FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 september 2014

'Radicalisering vaak binnen 1 maand'

Bij islamitische jongeren die radicaliseren voltrekt dat proces zich vaak binnen enkele weken. Ze komen veelal uit middenklassemilieus. In korte tijd stoppen ze met school en reizen met een groep vrienden naar Syrië of Irak, aldus bijzonder hoogleraar radicaliseringsstudies Bertjan Doosje van de Universiteit van Amsterdam.

Volgens de professor, werkzaam bij de afdeling sociale politicologie, denken veel mensen onterecht dat het om domme jongeren gaat die makkelijk te indoctrineren zijn. Maar er blijkt juist dat ze doorgaans bovengemiddeld zijn opgeleid. Ze besluiten te vertrekken na een zoektocht naar zingeving, een zogeheten significance quest, die in hun ogen gaat over goed tegen kwaad. Opvallend genoeg vervullen extreem gewelddadige filmpjes zoals van de onthoofding van Amerikanen onlangs daarbij een wervende rol.

Tweederangsburger
Doosje schetst in universiteitsblad Folia een veelvoorkomend scenario. "Stel, je bent een Marokkaanse jongen in Amsterdam West. Je ouders zijn islamitisch maar zelf doe je daar eigenlijk niet veel mee. Je kunt geen werk of stageplek vinden." Dergelijke jongeren voelen zich zowel in Nederland als Marokko tweederangsburger: ze menen dat ze eigenlijk nergens thuishoren, stelt de hoogleraar. Hen is vervolgens gemakkelijk wijs te maken dat hun niet erg optimale positie komt doordat ze moslim zijn, en dat de wereld zich daartegen heeft gekeerd - en dat ze moeten vechten voor hun positie en die van andere moslims.

Die verklaring is volgens Doosje aantrekkelijk voor de jongeren, onder meer omdat het ze het gevoel geeft ergens bij te horen. Het moslim-zijn, wat eerst niet of nauwelijks van belang voor ze was, kan dan razendsnel belangrijker worden. In onderlingen discussies tussen gelijkgestemden worden opvattingen dan ook in rap tempo extremer. Vaak worden dan contacten verbroken met familie en schoolvrienden.

Docenten
Omdat radicalisering vaak op school plaatsheeft, is het volgens de professor van belang dat docenten signalen leren herkennen. Snelle veranderingen zoals lagere cijfers, minder interactie met klasgenoten kunnen indicaties zijn, maar kunnen ook domweg op moeilijkheden thuis duiden.

Bij het uiten van extremere opvattingen is het volgens Doosje van belang om niet te zeggen dat je dat niet mag vinden. Beter blijft de leraar interesse tonen door te vragen waarom de leerling een bepaalde mening heeft. "Het is belangrijk jongeren die afdrijven niet verder te vervreemden."

Inkomensongelijkheid
Volgens Doosje is algemeen geaccepteerd dat gebrek aan zelfvertrouwen een significante rol speelt bij radicalisering. Dit geldt ook voor gebrek aan vertrouwen in anderen en in de overheid. Dat geeft mensen sneller het idee dat ze voor zichzelf op moeten komen, stelt de wetenschapper. Daarmee beschouw je de problematiek echter enkel op individueel niveau.

De volgende stap is om te kijken of een soortgelijk verband er ook op landelijk niveau is, en daarvoor neemt Doosje inkomensongelijkheid als maatstaf. Dat houdt verband met het controversiële boek Kapitaal in de 21e eeuw waarin econoom Thomas Piketty waarschuwt voor verstrekkende maatschappelijke gevolgen van vermogensongelijkheid. De verzamelde data wijst volgens de hoogleraar op een verband tussen grote inkomensongelijkheid, gebrek aan vertrouwen, en een groter aantal radicale geweldsaanslagen. Dit werkt hij momenteel uit in een wetenschappelijk artikel.

EU bereid tot strengere sancties Rusland

De EU-lidstaten zijn bereid sancties tegen Rusland uit te breiden maar wachten eerst af of het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne stand houdt. De ambassadeurs van de lidstaten bij de EU bereikten vrijdag overeenstemming over een nieuw pakket maatregelen.

Maandag zou dat pakket bekrachtigd kunnen worden door de EU-lidstaten.

De uitbreiding zou onder andere betekenen dat tegoeden van meer bedrijven en personen worden bevroren en dat ze niet in de EU mogen reizen. Verder worden sancties op uitvoer van goederen naar Rusland uitgebreid.

Geld voor noodlijdende pedohulplijn

De telefonische hulplijn voor pedofielen Stop it Now! krijgt geld van de overheid om te kunnen blijven bestaan. Het voortbestaan van de hulplijn werd bedreigd, omdat het Stop it Now! niet lukt genoeg geld binnen te krijgen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) schrijft vrijdag aan de Tweede Kamer samen met zijn ambtsgenoot van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor de periode van 2015 tot en met 2017 het tekort van de hulplijn aan te vullen tot maximaal 67.600 euro per jaar aan te vullen.

In 2011 kreeg de hulplijn een startsubsidie van VWS en twee vervolgsubsidies van Veiligheid en Justitie. Daarna zou de hulplijn zelf elders geld vandaan halen, maar dat blijkt volgens Opstelten tot nu toe 'slechts beperkt' te lukken. De jaarbegroting kent een tekort van 67.700 euro.

PvdA, SP en D66 vroegen Opstelten eerder te kijken of Stop it Now! langer kan worden ondersteund. De minister stelt het werk van de hulplijn belangrijk te vinden en daarom de portemonnee te willen trekken.

De hulplijn voor pedofielen, een initiatief van het Meldpunt Kinderporno op Internet en de polikliniek de Waag, werd in april 2012 gelanceerd. In juni meldde de hulplijn dat in de eerste twee jaar van Stop it Now! bijna vierhonderd mensen contact hebben opgenomen met de lijn. Meer dan vijftig bellers zouden in langdurige behandeling zijn gegaan. Ook hulpverleners en professionals die behoefte hebben aan advies of informatie kunnen contact opnemen met Stop it Now!, dat oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt.

Amerikaans vliegtuig gedwongen te landen in Iran

Een vliegtuig met ongeveer honderd Amerikanen aan boord is in Iran gedwongen te landen. Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse regering gezegd, meldt The Washington Post. Iran stopte het toestel omdat het twijfels had over het vluchtplan.

Het vliegtuig was gecharterd door coalitietroepen in Afghanistan en was op weg van dat land naar Dubai. Iraanse luchtverkeersleiders bevolen het vliegtuig aanvankelijk rechtsomkeert te maken naar Afghanistan. Toen de piloten zeiden hier niet genoeg brandstof voor te hebben, werd hen opgedragen te landen.

Volgens een Amerikaanse bron werd het toestel geëscorteerd door Iraanse gevechtsvliegtuigen. Dit werd door anderen weer ontkend. Verwacht wordt dat het vliegtuig snel zijn vlucht weer kan hervatten.

Darter De Vreede naar tweede ronde in Sindelfingen

Zonder Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en Phil Taylor is begonnen aan de European Darts Grand Prix in het Duitse Sindelfingen. Vrijdag kwamen er vier Nederlanders in actie in de eerste ronde. Alleen Ryan De Vreede haalde de tweede ronde. 

De Vreede won met 6-2 van Robert Marijanovic. Jelle Klaasen moest het met 6-3 afleggen tegen Ricky Evans. Benito van de Pas verloor met dezelfde cijfers van Andrew Gilding en Ron Meulenkamp kon geen leg pakken tegen Andy Hamilton.

De Vreede speelt zaterdag in de tweede ronde tegen de als eerste geplaatste Gary Anderson. De Schot had al een bye voor de tweede ronde. Ook Vincent van der Voort stroomt in de tweede ronde in, hij treft dan Evans. Zondag wordt het toernooi afgesloten.

De European Darts Grand Prix is de zevende van acht toernooien op de Europese Tour van de PDC. Over twee weken is de laatste stop van de Europese Tour in Leipzig. 

Uitslagen eerste ronde European Darts Grand Prix

Thuis Uit Uitslag
Kevin McDine Jason Lovett 6-2
Shaun Narain Johnny Haines 6-5
Matt Clark John Henderson 6-5
Jelle Klaasen Ricky Evans 3-6
Mike De Decker Max Hopp 2-6
Steve Hine James Hubbard 6-5
Ryan De Vreede Robert Marijanovic 6-2
Darren Webster Wayne Jones 6-3
Michael Rosenauer Chris Aubrey 6-5
Kevin Dowling Kyle Anderson 4-6
Sascha Goldammer Rowby-John Rodriguez 2-6
Joe Cullen Mensur Suljovic 6-3
Benito van de Pas Andrew Gilding 3-6
Kevin Painter James Wade 4-6
Ron Meulenkamp Andy Hamilton 0-6
Stephen Bunting Jyhan Artut 6-5

'Ook Utrechts gezin vertrokken naar Syrië'

Ook een gezin uit de omgeving van Utrecht is vertrokken naar Syrië om zich te vestigen in het kalifaat van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat meldt de Volkskrant vrijdagavond op basis van bronnen. Burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius meldde eerder op de dag nog dat een gezin uit zijn stad vermoedelijk is afgereisd naar Syrië om zich aan te sluiten bij een jihadistische groepering.

De gezinnen wilden volgens de krant samen vertrekken met de twee ouderparen uit Huizen die vorig weekend werden opgepakt wegens het steunen van de gewapende strijd van IS. De twee moslimgezinnen uit Amersfoort en uit de omgeving van Utrecht zouden zondagavond zijn vertrokken en enkel een briefje voor hun families hebben achtergelaten.

Hun haastige vertrek zou zijn ingegeven door de arrestaties van de vier Huizense ouders. Ook zouden ze hebben willen voorkomen dat hun kinderen uit huis zouden worden geplaatst, zoals bij de Huizense mannen en vrouwen is gebeurd.

Drie van de vier Huizense ouders kwamen vrijdag vrij. De rechter-commissaris oordeelde donderdag dat er onvoldoende aanwijzingen zijn dat de drie voorbereidingen hebben getroffen om deel te nemen aan terroristische activiteiten. Bij een 34-jarige man is hier volgens de rechter-commissaris wel sprake van. Maandag worden de drie vrijgekomen ouders door de kinderrechter gehoord. Die beslist daarna wanneer de echtparen hun kinderen terugzien.

[US Open] Gemengd dubbeltitel voor Mirza en Soares

Sania Mirza uit India en de Braziliaan Bruno Soares hebben de US Open-titel in het gemengd dubbelspel gewonnen. Het als eerste geplaatste duo was in de finale met 6-1, 2-6 en 11-9 te sterk voor de Amerikaanse Abigail Spears en Santiago Gonzalez uit Mexico.

Voor de 27-jarige Mirza is het haar derde grandslamtitel. Met landgenoot Mahesh Bhupathy won ze in 2009 de Australian Open en in 2012 Roland Garros. De 32-jarige Soares was twee jaar geleden al eens de beste in New York, maar toen speelde hij samen met de Russin Jekaterina Makarova.

In de supertiebreak verspeelden Mirza en Soarez een 9-4 voorsprong. Op hun zesde wedstrijdpunt was het alsnog raak.

Barça-talent Munir vervangt Costa bij Spanje

Spanje begint zonder Diego Costa aan de EK-kwalificatie. De spits van Chelsea heeft donderdag in de oefeninterland tegen Frankrijk (1-0) een hamstringblessure opgelopen, maakte de Spaanse voetbalbond vrijdag bekend. Costa keert terug naar Londen, waar hij zich laat behandelen door de medische staf van zijn club.

Bondscoach Vicente del Bosque riep Munir El Haddadi van FC Barcelona op als vervanger. De 19-jarige aanvaller, van Marokkaanse komaf, debuteerde een kleine twee weken geleden op indrukwekkende wijze voor de Catalanen in een competitieduel tegen Elche.

Spanje neemt het maandag in zijn eerste EK-kwalificatieduel op tegen Macedonië. De wedstrijd wordt gespeeld in Valencia.

ESPN-baas: "eSports zijn geen sport"

John Skipper, hoofd van ESPN, vindt dat eSports geen sport zijn. ESPN is de grootste Amerikaanse sportzender en liet pas geleden nog beelden zien van DOTA's The International 4, wat toch wel een beetje vreemd is als de baas voornamelijk interesse heeft in 'echte sporten'.

Skipper zei het volgende tijdens een Code/Media-conferentie in New York: "eSports is not a sport—it's a competition. Chess is a competition. Checkers is a competition. Mostly, I'm interested in doing real sports."

Veel professionele gamers hebben een strak trainingsregime en snelle reflexen. Vinden jullie eSports wel echte sport, of is het vergelijkbaar met schaken?

Gratis dlc voor Sniper Elite III

Rebellion is in een gulle bui en geeft de multiplayermap ‘Outpost Canyon’ voor Sniper Elite III gratis weg. Daarnaast is er meer dlc bijgekomen, zoals de ‘Axis Weapon Pack’. Hier een overzicht wanneer welke dlc naar de consoles komt.

Voor de consoles wil Rebellion ook een season pass uitgeven, maar ze wachten op toestemming van Microsoft en Sony.

Sniper Elite 3 - Console DLC Release Dates

  • Available now - Save Churchill Part 1: In Shadows & Patriot Weapons Pack for PS3
  • September 9th – Save Churchill Part 1: In Shadows & Patriot Weapons Pack for Xbox One & Xbox 360
  • September 10th - Save Churchill Part 1: In Shadows & Patriot Weapons Pack for PS4

Onder voorbehoud deze data:

  • September 17th – Save Churchill Part 2: Belly of the Beast & Sniper Rifles, Eastern Front & Axis Weapons Pack for PS4 and PS3
  • September 17th – 3 FREE competitive multiplayer maps for PS4 and PS3
  • September 19th – Save Churchill Part 2: Belly of the Beast & Sniper Rifles, Eastern Front & Axis Weapons Pack for Xbox One and Xbox 360
  • September 19th – 3 FREE competitive multiplayer maps for Xbox One and Xbox 360
  • October 1st – Save Churchill Part 3: Confrontation
  • October (TBC) – Final FREE multiplayer map, + maybe some more surprises in store!

DLC

OC

OC

FIFA krijgt corruptierapport overhandigd

Het onderzoek naar het corruptieschandaal omtrent het WK 2022 in Qatar is afgerond. De FIFA kreeg vrijdag het rapport overhandigd. De gang van zaken rondom de toewijzing van het WK 2022 werd door diverse bronnen als verdacht aangemerkt. Er zouden stemmen zijn verkocht, waardoor Qatar de mondiale eindronde kreeg toegewezen.

Hierop besloot de FIFA om een onderzoek in te stellen, dat werd geleid door Michael Garcia. Deze onafhankelijke voorzitter van het onderzoek overhandigde vrijdag het rapport, waarin de gang van zaken is onderzocht.

"Op vrijdag 5 september heeft voorzitter Michael J. Garcia samen met vice-voorzitter Cornel Borbely het rapport van de FIFA Ethics Committee van 350 pagina's overhandigd", luidt de verklaring van de wereldvoetbalbond.

"Het rapport, getiteld Report on the Inquiry into the 2018/2022 FIFA World Cup Bidding Process, is bij de afdeling Juridische Zaken neergelegd", zo valt te lezen op het digitale thuis van de FIFA.

Twee WK's
Opvallend is dat dus ook de toewijzing van het WK van 2018 is onderzocht. Dit toernooi werd op hetzelfde moment als het WK 2022 toegewezen aan Rusland. Hierna was er in de voetbalwereld veel kritiek op deze beslissingen, vooral omdat het WK in Qatar wegens de weersomstandigheden een lastig verhaal zou worden.

"De Ethische Commissie van de FIFA gaat nu met de afdeling Juridische Zaken het rapport bestuderen, waarna het rapport mogelijk wordt aangevuld en gepubliceerd."

[US Open] Wozniacki eerste finaliste

Caroline Wozniacki heeft vrijdag voor de tweede keer in haar carrière de finale van de US Open bereikt. De Deense leidde in de partij tegen Shuai Peng met 7-6 (1) en 4-3, toen de Chinese moest opgeven met kramp. Peng, die niet meer op haar rechterbeen kon staan, verliet in een rolstoel de baan.

Wozniacki had aan het begin van de partij last van de wind en produceerde flink wat onnodige missers. Met krachtige dubbelhandige slagen zette Peng de 24-jarige Deense onder druk en dat resulteerde in de zevende game tot de eerste break. Wozniacki schakelde daarna een tandje bij en kwam direct terug.

Op 5-5 moest Wozniacki wederom haar opslag afstaan, waardoor Peng mocht serveren voor de eerste set. De mondiale nummer elf dwong echter een tiebreak af, waarin ze overtuigend aan het langste eind trok.

Aan het begin van de tweede set nam Peng een 2-0 voorsprong, maar net als in het eerste bedrijf kwam Wozniacki terug. De Chinese liet daarna twee nieuwe breakkansen onbenut en leverde zelf haar service op love in. Ze knokte zich nog terug tot 3-4, maar die krachtsinspanning bleek te veel. Een medische behandeling mocht niet baten.

"Ik heb medelijden met Peng, want ze speelde heel goed", zei Wozniacki na de partij. "Het was heel warm op de baan, maar ik voel mij uitstekend." Wozniacki aast op haar eerste grandslamtitel. In 2009 verloor ze de finale in New York van Kim Clijsters. Ze krijgt tegen Serena Williams of Jekaterina Makarova een herkansing.

Courtois krijgt nieuw contract bij Chelsea

Thibaut Courtois gaat binnenkort zijn contract verlengen bij Chelsea. Dat liet de Belgische doelman doorschemeren na de interland tegen Australië. Courtois hield donderdag zijn doel schoon tegen The Socceroos (2-0) en ook bij zijn club presteert de sluitpost uitstekend.

De international heeft op Stamford Bridge een contract dat over twee jaar afloopt. Naar verluidt kan hij verlengen tot medio 2019. "Als ik terug ben bij Chelsea, zal ik waarschijnlijk snel tekenen", zei Courtois na het duel met Australië tegen Sky Sports. De 22-jarige keeper is uitgegroeid tot eerste keus bij José Mourinho. Petr Cech is door de terugkeer van de Belg op de bank komen te zitten.

Spaans avontuur
Thibaut Courtois werd de afgelopen drie seizoenen telkens door Chelsea verhuurd aan Atlético Madrid. Ieder jaar was hij daar basisspeler en Atlético won in die periode de landstitel, Europa League, Copa del Rey en Europese Super Cup. Afgelopen jaargang werd tevens de finale van de Champions League gehaald.

Met Courtois onder de lat is Chelsea de competitie goed begonnen. Door zeges op Burnley, Leicester City en Everton staan The Blues zonder puntenverlies bovenaan de Premier League. De enige club die ook nog geen punten inleverde, is Swansea City.

Sijsling laat zich verrassen door Spanjaard

Igor Sijsling is vrijdag in de kwartfinale van het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn uitgeschakeld. De als tweede geplaatste Amsterdammer ging met 6-3 en 6-2 onderuit tegen de Spanjaard Daniel Munoz de La Nava, die 309e staat op de wereldranglijst. Sijsling, de winnaar van 2011, staat liefst 237 plaatsen hoger.

Jesse Huta Galung is de enige Nederlandse troef in de halve eindstrijd. De Haarlemmer, die in 2010 de beste was in Alphen aan den Rijn, won met 6-3 en 6-2 van landgenoot Antal van der Duim. Zijn volgende tegenstander is de Fransman Tristan Lamasine, die titelverdediger Daniel Gimeno-Traver (3) uitschakelde. Munoz-De La Nava treft Victor Hanescu (5) uit Roemenië.

Eerder strandden onder anderen favoriet Robin Haase en Thiemo de Bakker (4), de winnaar van 2012. Daarmee is de top vier van de plaatsingslijst al naar huis.

FOK!toen: Dolle Dinsdag

Vandaag gaan we in FOK!toen precies zeventig jaar terug in de tijd. Terug naar dinsdag 5 september 1944, een dag die de geschiedenis in zou gaan als Dolle Dinsdag.

Minister-president Gerbrandy
Minister-president Gerbrandy

Radio Oranje
Op de avond van 4 september zaten vele Nederlanders in hun verduisterde huizen naar de uitzending van Radio Oranje te luisteren. Op zondag 3 september was Brussel bevrijd en een dag later was Antwerpen op de Duitsers veroverd. Minister-president Gerbrandy liet vanuit Londen weten dat de stad Breda bevrijd was en sprak de historische maar eveneens voorbarige woorden: "Het uur der bevrijding heeft geslagen". In werkelijkheid bleken de geallieerde troepen nog niet eens over de Nederlandse grens te zijn gekomen.

Uit Ons Volk van 5 september 1944
Uit Ons Volk van 5 september 1944

Al snel ontstonden de meest wilde verhalen. In Rotterdam ging het gerucht dat de bevrijders al bij Moerdijk waren, in Amsterdam ging het verhaal dat de moffen Den Haag en Rotterdam al uitgejaagd waren en in Zuid-Nederland had men de hele dag al geallieerde kanonnen horen schieten. Toen daaropvolgend ook nog het valse radiobericht uit Londen kwam over de zogenaamde bevrijding van Breda werden op sommige plaatsen de Nederlandse driekleur en oranje vaandels voorzichtig uit de mottenballen gehaald.

