FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 februari 2015

Ligety met fenomenale run naar wereldtitel reuzenslalom

Skiër Ted Ligety heeft in Beaver Creek voor eigen publiek zijn wereldtitel op de reuzenslalom kunnen prolongeren. De 30-jarige Amerikaan deed dat vooral dankzij een briljante tweede run, waarin hij iedereen zijn hielen liet zien. Het is de eerste wereldtitel voor de Amerikanen op het WK in eigen land.

De eerste run bleek bijzonder spannend, want hoewel Marcel Hirscher - samen met Ligety vooraf de topfavoriet - aan de leiding ging, stond het erg dicht bij elkaar. De verrassende Italiaan Roberto Nani was veel sneller onderweg dan de Oostenrijker Hirscher, maar maakte een flinke fout en gaf 0,18 seconden toe. Achter hem deelden Felix Neureuther en Alexis Pinturault de derde plek op 0,24 seconden, slechts één honderdste voor Ligety. 

In de tweede run maakten deze vijf samen met de Zweed Matts Olsson uit wie de medailles zou gaan winnen. Olsson won één plek en schoof op naar plaats vijf, maar na hem was Ligety aan de beurt. De Amerikaan was ontketend op de Birds of Prey-piste, waar hij al vier jaar op rij de World Cup won, en sloeg een gat van liefst 1,23 seconden. Pinturault en Neureuther kwamen er niet aan te pas, terwijl Nani terugviel naar plek zes. Hirscher leek tot slot een kans te maken, maar een aantal kleine foutjes kostten hem de kop. Op 0,45 seconden van zijn rivaal pakte hij het zilver, voor Pinturault.

Ligety pakt met een nagenoeg perfecte tweede run de wereldtitel op de reuzenslalom (Foto: Getty)

Voor Ligety is het al zijn zevende grote titel. In 2006 pakte hij olympisch goud op de combinatie, één jaar geleden gevolgd door de olympische titel op de reuzenslalom. Op 'zijn' onderdeel won hij in 2011, 2013 en nu dus ook 2015 de wereldtitel, terwijl hij twee jaar geleden ook de beste was op de super-G en combinatie. Met zijn vijfde wereldtitel passeerde hij Bode Miller als Amerikaanse skiër, man of vrouw, met de meeste wereldtitels. Ook passeerde hij de zes WK-medailles van recordhoudster Lindsey Vonn, want naast zijn gouden collectie won Ligety ook al WK-brons in 2009 en eerder deze week op de combinatie.

Derde wereldtitel op rij voor achtervolgingsploeg

Het Nederlands mannenteam heeft vrijdag bij de WK afstanden voor de derde keer op rij de wereldtitel op de ploegachtervolging veroverd. De schaatsformatie van bondscoach Geert Kuiper reed na acht ronden een tijd van 3.41,40. Het trio van Oranje bestond in het sfeervolle Thialf uit Sven Kramer, Douwe de Vries en Koen Verweij. De laatste had eerder op de avond al brons veroverd op de 1500 meter.

Het zilver was voor Canada (3.44,09), het brons ging naar Zuid-Korea (3.44,96). Het vooraf voor een medaille kansrijk geachte Polen werd slechts zesde.

Kromowidjojo en Nijhuis winnen in Amiens

Ranomi Kromowidjojo en Moniek Nijhuis hebben aan de eerste dag van het internationale zwemgala in het Franse Amiens (langebaan) een gouden medaille overgehouden. Kromo kroonde zich vrijdag tot winnares van de 50 meter vrije slag. Nijhuis deed dat even later op de 100 meter schoolslag.

Voor Kromowidjojo kwam de concurrentie vooral uit eigen land. Met 24,80 was ze echter duidelijk de baas over Femke Heemskerk (25,10), die tweede werd. Ook Inge Dekker, vijfde met 25,61, kon Kromowidjojo niet van de overwinning houden. Brons was er voor de Française Anna Santamans.

Nijhuis hoefde geen landgenoten af te troeven en was met 1:08,94 een klasse apart. Charlotte Bonnet uit Frankrijk gaf 0,68 seconde toe, maar hield daar wel een tweede plaats aan over. De Hongaarse alleskunner Katinka Hosszu eindigde in 1:10,23 als derde.

Federer en Wawrinka niet tegen België in Davis Cup

België krijgt begin maart een goede kans in Luik te zorgen voor een stunt in de Davis Cup. De Belgen treden in de eerste ronde van de wereldgroep aan tegen titelverdediger Zwitserland, maar dan wel een sterk verzwakte versie. Roger Federer en Stan Wawrinka doen niet mee bij de Zwitsers.

De eerste ronde van de Davis Cup (6-8 maart) past niet goed in de agenda van Federer. Dat bleek vrijdag uit de planning die de voormalige nummer een van de wereld bekendmaakte. Kort daarop meldde Wawrinka dat ook hij er niet bij is.

Zwitserland won vorig jaar de finale van het landentoernooi door Frankrijk te verslaan.

Hamstringblessure voor PSV'er Rekik

Verdediger Karim Rekik van PSV heeft vrijdag in de uitwedstrijd tegen AZ een hamstringblessure opgelopen. De twintigjarige Hagenaar raakte na 38 minuten geblesseerd tijdens een duel, maar voetbalde desondanks nog even door. Rekik kon daardoor drie minuten later niet voorkomen dat Markus Henriksen de thuisclub terug in de wedstrijd bracht (1-2).

De PSV-verdediger liet zich direct na de aansluitingstreffer van AZ vervangen, door Jeffrey Bruma. Die was wederom op de bank begonnen omdat hij nog steeds niet helemaal verlost is van een heupblessure. Na het geblesseerd uitvallen van Rekik ging Bruma het defensieve centrum van PSV vormen met Nicolas Isimat. De koploper van de eredivisie speelt donderdag in Eindhoven tegen Zenit Sint-Petersburg, in de zestiende finales van de Europa League.

Lahm pakt looptraining weer op

Het herstel van Philipp Lahm verloopt voorspoedig. De aanvoerder van Bayern München liep in november een breuk in zijn rechterenkel op, maar is daar bijna weer van hersteld. Lahm zei vrijdag tegen sportkrant Bild dat hij binnenkort weer kan beginnen met de looptraining.

Clubarts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt vertelde Lahm donderdag het goede nieuws dat hij zijn conditie weer op peil kan gaan brengen. "Het revalidatieproces verloopt zoals gewenst", aldus de Duitse voetballer. "Dat betekent dat ik binnen een week of vier weer met de groep kan trainen en medio maart weer wedstrijdfit kan zijn."

Nederlandse thriller Infiltrant naar de VS

De Nederlandse thriller Infiltrant is binnenkort in de Verenigde Staten te zien. De film van regisseur Shariff Korver is geselecteerd voor het 18th Annual European Union Film Festival in Chicago, waar Infiltrant eind maart twee maal wordt vertoond. Ook is de productie uitgekozen voor het Palm Beach International Film Festival, dat eind maart in Florida plaatsvindt.

De film doet het goed op buitenlandse festivals. Eerder was de thriller, met in de hoofdrol acteur Nasrdin Dchar, al te zien in Toronto en Dubai. Binnenkort volgen nog vertoningen in onder meer Uruguay, Panama en België.

Infiltrant vertelt over een jonge agent (Dchar) die infiltreert in een Marokkaanse drugsfamilie. Als hij daar de warmte en acceptatie ontvangt die hij altijd gemist heeft, raakt Sam langzaam verstrikt in een loyaliteitsconflict. De film is in Nederland vanaf eind februari op dvd verkrijgbaar.

Regisseur Shariff Korver draait momenteel, samen met collega Diederik van Rooijen, het vierde seizoen van hitserie Penoza. Dchar speelt binnenkort zijn voorstelling Mijn vader, de expat + Oumi in Carré en gaat daarna bij het RO Theater een toneelbewerking van de Amerikaanse HBO-serie The Wire maken.

Tafeltennister Li Jie naar laatste zestien op World Tour

Li Jie heeft in het Kuwait Open, onderdeel van de ITTF World Tour, de laatste zestien bereikt. De Nederlandse tafeltennisster, vorig week nog actief in de Europese Top 16, won vrijdag in zes games van Jiang Huajun uit Hongkong: 11-5, 11-6, 14-12, 6-11, 10-12, 11-9. Om de kwartfinale te bereiken moet Li zaterdag de Chinese Zhu Yuling verslaan.

Britt Eerland strandde al in de kwalificatie. Ze was kansloos tegen de Singaporese Zeng Jian: 8-11, 6-11, 6-11, 7-11.

Alflen voelt druk bij Utrecht

Trainer Rob Alflen van FC Utrecht merkt dat er veel druk op het thuisduel van zondag tegen FC Dordrecht staat. "Thuis móet je winnen, nu al helemaal, en op papier natuurlijk zeker tegen FC Dordrecht", zei de geplaagde trainer vrijdag. Utrecht is na enkele slechte resultaten afgezakt naar de dertiende plek.

Mark Diemers mag zich in de Galgenwaard opmaken voor een basisplek. De middenvelder speelt op de plaats van Anouar Kali, die op het punt staat te vertrekken naar Qatar.

Op Giovanni Korte na, die nog herstellende is van een kuitbeenblessure, kan Dordrecht over een fitte ploeg beschikken. Filip Kurto keer terug onder de lat. De Pool ontbrak de laatste twee duels nog vanwege een bovenbeenblessure. "Filip heeft alleen tegen AZ uit een mindere wedstrijd gekeept en verder was hij vrijwel foutloos. Dan ga je hem niet zomaar passeren na een blessure", zei trainer Ernie Brandts.

Favoriet Murray uitgeschakeld in Rotterdam, Wawrinka door

Andy Murray heeft vrijdag een gevoelige nederlaag geleden. De Schotse finalist van de Australian Open ging in de kwartfinales van het ABN AMRO World Tennis Tournament onderuit tegen de Fransman Gilles Simon. Murray, de nummer één van de plaatsingslijst en in 2009 winnaar van het toernooi in Ahoy, verloor in twee sets van de als achtste ingeschaalde Simon: 4-6 en 2-6. Murray was de grote favoriet in Ahoy. De Schot is de nummer vier van de wereld.

Stanislas Wawrinka heeft zich bij de laatste vier van het ATP-toernooi van Rotterdam gevoegd. De Zwitser rekende in zijn kwartfinale in twee sets af met Gilles Müller uit Luxemburg: 7-6 (3) en 6-3. Wawrinka, als vierde geplaatst in Ahoy, speelt in de halve finale tegen de winnaar van de partij tussen Milos Raonic en Sergey Stakhovskiy. De Canadees en de Oekraïner spelen vrijdagavond tegen elkaar.

Weer uitstel bij Force India

Formule 1-renstal Force India moet de doop van zijn bolide voor het seizoen 2015 opnieuw uitstellen. Het lukt de Formule 1-renstal niet de auto rijklaar te hebben voor de tweede serie van officiële testen, vanaf 19 februari in Barcelona. "Het plan is nu de auto bij de derde en laatste test eind van de maand te introduceren", zei een woordvoerder vrijdag.

Force India sloeg de eerste testsessie begin februari in Jerez helemaal over. Voor de komende oefenvierdaagse in Barcelona doet de renstal wel mee, maar dan met de bolide van 2014. Het team rijdt het komend wereldkampioenschap met de Duitser Nico Hülkenberg en de Mexicaan Sergio Perez. De eerste race is op 15 maart de Grand Prix van Australië in Melbourne.

Kanye misbruikt dochter voor eigen gewin

North West, het eenjarige dochtertje van Kanye West en Kim Kardashian, zette het donderdag op een brullen bij de modeshow van haar vader, en Kanye weet uiteraard precies waarom.

'Misschien maakte ze zich gewoon zorgen om haar papa. Ze wil dat mensen niet meer gemeen doen tegen haar vader. Omdat ze weet dat haar papa van de wereld houdt en er alleen maar een mooiere plek van wil maken', was zijn alwetende verklaring voor de driftbui van dochterlief.

Kanye West presenteerde donderdag de door hem ontworpen schoenen voor Adidas. North verstoorde de show met haar onophoudelijke gehuil, waardoor mama Kim genoodzaakt was de baby ergens anders onder te brengen en zonder haar de show af te kijken. Het is duidelijk niet in Kanye opgekomen dat een modeshow niet de juiste plek is voor een kind van een.

Uitslag AZ - PSV

PSV heeft opnieuw een belangrijke stap richting de titel in de Eredivisie gezet. De Eindhovenaren behaalden een zwaarbevochten 2-4 zege bij AZ dat hiermee de eerste nederlaag van 2015 leed. De Alkmaarders kwamen na de bliksemstart van PSV terug tot op gelijke hoogte, maar moesten zich na een uur spelen gewonnen geven. Luuk de Jong was bij de bezoekers de grote man met drie goals.

AZ

2 - 4

PSV

 40' Henriksen
 49' Mühren
   3' De Jong
 8' De Jong
 58' Wijnaldum
 60' De Jong
 
 Gele kaart: Rekik (PSV)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 17.081
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Hoedt
Poulsen
Henriksen
Haye (Tankovic/67)
Gudelj
Berghuis
Mühren (Spierings/88)
Dos Santos (Hupperts/57)
  Zoet
Arias
Isimat-Mirin
Rekik (Bruma/41)
Willems
Wijnaldum
Guardado
Maher (Hiljemark/72)
Narsingh
De Jong
Depay

Gouden plaat voor single Racoon

Racoon heeft in de radio-uitzending van Niek van der Bruggen bij Q-music een gouden plaat ontvangen voor de single Brick By Brick. Meer dan 15.000 exemplaren van het nummer gingen over de toonbank. Vrijdag kwam het nieuwe album van de Zeeuwse band uit, genaamd All in Good Time.

Voordat zij de gouden plaat in ontvangst namen, gaven de heren van Racoon een exclusief optreden in The Qube van Q-music. Ed Sheeran, John Legend, Emeli Sandé, de Backstreet Boys en The Script gingen hen ooit voor in The Qube.

Serie A krijgt doellijntechnologie

De voetbalclubs uit de Italiaanse Serie A hebben vrijdag ingestemd met het plan om doellijntechnologie in te voeren. "We zijn het er allemaal over eens", liet Enrico Preziosi, president van Genoa weten aan persbureau Ansa. "We gaan nu kijken naar welke soorten technologie er zijn en wat dat kost."

De Italiaanse voetbalbond FIGC had al meerdere keren geopperd om doellijntechnologie in te voeren, maar stuitte tot dusver steeds op verzet. Nu de tegenstanders hun mening hebben bijgesteld zal een zevenkoppige commissie de kosten onderzoeken. Er wordt rekening gehouden met een bedrag van 170 duizend euro per club.

