
Wolken langs de snelweg A4 (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1905 De Rotary club werd in Chicago opgericht door Paul Harris.
 1973 De vrouwelijk huisarts Postma werd in het eerste proces over euthanasie veroordeeld tot een week voorwaardelijk omdat ze haar ernstig zieke moeder hielp bij het sterven. 
 1903

Guantanamo Bay werd door Cuba voor de eeuwigheid aan de Verenigde Staten verhuurd. 

 2010 Bob de Jong won brons op de tien kilometer tijdens de Olympische Winterspelen in Vancouver. Sven Kramer wist zich te diskwalificeren doordat hij twee keer de binnenbaan nam. 

Boek van seriemoordenaar uit webshop gehaald

In Canada is ophef ontstaan over een boek dat geschreven zou zijn door een seriemoordenaar. De memoires werden aangeboden op de Canadese site van webwinkel Amazon, tot afgrijzen van nabestaanden van de slachtoffers, meldt de BBC.

De Canadese seriemoordenaar Robert Pickton werd in 2007 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zes vrouwen. De varkensboer werd aangeklaagd voor nog twintig andere moorden en zou aan een undercoveragent hebben opgebiecht dat hij 49 vrouwen heeft omgebracht. In en rond de boerderij van Pickton werden de overblijfselen gevonden van zeker zes vrouwen.

De varkensboer zou in 'Pickton: in zijn eigen woorden' schrijven dat hij onschuldig is en dat hij erin is geluisd door de Canadese politie. Pickton wist het boek de zwaarbewaakte gevangenis uit te krijgen door het te geven aan een medegevangene, die het verstuurde naar een vriend, aldus Canadese media.

Het boek is na een paar uur uit de webshop van Amazon gehaald.

Boek van seriemoordenaar uit webshop gehaald
Boek van seriemoordenaar uit webshop gehaald (Foto: ANP)

Man klaagt zijn vrouw aan voor beledigen Erdogan

Een man uit het Turkse Izmir heeft een aanklacht tegen zijn bloedeigen vrouw ingediend. De reden? De vrouw begon elke keer woest te schelden en te schuimbekken als de Turkse President Recep Tayyip Erdoğan met zijn bakkes op de televisie te zien was, aldus de Turkse krant Yeni Şafak.

De man, waarvan we niet veel meer weten dan dat hij Ali D. heet, maakte opnames van zijn tierende vrouw en gebruikte deze als bewijs voor zijn aanklacht. Ali D. had namelijk zijn vrouw al meerdere malen laten weten dat hij, mits ze niet zou stoppen met het beledigen van de Turkse oppersnor, juridische stappen zou gaan ondernemen en aldus geschiedde.

De vrouw genaamd G. D. heeft inmiddels laten weten dat ze van haar presidentsgetrouwe man wil gaan scheiden. In een gesprek met de Turkse krant Yeni Şafak laat de briesende Ali D. weten dat hij zelfs zijn vader zou aangeven bij de politie, als deze de Turkse President uit zou schelden!

Cameraman Raiders of the Lost Ark overleden

De legendarische Britse cameraman Douglas Slocombe is gisteren op 103-jarige leeftijd overleden. Slocombe was vooral bekend van zijn uitmuntende werk voor de Indiana Jones-trilogie uit de tachtiger jaren.

Douglas Slocombe begon zijn loopbaan in de jaren veertig met het maken van korte documentaires. In 1942 maakt hij als cameraman zijn speelfilmdebuut met de film The Big Blockade. Gedurende de jaren zestig stond Slocombe achter de camera bij klassiekers als The Servant, The Lion In Winter, The Fearless Vampire Killers en The Italian Job, gevolgd door rolprenten als Jesus Christ Superstar, The Great Gatsby, The Maids en Rollerball in het daaropvolgende decennium.

De Brit zou tijdens zijn carrière driemaal een Oscar-nominatie ontvangen voor Travels With My Aunt, Julie en Raiders of the Lost Ark. In 1989 zou Slocombe met Indiana Jones and the Last Crusade zijn laatste werk afleveren. Voor 'The Servant', 'The Great Gatsby' en 'Julia' mocht de gelauwerde cameraman een BAFTA in ontvangst nemen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.