Mobiele Reviews: Week 2

Mobiele games heb je in alle soorten en maten, maar ze zijn lang niet allemaal even goed. Zo nu en dan komt er echter een game voorbij die je alle meuk onmiddelijk doet vergeten. Badland is zo'n game. 

Badland is een side-scrolling action adventure met een heel bijzonder uiterlijk. Wat meteen opvalt zijn de achtergronden. Deze zijn erg gedetailleerd en werkelijk prachtig van kleur. De voorgrond is overwegend zwart maar bevat ook een aantal gekleurde accenten, zoals bijvoorbeeld de ogen van de wezentjes die je bestuurt. Samen vormen voor- en achtergrond een sfeervol geheel. Het geluid draagt nog een extra steentje bij aan de sfeer van de game. Volgens de makers van de game krijg je de best mogelijke spelervaring door Badlands met een koptelefoon op te spelen. Ik kan niet anders dan dit beamen. Ik vond het geluid zonder koptelefoon al prachtig, maar met hoor je nóg meer omgevingsgeluiden.

Badland Badland

Qua uiterlijk en sfeer zit het dus wel goed met Badland. Maar hoe is de game verder? Badland draait om vliegende wezentjes met lange armen, clones genaamd. Wie of wat die clones precies zijn, en waarom je alle levels met ze moet doorlopen wordt niet uitgelegd. Je begint elk level met één clone en moet met minimaal één clone het einde van het level proberen te bereiken. De besturing van Badland is erg simpel: je hoeft enkel het touchscreen aan te raken op een willekeurige plaats. De clone vliegt omhoog zodra je het touchscreen aanraakt. Haal je vinger ervan af, en de clone zakt langzaam naar beneden. 

Badland is overigens absoluut geen simpele game. Er zitten flink wat levels tussen waarin het je behoorlijk moeilijk wordt gemaakt. Hoe verder je in de game komt, hoe lastiger het wordt. Overal ligt gevaar op de loer. Je clones worden geplet, gespiest en aan stukken gescheurd, uiteraard inclusief de bijbehorende geluiden. Gelukkig zijn er power-ups. Je vindt ze in elk level en er zijn veel verschillende varianten. De meest handige varianten vind ik de power-ups die je clone klonen, vooral die waarmee je niet slechts één maar meteen een heel groepje nieuwe clones krijgt. Safety in numbers is in veel levels de gouden regel. Meer dan eens zul je clones moeten opofferen, om zo verder te komen in het level. 

Badland Badland

Tot nu toe zijn er 40 levels beschikbaar. Samen vormen deze levels 'Day I'. Een dag in Badland bestaat uit vier verschillende delen: Dawn, Noon, Dusk en Night. Per dagdeel zijn er tien levels te spelen. Het verschil zit hem met name in de kleur van de achtergrond, deze is per dagdeel anders. Maar ook de moeilijkheidsgraad loopt op naarmate de dag vordert. De levels zijn over het algemeen niet heel lang. Met sommige levels was ik wat langer bezig omdat er een lastig punt in zat waar ik maar niet voorbij kwam, maar door de meeste levels kwam ik wel aardig snel heen.

Er is meer
Om je de levels vaker te laten spelen, heeft Frogmind missies aan elk level toegevoegd. Per level zijn er drie missies, welke missies dit zijn varieert per level. Er zijn niet heel veel verschillende missies, maar uitdagend zijn ze wel. Een level in één try halen is in het begin nog redelijk te doen, maar in latere levels lijkt dit onmogelijk. Ook de missies waarvoor je alle power-ups moet verzamelen of een bepaald aantal clones moet redden zijn vaak een ware uitdaging. Het totale aantal clones dat je gered hebt, wordt bijgehouden in het Game Center. Hier kun je jouw score vergelijken met die van de rest van de wereld. Ook achievements worden in het Game Center bijgehouden. Er zijn 25 achievements te behalen, al hoef je voor sommigen niet veel moeite te doen. De achievement die je krijgt als je 250 clones kwijt bent geraakt doordat ze geplet worden had ik bijvoorbeeld al snel gehaald. 

Badland heeft ook een lokale multiplayermodus. Met maximaal vier spelers kun je op hetzelfde apparaat tegen elkaar spelen. Elke speler krijgt een eigen hoek op het scherm. Degene die als laatste overblijft, wint het potje. Ik heb de multiplayer van Badland getest op een iPhone 5, met een tweede speler, en we vonden het scherm eigenlijk iets te klein om fijn samen te kunnen spelen. Frogmind heeft overigens een filmpje waarin te zien is hoe vier personen samen op een iPad spelen, en dit ziet er erg goed uit. Ik denk dat de multiplayermodus meer geschikt is voor iPad, maar desalniettemin is het een erg leuke toevoeging.

Conclusie
Frogmind heeft met Badland een prachtige game neergezet, met een geweldig sfeertje en uitdagende gameplay. Je kunt tot op zekere hoogte zelf kiezen hoe moeilijk je het jezelf maakt: speel je alle levels gewoon uit en is dat het of ga je daarna nog met de zeer pittige missies aan de slag. Ik heb erg van deze game genoten en ben dan ook erg benieuwd naar 'Day 2'. Deze uitbreiding zal vanaf volgende week als update te downloaden zijn. 

 

Prijs: € 3,59 
Exclusief voor iOS. Gespeeld op iPhone 5. 

Geschreven door: Yachiru

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.