De verzetskrant De Gil van 15 september 1944
De verzetskrant De Gil van 15 september 1944

Paniek bij de NSB
Onder in Nederlandse verblijvende Duitsers en NSB'ers ontstond grote paniek. Met het tempo dat de geallieerden oprukten zou Nederland binnen een paar dagen aan de beurt zijn en veel van de collaborateurs vreesden voor hun leven. Zo'n 65.000 van de 100.000 Nederlandse NSB'ers kozen dan ook eieren voor hun geld en sloegen op de vlucht richting Duitsland.

Anton Mussert, de oprichter en leider van de NSB, besloot dat NSB'ers uit het zuiden en midden van het land naar het oosten moesten evacueren. Op 5 en 6 september reden een veertigtal evacuatietreinen vol met NSB'ers richting het noorden van Nederland en Duitsland, maar ook op het spoor waren ze niet veilig voor de vliegtuigen van de RAF. De geallieerde vliegtuigen hebben de opdracht om alles wat Duitsers kan vervoeren aan te vallen en uit te schakelen. Ook personentreinen waren hier niet van vrijgewaard. Zo komen er op 6 september bij een luchtaanval op een trein op het traject van Amsterdam naar Hilversum 37 mensen om het leven. Ook zijn er 30 zwaargewonden en 40 lichtgewonden te betreuren.

Op 5 en 6 september worden overal in Nederland aanvallen uitgevoerd op de vijand. Met behulp van onder meer Spitfires en Mustangs worden meer dan 100 locomotieven uit de rails geknald. Ook worden wagens, vrachtwagens, tanks, luchtafweerauto’s en een paard en wagen door de geallieerden gebombardeerd.

Uit het blad Telex van 31 december 1944
Uit het blad Telex van 31 december 1944

Terug naar de wrange werkelijkheid
Ook onder in Nederland gelegerde Duitsers ontstond paniek door Dolle Dinsdag. Zo werden alle joodse gevangenen uit Kamp Westerbork afgevoerd naar concentratiekampen in Auschwitz, Theresienstadt en Bergen-Belsen, om zo plaats te maken voor de opvang van zo'n 3.500 NSB-gezinnen, -leden en andere pro-Duitse Nederlanders en andere collaborateurs. Ook in het SS-concentratiekamp in Vught werden gevangengenomen verzetsmensen met tientallen tegelijk door de Duitsers geëxecuteerd.

Al snel begon duidelijk te worden dat de bevrijding nog wel even op zich zou laten wachten. De bevrijdingsroes zou blijven hangen al zou het nog tot 14 september duren voordat Maastricht als eerste Nederlandse stad bevrijd zou worden.

Uit De Friese Koerier van 3 mei 1968
Uit De Friese Koerier van 3 mei 1968

'Invoering algeheel rookverbod opnieuw vertraagd'

Het algehele rookverbod voor de horeca wordt opnieuw later ingevoerd dan gepland. Het rookverbod in kleine cafés zonder personeel zou 1 oktober ingaan, maar die datum wordt niet gehaald doordat het wetsvoorstel waarin dit wordt geregeld vertraging oploopt in de Eerste Kamer, meldt RTL Nieuws vrijdagavond op basis van bronnen.

De aangescherpte regels, die aanvankelijk 1 juli van kracht zouden gaan, moeten nu op 1 januari volgend jaar in werking treden.

Begin juli stemde de Tweede Kamer in met het rookverbod in kleine cafés zonder personeel. Daarvoor gold een uitzondering op het rookverbod in de horeca. Op verzoek van de Tweede Kamer kwam staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) met een wetsvoorstel om daar een einde aan te maken.

'Bloed overlevenden voor ebolamedicijn gebruiken'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert artsen om het bloed van mensen die een ebolabesmetting hebben overleefd te gebruiken om experimentele medicijnen tegen de ziekte mee te testen. Dat heeft WHO-assistent-directeur gezondheidssystemen en innovatie Marie-Paule Kieny vrijdag gezegd.

De uitspraken volgden op een tweedaagse bijeenkomst van meer dan tweehonderd experts die spraken over een oplossing voor de ebola-epidemie. Vanwege de ernst van de situatie wordt het gebruik van experimentele medicijnen en vaccins bespoedigd.

Het panel van deskundigen toonde twee veelbelovende vaccins die mogelijk kunnen helpen tegen ebola. Het experimentele medicijn ZMapp is tot nu toe bij zeven patiënten gebruikt, van wie twee zijn overleden.

De Verenigde Naties gaven vrijdag aan een 'Ebola Crisiscentrum' op te zetten. Doel hiervan is de epidemie over zes tot negen maanden te hebben beteugeld. VN-chef Ban Ki-moon zei dat er 463 miljoen euro nodig is voor middelen om de uitbraak een halt toe te roepen.

Amerikaans privévliegtuig stort neer bij Jamaïca

Een Amerikaans privévliegtuig dat van zijn koers was afgeweken is vrijdag voor de Jamaicaanse kust neergestort. Dat heeft het Jamaicaanse leger bekendgemaakt. De piloot reageerde niet op oproepen van de luchtvaartautoriteiten en de luchtmacht. Over het lot van de inzittenden is nog niets bekend.

Nadat het toestel meerdere malen berichten van de luchtvaartautoriteiten had genegeerd werd het geëscorteerd door twee Amerikaanse F-15-gevechtsvliegtuigen. Die kregen ook geen contact en konden niet voorkomen dat het kleine vliegtuig crashte.

De luchtmachtpiloten meldden dat de ramen van het toestel waren bevroren. Dat leidde tot de conclusie dat de inzittenden buiten bewustzijn moesten zijn geraakt. Toen het privévliegtuig het Cubaanse luchtruim  binnenvloog maakten de F-15's rechtsomkeer.

Het vliegtuigje was onderweg van Rochester in de staat New York naar Naples in Florida. Tijdens de vlucht week het toestel af naar het Caraïbisch gebied. Zaterdag crashte ook al een vliegtuig nadat de piloot niet langer op oproepen reageerde. De vlieger bleek te zijn flauwgevallen.

NAVO unaniem voor actie tegen IS

Alle lidstaten van de NAVO zijn het erover eens dat onmiddellijke actie is vereist tegen het terreurnetwerk Islamitische Staat (IS). Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag aan het einde van een tweedaagse NAVO-top in Wales. Volgens de organisatie vormt IS een bedreiging voor de NAVO.

Obama wond er geen doekjes om en noemde IS een 'barbaarse organisatie' die uiteindelijk moet worden uitgeroeid. In Wales pleitte de president voor het oprichten van een internationale coalitie tegen de terroristische organisatie. Hij wil hier zowel westerse landen als naties met een soennitische meerderheid in hebben.

De leukste sporttweets van week 36

Na een onderbreking van een aantal weken zijn we weer terug met onze wekelijkse rubriek van de leukste sporttweets. Voortaan verschijnt deze rubriek op vrijdag in plaats van zondags. Verder blijft alles bij het oude en zetten we de allerleukste sporttweets weer voor jullie op een rijtje.

Het aftellen kan nu echt beginnen:

Anky van Grunsven twijfelt nog over een nieuw onderdeel voor Salinero:

Jonathan Vaughters zag de humor wel in van de ophef rond het wiel van Ryder Hesjedal:

Romain Grosjean maakte een uitstapje buiten de baan tijdens de vrije training:

De selfie van de week herbergt deze week een paar groten der aarde:

Prima wielertenue van Bram Tankink:

Churandy Martina twitterde aanvankelijk dat hij met voormalig premier Jan Peter Balkenende op de foto stond terwijl hij op de foto toch echt naast Jos Verstappen stond. Maar het blijkt een foutje van de assistent. Toch handig een Twitter-assistent:

Steven Kruijswijk lijkt het een goed idee om de olympische schansen te gaan gebruiken voor de proloog:

Onze vrienden van FC Dordrecht waren weer op dreef deze week:

De zomertransfers van de Engelse topclubs samengevat:

Ferrari-fans hebben zelfs een Ferrari-barbecue:

Hassan verbreekt 26 jaar oud Nederlands record Van Hulst

Atlete Sifan Hassan heeft bij de Diamond League in Brussel het Nederlands record op de 3000 meter verbroken. De Europees kampioene over 1500 meter werd knap tweede in een tijd van 8:29,38 minuten. Het oude record heeft maar liefst 26 jaar lang standgehouden: Elly van Hulst liep in 1988 in Zürich naar 8:33,97 minuten.

Hassan schoof dit keer al eerder dan normaal op naar voren en met nog zo'n anderhalve ronde te lopen bepaalde de Nederlandse het tempo. Die positie had ze ook bij het ingaan van de slotronde nog, waarna de aanvallen begonnen. Onder meer Jenny Simpson probeerde het, maar de Amerikaanse moest passen.

De Keniaanse Mercy Cherono bleek echter net te snel en won in 8:28,95. Hassan kon Genzeba Dibaba, houdster van meerdere wereldrecords indoor, nog wel van zich afhouden en eindigde 0,03 seconden voor haar voormalig landgenote uit Ethiopië. Susan Kuijken kwam na 8:36,08 minuten over de streep, goed voor de dertiende plek en een dik persoonlijk record.

Wereldsprong voor hoogspringer Barshim

Hoogspringer Mutaz Essa Barshim heeft de Diamond League in Brussel gewonnen. Dat deed de 23-jarige Qatarees met een fantastische vlucht over 2,43 meter. 

Barshim komt beetje bij beetje dichter bij het wereldrecord van de legendarische Javier Sotomayor. De Cubaan sprong in 1993 in Salamanca over 2,45 meter. Daarnaast heeft hij ook één keer over 2,44 gesprongen, wat betekent dat er in de geschiedenis slechts twee keer een hogere sprong is geweest dan die van Barshim in Brussel.

Barshim deed nog drie pogingen om over 2,46 meter te springen en dus het wereldrecord te pakken, maar dat lukte niet. Ook de Oekraïner Bohdan Bondarenko probeerde het - twee keer - op 2,46 meter, eveneens zonder succes. Wel werd hij tweede met 2,40 meter, voor de Rus Ivan Ukhov (2,34).

Schippers raakt beste wereldtijd kwijt

Atlete Dafne Schippers heeft dit jaar niet meer de snelste tijd ter wereld op de 200 meter in handen. Tijdens de Diamond League in Brussel liep de Amerikaanse Allyson Felix naar 22,02 seconden, één honderdste sneller dan de tijd waarmee Schippers in Zürich Europees kampioene werd.

Schippers werd in Brussel wel derde in de wedstrijd, op gepaste afstand van Felix. Toch was de 22,30 seconden de op één na beste tijd ooit van de Nederlandse. Myriam Soumaré uit Frankrijk werd met een dik persoonlijk record van 22,11 tweede.

Na afloop toonde Schippers zich tegenover Sporza niet geheel tevreden: "Ik merk toch dat ik best moe ben en kwam niet helemaal lekker op snelheid. Voor nu is het wel ok, maar ik ben er niet heel blij mee", aldus de Nederlandse. "Het waren allemaal nieuwe ervaringen zo na het EK, het is allemaal heel leuk natuurlijk, maar ik ben nu vooral heel moe."

Groenendijk en Ogararu gaan Roemeense club leiden

Oud-Ajacieden Alfons Groenendijk en George Ogararu gaan aan de slag in Roemenië. Universitatea Cluj heeft Groenendijk aangesteld als technisch directeur, terwijl Ogararu trainer wordt van diezelfde club. Het duo wordt zaterdag gepresenteerd, meldt Universitatea Cluj op zijn website.

Voor de 34-jarige Ogararu wordt het zijn eerste trainersklus. De voormalige rechtsback, die van 2006 tot 2010 voor Ajax speelde, volgt Mihai Teja op. Groenendijk zat zonder werk nadat hij na afgelopen seizoen had besloten op te stappen als coach van Jong Ajax. Eerder stond hij aan het roer bij Willem II en FC Den Bosch.

Ruim 38 miljoen winst voor Real Madrid

Real Madrid heeft in het seizoen 2013-2014 een nettowinst van 38,5 miljoen euro geboekt. De omzet bedroeg 603,9 miljoen euro, 10,9 procent meer dan een jaar eerder. Daarmee is Real nog altijd de waardevolste voetbalclub ter wereld. Dat heeft de Champions League-winnaar vrijdag bekendgemaakt.

De schuld liep terug tot 71,5 miljoen euro, 21 procent minder dan het vorige boekjaar. "Ik vind het belangrijk om dit nieuws te brengen, omdat we ondanks de crisis tevreden kunnen zijn over onze financiële situatie", laat voorzitter Florentino Pérez weten. "Dit geeft ons de mogelijkheid om grote sportieve resultaten te behalen."

Real Madrid trok deze zomer onder anderen James Rodríguez en Toni Kroos aan, maar zag af van Radamel Falcao, die uiteindelijk door Louis van Gaal naar Manchester United werd gehaald. "Het is een prachtige speler, maar we hebben gedaan wat we denken dat het beste is voor de club", aldus Pérez.

[Vuelta] Navarro soleert naar winst in dertiende etappe

Daniel Navarro heeft de dertiende etappe in de Vuelta gewonnen. De Spanjaard van Cofidis sprong in de lastige finale weg uit het sterk uitgedunde peloton. Belkin-renner Wilco Kelderman kwam als derde over de streep in Obregón, achter Daniel Moreno (Katusha).

De rode leiderstrui blijft om de schouders van Alberto Contador. Zijn leidende positie werd niet bedreigd door de concurrentie. Hij heeft in het klassement twintig seconden voorsprong op Alejandro Valverde. Rigoberto Uran staat derde. Robert Gesink blijft de beste Nederlander op de negende plaats.

Voor veel sprinters bleek de rit, met twee cols van de derde en een van de tweede categorie, te zwaar. Toch trok Orica-Greenedge de kaart van Michael Matthews. Door het werk van de Australische equipe kreeg een kopgroep, met daarin onder anderen Stef Clement, Peter Sagan en Luis Leon Sanchez, geen ruimte.

Ook Matthews zakte er in de finale evenwel doorheen toen Navarro aanviel. Het leverde de 31-jarige Spanjaard zijn eerste ritzege in een grote ronde op. Daarachter sprongen Moreno en Kelderman nog weg, zij finishten kort voor de groep met favorieten.

De verschillen kunnen zaterdag een stuk groter worden. Dan ligt de finish op een klim van de eerste categorie.

F1-team Williams rapporteert stevig verlies

Het Formule 1-team Williams heeft over de eerste zes maanden een verlies van bijna 34 miljoen dollar geleden, zo is vandaag bekendgemaakt. Volgens bestuursvoorzitter Mike O'Driscoll was dit bedrag voor het seizoen al ingecalculeerd.

Williams kende afgelopen jaar een dramatisch seizoen, waardoor in Grove besloten werd het roer om te gooien. De geldbuidel werd getrokken om in zee te gaan met Mercedes voor de motoren. Deze kosten dertien miljoen dollar meer dan de Renaults van vorig jaar. Ook werd er geïnvesteerd in mensen, technologie en marketing.

Niet zonder succes, want Williams heeft dit jaar al vele podiumplaatsen behaald en kan via het constructeurskampioenschap mogelijk 23 miljoen dollar extra binnenhalen als het in de top vier eindigt. Het vertrek van Pastor Maldonado en sponsor PDVSA heeft veel geld gekost, maar met Martini kwam er een nieuwe sponsor en in Grove hoopt men op meer.

Toch werd in Grove over de eerste zes maanden een verlies van 33,8 miljoen dollar voor de Formule 1-tak en 30,7 miljoen dollar negatief voor de Williams Groep als geheel genoteerd. O'Driscoll hoopt dat de betere resultaten op de baan zich voor de rest van het bedrijf ook uit gaan betalen.

Gatlin loopt snelste 100 meter van het jaar

Justin Gatlin heeft in Brussel tijdens de laatste Diamond League-wedstrijd van 2014 de snelste tijd van het jaar gelopen op de 100 meter. Met 9,82 seconden stond dat op naam van Richard Thompson uit Trinidad & Tobago.

Gatlin kwam in Brussel tot 9,77 seconden, een persoonlijk record en een tijd waarmee slechts vier mannen ooit sneller waren. De Amerikaan is al meerdere malen geschorst geweest, waardoor hij onder veel atletiekfans verre van geliefd is. Zo ging er op Twitter zelfs een actie rond om de tv uit te zetten als Gatlin aan de start verscheen.

Het is dit jaar al de achtste keer in vijftien races dat Gatlin een tijd onder de 10 seconden neerzet.

Bakkali kon bij PSV 400.000 euro vangen

Zakaria Bakkali kon bij PSV een bedrag van 400.00 euro gaan verdienen, mits hij zijn contract met de Eindhovenaren verlengde. Dit onthulde PSV-watcher Thijs Slegers van Voetbal International eerder vandaag bij Omroep Brabant.

"Ik heb het contract zelf gezien", aldus Slegers in het praatprogramma FC Onder Ons. "Er stond echt 400.000 euro. En hij kon meer verdienen als hij een bepaald aantal wedstrijden zou hebben gespeeld. Ik meen dat hij al meer geld zou krijgen bij vijf of tien optredens in het eerste van PSV."

Het is niet duidelijk waarom Bakkali er voor koos om niet te tekenen. Slegers: "Zeg het maar. Ik heb geen idee. Het lijkt mij een prachtig voorstel."

Saymak en Ziyech geblesseerd weg bij Jong Oranje

Mustafa Saymak en Hakim Ziyech hebben het trainingskamp van Jong Oranje verlaten. De middenvelders van respectievelijk PEC Zwolle en FC Twente kampen met hamstringklachten en zijn niet fit voor het duel van maandag tegen Jong Slowakije.

De geschorste Kyle Ebeciolio is eveneens afgehaakt. Bondscoach Adrie Koster heeft Joris van Overeem als vervanger opgeroepen, meldt de KNVB vrijdag. Voor de speler van FC Dordrecht is het zijn eerste selectie.

Jong Oranje heeft maandag aan een gelijkspel genoeg om verder te gaan. Nederland verdedigt in het laatste groepsduel een voorsprong van twee punten op nummer twee Slowakije.

De nummers een van de tien poules en de vier beste nummers twee plaatsen zich voor de beslissende play-offs, die in oktober worden gespeeld. Het EK vindt volgend jaar plaats in Tsjechië.

Amersfoorts gezin naar Syrië voor jihad

Een gezin uit Amersfoort is vermoedelijk afgereisd naar Syrië om zich aan te sluiten bij een jihadistische groepering. Dat schrijft burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.

Bolsius laat weten deze week te zijn geïnformeerd over het gezin. Meer informatie over de familie geeft de burgemeester niet. Wel laat Bolsius weten informatie over het gezin te delen en samen te werken met instanties als de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), inlichtingendienst AIVD, de politie en de Raad voor de Kinderbescherming.

Op dit moment zijn er volgens Bolsius geen aanwijzingen dat in de omgeving van het gezin 'meer dan gemiddeld zorg moet zijn voor radicalisering'. "Dat neemt niet weg dat wij allemaal de verantwoordelijkheid hebben om alert te zijn op mogelijke signalen voor radicalisering en jihadisme", schrijft hij.

Afgelopen weekend werden in Huizen nog twee mannen en twee vrouwen uit Huizen opgepakt. De vier, twee ouderparen, hebben in totaal zes kinderen. De kinderen zijn uit huis geplaatst. Vrijdag kwamen drie van de vier ouders op vrije voeten.

AZ zes tot acht weken zonder topscorer Berghuis

AZ moet het voorlopig stellen zonder Steven Berghuis. De 22-jarige aanvaller liep donderdag in de oefenwedstrijd tegen KV Mechelen een gebroken middenvoetsbeentje op. Berghuis werd een dag later succesvol geopereerd in het Medisch Centrum Alkmaar, meldt AZ vrijdag.

De verwachte hersteltijd bedraagt zes tot acht weken. Berghuis is met drie goals clubtopscorer van de Alkmaarders, die achtste staan in de Eredivisie.

Kabinet zeker van hoge functie Timmermans in EU

Binnen het kabinet bestaat er geen misverstand over dat Frans Timmermans een zware post krijgt in de nieuwe Europese Commissie. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Asscher verving premier Mark Rutte (VVD) die bij de NAVO-top in Wales is.

"Timmermans is een zware kandidaat met een goede reputatie in Nederland, Brussel en daarbuiten", zei Asscher over de aanstaande benoeming van de minister van Buitenlandse Zaken. "Hij krijgt een zware portefeuille en zal een belangrijke rol spelen voor Nederland en ook voor Europa bij het uitwerken van de strategische agenda van de Europese Commissie."

Welke portefeuille Timmermans krijgt, wilde Asscher net als Rutte niet zeggen. Afgesproken is dat commissievoorzitter Jean Claude Juncker dat volgende week zelf bekendmaakt. In De Telegraaf zegt een 'hooggeplaatste PvdA'er dat het onduidelijk is of Timmermans wel een zware post krijgt. "Het is een gok."

"Ik ken die hooggeplaatste PvdA'er niet", antwoordde Asscher. "Het is ons wel duidelijk. Wij weten wat voor portefeuille hij krijgt en dat het een zware is."

Boogerd haalt drie Kreders binnen

Roompot Orange Cycling heeft voor volgend seizoen drie renners uit dezelfde familie gecontracteerd. De broers Michel en Raymond en hun neef Wesley rijden volgend seizoen gezamenlijk voor de nieuwe formatie van Michael Boogerd, zo werd vrijdag bekendgemaakt.

