Joy-it Smart PC Stick 2.0

Android is tegenwoordig verreweg het populairste mobiele besturingssysteem dat er beschikbaar is. Smartphones, tablets en zelfs gameconsoles worden uitgebracht met Android. Ook ter vervanging van je pc of mediaspeler zie je steeds vaker apparaten met Android. FOK! test een dergelijke mini pc, de Smart PC Stick 2.0 van Joy-it.

De stick van Joy-it is qua hardware is het vergelijkbaar met de gemiddelde smartphone op Android en heeft een dua-core CPU op 1,4GHz met 1GB RAM geheugen. Je kunt het apparaat op elke willekeurige tv of monitor met HDMI-ingang aansluiten en hebt de beschikking over twee gewone usb-poorten, een micro sd-gleuf, wifi en bluetooth. Vrij standaard dus.

Het eerste dat me opviel is trouwens dat je deze stick moet aansluiten met een HDMI-kabel. Het is dus geen stick zoals je van bijvoorbeeld usb-sticks gewend bent. Ook heb je externe voeding nodig om het apparaat te laten werken. Wat dat betreft ben ik vals voorgelicht en zit je eigenlijk gewoon echt met een computer, al is het ding wel klein met zijn 11 x 4 x 2 cm.

stick
Wat ik dacht dat ik kreeg

Eenmaal aangesloten is het even bedenken hoe je het geheel gaat besturen. Mijn tv beschikte niet ineens over een touch screen en zomaar een bluetooth controller (Wii-mote of DualShock) koppelen gaat niet zonder in het menu te rommelen. De oplossing was simpelweg mijn computermuis en toetsenbord in de usb-aansluiting steken en als een pc overal op te klikken.

Het eerste dat ik ging doen was simpelweg een beetje internetten via de browser en dat ging prima. Precies zoals je verwacht eigenlijk, inclusief mobiele versies van de meeste sites. Vervolgens ging ik op zoek naar een mogelijkheid om een DualShock of Wii-mote te koppelen maar dit was lastiger dan ik had verwacht. Je moet gaan zitten prutsen met (betaalde) apps en dan nog gebeurde er niet wat ik wilde. Het kan aan mij liggen, maar ik snapte er weinig van en hoop dat dit straks met Ouya goed geregeld is (dus ondersteuning voor de controller standaard in het besturingssysteem). 

stick
Wat ik daadwerkelijk kreeg

Wat betreft de games zit het wel goed met deze stick. De specificiaties zijn zoals gezegd vergelijkbaar met de gemiddelde smartphone en dat betekent dat je het gros wel kan spelen. Enkel de games die bijvoorbeeld speciaal voor de Tegra 3-chip zijn gemaakt (zoals ShadowGun THD) werken logischerwijs niet. Oh, en Dead Space start niet op. Zonder reden overigens, de game crasht gewoon direct terwijl het volgens Google Play wel zou moeten werken...

Op het gebied van media zoals muziek en video kun je ook het meeste wel afspelen zonder problemen. Werkt een bestand niet direct dan is er wel een app voor te vinden. Wel vond ik het vervelend dat mijn externe harde schijf niet werkte, zodra ik die aansloot begon de HDD te fluiten en viel het apparaatje uit. Ik gok dat er gewoon te weinig stroom geleverd wordt op de usb-poorten. Zonde, maar geen ramp omdat microSD-kaartjes wel ondersteund worden. Streamen via het draadloze thuisnetwerk kreeg ik niet werkend. Wat het probleem was kan ik niet noemen, mogelijk heb ik er zelf te weinig kennis voor. Via mijn PlayStation 3 draait alles, hier kon ik niet eens verbinding maken. 

homescreen
Home, standaard in het Duits. Brrr...

Al met al is een Android-stick een beetje een tegenvaller geweest. Vooraf had ik het idee dat ik een simpele stick in mijn HDMI-poort kon stoppen en direct van alles ermee kon doen terwijl achteraf blijkt dat het niet werkt om talloze verschillende redenen. De hardware is bovendien maar matig gebouwd. Ben je een Android-freak en weet je alles werkend te krijgen, dan is het een idee om een stick te kopen, in alle andere andere gevallen zou ik wachten op iets als Ouya. Mijn vermoeden is dat een dergelijk apparaat meer direct out of the box kan. Ikzelf koop in ieder geval geen Android-stick meer in de toekomst.