Boek: Nicholas Carr - Het ondiepe

Het ondiepeDeze eerste zin moet ervoor zorgen dat jij als lezer meteen weet waar deze review naartoe gaat, zodat je kunt beslissen of je verder leest of niet. Als je deze tweede zin leest is zijn doel geslaagd! Grote kans dat je blik nu afdwaalt naar het einde van de pagina, weer een stukje omhoog om een regel in het midden te scannen en dat je vervolgens besluit dat je genoeg informatie hebt geabsorbeerd om je mening over het boek Het ondiepe te vormen.

Verloedering
Dat je nu deze alinea met je volle aandacht leest is tegenwoordig uitzonderlijk te noemen als we auteur Nicholas Carr mogen geloven. Hij beweert namelijk dat met de introductie van internet onze manier van lezen en informatie verwerken drastisch is veranderd. De lezer wordt zelfs regelmatig geprezen dat hij weer een passage in het boek heeft gelezen. Door de snelheid van de informatie op internet schijnt ons brein namelijk meer en meer moeite te krijgen met het aandachtig lezen van tekst en stelt het zich in op korte, staccato informatie. Is het niet wat je zocht? Klik je weg. Is het wel wat je zocht? Dan klik je door op de hyperlinks en beland je in een netwerk van informatie. Is dat dan niet erg gelijkend aan de netwerken in onze hersenen? Jazeker. En daarin ligt hem ook de valkuil volgens Carr: we zien onze gecreëerde informatieopslag als handige vervanging van ons eigen brein en specifiek het geheugen. En volgens Carr is dat helemaal niet zo gunstig als we denken.

Alarmerend
Dat Carr zijn lezers prijst dat ze zich ondanks hun internetbrein door zijn boek heen worstelen, is volkomen terecht. Maar dat het boek soms erg langdradig en onlogisch is qua volgorde, heeft echt niet alleen te maken met de veranderde connecties in de hersenen van zijn lezers. Ondanks dat de geschiedenis van de boekdrukkunst erg interessant is, schept een boek dat gaat over de werking van de hersenen met betrekking tot internet toch andere verwachtingen. Dat deze ontwikkeling ons denken ook drastisch veranderd heeft moge duidelijk zijn. Toch weet Carr in de spaarzame hoofdstukken die wel over het hoofdonderwerp gaan, door middel van interessante studies en onderzoeken wel zijn punt te maken. En dat punt is behoorlijk alarmerend. Want hoewel het niet te ontkennen valt dat internet grote voordelen met zich meebrengt, zijn we ons nog niet volledig bewust van de fysiologische impact die het op ons kan hebben. Voor wie het interesseert is het dus aan te raden dit boek gauw te lezen, voor je het verleerd bent...