Met het systeem kan worden bekeken of een bal daadwerkelijk over de doellijn is gegaan. Tot op heden werd dat gedaan door een extra official, die op de achterlijn naast het doel stond. Wat er met die extra grensrechter gaat gebeuren is niet bekend.

Zilver Achtereekte op 5000 meter

De 5000 meter voor vrouwen bij de WK afstanden in Heerenveen heeft voor Nederland vrijdagavond een zilveren medaille opgeleverd. De 25-jarige debutante Carlijn Achtereekte (Team Clafis) eindigde met een tijd van 6.54,49 op de tweede plaats.

De Tsjechische titelverdedigster Martina Sablikova veroverde goud in 6.52,73. Het brons was voor de 42-jarige Duitse Claudia Pechstein (6.56,53). Jorien Voorhuis werd vierde in 7.05,63.

Feministen drukken tieten in gezicht van 1500 mannen

7000 doorgeslagen beesten slaan in op 1500 katolieken die de kathedraal willen beschermen.

Zullen we het nu eens omdraaien? Als 7000 mannen hun lul tegen het gezicht van 1500 vrouwen swaffelen haalt het opeens de voorpagina van de krant

Achtergrondinformate:

Buenos Aires, December 2nd, 2013 – Extremely disturbing video footage from Argentina shows a mob of feminists at a recent protest attacking and sexually molesting a group of Rosary-praying Catholic men who were peacefully protecting the cathedral in the city of San Juan from threats of vandalism. 

Lees verder op de site van  LifeSiteNews

Robbie Williams plaatst naaktfoto op Facebook

Robbie Williams besloot vrijdag zijn 41e verjaardag in zijn nakie te vieren. De Britse zanger plaatste hiervan ook een foto op zijn Facebookpagina. Hierop is hij volledig naakt te zien met enkel zijn handen voor zijn edele delen.

"Denken jullie dat het topje van mijn penis het internet kan breken op mijn verjaardag?", schrijft Robbie bij de foto. Zijn fans kunnen de actie wel waarderen en feliciteren het voormalig Take That-lid met zowel zijn verjaardag als met de foto.

 

Yuskov verplettert concurrentie in Thialf

Denis Yuskov heeft op de WK afstanden in Thialf met overmacht de 1.500 meter op zijn naam geschreven. De Rus snelde in Heerenveen naar een tijd van 1.43,36 en verpulverde het oude baanrecord van Shani Davis met meer dan een seconde. Zelfs het wereldrecord laaglandbanen (1:44,27 van Davis) werd aan gort gereden door de Rus.

Yuskov was de eerste van de grote namen die in actie moest komen en ging als een raket van start. De Rus voegde na de opening drie zeer sterke ronden toe, waarna hij de hele concurrentie te kijk zette. Tweede werd de Canadees Denny Morrison die 1.45,08 liet noteren. Hiermee was hij 0,07 seconde sneller dan nummer drie Koen Verweij. Kjeld Nuis (negende in 1.46,32) en Wouter olde Heuvel (veertiende in 1.46,97) kwamen er niet aan te pas.

Na afloop verklaarde Yuskov wel te weten goed in vorm te zijn, maar deze tijd verbaasde hem. "Ik had het niet verwacht. Ik hoopte laag in de 1,44 te gaan rijden. Ik ben heel blij dat ons werk dit resultaat heeft opgeleverd."

NCIS en Big Bang Theory populairste tv-series

NCIS en The Big Bang Theory zijn de populairste tv-series in de Verenigde Staten. Op de derde plaats staat The Walking Dead. Dit blijkt uit onderzoek van Harris Poll.

"We weten allemaal op basis van de kijkcijfers dat NCIS en The Big Bang Theory succesvolle tv-series zijn, maar dit onderzoek toont aan dat deze programma's duidelijk opvallen als Amerikas favoriete keuze in een groeiende markt voor series", zegt David Poltrack van het tv-netwerk CBS.

In Nederland zijn nieuwe afleveringen van The Big Bang Theory elke vrijdagavond om 20.30 uur te zien bij Veronica, dat daarnaast elke dag om 20.00 uur herhalingen uit eerdere seizoenen uitzendt. Van NCIS zijn elke dinsdag vanaf 20.30 uur dubbele afleveringen te zien bij SBS. Vanaf 24 februari zendt SBS6 nieuwe afleveringen uit van het vijfde seizoen van NCIS LA, gevolgd door seizoen zes. Net 5 zendt elke dag in de vooravond herhalingen uit van NCIS LA.

In het Amerikaanse populairiteitsonderzoek staat de serie Scandal op de vierde plaats en Game of Thrones op de vijfde positie. The Good Wife en The Blacklist delen plaats zes. Modern Family, Blue Bloods en Criminal Minds maken de ranglijst van de tien populairste tv-series compleet.

Honderden EHBO'ers helpen bij carnaval

Honderden EHBO'ers van het Rode Kruis zijn komend weekend in touw tijdens carnavalsoptochten en -feesten in vooral het zuiden van het land. Dat meldde vrijdag een woordvoerster van het Rode Kruis.

"Naast de reguliere eerstehulpposten zijn er fietsende en lopende EHBO'ers op plekken waar veel mensen bij elkaar komen. Zo kunnen de hulpverleners sneller iemand helpen", aldus de woordvoerster. Tijdens de festiviteiten wordt vooral hulp gevraagd als gevolg van alcohol- en drugsgebruik, maar ook in verband met verwondingen, opgelopen door gebroken glaswerk of kneuzingen en schaafwonden door een knokpartijtje.

In Maastricht is het Rode Kruis aanwezig met een EHBO-post op het Vrijthof. Verder zijn er vrijwilligers aanwezig bij carnavalsoptochten zoals in Helmond, Den Bosch, Vught en Heerlen. In Roermond staan de EHBOers vrijdag bij het scholierencarnaval (Sjolefestasie), waar achtduizend jongeren aanwezig zijn. In Breda zijn de hulpverleners aanwezig bij de kinderoptocht en het kindercarnaval en in Oss maken ze tijdens carnaval gebruik van de nieuwe mobiele medische unit.

Problemen boordcomputers taxi's houden aan

De problemen met de boordcomputers van taxi's zijn nog steeds niet opgelost. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vrijdag aan de Tweede Kamer. Alle taxi's moeten sinds deze maand met zo'n boordcomputer (BCT) zijn uitgerust.

Circa dertigduizend taxis (90 procent) hebben een BCT. Maar er blijven problemen onder meer met de software. Verder zijn er ontwerpfouten geconstateerd en was er ruimte voor interpretatie voor een aantal specificaties. Bovendien gingen twee van de drie fabrikanten van de boordcomputers failliet. Een fabrikant maakte een doorstart en de tweede hoopt daarop.

De boordcomputers moeten het taxiwerk minder fraudegevoelig maken. Ook moeten ze de chauffeur een boel administratieve rompslomp uit handen nemen. Het ministerie geeft 600 euro subsidie voor de aanschaf van een BCT.

Frankrijk vervolgt zes terreurverdachten

Zes mannen van Tsjetsjeense afkomst worden in Frankrijk vervolgd wegens het ronselen van strijders voor de jihad in Syrië. Dat heeft justitie in Parijs vrijdag bekendgemaakt.

De zes zouden terreurdaden hebben voorbereid en terroristen hebben gefinancierd. Zondag werden ze in de buurt van Toulouse en het stadje Albi, in het zuiden van Frankrijk, gearresteerd.

Vier verdachten zijn politieke vluchtelingen in Frankrijk, een ander heeft de Franse en de Russische nationaliteit en de laatste kreeg in 2009 het Franse staatsburgerschap.

Hoog aantal burgerslachtoffers in Gaza-oorlog

Burgers maken het grootste deel uit van de slachtoffers van Israëlische luchtaanvallen in Gaza vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Associated Press. Het persbureau onderzocht 247 luchtaanvallen op woonwijken van de naar schatting vijfduizend Israëlische aanvallen tijdens het conflict. Deze onderzochte aanvallen kostten aan 844 mensen het leven, van wie 508 kinderen, vrouwen en oudere mannen.

Het oorlogsrecht stelt dat woningen beschouwd moeten worden als beschermde plekken voor burgers, tenzij ze worden gebruikt voor militaire doeleinden. Israël heeft altijd volgehouden alleen legitieme doelwitten onder vuur te nemen en zegt dat strijders zich schuilhielden in bewoond gebied. Volgens de Palestijnen werd bij Israëlische luchtaanvallen geen rekening gehouden met de aanwezigheid van burgers.

Ruim zestig procent van de slachtoffers lijkt nu burger te zijn geweest. Hamas zegt geen vrouwen te gebruiken in de strijd en ook uit Israëlisch onderzoek is gebleken dat er geen bewijs is dat vrouwen meevochten in de oorlog.

Het jongste dodelijke slachtoffer in de oorlog was een meisje van 4, het oudste een 92-jarige man. Kinderen onder de 16 vormen ongeveer een derde van het dodental: 280 in totaal, onder wie negentien baby's en 108 kinderen van 1 tot 5.

Van de ruim achthonderd doden waren er 96 strijders of veronderstelde strijders, iets meer dan elf procent van het totaal. Dit aantal kan hoger liggen, omdat de gewapende groeperingen geen inzage hebben geboden in hun dodentallen.

Man uitgeleverd voor 'ontvoering' meisje

Een 39-jarige man die ruim een week geleden in Portugal werd aangehouden in het bijzijn van een vermist 15-jarig Bredaas meisje, is aan Nederland uitgeleverd. Hij komt vrijdag voor het eerst voor een Nederlandse rechter. Het Openbaar Ministerie in Breda beschuldigt de man uit de gemeente Deurne van onttrekking van de minderjarige aan het ouderlijk gezag, aldus een woordvoerster.

De man werd gezocht en liep in Albufeira in het zuiden van Portugal tegen de lamp bij een verkeerscontrole. Het viel agenten op dat hij extreem zenuwachtig reageerde. De man reisde met een auto met Nederlands kenteken en hij had een grote hoeveelheid geld bij zich.

Satudarahlid gepakt om mitrailleur en granaat

Een lid van motorclub Satudarah is donderdag in Den Bosch opgepakt. De 23-jarige man had tientallen xtc-pillen bij zich. In zijn huis vonden agenten vervolgens een nepvuurwapen en een stroomstootwapen. In een ander huis, waar hij regelmatig verbleef, lagen onder meer een nog werkende mitrailleur uit de Tweede Wereldoorlog en een handgranaat.

Dat meldde de politie vrijdag. De man was donderdag opgepakt toen hij in zijn auto bij het station van Den Bosch zat. Twee vrouwen (50 en 23) zijn ook opgepakt. Zij wonen in het huis waar de mitrailleur lag. Volgens de politie waren zij 'meer dan goede bekenden' van de man, 'maar was er geen familieband'.

Gesink begint seizoen in Algarve

Robert Gesink staat woensdag voor het eerst dit jaar aan de start van een wielerkoers. De coureur van LottoNL-Jumbo is door zijn ploeg geselecteerd voor de Ronde van de Algarve. De klimmer maakte vorig jaar al in september een eind aan zijn seizoen, vanwege complicaties bij de zwangerschap van zijn vrouw. Zij is inmiddels van een zoon bevallen.

"Voor mij is de Ronde van de Algarve dit jaar de eerste koers na een lange en hectische winter", zei Gesink in een persbericht. "Maar het is geen wedstrijd om te scoren. Ik ga vooral proberen om een basis te leggen voor een goed seizoen. Tot nu toe lukt dat door trainingen al aardig."

Berdych eenvoudig langs Monfils

Tomas Berdych ligt nog altijd op koers voor titelprolongatie in het ABN AMRO World Tennis Tournament. De Tsjechische tennisser bereikte vrijdag de halve finales in Ahoy door de Fransman Gaël Monfils in twee sets te verslaan: 6-1 en 6-4. De winnaar van 2014, als derde geplaatst in Rotterdam, treft in de halve eindstrijd de winnaar van de partij tussen de Schot Andy Murray en de Fransman Gilles Simon.

Berdych was op alle fronten beter dan Monfils, die geen enkel breakpoint wist te forceren. De partij was binnen vijf kwartier gespeeld.

Weer nieuwe namen bekend voor Werchter

Rock Werchter heeft wederom nieuwe artiesten aan de line-up toegevoegd. Of Monsters and Men, FKA Twigs en Gavin James gaan optreden tijdens het Belgische festival, laat Studio Brussel vrijdag weten.

Ook Alabama Shakes en Christine and the Queens verschijnen op het podium in Werchter. De Nederlandse singer-songwriter Dotan kondigde afgelopen dinsdag zijn komst naar het festival aan op het radiostation.

De line-up van het vierdaagse festival is nog niet compleet. Grote namen die eerder al bekend waren zijn The Chemical Brothers, Pharrell Williams en Muse.

Rock Werchter is nog niet uitverkocht. Het festival vindt plaats van 25 tot en met 28 juni.

Transfers helpen Ajax aan hogere winst

Ajax heeft in de eerste helft van het boekjaar 2014-2015 meer winst gemaakt dan een jaar eerder. De Amsterdammers hielden onder de streep 28,3 miljoen euro over, 4,4 miljoen meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde halfjaarcijfers van de beursgenoteerde club.

De landskampioen profiteerde onder meer van hogere transfervergoedingen. Daley Blind, Siem de Jong en Kenneth Vermeer brachten met hun overstap naar respectievelijk Manchester United, Newcastle United en Feyenoord meer geld in het laatje dan spelers als Christian Eriksen, Toby Alderweireld en Derk Boerrigter. Zij verruilden Ajax in de eerste helft van het voorgaande seizoen voor een andere club. Het resultaat vergoedingssommen bedroeg 20,9 miljoen euro, tegen 18,8 miljoen euro een jaar eerder.

De omzet nam licht af tot 64,9 miljoen euro. Daarbij speelde onder meer mee dat Ajax in de Champions League een wedstrijd minder wist te winnen dan vorig seizoen. De winst voor belastingen, exclusief transfersommen, daalde van 17,1 naar 16,6 miljoen euro.

Stam mag aangepaste trainerscursus volgen

Jaap Stam krijgt van de KNVB de kans om in aangepaste vorm het hoogste trainersdiploma te halen. De 67-voudig international bespreekt binnenkort met de voetbalbond welk traject hij moet volgen.

Stam, op dit moment trainer van Jong Ajax, stopte eind vorig jaar met de cursus betaald voetbal omdat hij zich niet meer voor klassikale lessen kom motiveren. De KNVB vindt dat de oud-topverdediger op basis van zijn verleden in aanmerking komt voor een cursus op maat.