Wesley en Michel komen beiden momenteel uit voor het Belgische Wanty-Groupe Gobert. Raymond rijdt nu nog voor Garmin. Roompot Orange Cycling haalde eerder al onder meer Johnny Hoogerland en Reinier Honig binnen.

De Nederlandse formatie krijgt een Pro Continental-licentie, het tweede niveau in het wielrennen.

Leider Al-Shabab gedood

De leider van de Somalische terreurbeweging Al-Shabab is bij de Amerikaanse luchtaanval van maandagavond omgekomen. Dat heeft het Pentagon vrijdag in een korte verklaring bekendgemaakt. Ahmed Abdi Godane was het doelwit van het bombardement.

"De verwijdering van Godane is een enorm symbolisch en operationeel verlies voor het grootste filiaal van Al-Qaida in Afrika", was te lezen in de verklaring. De operatie kon plaatsvinden na 'jaren ijverig werk van onze deskundigen bij het leger en de inlichtingendiensten'.

De aanval vond plaats toen Godane in een auto zat na een bijeenkomst met leiders van Al-Shabab. Hij was op weg naar de kuststad Barawe, de belangrijkste basis van de rebellengroep.

De 37-jarige Godane was sinds 2007 de geestelijk leider van Al-Shabab. Onder zijn leiding sloot de beweging een bondgenootschap met Al-Qaida en werd in 2013 een aanslag gepleegd op een winkelcentrum in Kenia, waarbij 67 mensen om het leven kwamen. De VS hadden ruim vijf miljoen euro uitgeloofd voor tips die leidden tot de arrestatie van Godane.

Nederland brengt ook Duitse wapens naar Noord-Irak

Nederlandse vliegtuigen gaan Duitse wapens en munitie naar Irak vervoeren om de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te steunen. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd op de NAVO-top in Wales.

Nederland neemt voorlopig niet deel aan de gewapende strijd tegen IS, waaraan onder meer de Verenigde Staten deelnemen. Maar Rutte sloot niet uit dat dat in de toekomst anders wordt.

"De internationale gemeenschap is eensgezind dat de barbarij van IS een halt toegeroepen moet worden", aldus Rutte. Daartoe is volgens hem een brede internationale coalitie nodig, met internationale organisaties en landen in de regio. "De strijd tegen ISIS vergt een lange adem."

De Nederlandse regering maakte eerder bekend wapens uit Oost-Europa naar de tegenstanders van IS in Noord-Irak te gaan vervoeren. De peshmerga, de Koerdische strijders die het tegen IS opnemen, kregen Nederlandse helmen en kogelwerende vesten. Ook stuurde Nederland hulpgoederen.

'Terugkeer Krol slecht voor politiek'

Henk Krol doet de 'geloofwaardigheid van de politiek geen goed' door terug te keren in de bankjes van de Tweede Kamer. Dat heeft fractievoorzitter Norbert Klein van de partij 50Plus/Klein vrijdag gezegd. Een hereniging van de twee oud fractiegenoten in een partij ziet Klein niet snel gebeuren.

"Er heeft de afgelopen tijd een echte ontmaskering plaatsgevonden", zegt Klein in reactie op het nieuws dat Henk Krol tijdelijk terugkeert in de Kamer om de zieke Martine Baay van 50Plus/Baay te vervangen. "Eerst het pensioen en daarna alles met betrekking tot de subsidies. Is dit überhaupt nog geloofwaardig?"

Volgens Klein ligt het niet voor de hand dat hij zich snel in een fractie met Krol zal herenigingen. "Het 50Plus-partijbestuur bedrijft one-issue politiek, ze willen er alleen zijn voor de ouderen. Voor mij zijn er veel meer thema's", aldus Klein, die desondanks open staat voor een gesprek met 50Plus. "Maar voorlopige hebben we gewoon twee fracties in de Kamer. Fractie 50Plus/Baay tijdelijk met Krol en mijn eigen fractie."

Henk Krol trad vorig jaar af nadat was gebleken dat hij in zijn tijd als directeur van de Gay Krant jarenlang geen pensioenpremies voor het personeel had afgedragen. Sinds Krols vertrek was Norbert Klein de fractieleider. De tweekoppige fractie van 50Plus viel voor de zomer uit elkaar, na een conflict over de aanwezigheid van Baay. Sindsdien vertegenwoordigden Klein en Baay als eenmansfracties de belangen van hun achterban.

Dries Roelvink gunt zoon Dave vakantie

Dries Roelvink neemt zijn zoon Dave een weekje mee naar Spanje. "Het is goed als Dave er even tussenuit gaat", zegt de zanger vrijdag tegen RTL Boulevard. "Lekker sporten en zwemmen samen. De zon zal hem ook goed doen." De twee reizen op 21 september naar de Spaanse costa. Daar heeft Dries ook twee optredens gepland staan.

Met deze vakantie wil Dries dat zijn zoon even tot rust komt. Dave was de afgelopen weken meermaals negatief in het nieuws omdat hij betrokken zou zijn bij een roof van een flinke huisraad, waaronder juwelen, kleding en elektronica. Ook doken twee filmpjes op waarop Dave zich oraal liet bevredigen door de dochter van de eigenaars van het huis. Met die filmpjes werden de ouders later gechanteerd.

Daarna kwam Dave weer in opspraak, omdat hij in een politiecel was beland na handtastelijkheden bij een meisje. Ook bleek dat hij twee maanden geleden ook was opgepakt wegens rijden zonder geldig rijbewijs, dat hem was afgepakt omdat hij eerder dronken achter het stuur zat.

Eerder deze week legde Dries zijn zoon een uitgaansverbod op. Wel liet hij Dave donderdagavond de Vogue Fashion Night Out bezoeken. "Dave heeft een contract lopen bij een schoenenmerk en die mensen vroegen of hij even zijn hoofd daar kon laten zien. Hij heeft mij toen gebeld wat hij moest doen. Ik zei dat hij dat wel kon doen, want dat is gewoon werk."

[Pic] Mountainbiker Van der Heijden pakt wereldtitel

Mountainbiker Michiel van der Heijden heeft in Hafjell in Noorwegen de wereldtitel op de cross-country gepakt bij de beloften, de categorie tot 23 jaar. Voor de 22-jarige Nederlander is het de tweede keer dat hij een regenboogtrui aan mag trekken.

In 2010 werd Van der Heijden wereldkampioen bij de junioren. Ook bij de beloften, één categorie onder de elite, heeft de Nederlander al veel moois laten zien. Zo werd hij de afgelopen twee jaar derde en tweede op het WK. In Hafjell bleef hij Jordan Sarrou uit Frankrijk bijna een minuut voor, de Amerikaan Howard Grotts moest ruim een minuut toegeven. 

De beloften bij de vrouwen reden vrijdag ook hun wedstrijd, met daarbij Annemarie Worst en Britt van den Boogert. Zij konden geen potten breken en werden 25e en 31e. Toptalent Annefleur Kalvenhaar zou ook meedoen bij de beloften, maar zij kwam vorige maand na een val in een World Cup op 20-jarige leeftijd om het leven.


Het podiumplaatje van mountainbiker Michiel van der Heijden. (Bron: Instagram)

Onderzoeksraad bekijkt explosie flat Diemen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is in Diemen voor een verkennend onderzoek naar de gasexplosie donderdag in een flat. Dat laat de Onderzoeksraad vrijdag weten. Bij de explosie kwamen twee mensen om het leven. Vijftien mensen raakten gewond.

Tijdens het verkennend onderzoek wordt informatie verzameld op basis waarvan later wordt besloten of de Onderzoeksraad een onderzoek gaat instellen naar het incident. "We hebben onderzoekers die thuis zijn in dit onderwerp, maar we onderzoeken niet al dit soort voorvallen. Wij willen kijken of een onderzoek van ons een meerwaarde heeft ten opzichte van andere onderzoeken die worden gedaan", legt een woordvoerder van de Onderzoeksraad uit.

Minder verplichte rust voor taxichauffeurs

Taxichauffeurs mogen met ingang van volgend jaar 's nachts onbeperkt aan het werk en hoeven ook minder te rusten. De regels voor rij- en rusttijden worden hiervoor gewijzigd. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

De wijziging betekent met name een versoepeling van de regelgeving. Zo worden de regels voor rijtijden geschrapt, waardoor bijvoorbeeld taxichauffeurs in uitgaansgebieden straks tijdens de nachtelijke uren onbeperkt klanten kunnen vervoeren.

De huidige regels voor rijtijden zijn gebaseerd op Europese regelgeving voor het zware wegvervoer en zijn volgens het kabinet 'niet voldoende toegespitst' op de taxibranche.

Ook de regels voor rusttijden worden vereenvoudigd. Zowel chauffeurs in loondienst als zelfstandigen moeten op dit moment minimaal tien uur per dag rust nemen. Dat mag met ingang van volgend jaar drie keer per twee weken worden ingekort tot acht uur per dag.

De wijzigingen leveren de taxibedrijven samen een besparing van ongeveer zeshonderdduizend euro op, zo meldt het kabinet. Zelfstandigen kunnen bovendien beter en makkelijker plannen, waardoor het risico op boetes 'aanzienlijk' wordt verminderd.

De Inspectie Leefomgeving en Transport blijft verantwoordelijk voor de handhaving van de regels. Daarnaast krijgt het Sociaal Fonds Taxi een grotere rol als toezichthouder.

Voortvluchtige Brit opgepakt in Amsterdam

Een 49-jarige voortvluchtige Brit is donderdag aangehouden in Amsterdam. De man wordt door de Britse autoriteiten gezocht wegens opdracht geven tot moord, poging tot moord en wapenbezit, meldt de politie vrijdag.

Informatie uit Groot-Brittannië wees erop dat de man al een tijdje in Amsterdam bivakkeerde. Hij werd donderdag aangehouden op het Osdorpplein, nadat hij al een tijdje in de gaten werd gehouden. Vrijdag is de man voorgeleid aan de officier van justitie. Als de rechtbank groen licht geeft, wordt de man overgedragen aan de Britse autoriteiten.

Filmende hockeytrainer was ook potloodventer

Hockeytrainer Luigi C., die vastzit op verdenking van het filmen van honderden meisjes en vrouwen in een kleedkamer van hockeyvereniging HGC, is eerder veroordeeld voor zedenmisdrijven. In 2008 werd hij veroordeeld voor twee gevallen van potloodventen een jaar eerder. Voor een derde geval werd hij vrijgesproken. Dat bevestigt de rechtbank in Den Haag vrijdag.

Voor zijn misdrijven kreeg de 45-jarige C. destijds een voorwaardelijke celstraf van een week opgelegd, met een proeftijd van twee jaar. Ook moest hij een werkstraf van vijftig uur uitvoeren. De delicten vonden plaats in Rijnsburg en Oegstgeest. Een derde geval, ook in Oegstgeest, kon niet worden bewezen.

De trainer werd eind vorige maand opgepakt omdat hij jarenlang stiekem meisjesteams filmde op de hockeyvereniging. Hij heeft in ieder geval tussen 2006 en 2011 gefilmd. Bij hem thuis werd daarnaast kinderporno gevonden.

De 34 clubs waarvan leden tijdens een bezoek aan HGC ook heimelijk zijn gefilmd zijn donderdag door de politie op de hoogte gesteld.

Dode man gevonden in Den Bosch

In het water van de Aa in Den Bosch is vrijdagochtend een dode man gevonden. De politie houdt sterk rekening met een misdrijf, meldt een woordvoerder. Onderzocht wordt of er een verband is met de arrestatie van een 23-jarige man uit Eindhoven die vrijdagochtend vroeg met 25 kilometer per uur over de A2 bij Boxtel reed.

Rechercheurs troffen het stoffelijk overschot in het water bij de Citadellaan per toeval aan. De weg en een deel van het water is afgezet. Rondvaartverkeer in de buurt is stilgelegd.

De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend, maar het lichaam werd gevonden in de buurt van een oudijzerhandel en de ijzerhandelaar wordt vermist, laat de politiewoordvoerder weten. De ijzerhandelaar beschikte over een invalidenwagen die eveneens is verdwenen.

De Eindhovenaar die werd aangehouden reed in een vermoedelijk gestolen invalidenwagen. De politie onderzoekt of het gaat om die van de ijzerhandelaar. De 23-jarige man was donderdagavond al opgepakt in zijn ouderlijk huis in Boxtel, waar hij door het lint was gegaan. Later die avond werd hij vrijgelaten, omdat ggz-medewerkers hadden geoordeeld dat de man geen gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormde. Bij zijn arrestatie op de A2 was de man zeer agressief en werd een politiehond ingezet om hem tot bedaren te krijgen.

Scheiden mogelijk zonder tussenkomst rechter

Echtparen zonder minderjarige kinderen die het onderling eens zijn kunnen straks scheiden zonder tussenkomst van de rechter. Voortaan spreekt de ambtenaar van de burgerlijke stand de scheiding uit, staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) waarmee de ministerraad vrijdag heeft ingestemd.

De huidige echtscheidingsprocedure blijft ongewijzigd voor echtparen met kinderen. Zij blijven verplicht om een ouderschapsplan te maken dat door de rechter wordt getoetst. Overigens staat ook in de nieuwe regeling de gang naar de rechter open, maar verplicht is het niet. De maatregel is afkomstig uit het regeerakkoord en werd al eerder aangekondigd door Teeven.

De nieuwe procedure maakt scheiden 'lekker vlot', en bovendien zou het een berg kosten schelen, zei hij daar eerder over. Nu kost een scheiding zeker een paar maanden en enkele honderden euro's.

Opstelten vindt zich niet te oud voor ministerschap

Met zijn 70 jaar vindt Ivo Opstelten (VVD) zich nog lang niet te oud om minister van Veiligheid en Justitie te zijn. "Ik ben niet te oud, want ik ben er", zei de bewindsman vrijdag na afloop van de ministerraad in reactie op de scherpe kritiek die hij kreeg op zijn optreden tijdens het debat van donderdag over de aanpak van jihadisme.

Opstelten zei nog niet eerder geconfronteerd te zijn met kritiek op zijn leeftijd. "Het gaat om de inhoud", benadrukte hij. Donderdag verdedigde hij in de kamer een reeks maatregelen waarmee het kabinet jihadisme in Nederland wil bestrijden. "Wij hebben in de Kamer een basis gevonden om met dit programma stevig door te kunnen gaan. En dat vind ik het allerbelangrijkste."

CDA-leider Sybrand Buma haalde donderdag keihard uit naar Opstelten omdat hij 'geen flauw benul' van de inhoud van zijn eigen plannen. Ook D66-leider Alexander Pechtold had geen goed woord over voor het optreden van Opstelten. "De voorbereiding van de minister was ronduit teleurstellend", zei Pechtold, die grote moeite had zijn ongenoegen te verbergen.

Minister van Sociale Zaken en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) ontkende vrijdag dat Opstelten niet wist waar hij over sprak. "We hebben het met elkaar voorbereid", aldus de vicepremier."Opstelten heeft een eigen stijl van debatteren. Dat is wat het is. Sommige mensen vinden het fantastisch, anderen hebben er moeite mee. Maar het gaat natuurlijk om de inhoud."

Minister Opstelten (Foto: Novum)
Minister Opstelten (Foto: Novum)

Baay tijdelijk uit Kamer, Henk Krol vervangt haar

Martine Baay (50Plus) verlaat om gezondheidsredenen tijdelijk de Tweede Kamer. Zij wordt gedurende die periode opgevolgd door Henk Krol. Dat heeft vicevoorzitter Maurice Koopman van de ouderenpartij vrijdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Baay vocht het afgelopen jaar tegen borstkanker. Volgens Koopman is sprake van een 'terugval' en moet Baay opnieuw worden behandeld. Haar gezondheidssituatie is zodanig ernstig dat zij haar Kamerwerk voorlopig niet kan voortzetten.

Krol is de vervanger van Baay. Koopman erkende dat zijn terugkeer omstreden is, maar het partijbestuur staat niettemin volledig achter hem. "Wij vinden het belangrijk dat in deze periode de continuïteit is gewaarborgd in de 50Plus-fractie en wij willen dat er iemand komt die goed is ingewerkt", zei Koopman.

Baay nam vorig jaar de lege plek in binnen 50Plus nadat Krol noodgedwongen moest opstappen. Het voormalige boegbeeld van de partij moest vorig jaar aftreden nadat was gebleken dat hij in zijn tijd als directeur van de Gay Krant jarenlang geen pensioenpremies voor het personeel had afgedragen.

Volgens Koopman staat deze kwestie een terugkeer van Krol niet in de weg.

Volgende NAVO-top in Polen

De volgende top van de NAVO, in 2016, wordt in Warschau gehouden. Dat maakte het bondgenootschap vrijdag bekend. Met het besluit geeft de NAVO een signaal af dat het wat de bescherming van de lidstaten in Oost-Europa betreft het bondgenootschap ernst is.

De hoofdstad van Polen is de 'plek waar het Warschaupact vorm kreeg en omver werd geworpen', zei de Poolse president Bronislaw Komorowski. Hij verwees daarmee naar de inmiddels ter ziele gegane Sovjet-variant van de NAVO, een cluster van vazalstaten van de Sovjet-Unie die dienden als buffer tegen het westerse gevaar.

Thuiszorgmedewerkers protesteren tegen bezuiniging

Thuiszorgmedewerkers voeren maandag in Zwolle actie tegen bezuinigingen in de zorg door gemeenten in de Noordoostpolder en Overijssel. Dat kondigt Abvakabo FNV vrijdag aan. De bond vindt dat er genoeg geld beschikbaar is bij de gemeenten om goede zorg te garanderen.

De werknemers van zorgorganisaties Carinova en Oude en Nieuwe Land demonstreren voor het gemeentehuis in Zwolle. De betogers willen dat een aantal gemeenten hun bezuinigingsplannen intrekken. Ze zijn aanwezig bij de gemeenteraadsvergadering, die na de demonstratie plaatsvindt.

Duizend medewerkers van Carinova verliezen volgend jaar hun baan. De organisatie stopt met het aanbieden van thuishulp, omdat de kosten vanwege de voorwaarden in de gemeentelijke aanbestedingen niet meer te dekken zijn. In maart moet Oude en Nieuwe Land 365 mensen ontslaan.

Vanaf volgend jaar wordt de langdurige zorg ondergebracht bij gemeenten. De reorganisatie gaat gepaard met bezuinigingen, die mogelijk gemaakt moeten worden door mensen langer thuis te laten wonen. Volgens Abvakabo FNV staan landelijk 18.500 ontslagen gepland.

Identiteit slachtoffers explosie Diemen bekend

De twee mensen die donderdag om het leven kwamen bij een explosie bij een flat in Diemen zijn geïdentificeerd. Het gaat om een 57-jarige vrouwelijke medewerker uit Amsterdam van woningcorporatie De Key en een 46-jarige medewerker uit Wilnis van een sloopbedrijf. Dat meldt de politie vrijdag. Het gaat om de twee mensen die waren vermist.

De medewerker van het sloopbedrijf was op het moment van de explosie bezig met werkzaamheden aan de liftschacht van het pand. Bij de werkzaamheden werd een gasleiding geraakt. De explosie vond om 15.45 uur plaats.

Alle appartementen in de flat zijn vrijdagmiddag doorzocht. Bewoners van honderd woningen mogen zeker tot woensdag nog niet terug naar huis. Aan de voor- en achterkant van het gebouw is de gevel aan de onderkant weggeslagen.

Netbeheerder Liander hoorde om 15.24 uur van het gaslek, ongeveer een kwartier voor de explosie. De monteurs waren te laat ter plaatse om het gas af te sluiten. Liander waarschuwde de hulpdiensten niet. "Die taak is weggelegd voor de aannemer ter plaatse", legt een woordvoerder uit. "Het gebeurt vaak dat we op een plek komen en de hulpdiensten daar ook al zijn. De man ter plaatse bepaalt of de situatie urgent is. Door de telefoon kunnen wij dat niet altijd goed inschatten."

Vijftien mensen raakten gewond. Niemand verkeert in levensgevaar. Onder meer de politie en de Inspectie SZW doen onderzoek naar de explosie.

Uruguay verslaat Japan bij debuut Aguirre

Uruguay heeft het debuut van Javier Aguirre als bondscoach van Japan vrijdag verstierd. De Zuid-Amerikanen waren in Sapporo met 2-0 te sterk. Edinson Cavani scoorde in de eerste helft, waarna Abel Hernández het duel twintig minuten voor tijd besliste. Bij Uruguay ontbrak de nog altijd geschorste sterspeler Luis Suárez.

Zuid-Korea was wel opgewassen tegen een Zuid-Amerikaanse opponent. Venezuela werd met 3-1 verslagen. De bezoekers kwamen halverwege de eerste helft nog wel op voorsprong, via José Salomón Rondón. Lee Myeong-Joo maakte in de 33e minuut gelijk. Lee Dong-Gook sloeg in de tweede helft tweemaal toe.

Venezuela speelt dinsdag nog tegen Japan, dat op het WK in de groepsfase sneuvelde.

