FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 13 maart 2011

[Primera División] Barça niet langs Sevilla

Na vier zeges op rij heeft Barcelona weer eens punten verspeeld in de Primera División. In stadion Ramon Sanchez Pizjuan hield Sevilla de Spaanse koploper knap op 1-1. Real Madrid, dat zaterdag reeds won, zag de achterstand op Barça verkleind worden tot vijf punten. Sevilla klimt door de puntendeling naar de gedeelde zevende plaats.

In een tumultueus gevecht leek Barcelona na tien minuten op voorsprong te komen. Een fraaie vrije trap van Lionel Messi werd echter onterecht afgekeurd. Twintig minuten later maakte Bojan Krkic alsnog de openingstreffer, na prachtig afleggen van rechtsback Daniel Alves in de zestien. De uitblinkende doelman Javi Varas hield Sevilla, dat bij tijd en wijle overlopen werd, voor rust op de been.

Na de pauze kreeg de ploeg van de door een hernia geplaagde Pep Guardiola het deksel op de neus. Jesus Navas maakte uit de eerste aanval na rust met het hoofd gelijk op aangeven van Alvaro Negredo. Het duo zou de Catalanen vaker op de proef stellen. Messi en Andres Iniesta misten enorme kansen, terwijl Sevilla zich aan de andere kant ook niet onbetuigd liet.

Tot de laatste minuut bleef het moegestreden Barcelona vechten voor de winst, maar het mocht niet baten. Ook Sevilla had een aantal goede kansen om de partij in thuisvoordeel te beslissen, maar er werd niet meer gescoord.

Politie beëindigt kraakfeest Vlaardingen

De politie heeft zondagmiddag een feest met 75 bezoekers in Vlaardingen vroegtijdig afgeblazen na meldingen van overlast. Het feest op industrieterrein de Vergulde Hand aan de James Wattweg werd gehouden in een gekraakt pand, maar er was geen vergunning verleend. De ontruiming verliep zonder problemen, meldt de politie.

De politie besloot het feest rond 15.00 uur te beëindigen nadat was gemeld dat in de omgeving onder meer auto's waren vernield. Agenten probeerden dat eerst in overleg te doen, maar toen hier geen gehoor aan werd gegeven, werd de generator in beslag genomen en het pand ontruimd. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Duitse prominenten dood door bizar ongeval

Een verkeersongeval in het Duitse Hamburg heeft zaterdag het leven gekost aan vier mensen, onder wie een bekende Duitse acteur, zijn vrouw en een wetenschapper. Ook zijn er verschillende mensen gewond geraakt, meldden Duitse media zondag.

Een 38-jarige bestuurder reed met twee passagiers in de auto met hoge snelheid door rood, botste tegen een andere auto, sloeg over de kop en kwam in een menigte voetgangers terecht die voor het stoplicht stond te wachten. Vier voetgangers overleefden dit niet. Het gaat om de acteur Dietmar Mues (65), zijn vrouw, de wetenschapper Günter Amendt (71) en nog een vrouw.

De auto die is aangereden, werd bestuurd door de echtgenote van de 72-jarige acteur Peter Striebeck, die zelf op de bijrijdersstoel zat. De twee raakten lichtgewond.

'Sociaal netwerk Google in mei geïntroduceerd'

Softwarebedrijf Google is sinds lange tijd bezig met het ontwikkelen van een concurrent van Facebook. De dienst gaat Google Me heten en zal waarschijnlijk in mei geïntroduceerd worden.

Op 10 en 11 mei is er namelijk een ontwikkelaarsconferentie I/O en zou Google daar de gelegenheid aan willen grijpen om de dienst te introduceren. Er is nog weinig informatie naar buiten gekomen over functies die de dienst mogelijk zal bevatten. Wel komen er volgens geruchten spelletjes die users kunnen spelen in Google Me. 

Onlangs werd ook de dienst Google Buzz vrijgegeven. Een soort van Twitter welke is geïntegreerd in Gmail. Alleen lijkt Google Buzz nog niet echt aan te slaan.

Libië: Leger Gadhafi neemt oliestadje Brega in

Troepen van de Libische leider Moammar Gadhafi hebben zondag het oliestadje Brega in het oosten van het land zwaar onder vuur genomen. De Libische staatstelevisie meldde dat het stadje weer in handen van de regering is, wat door de opstandelingen werd bevestigd.

Het verlies van Brega is een grote tegenslag voor de opstandelingen, die vorige week nog het hele oostelijk deel van het land onder controle hadden en opstoomden richting Tripoli. Het vermogen van Gadhafi om luchtaanvallen uit te voeren leidde er echter toe dat de slecht uitgeruste en losjes georganiseerde opstandelingen de afgelopen dagen sterk werden teruggedrongen.

Zaterdag waren de regeringstroepen Brega tot op 40 kilometer genaderd. De opstandelingen hebben de internationale gemeenschap opgeroepen een vliegverbod in te stellen zodat Gadhafi zijn gevechtsvliegtuigen niet langer kan gebruiken.

De Arabische Liga heeft inmiddels een verzoek voor een vliegverbod ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. In de Verenigde Staten bestaat echter grote twijfel over de effectiviteit van een dergelijk verbod. Het land is bovendien terughoudend en wil zich niet roekeloos in het moeras begeven dat het conflict in de Arabische wereld aan het worden is.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vertrok zondag naar Europa en het Midden-Oosten om contact te leggen met de Libische oppositie. Maandag spreekt ze de tegenstanders van Gadhafi in Parijs.

Brega werd door tanks, vliegtuigen en oorlogsbodems bestookt, waardoor de opstandelingen gedwongen werden zich terug te trekken. Toch denken zij dat ze terug kunnen vechten, omdat het regeringsleger onvoldoende mankracht heeft om de stadjes in handen te houden.

Politie beschiet auto tijdens wildwestachtervolging

De politie heeft zondagmiddag tijdens een wildwestachtervolging de auto van een 37-jarige man uit Waddinxveen zowel in Haarlem als op een provinciale weg beschoten. Het voertuig werd meerdere keren geraakt, maar de man raakte niet gewond.

Hij reed volgens de politie levensgevaarlijk en met 'ongekend' hoge snelheden. De politie wist dat hij vuurwapengevaarlijk was. De achtervolging begon rond 15.15 uur in Spaarndam en eindigde twintig minuten later in Haarlem.

Volgens een ooggetuige had de verdachte in Spaarndam ingebroken en zou hij iemand hebben bedreigd. Even later reed hij ondanks een stopteken op de Spaarndammerdijk met volle snelheid in op een politieauto. Het voertuig werd op het laatste moment de berm ingereden om schade te voorkomen. Vervolgens reed de Waddinxvener op de N202 bij Buitenhuis op een politieauto in. Deze keer raakte het politievoertuig wel beschadigd.

Op dezelfde weg reed hij daarna met volle snelheid in op een stilstaande motoragent, die maar net van zijn motor kon springen. De man reed tegen de motor aan, waarop de politieman uit zelfverdediging enkele schoten op hem afvuurde. Vervolgens reed de verdachte verder richting Spaarnwoude en Velserbroek, waar hij gevaarlijke situaties veroorzaakte. Hij probeerde onder meer auto's en motoren van de weg te duwen.

De rit eindigde in Haarlem, waar de man zich klemreed in het drukke verkeer. Toen hij probeerde tegen het verkeer in te rijden, losten politiemensen nog enkele schoten. De bestuurder werd om 15.35 uur aangehouden op de N208, op de kruising van de Delftlaan en de Jan Gijzenkade.

Horrorfilmmaker gepakt met lijk

Een Amerikaanse horrorfilmmaker is opgepakt omdat er een lijk in zijn huis in Tombstone in de staat Arizona is aangetroffen. De autoriteiten gaan ervan uit dat het om zijn moeder gaat. Dat meldden Amerikaanse media zondag.

De autoriteiten waren aan de deur voor de 68-jarige moeder van de man, maar die was niet aanwezig omdat ze in een ziekenhuis in Tucson zou liggen, zei de 34-jarige zoon, die voor een productiebedrijf voor horrorfilms werkt. Toen bleek dat dit niet het geval was, werd met een huiszoekingsbevel het stoffelijk overschot van de vrouw in huis aangetroffen. De man gaf toe dat ze een jaar geleden was overleden.

De vrouw is vermoedelijk een natuurlijke dood gestorven, maar haar zoon is opgepakt omdat hij haar overlijden niet gemeld heeft. Dat is een misdrijf in Arizona.

THQ'er Danny Bilson wil geen tanden poetsen

THQ's recente opmars wordt voor een deel toegeschreven aan 'core games'-baas Danny Bilson. De Amerikaan is schrijver, producent, prominente spreekbuis en zelfbenoemde enthousiaste gamer. Hij speelt een belangrijke rol in de productie van Homefront en wil rijke verhalen naar een medium brengen dat daar weinig om bekendstaat.

Toch kon hij een verhaalgedreven game als Heavy Rain niet waarderen. “I stopped playing,” gaf hij toe. “I couldn’t get past ‘brush your teeth, make breakfast’. I just thought, I’m not digging this, I don’t want to brush my teeth in a game.” Bilson wil echter zijn best doen om het alsnog te gaan spelen, “I probably should play it, I probably have some sort of responsibility to play it. But I’m still a gamer and if I’m not getting it, I’m not going to drive hard through it.”

We willen meer weten van meneer Bilson en alles wat hij leuk vindt. Welke games kon hij bijvoorbeeld wél waarderen? Mass Effect 1 en 2 uiteraard, “they have the best story-delivery system” en Red Dead Redemption“my favourite game of the year.”

Of Danny Bilson in het echte leven ontbijt maakt en of hij zijn tanden poetst is onbekend.

rachel bilson

Bilson's dochter Rachel Bilson, bekend van 'The O.C.'
Bron: fryskytuna

N.E.C. wacht op duidelijkheid over blessure Wellenberg

N.E.C. Nijmegen weet nog niet hoe ernstig de blessure van Niels Wellenberg is. De verdediger viel tijdens de wedstrijd tegen PSV geblesseerd uit.

In de slotfase van het duel ging Wellenberg kermend van de pijn naar de grond, zonder dat er een tegenstander in de buurt was. Op eigen kracht strompelde hij daarna naar de kleedkamer. "Heel sneu voor Niels, zeker omdat hij net weer een keer mocht meedoen", aldus coach Wiljan Vloet tegen De Telegraaf.

Een uur na afloop van de wedstrijd kon Vloet nog geen duidelijkheid geven over de ernst van de blessure. "Het lijkt iets met zijn meniscus, maar ik weet niet precies wat." De verdediger speelde tegen PSV pas zijn vijfde wedstrijd van dit Eredivisieseizoen.

Vorig jaar rond deze tijd raakte Wellenberg ernstig geblesseerd aan zijn enkel. Na een grove overtreding van Anouar Hadouir (Roda JC) kon hij een aantal weken niet in actie komen. Het seizoen was voor de 28-jarige speler toen voorbij.

Martin: "Nu een goede Tour rijden"

Tony Martin mocht zich vandaag eindwinnaar noemen van Parijs - Nice. De Duitser van HTC-HighRoad sloeg vrijdag toe in de tijdrit en wist in het weekend zijn voorsprong te behouden. De tijdritspecialist denkt nu klaar te zijn voor de volgende stap.

"Uiteraard is mijn grootste wens om een goede Tour de France te rijden," zei Martin na afloop van de slotrit. "Ik hoop dat ik daartoe in staat ben. Ik ben er klaar voor om een goed resultaat in de Tour neer te zetten. Voor nu wil ik echter eerst nog even gaan genieten van mijn winst in Parijs-Nice."

"Het zal nog even duren voordat ik het me echt realiseer, maar ik heb al wel vlinders in mijn buik van de overwinning. Het is een geweldige seizoensstart en dat geeft me veel vertrouwen voor de komende wedstrijden."

Hotheads Swarm volgende week te downloaden

Hothead Games heeft bevestigd dat hun unieke platformer Swarm volgende week wordt uitgebracht op PSN en XBL Marketplace. 22 maart staat de game op PSN en een dag later op XBLA. 'In Swarm bestuurt de speler tot wel 50 'swarmites' en leidt ze door intense en vermakelijke survivalbattles', aldus Hothead.

De game belooft ons het Lemmings-gevoel, alleen dan met een zeer unieke twist. Hieronder is een gameplayvideo te zien van Swarm.

Been: "Engeltje zat weer op de lat"

Feyenoord heeft tegen NAC drie belangrijke punten behaald (2-1). Coach Mario Been weet de zege voor een groot deel aan geluk.

"Aan een punt hadden we niks. Daarom paste ik na 1-1 een paar heel aanvallende wissels toe. Gelukkig viel het balletje goed voor ons", aldus de Rotterdamse oefenmeester op de persconferentie. Been is uiterst tevreden met de stijgende lijn die Feyenoord de afgelopen weken heeft vertoond.

Toch was hij minder tevreden met het duel tegen NAC. "Maar dat lag ook aan NAC, met alle respect. Die ploeg toonde weinig aanvallende bedoelingen. Wij gingen niet goed om met het gebrek aan ruimte op hun helft. We speelden slordig, traag en teveel door het centrum. Na de rust was bij ons de strijdlust groter, zeker na de gelijkmaker van NAC."

"We hadden het geluk opnieuw aan onze kant. Het engeltje zat bij ons weer op de lat. Dat is best wel lekker af en toe. Aan het einde van het seizoen heb je toch allemaal gekregen waar je zo'n beetje recht op had", zo besluit de voormalige coach van N.E.C Nijmegen.

Britse basketballers zeker van Olympische Spelen

Britse basketballers hoeven geen kwalificatieduels te spelen voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Zowel het mannen- als het vrouwenteam is automatisch geplaatst door een uitzondering van de FIBA. Dit meldt de internationale basketbalbond vandaag.

De ontwikkeling van het Britse basketbal loopt ver achter bij die van andere Europese landen. Zowel het mannen- als vrouwenteam plaatste zich dit jaar echter voor het EK. De FIBA nam het besluit tijdens een bestuursvergadering, nadat garanties van de Britten waren verkregen dat er ook na de Spelen van 2012 aandacht wordt besteed aan de sport.

Het Britse team kan in 2012 de NBA-sterren Luol Deng (Chicago Bulls) en Ben Gordon (Detroit Pistons) opstellen. Ook voormalig NBA-speler Pops Mensah-Bonsu heeft een Brits paspoort.

Bioshock 2 voor PC krijgt morgen DLC

Morgen kunnen we eindelijk de langverwachte 'Protector Trials' DLC verwachten voor de PC-versie van Bioshock 2. De DLC was aanvankelijk voor een bepaalde prijs per ongeluk op Games For Windows Live verschenen. Deze bleek ook al niet te werken, waar de betalende klanten flink nijdig over waren.

2K Games had al gezegd dat de DLC 'niet live had mogen gaan'. Ook zou de DLC al van begin af aan gratis zijn. Morgen kunnen we dan eindelijk van het stukje extra Bioshock 2 genieten. Ook zit er een patch aan vast, die wat kleine bugs oplost. 2K heeft daarnaast verteld dat ze nog steeds werken aan 'Minerva's Den', een ander stukje DLC. Binnenkort komen ze met een releasedatum hiervoor.

De patchnotes:

- Fixed unlocalized text in Customize Controls screen.
- Player mouse functionality no longer drops out when the Video Card Driver Warning appears.
- User.ini no longer overwritten when game loads. This should address mouse sensitivity issues as well as many v-sync option bugs.

Heerkes: "Scheids had best geel kunnen geven"

Willem II zag tegen Ajax drie punten verloren gaan (1-3). Volgens coach Gert Heerkes was de rode kaart voor de Tilburgers het breekpunt.

De ploeg van Heerkes speelde namelijk een goede eerste helft. Na de rust verspeelde de Tilburgers echter de voorsprong en werd de wedstrijd alsnog verloren. Invaller Denis Halilovic werd met een rode kaart van het veld gestuurd. Volgens Heerkes was dit de aanleiding voor het verlies.