Rutten in onzekerheid over rechtsbacks

Trainer Fred Rutten van Feyenoord weet nog niet of hij zaterdag in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo een beroep kan doen op rechtsbacks Khalid Boulahrouz en Luke Wilkshire. Boulahrouz trainde vrijdag vanwege ziekte niet mee, terwijl Wilkshire op de weg terug is van een hamstringblessure. Rutten besluit zaterdag of zij in actie kunnen komen op het Almelose kunstgras.

De trainer van Feyenoord rekent op een pittig duel tegen de degradatiekandidaat. "Zij moeten overleven. Daar moeten wij ons tegen wapenen door veel strijd te leveren", zei de coach vrijdag tijdens de persconferentie.

3FM-dj Michiel draait platen vanuit bed

Dj Michiel Veenstra maakt vanaf maandag zijn radio-uitzending voor 3FM vanuit zijn bed. Dat laat de NTR vrijdag weten. Veenstra brak anderhalve week geleden live in de 3FM-studio zijn heup toen hij even snel iemand gedag wilde zeggen.

De radio-dj presenteert zijn ochtendprogramma MetMichiel, dat voor de gelegenheid omgedoopt is tot BedMichiel, vanuit zijn bed in zijn eigen woonkamer. Via een speciale verbinding wordt contact gelegd met de 3FM studio in Hilversum.

"Ik ben ervan overtuigd dat ik sneller genees als ik gewoon m'n eigen programma kan presenteren. Muziek is het beste medicijn! Bovendien is het al jarenlang een bekend gegeven dat een horizontale programmering heel succesvol werkt voor radio", aldus Veenstra, die zoveel mogelijk plat moet liggen zodat zijn gebroken heup goed kan helen.

Bowe pakt goud op 1000 meter

Schaatsster Brittany Bowe heeft vrijdag bij de WK afstanden in Heerenveen goud veroverd op de 1000 meter. De 26-jarige Amerikaanse zegevierde in een tijd van 1.13,90. Haar landgenote Heather Richardson, de grote favoriet voor de wereldtitel op deze afstand, moest met 1.14,49 genoegen nemen met zilver. Het brons ging naar de Tsjechische Karolina Erbanova (1.15,26).

Ireen Wüst was op de vierde plaats (1.15,50) de best geklasseerde Nederlandse. De 28-jarige Brabantse eindigde donderdag als tweede op de 3000 meter. Ze moest haar baanrecord op de 1000 meter van bijna een jaar geleden (1.14,63) afstaan aan Bowe, die haar eerste titel bij de WK afstanden veroverde.

Richardson, de vriendin van olympisch en wereldkampioen Jorrit Bergsma, kon mede door een matige start geen winnende tijd neerzetten. Ze rijdt voor Team Clafis, de ploeg van coach Jillert Anema. Erbanova komt uit voor Team Continu, de ploeg van coach Marianne Timmer.

Nederlands kampioene Marrit Leenstra eindigde op de zevende plaats (1.15,84). Laurine van Riessen belandde met een tijd van 1.16,15 op de tiende plek.

Olympisch kampioene Hong Zhang deed in Heerenveen niet mee. De Chinese sprintster heeft een jaartje rust ingelast.

Bowe pakt goud op 1000 meter
Bowe pakt goud op 1000 meter (Foto: ANP)

VVD onderzoekt zaak-Verheijen

De commissie integriteit van de VVD gaat onderzoek doen naar het declaratiegedrag van Tweede Kamerlid Mark Verheijen tijdens zijn vorige politieke leven als gedeputeerde van Limburg. Dat gebeurt op verzoek van Verheijen, aldus de partij vrijdag.

De commissie gaat kijken naar 'de feiten, de ernst en de verwijtbaarheid en daar een oordeel over vellen'. NRC Handelsblad meldde deze week dat het Kamerlid duizenden euro's ten onrechte heeft gedeclareerd. Volgens Verheijen gaat het om veel minder geld.

Krokodillen en slangen in twee huizen Heerlen

In Heerlen zijn vrijdag in twee huizen krokodillen en slangen gevonden. In een pand ging het om een meterslange bultkrokodil en vier slangen, die onverzorgd waren. De eigenaar heeft afstand van de beesten gedaan. Ze gaan nu naar een opvangcentrum.

In de kelder van een woning elders in Heerlen vond de politie eveneens tijdens een controle twee Mississippi-krokodillen van elk ongeveer drie meter lang. De dieren mogen voorlopig in de kelder blijven. Wel moet de eigenaar de huisvesting van de dieren aanpassen. Die was niet helemaal in orde. Als de aanpassingen niet goed worden gedaan, moeten de krokodillen alsnog het huis uit.

De controles werden gedaan door Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie.

Bomaanslag op politiepatrouille Caïro

Een bomaanslag op een politiepatrouille in een dichtbevolkte wijk in het oosten van Caïro heeft vrijdag tien mensen verwond. Onder de gewonden is een burger, meldt staatspersbureau MENA.

Ajnad Misr, alias Soldaten van Egypte, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Volgens de militante groep waren de agenten onderweg naar demonstraties van islamisten in de wijk Alf Maskan om die uiteen te jagen. Alf Maskan is een brandpunt van islamistische protesten tegen het militaire bewind in Egypte.

Veiligheidstroepen grendelden het gebied in de wijk Ein Shams waar de ontploffing plaatsvond onmiddellijk af. Het verkeer werd omgeleid en bomexperts werden opgetrommeld om te zoeken naar eventuele andere explosieven.

Te weinig vlees in rundvleeskroketten

In veel rundvleeskroketten zit minder vlees dan de producent aangeeft. Ook zijn er in veel rundvleeskroketten nauwelijks stukjes en draadjes vlees te vinden, terwijl de reclamefoto's die wel beloven. Dit blijkt uit onderzoek dat de Consumentenbond vrijdag heeft gepubliceerd.

Volgens de verpakkingen zit er gemiddeld tien procent vlees in de kroketten, maar in dertien van de vijftien onderzochte gevallen is een groot deel daarvan niet traceerbaar. In de Markant, Perfekt, Plus en Beckers rundvleeskroketten trof de Consumentenbond zelfs maar anderhalf gram vlees aan, in plaats van de 10,5 gram die het etiket belooft.

Maar er zijn ook kroketten die wel in de buurt komen van de beloofde hoeveelheid vlees, de Kwekkeboom Rundvleescroquetten en de Aldi SnackFan Rundvleeskroketten. De kroketten van Aldi bevatten zelfs iets meer vlees dan op het etiket staat.

Eredivisie: Preview speelronde 23

Dit weekend staat alweer de 23e speelronde van de Eredivisie op het programma. Met twee derby’s en een aantal mooie andere wedstrijden belooft het weer een spannende speelronde te worden.

AZ Alkmaar en PSV trappen vrijdagavond de speelronde in gang. Bij het duel tussen de koploper en de nummer vier staat veel op het spel. PSV wil graag de voorsprong op Ajax behouden en eventueel uitbreiden en AZ vecht voor een plekje in de top drie. Voor PSV-directeur Toon Gerbrands is het ook zijn eerste bezoek aan AZ sinds hij de overstap maakte naar Eindhoven.

Zaterdag is de eerste wedstrijd die op de planning staat die tussen Heracles Almelo en Feyenoord. In Rotterdam ging het de afgelopen dagen vooral over een eventuele komst van Dirk Kuijt en of Fred Rutten bij wil tekenen. De Rotterdammers kunnen zich geen misstap veroorloven in de strijd om een plekje in de top drie. Heracles vecht tegen degradatie en zou graag een plekje stijgen om de nacompetitie te ontlopen.

Go Ahead Eagles-speler Fernando Lewis viert de 2-0 tijdens de eerdere editie van de IJsselderby eerder dit seizoen (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Go Ahead Eagles-speler Fernando Lewis viert de 2-0 tijdens de eerdere editie van de IJsselderby eerder dit seizoen (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Willem II en Vitesse staan negende en achtste, plekken die vooraf niet gedacht waren voor beide ploegen. Samen kloppen ze ook aan de deur van de play offs om Europees voetbal. Voor beide ploegen is een overwinning dus van groot belang. Tegelijkertijd met deze wedstrijd trappen Excelsior en FC Groningen af. Groningen hoopt in het spoor van Willem II en Vitesse te blijven en Excelsior hoopt de acht punten voorsprong op plaats nummer zestien minimaal te behouden.

ADO Den Haag en NAC Breda sluiten de speelronde op zaterdag af. ADO lijkt de vleugels die de nieuwe Chinese eigenaar ze gaf tegen FC Twente alweer kwijt. In Breda zijn de zorgen nog veel groter; De club vecht tegen directe degradatie en deze week stapte technisch directeur Graeme Rutjes op. Aan Robert Maaskant de taak de rust bij NAC terug te laten keren en weer punten te gaan halen.

Zondag is derbydag in Eredivisie. De dag begint met het Friese treffen tussen SC Cambuur en SC Heerenveen. De mannen uit Heerenveen zijn de ploeg in vorm met dertien punten uit de laatste vijf wedstrijden. Dat staat in schril contrast met de ploeg uit Leeuwarden, die haalde slechts een punt uit dezelfde laatste vijf wedstrijden.

SC Heerenveen-speler Jordy Buijs en SC Cambuur-speler Bartholomew Ogbeche in duel tijdens de vorig Friese derby eerder dit seizoen in Heerenveen (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
SC Heerenveen-speler Jordy Buijs en SC Cambuur-speler Bartholomew Ogbeche in duel tijdens de vorig Friese derby eerder dit seizoen in Heerenveen (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Ook FC Utrecht, dat het op mag nemen tegen FC Dordrecht, haalde de laatste vijf wedstrijden slechts één punt. Misschien biedt dit de Dordtenaren een kans in te lopen op NAC. Tegelijkertijd trappen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles af voor de IJsselderby. Waar PEC strijdt om een plekje voor rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal, wil rivaal Go Ahead degradatie voorkomen. De eerste officiële ontmoeting tussen beide ploegen dateert alweer van 1929. Destijds eindigde de wedstrijd in 3-3. De eerste IJsselderby dit seizoen werd door Go Ahead gewonnen met 3-2.

Het weekend wordt afgesloten met de wedstrijd tussen Ajax en FC Twente. De landskampioen sprokkelt op moeizame wijze de punten bij elkaar de laatste wedstrijden. De achterstand op PSV is inmiddels opgelopen tot 12 punten en de vijfde landstitel op rij lijkt verder weg dan ooit dit seizoen. De Amsterdammers treffen echter in FC Twente een club die in zwaar weer verkeerd. Zowel op financieel als sportief gebied is het verval ingetreden in Enschede. De club uit het oosten moet alle zeilen bijzetten om zich te plaatsen voor de play offs.

Miljoen cash en cocaïne in beslag genomen

De politie heeft ruim een miljoen euro contant geld en 56 kilo cocaïne in beslag genomen. Drie mensen zijn aangehouden. Een 26-jarige man is woensdag in Rotterdam opgepakt. Twee Colombianen van 33 en 43 werden eind januari al gearresteerd.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 26-jarige van het witwassen van grote hoeveelheden geld en het bezit van verdovende middelen. Bij hem thuis heeft de politie onder meer een rolkoffer en een boodschappentas met bundels geld gevonden. Ook lagen er 56 kilopakketten met vermoedelijk cocaïne.

De twee Colombianen werden op 28 januari aangehouden in Zoeterwoude. In hun BMW lagen laptoptassen met bankbiljetten.

Oekraïens stadje achter frontlinie beschoten

Een Oekraïens stadje op veertig kilometer afstand van de frontlinie is vrijdag beschoten. Daarbij viel ten minste één dode, een kind, zag een verslaggever van Associated Press.

Het is nog onduidelijk door wie van de strijdende partijen Artemivsk onder vuur werd genomen. De door Rusland gesteunde separatisten openden vrijdag, ondanks een vredesakkoord een dag eerder, een groot offensief om de stad Debaltseve, ten zuiden van Artemivsk, in handen te krijgen.

In de nacht van zaterdag op zondag moet een wapenstilstand in acht worden genomen, volgende week gevolgd door het terugtrekken van zwaar wapentuig.

Geen ontslag militair meer bij intrekking VGB

Militairen die hun Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) kwijtraken omdat hun buitenlandse partner niet kan worden gescreend, worden niet meer ontslagen. Dat blijkt uit een brief die minister Jeanine Hennis (Defensie) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Tot nu toe leidde dit probleem meestal wel tot ontslag. Door het ontbreken van informatie over partners uit bepaalde landen waarmee de Nederlandse inlichtingendiensten geen informatie uitwisselen, zijn er volgens Defensie onvoldoende waarborgen. Waarborgen dat de betrokken militairen hun vertrouwelijke werk onder alle omstandigheden 'getrouwelijk zullen vervullen'.

De betrokken militairen worden wel uit hun vertrouwensfunctie gehaald. Ze krijgen voor maximaal vijf jaar een zogenoemde niet-vertrouwensfunctie.

Verzet tegen religieuze scholing Turkije

Honderden scholieren en leerkrachten in Turkije zijn vrijdag weggebleven van school uit protest tegen de beslissing van de regering meer islamitisch onderwijs in te voeren. Duizenden hielden protestmarsen om seculier en op wetenschap gestoeld onderwijs te eisen.

Voorstanders van de seculiere tradities in Turkije stellen dat president Recep Tayyip Erdogan de samenleving wil doorrijgen met meer islam, waaronder het onderwijs, om 'vrome generaties' voort te brengen. De afgelopen jaren zijn seculiere maatregelen als een verbod op hoofddoekjes versoepeld en is het aantal religieuze scholen en lessen toegenomen.

De politie in de stad Izmir joeg met waterkanonnen een menigte demonstranten uiteen. Tien mensen zijn opgepakt wegens het organiseren van de betogingen.

Ajax gaat rouleren, Van Rhijn en Andersen afwezig

Ricardo van Rhijn mist zondag de thuiswedstrijd van Ajax tegen FC Twente. De rechtsback is nog onvoldoende hersteld van een enkelblessure die hij tijdens de laatste wedstrijd van zijn club tegen Go Ahead Eagles opliep.

Ook voor Lucas Andersen komt het duel met FC Twente te vroeg. De middenvelder lag afgelopen week met griep op bed en is volgens trainer Frank de Boer zon 3 kilo afgevallen. Niki Zimling raakte vrijdag geblesseerd op de training en Kolbeinn Sigthórsson ontbreekt ook nog wegens een knieblessure.

De negentienjarige Kenny Tete vervangt Van Rhijn als rechtsback. Trainer De Boer gaf vrijdag na de training aan dat hij de komende weken veel gaat rouleren. Davy Klaassen, Thulani Serero, Joël Veltman en Daley Sinkgraven kunnen volgens hem niet alle duels spelen.

