TV: Revolution - Home

Na de gebeurtenissen van vorige week ziet Monroe maar één mogelijkheid: Miles moet dood. Nu. Om dit te doen verovert hij hun geboortestad en lokt hem hiernaartoe. Ondertussen vindt Aaron zijn geliefde weer terug. Dit belooft al niet veel goeds ...

Na vorige week denk je dat het niet meer slechter kan, maar helaas weten de schrijvers ons keer op keer te verbazen. Na de set-up van vorige week (Miles krijgt een leger van Georgia om Monroe van binnenuit te verslaan), opent deze aflevering direct op het slagveld en zien we een boel mensen tegen elkaar vechten. Monroe is aan het verliezen. Hij besluit om Miles zo snel mogelijk van deze planeet te verwijderen, en wil hem naar zich toe lokken. Hij neemt hun geboortestad in en dreigt Emma te vermoorden. Emma ... wie?

Revolution 1X15 screen
Rustig een boek bestuderen is wel mogelijk

Inderdaad! In een veel te korte flashback, met acteurs die niet eens lijken op Miles en Monroe, zien we hoe Miles en Emma een gelukkig stelletje waren. Tot ze vreemd ging met Monroe! Miles wordt door een soldaat van Monroe op de hoogte gebracht, en er wordt verteld dat hij alleen moet komen. Dit doet Miles dan ook (uiteraard). De aflevering probeert hier het personage van Monroe iets meer achtergrond te geven, maar het gaat allemaal te snel en er wordt steeds weer wat nieuws bijgehaald, zoals nu ook Emma.

Uiteindelijk komt het tot een stand-off tussen Miles en Monroe, terwijl Monroe Emma onder schot houdt. Dixon besluit een schot te wagen. Dixon? Inderdaad, een nieuw personage. Een vervelende controleur van Georgia, die enkel loopt te bitchen. Hij is dus ook de persoon die een schot waagt, en mist. Emma wordt dodelijk geraakt. Stervend in de handen van Monroe heeft ze nog een schokkende onthulling: ze heeft stiekem een zoon van hem. Maar ze sterft voor ze kan vertellen waar deze is. Weer een nieuwe plot voor de rest van het seizoen me dunkt.

Revolution 1X15 screen 2
Dé liefde van Monroe's leven, goed voor één aflevering

Ondertussen vervolgen Rachel en Aaron hun weg naar 'The Tower'. In een dorp stuit Aaron op zijn oude liefde, die we kennen uit een eerdere flashback. Hij heeft haar verlaten omdat hij haar niet kon beschermen. Kort gezegd is de plot dat ze wordt gezocht en een premiejager haar nu gevangen heeft. Je kan aan je water aanvoelen dat Aaron als held optreedt, en haar redt. Helaas heeft ze nu een eigen gezin waar ze weer naar terug wil gaan. 

Conclusie: het was weer een hoop onzin. De serie wil voorkomen dat plotlijnen te lang doorgaan en daarmee het publiek frustreren. Hierdoor vindt de introductie van een plot en de pay-off hiervan altijd binnen de aflevering zelf plaats. Bij stand-alone series is dit een vereiste, maar bij series met een doorlopend verhaal gaat dit niet. De kracht hiervan ligt juist bij het zorgvuldig opbouwen van een goed plot, en in de laatste afleveringen van het seizoen al je troeven uitspelen. Dit werkte bij Lost, dit werkte bij Alias, en ga zo maar door. Bij Revolution wil men echter de kijker elke week iets teveel geven, waardoor je al snel verstrikt raakt in je eigen weg.

Met nog vijf afleveringen te gaan wordt het eerste seizoen uiteraard afgekeken. De finale zal echter van goede huize moeten komen om ons bij FOK! te overtuigen verder te gaan met het tweede seizoen, dat inmiddels is aangekondigd.