Voor het eerst in krap een maand weer zomers weer

Voor het eerst sinds 10 augustus heeft de temperatuur vrijdag de zomerse 25 graden bereikt in Nederland. In Eelde werd rond 15.40 uur de 25 gradengrens overschreden, meldt weeronline.nl. In De Bilt en op veel andere plekken wordt de 25 graden niet gehaald vanwege bewolking. Lukt het nog wel in De Bilt, dan is sprake van een landelijke zomerse dag.

De temperatuur loopt vrijdag nog wat op en stijgt op enkele plaatsen nog boven de 25 graden uit. Het nazomerweer is te danken aan een hogedrukgebied dat warme lucht uit het oosten aanvoert.

Op 10 augustus was het voor het laatst warmer dan 25 graden in Nederland. In Nieuw Beerta werd het toen 26,8 graden. De laatste landelijke zomerse dag was de zondag ervoor, toen het 25,3 graden werd in De Bilt.

[Pic] UEFA bestraft Ludogorets en Steaua voor racisme

Ludogorets en Steaua Boekarest zijn door de UEFA bestraft voor racistisch gedrag van hun fans in hun tweekamp van de play-off voor ene plaats in de Champions League. Winnaar Ludogorets moet op 1 oktober tegen Real Madrid een gedeelte van het stadion dichthouden. Steaua is veroordeeld tot het spelen van een wedstrijd in de Europa League geheel zonder publiek. Beide clubs kregen ook een boete.

Ludogorets wijkt op 1 oktober voor het treffen tegen Real Madrid uit naar het National Stadium in Sofia, omdat het eigen stadion niet aan de UEFA-normen voldoet. De Bulgaarse club, waar Virgil Misjidan speelt, werd door de tuchtcommissie ook beboet voor zestienduizend euro voor fans die het veld betraden en het ontvangen van minstens vijf gele kaarten.

Steaua kreeg een boete van 64 duizend euro voor racisme en andere misdrijven. Het was al de tweede racistische overtreding van de Roemeense club dit seizoen. Ludogorets won de tweekamp met Steaua en maakt daardoor zijn debuut in de Champions League.

Assassins jagen in AC Rogue-trailer

Er is een gameplaytrailer uitgebracht voor Assassin's Creed Rogue. In de trailer zien we Shay, de ultieme Assassin Hunter, en zijn voormalige broeders.

In de game speel jij protagonist Shay Patrick Cormac, een eenentwintigjarige rekruut bij de Brotherhood of Assassins die zich langzamerhand loswrikt van de cultuur en de gebruiken van de Brotherhood. Uitendelijk wordt Shay verraden en wendt hij zich tot de Templar Order om uiteindelijk te ontpoppen als Assassin Hunter.

Assassin's Creed Rogue komt uit op 14 november, exclusief voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Menners op koers voor goud op Ruiterspelen

De Nederlandse menners liggen op koers voor goud in de landenwedstrijd op de Wereldruiterspelen in Normandië. Theo Timmerman, IJsbrand Chardon en Koos de Ronde staan respectievelijk derde, vierde en vijfde na het onderdeel dressuur. Samen staan ze stevig aan kop voor de landenwedstrijd.

Chardon en De Ronde kwamen donderdag al in actie. Zij kwamen tot een score van 42,12 en 46,25. Timmerman noteerde vandaag een score van 37,28. De juryleden gaven de Amerikaan Chester Weber (32,21) en de Australische titelverdediger Boyd Exell (35,51) een betere score.

Zaterdag volgt het onderdeel marathon en het mennen wordt zondag afgesloten met de vaardigheidsproef. 

Uitslag tweede vrije training Italië

Nico Rosberg heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Italië. De Duitser was met éénzestigste duizenste van een seconde sneller dan teamgenoot Lewis Hamilton.  Kimi Räikkönen zette de derde tijd op de klok, voor Fernando Alonso en Valtteri Bottas. Lewis Hamilton verscheen pas een half uur voor het einde van de sessie op de baan, nadat er een probleem was geconstateerd in de begin van de sessie.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:26.225   41
2 L. Hamilton Mercedes 1:26.286 0.061 16
3 K. Räikkönen Ferrari 1:26.331 0.106 31
4 F. Alonso Ferrari 1:26.565 0.340 26
5 V. Bottas Williams-Mercedes 1:26.758 0.533 34
6 J. Button McLaren-Mercedes 1:26.762 0.537 34
7 S. Vettel Red Bull Racing-Renault 1:26.762 0.537 27
8 K. Magnussen McLaren-Mercedes 1:26.881 0.656 44
9 F. Massa Williams-Mercedes 1:26.935 0.710 33
10 D. Ricciardo Red Bull Racing-Renault 1:26.992 0.767 37
11 S. Perez Force India-Mercedes 1:27.079 0.854 42
12 N. Hulkenberg Force India-Mercedes 1:27.227 1.002 39
13 D. Kvyat STR-Renault 1:27.476 1.251 37
14 E. Gutierrez Sauber-Ferrari 1:27.840 1.615 33
15 J. Vergne STR-Renault 1:27.929 1.704 33
16 A. Sutil Sauber-Ferrari 1:28.029 1.804 35
17 J. Bianchi Marussia-Ferrari 1:28.659 2.434 34
18 P. Maldonado Lotus-Renault 1:28.700 2.475 42
19 M. Chilton Marussia-Ferrari 1:28.786 2.561 29
20 R. Grosjean Lotus-Renault 1:29.085 2.860 29
21 K. Kobayashi Caterham-Renault 1:29.178 2.953 32
22 M. Ericsson Caterham-Renault 1:29.275 3.050 37

[Vid] Moslims eisen Peppa de Big-verbod

Hoewel de extremistische moslims het razenddruk hebben met onthoofdingen, hebben ze toch een gaatje in hun overdrukke agenda gevonden om tegen iets anders ten strijde te trekken. Het nieuwste slachtoffer heet Peppa Pig, een tekenfilmserie die bij ons als 'Peppa de Big' op de buis verschijnt.

Twee weken geleden werd de Facebook-pagina 'Muslims against Peppa Pig' opgericht, en met groot succes. Inmiddels zijn er al bijna drieduizend likes. Bedenker is Zayn Sheikh, een Britse moslim en vader die niets liever wil dan dat het lieve varkentje van de buis verdwijnt.

Zijn motivatie legt hij uit in een video, die al meer dan tienduizend keer is gedeeld. Hierin legt de beste man uit waarom Papa de Big moet verdwijnen. Zo zou zijn zoontje helemaal fan zijn van de serie. En dat niet alleen, het ventje wil nu liever een varken worden dan een arts.

"Sommigen van jullie hebben dit afschuwelijke schepsel wel eens gezien", vertelt Sheikh. "Haram Pig. Als moslim is het zeer belangrijk dat we geen varkensvlees eten. Het is verkeerd dat we kinderen hiernaar laten kijken. Kom liever met iets als Abdullah de Kat."

De trouwe moslim is inmiddels ook een handtekeningenactie gestart om het biggetje van de buis te halen. Anderen komen juist in opstand tegen Sheikh. Sommige denken echter dat de actie nep is en de beste man een internettrol.

'Peppa is haram!'

Seizoen Quintana ten einde

Het seizoen van Nairo Quintana is ten einde. De Colombiaan werd donderdag weliswaar succesvol geopereerd aan zijn gebroken schouderblad, die hem tot opgave noopte in de Vuelta, maar heeft zes tot acht weken nodig om weer volledig fit te raken.

Quintana stapte woensdag af in de Vuelta, nadat hij voor de tweede dag op rij ten val was gekomen. De 24-jarige klimmer won eerder dit jaar de Giro d'Italia en gold ook in Spanje als een van de favorieten.

"Normaliter moet hij zijn rechterarm twee tot drie weken in een mitella hebben", zegt orthopedisch chirurg Jezus Alfaro, die Quintana opereerde. "Daarna zou hij in staat moeten zijn om zijn arm te kunnen verplaatsen. In twee tot vier weken kan hij voorzichtig weer op de fiets stappen en in zes tot acht weken moet hij weer competitief kunnen zijn."

Eind september heeft het WK in Ponferrada plaats. Het World Tour-seizoen eindigt met de Ronde van Peking op 14 oktober.

NAVO-lidstaten stemmen in met flitsmacht

De leiders van de bij de NAVO aangesloten lidstaten hebben ingestemd met een flitsmacht die het Russische gevaar moet afwenden. Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen vrijdag op de NAVO-top in Wales gezegd.

De troepenmacht moet bestaan uit enkele duizenden militairen die binnen enkele dagen in een brandhaard kunnen worden ingezet. Daarbij moet gedacht worden aan zowel landtroepen als marine-eenheden. Nederland levert waarschijnlijk een compagnie van de luchtmobiele brigade, werd donderdag bekend. In Oost-Europa komen commando- en controlefaciliteiten. De flitsmacht moet de defensieve slagkracht van de NAVO versterken.

Landen in Oost-Europa vrezen de Russische agressie zoals die zich in Oost-Oekraïne tentoonspreidt. Een NAVO-flitsmacht moet eventuele schendingen van hun soevereiniteit en territoriale integriteit voorkomen of tenietdoen. Rasmussen benadrukte dat als één lidstaat aangevallen wordt, het hele bondgenootschap zal optreden.

De strijdende partijen in Oekraïne houden vrijdag in Minsk vredesgesprekken die moeten leiden tot een staakt-het-vuren. Afhankelijk van de uitkomst van het overleg besluit de Europese Unie of strengere sancties tegen Rusland moeten worden ingesteld.

Kleibodem voor lekkend Máximakanaal

Het Máximakanaal bij Den Bosch is aan het lekken. Over een lengte van tweeënhalve kilometer sijpelt er water weg uit de nieuw aangelegde vaarweg. Rijkswaterstaat gaat nu een kleibodem aanbrengen, laat een woordvoerder weten. Daarvoor moet het kanaal wel worden leeggepompt.

Elke dag zakt het waterpeil met zo'n drie centimeter, zo kwam aan het licht bij tests. Het sijpelt door de zandbodem weg naar het lager gelegen maaiveld. "We hadden er rekening mee gehouden dat er water zou weglopen, maar het is meer dan gedacht", legt een woordvoerder uit. Normaal slibt de bodem volgens haar vanzelf dicht.

Het negen kilometer lange kanaal moet eind dit jaar opengaan voor het scheepvaartverkeer. Dat kan ondanks de tegenvaller nog steeds lukken, zegt een woordvoerder vrijdag.

Met het Máximakanaal moet Noord-Brabant over water beter bereikbaar worden. Schepen hoeven straks ook niet meer door de binnenstad van Den Bosch te varen. Daardoor hoeven automobilisten niet meer voor openstaande bruggen te wachten.

Scarlett Johansson is MILF geworden

Scarlett Johansson is donderdag bevallen van een meisje. De actrice en haar verloofde, de Franse journalist Romain Dauriac, hebben hun dochter Rose genoemd. Dat heeft een woordvoerder van de 29-jarige Johansson laten weten.

De actrice en haar dochtertje maken het goed. Wel vragen Johansson en Dauriac om privacy en staan ze achter het No Kids Policy. Deze actie, die door verschillende sterren wordt gesteund, pleit ervoor de kinderen van beroemdheden buiten de publiciteit te houden.

De twee, die sinds eind 2012 samen zijn, verloofden zich een jaar geleden. Eerder was Johansson getrouwd met Ryan Reynolds.


Scarlett Johansson bevallen van dochter (Foto: Novum)

Weer uitbraak bijenziekte in Drenthe

In Drenthe is opnieuw een uitbraak van de besmettelijke bijenziekte Amerikaans vuilbroed geconstateerd. Dit keer bij een bijenvolk in Exloo. Vorige week werd de ziekte ook al vastgesteld in Zuidlaren en maandag kwam daar een besmetting in het Groningse Hoogezand-Sappemeer bij.

Het ministerie van Economische Zaken heeft net als bij de andere uitbraken een vervoersverbod van bijenvolken ingesteld in een gebied van drie kilometer rond de plek van de uitbraak. Het verbod geldt voor in ieder geval dertig dagen.

Vuilbroed verandert de larven van de honingbij in een slijmerige, rokende massa. Hele bijenvolken kunnen hierdoor omkomen. Imkers die vermoeden hiermee te maken te hebben, moeten dat melden. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en is niet overdraagbaar op mensen.

Xbox trolt Sony met Destiny Parfum

Sony heeft het exclusieve recht om te adverteren voor Destiny. De game komt ook uit op Xbox 360 en Xbox One, maar Microsoft mag dat niet aan de grote klok hangen. Daar hebben ze iets op gevonden: parfum genaamd Destiny Fragrance. Klik je op de link, dan kun je de game bestellen.

Het komt misschien over als een rotstreek van Sony om zo’n deal te sluiten met Bungie, maar Microsoft had vergelijkbare acties met Call of Duty indertijd. Er is nog geen reactie gekomen op de vindingrijke actie van Microsoft.

Destiny komt 9 september uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Parfum 1

Parfum 2

Parfum 3

"Toen ik Blind zag heb ik wel gevloekt"

De transfer van Daley Blind naar Manchester United heeft spijtgevoelens aangewakkerd bij RSC Anderlecht. Die club was ooit dicht bij de komst van de Oranje-international. Blind gold binnen de jeugdopleiding van Ajax jarenlang als een groot talent, maar voor de stap naar het eerste elftal had de geboren Amsterdammer extra tijd nodig.

In 2010 waren er bij Ajax veel twijfels over de veelzijdige linkspoot. De Amsterdammers stonden niet onwelwillend tegenover een vertrek van Blind, en Anderlecht overwoog van die mogelijkheid gebruik te maken. "Blind zat op dat moment in de B-kern van Ajax en in Amsterdam waren twijfels over de jongen", herinnert Anderlecht-voorzitter Herman Van Holsbeeck zich in gesprek met Het Nieuwsblad.

Scouts van de Belgische topclub brachten een bezoek aan de Amsterdam ArenA, maar waren niet eensluidend in hun oordeel. "Ook bij ons was de scouting niet eensgezind. Ik dacht: 'Wat moet ik doen?', en uiteindelijk hebben we het dossier laten schieten."

Van die beslissing heeft Van Holsbeeck de voorbije periode spijt gehad. Vooral door de prestaties van Blind op het WK moest hij zich achter de oren krabben. "Toen ik Daley Blind bezig zag op het voorbije WK heb ik wel eens luid gevloekt. Nondedju."

Enkele dagen voor het sluiten van de transfermarkt werd bekend dat Ajax Blind alsnog zou kwijtraken. Manchester United ging er met zijn handtekening vandoor, en betaalde 17,5 miljoen euro voor de verdediger annex middenvelder.

Apple scherpt beveiliging aan na gehackte foto's

Apple neemt extra stappen om het lekken van gegevens op iCloud moeilijker te maken. Dat zegt topman Tim Cook in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Het techbedrijf neemt maatregelen nadat afgelopen weekeinde een hacker naaktfoto's van meer dan honderd actrices en zangeressen had verkregen via onder meer iCloud-accounts.

Apple wil het hacken moeilijker maken door onder meer gebruikers via e-mail te laten weten als iemand een wachtwoord wil veranderen, de inhoud van de iCloud-account ergens anders installeert of voor het eerst op een ander apparaat wordt ingelogd. Ook worden extra stappen toegevoegd aan het inlogproces.

Cook zei dat hackers achter wachtwoorden van dames als Jennifer Lawrence en Kate Upton kwamen door beveiligingsvragen juist te beantwoorden. Daarnaast ontvingen ze nepmails waarin werd gevraagd naar gebruikersnamen en wachtwoorden.

De naaktkiekjes van de vrouwen circuleerden afgelopen weekeinde op internet. Zowel Upton als Lawrence liet weten juridische stappen te ondernemen. Ariana Grande en Victoria Justice beweerden dat naaktfoto's van hen nep waren.

Van Bommel: PvdA'er Monasch toch geen landverrader

De Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Jacques Monasch (PvdA) hebben hun ruzie bijgelegd. Monasch is toch geen landverrader, concludeert de SP'er na een goed gesprek.

"Goed gesprek met Jacques Monasch", schrijft Van Bommel vrijdagochtend op Twitter. "De politieke verschillen blijven, maar de term 'landverrader' neem ik terug vanwege verkeerde associaties."

Van Bommel noemde Monasch donderdagavond een 'landverrader' nadat de PvdA'er het optreden van partijleider Emile Roemer (SP) bij het televisieprogramma Pauw had bekritiseerd.

Volgens Van Bommel beloofde de PvdA' er eerder dat Oekraïne lid kon worden van de NAVO. Daarmee stuurt hij aan op een oorlog tussen Rusland en de NAVO en daarmee ook met Nederland, aldus de socialist. Monasch zou voor 'Amerikaans geld' in Oekraïne hebben gediend.

Na Van Bommels gewraakte tweet suggereerde Monasch dat de SP'er minder moest drinken.

Missen eurocommissariaat deert Dijsselbloem niet

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vindt het niet erg dat hij niet de nieuwe eurocommissaris namens Nederland wordt. "Helemaal niet", zei hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

"Ik heb al een baan, een hele mooie baan. Sterker nog: ik heb er twee en doe die met veel plezier", luidde het antwoord van de Eurogroepvoorzitter. Het was de repliek die hij de afgelopen maanden elke keer gaf op speculaties over een vertrek naar Brussel. Deze week werd bekend dat niet Dijsselbloem, maar minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) Neelie Kroes (VVD) opvolgt als Nederlandse eurocommissaris.

Welke portefeuille Timmermans krijgt is nog onbekend. "Dat is nog in handen van hogere machten", zei Dijsselbloem daarover. Hij zei verder dat hij Timmermans gaat missen. Dat lieten meerdere bewindslieden weten bij aanvang van de ministerraad. Al klonk er hier en daar kritiek op het feit dat Nederland een man afvaardigt, en geen vrouw. "Je kunt niet alles hebben", zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) daarover.

Bussemaker wil meer vrouwen in top bedrijfsleven

Het bedrijfsleven moet er veel meer aan doen om vrouwen in de top aan te stellen. Dat heeft minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) vrijdag gezegd in Den Haag. Het is volgens de bewindsvrouw in het belang van bedrijven om meer vrouwen aan te nemen.

"Het gaat echt helemaal niet goed", reageerde Bussemaker op recente cijfers uit de Female Board Index. Daaruit blijkt dat in slechts zes procent van de raden van bestuur vrouwen zijn vertegenwoordigd. Het streefcijfer van het kabinet is dertig procent. "Laat duidelijk zijn dat bedrijven meer moeten doen dan ze nu doen. Dat is in hun eigen belang."

"Het gaat steeds meer om een war on talent", benadrukte Bussemaker. We weten dat vrouwen beter opgeleid zijn tegenwoordig; universiteiten en hogescholen hebben meer vrouwelijke studenten. Zij studeren ook vaak sneller en beter af. Het is zaak voor bedrijven om al die talenten niet te verliezen."

Bussemaker zei komende weken nader in te gaan op de cijfers, ze neemt dan het rapport 'Talent naar de Top' in ontvangst.

NVWA wil opmars hooikoortsplant stoppen

Nederlanders moeten alert zijn op de hooikoortsplant ambrosia en de plant op eigen terrein verwijderen. Het hooikoortsseizoen kan twee maanden langer duren als de opmars van de plant niet wordt gestuit, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag op basis van een analyse over de plant.

De ambrosiaplant kan anderhalve meter hoog worden en bloeit met groene bloemetjes. Een plant kan per jaar een miljard pollen produceren. Deze pollen van de ambrosiaplant kunnen stevige allergische reacties oproepen.

Uit de analyse blijkt dat vanaf 2000 de plant sterk in Nederland is toegenomen. In 2013 kwamen voor het eerst meer dan driehonderd meldingen van de ambrosiaplant binnen. "Daarbij blijkt dat de soort in hoge mate in nieuwe gebieden opduikt", aldus de NVWA.

De NVWA roept Nederlanders op de plant te bestrijden en nieuwe waarnemingen te melden. Aangeraden wordt bij het verwijderen van de plant handschoenen en dekkende kleding te dragen.

De ambrosiaplant bloeit tot laat in het jaar en komt vooral voor in stedelijke omgeving. Onder andere in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam wordt de plant veel waargenomen. Ongeveer vijf procent groeit in grote populaties.

Van Doesburgh vreesde softporno bij Nieuwe Buren

Bracha van Doesburgh was bang dat ze voor haar rol in de tv-serie Nieuwe Buren wel heel vaak uit de kleren zou moeten. "Toen ik ja zei, had ik het boek niet gelezen. Toen ging ik het boek lezen en dacht ik: we hebben gewoon ja gezegd tegen softporno", zegt de actrice over de gelijknamige roman van Saskia Noort waar de show op is gebaseerd.

De angst van Van Doesburgh bleek ongegrond. "Uiteindelijk valt het heel erg mee. De scènes zijn om de seks heen geschreven", vervolgt de 33-jarige actrice voor de camera van Novum Nieuws. Volgens haar man Daan Schuurmans, die in de serie haar echtgenoot speelt, zit Nieuwe Buren goed in elkaar. "Het is belangrijk dat je het gevoel hebt dat je iets moois hebt gemaakt en dat hebben we."

Ook de samenwerking met zijn vrouw beviel de 42-jarige Schuurmans goed. "Het heeft alleen maar voordelen gehad." In de tv-serie, die vanaf volgende week zondag wordt uitgezonden op RTL 4, speelt ook het echtpaar Katja Schuurman en Thijs Römer een koppel. "We waren echt een pact met z'n vieren op de set."