Halilovic beging een tackle op Ajax-verdediger Jan Vertonghen. Heerkes vond de tackle niet zo erg als de scheidsrechter. "Scheidsrechter Ed Janssen vertelde me dat ik hem gelijk zou geven als ik de beelden had gezien, maar dat is niet het geval. Hij had best een gele kaart kunnen geven. Die rode kaart was het breekpunt. Al was Ajax toen al wel de betere ploeg", aldus de oefenmeester op de persconferentie.

Heerkes geeft de moed echter niet op, alhoewel degradatie nu wel gevaarlijk dichtbij komt. "Nu moeten we volgende week maar winnen. We kunnen het verschil terugbrengen op twee punten (tegen VVV-Venlo, red.) Dan doen we weer mee. Als we verliezen, wordt het wel heel moeilijk om niet te degraderen."

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 26

In de Duitse Bundesliga werd afgelopen weekend de 26e speelronde afgewerkt. Hieronder de uitslagen, stand en een linkje naar de overige statistieken. Een verslag van de wedstrijd tussen Bayern München en Hamburger SV is hier na te lezen.

Leverkusen loopt drie punten in op Dortmund

Borussia Dortmund heeft afgelopen weekend de derde nederlaag van het seizoen geleden. Op bezoek bij 1899 Hoffenheim, waar Edson Braafheid en Ryan Babel een basisplaats hadden, verloor de koploper met 1-0.

Vedad Ibišević was in de 68e minuut de maker van het enige doelpunt van de wedstrijd. Dortmund zag door het verliees Bayer Leverkusen naderen tot negen punten. Zij wonnen met het kleinst mogelijke verschil van FSV Mainz 05. Renato Augusto scoorde acht minuten voor tijd de belangrijke treffer namens Leverkusen.

Spanning te snijden in onderste regionen

De spanning in het rechterrijtje van de Duitse Bundesliga neemt met de week toe. Na de 26e speelronde bedraagt het verschil tussen nummer 12 Werder Bremen en hekkensluiter Borussia Mönchengladbach slechts zes punten. VfB Stuttgart boekte een belangrijke overwinning in de strijd tegen degradatie. De ploeg won met 1-2 van directe concurrent FC Sankt Pauli. Invaller Sven Schipplock scoorde twee minuten voor tijd de winnende treffer voor Stuttgart. Door dit resultaat steeg de ploeg naar de dertiende plek.

Schalke 04 lijkt zich veilig te hebben gespeeld. De ploeg won in eigen huis nipt met 2-1 van Eintracht Frankfurt, dat zelf nog wel op de gevaarlijke vijftiende plaats staat. Winteraankoop Angelos Charisteas scoorde kort voor tijd de winnende treffer. Doelman Manuel Neuer verzorgde de assist bij dit doelpunt. De voorsprong van Schalke 04 op de gevaarlijke plaatsen bedraagt inmiddels vijf punten.


Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
1. FC Köln Hannover 96 4-0
Bayern München Hamburger SV 6-0
Schalke 04 Eintracht Frankfurt 2-1
FC Kaiserslautern SC Freiburg 2-1
VfL Wolfsburg 1. FC Nürnberg 1-2
1899 Hoffenheim Borussia Dortmund 1-0
Werder Bremen M'gladbach 1-1
FSV Mainz 05 Bayer Leverkusen 0-1
FC Sankt Pauli VfB Stuttgart 1-2


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Borussia Dortmund 26 19 4 3 61 53-15
2 Bayer Leverkusen 26 15 7 4 52 54-34
3 Hannover 96 26 15 2 9 47 37-36
4 Bayern München 26 13 6 7 45 57-33
5 FSV Mainz 05 26 14 1 11 43 41-33
6 1.FC Nürnberg 26 12 6 8 42 41-33
7 SC Freiburg 26 11 4 11 37 33-36
8 Hamburger SV 26 11 4 11 37 37-42
9 1899 Hoffenheim 26 9 9 8 36 42-37
10 FC Schalke 04 26 9 6 11 33 31-31
11 1.FC Köln 26 9 5 12 32 35-43
12 Werder Bremen 26 7 8 11 29 34-52
13 VFB Stuttgart 26 8 4 14 28 45-48
14 FC Kaiserslautern 26 7 7 12 28 35-43
15 Eintracht Frankfurt 26 8 4 14 28 25-36
16 Sankt Pauli 26 8 4 14 28 28-45
17 VFL Wolfsburg 26 6 8 12 26 30-39
18 Borussia Mönchengladbach 26 6 5 15 23 38-60

Klik hier om nog meer statistieken over de Duitse Bundesliga te bekijken!

Manchester City treft United in halve finale FA Cup

Manchester City heeft zich geplaatst voor de halve finale van de FA Cup. De Citizens wonnen in de kwartfinale in het eigen City of Manchester Stadium moeizaam met 1-0 van Reading FC. De ploeg van trainer Roberto Mancini treft medio april aartsrivaal Manchester United op Wembley in de halve eindstrijd van het oudste voetbaltoernooi ter wereld.

Manchester was de bovenliggende partij, maar tweededivisionist Reading hield de linies compact. Omdat de thuisploeg zo weinig ruimte kreeg was het moeilijk een gat te vinden in de hechte Reading-defensie. City-aanvoerder Carlos Tévez kreeg het hierdoor aan de stok met Nigel de Jong, nadat de Oranje-international niet snel genoeg had ingespeeld.

Ook na de rust had Manchester City het moeilijk, maar Micah Richards brak een kwartier voor tijd de ban. De verdediger kopte een hoekschop van David Silva, verreweg de gevaarlijkste man op het veld, snoeihard achter Reading-doelman Alex McCarthy. Ondanks een slotoffensief van Reading werd er niet meer gescoord.

West Ham United werd uit de FA Cup geknikkerd. De Londenaren verloren op bezoek bij Stoke City met 2-1. De thuisploeg nam direct het initiatief en kwam na twaalf minuten op voorsprong door een doelpunt van voormalig Chelsea-verdediger Robert Huth. Frédérique Piquionne maakte voor rust nog gelijk.

Stoke kwam ook na de thee sterk uit de startblokken. Matthew Etherington versierde een gemakkelijk gegeven strafschop, maar miste vervolgens vanaf elf meter. Danny Higginbotham zette na ruim een uur spelen de eindstand op het scorebord met een goed gemikte vrije trap.

Preud'homme: "Bingo! Weer achter"

FC Twente beleefde een moeilijke wedstrijd tegen VVV-Venlo (2-1). Michel Preud'homme spreekt van een terugkerend fenomeen.

"Bingo! Weer achter. Het is sinds de winterstop voortdurend raak", aldus de Belgische oefenmeester over de manier waarop zijn ploeg de afgelopen periode speelt. Twente beleeft sinds enkele weken vaak een moeilijke openingsfase in de wedstrijden.

"Steeds komen we op achterstand. Ook dit moment was heel slecht gekozen. Zo kort na een Europese wedstrijden moesten we daardoor heel veel extra energie aanboren. Dat is jammer", zo vervolgde Preud'homme op de persconferentie. Toch is de Belg niet geheel ontevreden.

Twente ontsnapte namelijk en sleepte met de 2-1 toch drie punten in de wacht. "Dat is ook een kwaliteit, dat we toch weer de oplossing vonden. Tegen NEC lukte op eigen veld een keer niet, nu wel. Het heeft kracht gekost, maar gelukkig zijn we via invaller Ola John alsnog op voorsprong gekomen."

Poels: "Was supersterk vandaag"

Wout Poels wist vandaag net niet te zegevieren in de vijfde etappe van de Tirreno-Adriatico. De Nederlandse renner van Vacansoleil leek op werd naar de zege, maar zag de Belg Philippe Gilbert net nog voorbij komen. Desondanks deed Poels veel vertrouwen op.

"Ik was echt supersterk vandaag en was heel dichtbij mijn eerste zege in de World Tour," aldus Poels op de site van Vacansoleil. "Na twee etappes op rij van deze afstand is het een mooie bevestiging om nog vooraan te zitten en mee te doen voor de zege."

De 23-jarige renner ziet nu veel perspectief voor de toekomst. "Die stap die ik zet en het nog lange seizoen geven dan ook veel vertrouwen, maar dat ik vandaag net niet win is wel een beetje zuur."

 

De Boer: "Beneden Amsterdams peil"

Ajax won met 1-3 bij Willem II, maar voor coach Frank de Boer was het geen wedstrijd die hij voor de tweede keer zou will zien. "Na afloop van de eerste helft was ik blij dat we slechts met 1-0 achterstonden", zo bekende De Boer na afloop op de persconferentie.

"In de tweede helft had ik het idee dat het wel goed kwam. Maar met een beetje pech verspelen we hier wel de titel. Dat moeten de jongens gaan beseffen."

"Het is niet dat we de spelers niet gewaarschuwd hebben. Willem II had al vijf thuisduels niet verloren. Daar win je alleen van als je brengt wat je moet brengen. Maar kennelijk is de boodschap toch niet helemaal goed overgekomen", zo vervolgde de oud-verdediger.

"Het was vooral voor rust beneden Amsterdams peil. Natuurlijk werden we geholpen door die rode kaart voor Halilovic. Maar op dat moment speelden we al goed. Het is niet te bewijzen, maar dat doelpunt hadden we wel gemaakt", zo besluit de oefenmeester van de Amsterdammers.

[Six Nations] Overzicht vierde speelronde

Tijdens het weekend van zaterdag 12 maart en zondag 13 maart vonden de vierde serie wedstrijden van het Six Nations Championship plaats. Hieronder staat een overzicht van de wedstrijden die dit weekend gespeeld zijn.

Italië - Frankrijk 22-21

Italië heeft voor een schok gezorgd door thuis van Frankrijk te winnen. Frankrijk begon slordig en gaf meteen een gemakkelijke penalty weg. Frankrijk sloeg terug met een try van Clerc, maar ging daarna gewoon door met slordig spelen. Voor de rust benutten beide partijen nog een penalty, waardoor men met 6-8 de rust in ging. Na de rust leek Frankrijk wat scherper te zijn. Parra benutte een penalty en maakte daarna ook nog zijn eerste try voor Frankrijk. Na het benutten van de conversie leidde Frankrijk met 6-18 en Italië leek verslagen. Ze pakten de draad echter snel weer op en Masi maakte zelfs een try voor de Italianen. Vervolgens schoot Bergamasco er een aantal penalty's in en deed Parra dat ook nog een keertje voor de Fransen, maar dit bleek niet genoeg te zijn. Vijf minuten voor tijd benutte Bergamasco zijn vijfde penalty die genoeg bleek voor de eerste overwinning van Italië op Frankrijk in de geschiedenis van de Six Nations.

Italië:
Try: Masi
Conversie: Mirco Bergamasco
Penalty's: Mirco Bergamasco (5)

Frankrijk:
Try's: Clerc, Parra
Conversie: Parra
Penalty's: Parra (3)

Wales - Ierland 19-13

Wales heeft in eigen huis Ierland verslagen. Ierland begon echter goed aan de wedstrijd en na vijf minuten was het al raak. Brian O'Driscoll maakte zijn 24ste kampioenschapstry. Hierna kwam Wales beter in de wedstrijd en was het James Hook die met twee penalty's Wales op 6-7 bracht. O'Gara maakte namens Ierland voor rust nog twee penalty's en Halfpenny maakte er ook nog één namens Wales. Hierdoor was de ruststand 9-13. In de tweede helft maakte Wales door een arbitrale blunder een try. De ingevallen Ier Sexton trapte de bal over de zijlijn, waarna Wales snel een nieuwe bal ingooide en Mike Phillips een try maakte. Dit mag niet, als er een nieuwe bal nodig is moet men wachten op een volledige line-out. De scheidsrechter had het incident gemist en vroeg om opheldering aan de lijnrechter die claimde dat Wales er met de bal die Sexton uittrapte scoorde. De conversie werd door Hook benut, die later ook nog een penalty tussen schoot. Ierland leek op het einde nog een try te maken, die met conversie eventueel genoeg zou zijn voor de overwinning, maar Wales hield stand en won.

Wales:
Try: Phillips
Conversie: Hook
Penalty's: Hook (3), Halfpenny

Ierland:
Try: O'Driscoll
Conversie: O'Gara
Penalty's: O'Gara (2)

Engeland - Schotland 22-16

Engeland heeft de Calcutta Cup gewonnen door Schotland te verslaan. De eerste helft ging snel voorbij, met penalty's aan beide zijden en Ruaridh Jackson die op slag van rust een drop goal maakte, waardoor men met een gelijke stand van 9-9 ging rusten. De tweede helft was een stuk chaotischer, toen de Engelse invaller Banahan de Schot Kelly Brown omver kegelde in een poging een try te maken. Brown werd minutenlang op het veld verzorgd en met een brancard weggedragen. Vervolgens kreeg Barclay namens Schotland een gele kaart, maar desondanks kwamen de Schotten wel beter in de wedstrijd. Net op het moment dat de Schotten richting de Engelse trylijn wilden gaan raakte de Franse scheidsrechter Romain Poite geblesseerd aan zijn kuit en lag het spel weer een tijd stil omdat de leidsman vervangen moest worden. Engeland nam bij de hervatten voordeel van hun overtal en invaller Croft maakte de eerste try van de wedstrijd. Toen Barclay weer op het veld stond kwamen de Schotten wederom terug. Max Evans tikte de bal over de Engelse verdediging heen en maakte ook een try. Schotland ging voor de overwinning, maar invaller Wilkinson benutte een penalty voor Engeland en gaf zijn land een voorsprong van zes punten. Schotland ging nog voor de overwinning, maar de Engelsen speelden het rustig uit en wonnen zo alweer.

Engeland:
Try: Croft
Conversie: Wilkinson
Penalty's: Flood (4), Wilkinson

Schotland:
Try: Evans
Conversie: Paterson
Penalty's: Paterson (2)
Drop Goal: Jackson

Gele kaart: Barclay

Stand

# Land Wedstrijden Gewonnen Gelijk Verloren Voor Tegen Saldo Tries Punten
1 Engeland 4 4 0 0 124 57 +67 12 8
2 Wales 4 3 0 1 86 61 +25 5 6
3 Frankrijk 4 2 0 2 89 82 +7 5 4
4 Ierland 4 2 0 2 69 73 -4 7 4
5 Italië 4 1 0 3 62 117 -55 5 2
6 Schotland 4 0 0 4 61 101 -40 4 0

Cavendish is klaar voor Milaan - San Remo

Mark Cavendish zegt klaar te zijn voor een nieuwe winst in Milaan - San Remo. De Britse sprinter van HTC-HighRoad zei dit in een interview tegen La Gazetta dello Sport. Hij won eerder de koers al in 2009.

"De Tirreno is mijn laatste race voor San Remo en mijn voorbereiding gaat perfect. Ik ben er klaar voor," zei Cavendish na de rit in de Tirreno-Adriatico. "Ik voel me wat vermoeid en het is hier koud, maar het gaat wel goed met me. Ik kijk alleen naar mijn eigen vorm en niet naar die van anderen. We zullen zien wat er zaterdag gaat gebeuren."

Gesink: "Verschrikkelijke lastige dag"

Robert Gesink raakte vandaag in Tirreno-Adriatico de leiderstrui kwijt aan Cadel Evans. De Achterhoeker kwam tekort in de klim naar Gagliole, met de top op ruim zes kilometer voor de streep.

"Het was een verschrikkelijk lastige dag, misschien wel de 'stressigste' rit die ik ooit reed,” aldus de renner van Rabobank na afloop. "Toch ben ik wel tevreden na deze moeilijke rit. Hij verliep op zich prima, alleen zat ik op die laatste klim net te ver naar achteren en miste ik daar de aansluiting. Het is zoals het is, ik ben op waarde geklopt.”

