Boek: Annemiek van Munster - +23
In 2008 wordt Annemiek van Munster met haar neus op de feiten gedrukt door met diezelfde neus uit pure vermoeidheid op het trottoir te belanden. Haar pogingen om zo normaal mogelijk te leven en werken met haar visuele beperking hebben haar opgebroken en ze neemt het besluit om aan een revalidatieprogramma deel te nemen bij Visio Het Loo Erf. Haar boek +23 is een verslag van deze revalidatie.
Probleem onder ogen zien
Van Munster heeft door aangeboren staar met haar linkeroog een zicht van 25% en aan haar rechteroog is ze blind door een medische fout in het verleden. Lezen kost haar grote moeite, omdat ze maar vier letters tegelijk scherp ziet en de kleinste huishoudelijke taken vreten aan haar energie. Het besluit om hulp aan te nemen met het omgaan met deze visuele beperking lijkt dus echt geen overbodige luxe. Op zeer persoonlijke wijze vertelt Van Munster over de weken bij Het Loo Erf; hoe ze binnenkwam met de overtuiging dat ze er eigenlijk niet hoorde, het uiteindelijke besef dat ze toch echt met een witte stok beter af is op straat en alle psychologische worstelingen die ze nog meer tegen is gekomen. Maar er is ook ruimte voor een crush, ranzige grappen van mederevalidanten en doorzakavondjes in de kroeg.
Eye opener voor anderen
Door +23 krijgt de lezer een goed beeld van de dagelijkse strubbelingen van iemand met een visuele beperking. We kijken vaak vol bewondering naar een blindengeleidehond, maar degene die hem vasthoudt verdient minstens zoveel bewondering. Annemiek heeft met haar boek wel duidelijk gemaakt dat er heel wat aan vooraf gaat voordat je zover bent dat je je zo kwetsbaar op straat durft te begeven. Het is dan ook mooi om te lezen hoe haar houding door het boek heen verandert van ontkennend en terughoudend naar acceptatie en opluchting. +23 is geen hoogstandje qua taalgebruik, maar als je bedenkt hoeveel tijd en moeite er in is gaan zitten voor Van Munster om dit te bewerkstelligen is het een erg knappe prestatie en heeft ze het voor elkaar gekregen er een eye opener voor anderen van te maken.