Hoewel het samenwerken een succes was, weten Schuurmans en Van Doesburgh niet of ze in de toekomst weer samen het scherm delen. "Ik denk dat we daar voorzichtig mee moeten zijn en het niet te vaak moeten doen", zegt de acteur. "We zijn ook afzonderlijk van elkaar spelers." Voor de actrice is het ook een aanslag op hun gezin. "Het is voor onze thuissituatie een behoorlijke planning om samen te draaien."

Overgang naar IBAN grotendeels probleemloos

De overgang naar IBAN is verrassend goed verlopen. Toen het nieuwe betaalsysteem op 1 augustus werd ingevoerd bleek dat twintigduizend bedrijven nog niet waren overgestapt, maar tot veel problemen heeft dat niet geleid. ING noemt augustus zelfs 'een verrassend rustige maand'.

ING is met veel klanten het gesprek aangegaan over IBAN. In die contacten is de bank geen enkel probleem ter ore gekomen, laat ING weten. Ook een woordvoerder van ABN AMRO laat weten 'geen problemen te hebben gezien'.

De Nederlandsche Bank heeft de situatie bij bedrijven in de gaten gehouden. Tijdens een piek in transacties aan het einde van augustus heeft DNB geen problemen geconstateerd. "De grote bedrijven zijn blijkbaar op het laatste moment alsnog overgestapt", aldus een woordvoerder.

Onder de organisaties die nog niet waren overgestapt bevonden zich veel kleine bedrijven en stichtingen, die weinig incasso's hebben en dus flexibel zijn. "De plaatselijke postduivenvereniging kan een probleem met incasso's makkelijk handmatig oplossen."

Ook zelfstandigenstichting ZZP Nederland en winkeliersvereniging Detailhandel Nederland laten weten geen signalen ontvangen te hebben. MKB-Nederland zegt dat kleine bedrijven die niet op tijd waren overgestapt wel wat problemen ondervonden. "Maar dat is hun eigen schuld", vindt een woordvoerder van de ondernemersorganisatie.

Onder consumenten werden ook problemen verwacht. Onderzoek van seniorenorganisatie ANBO wees onlangs uit dat de helft van de ouderen zich op het moment van invoering niet had voorbereid. Nu blijkt dat de vereniging geen enkele klacht heeft ontvangen. "Na de zomer melden zich veel nieuwe leden aan", zegt een woordvoerder. "Die moesten nu hun IBAN-nummer aan ons doorgeven. Voor de meeste ouderen was dit geen probleem. Sommigen moesten het nummer even opzoeken."

Ook de Consumentenbond heeft weinig klachten binnengekregen. Een woordvoerder meldt dat er op individueel niveau wat vragen en problemen waren, maar de organisatie is over het algemeen tevreden.

IBAN staat voor International Bank Account Number en bestaat in Nederland uit achttien tekens. Het betaalsysteem moet internationaal betalingsverkeer makkelijker maken. Het zou 1 februari in Nederland worden ingevoerd, maar werd een halfjaar uitgesteld omdat veel bedrijven er niet klaar voor waren.

Filmfestival gewijd aan fraude

Filminstituut Eye in Amsterdam is volgende maand het decor voor een filmfestival dat helemaal in het teken staat van fraude. Tijdens het evenement op 1 en 2 oktober worden films en documentaires vertoond rond het thema en wordt de 'Anti Fraude Award 2014' uitgereikt, bedoeld voor een persoon of organisatie die zich inzet om zaken als gesjoemel, bedrog en oplichting te bestrijden.

Op de eerste dag van het 'eerste Fraude Film Festival in Nederland' kunnen professionals en beleidsmakers discussiëren over "de impact en diversiteit van fraude en de aanpak ervan", lieten de organisatoren woensdag weten. De tweede dag staat open voor iedereen. Naast het bekijken van films en documentaires kan het publiek kennismaken met fraudebestrijders.

Het festival wordt georganiseerd door organisaties die bij fraudebestrijding betrokken zijn, waaronder de FIOD en de Nederlandse Vereniging van Banken. Het is de bedoeling er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.

Formatie Europese Commissie nadert voltooiing

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft zijn lijst met beoogde nieuwe eurocommissarissen voltooid. Dat meldt de Europese Unie vrijdag. Namens Nederland staat minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans (PvdA) op de lijst.

Juncker sprak de afgelopen dagen met alle kandidaat-commissarissen. Verwacht wordt dat de verdeling van de verschillende commissariaten volgende week officieel wordt gepresenteerd, waarna het aan het Europees Parlement is zijn goedkeuring uit te spreken.

Zoals tevoren afgesproken bevat de lijst met 27 namen - één uit iedere lidstaat, Juncker zelf vertegenwoordigt de 28e lidstaat Luxemburg - negen vrouwen.

NAVO zet contouren flitsmacht uiteen

De NAVO zal vrijdag de contouren uiteenzetten van de nieuw te vormen flitsmacht die de vrees voor Rusland in de oostelijke lidstaten van het bondgenootschap moet wegnemen. Het plan moet de NAVO-landen in staat stellen meer troepen en materieel in Oost-Europa te stationeren.

Landen in de regio vrezen de Russische agressie zoals die zich in Oost-Oekraïne tentoonspreidt. Een flitsmacht van de NAVO moet eventuele schendingen van hun soevereiniteit en territoriale integriteit voorkomen of tenietdoen.

De strijdende partijen in Oekraïne houden vrijdag in Minsk vredesgesprekken die moeten leiden tot een staakt-het-vuren. Afhankelijk van de uitkomst van het overleg besluit de Europese Unie of strengere sancties tegen Rusland moeten worden ingesteld.

Rol van zakenvrouw kwam Yolanthe niet aanwaaien

Yolanthe Sneijder-Cabau vond het best lastig om een harde zakenvrouw te zijn. "Ik ben natuurlijk actrice en ik presenteer en doe fotoshoots, dat is allemaal heel anders en creatief. Als je dan ineens zakenvrouw moet zijn, is dat pittig", zegt de voetbalvrouw, die haar eigen sieradenlijn heeft, voor de camera van Novum Nieuws.

"Je moet op je strepen gaan staan. Ik ga altijd van alles bedenken waarom iets zielig is", legt Sneijder-Cabau uit. Op aanraden van echtgenoot Wesley Sneijder werd ze wat harder. "Dat moet ook. Anders komt het nooit op het punt waar het moet zijn."

De 29-jarige presentatrice begon haar sieradenlijn in 2010 en verkoopt de juwelen online. Sinds donderdag liggen ze ook in Nederland in de winkel. De sieraden voor mannen worden eerst gekeurd door Sneijder. "Doe die eens om? Staat het leuk? Wat voor type man zou dit dragen?" De opbouwende kritiek van haar man is erg bruikbaar. "Daar doe ik zeker iets mee."

Speedbootbestuurder Vinkeveen blijft vrij

De 49-jarige man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de fatale aanvaring op de Vinkeveense Plassen blijft op vrije voeten. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem bepaald. Het OM was in hoger beroep gegaan om de man in hechtenis te houden.

Volgens het hof is er geen hard bewijs dat de man als bestuurder van een speedboot opzettelijk invoer op een sloep met vier mannen. Om hem vast te houden is bewijsmateriaal noodzakelijk. De man wordt nog wel verdacht van dood door schuld, maar daarvoor kan hij niet in voorlopige hechtenis worden gehouden.

De rechtbank in Utrecht bepaalde een week geleden dat de man op vrije voeten zou komen. Ook volgens de rechtbank waren er te weinig aanwijzingen voor opzet. Het OM ging daartegen in beroep, maar het hof bevestigt het oordeel van de rechtbank.

Bij het ongeluk kwamen begin augustus twee mannen om het leven, nadat de speedboot op de sloep was ingevaren. De schipper zou te hard hebben gevaren.

Naar verwachting vindt op 13 november een regiezitting in de strafzaak plaats.

'Siem de Jong vier maanden aan de kant'

Siem de Jong blijft achtervolgd worden door blessureleed. Volgens Engelse media heeft de middenvelder tijdens de training een scheur in zijn lies opgelopen en staat hij zo'n vier maanden aan de kant.

De Jong verruilde afgelopen seizoen Ajax voor Newcastle. Tijdens zijn laatste seizoen in Amsterdam kampte De Jong ook met veel fysiek ongemak. De Jong speelde inmiddels twee wedstrijden voor Newcastle, de huidige nummer zestien van de Premier League.

Brand bij bedrijf in Botlekgebied

Bij een bedrijf in de Rotterdamse Botlek heeft vrijdagochtend brand gewoed. De brand brak uit in een generator bij het bedrijf Cabot, dat chemicaliën produceert. Er zijn geen mensen gewond geraakt, meldt de brandweer.

De brand brak rond 10.00 uur door nog onbekende oorzaak uit. Zo'n twee uur later werd het sein brand meester gegeven. Aanvankelijk meldde de brandweer dat omliggende bedrijven waren ontruimd, maar dat bleek toch niet het geval.

Tientallen doden door moesson in Pakistan

Overstromingen veroorzaakt door moessonregens hebben in Pakistan aan veertig mensen het leven gekost. Dat heeft de Pakistaanse rampendienst bekendgemaakt. Ook in het Indiase gedeelte van Kashmir vielen doden.

Pakistan heeft geregeld te kampen met zware overstromingen tijdens het moessonseizoen. Sommige mensen kwamen om toen de daken van hun huizen instortten, anderen kwamen aan hun einde door overstromingen en aardverschuivingen.

In Indiaas Kashmir is het dodental gestegen tot zeker 28. Een bus met gasten van een bruiloft werd door het wassende water weggespoeld. Er zaten meer dan vijftig mensen in de bus. Vier inzittenden slaagden erin naar de kant te zwemmen en hulp in te schakelen. Reddingswerkers zijn nog steeds op zoek naar een deel van de passagiers.

Hahn: "Niet netjes van Feyenoord"

Warner Hahn wisselde deze zomer twee keer van werkgever. De manier waarop Feyenoord met hem omging verdient volgens de talentvolle doelman geen schoonheidsprijs. Hahn, die donderdagavond nog onder de lat stond toen Jong Oranje in Deventer met 1-0 verloor van Jong Georgië, verliet FC Dordrecht na een sterk seizoen voor Feyenoord.

In Rotterdam dolf hij het onderspit in de concurrentiestrijd met Erwin Mulder. Tot zijn verbazing slonken zijn speelkansen in de slotdagen van de transferperiode nog meer, toen Feyenoord zich verzekerde van de diensten van Kenneth Vermeer. "Het is niet netjes hoe dat allemaal gegaan is", zegt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Dat had wel anders gekund."

Hahn voelde niets voor een rol als derde doelman, en ook de mogelijkheid om naar Excelsior over te stappen kon hem niet bekoren. Op de valreep meldde PEC Zwolle zich, en verhuisde hij naar Zwolle.

"Voor mij heeft het natuurlijk geen zin om derde keeper te worden", legt hij uit. "Volgens mij hadden ze me al bij Excelsior gestald, voordat ik zelf op de hoogte was van de komst van Vermeer. Maar ik wil graag zelf de regie houden."

Ofschoon hij had gehoopt op een plek onder de lat bij Feyenoord is Hahn content met PEC als nieuwe club. In Zwolle is hij de opvolger van de naar Ajax vertrokken Diederik Boer. "Ik ben blij dat ik nu bij een mooie club eerste keeper wordt."

Duo gooit drugs en telefoons over gevangenismuur

Twee mannen zijn donderdagmiddag in Roermond opgepakt omdat ze een pakketje over de muur van de gevangenis hadden gegooid. Er zaten telefoons en dertig gram wiet in. Voor wie het pakketje bedoeld was wordt onderzocht.

De politie had een anonieme tip gekregen over de plannen van de 26-jarige man uit Reuver en de 37-jarige man uit Swalmen. Kort nadat ze het pakketje over de muur van de penitentiaire inrichting aan de Keulsebaan hadden gegooid werden ze opgepakt.

Flinke verbreding voor A27 en A1

De A27 en de A1 worden ten noorden van Utrecht flink verbreed. De doorstroming van het verkeer moet daardoor worden verbeterd. Dat heeft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen besloten, zo meldt Rijkswaterstaat vrijdag.

De A27 krijgt in beide richtingen een extra rijstrook en op een deel van het traject wordt een vierde (spits)rijstrook aangelegd. De A1 gaat van twee naar vier rijstroken in allebei de richtingen. Met de aanpassingen moet het verkeer tussen de Randstad en het midden en oosten van het land in de toekomst beter kunnen doorrijden.

Met de verbreding worden volgens Schultz zes fileknelpunten uit de top 50 aangepakt. "Hiermee geven we een forse impuls aan de bereikbaarheid van de regio's Utrecht en Amersfoort. We zorgen er ook voor dat het verkeer op een belangrijke hoofdverbinding tussen de Randstad, Twente en Duitsland beter doorstroomt. Dat is goed voor onze economie."

Momenteel rijden er dagelijks zo'n negentigduizend voertuigen over de A27 en bijna 110 duizend over de A1. De verwachting is dat die aantallen in 2030 zijn opgelopen naar zo'n 140 duizend en 170 duizend voertuigen.

Utrechtse politie schiet verdachte in been

De politie heeft vrijdagochtend een man neergeschoten in Utrecht. Hij wordt verdacht van een steekpartij kort daarvoor. Een agent zag zich genoodzaakt te schieten omdat de man de politie bedreigde met een 'slagvoorwerp'. De man liep een schotwond in zijn been op.

De steekpartij vond even na 07.00 uur plaats op de Sitterlaan. De politie trof de verdachte zo'n anderhalf uur later aan op de Adriaen Beyerkade. Omdat hij zich tegen zijn aanhouding verzette, schoten agenten op zijn been. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. De verwondingen van het slachtoffer van de steekpartij vielen mee.

Station München afgesloten wegens ebolavermoeden

Het centraal station van München is vrijdag afgesloten na de aankomst van een trein met vluchtelingen. Een van de reizigers, een man uit Somalië, zou tekenen vertonen van een ebolabesmetting. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung.

De politie liet weten dat de man waarschijnlijk een 'tropenziekte' onder de leden heeft. De Somaliër is naar een kliniek gebracht waar hij in isolatie zal worden behandeld.

Veel vluchtelingen reizen illegaal per trein naar Beieren. Zij zijn dikwijls via Italië Europa binnengekomen, waarna ze hun reis voortzetten.

Excelsior haalt middenvelder Varela

Excelsior Rotterdam heeft nog een speler aan de selectie toegevoegd. De Rotterdamse club maakte vrijdag bekend dat Toni Varela voor een jaar heeft getekend. De 28-jarige middenvelder, tevens international van Kaapverdië, speelde eerder voor RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam, FC Dordrecht en het Griekse Levadiakos.

"Op het middenveld waren we erg dun bezet waardoor we bij tegenslagen direct een probleem zouden hebben. Met de komst van Toni kunnen we dit ondervangen met een speler die ook al de nodige ervaring heeft", aldus algemeen directeur Ferry de Haan. Omdat Varela clubloos was, kan hij nog tekenen bij een nieuwe club ondanks het aflopen van de transferdeadline op maandag.

Promovendus Excelsior kent een verrassend sterke competitiestart. De ploeg van coach Marinus Dijkhuizen pakte zeven punten uit vier duels en staat daarmee zesde.

Kabinet ziet niets in sportboycot Rusland

Het kabinet ziet niets in een sportboycot tegen Rusland. Dat heeft minister van Sport Edith Schippers (VVD) vrijdag gezegd in Den Haag. Maar als de Europese Unie anders besluit legt Nederland zich daarbij neer. In Europees verband wordt momenteel gesproken over maatregelen om Rusland uit te sluiten van internationale sportevenementen.

"Als kabinet hebben we het idee dat je juist met sport een verbinding zoekt, waar politiek buiten blijft", zei Schippers voorafgaand aan de ministerraad. "Maar we hechten er wel aan dat wij in Europa een lijn trekken ten aanzien van boycots, daar wordt nu over gesproken. We zullen argumenten aandragen waarom we een sportboycot geen goed idee vinden."

Schippers benadrukte echter dat 'eenheid in Europa' het allerbelangrijkste is. Als Brussel uiteindelijk anders zou besluiten heeft Nederland zich daar bij neer te leggen. "Sport zou moeten verbroederen door alle politieke regimes, door alle politieke spanningen heen. Maar eenheid in Europa is het belangrijkste."

Vanwege de Russische inmenging in het conflict in het oosten van Oekraïne werden eerder deze week nieuwe sanctievoorstellen gedaan in de Europese Unie. Een van de plannen is om Rusland te treffen met een sportboycot. Daarmee zouden ze bijvoorbeeld uitgesloten kunnen worden van deelname aan Europese voetbalcompetities. Over vier jaar organiseert het land het WK voetbal.

[pic] Snoeiharde porno op straat

Een medewerker van een bedrijf uit Lanzhou heeft een behoorlijke blunder gemaakt. Door zijn fout zijn honderden Chinezen geconfronteerd met snoeiharde porno.

De beste man is verantwoordelijk voor een gigantisch televisiescherm bij het Maryland Stadion, een van de drukste plekken van Lanzhou. Door een vergissing waren hierop plaatjes te zien van neukende mensen. Vele voorbijgangers zijn dan ook opgehitst door de pikante beelden.

Hoewel de foto's slechts twaalf seconden te zien waren, is de bewuste werknemer in de boeien geslagen. Hij moet nu vijftien dagen zitten. Ook moet hij een boete betalen van maar liefst 3000 RMB, omgelekend zo'n 374 euro.

boeDe bewuste beelden. Klik vool meel foto's!

NAC-aanvaller Hooi voorlopig aan de kant

NAC-trainer Nebojsa Gudelj kan de komende tijd geen beroep doen op Elson Hooi. De vleugelaanvaller heeft een scheurtje in zijn meniscus opgelopen. Volgende week wordt bekend hoelang Hooi uit de roulatie is als hij zijn revalidatietraject met de medische staf gaat uitstippelen, meldt de club uit Breda vrijdag.

De 22-jarige Hooi kwam dit seizoen in alle vier de competitieduels in actie. Hij begon tweemaal in de basis en mocht twee keer invallen. De aanvaller scoorde zondag tegen PEC Zwolle zijn eerste goal van het seizoen en droeg daarmee bij aan de eerste zege van NAC.

Opnieuw verboden op homohuwelijken VS geschrapt

Tegenstanders van het homohuwelijk in de Verenigde Staten hebben opnieuw twee nederlagen geleden. Een hof van beroep oordeelde donderdag unaniem dat verboden in de staten Wisconsin en Indiana indruisen tegen de Amerikaanse grondwet.

De drie rechters waren niet mild in hun oordeel en maakten gehakt van de argumenten van de advocaten die de verboden verdedigden, onder meer op basis van de traditie van huwelijken tussen mannen en vrouwen. Er zijn 'slechte tradities in de geschiedenis geweest zoals kannibalisme, voetinbinding en weduweverbranding', zeiden de rechters. "Traditie per se kan geen wettelijk argument voor discriminatie zijn, ongeacht hoe oud de traditie is."

De procureur-generaal van Wisconsin heeft aangegeven in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof. Waarschijnlijk zal het verbod daardoor hangende een oordeel van de hoogste rechters van kracht blijven.

Het homohuwelijk is nu toegestaan in negentien staten en in Washington D.C. De beweging voor gelijke rechten voor homostellen is sinds vorig jaar in een stroomversnelling terechtgekomen. Bijna alle rechters die zich over de kwestie bogen maakten korte metten met de verboden en de argumenten van de voorstanders ervan. Veel staten gingen echter in beroep. De kwestie zal pas echt worden beslist als het Hooggerechtshof zich er over uitspreekt.

Duitser verdronken in jachthaven Elburg

Een 30-jarige man uit het Duitse Lennestadt is donderdagavond verdronken in de jachthaven van het Gelderse Elburg nadat hij uit een jacht was gevallen. Waarschijnlijk is sprake van een noodlottig ongeval, meldt de politie vrijdag.

De man verbleef met zeven vrienden op het jacht. Hij raakte rond middernacht te water. Reddingsmedewerkers en duikers van de brandweer vonden de drenkeling na een uur zoeken.

Het slachtoffer werd overgebracht naar de Isala-klinieken in Zwolle, waar hij later overleed. De overige opvarenden zijn gehoord als getuigen.

Treinverkeer Schiphol weer opgestart

Het treinverkeer rond Schiphol komt weer op gang. Rond 10.20 uur werden alle sporen rond de luchthaven weer vrijgegeven, meldt de NS.

Rond de luchthaven staan nog wel veel treinen en bussen met reizigers. "Het zal nog even duren voordat die allemaal op de plaats van bestemming komen, maar er zit beweging in", aldus een woordvoerder.

Het treinverkeer lag vrijdagochtend stil nadat koperdieven donderdagnacht grote schade hadden aangericht. Tijdens de diefstal vlogen stroomkabels in brand.

Hoeveel mensen hun vlucht hebben gemist door de vertraging is onduidelijk.

Lufthansa schrapt honderden vluchten wegens staking

Lufthansa heeft meer dan tweehonderd vluchten moeten annuleren door de pilotenstaking van vrijdagavond op vliegveld Frankfurt. Drie vluchten vanuit Amsterdam vertrekken niet naar Frankfurt en drie vluchten met bestemming Amsterdam blijven op de Duitse luchthaven aan de grond. Dat heeft Lufthansa gemeld.