Gullit begint met verlies

In de eerste wedstrijd van de Russische competitie trof het Grozny van trainer Ruud Gullit meteen regerend landskampioen en bekerwinnaar Zenit Sint-Petersburg. Thuis verloor de ploeg uit Tsjetsjenië met 1-0 van de club van onder meer Danko Lazovic. De ploeg van Gullit speelde niet onverdienstelijk, maar wist niet te scoren.

Het was ook diezelfde Lazovic die al na een kwartier het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. De Serviër vertrok vorig jaar na een moeilijke periode bij PSV en kwam terecht bij Zenit, de club die vorig jaar oppermachtig was in Rusland en alle prijzen pakte.

Zenit herstelt zich dus goed van het doordeweekse avontuur in Nederland, waar het donderdag met 3-0 verloor van een effectiever FC Twente in de Europa League. Ruud Gullit mag volgende week meteen weer vol aan de bak in eigen huis, wanneer Rubin Kazan op bezoek komt. Rubin Kazan is landskampioen van 2008 en 2009.

Uitslagen Eredivisie speelronde 27

Dit weekend werd in de Eredivisie de 27ste speelronde afgewerkt. Koploper PSV liet dure punten in Nijmegen liggen en zag concurrenten Ajax en FC Twente dichterbij komen. De Eindhovenaren blijven wel op de eerste plek staan en houden zo het het heft in eigen hand.

In de strijd om het kampioenschap heeft PSV twee dure punten laten liggen tegen N.E.C. Nijmegen. De ploeg uit Eindhoven kwam dankzij een goal van Leroy George op achterstand, spits Balázs Dzsudzsák bracht PSV daarna op gelijke hoogte. 

Jeremain Lens bracht PSV vervolgens op voorsprong, maar het waren de Nijmegenaren met het slotakkoord. Ramon Zomer scoorde in de laatste minuut de gelijkmaker.

Ajax doet weer mee om de landstitel. In Tilburg kwam Willem II na 19 minuten op voorsprong door een goal van Janga. Ajax vocht zich daarna echter terug in de wedstrijd en dit wierp zijn vruchten af. Vlak na rust was het Siem de Jong die de gelijkmaker maakte.

In de 73ste minuut moest de thuisploeg verder met tien man, nadat Halilovic een rode kaart kreeg na een zware tackle op Jan Vertonghen. Diezelfde Vertonghen en Christian Eriksen bepaalden de score vervolgens op 1-3.

De Graafschap heeft voor een daverende verrassing weten te zorgen dit seizoen. De Superboeren wisten van ADO Den Haag te winnen, dankzij een goal van Rydell Poepon in de tiende minuut. De Hagenaren verliezen hierdoor de vierde plek aan AZ. 

ADO had het vervolgens aan keeper Gino Coutinho te danken dat de ploeg niet verder op achterstand kwam. Een vuist konden ze echter niet maken, waardoor ze zonder punten terug naar Den Haag gingen.

De Wedstrijd van de Week ging tussen Feyenoord en NAC Breda. Een verslag van deze wedstrijd vind je hier.

Uitslagen:

Thuisploeg Uitploeg Uitslag
FC Utrecht FC Groningen 1-0
Heracles Almelo Excelsior 4-1
Roda JC AZ 1-2
Vitesse sc Heerenveen 1-1
De Graafschap ADO Den Haag 1-0
Feyenoord NAC Breda 2-1
FC Twente VVV-Venlo 2-1
Willem II Ajax 1-3
N.E.C. Nijmegen PSV 2-2

Stand:

Ploeg Gesp Gew  Gel Ver Pnt Doelsld
1 PSV 27 17 7 3 58 71-26
2.  FC Twente  27  17  6 4 57 52-28
3.  Ajax 27  16 7 4 55 54-23
4.  AZ  27 13 7 7 46 40-33
5.  ADO Den Haag 27 13 6 8 45 52-39
6.  FC Groningen 27 13 5 9 44 53-43
7.  Roda JC 27 10 11 6 41 46-37
8. FC Utrecht 27 11 8 8 41 43-34
9. sc Heerenveen 27 9 8 10 35 48-41
10. Heracles Almelo 27 9 7 11 34 48-46
11. Feyenoord 27  7 11 34 37-44
12. N.E.C. Nijmegen 27 12 8 33 43-47
13. NAC Breda 27 10 4 13 33 36-48
14. Graafschap 27 9 10 33 27-44
15. Vitesse 27 7 8 12 29 33-45
16. Excelsior 27  4 17 22 32-55
17. VVV-Venlo 27  5 1 21 16 24-59
18.  Willem II 27 2 5 20 11 28-75


Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Zegsman Clinton stapt op om verkeerde opmerkingen

J.P. Crowley is opgestapt als woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken vanwege zijn opmerkingen over de behandeling van de Amerikaanse militair die verdacht wordt van het doorspelen van geheime informatie aan WikiLeaks.

'Belachelijk' en 'stom' noemde Crowley de wijze waarop de verdachte, Bradley Manning, wordt vastgehouden. President Barack Obama zei vrijdag nog dat het Pentagon hem had verzekerd dat Manning 'gepast' behandeld wordt.

Manning zit 23 uur per dag in eenzame opsluiting in een militair detentiecentrum. Iedere nacht moet hij zijn kleren inleveren en krijgt hij een dwangbuis om te voorkomen dat hij zelfmoord pleegt. Het licht in zijn cel gaat nooit uit.

Crowley liet zondag in een verklaring weten de verantwoordelijkheid te nemen voor zijn opmerkingen en zei dat hij zijn ontslag heeft ingediend bij Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Geslaagde vierde operatie voor Kubica

Robert Kubica heeft vandaag een vierde operatie ondergaan na zijn zware rallycrash vorige maand. De artsen noemen de ingreep aan zijn rechterelleboog geslaagd.

"Het was belangrijk voor de functionaliteit dat elleboogspecialist Luigi Celli nog een operatie zou uitvoeren. Professor Celli is tevreden met het gedane werk en zal beschikbaar blijven voor het begeleiden van het herstel van de elleboog. Vanuit een medisch oogpunt is de toestand van Kubica naar tevredenheid," zei het ziekenhuis van Santa Corona in een verklaring.

Zilver shorttracksters op WK

De Nederlandse shorttracksters hebben bij het wereldkampioenschap in Sheffield voor een unieke prestatie gezorgd. Op de aflossing veroverde de ploeg van bondscoach Jeroen Otter zilver.

De Nederlandse ploeg, bestaande uit Jorien ter Mors, Annita van Doorn en de zusjes Sanne en Yara van Kerkhof, eindigde in een tijd van 4.17,725 als tweede. Alleen China was met 4.16,295 sneller. Het brons ging naar Canada, Zuid-Korea eindigde als vierde.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - PSV

Om half vijf begon de competitiewedstrijd tussen N.E.C. Nijmegen en PSV. Hieronder de uitslag.

N.E.C. Nijmegen

2 - 2

PSV

 41' George
 90' Zomer
   44' Dzsudzsák
 64' Lens
 
 Gele kaart: Vleminckx, (N.E.C. Nijmegen), Pieters, Berg, (PSV)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.300
Arbiter: v. Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Will (Wellenberg/69-Ten Voorde/79)
Nuytinck
Zomer
Amieux
Schöne
Sibum
Davids
George
Vleminckx
Chatelle (Goossens/79)
  Isaksson
Manolev
Rodríguez
Bouma
Pieters
Hutchinson
Bakkal (Wuytens/83)
Engelaar
Lens
Zeefuik (Berg/78)
Dzsudzsák

Ophef over bijensterfte na Zembla-docu

GroenLinks wil op korte termijn in debat met staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) over de bijensterfte in Nederland. De partij wil dat hij onderzoek laat doen naar het verband tussen het gebruik van landbouwgif en de massale sterfte van de honingbij. De Partij voor de Dieren ziet niets in meer onderzoek en wil onmiddellijk actie.

Aanleiding voor de Kamervragen die GroenLinks aankondigt is een uitzending van Zembla over het onderwerp. De bijensterfte is al jaren een probleem, maar nam in 2008 sterk toe. Zo'n 30 procent van de bijenvolken legt in de winter het loodje. Wetenschappers van de Wageningen Universiteit noemen de varroamijt als de belangrijkste boosdoener.

Volgens Zembla zijn de onderzoekers echter niet onafhankelijk. Een rapport van de Verenigde Naties dat vorige week verscheen, betoogt dat de bijen vooral het loodje leggen door het gebruik van pesticides. Uit de uitzending van Zembla blijkt dat er financiële banden bestaan tussen chemiereus Bayer, een grote producent van deze pesticides, en de Wageningse wetenschappers.

Bleker wilde deze onderzoekers echter niet afvallen, zei hij in de uitzending, terwijl er bijvoorbeeld aan de Universiteit Utrecht niet door het bedrijfsleven gesponsord onderzoek wordt gedaan.

Volgens Zembla zijn de economische belangen groot en wil het ministerie dat boeren en tuinders een zo groot mogelijke productie halen. De Partij voor de Dieren ziet daarom niets in meer onderzoek. "De kabinetsstrategie is juist: blijven onderzoeken want we weten nog niet genoeg", twitterde Kamerlid Esther Ouwehand zondag. "Een slimme truc om maatregelen vooruit te schuiven."

Bekijk de Zembla-documentaire 'De moord op de honingbij' van afgelopen zaterdag.


Ophef over bijensterfte na Zembla-docu (Foto: Novum)

Red Bull: "Weet niet waar we staan"

Het wintertesten in de Formule 1 zit er weer op en de grote favoriet voor dit seizoen Red Bull Racing weet naar eigen zeggen niet waar het staat, ookal was de winterperiode beter dan ooit. Aan het eigen presteren kan het in ieder geval niet liggen, zo vindt teambaas Christian Horner.

"We weten echt niet waar we staan ten opzichte van de anderen," zo zei Horner tegen Autosport. "De brandstofhoeveelheden maken zo'n groot verschil dat het onmogelijk is om voorspellingen te doen. Ik kan alleen zeggen dat we het beste voorseizoen ooit gehad hebben wat betreft het aantal kilometers, het rijden bij de eerste test met een nieuwe auto en qua dingen die we wilden testen."

"We hebben ons beter voorbereid dan ooit, maar voor de wintertest worden geen punten uitgedeeld. Het is belangrijk, maar de eerste punten worden pas over twee weken in Melbourne uitgedeeld. Iedereen staat nu nog op nul. We hopen competitief te zijn in Melbourne. Ik weet zeker dat Ferrari sterk zal zijn en dat ook andere teams significante updates mee zullen brengen. Het zal pas in Q1, wanneer de brandstof er uit gaat, duidelijk zijn waar we staan."

Mooie sportweek

Mijn column van vorige week had nogal een nostalgisch tintje. Straatvoetbal in de vorm van één tegen één, ‘afmakertje’, simpelweg doeltje trappen en  ‘tienen’, de herinneringen kwamen allemaal boven. Toeval of niet, afgelopen dinsdagmiddag stond ik zelf weer op een pleintje te ‘tienen’. De vorige keer dat ik een balletje had getrapt kan ik me niet eens herinneren, dus dit was vrij uniek. Het lentezonnetje in de lucht en het biertje in de hand maakten het plaatje compleet. En ook al was het niveau niet bijzonder hoog, voor mij was het een mooi sportmoment.

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Dit weekend stond de tweeëntwintigste speelronde in de Topklasse bij de zondagamateurs op het programma. Koploper FC Oss wist opnieuw te winnen en zag concurrenten Achilles '29 en De Treffers wederom punten verspelen. De Brabanders lijken in een zetel op de titel en mogelijke promotie naar de Jupiler League af te koersen.

Onderin beet hekkensluiter Baronie wederom in het stof. Spektakel genoeg thuis tegen Argon, maar de 3-4 nederlaag leverde wederom geen punten op. Gemert pakte wel knap een punt bij De Treffers, maar schoot daar ook niet heel veel mee op.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
AFC FC Oss 0-1
Baronie Argon 3-4
Haaglandia / Sir Winston FC Hilversum 5-0
Hollandia EVV 0-0
JVC Cuijk Achilles '29 2-2
De Treffers Gemert 1-1
VVSB FC Lienden 2-3

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Oss 21 13 7 1 46 38-16
2 Achilles '29 21 10 7 4 37 35-18
3 De Treffers 20 9 6 5 33 27-26
4 Argon 21 10 3 8 33 27-27
5 EVV 21 9 5 7 32 29-23
6 JVC Cuijk 19 8 5 6 29 37-35
7 Haaglandia / W. 20 8 4 8 28 38-30
8 AFC 20 7 5 8 26 38-37
9 FC Hilversum 21 6 8 7 26 27-28
10 FC Lienden 21 8 2 11 26 34-43
11 VVSB 21 7 4 10 25 28-36
12 Quick '20 20 6 6 8 24 27-31
13 Hollandia 19 6 5 8 23 15-20
14 Gemert 21 5 5 11 20 17-29
15 Baronie 20 3 4 13 13 23-41

'Nederlandse zwaargewond bij busongeluk Peru'

Een 25-jarige Nederlandse vrouw is zwaargewond geraakt bij een verkeersongeluk in Peru, vlak bij de grens met Bolivia. Een Peruaanse gids kwam bij het ongeluk om het leven. Vijf andere buitenlandse toeristen raakten eveneens zwaargewond. Dat meldt de website van Radio Programas de Perú.

Op de weg van Copacabana naar Puno, in de buurt van het Titicacameer, botste het busje met de toeristen op een jeep die zonder licht reed. Het ongeluk gebeurde zaterdagochtend lokale tijd.

Ook de andere gewonden zijn twintigers. Ze komen uit Argentinië, Colombia, Israël en Australië. Alle gewonden zijn naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken kon niet direct reageren.

Vorig jaar december kwamen vier Nederlanders om het leven bij een busongeluk in dezelfde regio. De situatie op Peruaanse wegen is onveilig. Tussen 2005 en 2009 vielen er ruim zeventienduizend verkeersdoden in het Zuid-Amerikaanse land. Peru stond hierdoor op de derde plaats in een lijst van de meeste verkeersdoden per land.

[Serie A] Uitslag AS Roma - Lazio Roma

Lazio Roma is er niet in geslaagd om de stadsderby tegen AS Roma te winnen. De laatstgenoemde ploeg won het duel uiteindelijk door twee treffers van Francesco Totti.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor AS Roma, maar David Pizarro raakte slechts de lat. Lazio was niet bij machte om hier wat tegenover te stellen, al was AS Roma niet veel beter. De individuele klasse van Totti bleek na afloop de doorslag te geven.

Twintig minuten voor tijd maakte Totti namelijk zijn eerste treffer van de wedstrijd. In de hectische slotfase kreeg Stefan Radu de rode kaart, nadat hij een tegenstander in het strafschopgebied onderuit haalde. Totti ging achter de bal staan en was vervolgens trefzeker.

De gifbeker voor Lazio Roma was nog niet leeg, aanzien de ploeg het duel met negen spelers zou afsluiten. In blessuretijd kreeg ook Cristian Ledesma een rode prent.

[FA Cup] Stoke City na saai duel door

Stoke City is de derde ploeg, die in de halve finale van de FA Cup staat. In een slappe wedstrijd won de ploeg uiteindelijk met 2-1 van West Ham United.

De thuisploeg kwam na twaalf minuten wedstrijd op voorsprong door een doelpunt van Robert Huth. Hij werd bediend door Rory Delap en werkte het leder vervolgens tegen de touwen. In het resterende deel van de eerste helft viel er nauwelijks wat te beleven. Toch slaagde West Ham United er in om op gelijke hoogte te komen.

Thomas Hitzlsperger slaagde er in om de bal bij Frederiq Piquionne te krijgen. Hij lifte de bal vervolgens over de doelman van Stoke City, Thomas Sørensen, heen die daardoor kansloos was. Er ontstond direct na de treffer wel enige commotie, omdat Piquionne de bal met de hand geraakt zou hebben.

