Boek: Christopher Hart - Manga fantasy tekenen

manga fantasy tekenenDe boeken van Christopher Hart zijn een begrip. Hij draait al jaren mee in de wereld van animatietekenen en bracht instructieboeken uit op vele gebieden, waaronder strips en manga. Uitgeverij Librero bracht onlangs een Nederlandse vertaling uit van zijn boek Manga fantasy tekenen.

Krachtig
Hart begint het boek meteen in stijl door in zijn eerste uitleg te vertellen over krachtige bewegingen, die kenmerkend zijn voor manga. Hij tekent de statische houding en zet daarnaast de actieve om het verschil goed zichtbaar te maken. Aan de hand van verschillende karakteruitwerkingen, zoals middeleeuwse mangastrijders, faeries, sciencefiction en monsters, leert hij de ambiteuze mangatekenaar de kneepjes van het vak. Er is hierbij ook aandacht voor korte achtergrondinformatie over de figuren en de setting waarin ze zich bevinden.

Ervaring
Er zijn al veel boeken geschreven met instructies over hoe je dingen kunt tekenen. Wat dit boek van waarde maakt zijn de terloopse tips van Hart die verweven zijn in de instructietekeningen. De tips over houding van de figuren en de positie van waaruit je ze tekent springen boven de rest uit. Al kun je veel leren van het natekenen van grote namen, de lezer van Manga fantasy tekenen heeft waarschijnlijk een grotere ambitie dan dat. Als je een beginneling bent is het goed om eerst kennis te nemen van de basis van het tekenen zelf, voordat je aan dit boek begint. De instructies zijn minimaal en gaan er vaak vanuit dat men al over enige tekenskills bezit. Voorbeeld: je kunt een prachtige mangaridder maken aan de hand van Harts beschrijving, maar vervolgens blijven steken op het paard dat hij op de volgende afbeelding geplaatst heeft zonder uitleg. Voor de wat meer ervaren mangatekenaar is dit boek een mooie inspiratiebron.