De Zeeuw kan debuteren tegen ADO, Groningen met Lindgren tegen Excelsior

Demy de Zeeuw en Divine Naah kunnen zaterdag hun debuut maken voor NAC Breda. Beide spelers zijn speelgerechtigd voor het uitduel met ADO Den Haag. Henrico Drost en Jeffrey Sarpong missen het treffen vanwege schouderblessures, terwijl Joey Suk kuitklachten heeft.

Trainer Robert Maaskant hoopt dat De Zeeuw met zijn ervaring voor een impuls kan zorgen. "Het toont zijn karakter dat hij er nu bij ons instapt", zei de coach over de oud-speler van Ajax en AZ. "Ik ben heel blij dat hij bij ons wil spelen."

Bij ADO is Wilfried Kanon nog niet van de partij. De Ivoriaan won vorige week met zijn land de Afrika Cup en meldde zich na verschillende festiviteiten pas vrijdag op het trainingsveld. Hij werd door zijn ploeggenoten onthaald met een erehaag.


Rasmus Lindgren mag zich voor het eerst sinds oktober weer eens opmaken voor een basisplaats bij FC Groningen. De Zweed staat zaterdag in de basisopstelling van de uitwedstrijd tegen Excelsior. Hij draagt bovendien de aanvoerdersband. Lindgren speelt op de plek van de geschorste Maikel Kieftenbeld.

Trainer Erwin van de Looi kan in Kralingen ook geen beroep doen op de geblesseerde centrumverdediger Martijn van der Laan. Yoëll van Nieff is weer fit na een hamstringblessure.

Bij de thuisploeg is doelman Gino Coutinho vanwege een kuitblessure niet van de partij. Trainer Marinus Dijkhuizen van Excelsior wil graag weer eens voor eigen publiek winnen. De laatste thuisoverwinning was op 26 oktober, toen FC Twente werd verslagen.

Dijkhuizen vindt Groningen een lastige ploeg. "Gezien de kwaliteit heeft Groningen maar weinig doelpunten gemaakt. Ze zijn grillig en onvoorspelbaar. Maar wij winnen thuis niet zomaar even van ze", zei de coach vrijdag.

Hyperdimension Neptunia Re;Birth 3 komt naar Noord-Amerika en Europa

Idea Factory International heeft aangekondigd dat Hyperdimension Neptunia Re;Birth 3: V Century voor PS Vita naar Noord-Amerika en Europa komt. De game zal zowel als disk en digitaal verschijnen deze zomer.

Hyperdimension Neptunia Re;Birth 3: V Century is een remake van Hyperdimension Neptunia Victory die op PS3 uitkwam. Hyperdimension Neptunia Re;Birth 3: V Century zal extra toevoegingen hebben aan het verhaal, een verbeterd gevechtssyteem, is compatible met PlayStation TV en de orginele japanse stemmen zijn beschikbaar als gratis DLC.

FOK! wil je carnavalsfoto's

Het is weer zover. Voor veel mensen in het zuiden des lands het feest van het jaar, voor veel mensen in het noorden des lands een onbegrijpelijke rotzooi. Carnaval staat weer voor de deur. 

FOK! wil heel graag mooie carnavalsfoto's hebben om door middel van een special een mooie sfeerimpressie te geven.  Dus als je gaat carnavallen: denk aan 's lands favoriete website, mail een paar leuke foto's naar frontpage@fok.nl en wie weet verschijnen jouw mooie kiekjes wel op de frontpage! Optochten, avondjes stappen, mooie of juist intens lelijke kostuums, alles is mooi en alles is welkom.

Geïmporteerde roos kost 10 cent

Nederland importeert elk jaar 3,3 miljard rozen, vooral uit Afrika. Zo'n ingevoerde roos kostte in 2013 ongeveer 10 cent per stuk. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag, een dag voor Valentijnsdag, bekendgemaakt.

Voor de geïmporteerde rozen betaalt Nederland 384 miljoen euro. Veel ingevoerde rozen gaan via de bloemenveiling in Aalsmeer door naar andere Europese landen, met name naar Duitsland. Dat levert Nederland ruim 1 miljard euro op.

De meeste rozen komen uit Kenia. De lonen zijn er laag en het klimaat en de verbindingen zijn goed, aldus het CBS. Veel Nederlandse telers zijn de afgelopen jaren naar Afrika verhuisd. Daardoor daalt het aantal rozentelers hier, van 765 in 2000 naar 142 in 2014. Het oppervlak daalde van 932 hectare in 2000 naar 311 hectare in 2014.

De meeste Nederlandse telers zitten in het kassengebied tussen Den Haag en Rotterdam, in gemeenten als Westland, Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp.

Taakstraf na fataal scooterongeluk op overweg

Een 20-jarige man uit Roosendaal is vrijdag veroordeeld voor een ongeluk op een spoorwegovergang in Oudenbosch waardoor een vriend van hem om het leven kwam. Het 21-jarige slachtoffer zat achterop de scooter bij de verdachte. De bestuurder reed tussen de slagbomen en een trein botste tegen de achterzijde van de scooter.

De rechter in Breda legde vrijdag een taakstraf op van 240 uur voor roekeloos rijgedrag. De man moet bovendien zijn rijbewijs drie jaar missen.

Studenten bezetten UvA, bestuur is boos

Een handvol studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam bezet sinds vrijdagochtend vroeg de locatie Bungehuis van de UvA. Ze zijn het niet eens met het beleid van de universiteit. Het bestuur van de universiteit heeft geen goed woord over voor de bezetting. In een open brief zegt bestuursvoorzitter Louise Gunning-Schepers te verwachten dat de actievoerders 'op zeer korte termijn het Bungehuis verlaten'.

Vrijdagochtend was er ook een demonstratie van UvA-studenten vanaf het Binnengasthuis. De paar honderd studenten liepen naar het Bungehuis om de actievoerders daar te steunen.

Polsstoklegende Isinbayeva stopt na Spelen Rio

De Russische polsstokhoogspringster Yelena Isinbayeva stopt definitief na de Olympische Spelen van Rio in 2016. De veelvoudig wereld- en tweevoudig olympisch kampioene heeft dat vrijdag in Moskou bekendgemaakt. "Ik heb alle mogelijke titels veroverd en die neemt niemand me meer af, maar het lijkt me heel gaaf nog een keer aan de Olympische Spelen mee te doen", aldus de 32-jarige atlete.

Isinbayeva was in 2005 de eerste vrouw die met de polsstok een hoogte van 5 meter bedwong. Ze is nog altijd in het bezit van het wereldrecord in de buitenlucht met 5,06 meter. Na haar wereldtitel van 2013 in Moskou nam ze een lange pauze om te bevallen van haar dochter. "De Spelen in Rio worden een feestje, maar ik weet 100 procent zeker dat ik daarna stop."

Brabantse carnavalsvierder gaat vaker vreemd

In Brabant vind je tijdens carnaval het grootste aantal schuinsmarcheerders. Maar liefst 22,1 procent van de carnavalsvierders in die provincie geeft aan vreemd te gaan tijdens het volksfeest. Dat blijkt uit een onderzoek onder 950 bezoekers van de website feestkleding365.nl.

Volgens nieuwssite 1Limburg is dat een schril contrast met de Limburgse feestneuzen. In de provincie waar het carnaval vastelaovend heet, zoekt slechts 5,9 procent van de feestnummers een buitenechtelijk avontuurtje op. Het braafst zijn de Gelderlanders, van hen gaat 3,7 procent vreemd met carnaval.

Van alle carnavalsvierders gaat gemiddeld 13,6 procent vreemd tijdens de drie dolle dagen. Onder vreemdgaan wordt overigens ook zoenen met een andere partner dan je eigen verstaan in het onderzoek.

Carnavalsvierders gaan de komende dagen gemiddeld 2,6 dagen op stap. In die tijd gieten ze 25,8 biertjes achterover. In Limburg kan men de drank echter beter laten staan dan in Brabant. 17,8 procent van de Limburgse carnavalsvierders geeft aan tijdens het feest nuchter te blijven, tegenover 9,3 procent van de Brabanders. Na het feest heeft 15,2 procent van de feestbeesten een dusdanige kater dat ze zich ziekmelden.

Neparrestatieteam overvalt gezin Breda

Zeker vijf criminelen hebben donderdagavond vermomd als leden van een arrestatieteam een gezin aan de Loenhoutstraat in Breda overvallen. Dat meldt de politie vrijdag. Ze droegen donkere kleding, bivakmutsen en kogelvrije vesten met de opdruk POLITIE er op.

Tijdens de overval raakte niemand gewond. Het is nog niet duidelijk of er iets buit is gemaakt, laat de politie weten.

De daders vluchtten met twee auto's. Het ging om een donkere auto met blauw zwaailicht op het dashboard en een crèmekleurige auto. Een van de mannen heeft een donkere huidskleur. Hij is 1.80 meter lang, heeft opvallend witte ogen en een klein ovaal hoofd.

Felle strijd voor bestand Oekraïne van kracht wordt

De strijd in het oosten van Oekraïne is vrijdag ondanks het sluiten van een vredesakkoord een dag eerder in alle hevigheid voortgezet. De strategisch gelegen stad Debaltseve werd vrijwel onafgebroken onder vuur genomen, zeiden bronnen bij het Oekraïense leger.

In de nacht van zaterdag op zondag wordt een nieuwe wapenstilstand van kracht. Zwaar wapentuig moet dan zijn teruggetrokken tot achter een afgesproken scheidslijn. De separatisten hebben opdracht gekregen nog voor deze deadline hun vlag boven Debaltseve te hijsen, zei de Oekraïense onderminister van defensie Petro Meched. De stad biedt de mogelijkheid tot een landverbinding van Rusland naar het schiereiland de Krim. Ook de havenstad Marioepol zou voor zondag in handen moeten zijn van de rebellen.

De Oekraïense strijdkrachten in Debaltseve zijn vrijwel omsingeld. Oekraïne wil de stad boven alles in handen houden. In afspraken uit september is ook opgenomen dat Debaltseve aan de Oekraïense zijde van de scheidslijn blijft.

In het zuidoosten van Oekraïne kon het leger wel enkele succesjes overleggen. Daar werd een handvol dorpen heroverd op de rebellen.

Zodra de wapenstilstand van kracht is, moet vanaf maandag een bufferzone worden gecreëerd tussen de strijdende partijen. Afhankelijk van het kaliber worden wapens teruggetrokken tot hooguit enkele tientallen kilometers van de frontlinie.

Varoufakis vergelijkt trojka met waterboarding

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, vergelijkt het optreden van de trojka van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met de martelmethodes die ook zijn toegepast door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Volgens de minister komt de behandeling van Griekenland door de trojka neer op waterboarding, waarbij iemand net zo lang onder water wordt gehouden tot deze bijna verdrinkt. "Kort voor de hartstilstand mogen we een paar happen lucht nemen. Dan worden we weer onder water gedrukt en begint alles opnieuw", aldus Varoufakis tegen het Duitse blad Der Spiegel.

De minister herhaalde tegen het blad nog maar eens dat de Griekse regering graag een kwijtschelding van schulden wil. "Iedereen weet dat Griekenland de huidige schuldenlast zonder een nieuw verdrag nooit kan dragen."

Hacker Drinkman aan VS uitgeleverd

Vladimir Drinkman, de Rus die ervan wordt verdacht achter een van de grootste datadiefstallen ooit te zitten, is uitgeleverd aan de Verenigde Staten, meldt zijn advocaat Bart Stapert vrijdag op Twitter. De VS hadden Nederland gevraagd om de uitlevering van de vermeende hacker en de Nederlandse rechter keurde de uitlevering goed.

Bij de hack zijn mogelijk de gegevens van 160 miljoen creditcards gestolen en de VS willen hem daarvoor berechten. Ook Rusland wil Drinkman hebben. Moskou zegt te vrezen dat Drinkman de komende tientallen jaren niet kan terugkeren naar Rusland, waar zijn vrouw en dochtertje wonen. Rusland wilde nog met Nederland overleggen over Drinkman voordat die werd uitgeleverd. Het is niet duidelijk of dat nog is gebeurd.

Van Rey regelde goedkope verzekering VVD'er

Jos van Rey heeft in het voorjaar van 2012 een goedkope autoverzekering geregeld voor partijgenoot Jan Franssen. De VVD'er deed dat niet volgens de regels, schrijft NRC Handelsblad vrijdag. De krant baseert zich op documenten uit het corruptieonderzoek naar de Roermondse oud-wethouder. Die documenten heeft NRC in bezit.

Franssen was in mei 2012 commissaris van de Koningin in Zuid-Holland. Om af te zijn van de discussie met Provinciale Staten over het gebruik van zijn dienstauto met chauffeur voor zijn nevenfuncties, kocht hij zelf een auto. Franssen vroeg Van Rey een autopolis te regelen met maximale korting. Van Rey was tot 2001 namelijk eigenaar van Meeùs Assurantiën en daarna adviseur.

33 schietincidenten politie onderzocht

De rijksrecherche heeft vorig jaar in totaal 33 schietpartijen onderzocht waarbij politiemensen waren betrokken. Bij die incidenten vielen in totaal 31 gewonden en twee doden, meldde het Openbaar Ministerie vrijdag.

In beide dodelijke gevallen was er sprake van zelfmoord. Deze mensen kwamen niet om het leven door politiekogels.

De rijksrecherche onderzoekt alle gevallen van vuurwapengebruik van politiemensen waarbij ernstig gewonden of doden vallen. Het Openbaar Ministerie beslist uiteindelijk op basis van dit onderzoek of betrokken politiemensen terecht hun wapen hebben gebruikt of strafrechtelijk worden vervolgd.

Haase wel succesvol in dubbelspel Rotterdam

Tennisser Robin Haase heeft de halve finales van het dubbeltoernooi van het tennistoernooi in Rotterdam bereikt. Hij was samen met zijn Duitse partner Andre Begemann te sterk voor de Spanjaarden Marcel Granollers en Marc Lopez: 7-5, 4-6 en 10-7.

Haase en Begemann nemen het zaterdag in de halve eindstrijd op tegen de Nederlander Jean-Julien Rojer en zijn Roemeense partner Horia Tecau, waardoor één Nederlander zondag in de finale staat. "Het is nadat wij in de single zijn uitgeschakeld altijd mooi voor het toernooi als er een Nederlandse finalist is", besefte Haase. "Het ging goed in de kwartfinale. Wij hadden de hele wedstrijd veel kansen en dat geeft vertrouwen voor het vervolg van het toernooi."

Haase kwam in het enkelspel niet verder dan de eerste ronde. Hij verloor in drie sets van Andreas Seppi.

'Kilometervreters betalen veel meer premie'

Veel kilometers maken betekent vaak ook meer verzekeringspremie betalen. De premieverschillen kunnen echter oplopen tot wel zeshonderd procent, blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Consumentenbond.