Na twee minuten in het tweede bedrijf kreeg Stoke City een penalty. Ryan Shawcross eiste de bal op, maar slaagde er niet in om de keeper te verschalken. Na iets meer dan een uur spelen besliste Danny Higginbotham de wedstrijd door zijn eerste FA Cup-treffer te maken. In de slotfase drong West Ham United nog wel aan, maar scoorde niet meer.

[WK] Smeekens: "Dit is superfantastisch"

Jan Smeekens pakte vandaag bij de WK afstanden in Inzell de bronzen medaille op de 500 meter. De Nederlander was erg blij met de plak en een persoonlijk record van 34,66 seconden. Na de eerste omloop leidde hij met 34,77 seconden nog.

"Voor mij werd er zo asociaal hard gereden, dat ik een pr moest rijden om toch op het podium te komen. Het was best een goede rit," zei Smeekens in een understatement over zijn tweede race. "Het podium is superfantastisch. Het waren twee goede ritten van me, vooral de laatste. Een persoonlijk record in Inzell en een podiumplaats. Dat is onbeschrijflijk. Dat had ik bijna niet durven dromen. Natuurlijk wilde ik na de eerste 500 meter de eerste plaats vasthouden, maar meer zat er niet in. Dit is een bekroning op mijn seizoen."

Desisa wint CPC Loop

Lelisa Desisa heeft de 37e ABN Amro CPC Loop op zijn naam geschreven. De Ethiopiër liep de halve marathon in Den Haag in 59 minuten en 37 seconden. Desisa was in de sprint na ruim 21 kilometer net iets rapper dan zijn landgenoot Azmeraw Bekele (59.39). De Keniaan Peter Kirui eindigde als derde (59.40).

Koen Raymaekers was de beste Nederlander. De 31-jarige atleet, die in voorbereiding is voor de marathon van Rotterdam, kwam als twaalfde binnen. Raymaekers liep de afstand in 1 uur, 2 minuten en 9 seconden, een persoonlijk record. Na hem kwam Patrick Stitzinger als dertiende over de streep.

Japan: Man van drijvend dak gered

Japanse militairen hebben een 60-jarige man uit zijn benarde positie gered. De man dreef op het dak van zijn huis langzaam richting zee, zei een woordvoerder van het leger zondag.

Het huis van Hiromitsu Shinkawa werd door de tsunami vrijdag weggespoeld. De man wist zichzelf op het dak van zijn woning veilig te stellen, maar dit werd door het water naar open zee verplaatst.

Militairen zagen Shinkawa op het dak zwaaien met een rode doek. Hij bevond zich op dat moment 15 kilometer voor de kust. De vrouw van het slachtoffer werd wel door het water meegesleurd.


Man van drijvend dak gered (Foto: Novum)

Maaskant blijft in ziekenhuis

Wielrenner Martijn Maaskant moet drie dagen in het ziekenhuis van het Franse Grasse blijven om te herstellen van een zware val, zaterdag in Parijs-Nice. De renner van Garmin-Cervélo heeft zeven ribben gebroken, maar heeft in tegenstelling tot eerdere berichten geen ingeklapte long, zo liet zaakwaarnemer Martijn Berkhout zondag weten.

"Martijn heeft vannacht redelijk kunnen slapen. Zijn vriendin en vader zijn bij hem. Hij moet drie dagen in het ziekenhuis blijven. Hoe lang het herstel gaat duren, weten we nog niet", aldus Berkhout.

Maaskant kwam ten van in de zevende rit tijdens een afdaling. Met de zware blessures kan hij het voorjaar zo goed als volledig uit zijn hoofd zetten.

Gesink verliest leiding in Tirreno, etappezege Gilbert

Phillipe Gilbert heeft de vijfde etappe van de Tirreno - Adriatico gewonnen. Robert Gesink moest zijn leidende positie in het algemeen klassement afstaan aan Cadel Evans.

In de etappe over 240 kilometer gingen vijf renners al snel in de aanval, Amador, Malacarne, Hayman, Wegmann en Mouris. Daarvan hielden Amador en Malcarne het het langst vol. Na een aanval van 237 kilometer werden ze op de 200 meter van de finish bijgehaald. Wouter Poels ontsnapte uit de groep en haalde de twee bij. Hij leek op zege af te gaan maar werd op de streep nog net geklopt door Gilbert.

Gesink moest de groep in de slotkilometer laten gaan en verloor kostbare seconden. Hij zakte hierdoor in het klassement naar de vijfde plaats, maar wel met slechts vijf seconden achterstand op de nieuwe leider Evans.

Uitslagen Eredivisie (13/03/2011)

Vanmiddag begonnen er om 14:30 uur drie wedstrijden in de Eredivisie. FC Twente kreeg VVV-Venlo op bezoek en Ajax zakte af naar het zuiden des lands om het op te nemen tegen Willem II. De karakteristieken van deze duels vind je hieronder terug. Het verslag van Feyenoord tegen NAC Breda kun je hier nalezen.

Willem II

1 -3

AFC Ajax

 19' Janga
   47' de Jong
 80' Vertonghen
89' Eriksen
 
 Gele kaart: Hakola, Ippel (Willem II), Ebecilio (AFC Ajax)
 Rode kaart: Halilovic (73) (Willem II)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.500
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Kujovic
Gravenbeek
Biemans
Swinkels
Pereira
Rigters
Ippel (Pressel/83)
Lasnik
van der Heijden
Hakola (Halilovic/66)
Janga(Strihavka/85)
  Verhoeven
van der Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Blind
de Zeeuw (Cvitanich/46)
Anita
Eriksen
Sulejmani
de Jong
Ebecilio (Özbiliz/46)

 


 

FC Twente

2 - 1

VVV-Venlo

 30' Brama
83' John
   3' de Regt
 
 Gele kaart: Rosales, Buysse (FC Twente), Boymans, Uchebo, Vujicevic (VVV-Venlo)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 23.800
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Michaylov
Rosales
Onyewu
Bengtsson
Buysse (Tiendalli/64)
Brama
de Jong
Janssen
Bajrami (John/65)
Janko (Landzaat/84)
Chadli
  Begois
Timisela
de Regt
Yoshida
Kruysen
Tóth (Ojo/06)
Leemans
Vujicevic
Musa (Uchebo/46)
Boymans
Cullen (Chula/85)

[WvdW] Uitslag Feyenoord - NAC Breda

Feyenoord heeft vanmiddag NAC Breda verslagen. In Rotterdam werd het 2-1 waardoor de Rotterdammers naar de elfde plaats klommen.

Het begin was van beide ploegen gezapig. Feyenoord kreeg gaandeweg een overwicht en Castaignos opende na een half uur spelen de score. Hij rondde voorbereidend werk van De Cler af met een bekeken schuiver.

NAC kwam tegen de verhouding in na rust weer op gelijke hoogte. Doelman Van Dijk schutterde bij een schot van Jenner die eerder de lat had geraakt. NAC werd in het vervolg teruggedrongen en kort voor tijd bezorgde De Vrij Feyenoord zijn derde overwinning op rij.

Feyenoord

2 - 1

NAC Breda

 29' Castaignos
 88' De Vrij
   59' Jenner
 
 Gele kaart: Meeuwis, De Vrij, Swerts, (Feyenoord), Gudelj, Jenner, (NAC Breda)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 41.000
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Dijk
Swerts (Larsen/75)
De Vrij
Vlaar
De Cler
Meeuwis (Fer/56)
Wijnaldum
Leerdam
Simon (Cabaral/64)
Castaignos
Miyaichi
  Ten Rouwelaar
Janse
Penders
Horváth (Gilissen/73)
Gorter
Gudelj
Luijckx
Boussaboun (Fehér/68)
Leonardo
Amoah
Lurling (Jenner/46)

[WK] Winst mannen VS, Nederland derde

De Verenigde Staten hebben bij het WK afstanden in Inzell de gouden medaille op de ploegenachtervolging gepakt. Shani Davis, Trevor Marsicano en Jonathan Kuck bleven met een tijd van 3.41,70 Canada en Nederland voor.

Nederland moest in de eerste rit starten met Jan Blokhuijsen, Koen Verweij en Bob de Vries, die op het laatste moment inviel voor Wouter olde Heuvel. Het drietal begon goed aan de race, waarbij opviel dat ze in tegenstelling tot de vrouwen bij elkaar bleven. Ze zetten na een nette race 3.43,44 neer.

De Verenigde Staten startten een stuk sneller dan Oranje en bouwden al snel een voorsprong van twee seconden op. Deze wisten ze tot aan de finish vast te houden. Canada begon nog sneller dan de VS en Denny Morrison, Lucas Makowsky en Mathieu Giroux leken te winnen, maar in de laatste ronden vielen de Canadezen stil, waardoor het goud naar de Verenigde Staten ging.

'Clown' berooft pinner

In Hengelo heeft een als clown geschminkte man zaterdagavond een 65-jarige pinner beroofd. De man uit de Overijsselse plaats had net 250 euro uit de geldautomaat getrokken en in zijn zak gestoken, toen hij van achteren werd vastgegrepen bij zijn borst en keel.

Nadat de in het zwart geklede overvaller het geld had gepakt, duwde hij zijn slachtoffer van zich af en rende weg. Het slachtoffer viel door de duw tegen het gebouw naast de geldautomaat aan en raakte lichtgewond. De dader, wiens ogen wit geschminkt waren, is volgens de politie tussen de 20 en 25 jaar.

Het voorval vond rond 22.00 uur plaats op de Boekeloseweg bij de kruising met de Industriestraat. De politie zoekt getuigen.

Japan: Final Fantasy XI en XIV servers uitgezet

Vanwege de gevolgen van aardbeving en tsunami in Japan worden de servers van Final Fantasy XI en XIV tijdelijk uitgeschakeld zo is bekendgemaakt door het officiële Final Fantasy Twitter-account. De websites van de games blijven nog wel online en geven het laatste nieuws.

As a result of the earthquake, we temporarily may have to shut down the servers hosting FFXI and FFXIV. (1/3)

We will give you as much advance notice as possible under the rapidly changing circumstances. (2/3)

If the servers are shut down, we will provide updates in the Information section of our official websites http://bit.ly/dH3G4u (3/3)

Due to the earthquakes that have occurred in Japan, we have decided to temporarily suspend the game servers.(1/5)

To accommodate the suspension of services, players will not be billed for the FFXI service throughout the April billing cycle.(2/5)

Please see the official announcement for more details. http://bit.ly/etk5lr (3/5)

We will continue to operate the official websites and the forums to provide updates on the current situation.(4/5)

Additional information regarding this matter will also be posted on the Information section as it becomes available.(5/5)

De Tokyo Electric Power Company vraagt klanten om zoveel mogelijk stroom te besparen om stroomtekorten te voorkomen. Al eerder haalde Konami de servers van Metal Gear Online uit de lucht om energie te besparen. Zodra de problemen met de stroomvoorziening zijn opgelost zullen de servers weer aangezet worden. Spelers hoeven het abonementsgeld van de gemiste tijd niet te betalen.

[WK] Canada wint, Nederland tweede op achtervolging

De Canadese vrouwen hebben de ploegenachtervolging bij het WK afstanden in Inzell gewonnen. Christine Nesbitt, Brittany Schussler en Cindy Klassen bleven met 2.59,74 Nederland en Duitsland voor.

Canada moest al vroeg starten en de Canadese dames begonnen sterk en ze hielden het tot de finish goed vol, al had Klassen het lastig. De eerste aanval op de tijd zou komen van Duitsland en Noorwegen, maar de Duitses kwamen te laat op gang om de Canadeses te kunnen bedreigen (3.01,82). De Noorses vielen in de laatste rondes stil en werden achter Japan nog vijfde.

De laatste rit ging tusse Nederland en Rusland. Voor Nederland kwamen Ireen Wüst, Marit Leenstra en Diane Valkenburg in actie. Leenstra startte zo snel dat Valkenburg moeite had om aan te haken. Toen dit gebeurd was had Oranje een ruime voorsprong op Canada, maar omdat het begin zoveel kracht had gekost leverde het team in, omdat tegen het eind Valkenburg en Leenstra Wüst niet meer bij konden houden. Nederland eindigde hierdoor in 3.00,43 als tweede achter Canada.

Martin wint Parijs-Nice

Parijs-Nice is gewonnen door Tony Martin. De Duitser verdedigde vandaag in de laatste etappe met succes zijn leidertrui die hij in de tijdrit had veroverd.

De laatste etappe, een pittige bergetappe over 124 kilometer, werd gewonnen door Thomas Voeckler die zijn tweede ritzege boekte. De Fransman maakte deel uit van een vroeg ontstane kopgroep van elf man die in de slotklim steeds uitdunde. Diego Ulissi was de enige die Voeckler kon volgen maar in de afdaling moest hij lossen.

Japan: Vulkaan actief in zuidwesten

Na een zware aardbeving, een verwoestende tsunami en problemen bij een kerncentrale, staat Japan nu nog een probleem te wachten. In het zuidwesten van het land is een vulkaan actief geworden. Dat meldden lokale functionarissen zondag.

De vulkaan hield zich de afgelopen twee weken rustig maar begon zondag weer met het spuwen van as en stenen. Die vlogen tot wel 4 kilometer hoog de lucht in.

De activiteit van de vuurspuwende berg hoeft niet in verband te staan met de zware aardbeving van vrijdag. De ruim 1400 meter hoge Shinmoedake is de afgelopen 52 jaar al bij vlagen actief. De berg is voorlopig ontruimd, omwonenden hoeven hun boeltje nog niet te pakken.

In januari 2011 werd ook voor een ontruiming gekozen, de laatste uitbarstingen bij deze vulkaan zijn in 2008 en 2009 geweest. De afgelopen twee weken was de vulkaan echter relatief rustig.


Shinmoedake actief in zuidwesten (Foto: Novum)

[SF] Kalender van 2011 op de schop

De organisatie van de Superleague Formula heeft bekend gemaakt dat de kalender voor dit seizoen flink op de schop is gegaan. Zo zal Rusland in september worden gedaan, waarna onder meer Brazilië en Nieuw-Zeeland aangedaan gaan worden.

De nieuwe kalender laat zien dat de eerste helft van het seizoen in Europa geracet zal worden, waarna het circus de rest van de wereld over zal gaan. De voorlopige kalender begon met races op Monza (16 en 17 april) en Portimão (7 en 8 mei), maar de opening zal nu op 28 en 29 mei in het Portugese Estoril zijn.

Assen, Navarra, Zolder en Donington Park zullen op de kalender blijven staan, maar de Nürburgring zal ingeruild worden voor Magny-Cours op 9 en 10 juli. Op 10 en 11 september zal geracet worden op de Smolensk Ring in Rusland.

In eerste instantie zouden er twee races in China zijn, maar deze zullen worden vervangen door één weekend dat op 24 en 25 september op een onbekend circuit gehouden zal gaan worden.

Op 8 en 9 oktober zal er gereden worden op het Braziliaanse Curitiba, waarna een week later op een nog niet bekend circuit in het Zuid-Amerikaanse land geracet zal worden. Op 12 en 13 november zal het Midden-Oosten aangedaan worden, waarna op 26 en 27 november het seizoen in Nieuw-Zeeland afgesloten wordt.

Jurassic Park-game wordt vervolg van eerste film

Jurassic Park: The game zal het verhaal van de eerste film overlappen en vervolgens uitbreiden, zo is in een interview met GameSpot bekend gemaakt. Sinds 2003 is het stil geweest rond de dino-franchise, maar enige tijd geleden is bekend geworden dat uitgever Telltale Games werkt aan een Jurassic Park-game.

Jurassic Park: The game zal bestaan uit meerdere afleveringen. De eerste aflevering moet over enkele weken gaan verschijnen. Telltale heeft van Universal de vrijheid gekregen om het verhaal van de eerste film, waarbij het park in elkaar stort, uit te breiden waarbij een groot gedeelte van de game gaat over wat zich na de eerste film op het eiland afspeelde. De film zal dezelfde sfeer hebben als  de eerste game.