Door de staking worden volgens Duitse media 25 duizend passagiers getroffen. Vooral korte en middellange vluchten zijn geannuleerd. Reizigers binnen Duitsland mogen met treinen van Deutsche Bahn reizen door hun vliegticket voor een treinkaartje om te ruilen. Lufthansa betreurt de overlast.

De staking begint vrijdag om 17.00 uur en duurt tot 23.00 uur. Frankfurt is de grootste luchthaven in Duitsland. De piloten vinden dat ze te weinig verdienen en willen een salarisverhoging van tien procent. Ook is er ruzie over een overgangsregeling voor vliegers die vervroegd met pensioen willen. Lufthansa wil die regeling afschaffen.

Vorige week werd budgetdochter van Lufthansa Germanwings al door stakingen geplaagd. Toen werden ongeveer vijftienduizend passagiers getroffen.

Werknemer corporatie onder slachtoffers explosie

Een van de slachtoffers van de gasexplosie in een flat in Diemen is hoogstwaarschijnlijk een medewerker van woningcorporatie De Key. Hij was aan het werk in de flat toen de explosie ontstond, laat een woordvoerder vrijdag weten. "Hij is inderdaad vermist. We gaan van het ergste uit."

Het dodental van de explosie blijft waarschijnlijk op twee staan. De politie denkt dat de overleden slachtoffers dezelfde personen zijn als de twee vermisten. Hun identiteit is nog niet bekendgemaakt.

De politie moet nog één woning in de flat doorzoeken. Dat gebeurt als het gebouw is gestut. Het is te onveilig om eerder naar binnen te gaan.

De explosie ontstond donderdag even voor 15.00 uur bij werkzaamheden in het gebouw. Daarbij werd een gasleiding geraakt.

Rebellen Oekraïne naderen Marioepol

De pro-Russische rebellen in Oekraïne hebben hun opmars richting Marioepol voortgezet. Ten noorden en oosten van de havenstad werden beschietingen gehoord, melden verslaggevers van AP.

Marioepol, woonplaats van zo'n half miljoen mensen, ligt aan de Zee van Azov, tussen Rusland en het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. De stad is dus strategisch gelegen en daarom een vette prijs voor de rebellen. Met Marioepol in handen zouden zij makkelijker een landverbinding kunnen creëren tussen de Krim en Rusland.

De beschietingen vrijdag kwamen uit verschillende richtingen, wat erop lijkt te wijzen dat de rebellen de stad omsingelen. Mogelijk willen ze vooral de druk opvoeren op de regering in Kiev, zo vlak voor er vredesbesprekingen worden gehouden.

Vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de rebellen en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa voeren later vrijdag overleg in Minsk. Doel van de gesprekken is een oplossing te vinden om het Oekraïense conflict te beëindigen. De president van Oekraïne en de leiders van de rebellen hebben aangegeven bereid te zijn tot een staakt-het-vuren.

Kompels vast na explosie in mijn Bosnië

Na een explosie donderdag in een steenkoolmijn in Bosnië zijn 34 kompels ondergronds vast komen te zitten. Dat heeft een vakbondsleider gezegd.

De explosie ontstond door een kleine aardbeving in het gebied. Twee tunnels zegen vervolgens ineen. Meer dan twintig kompels wisten zich in veiligheid te brengen, maar ruim dertig van hun collega's zitten nu vast op zo'n vijfhonderd meter diepte. Ze zijn nog in leven en beschikken vooralsnog over voldoende lucht.

Reddingswerkers proberen de mijnwerkers te bereiken en moeten nog zo'n twintig meter graven om bij hen te komen. Waarschijnlijk kunnen de kompels snel uit hun benarde positie worden bevrijd.

Zuid-Korea strikt Stielike na afhaken Van Marwijk

Uli Stielike is aangesteld als nieuwe bondscoach van Zuid-Korea. De 59-jarige Duitser volgt Hong Myung-bo op, die na een teleurstellend WK zijn ontslag indiende. Bert van Marwijk was voor de Koreanen de eerste keus, maar de Deventenaar kwam er niet uit met de Aziaten.

Stielike tekende voor vier jaar bij de Zuid-Koreaanse voetbalbond. Hij debuteert maandag in de oefeninterland tegen Uruguay. Stielike was eerder bondscoach van Ivoorkust en Zwitserland.

Rol als vieze opa voor Robert De Niro

Robert De Niro tekent waarschijnlijk voor de hoofdrol in Dirty Grandpa. De 71-jarige acteur onderhandelt daar momenteel over met de makers van de komedie, weet het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. Ook Zac Efron is met hen in gesprek over een rol in de film.

De 26-jarige acteur moet de kleinzoon van De Niro's personage spelen. De jongen wordt omgepraat en stemt ermee in zijn vieze opa per auto naar een jongerenfeest in Florida te brengen. De oude ex-generaal vindt bovendien dat zijn kleinzoon de verkeerde vrouw heeft gekozen om binnenkort mee te trouwen.

Dirty Grandpa wordt geregisseerd Dan Mazer. Hij was eerder medeverantwoordelijk voor het scenario en de productie van de Sacha Baron Cohen-films Ali G Indahouse, Borat en Brüno.

Uitslag eerste vrije training Italië

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Italië. De Brit was ruim zes tienden sneller dan land- en voormalige teamgenoot Jenson Button. Nico Rosberg reed de derde tijd, op acht tienden van Hamilton. Fernando Alonso eindigde als vierde, gevolgd door Kevin Magnussen.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:26.187   25
2 J. Button McLaren 1:26.810 +0:00.623 27
3 N. Rosberg Mercedes 1:26.995 +0:00.808 26
4 F. Alonso Ferrari 1:27.169 +0:00.982 23
5 K. Magnussen McLaren 1:27.228 +0:01.041 30
6 S. Vettel Red Bull 1:27.271 +0:01.084 27
7 K. Räikkönen Ferrari 1:27.493 +0:01.306 27
8 S. Perez Force India 1:27.687 +0:01.500 13
9 D. Kvyat Toro Rosso 1:27.741 +0:01.554 33
10 N. Hülkenberg Force India 1:28.112 +0:01.925 23
11 E. Gutierrez Sauber 1:28.114 +0:01.927 21
12 V. Bottas Williams 1:28.148 +0:01.961 20
13 F. Massa Williams 1:28.150 +0:01.963 21
14 J. Vergne Toro Rosso 1:28.300 +0:02.113 30
15 G. van der Garde Sauber 1:28.429 +0:02.242 12
16 D. Ricciardo Red Bull 1:28.487 +0:02.300 19
17 D. Juncadella Force India 1:29.192 +0:03.005 10
18 P. Maldonado Lotus 1:29.512 +0:03.325 24
19 M. Chilton Marussia 1:30.017 +0:03.830 25
20 J. Bianchi Marussia 1:30.081 +0:03.894 27
21 C. Pic Lotus 1:30.125 +0:03.938 23
22 R. Merhi Caterham 1:30.704 +0:04.517 29
23 M. Ericsson Caterham 1:30.948 +0:04.761 16

Start ijshockeycompetitie uitgesteld

De competitiestart van de Eredivisie voor ijshockeyers is uitgesteld. Dat meldt de Nederlandse ijshockeybond vrijdag. Aanleiding is dat er nog maar vier teams zijn overgebleven. Er wordt nu eerst een bekercompetitie gespeeld.

Dordrecht Lions gaf eerder deze week te kennen om budgettaire redenen af te zien van deelname. De vijf overige teams die een licentie aanvroegen, zouden donderdagavond om de tafel gaan. Vlak voor dat overleg trok ook Eindhoven Kemphanen zich terug. De Brabanders gaven aan geen heil te zien in een competitie met vijf teams.

De vier overgebleven teams hebben nu besloten om samen eerst een bekercompetitie te spelen. De Eredivisie gaat daarna van start. Mogelijkheden over hoe de competitie eruit komt te zien, worden op korte termijn onderzocht.

Nederland stuurt Lucia de B. naar Oscars

Nederland zendt dit jaar de film Lucia de B. in voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Dat heeft filminstituut Eye International donderdag bekendgemaakt. De film van regisseuse Paula van der Oest gaat over de Haagse verpleegkundige Lucia de Berk, die 6 jaar lang onschuldig vastzat voor meerdere moorden.

Het verhaal van Lucia de Berk wordt verteld vanuit het perspectief van een medewerker van het Openbaar Ministerie die er achter komt dat justitie grote fouten heeft gemaakt en ontlastend bewijs heeft achtergehouden. De rol van de verpleegster wordt gespeeld door Ariane Schluter.

De jury selecteert uit alle inzendingen vijf films die de Oscar voor beste buitenlandse film kunnen winnen. Dat gebeurt op 15 januari. De filmprijs wordt op 22 februari uitgereikt.

Nederland zond vorig jaar de film Borgman van Alex van Warmerdam in. Die haalde de laatste nominaties niet. Nederland heeft de buitenlandse Oscar drie keer gewonnen: De Aanslag (1987), Antonia (1996) en Karakter (1998).

De laatste keer dat een Nederlandse film in deze categorie werd genomineerd, was in 2004. Die eer viel te beurt aan De Tweeling. Voor Van der Oest is het de tweede inzending. In 2002 was haar film Zus&Zo de inzending.

Nederland stuurt Lucia de B. naar Oscars
Nederland stuurt Lucia de B. naar Oscars (Foto: ANP)

Jihadgangers vanmiddag vrij

De drie vermeende jihadgangers uit Huizen komen vrijdag om 12.00 uur op vrije voeten. Dat meldt de advocaat van het echtpaar dat zaterdag werd opgepakt, Derk van der Heijden, vrijdag aan het ANP. Het Openbaar Ministerie bevestigt dit. De twee cliënten van Van der Heijden keren volgens de raadsman dan gewoon terug naar hun woning in Huizen.

De advocaat heeft er bij het Openbaar Ministerie op aangedrongen om vrijdag nog een besluit te nemen of het in beroep gaat tegen de vrijlating van zijn cliënten. Justitie heeft namelijk tot maandag de tijd om hierover te beslissen. Van der Heijden: "Ik wil gelijk om de tafel met Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming." Dit om het kind zo snel mogelijk met de ouders te kunnen herenigen.

Filmfestival Toronto barst los

De 39e editie van het Toronto International Film Festival (TIFF) gaat donderdag van start. Het Canadese filmevenement, dat elf dagen duurt, wordt gezien als een van de toonaangevendste ter wereld. Veel van de publieksfavorieten doen het namelijk vaak goed bij de Oscars.

Het TIFF kent geen jury's en daarmee ook geen juryprijzen. De enige onderscheidingen worden toegewezen door het publiek, dat mag stemmen voor onder meer de beste film en beste documentaire.

Het festival trapt dit jaar af met de film The Judge van Dave Dobkin, met Robert Downey jr. die een gesjeesde advocaat speelt. Hij moet zijn vader, een verstokte rechter gespeeld door Robert Duvall, verdedigen in een moordzaak. De twee leven echter al jaren op gespannen voet, en de laatste persoon van wie de oude man hulp wil krijgen is zijn gehekelde zoon.

Acteur Bill Murray wordt op vrijdag in het zonnetje gezet. Zijn komische films Groundhog Day, Ghostbusters en Stripes worden gratis vertoond aan de festivalgangers. Daarnaast maken vijftig van hen kans op kaartjes voor zijn nieuwe komedie St. Vincent, waarin Murray een cynische, vuilbekkende oorlogsveteraan speelt die een jongetje bijstaat na de echtscheiding van zijn ouders.

In Toronto is ook aandacht voor niet-Engelstalige films, waaronder de Nederlandse film Brozer van Mijke de Jong. Het is het vervolg op het drama Broos uit 1997, en ook ditmaal worden de rollen van de vier zussen vertolkt door Leonoor Pauw, Marnie Blok, Lieneke Le Roux en Adelheid Roosen. De volledige cast van Broos kreeg destijds een Gouden Kalf voor beste actrice. In Nederland gaat de film op 28 september in première tijdens het Nederlands Film Festival.

Lauda: "Rosberg blijft schuldig aan crash"

Niki Lauda bood eerder deze week zijn excuses aan Mercedes-coureur Nico Rosberg aan, maar de directeur van het F1-team uit Brackley blijft van mening dat de Duitser schuldig is aan de aanrijding met teamgenoot Lewis Hamilton. Het incident vond in de tweede ronde van de race op Spa plaats.

Rosberg accepteerde de excuses van Lauda die er nog wat over kwijt wil. "Ik heb excuses aangeboden omdat ik niet eerst met hem heb gesproken. Dat was niet fair, omdat Nico niet eerst zijn kijk op de situatie heeft kunnen geven. Sorry zeggen is daarom geen probleem voor mij. Ik blijf echter van mening dat de aanrijding de schuld van Nico was."

Er is in de paddock in de afgelopen weken veel gesproken over het incident. Mercedes legde Rosberg een boete op die in de zes cijfers beloopt. De coureurs hebben het echter voor de Duitser opgenomen, omdat zij het als een race-incident beschouwen.

Peutergooier hoort zestien jaar eisen

Een 39-jarige man die vorig jaar een peuter vanaf de zesde etage van een flat in de Bijlmer gooide gaat als het aan justitie ligt voor zestien jaar de cel in. Hem wordt moord ten laste gelegd. De officier van justitie sprak de eis vrijdagochtend uit.

De 3-jarige Blessing viel in april 2013 van de flat Kikkenstein in Amsterdam Zuidoost. Hij werd met ernstige verwondingen naar een ziekenhuis gebracht en overleed een dag later. Kort daarna werd Paul A. aangehouden, de oom van het jongetje.

Uit een verklaring van de vader van de peuter zou blijken dat A. de baby zou hebben 'weggegooid' omdat hij 'evil' zou zijn geweest. Omdat hieruit volgens het OM blijkt dat hij met een vooropgezet plan handelde, wordt hem moord ten laste gelegd.

Paul A. zegt niet te weten wat er die avond is gebeurd. Hij was onder invloed van drank en drugs en kan zich niets herinneren. Hij ontkent het jongetje over de reling te hebben gegooid.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Nieuwe Teenage Mutant Ninja Turtles aangekondigd

Nickelodeon en Activision hebben een nieuwe Teenage Mutant Ninja Turtles-game aangekondigd: Teenage Mutant Ninja Turtles: Danger of the Ooze. Het is niet de eerste game die voortkomt uit de samenwerking tussen de twee bedrijven.

De game speelt zich af tussen de tweede en derde serie van de tekenfilm-versie. Het spel staat los van de Micheal Bay-film die nu in de bioscoop draait. Danger of the Ooze komt uit op de PlayStation 3, Xbox 360 en 3DS.

TMNT
TMNT

[upd] Bayonetta 2 komt op 24 oktober

Bayonetta 2 komt op 24 oktober uit in Europa en in Noord-Amerika, zo maakte Nintendo zojuist bekend in de laatste Nintendo Direct-presentatie. Ook zijn er drie verschillende edities aangekondigd en ook heeft men een nieuwe trailer vrijgegeven.

De First Print Edition, waar er slechts 15.300 exemplaren van gemaakt worden, bevat zowel Bayonetta 2 als de originele Bayonetta, plus nog een 'Art of Bayonetta 2'-boek. De Special Edition bevat weer beide games, maar dan zonder het artbook die de First Print Edition wel krijgt. De Solus Edition bevat alleen Bayonetta 2 maar dan in een leuk doosje.

Bayonetta en Bayonetta 2 komen ook allebei in de Wii U eShop bij de release.

Update 10:36:
Nintendo heeft bekendgemaakt hoeveel ruimte de games in beslag nemen. Bayonetta 2 vreet 14,6 GB en Bayonetta 1 + 2 nemen 32,2 GB voor hun rekening.

Oculus Rift prijs tussen de $200 en $400

De consumentenversie van de Oculus Rift virtual reality bril zal tussen de $200 en de $400 dollar zijn. Oculus-mensen Nate Mitchell en Palmer Luckey hebben aangegeven dat de prijs nog niet vast staat, maar het doel is om de prijs betaalbaar te houden.

Wanneer de release is van de bril is nog niet bekend. De stap van Dev Kit 1 naar Dev Kit 2 duurde 14 maanden. De stap van Dev Kit 2 naar kant en klaar product moet ongeveer hetzelfde zijn. 

George Clooney maakt film over afluisterschandaal

George Clooney stort zich op het afluisterschandaal rond News of the World. De acteur en regisseur tekent voor de regie van een film over de praktijken van de krant van mediamagnaat Rupert Murdoch. Clooney treedt ook op als producent van het project.

De film wordt gebaseerd op Hack Attack: The Inside Story of How the Truth Caught Up With Rupert Murdoch, weet het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. Het boek van journalist Nick Davies verscheen afgelopen juli. De opnamen van de verfilming vinden volgend jaar plaats.

In 2011 kwam aan het licht dat News of the World voicemails van een groot aantal sterren afluisterde om aan nieuws te komen. Een aantal werknemers van de krant werd opgepakt en afgeluisterde sterren klaagden de krant aan. News of the World overleefde het schandaal niet.


George Clooney maakt film over afluisterschandaal (Foto: Novum)

[Pic] Mooie politica zuigt met hakenkruis

De Zweedse Democratische Partij is in opspraak geraakt. Er is namelijk een foto opgedoken van een 20-jarige verkiezingskandidate, die aan het stofzuigen is met een hakenkruisband om haar arm.

De gemeente Halmstad gaat naar de stembus. Een van de kandidaten die hoopt op een stoeltje in de gemeenteraad, is ene Catharina Strandqvist. Het domme blondje houdt er echter nogal vreemde sympathieën op na.

Zo heeft zij zichzelf op de foto laten zetten na een feestje. Terwijl de mooie politica het zaaltje stofzuigt, houdt zij haar hakenkruisband trots om haar linkerarm. En dat is niet erg handig.

De Zweedse Democratische Partij heeft inderdaad een naziverleden, maar heeft daar de afgelopen jaren mee gebroken. De partij zal naar verwachting tien procent van de stemmen binnenhalen.

[vid] Castingnieuws en nieuwe beelden uit Arrow 3

Het is september, en voor fans van Amerikaanse tv-series is dat altijd een bijzondere maand, omdat er dan weer geleidelijk een aantal series aan een nieuw seizoen gaan beginnen, of aan hun eerste seizoen. Sommige series hervatten ietsje later, zoals het DC Comics-serieduo The Flash en Arrow. Deze series zijn te zien vanaf de week van 6 oktober. Voor het derde seizoen van Arrow is deze week een reeks nieuwtjes verschenen, waaronder de casting van Batman-villain Ra's al Ghul.

Eerder deze maand liet Liam Neeson, die Ra's al Ghul speelde in Christopher Nolans Dark Knight-trilogie, weten er wel voor open te staan om de rol opnieuw te spelen in Arrow. De verschijning van het personage werd in juli bekend, toen een teaser trailer voor de serie al een shot van de schurk toonde. In het vorige seizoen werden kijkers al geïntroduceerd aan Nyssa al Ghul, één van de dochters van Ra's, en de League of Assassins, waar Al Ghul de leider van is, kwam ook al meerdere malen ter sprake.

Comic Book Resources meldde deze week dat het Arrow-team heeft bekendgemaakt wie de rol van de eeuwenoude Al Ghul zal spelen. Neeson heeft pech: de rol zal worden ingevuld door Matt Nable, die vorig jaar nog te zien was als Boss Johns in Riddick. Ra's zal te zien zijn in de vierde aflevering, toevallig ook de vijftigste Arrow-aflevering in totaal.

Van sidekick Roy Harper, gespeeld door Colton Haynes, was al bekend dat zijn rol meer richting die van een eigen gekostumeerde held zou gaan. DC Comics heeft deze week de eerste still uit Arrow getoond, waarin Oliver en Roy, samen in kostuum, te zien zijn. Roys codenaam is Arsenal, de naam die hij in 1993 in de comics aannam.

Arrow: Stephen Amell als Green Arrow en Colton Haynes als Arsenal

Tot slot is er een nieuwe trailer voor Arrow 3. De video toont een verscheidenheid aan beelden, maar de meest interessante daarin zijn wellicht de nieuwe gezichten. Zo zal Peter Stormare zijn intrede doen als de nieuwe Count Vertigo, de opvolger van Seth Gabels personage, en keert Brandon Routh, na de man van staal te hebben gespeeld in Superman Returns, terug naar DC Comics in de rol van Ray Palmer, ook bekend als the Atom.

In het nieuwe seizoen van Arrow zullen ook de bestaande personages verder worden uitgediept: zowel Felicity Smoak, gespeeld door Emily Bett Rickards, als Haynes' Roy Harper zullen eigen afleveringen krijgen om meer van hun rollen te tonen. In aflevering 8 van de serie zal er een crossover plaatsvinden met aflevering 8 van The Flash, waarmee de makers van beide series al in een vroeg stadium bevestigen dat deze series samen één wereld vormen; eerder was al bekend dat Stephen Amell een cameo-verschijning maakt in de eerste aflevering van The Flash.

Arrow is vanaf 8 oktober te zien op The CW, een dag na de première van The Flash. Het is nog niet duidelijk wanneer Veronica in Nederland met het derde seizoen zal starten.