Ongeveer twee derde van de autoverzekeraars weegt het aantal kilometers mee voor de verzekeringspremie. De grens voor een premieverhoging ligt veelal bij 7000, 12.000, 15.000, 20.000 en 25.000 kilometer per jaar.

Voor de WA-dekking van een willekeurige auto bij PolisVoorMij is het verschil maar liefst 600 procent, stelt de Consumentenbond. Dat is het verschil tussen iemand die weinig kilometers maakt (1000 kilometer per jaar) en die heel veel rijdt (50.000 kilometer per jaar).

"Bij De Kilometerverzekering KM is het aantal kilometers eveneens belangrijk. Wie meer dan gemiddeld op de weg zit, betaalt daar bij zowel WA- als cascopolissen ruim drie keer zo veel premie als iemand die nauwelijks rijdt."

Asscher blij met toename aantal banen

Vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher is blij met de flinke toename van het aantal banen in het laatste kwartaal van vorig jaar.

"De grootste toename van banen in de afgelopen 3,5 jaar is mooi nieuws. Het herstel zet ook door op de arbeidsmarkt, maar we hebben nog een grote uitdaging te gaan om werklozen weer aan de slag te krijgen", aldus Asscher in een eerste reactie.

In het laatste kwartaal van vorig jaar kwamen er 42.000 banen bij in Nederland, ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dat betekende de grootste stijging in 3,5 jaar. Er waren vooral meer banen voor uitzendkrachten en zelfstandigen. Het aantal vacatures steeg met 6000. Wel neemt het aantal langdurig werklozen nog steeds toe, aldus het CBS.

Erfgenaam Korean Air in beroep om nootjeszaak

De dochter van de directeur van luchtvaartmaatschappij Korean Air heeft vrijdag beroep aangetekend tegen haar veroordeling tot een jaar celstraf. Ze werd donderdag veroordeeld omdat ze een vliegtuig dwong terug te keren naar de gate omdat ze een zakje nootjes niet geserveerd kreeg op een bordje.

Donderdag werd Cho Hyun-ah onder andere schuldig bevonden aan overtreding van de veiligheidsregels voor de luchtvaart. De veroordeling tot een jaar celstraf staat in schril contrast met de mildheid die rechters eerder tentoonspreidden bij rechtszaken tegen Zuid-Koreaanse tycoons.

Bonden en V&D komen niet tot elkaar

De vakbonden en V&D zijn afgelopen dagen niet nader tot elkaar gekomen in hun geschil over de loonsverlaging die het winkelbedrijf heeft doorgevoerd. Dat betekent dat het kort geding tussen beide op maandag vooralsnog doorgaat.

"Er is wel contact geweest met V&D, maar niet inhoudelijk over het geschil", zei FNV-bestuurder Niels Suijker vrijdag. V&D wil volgens hem 'formeel' graag met de bonden in gesprek, maar de keten is niet bereid om het loonoffer en andere eenzijdig aangepaste arbeidsvoorwaarden in te trekken. Suijker noemt dat 'geen serieuze uitnodiging tot overleg'.

FNV en CNV willen alleen met V&D om de tafel te gaan, wanneer het concern ook garanties en zekerheden geeft aan het personeel. V&D leek afgelopen weken op omvallen te staan. Dit kon maandag op de valreep worden voorkomen dankzij een akkoord met de verhuurders, banken en eigenaar Sun Capital.

Kamp: economische groei zet verder door

De Nederlandse economie trekt aan en de groei zet verder door. Dat zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken in een eerste reactie op de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

"Deze vandaag gepresenteerde cijfers tonen aan dat we de stijgende lijn weten vast te houden. De economische groei zet door en wordt steeds breder gedragen. Bedrijven investeren meer, de export blijft toenemen en ook consumenten leverden in het afgelopen kwartaal een steeds grotere bijdrage aan de groei. Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat de economie verder op gang komt", aldus minister Kamp.

West Ham weken zonder Carroll

West Ham United kan de komende tijd niet beschikken over Andy Carroll. De boomlange spits heeft een mediale band in een knie gescheurd. "Als we geluk hebben is hij er vier tot zes weken uit. Dit is een flinke klap voor hem en voor ons", zei manager Sam Allardyce vrijdag.

Sinds zijn komst in juni 2013 wordt de aanvaller geplaagd door blessures. Carroll, die voor 16 miljoen euro overkwam van Liverpool, miste de helft van het vorige seizoen vanwege een hielkwetsuur. Ook dit seizoen stond de international vanwege enkelproblemen lang aan de kant.

Duitse agenten gaan Servië helpen met migranten

Duitsland heeft een twintigtal politieagenten naar de Servische grens met Hongarije gestuurd. Ze gaan de Servische grenswacht helpen de vloed van immigranten in te dammen die via Servië en Hongarije West-Europa willen bereiken. De Duitse agenten, die beschikken over voertuigen met infraroodcamera's, beginnen vrijdag aan hun patrouilles.

De laatste maanden proberen tienduizenden Albanese Kosovaren via Servië EU-lidstaat Hongarije binnen te geraken. Kosovo is een van de armste landen van Europa. Ook veel Syriërs, Afghanen en Irakezen zoeken via Servië hun weg naar het rijke Westen.

Zodra de immigranten de Hongaarse grens zijn overgestoken kunnen ze vrij naar andere Europese landen reizen. Velen vragen asiel aan in landen als Duitsland, Zweden en Nederland.

Record aantal wisselingen van energiebedrijf

Nederlanders stappen steeds vaker over van energieleverancier. Dat meldde brancheorganisatie Energie-Nederland vrijdag op basis van de ingediende overstapverzoeken. Het afgelopen jaar werden voor het eerst meer dan 2 miljoen overstapverzoeken verwerkt.

In totaal koos 13,2 procent van de Nederlandse consumenten en bedrijven er afgelopen jaar voor om te switchen van energieleverancier, tegenover 12,1 procent een jaar eerder.

Volgens Energie-Nederland ligt de drempel om van leverancier te wisselen steeds lager, onder meer dankzij de opkomst van prijsvergelijkingswebsites. Daarnaast zijn er diverse organisaties die via collectieve acties consumenten aan de hand nemen om van leverancier te wisselen.

Berlusconi-imperium voelt crisis

Het imperium van de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi heeft het zwaar door de economische crisis. Vrijdag werd bekend dat het investeringsfonds van de familie een belang van krap acht procent in mediaconcern Mediaset heeft verkocht, om de eigen financiële reserves aan te vullen.

Houdstermaatschappij Fininvest verkocht 7,8 procent van haar belang in Mediaset waarmee de kas van het investeringsfonds van Berlusconi met 377 miljoen euro werd gespekt. Volgens Fininvest wordt het geld gebruikt voor investeringen voor een meer divers portfolio.

De investeringen van de familie Berlusconi hebben flink te lijden door de kwakkelende Italiaanse economie. Cijfers over 2014 zijn nog niet bekend, maar de voortekenen zijn niet rooskleurig gelet op het verlies van 46,8 miljoen euro van Mediaset in de eerste negen maanden van het jaar. Ook uitgever Mondadori, dat eveneens bij Fininvest hoort, boekte over de eerste negen maanden een miljoenenverlies.

In 2013 eindigde Fininvest in totaal circa 430 miljoen euro in het rood.

Silvio Berlusconi (Foto: Novum)
Silvio Berlusconi (Foto: Novum)

Koeman opnieuw manager van de maand

Ronald Koeman is voor de tweede keer dit seizoen verkozen tot manager van de maand in de Engelse Premier League. De 51-jarige coach van Southampton werd onderscheiden voor de prestaties van zijn ploeg in de maand januari. Eerder werd hij in september ook al tot beste manager van september gekozen.

Onder leiding van Koeman boekte Southampton afgelopen maand zeges op Arsenal, Manchester United en Newcastle United. Mede daardoor staat de ploeg vierde in de competitie.

Koeman noemt het op de website van de club een enorme eer om de prijs opnieuw te mogen ontvangen. "Het is als manager van Southampton al niet makkelijk om de prijs één keer te winnen, laat staan een tweede keer. Dit is een groot compliment voor de hele ploeg."

NAC laat Damcevski vertrekken

Aleksandar Damcevski is de komende dagen op proef bij FC Aktobe uit Kazachstan. De verdediger van NAC Breda meldt zich in Turkije, waar de vijfvoudig landskampioen zich voorbereidt op de tweede helft van het seizoen.

Damcevski, geboren in Frankrijk, heeft zijn basisplaats bij NAC verloren. Zijn laatste optreden dateert van 6 december vorig jaar, toen de Brabantse club sc Cambuur versloeg (0-1).

Jenner: slachtoffer stond plotseling op rem

De vrouw die zaterdag overleed aan de gevolgen van het auto-ongeluk waarbij Bruce Jenner betrokken was, stond vol op haar remmen toen hij op haar klapte. Dat heeft Bruce, die jaren getrouwd was met Kim Kardashians moeder Kris, aan politieagenten verteld, meldt TMZ vrijdag.

De 69-jarige vrouw, die in een Lexus reed, remde zonder enige waarschuwing en hij kon haar daardoor onmogelijk ontwijken, luidt zijn kant van het verhaal. Overigens had de vrouw geen geldig rijbewijs, dat was in 2007 verlopen.

Bruce was zaterdag een van de vier chauffeurs die betrokken waren bij het ongeluk waarbij één van hen om het leven kwam. People meldde eerder dat de politie vermoedt dat het ongeluk veroorzaakt werd door een Prius die om onbekende redenen stopte op de snelweg. De Lexus van de vrouw botste daardoor op de Prius, waarna Bruce met zijn SUV weer op de Lexus botste.

Uit onderzoek is al gebleken dat de realityster, die volgens velen momenteel zijn transformatie tot vrouw voorbereidt, niet dronken was en ook wordt er niet vanuit gegaan dat hij tijdens het rijden aan het bellen of smsen was. Wel hield hij vermoedelijk onvoldoende afstand van de auto voor hem.

Rowwen Hèze neemt carnavalshit op

De Limburgse band Rowwen Hèze lijkt wederom een grote carnavalshit op zijn naam te zetten. De heren waren donderdag te gast in het radioprogramma van Giel Beelen, waar zij een eigen versie van het nummer Im an Albatraoz lieten horen. Het resultaat is op social media binnen een dag enorm populair geworden, aldus hun productiemaatschappij.

Rowwen Hèze was te gast bij 3FM om hun nieuwe nummer Ballades & Beer te spelen. Als vast onderdeel van het radioprogramma vraagt Beelen zijn gasten een cover te spelen van een nummer uit de Top 50. Het aanstekelijke liedje Van drinken krijg je dorst dat daar uit rolde, gaat komend weekend naar verwachting veel gedraaid worden in de carnavalskroegen.

De band is blij verrast door de hype op social media. "Geweldig dat onze lol bij het bewerken van het nummer Albatraoz zoveel positieve reacties oplevert", aldus Tren van Enckevort. De band heeft besloten het nummer volledig op te nemen.

Van drinken krijg je dorst is zaterdag gratis te downloaden op de website van Rowwen Hèze.

Boko Haram valt dorp Tsjaad aan

Strijders van de extremistische beweging Boko Haram hebben vrijdag een dorp in Tsjaad aangevallen. Daarbij is een nog onbekend aantal doden gevallen. Dat heeft het Tsjadische leger bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat Boko Haram in Tsjaad een dodelijke aanval heeft uitgevoerd.

Volgens legerwoordvoerder Azem Bermandoa werd Ngouboua in de vroege ochtend aangevallen. De Boko Haram-strijders hebben zich na de aanval verspreid en het Tsjadische leger heeft de achtervolging ingezet.

De afgelopen week heeft Boko Haram, dat Nigeria als thuisbasis heeft, aanvallen uitgevoerd in buurlanden. De toename van de aanvallen volgt op toezeggingen van Tsjaad, Niger, Kameroen en Benin voor meer militaire steun in de strijd tegen de extremisten. De verwachting is dat de komende weken een internationale troepenmacht wordt gevormd om de strijd met Boko Haram aan te binden.

Liefff: 'Mijn penis in jouw kont!'

Een anonieme gast heeft op een bazenmanier aan zijn vriendin duidelijk gemaakt dat hij haar in de poeperd wil batsen. Hij heeft haar een gecodeerde liefdesbrief geschreven.

"Ik dacht dat hij lief wilde zijn door me een briefje te schrijven, maar...", schreef zijn vriendin 'ayweenie' gisteren op Reddit. En het is ook werkelijk een lief briefje.

De schrijver schrijft namelijk allemaal romantisch gelul over dat zij zijn leven glans brengt, hij gek is op haar lach en dat hij blij is dat zij in zijn leven is gekomen. De brief wordt afgesloten met 'Love, Fluffersboop'.

Lief, dacht zij. Tot zij het bijgesloten papier met gaten, zoals bekend uit oude spionagefilms, over de brief legde. Toen las zij het volgende: "I want to put my penis in your butt." Oftewel: Ik wil mijn penis in je kont stoppen.

Uiteraard is de liefdesbrief inmiddels viral gegaan. Of de beste man zijn vriendin al snoeihard in de kont heeft genaaid, is nog niet bekend.

VN-gezant: Assad houdt belangrijke rol

De Syrische president Bashar Assad blijft een belangrijke pion in de zoektocht naar een oplossing van de burgeroorlog in zijn land. Dat vindt de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië. Gezant Staffan de Mistura heeft Assad onlangs weer ontmoet en 'zal belangrijke gesprekken met hem blijven voeren, want hij is ook deel van de oplossing'.

Het Westen nam vorig jaar al min of meer afscheid van Assad. De Syrische president zou zich met zijn hardhandige optreden tegen zijn tegenstanders onmogelijk hebben gemaakt.

De Mistura, die vrijdag de pers te woord stond na een onderhoud met de Oostenrijkse minister van buitenlandse zaken Sebastian Kurz, stelde dat er maar een partij is die profijt trekt van het aanhoudende bloedvergieten in Syrië. Dat is volgens hem terreurbeweging Islamitische Staat.

Het geweld in Syrië heeft tot dusver meer dan 220 duizend mensen het leven gekost, schatten de VN.

Koenders: geen complicaties vervolging MH17

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken ziet door het in Minsk gesloten akkoord 'geen juridische complicaties' voor de vervolging van de daders van het neerhalen van vlucht MH17 waarbij 298 doden vielen. Dat zei hij vrijdag voor het begin van de ministerraad. In de overeenkomst over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne zijn afspraken gemaakt over amnestie voor misdaden die zijn gepleegd in de regios Loehansk en Donetsk, het gebied waar de MH17 neerkwam.