Hoewel de game gebaseerd wordt op de eerste film, zullen er weinig hoofdrolspelers in de film terugkeren. Eén belangrijk personage had een klein rolletje in de eerste film, maar verder zal het een compleet nieuwe cast zijn maar zitten er wel verwijzingen in de game naar de personages uit de film. De game wordt gebaseerd op Steven Spielbergs Jurassic Park-film en niet op het boek waar de film op gebaseerd was.

De eerste aflevering van het spel zal in april verschijnen voor PC en Mac. Over een console-versie is nog niets bekend. Jurassic Park: The Game zal geen shooter zijn maar gaat meer over de personages, het gaat qua gameplay op Heavy Rain lijken. Daarnaast zal het spel ook wat losse eindjes van de film oplossen.

Jurassic Park

[WK] Lee wint, Smeekens derde op 500 meter

Kyou-hyuk Lee heeft het goud gewonnen op de 500 meter. De Zuid-Koreaan versloeg de Japanner Joshi Kato in een onderling gevecht, waarbij de Japanner naar het zilver meegezogen werd. De leider na de eerste omloop Jan Smeekens moest zich na een persoonlijk record van 34,66 seconden tevreden stellen met brons.

De tweede omloop op de 500 meter bij de mannen beloofde goede tijden en de verwachting kwam ook uit. Simon Kuipers sloot een teleurstellend seizoen af met 35,59 seconden, waarna de toppers in actie kwamen. Shani Davis liet met 34,99 seconden zien dat het snel kon gaan, maar de tijd van de Amerikaan verbleekte bij de 34,64 seconden die de Rus Dmitry Lobkov neerzette.

Hij legde de lat hoog voor de anderen die nog moesten komen. Jacques de Koning reed na een goede eerste rit ook met 34,98 seconden onder de 35, waardoor hij zevende werd in het eindklassement. Hij eindigde nipt achter de Canadees Jamie Gregg en Lobkov.

De voorlaatste rit ging tussen Kato en Lee. Laatstgenoemde lag na de eerste omloop 0,01 seconde achter op Smeekens en viel in de rit tegen Kato aan. Zowel de Zuid-Koreaan als de Japanner openden sneller dan in hun eerste rit en klokten 34,32 seconden voor Lee en 34,52 seconden voor Kato. Hierdoor lag de lat voor zowel Smeekens als zijn tegenstander Mika Poutala hoog.

Smeekens opende een tiende sneller dan eerder vandaag en kwam uit op 34,66 seconden, een persoonlijk record. Poutala moest zich met 34,76 seconden teveden stellen met de vierde plaats. Lee won met ruime voorsprong voor Kato die Smeekens zeer nipt voorbleef.

'Heineken vermindert alcoholpercentage VK'

Heineken is van plan om het alcoholpercentage van een van zijn Britse merken met 1 procentpunt te verlagen. Ook overweegt de brouwer een verlaging van de andere merken. Men wil hiermee een gezondere levensstijl bewerkstelligen alsmede het comazuipen enigszins tegengaan. Dit schreef de Britse krant The Sunday Telegraph zondag op zijn website.

Het alcoholpercentage van cidermerk Strongbow zou worden verlaagd van 5,3 procent naar 4,3 procent. De stap wordt volgens de krant in 2013 gezet. Strongbow is de meest verkochte cider in het Verenigd Koninkrijk. Het merk is eigendom van de brouwer Scottish & Newcastle, die Heineken in 2008 heeft overgenomen.

Ook MDI doet aangifte tegen hetzuur

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) heeft zondag aangifte gedaan tegen de eigenaar van de websites hetzuur, holocaustles en nazitruth. De websites, eigendom van de voormalig advocaat Jeroen de K., bevatten volgens het MDI exclusief antisemitisme en Holocaustontkenning. Dat heeft heeft het MDI gemeld.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) deed eerder deze week ook al aangifte tegen De K. wegens zijn uitingen jegens minister Uri Rosenthal op hetzuur. De voormalig advocaat werd al eerder veroordeeld voor het bedreigen van toenmalig premier Jan Peter Balkenende.

Volgens het MDI vormen de drie websites momenteel de grootste bron van jodenhaat op het Nederlandse deel van het internet.

Overvaller snackbar aan brandwonden herkend

Een man die vrijdagavond een snackbar in Heerlen overviel, is zondagochtend aangehouden. Twee vrouwelijke medewerkers wisten de overval af te slaan door heet frituurvet over de dader te gieten. Als gevolg daarvan had de 37-jarige man brandwonden in zijn gezicht.

Rond 19.15 uur liep de man met een mes de snackbar aan de Sittarderweg binnen. Op dat moment waren alleen de twee vrouwen aanwezig. De man bedreigde hen en eiste geld, maar ging ervandoor toen hij het frituurvet over zich heen kreeg.

De Heerlenaar kon op basis van tips en onderzoek in zijn woning worden aangehouden. De politie onderzoekt de zaak. Of het gooien van frituurvet gevolgen heeft voor de twee snackbarmedewerkers kon de politie nog niet zeggen.

In het gedoogakkoord hebben VVD, CDA en PVV aangekondigd dat wie zich met gepast geweld verdedigt tegen een overval niet meteen wordt aangehouden.

Betere herspeelbaarheid Batman: Arkham City

Rocksteady heeft ons een tijdje geleden verteld dat er geen multiplayer in Batman: Arkham City zal zitten, een beslissing die over het algemeen positieve reacties op FOK!Games oogste. Rocksteady geeft aan waarom: de studio wil niet het team opsplitsen om beide modi beschikbaar te maken.

Aangezien het een singleplayer-game wordt zijn er vanzelfsprekend zorgen over de herspeelbaarheid. Marketing manager Dax Ginn van Rocksteady: "Op dat gebied zullen we binnenkort nieuwe aankondigingen maken die dat probleem oplossen. Ik vind overigens niet dat het een probleem is, we hebben een goed gevulde game. Daarnaast wilden we geen multiplayer, omdat dat zou betekenen dat we de studio moesten opsplitsen, met een team dat werkt aan een singleplayer en de ander aan een multiplayer deel. Ik denk dat dat zou resulteren in twee middelmatige games in plaats van één geweldige game."

Volgens Dax is de grootste uitdaging het vullen ervan. Dit om "ervoor te zorgen dat er genoeg verhaal in zit en dat het niet aanvoelde als één grote wereld, met niets te doen. Dat is waarschijnlijk onze grootste angst. Een wereld maken die vijf keer groter is dan Arkham Asylum, is een gigantische technische en creatieve uitdaging voor ons, maar toen we de beslissing namen zijn we constant bezig geweest om overal in Arkham City wat te beleven te hebben. Daarbovenop bouwen we missies en maken we gameplay die goed aansluiten op deze wereld, zodat er nooit een moment is waarop je zomaar een zijmissie doet die niets met het hoofdverhaal te maken heeft."

Uitslag De Graafschap - ADO Den Haag

Om half één begon de competitiewedstrijd tussen De Graafschap en ADO Den Haag. Hieronder vind je de uitslag.

De Graafschap

1 - 0

ADO Den Haag

 10' Poepon
 
 
 Gele kaart: De Ridder, (De Graafschap), Kum, (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.300
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Loran
Meijer
Broekhof
Evers
Breinburg (Kaak/65)
Rose
Kujala
De Ridder (Bargas/90)
Poepon
Jungschläger (R.Sebens/41)
  Coutinho
Leeuwin
Derijck
Kum (Gielisse/46)
Bosschaart
Immers
Radosavljevic (Brouwer/77)
Toornstra
Verhoek
Boelykin
Kubik (Visser/58)

'Málaga en Marseille willen Anita'

Vurnon Anita staat in de belangstelling van buitenlandse clubs. Zowel Málaga als Olympique Marseille denkt aan het vastleggen van de Ajacied. Málaga poogde Anita al in januari naar Zuid-Spanje te halen en gaat het volgens AS in de zomer opnieuw proberen.

Daarbij heeft de hekkensluiter van de Primera División fikse concurrentie van de Franse grootmacht Olympique Marseille. L'OM speelt weliswaar in een minder aantrekkelijke competitie, maar doet wel jaarlijks mee om de prijzen.

Olympique ziet in Anita de opvolger van linksback Taye Taiwo. De zaakwaarnemer van Anita bevestigde onlangs dat Fenerbahçe en Málaga geïnformeerd hadden naar Anita, maar dat de Ajacied een tussentijds vertrek niet zag zitten.

Anita raakte onlangs zijn plaats als linksback kwijt aan Daley Blind, maar doet nu weer volop mee in de strijd om een plek op het middenveld. Het is dus afhankelijk van het aantal speelminuten dat hij in de komende maanden krijgt, of Anita interesse heeft in een overstap.

Anita debuteerde al in 2005 in de hoofdmacht van Ajax. Hij was toen 16 lentes jong. Onder Martin Jol veroverde hij een basisplaats als linksachter. Met de komst van Frank de Boer raakte hij op die positie uit beeld.

[WK] Wolf wint, Gerritsen naast podium

Jenny Wolf heeft bij het WK afstanden in Inzell het goud gepakt op de 500 meter. De Duitse bleef in beide omlopen als enige onder de 38 seconden. De Zuid-Koreaanse Sang-hwa Lee greep het zilver, voor de Chinese Beixing Wang. Annette Gerritsen viel door een fout bij de start buiten het podium.

Laurine van Riessen mocht in de eerste rit in actie komen na haar val in de eerste omloop, maar het beste was er bij haar af, waardoor ze 38,84 seconden klokte. De eerste die een goede tijd klokte was de Japanse Nao Kodaira, die met 38,27 seconden opklom naar de achtste plaats in het eindklassement.

Margot Boer verloor met 38,37 seconden haar onderlinge duel tegen Heather Richardson, waardoor ze achter de Amerikaanse zevende werd. De Duitse Judith Hesse scherpte haar persoonlijk record aan tot 38,15 seconden, waarmee zij de vijfde plaats in het klassement veilig stelde.

De laatste twee ritten zouden de beslissing om de medailles brengen en zo geschiedde ook. Eerst reden Lee en Wang tegen elkaar, waarbij Lee met 38,03 seconden Wang één honderdste voorbleef en zo de druk opvoerde op Wolf en Gerritsen. Zij reden in de laatste rit tegen elkaar. Gerritsen gleed bij de start weg, waardoor ze uiteindelijk 38,33 seconden klokte en hiermee als vierde eindigde achter Lee en Wang. Wolf was met 37,95 seconden ongenaakbaar en voegde weer een titel aan haal palmares toe.

Van Gaal: ''Ik ben niet ontslagen''

Louis van Gaal benadrukte gisteren nog eens dat hij niet ontslagen is als trainer van Bayern München, maar dat in goede harmonie is besloten dat de wegen deze zomer zullen scheiden.

''Ik heb de wedstrijd beleefd zoals elke andere wedstrijd. De week is natuurlijk wel zwaar geweest. Ten eerste door die beslissing, die wij in goede harmonie hebben genomen'', kijkt Van Gaal terug op een roerige week waarin werd besloten dat hij vanaf komende zomer niet meer in München werkt.

Van Gaal had, zoals gewoonlijk, weer een niet al te hoge pet op van de media. ''Ik vind dat de berichtgeving in Nederland ongelofelijk slordig was. Er is niet duidelijk op gewezen - terwijl dit wel in de persverklaring stond - dat het een wederzijdse beslissing is geweest, en dat ik niet ontslagen ben. Het is uniek dat ik nog trainer ben van Bayern München want de meeste clubs ontstaan dan trainers, maar dat is nu niet zo.''

Juist na de beslissing om na de zomer niet met elkaar verder te gaan won Bayern met 6-0 van Hamburger SV. De rasopportunist vraagt zich dan af of Van Gaal niet gewoon moet blijven. ''Als ik nu alles win verandert er niets, want de filosofieën die zijn verschillend'', legt Van Gaal uit.

''Dat was ook zo toen ik kwam, maar zij hebben niet bedacht dat het zo zou lopen als ik heb uitgelegd bij mijn komst. De media hebben daar twee jaar van genoten, maar als het iedere week weer tot oprispingen komt bij de een of de ander dan kun je niet verder gaan. Ik denk dat het een goede beslissing is van Bayern.''

Mourinho droomt van terugkeer naar Engeland

José Mourinho wordt sinds zijn komst naar Real Madrid met verschillende overstappen in verband gebracht. Toen hij net in Madrid zat en Internazionale alweer trainer Rafa Benítez ontsloeg werd zijn naam even genoemd, maar ook over een terugkeer naar de Premier League wordt veelvuldig gesproken.

Mourinho was tussen 2004 en 2007 hoofdtrainer van Chelsea. Daarna was hij bij Internazionale succesvol door twee landstitels, de Coppa Italia en de Champions League te veroveren. Momenteel staat hij met Real Madrid op de tweede plaats van de Primer División, achter rivaal Barcelona. Volgens The Sun zou, op Arsenal na, de gehele Engelse top naar de diensten van Mourinho hengelen.

Mourinho zelf schijnt te hebben gezegd dat hij Madrid in de zomer wil verlaten, omdat hij de passie en vermakelijkheid van de Premier League mist.

[Video] Verdediger scoort vanaf 73 meter

Veel mensen zullen Georgos Tzavelas niet kennen, maar in Duitsland was hij gisteren op een bijzondere manier in het nieuws. De verdediger van Eintracht Frankfurt schoot in het duel tegen Schalke 04 namelijk vanaf 73 meter afstand raak.

Tzavelas wilde eigenlijk proberen ploeggenoot Ioannis Amanatidis te bereiken, maar de spits miste de bal. Manuel Neuer, doelman van Schalke 04, was verrast en miste de bal eveneens. Deze stuiterde vervolgens in het doel, waardoor de Eintracht Frankfurt op gelijke hoogte kwam.

De wedstrijd werd uiteindelijk beslist in het voordeel van Schalke 04, nadat oud-Ajacied Angelos Charisteas de winnede treffer liet aantekenen.


Een filmpje van de bijzondere treffer

'Thief-klasse Guild Wars 2 vergt meer finesse'

In een interview met Games on Net heeft lead designer van Guild Wars 2, Eric Flannum, gezegd dat de Thief-klasse in Guild Wars 2 meer finesse vergt om te spelen dan andere klassen. Niet dat de andere klassen saai zijn, maar wel iets toegankelijker. De Thief kan een hoop rollen vervullen in de MMO van ArenaNet.

Flannum heeft daarnaast gezegd dat het attribuut-systeem in Guild Wars 2 is veranderd, en dat alle klassen kunnen putten uit een gedeeld attributenschema. "Deze attributen zijn power, precision, vitality en toughness" zei Flannum, "We gebruiken dit systeem zo dat alle attributen door alle klassen worden gewaardeerd en om te voorkomen dat er verkeerde karakterkeuzes worden gemaakt door punten in de verkeerde attributen worden geinvesteerd. Een gedeeld schema van attributen geeft ook de mogelijkheid om meer soorten uitrusting te dragen."

"Het kwam in Guild Wars 1 regelmatig voor dat je een staf vond die alleen te gebruiken is door een speciale soort Elemantalist. In Guild Wars is dit niet meer het probleem en kom je sneller uitrusting tegen die ook bruikbaar is voor je huidige build."

[WvdW] Voorbeschouwing Feyenoord - NAC Breda

Ook deze week wordt er weer volop in de Nederlandse Eredivisie gevoetbald. Deze week blikt FOK!sport vooruit op het duel tussen Feyenoord en NAC Breda, dat logischerwijs tot Wedstrijd van de Week is verkozen.

Feyenoord

Feyenoord is in 2011 nog altijd zeer wisselend bezig. In het huidige kalenderjaar wist de formatie van trainer Mario Been drie keer te winnen, twee keer gelijk te spelen en drie keer te verliezen. De laatste twee duels, tegen respectievelijk FC Groningen (5-1) en sc Heerenveen (1-0), werden gewonnen. Hierdoor lijken de Rotterdammers de juiste lijn gevonden te hebben.