Martins Indi: "Geen rode kaart"

Bruno Martins Indi vond zijn rode kaart tegen Italië donderdagavond niet terecht. Het Nederlands elftal moest in Bari al na tien minuten met een man minder verder. Bij een 1-0 achterstand veroorzaakte Martins Indi een strafschop. Hij werd met rood van het veld gestuurd en Italië kwam via Daniele de Rossi op een 2-0 voorsprong.

"Ze legden die ballen heel makkelijk over onze defensie heen", zegt Martins Indi tegen Voetbal International. "We reageerden niet scherp genoeg. En ze mogen die ballen ook niet geven vanaf het middenveld."

De verdediger van FC Porto neemt de schuld op zich, maar was het niet eens met de rode kaart. "Ikzelf moet voorkomen dat ik in dit soort situaties terecht kom. Ik vind het eerlijk gezegd geen rode kaart. Daarna spookte wel door mijn hoofd dat ik geschorst was voor Tsjechië. Maar gelukkig is dat niet het geval."

Martins Indi is niet van mening dat de nederlaag te wijten is aan het andere systeem dat onder bondscoach Guus Hiddink gespeeld wordt. "Nee, we hebben ook in de WK-kwalificatie laten zien dat we ook met vier verdedigers goed kunnen spelen. We moeten nu niet de kop laten zakken, maar hiervan leren."

Het Nederlands elftal reist vandaag af naar Oostenrijk voor een trainingskamp ter voorbereiding op de eerste EK-kwalificatiewedstrijd van dinsdagavond tegen Tsjechië.

Staat voor Europees Hof gedaagd om griffierechten

De Nederlandse staat is voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gedaagd. De verhoging van de griffierechten zou de toegang tot de rechtbank onrechtmatig belemmeren, aldus Oscar Boeder van Agin Boeder Gerechtsdeurwaarders, dat de zaak aanhangig maakte. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag.

Een cliënt van Boeder, een schadereparatiebedrijf, had bij de rechtbank Noord-Holland een bedrag van een klant geëist. De kantonrechter verklaarde de zaak niet-ontvankelijk omdat het bedrijf slechts iets meer dan tweehonderd euro aan griffierechten had betaald. In Nederland moeten niet-natuurlijke rechtspersonen sinds 2011 zo'n vijfhonderd euro aan griffiekosten betalen.

Boeder zegt dat hij de zaak bewust heeft uitgelokt. Artikel 6 van het Europees Verdrag van Rechten van de Mens (EVRM), dat het recht op een eerlijk proces beschermt, geldt volgens hem voor alle rechtspersonen, dus ook voor een bv. "Het recht op een eerlijk proces kent slechts in beperkte gevallen een beperkingsclausule."

Het kabinet wil jaarlijks 240 miljoen euro besparen door het verhogen van de griffiekosten. Verliest de overheid de zaak bij het Europees Hof, dan kan dat een flinke tegenvaller opleveren. Dit voorjaar verscheen een rapport over de verhoging van de griffiekosten. Volgend jaar verschijnt een vervolgstudie.

Zoekactie naar vermisten Diemen hervat

In de flat in Diemen waar donderdag een explosie plaatsvond wordt vrijdag de zoektocht naar de twee vermisten hervat. Die werd donderdagavond gestaakt omdat het te donker was om veilig te werken. Voor het veilig genoeg is om te zoeken moet het gebouw eerst worden gestut, laat een gemeentewoordvoerder weten.

Bij de explosie kwamen twee mensen om het leven en raakten vijftien mensen gewond. Bewoners van het grootste deel van de flat aan de Beukenhorst moesten de nacht elders doorbrengen. Voor 216 mensen is opvang geregeld door de gemeente. Een onbekend aantal anderen vond onderdak bij familie of vrienden.

Als het veilig genoeg is worden ook de twee dodelijke slachtoffers geborgen. Ook wordt dan gekeken welke bewoners weer naar huis kunnen. De meesten mogen vrijdagochtend in ieder geval wat spullen pakken uit hun woning.

Vooral het bovenste gedeelte van de flat is beschadigd. De mensen die daar wonen kunnen waarschijnlijk voorlopig nog niet naar huis.

'Prijzen in reisreclames blijven onjuist'

Vakanties zijn nog altijd vaak niet te boeken voor de prijs waarmee de aanbieders reclame maken. Ruim tachtig procent van 54 onderzochte online aanbieders houdt zich niet aan de reclameregels. Dat stelt de Consumentenbond na eigen onderzoek. De consumentenorganisatie heeft de Autoriteit Consument en Markt gevraagd actie te ondernemen tegen de aanbieders.

De bond onderzocht aanbiedingen van reisorganisaties, luchtvaartmaatschappijen, busbedrijven, auto- en camperverhuurders en vakantiehuisverhuurders. Bij sommige van deze aanbiedingen verdubbelde prijs tijdens het boeken, bijvoorbeeld door de minimale verblijfsduur of boekingskosten te verzwijgen. Ook was het een aantal keer helemaal onmogelijk om een reis te boeken.

De reisorganisaties beloven in de Reclamecode Reisaanbiedingen, die onder meer is ondertekend door reisorganisatie ANVR, dat reisaanbiedingen altijd in redelijke mate beschikbaar moeten zijn voor de geadverteerde prijs. Ook moet de geadverteerde prijs inclusief onvermijdbare kosten zijn, zoals boekingskosten.

Justitie VS onderzoekt politie Ferguson

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft donderdag een onderzoek in het leven geroepen naar de politie in het stadje Ferguson, waar vorige maand een ongewapende zwarte tiener werd doodgeschoten door een agent. Het onderzoek moet uitwijzen of er bij het overwegend blanke politiekorps sprake is van een patroon van racisme. Naar de dood van de 18-jarige Michael Brown liep al een onderzoek.

Minister van justitie Eric Holder maakte het onderzoek bekend. Zo'n zeventig procent van de inwoners van Ferguson is zwart en Holder zei dat hij de afgelopen weken vaak klachten heeft gehoord van inwoners over de politie en over het gebrek aan niet-blanke agenten. "Ik heb direct van hen gehoord over het grote gebrek aan vertrouwen dat is ontstaan tussen agenten en leden van de gemeenschap", aldus Holder. Informatie die al is onderzocht, zoals gegevens over verkeersstops, lijken de zorgen van de gemeenschap te bevestigen.

Het ministerie gaat onder meer kijken naar het gebruik van geweld, hoe verdachten en hun huizen worden doorzocht en hoe gevangenen in de gevangenis in de stad woden behandeld. De politie is naar eigen zeggen blij met het onderzoek.

Na de dood van Brown braken er grootschalige protesten uit in Ferguson. De politie tuigde zich op in militaire uitrusting en avond na avond waren pantservoertuigen op straat te zien. Dit wakkerde de vlammen alleen maar verder aan. Na een aantal dagen werd de lokale politie van zijn taken ontheven en werd de staatspolitie ingezet. Uiteindelijk haalde de gouverneur er zelfs de Nationale Garde, die behoren tot de reservisten van de Amerikaanse krijgsmacht, bij.

André van Duin speelt graag sukkels

André van Duin vindt het nog steeds erg leuk om in de huid te kruipen van vreemde figuren. "Ik heb het altijd heerlijk gevonden om een brilletje, een petje en een raar stemmetje op te zetten en me dan als een soort underdog uit te leven", zegt de 67-jarige komiek in het AD. "Want dat delen ze met elkaar, het zijn eigenlijk allemaal losers."

Hoewel Van Duin graag types als Joep Meloen, Arie de Bok en Flip Fluitketel speelt, kan hij ook genieten van zijn serieuzere kant in liedjes. "Dat repertoire is me net zo dierbaar en dat geldt evenzeer voor een heleboel fans", zegt hij. "De reacties die ik krijg van mensen die steun hebben gevonden in een van mijn liedjes, daar kan ik soms stil van worden."

Van Duin, die dit jaar vijftig jaar in het vak zit, zag de diversiteit van zijn repertoire toen hij zijn jubileumboek De Komiek samenstelde. "Wat me bij het laten passeren van de hele revue vooral opvalt, is de enorme hoeveelheid en de grote verscheidenheid in wat ik heb gedaan", zegt de komiek die zijn boek vrijdag presenteert. "Verder lijkt het in veel gevallen alsof het pas gisteren is gebeurd, in plaats van vaak tientallen jaren geleden."

Bos grijpt naast dagzege, Dumoulin houdt leiderstrui

Theo Bos heeft net naast een dagzege in de Ronde van Alberta gegrepen. De Belkin-renner moest in de tweede rit naar Red Deer in de sprint zijn meerdere erkennen in de Zweed Jonas Ahlstrand van Giant-Shimano. Tom Dumoulin, woensdag winnaar van de proloog, blijft leider in het klassement.

De Duitser Ruben Zepuntke werd derde. Nick van der Lijke was op de negende plaats de tweede Nederlander in de top tien.

In het klassement heeft Dumoulin een voorsprong van negen seconden op zijn naaste belager Zepuntke. De Canadese rittenkoers duurt tot en met zondag.

'Rapport over MH17 bevestigt luchtaanval'

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de vliegramp in Oekraïne bevestigt dat het toestel is neergestort door een luchtaanval. Dat hebben bronnen rond het onderzoek tegen De Telegraaf gezegd. Het was al duidelijk dat het toestel van Malaysia Airlines was neergehaald.

Volgens de bronnen van De Telegraaf komen er geen 'grote verassingen of nieuwe wendingen' uit het onderzoek. "Het is duidelijk wat er is gebeurd", zegt een ingewijde. De raad geeft geen oordeel over de schuldvraag en de aansprakelijkheid. Harde conclusies zijn ook niet te verwachten. Die komen pas als alles is onderzocht.

Het rapport is gebaseerd op gegevens die de onderzoekers de afgelopen tijd hebben vergaard uit radarbeelden, satellietfoto's, gegevens van de luchtverkeersleiding en de zwarte dozen. De onderzoekers zijn niet op de rampplek geweest omdat het te onveilig was.

De Onderzoeksraad publiceert het rapport dinsdag. Het definitieve rapport verschijnt volgende zomer.

[US Open] Federer overleeft matchpoints tegen Monfils

Roger Federer heeft met veel pijn en moeite de halve finale van de US Open bereikt. De Zwitser overleefde tegen Gaël Monfils twee matchpoints en won uiteindelijk in vijf sets: 4-6, 3-6, 6-4, 7-5 en 6-2. Federer staat voor het eerst sinds 2011 bij de laatste vier in New York en treft nu Marin Cilic.

Het was voor de negende keer in zijn loopbaan dat Federer zegevierde na een 0-2 achterstand in sets. Hij overleefde de twee wedstrijdpunten bij 4-5 in de vierde set. "Ik dacht: dit is het laatste punt. Maar ik wilde blijven vechten en geen gemakkelijke bal missen."

Over het tweede deel van zijn duel was Federer erg te spreken. "Ik heb goed geserveerd, bleef in de wedstrijd en op de een of andere manier ging het draaien. Dat gaf een geweldig gevoel."

Monfils liet na om voor de tweede keer tot de halve finale van een grandslamtoernooi door te dringen. Federer deed dat uiteindelijk voor de 36e keer. De mondiale nummer drie heeft zeventien majors achter zijn naam. Hij won vijf keer op Flushing Meadows.

Illegaal gedownloade Sims 4 komt met ''glitch''

Een aantal Sims 4-spelers hebben geklaagd op het Sims-forum dat er een glitch in het spel zit waardoor het beeld onscherp zou zijn. Blijkt nu dat de mensen die daar last van hebben een illegaal gedownloade versie van Sims 4 spelen. 

Het is niet de eerste keer dat zoiets voorkomt in een spel. Zo was er bij Game Dev Tycoon het geval dat wanneer je het spel illegaal had gedownload je verlies zou draaien omdat de spellen die je maakt telkens werden gedownload. 

Sims 4 download

Zeer giftige cobra ontsnapt in Made

In het Brabantse Made is een cobra ontsnapt. De gemeente heeft alarm geslagen omdat het beest zeer giftig is. Een beet kan dodelijk zijn. Inwoners wordt aangeraden ramen en deuren dicht te houden, schrijft de gemeente op haar website.

Bewoners uit de wijk kunnen gewoon naar buiten, maar doen er goed aan alert te zijn. Ouders kunnen hun kinderen beter niet buiten laten spelen, zo adviseert de gemeente verder. Scholen zijn wel gewoon open.

De slang ontsnapte uit een terrarium in een huis aan de Valkenhof. De bewoner heeft zijn huisdier woensdagavond voor het laatst gezien. Donderdagnacht meldde hij de vermissing.

De cobra is zo'n zeventig centimeter lang en is geel met beige. Wie de slang ergens ziet moet hem niet zelf benaderen, omdat het dier agressief kan worden. Bij een beet moet direct 112 gebeld worden. Er is antigif beschikbaar maar snelheid is geboden, aldus de gemeente.

Steve-O aangeklaagd na Seaworld-protest

Steve-O is aangeklaagd door de verkeerspolitie van Californië. De Jackass-ster plakte in mei een bordje met het woord 'sucks' achter het verkeersbord van Seaworld in San Diego. Volgens de verkeerspolitie maakt hij zich met die actie schuldig aan vandalisme en huisvredebreuk. Dat schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

Het werd vorige maand pas duidelijk dat Steve-O, die eigenlijk Stephen Gilchrist Glover heet, achter het beplakken van het verkeersbord zat. De 40-jarige stuntman plaatste een filmpje van zijn actie op Youtube. In de clip is te zien hoe hij omhoog klimt om het bordje te bevestigen.

Dierenrechtenorganisatie PETA, die al kritiek uit tegen het dolfinarium, laat weten een eventuele boete van Steve-O te betalen. "Steve-O is niet de enige die weet dat Seaworld slecht is."

Kairobotica

Kairosoft zal bij de meeste bekend zijn door Game Dev Story en Grand Prix Story. Alle spellen van Kairosoft hebben een beetje de zelfde Sim, RPG-stijl van spelen en gebruiken pixelart als grafisch sausje. Sommige heb ik tot in den treure gespeeld, dus toen ze met deze nieuwe game op de proppen kwamen, was ik heel erg nieuwsgierig wat ze er nu van gemaakt zouden hebben.

Apple wapent gebruikers tegen indringers

Technologiebedrijf Apple neemt extra maatregelen om gebruikers van diensten als iCloud te beschermen tegen indringers. Dat berichtte The Wall Street Journal vrijdag. Gebruikers krijgen in de toekomst per mail een waarschuwing als iemand iCloud-gegevens probeert in te laden op een nieuw apparaat.

iCloud, een online opslagruimte voor data, raakte onlangs in opspraak toen talloze blootfoto's van beroemdheden uitlekten. Apple-baas Tim Cook ontkende tegenover de krant dat hackers de inlogcodes van de slachtoffers konden stelen van de servers van het technologiebedrijf.

Treinverkeer Schiphol plat door koperdiefstal

Het treinverkeer tussen Schiphol en Amsterdam Lelylaan en Amsterdam Zuid ligt vrijdag plat vanwege koperdiefstal. De dieven hebben donderdagnacht grote schade aangericht, laat Prorail weten.

Tijdens de diefstal zijn stroomkabels in brand gevlogen. Over een lengte van tientallen meters is sprake van 'flinke schade', aldus de spoorbeheerder. De herstelwerkzaamheden zijn meteen begonnen, maar duren vanwege de omvang van de schade waarschijnlijk de hele dag.

De NS heeft bussen ingezet tussen Amsterdam Sloterdijk en de luchthaven en tussen Schiphol en Amsterdam Zuid. Reizigers kunnen ook gebruikmaken van de metro tussen Sloterdijk en Amsterdam Zuid.

Wendy van Dijk geeft jawoord

Ibiza is vrijdag het decor van het huwelijk van Wendy van Dijk. De presentatrice geeft op het Spaanse eiland het jawoord aan Erland Galjaard. De ceremonie vindt plaats in het bijzijn van ongeveer tachtig gasten. Donderdagavond vierde het paar het huwelijk al met een drankje en een hapje.

De 43-jarige Van Dijk belooft vrijdag eeuwige trouw in een door Jan Taminiau ontworpen jurk. De presentatrice zei vorige week al dat het een 'spectaculair exemplaar' is en dat ze sprakeloos was toen ze hem onlangs paste. Het feest is na vrijdag niet afgelopen. Op zaterdag vindt ook nog een brunch plaats.

Van Dijk en de 47-jarige programmadirecteur van RTL, die sinds 2008 samen zijn en een 4-jarige dochter hebben, hebben de organisatie van het huwelijk geheel uit handen gegeven. Last van stress had de presentatrice vooraf dan ook niet.

Hoewel Van Dijk voor het eerst in het huwelijksbootje stapt, was ze eerder al heel dichtbij. Twaalf jaar geleden zou ze trouwen met Xander de Buisonjé, maar kwam er kort voor de bruiloft achter dat hij was vreemdgegaan. Van Dijk besloot daarop 48 uur voor het trouwfeest alles af te blazen. Kort daarna werd bekend dat de presentatrice in verwachting was van hun zoon Sem.

Galjaard trouwde wel al eerder. Uit dat huwelijk kreeg hij twee dochters.

'Nederland telt drie actieve jihadistenregio's'

De jihadistische beweging is in Nederland is geconcentreerd in drie regio's. In elke regio zitten tientallen jihadisten die van plan zijn naar Syrië of Irak te gaan, daar al zitten of alweer zijn teruggekeerd. Dat meldt Trouw vrijdag op basis van een inventarisatie die de krant deed.

Het grootste netwerk zit in het zuidwesten, in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Delft, Zoetermeer en Gouda. Ook in de regio Arnhem en Nijmegen zit een netwerk en in het midden van land zijn er volgens de krant verbanden tussen jihadisten in Utrecht, Almere, Hilversum, Zeist en Huizen.

De netwerken zijn volgens de krant 'als een soort riem' verspreid door het midden van het land, waardoor een soort 'jihadbelt' ontstaat. De drie clusters hebben ook onderlinge banden met elkaar. Ze hebben onderling vooral contact via sociale media. De netwerken zijn volgens hoogleraar terrorisme en contraterrorisme Edwin Bakker van de Universiteit Leiden vooral ontstaan via vriendschappen, familiebanden en huwelijken.

UEFA beboet Legia Warschau om anti-UEFA-spandoek

Legia Warschau heeft een boete van tachtigduizend euro gekregen van de UEFA. Aanleiding is een spandoek dat de fans van de Poolse club vorige week in de play-offs van de Europa League laten zien. Daarin stond een varken afgebeeld op het UEFA-logo. De begeleidende tekst luidde: 'omdat voetbal er niet toe doet, maar geld wel'.

Legia-fans zijn boos op de Europese voetbalbond omdat die hun club uit de Champions League zette. In de derde voorronde schakelde de Poolse kampioen Celtic uit. Omdat in de return echter een geschorste speler werd opgesteld kreeg Legia voor straf een 3-0 nederlaag aan de broek. Dat was precies genoeg voor Celtic om door te gaan in Europa. Die beslissing kost Legia miljoenen euro's.

Sijsling kwartfinalist bij challenger Alphen

Igor Sijsling heeft donderdag de kwartfinale van het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn bereikt. De nummer twee van de plaatsinsglijst had het een set moeilijk met lokaal talent Jelle Sels en won met 6-0 en 7-5. Sijsling is de hoogstgeplaatste speler die nog actief is na het verlies van Robin Haase eerder donderdag.

Matwé Middelkoop vond in de tweede ronde zijn waterloo. De Bredanaar was niet opgewassen tegen Victor Hanescu uit Roemenië, als vijfde geplaatst in Alphen. Middelkoop ging met 3-6 en 6-7 (7) ten onder.

Frankrijk klopt Spanje door goal Rémy

Loïc Rémy heeft Frankrijk donderdag een zege bezorgd op Spanje. De oefenwedstrijd in het Stade de France werd in de 73e minuut beslist door de nieuwbakken Chelsea-spits. België won in Luik met 2-0 van Australië. De score werd geopend door Dries Mertens met een mislukt schot. Axel Witsel was na rust ook trefzeker.

Het publiek bij Zweden - Estland zag hoe Zlatan Ibrahimovic geschiedenis schreef. Het gastland won met 2-0 door doelpunten van de aanvaller van Paris Saint-Germain en dat waren zijn 49e en vijftigste voor zijn land. Daarmee loste Ibrahimovic Sven Rydell af als topscorer aller tijden van Zweden. de in 1975 overleden Rydell had die titel al sinds 1932 in handen.

[US Open] Cilic naar halve finale

Marin Cilic heeft ten koste van Tomas Berdych de halve finale van de US Open bereikt. De Kroaat (14) versloeg zijn Tsjechische tegenstander, als zesde geplaatst in New York, met 6-2, 6-4 en 7-6 (4). Cilic treft Roger Federer of Gaël Monfils in zijn eerste halve grandslamfinale sinds de Australian Open in 2010.

In het mannendubbelspel zijn de Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan nog een overwinning verwijderd van hun honderdste toernooizege. In de halve finale klopten ze hun landgenoten Scott Lipsky en Rajeev Ram met 6-4, 4-6 en 6-3. Marcel Granollers en Marc Lopez (11) uit Spanje zijn in de finale de tegenstander van de Bryans. Zij versloegen Ivan Dodig uit Kroatië en Marcelo Melo uit Brazilië, de nummers vier van de plaatsingslijst met tweemaal 6-4.