Koenders wijst erop dat de Oekraïense president Petro Porosjenko publiekelijk heeft gezegd dat de daders vervolgd zullen worden. Verder wordt er in het akkoord van Minsk gerefereerd aan een wet die door het Oekraïense parlement is aangenomen en waarin een uitzondering voord daders van MH17 wordt gemaakt. En tenslotte is Rusland gebonden aan VN-resolutie 2166 die gaat over de berechting van de mensen die schuldig zijn aan het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines, aldus Koenders.

Eeuwenoude scheepshijskraan gevonden in Utrecht

Archeologen hebben in de bodem van een nieuwbouwlocatie bij de Vaartsche Rijn in Utrecht de houten resten van een eeuwenoude scheepshijskraan gevonden. Het gevaarte, met balken van een halve meter dik, wordt vrijdag blootgelegd en uit de grond gehaald, aldus de projectontwikkelaar die op Rotsoord woningen gaat bouwen.

Het was al bekend dat er in de bodem van het voormalige industrieterrein historische resten konden zitten. Daarom begeleidde een archeologisch bureau de graafwerkzaamheden. Donderdag stuitte de aannemer op een houten plateau van ongeveer 5 meter lang en 2,5 meter breed. Bij nadere inspectie bleek dat het fundament van een houten scheepshijskraan te zijn. Via de Vaartsche Rijn werden eeuwenlang goederen voor de stad aangevoerd.

Als alle resten uit de grond zijn gehaald, gaan specialisten de vondst nader onderzoeken. De projectontwikkelaar overweegt de middeleeuwse resten later in de nieuwbouw een plek te geven.

Fietser (53) dood door aanrijding in Alphen

In Alphen (Noord-Brabant) is een 53-jarige man uit die plaats vrijdag overleden nadat hij donderdagavond op zijn fiets was aangereden. Dat meldde de politie.

Het slachtoffer fietste op de Engelbertstraat toen hij werd geschept door een 18-jarige automobilist. De fietser werd met ernstige verwondingen aan zijn hoofd naar een ziekenhuis gebracht waar hij in de loop van vrijdagochtend overleed.

Dijsselbloem: mooi dat economie breed aantrekt

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is tevreden over de nieuwe CBS-cijfers over het economisch herstel. Hij zei dat vrijdag voor de wekelijkse ministerraad.

"Het herstel zet door. Daar ben ik wel tevreden over. Het past ook bij onze verwachtingen toen we de begroting voor dit jaar opstelden. Het mooie is dat de economie breed aantrekt. Het herstel wordt gedragen door investeringen en door de binnenlandse consumptie, maar ook de export doet het goed", aldus de minister.

Dijsselbloem erkent dat het economisch herstel in Europese buurlanden van groot belang is. "Zeker voor de export, die voor het overgrote deel afhankelijk is van de Europese economische ontwikkeling. Dus als het goed gaat in de buurlanden is dat goed voor onze export. Dat zie je terug. Maar ook heel goed is dat de binnenlandse vraag en de consumptie de economie versterken. Dat komt ook doordat de koopkracht herstelt en dat was ook de verwachting."

Doden bij aanslag op moskee Pakistan

Bij een bomaanslag op een sjiitische moskee in de noordwestelijke Pakistaanse stad Peshawar zijn vrijdag negentien mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt. Dat heeft de politie gezegd. Na de explosie brak er een vuurgevecht uit dat nog altijd gaande is.

Op beelden van de Pakistaanse televisie is te zien hoe mensen in paniek de moskee verlaten. Boven de moskee stijgt een dikke rookwolk op en ambulances rijden af en aan om gewonden naar het ziekenhuis te brengen.

In Peshawar worden geregeld aanslagen gepleegd door opstandelingen. Bij een aanval op een school kwamen half december honderdvijftig mensen om het leven, onder wie veel kinderen.

Tekken-baas speelt Pikachu

Bij de  Japan Amusement Expo (JAEPO) Show was de directeur van Tekken Katsuhiro Harada verkleed als Pikachu.

 Backstage

Poseren

Kawaiiii

Alle modellen voor de personages in Tekken 7 zijn trouwens verbeterd, belooft hij.

 De arabier Shaheen gebruikt zijn zwaard niet. Het is alleen maar voor de show.

 Tekken 7 komt 18 februari uit in bepaalde arcade speelhallen in Japan. De rest van de wereld hoopt ergens in maart te genieten van het vechtspel.

Gewonden bij explosie Turkse grensplaats

Bij een explosie in Suruc, een plaats dicht bij de grens met Syrië, zijn vrijdag zeker twee mensen gewond geraakt. Dat melden de autoriteiten. De ontploffing vond plaats bij een controlepost van de politie.

De gouverneur van de regio, Izzetin Kücük, zei tegen het Turkse staatspersbureau Anadolu dat een bom in een vuilnisbak bij de controlepost was geplaatst. Een politieman en een burger raakten gewond, aldus de gouverneur. Een medewerker van de gouverneur, die anoniem wil blijven, zei echter dat een geparkeerde auto was geëxplodeerd. Op videobeelden is een compleet verwoeste auto te zien.

Suruc ligt vlakbij de Syrische stad Kobani. De stad werd vorige maand na maanden van zware gevechten door Koerdische strijders heroverd op de extremistische organisatie Islamitische Staat.

Ook derde Al-Jazeera-journalist op vrije voeten

Al-Jazeera-journalist Baher Mohammed is vrijdag vrijgelaten uit een Egyptische gevangenis, enkele uren nadat zijn collega Mohammed Fahmy ook op borgtocht was vrijgelaten. Dat meldt Al-Jazeera.

Fahmy en Mohammed zijn beiden herenigd met hun gezinnen. Ze zaten ruim vierhonderd dagen vast, omdat ze zich volgens de Egyptische autoriteiten hadden ingelaten met terroristen.

De beide journalisten krijgen een nieuw proces. Ze moeten zich in de tussentijd elke dag melden op het politiebureau.

Eerder al kwam de Australiër Peter Greste vrij. Hij is uitgezet naar Australië.

Steekproeven met carnaval tegen jonge drinker

De meeste gemeenten houden met carnaval steekproeven om alcoholgebruik onder minderjarigen tegen te gaan. 62,7 procent van de gemeenten zegt de komende dagen bij horecaondernemingen en evenementen te gaan controleren. 26,9 procent van de gemeenten overweegt dit te gaan doen. Dat meldt NU.nl na een onderzoek onder 232 van de 393 gemeenten in Nederland.

10,4 procent van de ondervraagde gemeenten zegt niet speciaal te gaan controleren op minderjarige drinkers.

Vorig jaar gold voor het eerst tijdens carnaval het alcoholverbod voor jongeren onder de achttien. Meerdere gemeenten kondigden toen aan extra controles uit te voeren.

De Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) betwijfelt of de methode van steekproeven zin heeft. ," Als je het aan jongeren zelf vraagt, zeggen ze dat het beleid makkelijk te ontduiken is ", aldus directeur Wim van Dalen.

Auto ramt Amerikaans consulaat Shanghai

Het Amerikaanse consulaat in Shanghai is donderdagavond geramd door een man in een auto. Hij verwondde daarbij een agent van de militaire politie. De bestuurder van de auto is opgepakt.

Liu Daojie leed aan achtervolgingswaanzin, beweert de politie van Shanghai. Hij zei dat moordenaars hem op de hielen zaten en omschreef zijn daad als een schreeuw om aandacht. De politie onderzoekt de zaak.

Alle ambassades, consulaten en overheidsgebouwen in de Chinese metropool worden bewaakt door de militaire politie.

Judoka Grol op de mat in Düsseldorf

Judoka Henk Grol komt volgende week zondag in actie op de Grand Prix van Düsseldorf, het eerste grote toernooi van het jaar. Hij is samen met 21 andere judoka's opgenomen in de selectie van bondscoaches Maarten Arens en Marjolein van Unen.

Het toernooi in Duitsland maakt deel uit van het kwalificatietraject richting de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waar Grol (-100 kg) zijn grote droom wil laten uitkomen. Jeroen Mooren (-60 kg), Junior Degen (-66 kg), Sam van t Westende (-73 kg), Neal van de Kamer, Frank de Wit (-81 kg), Guillaume Elmont, Noël van t End (-90 kg), Michael Korrel (-100 kg), Roy Meyer (+100 kg) nemen ook deel aan het toernooi dat volgende week vrijdag met de lichtste gewichtsklassen van start gaat.

De Nederlandse vrouwenselectie voor de Grand Prix in Düsseldorf bestaat uit Birgit Ente, Miranda Wolfslag (-52 kg), Carla Grol, Sanne Verhagen (-57 kg), Anicka van Emden, Jennifer Wichers (-63 kg), Sanne van Dijke, Kim Polling (-70 kg), Guusje Steenhuis, Karen Stevenson (-78 kg), Lena Buseman, Tessie Savelkouls (+78 kg).

Omdat het Grand Slam-toernooi van Parijs dit jaar éénmalig in het najaar plaats heeft is het toernooi in Düsseldorf een grotere plaats gekregen in het kader van een voorbereiding  op weg naar het Europees kampioenschap in april. 

Erdogan hekelt stilzwijgen Obama over moorden

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Amerikaanse president Barack Obama op de vingers getikt omdat hij niets heeft gezegd over de moord op drie jonge moslims in de Amerikaanse staat North Carolina. Erdogan zei donderdag op een persconferentie in Mexico dat de Amerikaanse regering zich had moeten uitspreken over de moorden. Het stilzwijgen is volgens de Turkse president 'veelzeggend'.

"Ik vraag meneer Obama: waar bent u meneer de president?", aldus Erdogan. Een atheïst die erom bekendstaat zijn buren te pesten wordt verdacht van de moorden. Volgens de politie is de aanleiding voor de moorden een ruzie over een parkeerplaats. Bekeken wordt nog of ook religieuze of etnische motieven aan de moorden ten grondslag liggen.

Estelle schaamt zich voor geruchten Lionel

Estelle Cruijff werd donderdag gekoppeld aan Lionel Richie. Volgens RTL Boulevard zouden de twee het erg gezellig hebben samen. Maar hun relatie is puur vriendschappelijk, laat Estelle vrijdag aan Privé weten.

"Gisteravond na dat bericht op RTL dacht ik nog; ik reageer er niet eens meer op. Maar toch zit het me niet lekker, want ik vind zo'n bewering ook niet netjes tegenover Lionel. Ik ken hem al jaren, sinds ik hem eens interviewde voor het tijdschrift Beau Monde." Daar is volgens Estelle een vriendschap uit voortgekomen. "Niets meer dan dat. Waar komt zo'n verhaal nu weer vandaan? Dadelijk krijgt hij het nog onder ogen, ik schaam me dood!"

De 65-jarige All Night Long-zanger was begin deze maand in Nederland voor een optreden in de Ziggo Dome in Amsterdam. Estelle plaatste een foto van haar en Lionel op Twitter waarna de geruchtenstroom op gang kwam. "Goed om mijn maatje Lionel weer te zien! Welkom terug mijn vriend!", schreef ze bij de foto.

Amsterdamse wietclub wil stappen ondernemen

De Cannabis Social Club Tree of Life in Amsterdam legt zich niet neer bij de conclusie van justitie dat de wietclub strafbaar is. De club overlegt volgende week met zijn advocaat om de juridische mogelijkheden te bespreken, liet een woordvoerder vrijdag weten. Uiteindelijk hoopt de wietclub dat de rechter zich erover uitspreekt.

Tree of Life, die vorig jaar werd opgericht, kweekt hennepplanten voor zijn leden voor eigen gebruik. Per volwassen lid worden maximaal vijf planten gekweekt, in een besloten omgeving. Volgens de vereniging past dat binnen het huidige gedoogbeleid. Het Openbaar Ministerie meent dat dit niet het geval is, vanwege de schaalgrootte en het bedrijfsmatig handelen.

De wietclub had zelf contact gezocht met het OM om zijn activiteiten toe te lichten.

Problemen met regiotaxi 'onaanvaardbaar'

Het is onaanvaardbaar dat honderden Gelderlanders die afhankelijk zijn van taxivervoer op afspraak al dagen noodgedwongen thuis moeten blijven. Het is eveneens onvoorstelbaar dat de provincie Gelderland geen noodplan voor vervoer van deze reizigers klaar had liggen, aangezien er al een hele tijd ruzie was met regiotaxivervoerder Willemsen de Koning, die woensdag plotseling stopte met rijden.

Dat zeggen vrijdag de Gelderse fracties van ChristenUnie en PvdA, die voor komende woensdag een spoeddebat over de kwestie hebben aangevraagd met de verantwoordelijk gedeputeerde Conny Bieze (VVD). "De regiotaxi is juist voor een groep kwetsbare mensen de enige mogelijkheid om vervoerd te kunnen worden. De provincie is daarvoor verantwoordelijk en moet dan maar extra geld op tafel leggen. We kunnen deze mensen niet in de kou laten staan", vinden de partijen.

'MH17-verdachte kan vervolging ontlopen'

Als er een verdachte in beeld zou komen van het neerhalen van vlucht MH17, dan kan die een beroep doen op de amnestie-afspraken over misdaden die zijn gepleegd in de regio's Loehansk en Donetsk. Hij zou daarmee uitlevering aan Nederland kunnen voorkomen. Dat zegt internationaal strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops vrijdag in De Telegraaf.

Hij raadt Nederland aan het strafrechtelijk onderzoek naar de crash hoe dan ook voort te zetten. Ook vindt Knoops het van belang dat de afspraken over amnestie op papier komen te staan - nu gaat het nog om mondelinge toezeggingen - en dat er een handtekening onder komt van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa).

Jeugdzorg faalde rond aanval zusjes door hond

Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant en jeugdzorginstelling Oosterpoort hebben fouten gemaakt bij het toezicht op twee meisjes die vorig jaar in Schijndel werden aangevallen door de hond van hun vader. De Inspectie Jeugdzorg concludeert dat na onderzoek.

De zusjes waren alleen gelaten in het chalet van hun vader op een bungalowpark en werden aangevallen nadat ze het hok van de hond hadden geopend. Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant was al twee jaar betrokken bij het toezicht op het gezin. De vader kreeg opvoedondersteuning.

Volgens de inspectie heeft Bureau Jeugdzorg de veiligheidsrisico's voor de kinderen onvoldoende in kaart gebracht en heeft Oosterpoort onvoldoende gedaan om de risico's te beperken.

Dijsselbloem pessimistisch over Griekenland

Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem is pessimistisch over het vervolg van de besprekingen tussen Griekenland en de eurozone over het Griekse schuldenprobleem.