De Rotterdammers bivakkeren op dit moment op de dertiende plaats in de Eredivisie en hebben slechts twee punten achterstand op de tegenstander van morgen. Afhankelijk van de prestaties van de overige ploegen kan Feyenoord dus naar de tiende plaats stijgen, aangezien de verschillen tussen de verschillende ploegen minimaal zijn.


Georginio Wijnaldum; twee weken geleden goed voor vier goals. Dit weekend opnieuw?


Feyenoord begint morgenmiddag met Krisztián Simon in de basis. Hij is de vervanger van Diego Biseswar, die een schorsing uitzit. Volgens Been is de Hongaar klaar voor een plekje in de basis. "Hij kan heerlijk voetballen, maar omdat Biseswar de laatste tijd goed presteerde heeft hij dat tot nu toe in het tweede moeten doen." Daarnaast ontbreekt ook doelman Erwin Mulder, die vanwege privéomstandigheden nog niet in actie komt. Hij wordt vervangen door Rob van Dijk.

NAC Breda

Ook NAC Breda is er alles aangelegen om drie punten te pakken. In de laatste vijf wedstrijden wonnen de Bredanaars maar één keer, namelijk van ADO Den Haag (3-2). De grootste verrassing was toch wel begin februari, toen de Brabanders tegen VVV-Venlo speelden. De formatie van interim-trainers John Karelse en Gert Aandewiel ging namelijk met 3-0 onderuit bij de degradatiekandidaat.

Toch staat NAC Breda nog altijd op de tiende plaats, maar het voelt de hete adem van de concurrentie in de nek. Het verschil met De Graafschap, dat veertiende staat, bedraagt slechts vier punten. Drie punten zijn dus een vereiste in De Kuip, waar beide ploegen vorig seizoen nog doelpuntloos gelijk speelden. Daarnaast zou winst een mogelijk unicum zijn, aangezien NAC Breda nog nooit een competitiewedstrijd in Rotterdam wist te winnen.


Leonardo mogelijk in de basis tegen Feyenoord


Trainers Karelse en Aandewiel kunnen in Rotterdam in elk geval niet beschikken over Robbert Schilder, Milano Koenders en Ferne Snoyl. "Daarbij bestaan er nog twijfels over Tim Gilissen en Anthony Lurling. Ik verwacht hen morgen (vandaag, red.) terug op de groepstraining en dan kunnen we zien hoe ze ervoor staan", aldus Aandewiel. Daarnaast is er mogelijk een basisplaats weggelegd voor probleemkind Leonardo, die vorige week nog op de tribune zat.

Historie

Beide ploegen speelden in het verleden al 60 keer tegen elkaar, waar Feyenoord de meeste wedstrijden wist te winnen (37). NAC Breda won er slechts tien en is statistich gezien in het nadeel. Daarnaast werd er ook nog dertien keer gelijk gespeeld.

Feyenoord boekte zijn grootste zege op NAC Breda op 8 december 1963. Gerard Bergholz en Guus Haak troffen beide drie keer doel. Ook Coen Moulijn, Henk Groot (2) en Frans Bouwmeester waren destijds trefzeker. De grootste zege van de Brabanders is recenter, namelijk 21 mei 2009. Toen won de formatie, in het kader van de play-offs om Europees voetbal, namelijk met 0-4 van de Rotterdammers.

Wedstrijdinformatie

De wedstrijd tussen Feyenoord en NAC Breda begint morgenmiddag om 14:30 uur. De Nederlandse voetbalbond heeft arbiter Erik Braamhaar aangesteld als leidsman van het duel en wordt bijgestaan door de heren De Vree en Slot. De heer Tulleners fungeert als vierde man.

Discussieer hieronder alvast over de mogelijke opstellingen en de uitslag.

Alonso: "Ferrari staat er goed voor"

Fernando Alonso vindt dat zijn Formule 1-team Ferrari klaar is voor het Formule 1-seizoen 2011. De Spanjaard heeft veel zelfvertrouwen en de updates lijken allemaal te werken. Grootste concurrent zal echter net als in 2010 Red Bull Racing zijn.

De Oostenrijkse renstal is altijd snel in de korte runs, terwijl Ferrari de snelheid voor de race zeer goed op orde heeft. Alonso denkt dat details daarom bepalend zullen gaan zijn. "Ik ben heel blij met het verloop van onze winter en heb er net zo veel vertrouwen in als vorig jaar. Maar Ferrari is niet het enige team dat een goede winter achter de rug heeft. Red Bull en Ferrari doen niet veel voor elkaar en andere renstallen onder," zei Alonso.

"Het is nu aan ons om in Australië, Maleisië en China een beter weekend te hebben dan de rivalen. Het komt direct aan op de details, want qua pure snelheid zitten de auto's niet ver bij elkaar uit de buurt. Het is niet zo dat één van de wagens er met kop en schouders bovenuit steekt."

Daarom is het volgens de Spanjaard niet alleen zaak om goed aan het seizoen te beginnen maar ook de bolide door te ontwikkelen. "Het wordt een lang seizoen en we hebben iedere race opnieuw onderdelen nodig die ons sneller maken. Te beginnen in Australië en dan iedere twee weken weer. Hopelijk kunnen we strijden om ereplaatsen en overwinningen en dan is na de eerste drie of vier Grands Prix veel meer duidelijk."

Abraham Lincoln: Vampire Hunter zonder Trent Reznor

Het gerucht ging vorige week dat Oscarwinnaar Trent Reznor aan het onderhandelen zou zijn om de muziek voor de film Abraham Lincoln: Vampire Hunter te gaan verzorgen. Reznor heeft nu echter laten weten dat dit niet klopt.

Op het forum Nine Inch Nails heeft Reznor laten weten dat het bovengenoemde gerucht niet juist is. Hij heeft wel overwogen om de muziek te verzorgen, maar heeft er uiteindelijk van afgezien.

Reznor twijfelde in eerste instantie wel. "Ik moest er toch even op reageren, want mijn inbox vulde zich met speculaties. Vorige week dacht ik nochtans dat ik het zou doen. Al in de war? Ik blijkbaar wel. Er is geen sappig verhaal te melden. Toen het nieuws over mijn betrokkenheid bij de film op mysterieuze wijze uitlekte, twijfelde ik nog. Verschillende aspecten van het project waren immers aan het wijzigen. Ik wens de makers het beste met de film en ik ben er zeker van dat het nog altijd fantastisch wordt", zo zegt Reznor zelf.

Abraham Lincoln: Vampire Hunter is een nieuwe film van regisseur Timur Bekmambetov (bekend van Wanted) en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Seth Grahame-Smith. De film draait vanaf 22 juni 2012 in de Amerikaanse bioscopen. De Nederlandse releasedatum is niet bekend.

Hillen: Ik heb geen fouten gemaakt

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) heeft in de affaire rond integriteitsschendingen bij een defensieonderdeel in Den Helder geen fouten gemaakt. Hij baalt er wel van dat zijn functioneren onderwerp is van gesprek omdat de komende weken duidelijk moet worden hoe de forse bezuinigingen op zijn ministerie uitpakken, zei hij zondag in Buitenhof.

Hillen heeft deze week in de Tweede Kamer zijn secretaris-generaal verdedigd. Die had hem niet ingelicht over de integriteitsschendingen. Hillen vindt het onverstandig om het departement te onthoofden in het licht van de aanstaande bezuinigingen. De bewindsman zei zich door de affaire niet beschadigd te voelen.

Hillen trekt zich weinig aan van de kritiek van PVV-leider Geert Wilders. Die noemde hem zaterdag in NRC Handelsblad een 'brekebeen' en 'verdwaalde geest'. "Wie kaatst, moet de bal verwachten. Maar Wilders speelt op de man, ik speelde op de bal." Hij verwijst daarmee naar kritiek die hij eerder op de PVV had geuit.

Bij defensie moeten de komende tijd tienduizend arbeidsplaatsen verdwijnen. Daarmee moet de bezuinigingsdoelstelling van 1 miljard euro gehaald worden. Hillen voorziet onrust bij de bonden, de Tweede Kamer en de samenleving. "Het onweer zal zwaar zijn."

Uit een opiniepeiling van Maurice de Hond blijkt zondag dat Hillen van alle ministers het minst populair is.

[WK] Smeekens snelste op eerste 500m

Jan Smeekens heeft de eerste 500 meter voor mannen gewonnen bij het WK afstanden in Inzell. Smeekens kwam in de eerste omloop tot 34,77 en bleef daar Kyou-Hyuk Lee net mee voor.

Mika Poutala reed met een tijd van 34,89 als eerste onder de 35 seconden. Simon Kuipers moest het in de zesde rit opnemen tegen de Zuid-Koreaan Mo. Kuipers won de rit dankzij een misser van Mo in 35,51.

Jacques de Koning trof in de negende rit de Japanner Yuya Oikawa. De Koning opende zeer snel, zijn opponent ging onderuit, maar de Nederlander kwam alsnog tot 35,05. Jan Smeekens moest het in de rit erop opnemen tegen de Rus Lobkov. Smeekens dook met een tijd van 34,77 ruim onder de dan snelste tijd van Poutala.

Kang-Seok Lee kwam in de elfde rit ten val en opponent Fredricks wist de tijd van Smeekens niet te verbeteren. Kyou-Hyuk Lee en Joji Kato wisten de tijd van Smeekens net niet te verbeteren: 34,78 om 34,90.

Williams rijdt met KERS in Melbourne

Williams heeft bekend gemaakt dat het team bij de eerste race in Melbourne aan de start zal gaan staan met het Kinetic Energy Recovery System. De Britse renstal kende de afgelopen testperiode veel problemen met het systeem, maar die zijn nu opgelost.

Williams moest door alle problemen rijders Rubens Barrichello en Pastor Maldonado laten testen zonder KERS. Inmiddels lijkt de oorzaak voor alle problemen achterhaald te zijn en kan het gewoon ingezet worden.

Brawn: "De Mercedes is nu naar wens"

Mercedes Grand Prix meldde deze Formule 1-winter dat het een achterstand had op de topteams, maar met het nieuwe aerodynamische pakket voor de W02 is het vertrouwen terug. Bij de laatste test in Barcelona leken de nieuwe onderdelen goed te werken.

De Zilverpijlen stonden de hele week in de top van de tijdenlijst. "We hebben een zeer productieve test in Barcelona gehad, waar we gewerkt hebben aan de definitieve specificatie voor Melbourne. Ons pakket presteerde naar verwachting, maar in de Formule 1 moet je altijd vooruit blijven kijken en dus zullen we blijven zoeken naar betere prestaties," zei teambaas Ross Brawn.

"We zijn blij met de manier waarop we ons voorseizoen hebben ingericht. We hebben veel kilometers kunnen maken en tegen het einde van de test was de auto naar wens."

Demonstratie tegen kernenergie

De problemen met de kernreactoren in Japan worden aangegrepen om woensdag in Middelburg te demonstreren tegen kernenergie. De actiegroep Borssele 2 Nee en milieuorganisatie WISE bieden dan een petitie aan bij het hoofdkantoor van energiebedrijf Delta.

In de petitie vragen ze het energiebedrijf van de bouw van een tweede kerncentrale in Borssele af te zien, zegt een woordvoerder van WISE. "De actie is een reactie op wat er gebeurt in Japan. We richten ons in de eerste plaats tegen de bouw van nieuwe kerncentrales, maar zouden het liefst zien dat de bestaande centrales dichtgaan."

Door een zeer krachtige aardbeving en een daaropvolgende tsunami is de koeling van meerdere kernreactoren in Japan uitgevallen. Hierdoor dreigt een meltdown, waarbij uranium en andere gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen. Meer dan 170.000 mensen in de omgeving zijn geëvacueerd.

"Wij verwachten dat wereldwijd het debat over de veiligheid van kerncentrales hierdoor weer oplaait", zegt de woordvoerder. De actiegroep en de organisatie hebben zaterdagavond tot de actie besloten. Zaterdag demonstreerden tienduizenden mensen in Duitsland tegen kernenergie.

De actie in Middelburg begint rond 12.30 uur op het Centraal Station. "We maken een ronde door de stad en eindigen bij het hoofdkantoor van Delta." De woordvoerder kon nog niks zeggen over de verwachte opkomst. "Daar is geen peil op te trekken. Het is even afwachten in hoeverre dit in Nederland leeft. Daarbij is het ook op een werkdag."

Behalve Delta heeft ook de Duitse energiegigant RWE plannen voor een kerncentrale in de buurt van de bestaande reactor in Borssele. Als zij snel een vergunningsaanvraag indienen, kan de schop binnen enkele jaren de grond in.

'iPad 2 is een game-changer'

Donald Mustard van Chair Entertainment, maker van Infinity Blade op de iOS-apparaten zoals de iPhone en iPad, heeft gezegd dat de iPad 2 een 'game-changer' is. Hij doelt hier op de verbeterde hardware van de opvolger van Apple's iPad. Hij vindt het een aanzienlijke stap voorwaarts voor handheld gaming.

"Ze hebben de processorkracht flink verhoogd en het systeemgeheugen uitgebreid. Dit geeft ons de kans om meer kracht te benutten in onze applicaties." Aldus de creative director. "Met Infinity Blade hadden we het gevoel dat we aan de rand van ons kunnen zitten. We denken dat dit een nieuwe sprong is."

Er is ondertussen al een update uitgebracht voor Infinity Blade op de iPad 2, die de textures flink zouden verbeteren. Chair is ondertussen ook aan het kijken naar andere mogelijkheden qua platform.

Dekker voldoet aan limiet op 50 meter vlinder

Inge Dekker heeft bij de Swim Cup voldaan aan de limiet op de 50 meter vlinderslag voor het WK in Shanghai. De zwemster titkte in Amsterdam in 26,18 aan. De eis voor het WK is 26,25. Dekker verzekerde zich eerder op de 100 meter vlinderslag van deelname aan het mondiale eindtoernooi.

Nick Driebergen plaatste zich op de 100 meter rugslag voor het Wereldkampioenschap. Met een tijd van 54,82 toonde hij vormbehoud. Driebergen zwom vorig jaar bij het EK in Boedapest al de vereiste limiet. De zwemmer veroverde eerder al een startbewijs op de 200 meter rugslag.

Justin Bieber veroorzaakt grote opstand

Afgelopen vrijdagmiddag zat Justin Bieber opgesloten in zijn hotelkamer in Liverpool. Honderden gillende fans stonden namelijk voor het hotel waar het tienersterretje verbleef. 

Hij was gewaarschuwd dat als hij in de buurt van het balkon zou verschijnen, hij kon worden gearresteerd wegens het veroorzaken van een opstand. 

Uiteindelijk moesten er 25 bodyguards aan te pas komen om de groep Beliebers onder controle te krijgen. 

Nieuwe trailer Super 8

Een nieuwe trailer van Super 8 is onlangs vrijgegeven via Twitvid en Twitter. Deze nieuwe film van regisseur J.J. Abrams en producent Steven Spielberg wordt 18 augustus in de Nederlandse bioscopen verwacht.

De beelden in de trailer doen sterk denken aan een tweetal films van Steven Spielberg, namelijk Close Encouters of the Third Kind en E.T.: The Extra-Terrestrial. Doordat regisseur Abrams weinig informatie vrijgeeft over de film, is het onmogelijk om aan te geven welke invloed Spielberg uiteindelijk heeft gehad op de film. Abrams hanteert bij interviews namelijk eenzelfde werkwijze als bij zijn vorige film Cloverfield, waarbij hij inhoudelijke berichtgeving over de film zo veel mogelijk vermijdt. In tegenstelling tot de trailer van Cloverfield, onthult de trailer van Super 8 meer informatie.

