Banshee (Seizoen 2)

Terwijl in Amerika alweer het derde seizoen van de populaire reeks Banshee is begonnen kunnen de Nederlandse fans nu genieten van het tweede seizoen van de explosieve actieserie, dat onlangs op dvd is uitgebracht. In de door David Schickler en Jonathan Tropper bedachte serie draait het om de voormalige crimineel Lucas Hood (Antony Starr), die na vijftien jaar uit de gevangenis wordt vrijgelaten. Als Hood vervolgens getuige is van de moord op de nieuwe sheriff van het plaatsje Banshee ziet hij een uitgelezen kans om van de radar te verdwijnen en neemt de identiteit van de vermoorde wetsdienaar aan.

Banshee Season 2 - 01

In zijn verleden heeft Hood de nodige vijanden gemaakt en het duurt dan ook niet lang voordat de bende van Rabbit (Ben Cross) in Banshee opduikt om een nog openstaande rekening met Hood te verrekenen. Ook Hoods' ex Carrie Hopewell (Ivana Milicevic), de dochter van de psychopatische Rabbit die haar vader destijds heeft verraden, probeert met een nieuwe identiteit een enigszins verborgen bestaan te leiden in het stadje. Ook is Banshee dan nog eens de thuisstad van de ex-Amish zakenman en crimineel Kai Proctor (Ulrich Thomsen), die samen met de lokale Kinaho indianenstam controle uitoefent over de plaatselijke casino's.

Het tweede seizoen opent meteen in dezelfde sneltreinvaart als de zinderende finale van het voorgaande seizoen. Carrie moet achter de tralies nadat ze een groot deel van Rabbits bende heeft afgemaakt. Haar man Gordon (Rus Blackwell) probeert te begrijpen waarom zijn vrouw over haar vader loog en ook haar criminele verleden heeft verzwegen terwijl haar dochter Deva (Ryann Shane) het haar kwalijk neemt dat door haar toedoen het gezin verscheurd dreigt te raken. Hoods excentrieke vriend en beruchte hacker Job (Hoon Lee) gaat ondertussen op zoek naar de genadeloze crimineel Rabbit die spoorloos lijkt te zijn verdwenen na de explosieve finale van seizoen 1. Sheriff Hood heeft het ondertussen druk met het treiteren van Proctor, wiens macht enorm is gegroeid in het stadje sinds het eerste seizoen. Proctor heeft daarnaast weer de nodige problemen op te lossen met het Indiaanse opperhoofd Alex Longshadow (Anthony Ruivivar).

Banshee Season 2 - 02

In de lijn van het vorige seizoen zien we ook in dit seizoen van Banshee weer een bonte stoet van de meest uiteenlopende personages voorbijkomen. Waar in het eerste jaar van de serie het verhaal nog werd ondersteund door heftige flashbacks speelt het verhaal van het tweede seizoen meer in het huidige tijdperk af. Hood mag zich dan voordoen als wetsdienaar, in het nabijgelegen indianenreservaat heeft hij niks te zeggen en laat dat nou net de plaats zijn waar een crimineel syndicaat steeds meer macht begint te krijgen, waarmee ze een gevreesde concurrent kunnen gaan worden voor Proctor en zijn bende. Proctor heeft echter een ijzersterke troef in de vorm van zijn psychopatische rechterhand Clay Burton (Matthew Rauch), een man die er wellicht uitziet als een sukkelige nerd, maar die er niet voor terugdeinst om de meest gruwelijke klussen uit te voeren zonder ook maar met zijn ogen te knipperen.

Extra's:
Net als bij het eerste seizoen kent ook deze dvd-box van Banshee weer een zeer aangename hoeveelheid bonusmateriaal. Zo krijgen we in de 12-delige serie Banshee: Origins meer inzicht op wat er allemaal aan het verhaal vooraf ging en krijgen we ook enige duiding wat er allemaal is gebeurd in de tussenliggende zeventien jaar. Als je deze in één keer bekijkt is het net een extra aflevering met de prequel van het huidige verhaal. Ook is er bij de episodes 1 tot en met 4 en 6 tot en met 8 een featurette getiteld Zoomed In te zien, waarin we een leuke blik achter de schermen krijgen bij het opnemen van een sleutelscene in die bewuste afleveringen. Dan is er nog een extended versie te zien van een fragment uit Banshee: Origins, getiteld Conversation Between Olek and The Albino, waarin we het bewuste gesprek vanuit twee oogpunten kunnen volgen. Een drietal trailers en een aantal deleted scenes maken de dvd-set tenslotte compleet.

Banshee Season 2 - 03

Conclusie: Met haar zeer expliciet in beeld gebrachte geweld en seks is Banshee een serie die ver boven de meeste series in het genre weet uit te stijgen. Na een al zinderend eerste seizoen slagen de makers van Banshee er in het tweede seizoen dan ook met vlag en wimpel in om deze te overstijgen met nog meer absurd geweld en veel explosieve actie. Om de serie goed te kunnen bevatten vereist het wel dat je ook het voorgaande seizoen hebt gezien. Banshee laat zich het best bekijken als een ouderwetse western in een modern 21e eeuws jasje.