Boek: Krystyna Kuhn - Het spel

Het spelIn Duitsland smullen ze van de boeken van de serie De Vallei, een reeks spannende boeken voor jongvolwassenen. Auteur Krystyna Kuhn is inmiddels bezig met het schrijven van het vijfde deel uit de serie. In Nederland kunnen we nu kennismaken met deel 1: Het spel.

Watskeburt?!
Julia en haar broer Robert hebben zich vanwege persoonlijke omstandigheden ingeschreven op het afgelegen Grace College, een prestigieuze school gelegen midden in een vallei. Eenmaal daar aangekomen blijkt dat de school naast prestigieus, ook zeer mysterieus is. Zowel de opbouw van het gebouw, als de omgeving er omheen heeft iets vreemds, om nog maar te zwijgen van de zaken die zich binnen de muren afspelen. Wanneer er op het vlakbij gelegen meer zich een dodelijk incident voordoet, vreest Julia dat het geheim van haar en Robert bekend is geworden en gaat ze op onderzoek uit om te ontdekken wie er met het voorval te maken heeft. Maar ook al is Grace College groot, met veel studenten en docenten, de oplossing ligt griezelig dichterbij dan ze kon vermoeden.

Anticlimax

De markt voor boeken voor jongvolwassenen rukt op en komt met steeds meer spannende boeken. Dit eerste deel uit De Vallei is een redelijke poging om daar ook bij te horen. De ingrediënten zijn er: een griezelige school, personages met ieder een geheim en een mysterieuze omgeving rond de school. Daarbinnen weet Kuhn er echter net het verkeerde soepje van te brouwen. Het veelbelovende begin dat de nieuwsgierigheid opwekt naar het geheim van Julia en Robert verandert in de loop van het verhaal in ergernis, omdat Kuhn steeds hetzelfde trucje uithaalt om de nieuwsgierigheid te houden. Ze geeft niets tot weinig prijs en als op het eind dan eindelijk de aap uit de mouw komt, is het een teleurstellend exemplaar. Het 'mystery murder'-thema – hoewel dit dan wel weer wat gerekt had mogen worden – is wel geslaagd en zal zeker aanslaan bij de hedendaagse adolescenten. Hoewel geen denderend debuut, maakt Het spel wel nieuwsgierig naar wat Kuhn bij de volgende delen voor de lezer in petto heeft.