Hoewel de mogelijke rol van Area 51 behoorlijk intrigeert, draait het in de film vooral om een aantal kinderen, en de wijze waarop zij omgaan met de ingrijpende veranderingen die plaatsvinden in hun dorp. Qua uitgangspunt doet de film dan ook sterk denken aan klassiekers als Stand by Me en The Goonies.

Dit zegt J.J. Abrams zelf over zijn film: "Dit is een film die gaat over het overwinnen van verlies en het terugvinden van je eigen stem. Een jongen die zijn moeder is verloren en een man die zijn vrouw is verloren. Zo is er een man die, vanwege zijn echtgenote, nooit echt een ouder hoefde te zijn. Het is een goede man, hij werkt hard, is hulpsherrif in het dorp, maar hij is nooit echt een vader geweest."


Een nieuwe trailer voor Super 8 (Video: YouTube)

[WK] Wolf wint eerste 500m, Gerritsen tweede

Bij het wereldkampioenschap afstanden in Inzell heeft Jenny Wolf de eerste 500 meter voor vrouwen gewonnen. Met een tijd van 37,98 bleef ze als enige onder de 38 seconden. Annette Gerritsen bezet na de eerste 500 meter de gedeelde tweede plaats.

Annette Gerritsen was in de achtste rit de eerste Nederlandse op het ijs. De snelste tijd tot dan was 38,35 van Beixing Wang. Gerritsen verbeterde die tijd naar 38,14. Laurine van Riessen moest het in de tiende rit opnemen tegen de Japanse Kodaira. Van Riessen opende snel maar ze kwam bij het ingaan van de laatste bocht ten val.

Jenny Wolf en Heather Richardson vormden het laatste paar. Wolf won de rit in 37,98 en was daarmee sneller dan Gerritsen. Sang Hwa-Lee en Margot Boer moesten het in de laatste rit tegen elkaar opnemen. Lee was de Nederlandse duidelijk de baa: 38,14 om 38,51.

Japan: 'Wees zuinig met energie'

De Japanse premier Naoto Kan heeft zondag opgeroepen zuinig te doen met elektriciteit. Dat deed hij op een persconferentie. In het Aziatische land dreigt een energietekort tijdens de nasleep van de zware aardbeving en verwoestende tsunami.

In Tokio zal de stroom preventief op bepaalde tijden van de dag worden afgesloten. "Ik besef dat het veel ongemak oplevert en het is een moeilijke beslissing. Maar we vragen om uw begrip", aldus Kan, die stelde dat de rampen Japan voor de zwaarste opgave sinds de Tweede Wereldoorlog stellen.

Kan vreest economische schade als de stroom grootschalig uitvalt in het land. Daarom moet de beschikbare energievoorraad met een rotatiesysteem worden verdeeld. Ook is Rusland om hulp gevraagd.

De Skylines van BioShock: Infinite

Hoewel Bioshock: Infinite nog lang niet zo ver is om te weten hoe de game exact zal spelen, vooral met een releasedate ergens in 2012, hebben we nu wat info over de manier waarop men zich verplaatst rond de zwevende stad Columbia. Het is een stuk interessanter om te reizen, en het geeft je meer vrijheid.

De zogenaamde Skylines zagen we al in de trailers van de game, waar je met een haak aan een soort kabel kan hangen die je naar boven of naar beneden brengt. De wereld wordt ook een beetje meer open, volgens Ken Levine, creative director van Irrational Games. In de test hieronder wordt aangegeven hoe je ermee om moet gaan, maar Levine belooft dat je "In een achtbaan zit, maar je eronder hangt en je hebt een **** gun"

Boschker: "Geen problemen met Mihaylov"

De onderlinge verstandhouding tussen Nikolay Mihaylov en Sander Boschker is nog altijd prima. Dit liet de tweede doelman van FC Twente in een interview met Voetbal International weten.

"Je worstelt met emoties en vragen. Ik weet dat ik soms vervelend kan zijn en heb ook best wel eens een cynische opmerking geplaatst, maar ik ben nooit over de schreef gegaan," liet Boschker weten, die wel even moest wennen aan zijn nieuwe rol als reserve. "Ik ben prof en zal mezelf nooit boven de groep of boven de club plaatsen. Na die kuitblessure heb ik de rust over me heen gekregen."


In de afgelopen periode gingen geruchten dat beide keepers elkaar niet zouden liggen. Boschker bestempelt dit echter als onzin. "Ik heb alleen één keer op tv gezegd dat zijn manier van trainen niet de mijne is. That's it. Mensen hebben dat echter verkeerd opgevat of niet willen begrijpen, want daar is het issue van gemaakt dat Boschker geen vriend is van Mihaylov. Onzin. Ik kom bij niemand van de spelersgroep over de vloer. Je moet geen dingen zoeken die er niet zijn. We gaan goed met elkaar om."

Boschker komt bij FC Twente weinig aan spelen toe, maar dat is voor hem geen aanleiding om een andere club te zoeken. "Ik kan wel naar de Jupiler League of een club ergens onderin de Eredivisie gaan, maar ik ben bang dat ik me dan behoorlijk veel ga ergeren. Aan dingen in, maar ook buiten het veld. Bij FC Twente is alles natuurlijk vrij goed geregeld. Als je dat op voorhand al weet, dan kun je beter in de top blijven en hopen dat je af en toe een invalbeurt krijgt."

Hillen en Rosenthal minst populair

Van alle bewindslieden zijn minister van Defensie Hans Hillen (CDA) en Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) het minst populair. Ten opzichte van november boeten beide ministers flink aan populariteit in. Veruit de beste score behaalt premier Mark Rutte (VVD). Dat blijkt zondag uit een opiniepeiling van Maurice de Hond.

Hielden een maand na het aantreden van het kabinet de voor- en tegenstanders van Hillen en Rosenthal elkaar nog redelijk in evenwicht, nu slaat de weegschaal door in het nadeel van de beide ministers. Samen met minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) bungelen ze onder aan de lijst van De Hond. Onder de kiezers van de regeringspartijen doen ze het duidelijk slechter dan de andere ministers.

De steun voor premier Rutte blijft hoog. Behalve onder de aanhangers van zijn eigen VVD doet hij het erg goed bij kiezers van het CDA, de PVV en D66. Maar ook bij de kiezers van de PvdA, SP en GroenLinks doet hij het redelijk.

Daarnaast ligt vooral minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) goed bij de kiezer. Hij kan niet alleen op veel steun rekenen binnen zijn eigen CDA-achterban, maar ook onder kiezers van VVD en D66. Hij is ook de enige bewindspersoon die de steun krijgt van een meerderheid van de PvdA-kiezers. Zij hebben over de hele linie het negatiefste oordeel over de bewindslieden van het kabinet.

De steun voor het kabinet als geheel is ten opzichte van vorige week onveranderd. Het kabinet van VVD en CDA zou, met de gedoogsteun van de PVV, kunnen rekenen op 74 zetels in de Tweede Kamer. Dat is 2 zetels minder dan de huidige 76 zetels.

Het negatieve oordeel over Hillen volgt op een week waarin zijn ministerie veel in het nieuws was. Aan het begin van de week zorgde een integriteitsschandaal bij CAMS-Force Vision, een onderdeel dat software ontwikkelt voor de marine, voor nieuws. Ook door de mislukte evacuatie van een Nederlandse staatsburger uit Libië, waarbij de bemanning van een marinehelikopter gevangen werd genomen, stond het departement in de schijnwerpers.

 

Hamburger SV ontslaat Veh

Armin Veh, trainer van Hamburger SV, kan zijn spullen pakken. De aanleiding voor deze beslissing is de nederlaag van gisteren tegen Bayern München (6-0), waarin Arjen Robben drie keer doel trof.

Veh gaf enkele dagen geleden al aan dat hij aan zijn laatste seizoen bezig was. Voor de directie van Hamburger SV was de maat echter vol na de ontluisterende nederlaag. Assistent Michael Oenning neemt de taak van hoofdcoach tot het einde van het seizoen op zich.

Murray onderuit in tweede ronde Indian Wells

Andy Murray is al in de tweede ronde van het Masterstoernooi in Indian Wells uitgeschakeld. De als vijfde geplaatste Brit liet zich met 7-6 (4), 6-3 verrassen door de Amerikaan David Young, de nummer 143 van de wereldranglijst. Murray bereikte eerder dit jaar nog de finale van de Australian Open, waar Novak Djokovic uiteindelijk won.

David Ferrer mag zijn spullen in de woestijn van Californië eveneens pakken. De als zesde geplaatste Spanjaard verloor met 7-6 (3), 6-3 van het servicekanon Ivo Karlovic. De Kroaat is de mondiale nummer 239. Titelverdediger Ivan Ljubicic uit Kroatië werd door de Argentijn Juan Martin del Potro met 5-7, 6-4, 6-2 uitgeschakeld.

Rafael Nadal bereikte zonder problemen de derde ronde. De hoogst genoteerde Spanjaard rekende af met de Zuid-Afrikaan Rik de Voest: 6-0, 6-2. Robin Söderling versloeg Michael Berrer uit Duitsland met 6-3, 7-6 (4).

Fotograaf op grote hoogte krijgt prent

Een 18-jarige hobbyfotograaf uit Roermond zocht het zaterdagavond hogerop. Hij was in een 60 meter hoge bouwkraan geklommen. Vanaf de giek, het horizontale gedeelte van de kraan, wilde hij foto's maken. Een prent leverde dat hem in ieder geval op: hij kreeg een boete van 70 euro.

Bij de politie kwam rond 19.15 uur een melding binnen dat er mensen in een kraan op de hoek van de Schuitenberg en de Mariagardestraat in Roermond zaten. Een politiehelikopter die toevallig in de buurt was nam een kijkje. Met zijn zoeklicht vond de helikopter de 18-jarige fotograaf.

Eenmaal weer beneden werd de man aangehouden. Hij verklaarde dat hij graag foto's maakt vanaf grote hoogte en daarom in de kraan was geklommen. De politie was onverbiddelijk en slingerde hem op de bon.

Kijkers minder gek op Jack

Het aantal kijkers voor 'Iedereen Is Gek Op Jack' is zaterdagavond flink verminderd. De comedy van Linda de Mol en Jeroen van Koningsbrugge trok volgens Stichting KijkOnderzoek 1,48 miljoen mensen. De eerdere twee afleveringen van het RTL 4-programma trokken respectievelijk nog 2,2 en 2,04 miljoen mensen.

Ondanks de nog prima kijkcijfers beginnen de donkere wolken boven de comedyshow zich te verzamelen. Kijkers en critici klagen namelijk steen en been over het volgens hen ermbarmelijke niveau van het programma, dat een 100 procent-kopie is van het Amerikaanse Everybody Loves Raymond.

"Dit is zo slecht dat ik het wil slaan", zo klaagt een gebruiker op het FOK!-forum. "Een serie voor de laagste vorm van menselijk leven", vult een andere user aan. "Wat tenenkrommend slecht! Kreeg plaatsvervangende schaamte van hoe niet-grappig het was. Volgens mij is Secret Story nog spannender", zegt een derde gebruiker.

Ook critici worden bepaald niet blij van het nieuwe project van Linda de Mol. Volkskrant-recensent Jean-Pierre Geelen haalde eerder deze week uit naar Iedereen Is Gek Op Jack. Hij begreep niet waarom er 2 miljoen mensen naar keken: "Raadselachtig. Want Gek Op Jack is niet zo leuk. Te uitgesponnen, te geforceerd."

De vermeende lachband is volgens Geelen irritant: "Weliswaar beweerde Linda de Mol -vast naar waarheid- dat de lach is opgenomen van publiek dat naar de uitzendingen keek, maar het effect is net zo dodelijk als anders. Vooral wanneer die lach misplaatst is. Zaterdag: Jack maant zijn vrouw tot spoed voor een bioscoopbezoek. Vanaf de trap naar boven: 'Schiet nou op, want ik wil aan het gangpad zitten!' En dan een lachsalvo. Raadselachtig."


RTL 4-comedy Iedereen Is Gek Op Jack scoort flink minder kijkers

Patty Brard blij met plastisch chirurg

Patty Brard is blij dat er goede tandartsen en plastisch chirurgen bestaan. De 55-jarige presentatrice vindt dat door de maatschappij veel te hoge eisen worden gesteld aan het uiterlijk van mensen.

"Je moet maat 32 hebben, je haar moet altijd goed zitten en je mag geen rimpel in je smoel hebben", somt Brard op voor de camera van Novum Nieuws. "Dan moet je ook nog koken en gezellig zijn. Dat is wel heftig hoor."

De presentatrice noemt de gestelde eisen 'dodelijk vermoeiend'. "Je moet er veel aan doen, wil je nog gevraagd worden voor de televisie." Patty is dan ook blij met uitkomsten als een personal trainer, een goede tandarts of de plastisch chirurg. "Zolang die man zijn spuiten klaar heeft liggen, heb ik nog werk."

Patty, die zondag te zien is in een aflevering van de nieuwe show Het Perfecte Plaatje, ziet zichzelf als verre van perfect. "Hoeveel uur ga ik erover doen voor dit een toonbaar plaatje wordt, denk ik als ik opsta." Patty's schoonheidsritueel begint 's avonds al. "Heel goed schoonmaken en smeren, en dan zie je er niet uit", vindt ze. "Het liefst wil ik dan m'n pyjama aan. En eigenlijk ben je dan juist niet het perfecte plaatje."


'Zolang die man zijn spuiten klaar heeft liggen, heb ik nog werk.' (Foto: Novum)

BlazBlue: Continuum Shift II naar 3DS en PSP

Zen United en PQube hebben gisteren aangekondigd dat de vecht-game BlazBlue: Continuum Shift II later dit jaar zal verschijnen op de PlayStation Portable en Nintendo 3DS. Dit zal de eerste BlazBlue voor de Nintendo 3DS zijn. De PSP kent al een BlazBlue in de vorm van BlazBlue: Calamity Trigger.

BlazBlue: Continuum Shift II zal alle modi bevatten uit de console-versies van de game. De PSP-versie zal de 'unlimited' versies van de karakters bevatten. Wat dit precies inhoudt, is nog niet bekend. De game komt later dit jaar uit in Europa. Over een Amerikaanse release is niks bekend.

Martin Koolhoven begint filmclub in Balie

Regisseur Martin Koolhoven en filmmagazine The Cult Corner beginnen een maandelijkse filmclub. In cultureel centrum De Balie in Amsterdam programmeren zij onder de noemer Cinema Egzotik elke maand twee bijzondere films die in Nederland naar hun mening niet genoeg onder de aandacht zijn gebracht, zo maakten de initiatiefnemers zondag bekend.

De ene maand programmeert Koolhoven de titels, de andere maand is filmkenner Ronald Simons van The Cult Corner verantwoordelijk voor het programma. Zij zullen de vertoningen ook inleiden. Cinema Egzotik vloeit voort uit meer besloten filmavondjes die Koolhoven twee jaar geleden begon voor zijn kennissen en vrienden. Deze onregelmatige bijeenkomsten in het oude gebouw van de Filmacademie werden echter door steeds meer mensen bezocht en krijgen nu dus een vast karakter in De Balie.

Martin Koolhoven begint filmclub in Balie
Martin Koolhoven begint filmclub in Balie (Foto: ANP)

[NBA] Lakers te sterk voor Mavericks

In de Amerikaanse NBA heeft Los Angeles Lakers de topper in de Western Conference tegen Dallas Mavericks gewonnen. Los Angeles was met 96-91 Dallas de baas.

Dallas kwam dankzij een dunk van Shawn Marion 25 seconden voor de buzzer op twee punten van de Lakers. De volgende vijf punten waren echter voor de bezoekers.

