JBL Tour Pro 3

JBL doet op het gebied van audio niet onder voor andere bekende merken zoals Sony, Bose en Sennheiser. De Tour Pro 3, de nieuwste luxe in-ears van JBL, onderstrepen dat nog maar eens. Sterker nog, deze oordoppen zijn misschien wel de beste op de markt.

Toen draadloze in-ears jaren geleden populair begonnen te worden bleef ik gewoon lekker bij mijn koptelefoon. Mijn goede oude Sennheiser was in van alles nog steeds beter: geluidskwaliteit, noise-cancelling en zelfs draagcomfort. Thuis achter de computer gebruik ik nog altijd een aangedreven koptelefoon voor de allerbeste kwaliteit, maar voor de rest ben ik inmiddels helemaal om. Draadloze in-ears hebben een inhaalslag gemaakt en de luxe varianten doen tegenwoordig niet meer onder voor gangbare alternatieven.

De JBL Tour Pro 3 is een van de koplopers in het topsegment. Ik heb deze in-ears de afgelopen twee weken kunnen testen en in die korte tijd zijn ze al volledig geïntegreerd in mijn leven. JBL heeft met dit product vooral ingezet op allerlei extra functies. Het eerste dat opvalt bijvoorbeeld is dat er een scherm op het oplaaddoosje zit. Dit was er ook al bij het model van vorig jaar, maar nu is het scherm wat groter, van 1,45 naar 1,57 inch om precies te zijn.

Je kunt op dat scherm makkelijk zien hoeveel batterij zowel de oordoppen als het doosje nog hebben. Als je muziek afspeelt laat het scherm het nummer zien en je kunt er ook nog WhatsApp berichtjes en andere notifications op laten verschijnen. Verder zijn er allerlei extra functies zoals een timer, een alarm en een zaklamp (het scherm wordt dan zo fel mogelijk). Je kunt zelfs je eigen wallpaper op het schermpje zetten. Qua functionaliteit is het enigszins vergelijkbaar met een smartwatch.

Ben je een oortje of het oplaaddoosje kwijt? Zet even via de app ‘Find My Buds’ of ‘Find My Case’ aan en ze gaan luid piepen zodat je ze kunt vinden. Verder zijn er meer niche mogelijkheden zoals ‘multipoint’. Deze functie maakt het mogelijk om de oortjes tegelijk aan meerdere apparaten te verbinden zodat je snel over en weer kunt schakelen.

Je dacht dat ik klaar was? Nee hoor, zoals gezegd zit dit product boordevol snufjes. Met ‘Spatial Sound’ (met optioneel headtracking) maak je een kunstmatige 3D omgeving waarmee het geluid ruimtelijker wordt. Ik vond dit zelf niet fijn voor muziek, omdat het geluid toch een beetje artificieel overkomt. Voor films en series werkt het een stuk beter en ik zou zelfs zeggen dat het wint aan immersie. Ik heb verder genoten van ‘SilentNow’. Met deze optie activeer je de noise-cancelling zonder dat je verder iets afspeelt. Je in-ears filteren dan simpelweg geluid weg - lekker als je even niets wilt horen. De enige functie die ik echt niet goed vind werken is ‘Smart Talk’. De microfoon in de in-ears zou moeten detecteren wanneer je begint te spreken en automatisch je muziek pauzeren. Handig als je een kort gesprekje moet voeren, maar voor mij was deze functie super inconsistent.

Ik heb mijn favoriete functie voor het laatst bewaard: het oplaaddoosje van de Tour Pro 3 kan als Bluetooth-zender fungeren. Met de meegeleverde kabels (USB-A, USB-C en audiojack) kun je de case op allerlei audiobronnen aansluiten en het signaal naar je in-ears laten sturen. JBL adverteert zelf dat je dit bijvoorbeeld kunt gebruiken om je oordoppen aan te sluiten op het entertainmentsysteem van een vliegtuig. Ik heb het zelf op mijn desktop zonder bluetooth getest en daar werkte het feilloos. De leukste test was op mijn PlayStation Portal. Deze handheld van Sony ondersteunt geen normale bluetooth verbinding en maakt in plaats daarvan enkel gebruik van Sony’s eigen ‘PlayStation Link’ protocol. Als je draadloze audio wilt kun je dus alleen bij Sony’s eigen dure speciale in-ears of headset terecht. De Smart Case van de Tour Pro 3 zendt zoals gezegd zijn eigen signaal uit en daardoor kon ik gewoon met deze in-ears op de Portal spelen. Okay, er hangt dan wel een doosje aan de handheld, maar toch.

Ik erken onmiddellijk dat veel van de bovengenoemde functies gimmicks zijn. Je hebt veel van die extra snufjes simpelweg niet écht nodig. Echter, leuk is het wel. Laten we ook gewoon eerlijk zijn: veel luxeproducten zijn voor de helft gewoon speelgoed voor volwassenen en daar is helemaal niets mis mee.  Het beste van dit alles is dat de belangrijkste basisfuncties ook gewoon top zijn. Op het gebied van geluidskwaliteit, batterijduur en de effectiviteit van de noise-cancelling doet het niet onder voor andere toppers.

Ik heb mijn luxe koptelefoon getuned volgens de evenwichtige Harman-curve, een profiel dat vaker door veel audiofielen wordt gebruikt. Harman is het moederbedrijf van JBL, daarom was het ook geen verrassing dat deze in-ears een herkenbaar goed signatuur hebben. Heb je liever toch meer bas? Dan kun je via de JBL app uitgebreid met een equalizer spelen om een ander geluid te krijgen. Het is in ieder geval niet moeilijk om heel goed geluid uit de dual drivers van deze oordoppen te krijgen.

Wat betreft batterijduur belooft JBL dat de oortjes minimaal 11 uur meegaan met noise-cancelling uit. Met die functie aan wordt het 8 uurtjes. Het oplaaddoosje zou tevens zo’n dertig uur extra capaciteit moeten hebben. Ik ben dit zelf niet nauwkeurig nagegaan, maar na twee weken intensief gebruik heb ik ze slechts één keer hoeven opladen. Het draagcomfort is trouwens ook gewoon goed. De oordoppen zijn ondanks alle features verrassend licht.

De Tour Pro 3 komt net als andere draadloze in-ears in het topsegment met een flink prijskaartje: 300 euro. JBL maakt wel een heel sterk argument dat die prijs terecht is, maar dit is bijvoorbeeld alweer vijftig euro duurder dan de prijs waarmee de Tour Pro 2 werd gelanceerd. Ik kan me goed voorstellen dit net iets te prijzig is voor veel mensen, hopelijk worden ze dit najaar al voor iets minder verkocht.

Conclusie:
De JBL Tour Pro 3 puilt uit van de extra functies. Naast leuke gimmicks krijg je ook gewoon uitstekende geluidskwaliteit, accuduur en noise-cancelling. De Tour Pro 3 is wat dat betreft een all-rounder die zo goed als op alle punten hoog scoort. Persoonlijk kan ik deze in-ears niet meer wegdenken van mijn dagelijkse routine en JBL heeft me zelfs overtuigd dat een schermpje op het laaddoosje een meerwaarde is.