Martina Hingis maakt kans op haar tiende grandslamtitel in het vrouwendubbelspel. De 33-jarige Zwitserse won samen met Flavia Pennetta uit Italië met 6-2 en 6-4 van de Zimbabwaanse Cara Black en Sania Mirza uit India, het als derde geplaatste duo. De Russinnen Jekaterina Makarova en Jelena Vesnina (4) bereikten de eindstrijd door de Japanse Kimiko Date-Krumm en Barbora Zahlavova Strycova uit Tsjechië met 7-5 en 6-3 te verslaan.

Voor Hingis is het haar twaalfde grandslamfinale in het vrouwendubbelspel. Van de voorgaande elf won ze er negen, de laatste in 2002. In het enkelspel won ze tussen 1997 en 1999 vijf grandslams. Tijdens een eerdere comeback in 2006 won ze bij de Australian Open de titel in het gemengd dubbelspel. Daarmee staat haar totaal aantal grandslamtitels op vijftien.

League of Legends krijgt nieuwe Lore

League of Legends is een game die van vele markten thuis is, maar op het gebied van verhaal viel het altijd toch een beetje tegen. Jarenlang vragen fans van de game al om meer verhaal en Riot gaat hier eindelijk gehoor aan geven. Niet de huidige lore wordt gebruikt, maar een totaal nieuw verhaal zal geschreven worden.

Riot heeft het druk de komende tijd; er komt een totaal geredesignde map aan, een nieuwe champion genaamd Azir is aangekondigd, de League of Legends wereldkampioenschappen staan voor de deur en nu wordt er dus ook een compleet nieuw verhaal voor League of Legends gemaakt. In plaats van kleine omschrijvingen per champion, zal het verhaal nu uitgebreid worden tot een hele wereld.

Op de site van League of Legends geeft het developersteam van Riot aan dat zij, toen League of Legends nog maar net uit was, de lore gebruikten om aan te geven hoe bepaalde dingen werkten. De spelers kregen te weten hoe het kwam dat zij champions konden beheersen. De motieven van de champions om te vechten in de league was bekend, evenals het hoe en waarom bepaalde champions met elkaar omgingen. Dit is echter te weinig voor een compleet verhaal en met de huidige lore in het achterhoofd is het niet makkelijk om steeds dingen toe te voegen, zonder andere dingen tegen te spreken.

Vandaar dat het development team van League of Legends aan de slag gaat met een compleet nieuw verhaal. In het nieuwe verhaal wordt Runeterra, de fictieve wereld van League of Legends, en haar vele locaties verder uitgelicht. Champions zouden daarnaast over heel de wereld reizen. Hierdoor kunnen onder andere ook meer evenementen gehouden worden die aan de lore vasthouden, zoals eerder al het Freljord-evenement werd gehouden in League of Legends.

LoL


Ionia

Shurima
Bilgewater

'Discrepanties in opgave chemische wapens Syrië'

Er zitten nog discrepanties in de opgave die Syrië over zijn chemische wapens heeft gedaan. Dat heeft Sigrid Kaag, die de leiding heeft over de internationale inspanningen om Syrië van die wapens te ontdoen, volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power donderdag tegen de Veiligheidsraad gezegd.

De gezamenlijke missie van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) loopt eind deze maand af. Dan zal bijna de volledige door Syrië opgegeven voorraad zijn vernietigd. Maar Kaag zei dat de OPCW nog met Syrië in gesprek is over discrepanties in de Syrische declaraties.

Power zei dat de VS niet alleen bezorgd zijn dat het regime van president Bashar Assad misschien toch nog over chemische wapens kan beschikken, maar ook dat eventuele achtergebleven voorraden in handen kunnen vallen van de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat, die grote delen van Syrië en Irak heeft veroverd. "Wij kunnen ons alleen maar voorstellen wat een groep als deze zal doen wanneer zij in het bezit van zo'n wapen zou komen", zei Power.

Volgens Power wil de Veiligheidsraad 'bovenop' de zaak blijven zitten. Zij benadrukte 'dat er nog veel meer werk moet worden gedaan aan het Syrische chemischewapenprogramma'. De internationale gemeenschap 'moet blijven aandringen op het oplossen van alle discrepanties en omissies in de oorspronkelijke opgave van Syrië', zei zij.

NAVO: wereld heeft de plicht om IS te stoppen

De internationale gemeenschap heeft de plicht om de Islamitische Staat (IS) een halt toe te roepen. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen donderdag gezegd bij aankomst op de top van de NAVO in Wales.

Rasmussen vindt dat de wereld IS ervan moet weerhouden nog meer terreinwinst te boeken. Hij merkte op dat de NAVO geen verzoek heeft ontvangen om te helpen bij het verdrijven van het terreurnetwerk, maar hier mogelijk wel open voor staat. "Ik weet zeker dat een verzoek van de Iraakse regering voor NAVO-steun serieus door de lidstaten in behandeling genomen zou worden."

Donderdag is een tweedaagse NAVO-top van start gegaan in Wales. Op de bijeenkomst worden het conflict in Oekraïne en de opmars van IS in Irak en Syrië besproken. Eerder op de dag schreven de Britse premier David Cameron en de Amerikaanse president Barack Obama dat zij zich niet intimideren door de 'barbaarse moordenaars' van IS.

Tientallen mannen ontvoerd door IS in Irak

Strijders van de Islamitische Staat (IS) hebben donderdag in het noorden van Irak zo'n vijftig mensen ontvoerd. Dat hebben inwoners van de soennitische plaats Tal Ali gezegd. De gijzelaars zijn met trucks het dorp uit gevoerd.

De extremisten waren een dag eerder uit Tal Ali teruggetrokken uit vrees voor een aanval van het Iraakse leger. Na hun vertrek staken inwoners een IS-vlag in brand. Het dorp ligt zo'n 240 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad.

Ook elders in het land was het onrustig. Bij een bomaanslag in een sjiitische wijk in Bagdad kwamen veertien mensen om het leven, onder wie vijf politieagenten. Ongeveer 26 mensen raakten gewond.

Zoektocht vermisten Diemen vrijdag verder

De zoektocht naar de twee mensen die nog vermist zijn na de explosie en brand in een flat in Diemen is stopgezet. Het is te donker om veilig te werken. De zoektocht wordt vrijdag voortgezet, meldt een woordvoerder van de politie.

Bewoners van het grootste deel van de flat aan de Beukenhorst moeten de nacht elders doorbrengen. Zij krijgen opvang aangeboden van de gemeente. Het pand bestaat uit een hoog en een laag deel, legt de zegsvrouw uit. "Het hoge deel van het pand blijft leeg. Van het lage gedeelte blijft het grootste deel ook leeg. Alleen een klein deel van de bewoners kan weer naar huis." Dit kleine gedeelte ligt het verst bij de plek van de explosie verwijderd. "Dat deel is niet beschadigd en veilig."

In hoeverre sprake is van instortingsgevaar, wordt vrijdag ook verder onderzocht. Gedurende de nacht wordt het pand bewaakt. "Morgen zetten we de inspectie voort. Dan hopen we snel duidelijkheid te hebben over in welke staat het pand verkeert."

Filmende hockeytrainer trainde jeugdteams

De Wassenaarse hockeytrainer die is opgepakt omdat hij jarenlang stiekem honderden meisjes en vrouwen filmde in de kleedkamer, trainde verschillende teams. Daaronder zaten ook jeugdteams, meldt verenigingsmanager Rudolph van Dusseldorp donderdag.

Leden van de hockeyclub HGC reageren volgens Van Dusseldorp heel rustig. "Ze vinden het vooral jammer en vervelend. Als je heimelijk wordt gefilmd, is dat niet leuk. Maar ik word niet platgebeld."

Aan de man is volgens Van Dusseldorp nooit wat te merken geweest. "Anders hadden we wel eerder maatregelen genomen." Klachten over ongewenste intimiteiten, zoals handtastelijkheden, zijn er nooit geweest, vertelt de verenigingsmanager.

De man uit Wassenaar was sinds eind 2006 actief bij de club. "Wij waren blij met zijn trainingen", aldus Van Dusseldorp.

Porosjenko optimistisch over bestand met rebellen

De Oekraïense president is 'voorzichtig optimistisch' over het bereiken van een wapenstilstand met de separatisten. Dat zei hij donderdag in een toespraak op de NAVO-top in Wales. Vrijdag wordt in Wit-Rusland door Oekraïne, Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) overlegd over een oplossing voor het conflict in Oekraïne.

Porosjenko zei klaar te zijn een staakt-het-vuren te bevelen als in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een akkoord wordt bereikt. "Oekraïne vecht voor vrede", zei de president. "Het is Oekraïne dat iedere dag opnieuw de hoogste prijs betaalt met het verlies van militairen en onschuldige burgers." Porosjenko zei alles te doen om 'de oorlog te beëindigen'.

Tegen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei Porosjenko dat slechts twee dingen nodig zijn om vrede en stabiliteit in Oekraïne te bewerkstelligen. "Ten eerste moet Rusland zijn troepen terugtrekken. Ten tweede moet de grens dicht worden gegooid." Als dit eenmaal is gelukt, is een 'vredesoplossing' volgens Porosjenko nog slechts een kwestie van dagen.

Voordat hij naar Wales reisde sprak Porosjenko met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Beide staatshoofden zeiden optimistisch te zijn dat een overeenkomst kon worden bereikt. Eerdere besprekingen in Wit-Rusland leidden niet tot vooruitgang.

Op de top veroordeelde de NAVO opnieuw de Russische agressie in Oekraïne. De organisatie riep Rusland op zijn steun aan de separatisten in Oost-Oekraïne te staken, de annexatie van de Krim ongedaan te maken en zijn militairen terug te trekken uit Oekraïne. Een anonieme NAVO-medewerker zei donderdag dat Rusland met 'duizenden' militairen in Oekraïne tegen het regeringsleger vecht.

Ook zegde de NAVO een steunpakket van vijftien miljoen euro toe aan het Oekraïense leger. In totaal moeten er vier fondsen komen die de krijgsmacht gaan verbeteren. Nederland gaat samen met Polen helpen bij het verbeteren van de logistiek en de aanschaf van materieel.

De tweedaagse top duurt tot en met vrijdag. Naast het conflict in Oekraïne werden de aflopende missie in Afghanistan en de opmars van de Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak besproken.

'Wanbetalers in zorg met vijf procent gestegen'

Het aantal wanbetalers in de zorg is de eerste acht maanden van dit jaar met vijf procent toegenomen. Inmiddels zijn er 331.000 Nederlanders die structureel hun zorgpremie niet betalen. De schuld bedraagt intussen een miljard euro, meldt RTL Nieuws donderdag op basis van cijfers van het Zorginstituut Nederland.

Van 110.000 wanbetalers is de zorgtoeslag afgepakt, een maatregel die sinds 2013 kan. Met het afpakken van de zorgtoeslag zou in ieder geval honderd miljoen euro zeker zijn gesteld.

Bij een premieachterstand van een halfjaar melden zorgverzekeraars wanbetalers aan bij het Zorginstituut Nederland. Die houdt het geld in op hun inkomen. Ook gaat de zorgtoeslag van de wanbetalers rechtstreeks dan naar het Zorginstituut.

Nederland helpt bij opkrikken leger Oekraïne

Nederland gaat het Oekraïense leger helpen bij het verbeteren van de logistiek en de aanschaf van materieel. Daarvoor stelt Nederland vierhonderdduizend euro beschikbaar, heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdag bekendgemaakt na afloop van de eerste dag van de NAVO-top in Wales.

In totaal moeten er vier fondsen komen die moeten helpen bij het verbeteren van het Oekraïense leger. Een van die fondsen, over standaardisatie en logistiek, gaat Nederland samen met Polen leiden.

Rutte had donderdag samen met andere NAVO-leiders een ontmoeting met de Oekraïense president Petro Porosjenko. "Het is belangrijk dat we geregeld contact hebben met Oekraïne, ook op het hoogste niveau. De focus ligt daarbij op verdere versterking van die relatie binnen de bestaande structuren", aldus de premier.

'Nederlandse burgerinfiltrant in drugszaak België'

De Belgische en Nederlandse opsporingsdiensten hebben jarenlang een Nederlandse criminele burgerinfiltrant ingezet. Politie en justitie in Nederland werkten hieraan mee, terwijl de inzet van burgerinfiltranten in beide landen verboden is. Dat zegt advocaat Inez Weski donderdag in EenVandaag.

De infiltrant speelt volgens Weski, die een van de verdachten bijstaat, een sleutelrol in een Belgisch 'maffiaproces' tegen een Italiaans-Belgische familie uit Maasmechelen. Die gaf volgens justitie leiding aan cocaïnetransporten tussen Zuid-Amerika en de havens van Antwerpen en Rotterdam.

Vier broers, een zus en drie echtgenotes en hun handlangers moesten zich donderdag voor de rechtbank in Hasselt verantwoorden voor de cokesmokkel. Ze zouden 2700 kilo hebben verscheept, goed voor 82 miljoen euro. De komende weken komen nog dertig andere verdachten voor de rechter.

Het proces lijkt echter op losse schroeven te staan omdat het bewijs volgens Weski is gebaseerd op opsporingsmethoden die niet zijn toegestaan. Ook zou de infiltratie voor de rechters zijn geheimgehouden. Weski wil net als andere advocaten die betrokken zijn bij het proces dat justitie niet-ontvankelijk wordt verklaard.

De infiltrant is volgens het tv-programma een Nederlandse politie-informant uit het criminele milieu. Hij werkte van 2011 tot eind vorig jaar voor het team dat de familie achter de tralies moet krijgen en werd aangestuurd door Belgische en Nederlandse rechercheurs.

De zaak doet denken aan de IRT-affaire uit de jaren negentig. Politie en justitie werkten daarbij met criminelen samen en lieten drugstransporten door om door te dringen in de top van een criminele organisatie. Ze verloren echter de controle op de operatie. Door die zaak werd besloten dergelijke opsporingsmethoden niet meer toe te staan.

Dode man gevonden bij woningbrand Krimpen

Bij een brand in een woning in Krimpen aan den IJssel is donderdagmiddag een dode man gevonden. Of het slachtoffer door de brand om het leven is gekomen, is nog onduidelijk, laat een politiewoordvoerder weten.

De hulpdiensten werden rond 16.50 uur gewaarschuwd over de brand in de woning aan de Rembrandtlaan. Daar troffen brandweermannen het stoffelijk overschot aan.

De brandweer kon binnen een kwartier het sein brand meester geven. Waardoor de brand precies is ontstaan is nog onduidelijk.

Piloten Lufthansa staken vrijdagavond

Piloten van Lufthansa willen vrijdagavond tussen 17.00 en 23.00 uur staken op korte en middellange vluchten vanuit Frankfurt. Dat heeft pilotenvakbond Cockpit donderdag meegedeeld.

De werkonderbreking geldt voor piloten op Boeing 737's, Airbus A320's en Embraer-vliegtuigen die vertrekken van Frankfurt. Dat is de drukste luchthaven van Duitsland en is ook het belangrijkste knooppunt in het lijnennet van Lufthansa.

Vorige week was er al een staking van zes uur van piloten bij Germanwings, de budgetdochter van Lufthansa.

De piloten willen tien procent salarisverhoging. Ook willen ze dat het bedrijf een overgangsregeling blijft betalen voor vliegers die vervroegd met pensioen willen.

Opstelten heeft 'geen benul' van eigen plannen

CDA-leider Sybrand Buma heeft aan het eind van het debat over de aanpak van jihadisme keihard uitgehaald naar minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Die heeft 'geen flauw benul' van zijn eigen voorstellen om jihadreizigers aan te pakken en diens optreden in de Tweede Kamer is een minister die verantwoordelijk is voor terreurbestrijding onwaardig, zei hij. Ook andere oppositiepartijen uitten stevige kritiek op het optreden van de bewindsman.

Tijdens het debat bleek dat nog veel onduidelijk is over het voorstel om jihadisten hun Nederlanderschap te ontnemen. Ook werd duidelijk dat Opstelten het plan om vluchtgegevens op te slaan gaat aanpassen omdat er geen meerderheid voor is. Buma hekelde de 'totaal chaotische manier' waarop Opstelten de Kamer probeerde te overtuigen van zijn aanpak. De CDA'er eiste een nadere brief met uitleg en kondigde aan dat hij de kwestie verder wil bespreken met premier Mark Rutte (VVD).

Ook PVV-leider Geert Wilders kondigde aan dat hij het debat verder wil voeren met Rutte tijdens de algemene beschouwingen. "De enige winst van dit debat is dat de minister van Justitie inmiddels snapt dat jihad iets met islam te maken heeft", sneerde Wilders. "Het is grote winst dat de politieke baas van bijna alle terreurbestrijders niet meer denkt dat jihad de naam is van het paard van Sinterklaas of iets anders. Het gaat langzamerhand de goede kant op."

Alexander Pechtold (D66) sprak van een 'volstrekt onbevredigend' debat. "De voorbereiding van de minister was ronduit teleurstellend." Het actieprogramma loopt volgens Pechtold 'als een luchtballon leeg' nu blijkt dat de plannen alweer worden ingetrokken of bijgesteld.

Opstelten trok zich weinig aan van de kritische woorden. Hij sprak van een 'ambitieus, goed en stevig programma'. "Dat er hier en daar discussie is over een of twee maatregelen is logisch. Ik ben ervan overtuigd dat de uiteindelijke keuze die we maken de juiste is." Alles overwegende zei hij aan het eind van het debat toch de brief met nadere uitleg toe waarom Buma had gevraagd. Eerder had hij dat nog geweigerd. Verder riep Opstelten de Kamer op om de wetsvoorstellen af te wachten voor de precieze details.

Een meerderheid van in elk geval de coalitiepartijen VVD en PvdA steunt het kabinet in zijn aanpak, al verzette Diederik Samsom (PvdA) zich tegen de opslag van vluchtgegevens. Hij toonde zich aan het eind van het debat gelukkig met de toegezegde aanpassing.

Schade aan Arctic Sunrise zeker vier ton

De schade aan het Greenpeace-schip Arctic Sunrise bedraagt ongeveer vierhonderdduizend euro. Dat heeft een onafhankelijk onderzoeksbureau volgens een woordvoerder van de milieuorganisatie becijferd. "We zijn nu bezig met reparaties. Pas als alles is afgerond, weten we wat de echte kosten zijn geweest."

Met de reparaties moet het schip weer 'actieklaar' worden, maar ook duurzamer. "We hebben besloten het nu goed te doen en de komende anderhalf jaar ook grotere reparaties uit te voeren om het schip efficiënter en duurzamer te maken." In de tussentijd vaart de Arctic Sunrise wel gewoon en wordt er ook campagne mee gevoerd. "Als het uitkomt wordt het schip uit de vaart genomen en worden grotere reparaties uitgevoerd."

De Arctic Sunrise werd in september vorig jaar geënterd door de Russen, die het schip aan de ketting legden in Moermansk. De actie van de Russen volgde op een protest van Greenpeace bij een boorplatform in de Barentszzee. De bemanning werd aangehouden op verdenking van wat de Russen 'piraterij' noemden.

Nederland diende een klacht in bij het Internationaal Zeerechttribunaal. Dat oordeelde in november dat de bemanning moet worden vrijgelaten en het schip moet worden teruggegeven. Aanvankelijk weigerde Rusland, maar in aanloop naar de Winterspelen in Sotsji kreeg de bemanning amnestie.

De Arctic Sunrise werd pas later vrijgegeven. Het schip keerde begin vorige maand met forse schade terug in Nederland. Onder meer communicatie- en navigatieapparatuur is volgens de zegsvrouw verdwenen. Ook zijn deuren ingetrapt en zijn leidingen gesprongen, waardoor water op vloeren terecht is gekomen. Die zijn daardoor nu ook verrot, vertelt de zegsvrouw.

Greenpeace draait vooralsnog zelf op voor de kosten. Of Rusland uiteindelijk de rekening betaalt, is nog onduidelijk. De Nederlandse staat is een bodemprocedure begonnen tegen Rusland bij het Zeerechttribunaal in Hamburg. Een schadevergoeding is daar onderdeel van. De hoogte daarvan is vooralsnog onbekend.

'Rente over restschuld woning langer aftrekbaar'

De rente over de restschuld die overblijft na de verkoop van een woning wordt langer aftrekbaar. De periode wordt verlengd van tien naar vijftien jaar. Dat heeft het kabinet vorige week tijdens het begrotingsoverleg afgesproken met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, meldt RTL Nieuws donderdagavond.

De maatregel, die al snel een paar honderd euro in de maand zou schelen, moet de woningmarkt verder in beweging krijgen. Veel mensen zitten met het probleem dat hun woning nu veel minder waard is dan toen ze die kochten.

Ook zou zijn afgesproken dat de crisismaatregel voor woningbezitters met dubbelde hypotheeklasten wordt uitgebreid. Mensen die hun oude woning niet verkocht krijgen, kunnen straks drie jaar in plaats van twee jaar de hypotheekrente aftrekken.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #151 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #151
special
Weekend gifdump #112
special
Random Pics van de Dag #899
preview
Exoprimal
special
Random Pics van de Dag #898
©FOK.nl e.a.