Maandag gaan de ministers van financiën van de eurolanden weer met hun Griekse collega om de tafel, maar Dijsselbloem is 'echt nog pessimistisch over de kansen op succes'. "Het is heel ingewikkeld. Je kunt alleen geld uitgeven als je het hebt. Griekenland wil heel veel, maar er is heel weinig geld. Dat is echt een probleem voor de Grieken", zei hij vrijdag voor de wekelijkse ministerraad.

Volgens Dijsselbloem zijn de ambities van de nieuwe Griekse regering torenhoog. "Maar de mogelijkheden zijn gezien de toestand van hun economie heel beperkt."

Nederlandse economie groeit weer

De Nederlandse economie is vorig jaar voor het eerst sinds 2011 weer gegroeid. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

De economie werd vorig jaar 0,8 procent groter. Na twee achtereenvolgende jaren van krimp voldeed de vooruitgang daarmee aan de verwachtingen. Het Centraal Planbureau (CPB) rekende op een plus van 0,75 procent.

In de laatste maanden van het jaar trok de groei flink aan. De economie werd in het vierde kwartaal 0,5 procent groter ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In het derde kwartaal bleef die groei volgens een nieuwe schatting nog steken op 0,2 procent.

Lichte toename CO2-uitstoot in Nederland

De gemiddelde uitstoot van CO2 is in het vierde kwartaal van vorig jaar licht toegenomen vergeleken met de laatste drie maanden van 2013. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Het gaat per saldo om een toename van 0,1 procent.

De CO2-uitstoot door energie-, water- en afvalbedrijven is veel hoger dan een jaar eerder. Daar staat tegenover dat onder meer de landbouw en industrie minder CO2 hebben uitgestoten dan een jaar eerder. Door het relatief milde winterweer hebben huishoudens en dienstverlenende organisaties het afgelopen kwartaal minder aardgas verstookt en daardoor ook minder CO2 uitgestoten. Vooral in oktober en november 2014 was het warmer dan een jaar eerder.

CO2 is een belangrijke factor als het gaat om milieuvervuiling en komt onder meer uit de uitlaat van auto's en door uitstoot door de industrie.

Kwart rechercheurs staat DNA niet af

Ongeveer een kwart van de forensisch rechercheurs in Nederland heeft geen DNA afgestaan voor de eliminatiedatabank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Een woordvoerder van de Nationale Politie bevestigt vrijdag berichtgeving daarover in de kranten van de Persdienst.

De databank van het NFI is bedoeld om sporen van politiemensen op een plaats delict uit te sluiten als mogelijk daderspoor. Daardoor verlopen onderzoeken over het algemeen sneller. Van de 1250 forensisch rechercheurs hebben er ongeveer 950 hun DNA afgestaan.

"We kunnen mensen niet dwingen, het gebeurt op basis van vrijwilligheid", aldus een woordvoerder van de politie vrijdag. "Maar we stimuleren het wel. Agenten die hun DNA niet afstaan, hebben vaak principiële bezwaren."

Tweehonderd grienden aangespoeld in Nieuw-Zeeland

Bijna tweehonderd grienden zijn vrijdag aangespoeld op de zuidkust van Nieuw-Zeeland. Reddingswerkers haasten zich nu naar het gebied in een poging de dieren terug de zee in te krijgen. Voor enkele tientallen dieren is hulp al te laat; zij zijn al gestorven.

De dieren spoelden aan op het strand bij Farewell Spit, op het Zuidereiland. In het gebied spoelen vaker walvissen aan, aldus natuurbeschermer Andrew Lamason. Ongeveer tachtig reddingswerkers en vrijwilligers proberen nu de dieren bij opkomend tij weer het water in te krijgen. Er zijn zoveel dieren aangespoeld dat het wel eens dagen kan duren voordat de grienden allemaal weer terug naar zee zijn gebracht. En zelfs dan is het nog maar de vraag of de dieren het overleven.

"We hebben in het verleden vaker gezien dat de walvissen weer terug in zee zijn, omdraaien en vervolgens weer aanspoelen. We maken ons op voor een paar drukke dagen", aldus Lamason.

Grienden worden ongeveer zes meter lang. Het is niet ongebruikelijk dat ze in de zomermaanden aanspoelen op de Nieuw-Zeelandse stranden. Farewell Spit is volgens deskundigen een gevaarlijke plek voor walvissen, omdat het ondiepe water de oriëntatie van de dieren in de war lijkt te sturen.

36 wetenschappers krijgen 1,5 miljoen euro

36 wetenschappers hebben ieder 1,5 miljoen euro gekregen om de komende vijf jaar onderzoek te doen. Zij krijgen de zogenoemde Vici-beurs van wetenschapsorganisatie NWO. De lijst is vrijdag naar buiten gebracht. Vorig jaar kregen 31 wetenschappers een beurs.

Het gaat om wetenschappers op allemaal verschillende gebieden. Zo worden er onderzoeken gedaan naar het effect van dopamine op hersenfuncties, soepele robotpakken, gebarentaal en de groei van sterrenstelsels.

Vici is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls, gericht op gevorderde onderzoekers. De andere twee zijn de Veni-beurzen voor pas gepromoveerden en de Vidi-subsidies voor ervaren postdoctorale onderzoekers.

Zoon Jackie Chan vrijgelaten na halfjaar cel

Jaycee Chan, de 32-jarige zoon van acteur Jackie Chan, is vrijdag vrijgelaten. Hij zat een celstraf van een half jaar uit voor drugsgerelateerde aanklachten. Dat meldt CNN.

Jaycee werd in augustus 2014 opgepakt met ruim 100 gram cannabis op zak. Een rechtbank in Peking veroordeelde hem tot een half jaar cel en een boete van omgerekend 273 euro. Zijn arrestatie was onderdeel van een grote operatie tegen drugshandel.

Voor zijn vader is de kwestie erg pijnlijk, hij is sinds 2009 namelijk officieel antidrugsambassadeur in China. Nadat Jaycee was aangehouden en had bekend, bood Jackie Chan publiekelijk zijn diepste verontschuldigingen aan voor het gedrag van zijn zoon. Jaycee zal zaterdag tijdens een persconferentie eveneens zijn excuses aanbieden, meldt zijn management.

Team CLAFIS wil Schouten, Bowe en Blokhuijsen aantrekken

Het schaatsteam CLAFIS wil zich voor komend seizoen versterken met Irene Schouten, Brittany Bowe en ook Jan Blokhuijsen, zo meldt CLAFIS-directeur Bert Jonker. Met Schouten en Bowe zijn inmiddels de eerste gesprekken gevoerd.

Voor Jonker zou de komst van Schouten een logische zijn, omdat hij een eigen vrouwenmarathonploeg wil beginnen. "Onze ploeg is een schaatscoalitie met CLAFIS voor de langebaan en A-Ware voor de marathon. Ik zou graag meer dwarsverbanden zien. Voor Irene geldt dat ze iedere mass start op het podium staat, dan kan je wel iets. Bovendien is het een slimme en leuke tante."

Bowe moet als trainings- en sparringpartner van Heather Richardson gaan fungeren. Beide Amerikaanses reden tot dit seizoen al in één ploeg. Blokhuijsen zou in het team van coach Jillert Anema samen met Jorrit Bergsma en de Fransman Alexis Contin de allroundploeg moeten gaan vormen. Blokhuijsen staat momenteel onder contract bij Team Corendon, maar daar botert het niet met coach Jan van Veen. De schaatser staat ook in de belangstelling van Team Stressless van coach Bart Veldkamp.

Doden bij treinongeluk India

Bij een treinongeluk in het zuiden van India zijn vrijdag zeker elf passagiers om het leven gekomen en tientallen gewonden gevallen. Dat hebben de Indiase spoorwegen bekendgemaakt.

De trein liep uit de rails en reddingswerkers moesten met snijbranders de wagons opensnijden om de passagiers uit het wrak te halen. De gewonden zijn naar ziekenhuizen in de stad Bangalore gebracht. In totaal ontspoorden negen wagons en een restauratiewagon. Volgens de Indiase minister van spoorwegen Suresh Prabu liep de trein uit de rails door een grote steen die op het spoor lag.

Spoorwegongelukken komen geregeld voor in India, waar dagelijks 23 miljoen mensen gebruikmaken van de trein.

In zes weken bijna 20.000 bekeuringen op A50

Het Centraal Justitieel Incassobureau heeft bijna een dagtaak aan het opsturen van bekeuringen aan mensen die te snel rijden op de A50. Wegens wegwerkzaamheden mag bij de brug bij Ewijk over 2,5 kilometer niet harder dan 90 kilometer per uur worden gereden.

Hoewel de controle inmiddels openbaar is en mensen via borden op de snelheidsmaatregel worden gewezen, blijven de overtredingen elkaar in hoog tempo opvolgen. Sinds 1 januari zijn 19.000 bekeuringen uitgedeeld op het traject. Dat is in vergelijking met andere wegen en controles een enorm aantal, aldus een woordvoerder van de politie vrijdag. "Er zitten ook mensen bij die voor de derde of vierde keer een bon krijgen, maar dat maakt blijkbaar niet uit."

De wegwerkzaamheden begonnen in 2013 en duren nog tot halverwege dit jaar. De brug wordt gerenoveerd en ook worden extra rijstroken aangelegd.

Gameplay Mortal Kombat X

Ed Boon had gisteren al een livestream aangekondigd. Hier zijn wat leuke stukjes daaruit.  Reptile neemt het op tegen Kitana.

 

 

 

 

 

Jade doet niet mee in Mortal Kombat X. Boon heeft dat ondervangen met Kitana.

 Boon geeft nog wat informatie over Factions via Twitter.

Mortal Kombat X komt 14 april uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Canadese Al-Jazeera-journalist uit gevangenis

De Canadese Al-Jazeera-journalist Mohamed Fahmy is vrijdag vrijgelaten uit de Egyptische gevangenis waar hij werd vastgehouden. Hij zat meer dan een jaar vast, omdat hij volgens de Egyptische autoriteiten de verboden Moslimbroederschap een podium had geboden. Rechtengroepen en de internationale gemeenschap hadden felle kritiek op de zaak.

Fahmy werd op vrije voeten gesteld nadat er een borgsom van omgerekend bijna dertigduizend euro was betaald. De rechter besloot eerder dat Fahmy een nieuw proces moet krijgen. Het is niet duidelijk of Fahmy's collega, Al-Jazeera-journalist Baher Mohammed, ook op vrije voeten komt. Een derde collega, de Australiër Peter Greste, is twee weken geleden vrijgelaten en uitgezet naar Australië.

Hoewel Fahmy op vrije voeten is, moet hij zich elke dag melden op het politiebureau. Op 23 februari gaat zijn nieuwe proces van start. Al-Jazeera noemde in een verklaring de vrijlating een 'een stap in de goede richting', maar benadrukte dat de rechter 'deze absurde zaak' moet beëindigen en beide journalisten 'onvoorwaardelijk vrij moet laten'.

De drie journalisten werkten allen voor het Engelstalige kanaal van Al-Jazeera. Ze werden in december 2013 opgepakt en ervan beschuldigd deel uit te maken van de Broederschap, die eerder dat jaar tot terreurorganisatie was bestempeld. Sinds de machtsgreep in Egypte, waarbij president Mohammed Morsi werd afgezet, hebben de autoriteiten een offensief ingezet tegen aanhangers van Morsi. De journalisten zouden fungeren als spreekbuis van de beweging. De verslaggevers ontkennen dit en zeiden slechts hun werk te doen en het nieuws te verslaan. Desondanks kregen ze lange celstraffen.

WK schaatsen trekt bijna miljoen tv-kijkers

Bijna een miljoen tv-kijkers (966.000) hebben schaatsster Ireen Wüst donderdagavond het zilver zien veroveren op de WK afstanden in Heerenveen. De onttroonde titelverdedigster moest op de 3000 meter haar meerdere erkennen in Martina Sablikova uit Tsjechië.

Naar de 10.000 meter bij de mannen keken later op de avond 861.000 Nederlanders. Jorrit Bergsma prolongeerde op die afstand in Thialf zijn wereldtitel. In de Dag top 25 van de de Stichting KijkOnderzoek (SKO) eindigde de 3000 meter bij de vrouwen op achtste plaats en de 10.000 meter van de mannen op plek dertien. De nabeschouwing was goed voor 738.000 kijkers.

Bovenaan in het overzicht van de SKO staat Wie is de mol? met bijna 2,2 miljoen kijkers.

Protesten Venezuela lopen uit op geweld

Betogers zijn donderdag in de Venezolaanse stad San Cristobal slaags geraakt met de politie. Agenten werden bekogeld met stenen en reageerden met traangas en rubberkogels. De betogers herdachten dat vorig jaar een massale demonstratie het startsein was voor maanden van onrust. Die onrust kostte aan zeker veertig mensen het leven.

In het grootste deel van het land verliepen de demonstraties vreedzaam, maar in San Cristobal, een bolwerk antiregeringsdemonstranten en het epicentrum van de protesten van vorig jaar, ging het er hard aan toe. Er was een enorme mensenmassa op de been. Sommige jongeren hadden hun gezicht bedekt met een bandana. Ze gooiden projectielen naar de oproerpolitie, die vervolgens traangas afschoot. Zeker vijf mensen raakten gewond bij de schermutselingen.

In Caracas richtten jongeren een brandende barricade op om zo een belangrijke doorgaande weg in een rijke buurt te blokkeren. Vorig jaar was het in deze wijk ook al onrustig. Toen de avond viel gooiden de betogers molotovcocktails naar de politie. Agenten vuurden vervolgens rubberkogels af.

UPC en Ziggo verliezen klanten

De Nederlandse kabelexploitanten UPC en Ziggo hebben afgelopen tijd klanten verloren. Dat meldde eigenaar Liberty Global vrijdag.

UPC zag zijn klantenbestand vorig jaar met 11.000 abonnees slinken. Bij Ziggo vertrokken er sinds de overname door Liberty Global eind vorig jaar 15.000 klanten. Dat bedrijf telt sinds 11 november mee in de cijfers van de multinational. Als Ziggo en UPC over heel 2014 gecombineerd worden, was er sprake van een toename met 31.000 klanten.

De in Nederland behaalde omzet steeg vorig jaar met meer dan 20 procent naar 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro). Volgens Liberty Global blijven de marktomstandigheden in Nederland uitdagend en zijn concurrenten, zoals KPN, zeer actief met promoties en marketing.

Groei Duitse economie trekt aan

De Duitse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar aanzienlijk sterker gegroeid dan in het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Duitse statistiekbureau vrijdag bekend.

Europa's grootste economie groeide in de laatste drie maanden van 2014 met 0,7 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. In het derde kwartaal bleef de groei nog steken op 0,1 procent. Economen voorspelden voor vorig kwartaal gemiddeld een plus van 0,3 procent.

