Fruitvale Station

Joseph Gordon-Levitt noemde het ''de beste film van het Sundance Filmfestival 2013". Maakt Fruitvale Station de hoge verwachtingen waar? De film schetst de laatste dagen van Oscar Grant III, totdat het helemaal misgaat tijdens de oudejaarsnacht van 2008/2009.

Oscar Grant III is een inwoner van het Amerikaanse New Bay, waar hij met zijn vriendin Sophina (die briljant wordt gespeeld door Melonie Diaz) en hun dochtertje Tatiana het leven weer probeert op te pakken. Oscar heeft een tijd vastgezeten en wil zijn leven weer op de rit krijgen. Dit blijkt echter niet zo makkelijk: de verandering gaat niet altijd zoals Oscar het eigenlijk zou willen.

Michael B. Jordan, bekend van onder meer Chronicle, zet de rol van Oscar op een fenomenale manier neer. Hij zorgt ervoor dat het verhaal van Oscar gaat leven. De dialogen die hij samen met Melonie Diaz speelt, brengen een bepaalde chemie op het scherm die als ongebruikelijk kan worden ervaren. Jordan en Diaz zetten het echter zo neer dat de dialogen uitnodigen tot meer. Ook Octavia Spencer, bekend van onder meer The Help, zet de rol van moeder hartverwarmend neer. Dit zijn we natuurlijk van haar gewend, zij kreeg namelijk voor haar rol in de eerder genoemde film een Oscar.

Ook het camerawerk van deze film verdient punten. De camera is namelijk in de meeste shots zo geplaatst dat het lijkt alsof het een documentaire is. Dit doet het feit dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal zeker eer aan.

Goede casting, een mooi script en uitstekend acteerwerk. Fruitvale Station maakt iets los, probeert ook iets te bereiken en slaagt hier met verve in. Voor mensen die het verhaal kennen, kan deze film misschien voorspelbaar zijn omdat dan al bekend is hoe het afloopt. De film is echter zo geschreven dat er altijd wel weer een frisse nieuwe scène komt, net als je dacht dat je wist hoe het zou gaan lopen. Voor de mensen die het verhaal niet kennen, kan dit weer een mooie kans zijn om achterover te gaan zitten en te genieten van een goed geschreven en goed gespeelde dramafilm.

Degenen die nog graag willen zien hoe goed er gecast is, moeten tijdens de credits zeker nog blijven zitten. Geen traantje laten is dan een hele prestatie.