Miami Heat was met 118-85 Memphis Grizzlies de baas. Met 28 punten was Dwyane Wade bij Miami topscorer. LeBron James kwam tot 27 punten en Chris Bosh maakte er 18.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Miami Memphis 118-85
Atlanta Portland 91-82
Washington LA Clippers 101-122
New Orleans Sacramento 115-103
Chicago Utah 118-100
Milwaukee Philadelphia 102-74
Dallas LA Lakers 91-96
Houston San Antonio 107-115
Denver Detroit 131-101

Japan: Paus bidt voor slachtoffers

Paus Benedictus XVI heeft zijn medeleven uitgesproken met de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Japan. Hij bidt voor de doden en de treurenden, aldus een telegram van de paus aan de voorzitter van de Japanse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Leo Jun Ikenega.

"Moge God de vrienden en familie van de slachtoffers kracht en troost geven", aldus de katholieke kerkvorst vanuit Vaticaanstad.

Paus bidt voor slachtoffers Japan
Paus bidt voor slachtoffers Japan (Foto: ANP)

Dode man gevonden in Amsterdamse woning

De politie heeft in een Amsterdamse woning een dode man gevonden. De omstandigheden waren verdacht genoeg om een onderzoek op te starten, zegt een politiewoordvoerder.

Rond 07.45 uur kreeg de politie een melding, waarna agenten de woning binnengingen. Van wie de melding kwam en wat deze inhield wil de woordvoerder niet zeggen. Het staat nog niet vast dat de overleden man de bewoner van het pand is.

Evenmin is duidelijk of hij door een misdrijf is omgekomen. "Maar zodra de situatie ook maar een beetje verdacht is, behandelen we de zaak alsof er een misdrijf is gepleegd", legt de woordvoerder uit. Zo wil de politie voorkomen dat eventuele sporen verloren gaan.

Man neergeschoten in Rotterdam

Een man is zondagochtend neergeschoten in het centrum van Rotterdam. Hij raakte gewond aan zijn arm en is afgevoerd naar een ziekenhuis, laat de politie weten.

Het 30-jarige slachtoffer werd even voor 06.30 uur neergeschoten op de Gedempte Zalmhaven. Bij de politie werden meerdere schoten gemeld. De dader heeft daarna de benen genomen en is nog voortvluchtig. De aanleiding voor de schietpartij is niet bekend. De politie onderzoekt de zaak.

Roertunnel dicht door storing

De Roertunnel op de A73 in Roermond is zondag dicht door een storing. Het gaat om de rijbaan van Nijmegen naar Maasbracht, meldt de ANWB.

De storing begon rond 08.45 uur. De tunnel kampt vaker met storingen. Een woordvoerder van de ANWB verwacht dat het niet veel tijd kost om de storing op te lossen.

De oorzaak van de storing was niet direct bekend. De software van de tunnel is erg gevoelig.

[WK] Groothuis meldt zich ziek af voor 500m

Stefan Groothuis gaat zondagmiddag niet van start op de 500 meter van de wereldkampioenschappen afstanden in Inzell. De winnaar van het brons op de 1000 meter is geveld door koorts.

Nederland heeft twee troeven op die afstand: Jan Smeekens en Jacques de Koning. Ook de vrouwen rijden op de slotdag de 500 meter. Daarnaast staat de ploegachtervolging op het programma.

De wedstrijden beginnen om 12.00 uur.

Israël akkoord met huizenbouw westoever

Israël heeft toestemming gegeven voor de bouw van honderden huizen voor Joodse kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldde premier Benjamin Netanyahu zondag.

De woningen moeten komen in Gush Etzion, Maale Adumim, Ariel en Kiryat Sefer. Dat zijn nu al de grootste nederzettingen in het bezette gebied.

Het besluit kwam kort na de moord op een Israëlisch gezin in Itamar, een nederzetting op de westoever. Een vader, moeder en drie kinderen werden in hun bedden omgebracht met messteken. Volgens de politie zijn een aantal Palestijnen verantwoordelijk voor het bloedbad. Er is nog niemand opgepakt.

Israël akkoord met huizenbouw westoever
Israël akkoord met huizenbouw westoever (Foto: ANP)

Japan: Politie stuit op 200 lichamen

De Japanse politie heeft langs de kust in het noorden van Japan nog eens tweehonderd lichamen gevonden. Ze liggen in het gebied dat zwaar is getroffen door de aardbeving van afgelopen vrijdag.

De autoriteiten bergen de lichamen, zei een politiewoordvoerder. Hij wilde verder geen details geven. Voor de vondst stond het officiële dodental op 763, maar de autoriteiten rekenen erop dat het ver over de duizend gaat. Zeker tienduizend mensen worden nog vermist.

Japan: Meltdown dreigt bij tweede kernreactor

Bij een tweede reactor in Japan wordt met man en macht geprobeerd een gedeeltelijke meltdown te voorkomen. De Japanse autoriteiten meldden zondag dat het 'heel goed mogelijk' is dat het misgaat.

Het gaat om reactor nummer 3 van de Fukushima Daiichi kerncentrale. Meer dan 170.000 mensen in een straal van 20 kilometer hebben het bevel gekregen de omgeving van de kerncentrale in de buurt van Iwaki te verlaten.

Bij reactor nummer 3 werd zondag radioactieve stoom vrijgelaten terwijl water naar binnen werd gepompt in een poging de druk en de temperatuur te verlagen. De stralingsniveaus overschreden even de wettelijke limiet, maar zouden sindsdien flink zijn afgenomen.

De kernreactoren kampen door de aardbeving en de daarop volgende tsunami van afgelopen vrijdag met grote problemen. De elektriciteit is uitgevallen, waardoor de koeling ook uitviel. De noodaggregaten werken ook niet.

"Omdat het in de reactor gebeurt, kunnen we niet precies zien wat er aan de hand is. Maar bij de maatregelen die we nemen gaan we uit van een gedeeltelijke meltdown", zei regeringswoordvoerder Yukio Edano.

De regering neemt aan dat de natuurramp zelf mogelijk veel meer dan duizend levens heeft geëist. Het officiële dodental staat nu op 763, maar zeker tienduizend mensen worden nog vermist.

Zaterdag stortten bij een explosie enkele veiligheidsmuren van reactor nummer 1 bij Fukushima in. Medewerkers probeerden wanhopig overhitting en een meltdown te voorkomen. Inmiddels zou het gelukt zijn reactor nummer 1 te koelen door zeewater naar binnen te pompen. Edano hoopt dat de problemen hiermee onder controle zijn.

De overheid heeft het aantal militairen dat voor reddings- en zoekacties wordt ingezet verdubbeld van 51.000 naar ongeveer 100.000. Teams zoeken langs de honderden kilometers lange kust naar vermisten. Duizenden hongerige overlevenden dromden in donkere noodopvanglocaties samen. Veel opvangcentra zijn afgesneden van reddingswerkers en andere hulp.

Zeker een miljoen huishoudens hebben geen water meer sinds de aardbeving toesloeg. Ongeveer 2,5 miljoen huishoudens zitten zonder stroom. Japan wordt ook nog geteisterd door naschokken. Zaterdag waren er acht met een kracht van 6,0 of hoger op de schaal van Richter. Zondag (Nederlandse tijd) al drie. Enkele gebouwen in de hoofdstad Tokio schudden op hun grondvesten, maar er zijn geen meldingen van gewonden of schade.


Meltdown dreigt bij tweede kernreactor (Foto: Novum)

Looms: "We richten ons op het linkerrijtje"

Heracles Almelo was in eigen huis veel te sterk voor Excelsior (4-1). Verdediger Mark Looms is uiterst optimistisch. De verdediger werd na afloop van het duel gekozen tot Man of the Match. Zijn goede prestaties waren voornamelijk in de tweede helft te bewonderen. Looms kwam voortdurend mee naar voren en wist de vrijheid op de linkervleugel van het veld goed te benutten.

Looms was ook verantwoordelijk voor de 3-0. Dit was tevens zijn derde treffer van het seizoen. Na afloop kwam hij dan ook tevreden van het veld. "Dit was voor ons een hele belangrijke wedstrjd. Winst op Excelsiopr betekent dat we zo goed als veilig zijn", aldus Looms tegenover TC Tubantia.

Volgens Looms worden de prioriteiten bij de Heraclieden dan ook verlegd. "We noeven nu niet naar beneden te kijken maar richten het vizier op het linkerrijtje. We willen deze goede reeks graag voortzetten", zo voegde de linkervleugelverdediger aan zijn commentaar toe.

Boek: Annemiek van Munster - +23

In 2008 wordt Annemiek van Munster met haar neus op de feiten gedrukt door met diezelfde neus uit pure vermoeidheid op het trottoir te belanden. Haar pogingen om zo normaal mogelijk te leven en werken met haar visuele beperking hebben haar opgebroken en ze neemt het besluit om aan een revalidatieprogramma deel te nemen bij Visio Het Loo Erf. Haar boek +23 is een verslag van deze revalidatie.

 

Annemiek van Munster - +23

Spel Schalke ligt Huntelaar niet

Schalke 04-spits Klaas Jan Huntelaar komt ook in Duitsland moeilijk tot scoren. De Oranje-international kan de oorzaak aanwijzen. Volgens de voormalige Ajacied heeft hij een aantal ploeggenoten die op goed geluk maar wat proberen in het veld.

"Dan wordt er een bal lang gerost, zonder te kijken. Daar zit gewoon totaal geen idee achter. En als er geen idee achter zit, dan word ik er moe van", aldus Huntelaar tegenover De Volkskrant.

De aanvaller gooit er echter niet met de pet naar en probeert zijn fysieke kwaliteiten te verbeteren. "Hier richt ik me op gymnastiek om souplesse te houden. Ik doe veel aan gymnastiekachtige dingen, zoals losmaakoefeningen van gewrichten, beenzwaaien, op je buik liggen en je benen over elkaar draaien. Dat is nieuw voor mij. Ik zie het als een goed onderhoud van mijn lichaam."

Vooralsnog presteert de Nederlander niet op zijn hoogste niveau bij de ploeg uit Gelsenkirchen. Hij zal echter snel moeten aantonen dat hij een geschikte spits voor de club is. Bij Real Madrid en AC Milan is Huntelaar er niet in geslaagd zichzelf te bewijzen. Een mislukte periode bij Schalke komt daarom uiterst slecht uit.

Van der Sar twijfelt niet aan beslissing

Edwin van der Sar keepte in de kwartfinale van de FA Cup een sterke wedstrijd tegen Arsenal (2-0), maar ziet dit niet als een aanleiding zijn beslissing om te stoppen te heroverwegen. "Nee, absoluut niet", aldus Van der Sar na afloop van het bekerduel tegenover ITV Sport.

De voormalige Oranje-international zal na dit seizoen na 21 jaren prof te zijn geweest zijn carrière beëindigen. Dat hij nog altijd over de kwaliteiten van een keeper van een absoluut topniveau beschikt, kan daar geen verandering in aanbrengen.

Over het duel met Arsenal is Van der Sar erg tevreden. "Ik vind dat we heel goed hebben gespeeld tegen Arsenal, het was een erg goed optreden. Ik moest een paar reddingen verrichten, maar onze doelpunten vielen op de juiste momenten en we verdedigden ook goed."

De Nederlander was enigszins verrast door de opstelling. "Gisteren zat ik met Patrice Evra in de auto. We reden samen naar het stadion en vroegen ons af hoe de opstelling eruit zou zien. We vermoedden wel dat Fabio Da Silva op de linkerflank zou spelen, maar we hadden echt geen idee dat Rafael Da Silva op de andere flank zou spelen."

Japan: Kracht beving opgewaardeerd naar 9.0

De kracht van de aardbeving in Japan is opgewaardeerd naar 9.0 op de schaal van Richter. De Japanse meteorologische dienst heeft dat gemeld na analyse van de metingen, meldde de Japanse omroep NHK zondag. Eerder had de dienst een kracht van 8,8 gemeld.

Door de opwaardering is de beving nu gelijk aan de beving in Indonesië in 2004. Die veroorzaakte een enorme tsunami in de Indische Oceaan.

De Amerikaanse meteorologische dienst US Geological Survey (USGS) gaat nog steeds uit van een kracht van 8,9 op de schaal van Richter.

Japan: Dodental gestegen

Het aantal doden door de aardbeving en de tsunami in het noorden van Japan is gestegen tot minstens 688. Dat heeft de Japanse politie zondag bekendgemaakt.

Daarnaast zijn 642 mensen vermist en 1570 gewond door de ramp die zich vrijdag voltrok in het oosterse land.

De politie stelde dat het bij dodental nog geen rekening is gehouden met de slachtoffers in de zwaar getroffen stad Sendai. De lokale politie daar had gemeld dat er twee- à driehonderd lijken op de kust waren aangespoeld.

De Japanse regering maakte zondag bekend dat de inzet van militairen wordt verdubbeld tot 100.000. Zij zullen in de getroffen gebieden zoeken naar overlevenden en hulp bieden aan de bevolking.

[Upd] Japan: Noodsituatie Fukushima

De hoeveelheid straling die buiten de Japanse kerncentrale Fukushima wordt gemeten, is de afgelopen uren afgenomen. Dat maakte het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) zaterdag bekend.

De organisatie meldde ook dat de exploitant van de centrale, TEPCO, nogmaals heeft bevestigd dat de belangrijkste behuizing die de nucleaire reactor omhult, niet is beschadigd bij de explosie zaterdagochtend. Die behuizing is bedoeld om te voorkomen dat straling vrijkomt als er iets misgaat in de centrale. Waarschijnlijk is de koepel die om de veiligheidsbehuizing zit als extra veiligheid, wel de lucht ingevlogen bij de explosie.

De veertig jaar oude reactor nummer 1 wordt op dit moment gevuld met zeewater om de installatie te koelen, of deze operatie goed verloopt is nog niet bekend. Als gevolg van de zware aardbeving en een tsunami die het gebied vrijdag troffen, viel de stroom uit van vijf reactoren, alsmede de back-upgeneratoren, hierdoor kon de kern niet meer gekoeld worden en liep de temperatuur op met het gevaar van een meltdown.

Net nu het de goede kant op lijkt te gaan bij reactor nummer 1 meldt persbureau Reuters dat de noodkoelvoorziening ermee op is gehouden bij reactor nummer 3 van de Fukushima centrales. Het Japanse Nucleaire Agentschap meldt dat mogelijk 160 mensen zijn blootgesteld aan gevaarlijke straling. In totaal zijn ongeveer 140.000 mensen in de omgeving geëvacueerd.

Update 23.51 uur
TEPCO heeft bekendgemaakt dat het koelen van reactor 3 nog niet lukt, daarom is besloten om net als in de nacht van vrijdag op zaterdag bij reactor 1, radioactieve stoom te laten ontsnappen, zodat de druk in de reactor lager wordt. Hierbij kan weer een kleine hoeveelheid straling vrijkomen.

Update 03.02 uur
TEPCO heeft de Japanse overheid op de hoogte gesteld van een nieuwe noodsituatie bij de kerncentrales in Fukushima. Waar de gemeten straling volgens de berichten eerder aan het afnemen was, is die nu gestegen tot over een kritieke grens heen. Wat die grens precies inhoudt, is nog niet bekend geworden. Maar TEPCO stelt daarbij dat de gemeten straling 'geen direct gevaar' vormt.

Duitsers betogen tegen kernenergie

Circa 60.000 activisten zijn zaterdag in Duitsland de straat op gegaan om te betogen tegen het langer openhouden van kerncentrales. "De gebeurtenissen in Japan tonen weer aan hoe onbeheersbaar en gevaarlijk kernenergie is", zei Jochen Stay van de actiegroep Ausgestrahlt.

De demonstranten vormden een menselijke ketting van 45 kilometer tussen de stad Stuttgart en de kerncentrale in Neckarwestheim. De activisten willen vanaf maandag meer acties houden.

Duitsland besloot eind 2009 om de kerncentrales langer open te houden.

Bondskanselier Angela Merkel meldde zaterdag dat ze de veiligheidsvoorzieningen in de Duitse centrales laat bekijken. Ze wil leren van de situatie in Japan; "Een uitzonderlijk ernstige situatie", zei Merkel over de situatie in de kerncentrales in Japan. Ze rekent op een debat in het Duitse parlement.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.