In heel 2014 werd de Duitse economie 1,6 procent groter. Dat was een fractie beter dan een maand geleden werd geschat.

Frans OM wil symbolische straf in Picasso-zaak

Het Franse openbaar ministerie wil geen celstraffen eisen voor een elektricien en zijn vrouw die ervan worden beschuldigd tientallen jaren lang 271 werken van Pablo Picasso in een garage te hebben verstopt. De openbaar aanklager zei donderdag in zijn slotpleidooi dat hij een voorwaardelijke celstraf van vijf jaar eist voor Pierre Le Guennec en zijn vrouw Danielle. Wel moet het koppel mogelijk schadevergoeding betalen. Op 20 maart doet de rechter uitspraak, aldus Jean-Jacques Neuer, advocaat van de familie van Picasso.

Het echtpaar Le Guennec beweert dat Picasso of zijn vrouw de litho's, collages, schilderijen en tekeningen rond 1970 in bewaring heeft gegeven. De werken zijn nooit voor het publiek te zien geweest. Nabestaanden van Picasso en het OM zeggen dat Picasso nooit een dergelijke kunstschat zomaar zou weggeven. Naar schatting zijn de werken tussen de zestig en honderd miljoen euro waard.

Rose leidt Bulls langs Cleveland

Basketballer Derrick Rose heeft de Chicago Bulls donderdag (plaatselijke tijd) naar een zege op de Cleveland Cavaliers geleid (113-98). De guard was goed voor 30 punten. Le Bron James tekende namens de Cavaliers voor 31 punten. Toch kon hij de tweede nederlaag van zijn ploeg in zestien duels niet voorkomen.

De Chicago Bulls klommen door de zege naar de derde positie in de Eastern Conference, achter koplopers Atlanta Hawks en Toronto Raptors. Cleveland staat nog steeds vijfde.

Sprinters openen tweede dag WK afstanden

De sprinters openen vrijdag de tweede schaatsdag bij de WK afstanden in Thialf. De vrouwen beginnen om 18.00 uur aan de 1000 meter. Namens Nederland verschijnen Laurine van Riessen, Marrit Leenstra en Ireen Wüst aan de start. De Amerikaanse Heather Richardson, de vriendin van Jorrit Bergsma, is de grote favoriet voor de wereldtitel, terwijl haar landgenote Brittany Bowe de enige grote uitdaagster lijkt te zijn.

Na de 1000 meter komen de mannen op de 1500 meter in actie. Koen Verweij, Wouter olde Heuvel en Kjeld Nuis zijn de Nederlandse kanshebbers. Titelverdediger Denis Yuskov uit Rusland is opnieuw een belangrijke kandidaat voor WK-goud. Traditiegetrouw is er op het koningsnummer niemand topfavoriet.

De 5000 meter voor vrouwen volgt op de 1500 meter. Carlijn Achtereekte en Jorien Voorhuis zijn de Nederlandse deelnemers. De Tsjechische Martina Sablikova, die donderdag de 3000 meter in Heerenveen won, gaat op voor haar zevende wereldtitel op rij op deze afstand.

De tweede WK-dag wordt afgesloten met de ploegachtervolging voor mannen. Namens Nederland verdedigen Sven Kramer, Koen Verweij en Douwe de Vries de wereldtitel.

Raonic als laatste naar kwartfinales in Ahoy

De Canadese tennisser Milos Raonic heeft als laatste een plek veroverd in de kwartfinales van het ABN AMRO World Tennis Tournament. De nummer twee van de plaatsingslijst knokte zich in de tweede ronde langs Simone Bolelli uit Italië: 6-3 en 7-6 (2). Raonic strijdt vrijdag met Sergei Stachovski uit Oekraïne om een plek bij de laatste vier.

De 24-jarige Canadees was op eigen service ongenaakbaar, mede dankzij zeventien aces. Raonic had aan één break genoeg om de eerste set naar zich toe te trekken en besliste de partij daarna in de tiebreak. De nummer zes van de wereld moest in de eerste ronde nog diep gaan om zich in drie sets te ontdoen van de Rus Andrei Koeznetsov.

Zandsculpturen in Drenthe beschadigd door aardbeving

De aardbeving bij het Groningse Kropswolde van donderdagmiddag heeft volgens SculpturePark in het Drentse Zuidlaren schade aangericht aan zandsculpturen. "De schade aan diverse grote zandsculpturen is behoorlijk te noemen", meldde het park. Meerdere objecten moeten gerepareerd of vervangen worden.

Na de beving met een kracht had van 1,9 op de schaal van Richter heeft een risico-expert van de NAM de sculpturen bekeken. De expert oordeelde dat er geen risicos aanwezig zijn voor bezoekers. De expositie blijft open.

Op het moment van de beving was het park net gesloten. Zuidlaren en Kropswolde liggen een kilometer of zeven van elkaar.

Storing op spoor tussen Rotterdam en Den Haag

Door een wisselstoring rijden er vrijdagochtend veel minder treinen tussen Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal. Dat meldt de NS. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging tussen een half uur en een uur. De NS denkt dat de verstoring rond 08:00 uur is verholpen, dus daarna zal het treinverkeer weer langzaam op gang komen.

Er vallen ook IC-Brussel treinen uit tussen Rotterdam Centraal en Amsterdam Centraal.

Criminele motorclub voor de rechter

De rechtbank in Den Haag doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen elf leden van de Haagse motorclub Trailer Trash Travellers (TTT). Die worden verdacht van betrokkenheid bij de vijandige overname van de Leidse motorclub Pegasus in 2013. Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van achttien maanden geëist, waarvan zes voorwaardelijk.

Volgens het OM werden de leden van Pegasus bedreigd en geïntimideerd om zich aan te sluiten bij de TTT. Toen zij hier niet mee akkoord gingen, namen de leden van TTT het clubhuis van Pegasus in bezit.

Zes andere TTT-leden in deze zaak moesten zich verantwoorden voor heling, drugsfeiten en witwassen. Tegen hen zijn celstraffen gelijk aan het voorarrest en boetes tot 19.000 euro geëist.

De Trailer Trash Travellers worden beschouwd als outlaw bikers, een motorclub die zich schuldig maakt aan criminele activiteiten.

CBS werpt licht op groei economie

De Nederlandse economie is vorig jaar na twee jaar van achteruitgang waarschijnlijk weer gegroeid. Hoe sterk de groei was en in welke mate die ook in het laatste kwartaal van 2014 zichtbaar was, blijkt vrijdagochtend om 08.30 uur uit de eerste raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dan publiceert.

Economen verwachten in doorsnee dat de economie in de laatste drie maanden van vorig jaar met 0,4 procent is gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat zou een aanzienlijk sterkere groei zijn dan in het derde kwartaal, waarin de economie 0,1 procent groter werd. Het jaar begon overigens met een krimp van 0,4 procent in de eerste drie maanden, die werd gevolgd door een plus van 0,6 procent in het tweede kwartaal.

Het Centraal Planbureau (CPB) rekent voor heel 2014 op een plus van 0,75 procent. Dat zou de eerste vooruitgang zijn sinds 2011. In 2012 en 2013 kromp de Nederlandse economie nog met respectievelijk 1,6 en 0,7 procent.

Weer nieuwe beschuldigingen Bill Cosby

Nog eens twee vrouwen beschuldigen Bill Cosby ervan hen gedrogeerd en verkracht te hebben. Dat meldden Amerikaanse media. Voormalig modellen Linda Brown en Lise-Lotte Lublin hielden met hun advocaat Gloria Allred een persconferentie waarin ze de aantijgingen bekendmaakten.

"Ik voel me vies, beschaamd en in verlegenheid gebracht", meldde Brown. "Ik kies ervoor mezelf uit te spreken omdat ik wil dat mensen weten wie Bill Cosby echt is. Als je hem vertrouwt, ben je ook door hem in de maling genomen."

De verhalen van Brown en Lublin lijken op die van de andere vermeende slachtoffers. Brown vertelt in 1969 op 21-jarige leeftijd naar een hotelkamer gelokt te zijn door Cosby. Nadat ze een drankje kreeg werd ze naakt wakker en kon niet bewegen of praten. Cosby zou haar vervolgens verkracht hebben. Lublin claimt in 1989 ook bewusteloos te zijn geraakt nadat ze een drankje van Cosby kreeg in zijn hotelkamer. Ze werd vervolgens thuis wakker zonder zich iets te kunnen herinneren.

Inmiddels is de teller van het aantal aanklachten tegen Bill Cosby de dertig gepasseerd. Bijna al deze vrouwen melden te zijn gedrogeerd en seksueel te zijn misbruikt. Cosby blijft de aantijgingen ontkennen en zet intussen zijn theatertour gewoon door.

Visage-zanger Steve Strange overleden

Gisteren is de uit Wales afkomstige zanger Steve Strange aan de gevolgen van een hartaanval overleden. De 55-jarige muzikant, die vooral bekendheid genoot als de frontman van de band Visage, overleed in een ziekenhuis in Egypte. Het treurige nieuws werd bevestig door het label August Day Recordings.

Steve Strange, die werd geboren als Steven John Harrington, begon zijn muzikale loopbaan in bands als The Moors Murderers en The Photons, maar zou pas bij het grote publiek doorbreken met zijn band Visage, waarmee hij de hitsingle 'Fade To Grey' zou uitbrengen in 1980. Na een tweetal albums en een handvol singles in hun thuisland hield Visage het in 1985 voor gezien. Een kleine twintig jaar later zou de groep nog een comeback maken. In 2013 verscheen met Hearts and Knives het laatste album van de groep.


Visage - Fade To Grey

Clubhuis motorclub Rogues afgebrand

In het clubhuis van motorclub Rogues in het Noord-Hollandse Opmeer is in de nacht van donderdag op vrijdag brand geweest. Dat heeft een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord bevestigd. Volgens hem moet het pand op industrieterrein De Veken "als verloren" worden beschouwd.

De eerste melding was even na twaalf uur. "Het vuur is vermoedelijk in een container naast het pand begonnen en daarna overgeslagen", zei de woordvoerder. De brand was een tijd uitslaand en de brandweer had zo'n twee uur nodig om het vuur onder controle te krijgen. Er is niemand gewond geraakt. Over de oorzaak kan nog niets worden gemeld.

Aan het begin van de maand werd het onderkomen van motorclub Expendables in Obdam verwoest door brand. Obdam en Opmeer liggen naast elkaar. Of er een verband is tussen de branden, is onduidelijk.

'Estelle Cruijff close met Lionel Richie'

Estelle Cruijff heeft volgens RTL Boulevard enkele dagen en zelfs nachten doorgebracht met Lionel Richie. De zanger was begin deze maand in Nederland voor een optreden in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Estelle plaatste toen al een foto op Twitter waarbij ze schreef: "Goed om mijn maatje Lionel weer te zien! Welkom terug mijn vriend!" Presentator Albert Verlinde vertelt dat hij uit betrouwbare bron heeft vernomen dat de twee een aantal dagen samen zijn geweest en dat ze het erg gezellig hadden.

Estelle zelf wilde aan Boulevard niets kwijt over wat ze hebben gedaan en hoelang ze elkaar gezien hebben en zei ook dat ze het geen nieuws vond. Estelle was eerder getrouwd met voetballer Ruud Gullit en had een relatie met bokser Badr Hari. Lionel is twee keer eerder getrouwd geweest.

Twitch Plays Pokémon is jarig

Het beste idee van de afgelopen 23 jaar was gisteren jarig, Twitch Plays Pokémon viede zijn eerste verjaardag! Op 12 februari 2014 kwam een anoniem persoon met het iniatief voor Twitch Plays Pokémon, waarbij een hele community tegelijkertijd Pokémon speelt. Normaal is op het kanaal enkel nog Pokémon Battle Revolution te vinden, mensen kunnen virtueel geld wedden op het team dat zij denken dat gaat winnen. De aanvallen die de Pokémon doen worden nog wel bepaald door de kijkers.

De komende tijd zal echter terug worden gegaan naar de gloriedagen, Pokémon Red wordt namelijk uit de kast gehaald. Op dit moment heeft de trainer een Charmander van level 14 - die overigens geen Abby heet - en een Kakuna van level 6. Of de almachtige Helix in deze playthrough zijn opwachting zal maken is niet bekend. Wil jij meegenieten van de nieuwe Pokémon Red playthrough, dan kan dat hier. Wil je herinneringen ophalen aan de goede oude tijd van vorig jaar, dan staat hier nog eens alle informatie van de originele run.

'Grieken en EU sluiten verstandig compromis'

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en de Griekse premier Alexis Tsipras hebben een verstandig compromis gesloten over de aanpak van het Griekse schuldenprobleem. Dat zei de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis donderdag tegen het televisieprogramma Nieuwsuur.

Varoufakis reageerde op de afspraak dat de wensen van de Grieken en de nog openstaande afspraken in het huidige steunprogramma de komende dagen duidelijk in kaart worden gebracht. Zo moet duidelijk worden op welke manier de huidige impasse over de financiën van Griekenland kan worden doorbroken.

"We gaan nu kijken aan welke oude afspraken we ons moeten houden en welke van onze eigen ideeën we ervoor in de plaats kunnen brengen", zei Varoufakis. "Het gaat daarbij niet om de middelen, het gaat om het doel. We moeten ervoor zorgen dat de Griekse economie weer gaat groeien, dat Griekenland in staat is zijn schulden te betalen en dat er een einde komt aan de humanitaire crisis die de afgelopen jaren is ontstaan."

Chaotische taferelen in parlement Zuid-Afrika

De jaarlijkse toespraak tot het parlement van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma is donderdagavond op een chaos uitgedraaid. Parlementariërs van protestpartij Economic Freedom Fighters (EFF) werden op bevel van de voorzitter buitengezet door beveiligingspersoneel, omdat ze de toespraak van Zuma verstoorden.

Volgens Zuid-Afrikaanse media gebeurde dat met harde hand. Parlementariërs van de Democratische Alliantie (DA), de belangrijkste oppositiepartij, waren daar vervolgens zo boos over dat ook zij de zaal verlieten.

Bobbi Kristina onlangs betrokken bij ongeluk

Bobbi Kristina Brown was, enkele dagen voordat zij bewusteloos in bad werd gevonden, betrokken bij een auto-ongeluk. Dat heeft de politie donderdag bevestigd tegenover Us Weekly.

Volgens de politie verloor de dochter van Whitney Houston en Bobby Brown op 27 januari de controle over het stuur van haar Jeep, waarna ze op de verkeerde weghelft terechtkwam en een andere auto raakte. Zowel de bestuurder van deze auto als haar passagier raakte hierbij gewond.

De 21-jarige Bobbi ligt nog steeds in een coma nadat ze op 31 januari bewusteloos werd aangetroffen in een badkuip.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.